Dodaj do ulubionych

CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ

25.11.03, 16:28
Trzeba sobie zdać sprawę, że dodatek regionalny do Wyborczej we Wrocławiu
jest
beznadziejny. "Fakt" już jest lepszy pod względem profesjonalizmu, czy
ktokolwiek to czyta z dziennikarzy Wyborczej. Kiedy się poprawicie? Piszcie o
DUPIE MARYNIE więcej a pod waszą redakcją będą kawałki podartego dodatku, do
rewelacyjnej Wyborczej. Dlaczego, żeby poczytać co się dzieje we Wrocławiu
muszę kupić Gazetę Wrocławską bądź Wieczór Czy Słowo. Kto jest za to
odpowiedzialny? Mam propozycje drodzy debiutanci - ignoranci, kupcie sobie
Słowo Polskie i przejżyjcie je pod względem profesjonalizmu. Przecież to
takie
proste. Jeszcze jedna propozycja. Kupcie sobie Słowo Polskie bądź Wieczór i
przepisujcie z nich teksty, lekko trawestując i zmieniając szyk zdania.
Przecież to takie proste. No to nie rozpaczać i do roboty, Prezydent nie
będzie
się zawsze łuszczył. Do roboty dziennikarzyny, do roboty.Od jutra bądźcie
bardziej profesjonalni. To jak
będzie?
Zabierzecie się do roboty.
Proponuje założyć watek najbardziej beznadziejnych tekstów w Dolnośląskiej.
NUMER JEDEN "Prezydent sie Łuszczy"
www1.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,1776871.html
Obserwuj wątek
    • Gość: eee Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 19:56
      co się dziwisz , to jest bezpłatny dodatek do wydania ogólokrajowego , gdyby
      należało płacić za dolnośląską ciekawe ile osób by to kupiło ?
      • Gość: lilo Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.03, 21:04
        > co się dziwisz , to jest bezpłatny dodatek do wydania ogólokrajowego , gdyby
        > należało płacić za dolnośląską ciekawe ile osób by to kupiło ?

świadoma tego, sprytna pani Piegdoń, zwykła mawiać "nie podoba się, to wynocha"
        • diabelek2 Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ 25.11.03, 21:10
          no i ma rację , nie podoba się to nie czytć!!!
          ja tam lubię dodatek dolnośląski i nie wyobrażam sobie dnia bez jego
          przegldnięcia , przeczytania, a porównywanie tego do słowa polskiego czy
          wieczoru wrocławia dla mnie osobiście jest pomyłką...chyba zbyt duża różnica
          poziomów
          ale każdy lubi to co lubi i już, nie ma o czym dyskutować.
          jutro rano jadąc na uczelni znów kupię u zaprzyjaźnionego Pana w kisoku GW (
          razem z jej dodatkiem)
          pozdrawiam
          aga
          • Gość: piegdoń Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: *.wroc.gazeta.pl 26.11.03, 11:49
            :)
          • Gość: lilo Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.11.03, 23:51
            > no i ma rację , nie podoba się to nie czytć!!!

tak się by się zdawało, gdyby nie pewien niuans: kupno Gazety i dodatku
            lokalnego to transakcja wiązana, w świetle tego, taka wypowiedź, w ustach
            naczelnej owego dodatku, jest po prostu arogancka (podobnie jak ten promienny
            uśmiech)
        • Gość: eee Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 21:38
          ten spryt brzmi jak piękny umysł , a na pewno nie świadczy to dobrze talentach
          strategicznych , ale cóż oczekiwać od ...
    • drom75 Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ 25.11.03, 21:10
      > Trzeba sobie zdać sprawę, że dodatek regionalny do Wyborczej we Wrocławiu
      > jest
      > beznadziejny. "Fakt" już jest lepszy pod względem profesjonalizmu, czy
      > ktokolwiek to czyta z dziennikarzy Wyborczej. Kiedy się poprawicie? Piszcie o
      > DUPIE MARYNIE więcej a pod waszą redakcją będą kawałki podartego dodatku, do
      > rewelacyjnej Wyborczej. Dlaczego, żeby poczytać co się dzieje we Wrocławiu
      > muszę kupić Gazetę Wrocławską bądź Wieczór Czy Słowo. Kto jest za to
      > odpowiedzialny? Mam propozycje drodzy debiutanci - ignoranci, kupcie sobie
      > Słowo Polskie i przejżyjcie je pod względem profesjonalizmu. Przecież to
      > takie proste. [ciach]

spiesze z odpowiedzia szanownemu marudzie. odpowiedzialna za to jest warszawka!
      niestety ale tam w centrali decyduje sie o wytycznych co do wygladu i tematyki
      dodatkow regionalnych. prawdopodobnie w stolycy sie taka sz(m)ata przyjela i
      madrale zdecydowaly ze wroclaw tez bedzie mial taka sz(m)atke (a moze to tylko
      kwestia zazdrosci o popularnosc wroclawskiego oddzialu i akcje typu "jestem
      dolnoslazakie"). tak czy owak wroclawscy dziennikarze nie za bardzo tu zawinili.
    • boxertoja Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ 26.11.03, 12:22
      Coś mało tych czytelników chce bojkotować dolnośląską. Szkoda.
    • Gość: STrup Sądzę, że przesadzasz Waść IP: *.chem.uni.wroc.pl 26.11.03, 12:30
      Oglądałem dodatki innych krain (warszawski, trójmiejski, poznański).
      Z pewnością nasz nie jest najgorszy w tym towarzystwie, a może jest i lepszy:
      inne miasta nie mają tak namiętnych swoich dziejopisarzy jak Maciejewska, a to
      tylko jeden przykład.
      Natomiast jest prawdą, że układ jest wszędzie bardzo podobny, a taka unifikacja
      mi się okropnie nie podoba. Sądzę, że właśnie dodatki lokalne powinny być
      redagowane całkowicie niezależnie od siebie, zaś wszelkie w nich innowacje,
      zmiany, próby wyróżnienia się i odróżnienia starannie popierane i pielęgnowane.
      Co PT Redaktorstwu pod rozwagę pozostawiam.
    • boxertoja Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ 26.11.03, 12:33
      www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1795498.html No i kolejny mało zrozumiały
      artykulik, Dzinnikarstwo na żenującym poziomie Zacytuję jeden komentarz z
      forum "taaa. i znowu GW pisze artykuły dla siebie, a nie dla
      czytelników. nie dowiedziałem się z tej fascynującej lektury, w
      jaki sposób mógłbym skorzystać z tego projektu, gdzie się
      zgłosić, jakie wymagania muszę spełnić. na szczęście niie muszę,
      bo jeszcze pracuję, ale gratuluję profesjonalizmu." I to nie ja pisałem.

• Gość: mr_pope Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 12:43
        Czy Ciebie ktoś zmusza do czytania Dolnośląskiej? Może masz jakieś problemy
        osobiste?
        • Gość: Kościelny Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.11.03, 13:06
          Kolega, o ile się nie mylę, przywołał wypowiedż Wielkiego Czarownika, który nie
          lubi rowerzystów. Czyli jak mawiał ktoś mądry coś jest na rzeczy. Jak zawsze
          winni są cykliści.
    • Gość: fe Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: 217.8.190.* 26.11.03, 14:09
      od 1 grudnia poczytasz sobie z konkurencji tylko 1 gazetkę więc za bardzo nie
      będzie co bojkotować
    • m.j.s Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ 26.11.03, 14:14
      A co to jest "Dolnośląska"?
      Kiedyś była Gazeta dolnośląska i trzeba przyznać - reprezentowało to jakiś poziom.
      Potem Agora wpadła na pomysł ograniczenia kosztów i ucięcia dodatków
      regionalnych do kilku miast - bo przecież tylko tam się coś dzieje i tylko
      stamtąd pochodzą czytelnicy. Poziom tego czegoś jest rzeczywiście taki jak
      innych dodatków - czyli niski.

Tylko mam jedną prośbę do redakcji - nie tytułujcie swojego pisma "gazeta
      ogólnopolska", a co najwyżej gazeta dystybuowana w całej Polsce, różnica między
      nimi jest chyba zauważalna i podobna do różnicy pomiędzy prasą polską i
      polskojęzyczną (jeśli ktoś rozumie aluzję).

W każdym razie dobrze życzę tym wszystkim pismom, które rozumieją, że Polska to
      nie tylko Warszawa, Wrocław i pare innych miast i mam nadzieje, że od tych
      pisemek, których redakcje tego nie rozumieją, czytelnicy się zaczną odwracać.
      • Gość: lekarz Manowce i wpadki IP: *.kom / *.kom-net.pl 26.11.03, 23:39
        Punktowanie błędów i głupich artykułów GW to dobry pomysł. Może się poprawi.
        Dziejsze wydanie, pierwsza strona-tekst o bitym dziecku. " Chłopiec ma obrzęk
        kręgosłupa, siniaki, anemię i niedokrwistość". Anemia i niedokrwistośc to to
        samo.
      • Gość: hania Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.03, 21:22
        "Gazeta Dolnosląska" powinna się nazywać "Gazetą Wrocławską". Pisze się o
        każdym drobiazgu, byle by miał miejsce we Wrocławiu. "Wiadomości z Twojego
        podwórka" sa ciekawe tylko dla mieszkańców tego podwórka. Dla innych to
        kompletna nuda. Mieszkańcy innych miejscowości Dolnego Śląska nie mają czego
        szukać w tzw. "Dolnosląskiej".
        Ja też codziennie przegladam ten dodatek, ale znajduję w nim coraz mniej do
        czytania. Osłabiają mnie dwie rzeczy:
        Po pierwsze (ale to się na szczęście skończyło): relacjonowanie każdego procesu
        karnego o zabójstwo w Sądzie Okręgowym i zapychanie tym szpalt;
        Po drugie: atrykuły na temat kosmetyków, w których ceny zaczynają się od 100 zł
        za opakowanie. Mam wrażenie, że pani redaktor nie chce się pójść dalej na
        rekonesans, niż do (eksluzywnego) Ina Center, a wyszukiwanie dobrych acz
        niedrogich kosmetyków pzekracza siły osób piszących na ten temat.
        A w ostatnich dniach - notatka o wypadku córki "lidera Lady Pank" - to juz
        informacje godne brukowca.
        • Gość: hania A nie mówiłam (pisałam)? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.12.03, 09:39
          Parę dni temu pisałam, że Gazeta Dolnośląska w ogóle nie zajmuje się sprawami
          Dolnego Śląska, ale tylko i wyłacznie i do znudzenia Wrocławia. Wsponiałam, że
          zapełnia się szpalty średnio ciekawymi artykułami pt "Co się dzieje we
          wrocławskim Sądzie Okręgowym". Dzisiejsze wydtanie (wtorkowe) jest tego
          potwierdzeniem.

Natomiast wydanie sobotnie może zastrzelic czymś innym. Pani Aleksandra
          Czwojdrak poleca kosmetyki (str. 15). Ceny (za opakowanie, lub konieczny zestaw
          zabiegów) są następujące: 1.275 zł, 1.280 zł, 880 zł (4x220 zł), 110 zł, 332 zł
          420 zł, 635 zł (za krem).
          Powiedzce mi, czy kupujecie takie kosmetyki? Kogo na to stać?
          Albo inaczej: ile trzeba zarabiać, żeby bez wyrzutów sumienia kupić sobie krem
          do biustu za 625 zł?
          • m.j.s Re: A nie mówiłam (pisałam)? 09.12.03, 10:04
            Niestety, jeśli chodzi o nazwę - to temu czemuś, co kiedyś nazywało się Gazeta
            Dolnośląska, nie można nic zarzucić - zmienili przecież ją na Gazeta
            Wyborcza/Wrocław - zatem wyrażnie Michnik i spółka (bo decyzja była na szczeblu
            centralnym ;-) ) dała wyraźnie do zrozumienia, gdzie ma informacje z innych niż
            te wyszczególnione miasta. Przeglądając wydania i papierowe i internetowe tego
            czegoś, można zauważyć jedną tendencję - we Wrocławiu informacją na wagę "top
            news" jest strzępiąca się podobizna Dutkiewicza, a żeby inne miejscowości mogły
            zaistnieć, to chyba musiałoby być coś w guście "szaleniec zamordował 10 osób".

Kupiłem sobie ostatnio nomen omen "Gazetę Wrocławską" i tam znalazłem to, czego
            szukałem - informacje z regionu, jasne - jest dużo Wrocławia, ale były i
            Kłodzko, i Dzierżoniów itp. Tak więc: jeśli informacje z regionu to tylko Gazeta
            Wrocławska, a jeśli ma być ogólnopolska z rozwiniętymi dodatkami, to Super
            Express. I nie mówcie, SE to brukowiec, Wyborcza niewiele się do niego różni, a
            zwłaszcza ostatnio w obliczu udanego startu Faktu, niewiele jej do tychże gazet
            brakuje (vide "Alicja w krainie browarów" itp.).
    • boxertoja Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ 27.11.03, 12:08
      www1.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,1796656.html?nltxx=1077917&nltdt=2003-11-
      27-08-17

"Za co administracja każe płacić panu Bogdanowi?
      sim 26-11-2003,
      PAN BOLESŁAW płacił za czynsz regularnie. Przez kilka miesięcy zapominał na
      rachunkach wpisać nazwisko. Teraz administrator każe mu za ten okres zapłacić
      odsetki"
      Piszą w tytule o panu Bogdanie a zdanie dalej bohaterem tekstu staje sie już
      pan BOLESŁAW. Ludzie gdybym ja takie błędy popełniał w pracy, to dawno bym już
      znalazł się na dywaniku u prezesa. PANIE dziennikarzyno SIM proszę wytłumaczyć
      znad pączka i kawki o kim ten artykuł jest o panu BOLESŁAWIE CZY Bogdanie.
      Pomyłka, która jest aż śmieszna, i wy kształtujecie i opisujecie rzeczywistość.
    • boxertoja Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ 27.11.03, 12:11
      Widzę , że ktoś to zauważył już przedemną Cytaty z Forum, """To jest bardziej
      skomplikowane niz początkowo sądziłem.
      Przecież czynsz płacił Pan Bolesław, twierdzi ,że za siebie,
      nazwiska nie wpisał, bo zapomniał, to co ma to wspólnego z
      Panem Bogdanem, któremu teraz administracja każe płacić?
      Autorze sim za co bierzesz kasę? A może wczoraj z jakims
      kolejarzem byłeś u Katarzyny?

• Re: Za co administracja każe płacić panu Bogdanow IP: *.lan.pop.pl

Przeczytaj komentowany artykuł »
      Gość: darek_w1 26.11.2003 20:51 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Gość portalu: Pioklon napisał(a):

> To jest bardziej skomplikowane niz początkowo sądziłem.
      > Przecież czynsz płacił Pan Bolesław, twierdzi ,że za siebie,
      > nazwiska nie wpisał, bo zapomniał, to co ma to wspólnego z
      > Panem Bogdanem, któremu teraz administracja każe płacić?

Pleciesz bez sensu. Administracja powinna dostać pieniądze za
      użytkowanie lokalu i dostała. Nie wiedziała jedynie od kogo.
      Ten, kto płacił udowodnił, że zapłacił i koniec. Odsetki
      należałyby się gdyby czynsz nie był zapłacony w terminie, a nie
      wtedy, gdy nie wiedzieli od kogo wpłynął.

• Re: Za co administracja każe płacić panu Bogdanow IP: *.lubin.dialog.net.pl

Gość: Pioklon 26.11.2003 21:47 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Gość portalu: darek_w1 napisał(a):
      Darek, ja jestem trzeźwy, a Ty przeczytaj jeszcze raz.

• Re: Za co administracja każe płacić panu Bogdanow IP: *.lan.pop.pl

Gość: darek_w1 27.11.2003 09:47 odpowiedz na list odpowiedz cytując

> Darek, ja jestem trzeźwy, a Ty przeczytaj jeszcze raz.

Twojej trzeźwości absolutnie nie kwestionowałem :-) Można by jednak
      podyskutować o trzeźwości pracowników spółki HJW w godzinach pracy z powodów
      wyłuszczonych wyżej.
      Zmiany imienia nie zauważyłem wcześniej, a teraz już tego nie mogę sprawdzić,
      bo wszędzie jest Bolesław. Redakcja się wykazała czujnością na treści
      forumowe. :-)
      Pzdr
      Darek

• Re: Za co administracja każe płacić panu Bogdanow IP:
      *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Gość: prix 26.11.2003 21:26 odpowiedz na list odpowiedz cytując

rzeczywiście redaktorowi się pomyliły osoby - bogdan to nie
      bolesław , nie dziwi więc stosunek prezesowej ja bym też nie
      rozmawiał z dziennikarzem ktory nawet nie wie jak kto ma na imię
      w tej sytuacji gapiostwo pana bogdana/ bolesława jest tylko
      drobnym oporem materii

• boxertoja Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ 27.11.03, 12:16
      Ale trzeba przyznać, że jeden tekst zrobił na mnie dzisiaj wrażenie Jest to
      artykuł Beaty Maciejewskiej www1.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,1796643.html?
      nltxx=1077917&nltdt=2003-11-27-08-17 W tym kierunku ma iść dolnośląska.
      Maciejewska na redaktora naczelnego.
      • Gość: kotbehemot Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 21:33
        > Maciejewska na redaktora naczelnego.

:-)
        • map4 Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ 04.12.03, 09:11
          Kochani forumowicze.
          Jakkolwiek popieram wyrażony w dwóch poprzednich postach wniosek, to czas
          najwyższy, abyśmy zdali sobie sprawę, że dla red. Maciejewskiej był to z naczej
          strony "pocałunek śmierci".

Jednego, przyznam, nie rozumiem.
          Jeśli jest pani taka dobra, jak to przedmówcy sugerują ( osobiście nie zetknąłem
          się jeszcze z wytworem Pani pióra ), to co robi pani jeszcze na Solnym ?
          Czy naprawdę pieniądze są Pani zdaniem wystarczającym tłumaczeniem tego mezaliansu ?
          • Gość: Gonzales Maciejewska ma mózg i jaja na miejscu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.12.03, 16:56
            Swoim zaangażowaniem w sprawy Wrocławia - bo miasto to nie tylko korki,
            Prezydent, któremu non-stop trzeba włazić w dupę, ale i historia - BM
            udowodniła, że jako jedyna z niewielu osób w redakcji jest rzeczywiście
            związana z tym miastem. No i jej teksty dowodzą sporego przygotowania
            merytorycznego. Czy nadawałaby się na Naczelną? Trudno powiedzieć. Nie wszyscy
            profesjonalni sprzedawcy zostają profesjonalnymi menadżerami. Niemniej jednak
            jej styl dziennikarski powinien byc punktem odniesienia dla pozostałych
            gryzipiórków w redakcji - którą serdecznie pozdrawiam.
    • Gość: kazimierzp Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.12.03, 19:38
      Czytelnicy mówią "tak" Gazecie Wyborczej - Wrocław, ale mają swoje drobne
      zastrzeżenia.
      Mówię tak, bo jako były mieszkaniec Wrocławia mogę stosunkowo dokładnie śledzić
      z oddali to co się w moim rodzinnym mieście dzieje. Mówię tak bo jest w tej
      chwili jedynym konkurencyjnym dziennikiem dla mutacji powstałej z połaczenia d.
      Robotniczej czyli Wrocławskiej, Słowa Polskiego i Wieczoru Wrocławia. Mówię
      tak, bo jest to w tej chwili jedyna gazeta codzienna na Dolnym Śląsku której
      kapitał jest polski. To, że w tej w/w mutacji kapitał jest niemiecki wyziera z
      felietonu odredakcyjnego zamieszczonego 9 grudnia w tym Wrocławskim Słowie
      Wieczorowym (nie mam fobii co do kapitału obcego, ale w "propagandzie" wolę
      kapitał polski).
      Nie podoba mi się, że Gazeta Wyborcza-Wrocław nie staje się powoli znowu Gazetą
      Dolnośląską. Gazeta Wyborcza nie jest wydawnictwem publicznym, a prywatnym ale
      misja społeczna która przyświecała powstaniu Wyborczej w 1989 roku nakłada na
      nią moralny obowiązek rozszerzenia obszaru swego działania. Nie musi się zaraz
      tworzyć odrębnych redakcji regionalnych, można oprzeć się na wolontariuszach,
      studentach. Wyborczą Dolnoślązacy kupują dla niej samej, jak będą wiadomości
      regionalne, będą kupować dla tych lokalnych treści. Życzę determinacji w
      działaniu i powodzenia. Kazimierz Piotrowski z Jeleniej Góry
      • Gość: Barbara Piegdoń Re: CZYTELNICY MOWIĄ "NIE" DOLNOŚLĄSKIEJ IP: 172.28.252.* 09.12.03, 22:02
        :)
        Bardzo Panu dziękujemy, mam nadzieję z czasem będziemy stawać się coraz
        bardziej regionalni.
        Pozdrawiam
        b.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka