Dodaj do ulubionych

Precz z abonamentami na parkowanie w centrum!

10.04.09, 19:31
Czy ktoś z was pamięta krótki moment gdy z powodu jakiejś luki prawnej (
czegoś tam sejm nie uchwalił, chyba) miasto nie mogło pobierać opłat za
parkowanie? Był lament, że centrum się zatłoczy i wszyscy w panice przestali
pojawiać się samochodami w centrum. Był luz i spokój. Bez żadnego problemu
można było zaparkować.
Obserwuj wątek
    • real_mr_pope Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! 10.04.09, 19:33
      "Jak widać, pierwotne rozwiązanie dużo skuteczniej zniechęcało do
      długotrwałego zajmowania miejsc w centrum. Po co je więc zmieniono?"

Pan Kulesza widać nie pamięta skarg mieszkańców, że pracując w
      centrum wydadzą całą pensję na parkowanie.
      • Gość: pasażer Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 19:43
        Niech jeżdżą MPK.
        • Gość: ins Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 09:13
          No super, ja bym z przyjemnością wykupiła bilet miesięczny i jeździła do pracy w
          centrum komunikacją miejską. Ale żeby transport publiczny stał się sensowną
          alternatywą dla dojazdów samochodem, miasto musiałoby go usprawnić. W tym
          momencie spóźniające się i wypadające z kursu autobusy jeżdżące po mieście z
          zerową dynamiką, bo przecież kierowcom się nigdzie nie spieszy i tak brudne że
          strach wsiadać w jasnym żakiecie, nie zachęcają do korzystania z MPK.
          Uważam, że zbudowanie piętrowego parkingu na obrzeżach centrum i zlikwidowanie
          abonamentów w ścisłym centrum rozwiązałoby problem. Nie rozwiążą go natomiast
          nawoływania urzędnicze do korzystania z transportu publicznego.
          • Gość: TerrorMole Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.09, 14:35
            > Ale żeby transport publiczny stał się sensowną
            > alternatywą dla dojazdów samochodem, miasto musiałoby go usprawnić.
            Usprawnienie komunikacji miejskiej, to m.in. wydzielanie osobnych pasów dla
            autobusów itp. Kosztem ruchu indywidualnego. Przecież kierowcy samochodów się na
            to za nic nie zgodzą: "płacę podatki", "to zamach na prawo do poruszania się" itp.

> kierowcom się nigdzie nie spieszy i tak brudne że
            > strach wsiadać w jasnym żakiecie, nie zachęcają do korzystania z
            > MPK.

No tak, dla tych co nie jeżdżą komunikacją to standardowy argument: brud, smród
            i leniwi kierowcy.
            Ja jeżdżę MPK od dość dawna i się jakoś nie upaprałem niczym. Natomiast odnoszę
            wrażenie, że nawet jakby było tam czysto jak na sali operacyjnej, to pojawiły by
            się argumenty w stylu: "tam przecież nie ma skórzanych foteli" itp.

> Uważam, że zbudowanie piętrowego parkingu na obrzeżach centrum i
            > zlikwidowanie abonamentów w ścisłym centrum rozwiązałoby problem.

Przecież są już takie parkingi niemal w samym centrum - przy Szewskiej, w
            Galerii Dominikańskiej. Są tam zawsze wolne miejsca. Czemu tam nie parkujesz?

> Nie rozwiążą go natomiast
            > nawoływania urzędnicze do korzystania z transportu publicznego.

Zgadzam się
    • Gość: mzimu Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 19:44
      bo w samym centrum powinno być drogo natomiast poza linią w-z-ki o wiele taniej.
      Miasto poza tą linią i tak prawie nie sprawdza biletów więc mało kto płaci.
      założę się, że gdyby godzina kosztowała 50 gr dochód Miasta by wzrósł bo więcej
      osób by płaciło
    • witek7205 Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! 10.04.09, 20:07
      Pieprzenie kotka za pomocą młotka.
      Dajcie firmom teren i pozwolcie zbudować dwa trzy porządne parkingi
      wokól rynku i problem sam sie rozwiąże.
      • czarna_rozpacz Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! 10.04.09, 20:15
        dokladnie, niech miejskie pierdzistolki zobacza jak to jest rozwiazane np. w Hamburgu, oczywiscie netowo, bez naruszanie naszych podatkowych pieniedzy na pijackie delegacje i juz beda madrzejsze, a to w tym wypadku nie jest wielkim progresem,
      • Gość: H.R. Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 22:55
        Zdrowy organizm miejski buduje parkingi na obrzeżach lub w śródmieściu i do
        centrum dowozi ludzi komunikacją zbiorową. Pan Komar obiecuje parkingi w
        systemie Park and Ride i co? I śmigło! Tak się traktuje u nas mieszkańców, tak
        się traktuje pasażerów komunikacji zbiorowej, a przy okazji kierowców też, nie
        dając im żadnej alternatywy.
      • Gość: TerrorMole Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.09, 14:41
        Do ogłoszonego przetargu nie zgłosiła się żadna firma. Parking miał powstać pod
        Placem Nowy Targ. Nikt nie jest zainteresowany budową ani obsługą takich
        parkingów, ponieważ praktycznie nie ma żadnych konsekwencji za nieprawidłowe
        zaparkowanie auta. Takie parkingi będą świeciły pustkami, dopóki będzie można
        zostawić, za darmo, autko gdzieś w krzaczorach, na trawniku czy na chodniku. W
        Hiszpanii można dostać mandat za "nieestetyczne parkowanie" - np. kiedy obrys
        samochodu wykracza poza wyznaczone linie. Auto zostawione na chodniku jest
        odholowywane w ciągu 15 minut. A parkingi płatne mogą funkcjonować normalnie.
        Ale u nas prawo pozwala na parkowanie na chodnikach a policja i straż miejska
        nie widzi problemu w parkowaniu aut gdzie popadnie.
    • Gość: i.r Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 21:30
      1. niby dlaczego osoby pracujące w rynku nie mogą parkowac auta w
      pobliżu miejsca pracy?
      2. kto tak naprawdę robi wielkie zakupy w rynku ?? wszyscy oblegają
      centra handlowe. rynek to przede wszystkim banki i restauracje/
      knajpy.
      • Gość: Kennedy Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.04.09, 21:53
        Nie widzisz drogi Panie, że miasto stało się niewolnikiem samochodów? Nie da się przejść przez centrum, bo wszystko zastawione jest przez samochody. Każdy skrawek chodnika, trawnika. Straż miejska nie widzi problemu, ZDiUM nie kontroluje biletów. Im dalej od rynku tym gorzej. Nie da się przejść swobodnie po podwórkach wokoło pl. Legionów czy Sądowej.

A centrum miasta nie pomieści nieskończonej ilości samochodów. W tej chwili panuje dyktat garstki ludzi jeżdżących samochodami i parkujących gdzie się da (oni twierdzą, że im się to należy...). A większość chodząca pieszo musi ustępować. Dlaczego nie ma być na odwrót? Dlaczego piesi nie mogą zostać docenieni. Czy tramwaje są dla gorszych ludzi, że garstka menedżmentu nie może nimi dojeżdżać do pracy?
        • wielki_czarownik No OK, ale 10.04.09, 23:00
          Rozumiem, ale jako kierowca mam chyba prawo wymagać elementarnego poszanowania! Płacę prawie 4 PLN za litr paliwa (z czego 3/4 to podatki). Płacę dodatkowe podatki, akcyzy i opłaty. A co mam w zamian? Dziurawe drogi i brak miejsc na parkowanie. Sorry, ale to nie fair, że kierowców się traktuje tylko jak maszynki do robienia pieniędzy. Ja nie muszę wjeżdżać do Rynku, ale do cholery zróbcie mi jakiś parking! Np. niedaleko budowanej mariny jest takie puste, ogrodzone miejsce. Zbudujcie tam parking!
          • Gość: aaa Re: No OK, ale IP: *.as.kn.pl 11.04.09, 16:44
            a w międzyczasie ta kasa idzie a to na dotacje do dróg, budowę autostrad a
            ostatnio na dofinansowanie producentów samochodów.
            • wielki_czarownik Re: No OK, ale 13.04.09, 22:16
              Kurcze tylko coś efektów tych dotacji nie widzę. Drogi dziurawe, autostrad nie ma, samochody drogie... Czyżby ktoś to kradł?
        • Gość: asd Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: 90.156.118.* 10.04.09, 23:45
          "W tej chwili panuje dyktat garstki ludzi jeżdżących samochodami "

Ta garstka ma tez prawa. Placi mase podatkow. Nie wiem czy wiesz, ale komunikacja miejska jest strasznie droga i nieefektywna. Gdybys mial placic za nia tyle ile ona rzeczywiscie kosztuje, to bilet tramwajowy powinien kosztowac 20 zl. Miasto doplaca do KM miliony zlotych, ktore odbiera m. in. wlascicielom samochodow. Wiec troche szacunku moj utrzymanku. Oczywiscie scisle centra powinny byc wolne od aut, ale kierowcy musza miec alternatywe. Teraz zeby przemiescic sie z zachodu na wschod musisz przejechac 100 od rynku. Bo nie ma innej drogi. Nie ma BEZKOLIZYNEJ obwodnicy. Wybudowano za to jakis koszmarny kadlubek zwany obwodnica srodmiejska, ze swiatlami co 100m wg projektu sprzed 50 lat.
          Czasem musze cos zalatwic w Rynku. Mieszkam przy Grabiszynskiej a pracuje na Bielanach. Napisz cwaniaczku jak mam to zrobic, mega droga komunikacja miejska, nie tracac calego dnia na przystankach i wsrod nie znajacych dezodorantow wspolpasazerow?
          • Gość: Kennedy Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.04.09, 00:32
            Proszę nie nazywaj mnie per cwaniaczek. Sam jeżdżę w praktyce tylko samochodem, ale mimo to potrafie zauważyć coś więcej niż czubek własnego nosa. Płacę olbrzymie podatki, ale inni też płacą. Zrozum, że jeśli Ty chcesz mieć możliwość dojechania wszędzie sprawnie samochodem to inni ponoszą tego olbrzymie koszty (choćby koszty hałasu, pogorszenia standardu życia itd.). Twoja wolność poruszania się kosztuje wolność innych. Miasto nie jest z gumy, nie przyjmie każdej liczby samochodów, budżet też nie jest z gumy - w tej chwili na drogi jest wydawane wielokronie więcej niż na KZ (zerknij do budżetu), a i tak to jest niewystarczalne. Widzę doskonale jak mało wydajny jest układ komunikacyjny we Wrocławiu, ale widzę też, że polityka miasta w zakresie komunikacji spowoduje, że za 5, 10 a może 15 lat przeżyjemy totalny paraliż (zauważ prostą zależność - im więcej osób uda się wepchnąć do komunikacji tym więcej miejsca na drogach zostanie dla Ciebie i dla mnie). Każdy jest w tej chwili zmuszany do zakupu auta, bo KZ jest w XIX wieku, a to powoduje coraz większe korki, budowanie coraz szerszych dróg, co powoduje hałas i wyprowadzanie się ludzi z miasta, co znów potęguje ruch i koło się zamyka.

To taka jałowa dyskusja, bo do niczego nie prowadzi. Mi tylko szkoda Wrocławia, bo w tej chwili ważniejsze dla urzędników jest dobro ludzi mieszkających pod Wrocławiem, a nie mieszkających we Wrocławiu. Miasto zamiast nabierać charakteru wielkomiejskiego stanie się niewolnikiem samochodów.
            • Gość: USA zielona karta KZ z XIX wieku IP: *.metalab.unc.edu 11.04.09, 00:36
              "KZ jest w XIX wieku" - czyja to wina? czy wrocław stać na stadion z XXI wieku
              mając KZ z wieku XIX?
              • Gość: Kennedy Re: KZ z XIX wieku IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.04.09, 01:37
                Nie stać. Ale Polski nie stać też na darmowe kształcenie ludzi, którzy potem wyjeżdżają za granicę budować dobrobyt innego kraju (sorry za wycieczki osobiste). Ale co z tego wynika? Nic. Ani ja, ani Ty nie decydujemy o tym, czy powstanie stadion czy nie. Możemy sobie tutać powyciągać jeszcze kilka innych fajnych inwestycji i powytykać UM złe decyzje. Np w dyskusji o komunikacji ja widzę 2 kierunki rozwoju:

1. stawiamy na budowe wielu kilometrów dróg, obwodnic skrzyżowań bezkolizyjnych i za 20 lat każdy ma w domu 4 samochody, każdy mieszka w cichym przedmieściu (bo w mieście jest za głośne) i każdy stoi w korku po 3 godziny dziennie żeby dojechać i wrócić do pracy/szkoły.

2. stawiamy na rozwój KZ i może za 10 lat będzie trochę łatwiej poruszać się choćby większości ludziom mogącym załapać się w zasięg KZ. mniej ludzi się wyprowadza po za miasto, bo życie w mieście okazuje się przyjemne.

Spójrzcie na Warszawę - dziś tysiące Warszawiaków osiedla się wokół linii metra, część dojeżdża ze swoich wsi do stacji metra by tam kontynuować podróż. Oni nie robią tego bo chcą, bo metro jest tak komfortowe, wygodne. Po prostu nie mają wyjścia, ich ulice są szersze niż we Wrocławiu, mają wiele estakad, gęstszą siatkę ulic, ale to nic nie dało. Wrocław nie jest jakimś miastem z gumy, nie pomieści samochodów wszystkich ludzi. Albo za kilka lat obudzimy się z ręką w nocniku, albo już dziś urzędnicy zaczną myśleć głową, a nie czterema litarmi siedzącymi na wygodnym fotelu limuzyny.
                • Gość: szmatan Re: KZ z XIX wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.09, 09:15
                  stawiam (zakładam się, znaczy) na opcję nr. 1
                • Gość: Wrockanin Re: KZ z XIX wieku IP: *.e-wro.net.pl 12.04.09, 22:16
                  No i masz rację i wielu innych ma rację, ale ... co z tego. To nic nie da.
                  Argumentujesz, bo liczysz że to do kogoś trafi, a tymczasem wszyscy dyrektorzy w
                  mieście są z klucza politycznego i mają takie opinie gdzieś. Ich filozofia to
                  jak najprościej i jak najtaniej, byle do emerytury. Nie sądziłem, że to kiedyś
                  powiem, bo niedługo to będzie tu źle ze względu na korki, skażenie spalinami,
                  szczurzą walkę o co lepsze stanowiska i brak miejsca do życia. Nie zdziwię się
                  jak się ludzie zaczną bić o miejsca parkingowe :-(.
        • Gość: H.R. Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.09, 22:03
          To jest tylko i wyłącznie wynik "bezstresowej" polityki pana viceprezydenta
          Adamskiego, bo to służby jemu podległe dziwnym trafem zawsze doskonale się
          tłumaczą swoją nieudolnością...
      • Gość: Kennedy Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.04.09, 21:57
        Jeszcze odpowiem na drugi punkt. W tej chwili coraz mniej ludzi robi zakupy w centrach. Jeśli ten stan rzeczy będzie postępował, to rynek się wyludni (tak jak np. w Opolu, gdzie centrum okupują teraz tylko placówki bankowe). W dużych europejskich miastach w centrach są aleje handlowe i jakoś widzi się tam tłumy ludzi, a samochodów na ulicach w centrum jest mniej niż w centrum. Bo miasta nie są niewolnikami samochodów. Tam mieszkańcom nie należy się miejsce parkowania - tam normalną sytuacją jest to, że samochód przeszkadza w centrum. Bo centrum jest dla LUDZI a nie samochodów i ludzie są w stanie to zaakceptować. W Polsce jak widać nie.
        • Gość: Ziuta Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: 80.63.56.* 10.04.09, 22:56
          Bo:
          a) Wrocław ma beznadziejną komunikację miejską - ludzie wolą pojechać wygodnie
          autem niż ściskać się jak sardynka w tramwaju, poza tym tramwaje i busy jeżdżą
          zbyt rzadko w godzinach szczytu i kiepska jest siatka połączeń - czasem trzeba
          się dobrze nakombinować żeby dostać się w określone miejsce,
          b) Wrocław ma drogie bilety jednodniowe - większość ludzi jak jedzie coś
          załatwiać w mieście to przeważnie obskakuje kilka miejsc... samochód znów
          wygrywa (patrz dodatkowo pkt a)
          c) Polacy są leniwi i lubią swoje automobile ...
          d) Za mało jest tańszych parkingów w strefie tuż za ścisłym centrum oraz całkiem
          poza centrum - to by na pewno rozładowało ścisk w centrum - te parkingi
          musiałyby być dobrze skomunikowane z resztą miasta - zostawiam samochód - kupuję
          bilet jednodniowy i jadę załatwiać sprawy,
          e) no i należałoby wprowadzić zapisy nt. reklam samochodowych - np zastrzec
          czas parkowania dla takich właśnie samochodów.. w końcu mamy monitoringi i jakiś
          dobry prawnik mógłby przygotować odpowiedni zapis do miejskich przepisów o
          parkowaniu w centrum... na pewno się da jakoś opisać tą sytuację z prawnego
          punktu widzenia.
          • Gość: paffx Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 01:40
            a)Czytam i czytam tą dyskusję i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że
            mało kto z piszących korzysta z komunikacji miejskiej...nawet 'od swieta'.
            b)bilet jednodniowy kosztuje 8 zl...jednorazowy 2.40...chyba każdy liczyć umie i
            nie trzeba nikomu wyjaśniać co się bardziej opłaca. Chociaż uważam że lepszy by
            był bilet 24h (takie są w warszawie)

Jestem młodą osobą, która mimo posiadanych uprawnień, nie korzysta z samochodu.
            Na przystanek mam 3-5min piechotą, to akurat wystarcza na wypalenie jednego
            papierosa, wsiadam do autobusu, który bywa że się spóźnia...ale nie więcej niż 5
            min(ok podczas ataku zimy czekalam na niego 30 min)jadę nim na uczelnie
            ,najkrócej niecałe 15 min (raz zdarzyło się że godzinę) zazwyczaj zajmuje mi to
            20 min. Z przystanku na uczelnię idę spokojnym tempem 5-7min.
            Wracam do domu tą samą trasą. Kiedy umawiam się z kimś na mieście najczęściej
            przesiadam się między 2 bus i mam do przejścia 10 min. nie narzekam, oczywiście
            w ciepłym samochodzie bylo by wygodniej...no ale od czego mamy tony ciepych
            ubran zalegających w szafie...
            tak to sobie tłumacze- zawsze podczas którejś z przechadzek można sobie zapalić.
            Wracam z imprez autobusem nocnym, nie stać mnie na taksówkę- wolę wydać te
            pieniądze na bilet do kina albo wyjscie na jakies dobre jedzenie na miescie ze
            znajomymi...wszystko da się zrobić.

Do wszystkiego można się przyzwyczaić. Może też pewną różnicę sprawia to że
            mieszkam na Oporowie, który jest genialnie skomunikowany z centrum miasta...
            Wydaje mi się że osoby które zdecydowały się na przeprowadzkę pod wrocław nie
            powinni narzekać...bo przeprowadzali się na własne życzenie...

Co do rowerów to jestem bardzo niezadowolona. Miał być oficer rowerowy, miały
            być parkingi i cud nad odrą i jest jak było. Cieszy mnie nowa scieżka rowerowa
            na moim osiedlu, która prowadzi z nikąd do nikąd- przynajmniej pamiętają o tym
            żeby ją wyznaczyć.

Wydaje mi się że istnieje dużo parkingów w centrum- tych wielopoziomowych-w
            większosci hoteli, w heiosie i wratislavia tower gdzie wszyscy pracujący powinni
            zostawiać swoje wechikuły... możliwe że ceny są cały czas wyższe od abonamenu w
            miescie(nie wiem)...ale przecież parkując na takim publicznym parkingu trzeba
            bedzie się przejsc ten kawałeczek...

• Gość: Ziuta Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: 69.71.222.* 11.04.09, 01:57
              a) Akurat regularnie korzystam... ale jak tylko się robi ciepło z powodu "traumy
              komunikacyjnej" przesiadam się na rower. Wielokrotnie byłam świadkiem że ludzie
              nie mieścili się do autobusu albo też czekałam po pół godziny na przystanku w
              godzinach szczytu na jakikolwiek środek transportu w stronę domu ( a do mnie
              jeżdżą akurat 4 tramwaje i 2 autobusy więc wybór mam raczej spory).
              b) z liniami pospiesznymi 10 zł .. w porównaniu do Warszawy bardzo drogo... no i
              rzeczywiscie rozwiązanie z biletem 24h dużo wygodniejsze bo można go wykorzystać
              następnego dnia jeszcze...idealne przy wypadzie na 2 dni.. czlowiek przyjezdza
              po południu.. do wieczora i całą noc oraz następnego dnia do południa może
              jeździć na jednym bilecie.. a u nas? kupisz bilet ... pojedziesz do miasta ..
              zabawisz dłużej i już po 12 w nocy nie możesz na nim wrócić..

A CO DO ROWERÓW:
              wrocławska dbałość o rowerzystów woła o pomstę do nieba... beznadziejne ścieżki
              rowerowe (wystarczy spojrzeć na okolice placu grunwaldzkiego.. już na etapie
              projektów rowerzyści zgłaszali uwagi - tylko w Polsce można było wymyślić
              ścieżkę rowerową wykładaną kostką i kluczącą pomiędzy trasami pieszymi w taki
              sposób że pieszym wygodniej jest wybierać ścieżkę rowerową.. a już szczyt
              techniki to dziwny zawijas scieżki rowerowej i chodnika wokół drzewa przy
              przejsciu dla pieszych za mostem grunwaldzkim w strone Wyb. Wyspiańskiego.. na
              dodatek na tym wąskim przesmyku jakaś mądra głowa postawiła jeszcze barierkę dla
              rowerzystów .. która blokuje przejście pieszym na ich przejście... GRATULUJĘ!
              zarówno piesi i rowerzyści wpadają w lekki popłoch na tym przejściu bo nie
              wiadomo jak ominąć to drzewo żeby na kogoś lub coś (barierkę) nie wpaść...
            • 2w Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! 11.04.09, 08:16
              Gość portalu: paffx napisał(a):

> Na przystanek mam 3-5min piechotą, to akurat wystarcza na wypalenie jednego
              papierosa, wsiadam do autobusu [...]
              To właśnie jeden z "plusów" KZ. Nie trzeba żadnych obsikanych lumpów, żeby czuś
              dyskomfort zapachowy - wystarcza taka osoba świeżo po papierosku i już człowiek
              jest bliski puszczenia pawia. Ale mamy demokrację i nie można dyskryminować
              palących :(
              • Gość: paffx Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 13:49
                i wlaśnie mnie ta demokracja zajebiście cieszy...bo palacze już i tak są
                dyskryminowani...
                • 2w Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! 14.04.09, 11:46
                  Gość portalu: paffx napisał(a):

> i wlaśnie mnie ta demokracja zajebiście cieszy...bo palacze już i tak są
                  > dyskryminowani...

Jakoś tej dyskryminacji nie dostrzegam, bo wszelkiego rodzaju zakazów nikt nie
                  egzekwuje, a co za tym idzie - nikt nie przestrzega.
    • Gość: jogi Re: Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.legnica.vectranet.pl 10.04.09, 22:22
      Chyba nigdy nie rozwiążą tego problemu
    • Gość: wro-cek Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.static.korbank.pl 10.04.09, 22:35
      to chyba wydumany problem. Często musze cos załatwić w rynku i jego
      bezposrednich okolicach i nigdy ale to nigdy nie mam problemu z
      zaparkowaniem auta.
      Wystarczy zaparkować na parkingu w Galeri Dominikańskiej lub w
      parkingu przy Ofiar Oświęcimskich w tzw. kościele (tutaj co prawda
      jest drożej). Nie trzeba samochodem podjeżdżać pod same drzwi banku
      czy urzędu. Z galerii do rynku idzie sie 5 minut to chyba duzo mniej
      niz jeżdżenie w kółko i polowanie na wolne miejsce na Solnym.
    • wielki_czarownik Abonament tylko dla mieszkańców 10.04.09, 22:55
      Abonament powinien pozostać, ale tylko i wyłącznie dla osób zameldowanych w strefie płatnego parkowania.
      • Gość: wer Re: Abonament tylko dla mieszkańców IP: 90.156.118.* 10.04.09, 23:30
        Wezmy takie Monachium. Wsiadam w metro na przedmiesciu i w ciagu paru minut
        wysiadam w samym centrum miasta pod ratuszem. Po co mam brac samochod? a teraz
        to samo we Wrocławiu. Smierdzacy i pelen obszczymurow tramwaj, ktory wlecze sie
        w nieskonczonosc. Powiem szczerze - mam w dupie rynek. Od jakiegos roku juz tam
        nie bylem. Nie mam zamiaru krecic sie w kolko, a tramwajem nie pojade, bo
        ostatni odjezdza po 22 a to troche za wczesnie.Poza tym jest niebezpiecznie. Po
        21 jest tam tylko pijana "mlodziez". Jezdze na kolacje np.do Magnolii. Zarcie
        straszne, ale jestem tam w 5 minut, nie mam problemu z zaparkowaniem i palaczami
        przy sasiednim stoliku.
    • raf-van-host Ile urzędasów nie płaci w centrum? 10.04.09, 23:29
      Gazeciarze piszą o właścicielach firm, a ilu urzędasów parkuje (całymi dniami)
      na wydzielonych dla nich parkingach.

Przykład - parking, ze szlabanami pomiędzy budynkami Na Wita Stwosza a p, Nowy
      Targ. Urzędasy mają nawet szlabany na piloty. Miejsce idealne - ze względu na
      szlabany. Wystarczy ustawić 3 parkomaty - właśnie dla nich.

Po 15 parkingi są puste, ale inni nie mogą z nich skorzystać, bo jakżeby -
      szlabany są opuszczone.
      • Gość: halorobert Re: Ile urzędasów nie płaci w centrum? IP: *.static.tvk.wroc.pl 11.04.09, 05:39
        Mieszkańcy Centrum szukają nawet godzinę miejsca na
        zaparkowanie.Tak naprawdę mieszkają w środku jednego , wielkiego
        parkingu.
      • Gość: nk Re: Ile urzędasów nie płaci w centrum? IP: *.wroclaw.mm.pl 11.04.09, 15:24
        Jest więcej takich miejsc. Ale to choroba całej Polski. Popatrzcie
        na szpitale, tam parkingi sa dla personelou. USC tylko dla
        urzędników. Marszałek, Wojewoda, tez wydzielone. Oprócz tego
        dodatkowe przywileje, karnety, bilety etc. Żyjemy w Azji tam też
        samochody z cyfrą 7 na rejestracji to swięta krowa. Niczym sie nie
        różnimy. Gdzie ta samorządność, władza i motłoch.
        • Gość: wirtualny Re: Ile urzędasów nie płaci w centrum? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.09, 23:25
          Może zatem Gazeta dowiedziałaby się, ile miejsc "nie pracuje" na siebie? I nawet
          gdyby w takich miejscach wprowadzić opłaty abonamentowe, to byłoby kilkadziesiąt
          tysięcy rocznie z samych abonamentów.

A tak urzędasy mają rarytasy... z naszej kasy.
      • Gość: nk Re: Ile urzędasów nie płaci w centrum? IP: *.wroclaw.mm.pl 11.04.09, 19:54
        Jest więcej takich miejsc. Ale to choroba całej Polski. Popatrzcie
        na szpitale, tam parkingi sa dla personelou. USC tylko dla
        urzędników. Marszałek, Wojewoda, tez wydzielone. Oprócz tego
        dodatkowe przywileje, karnety, bilety etc. Żyjemy w Azji tam też
        samochody z cyfrą 7 na rejestracji to swięta krowa. Niczym sie nie
        różnimy. Gdzie ta samorządność, władza i motłoch.
      • Gość: pasteur Re: Ile urzędasów nie płaci w centrum? IP: *.halaludowa.wroc.pl 14.04.09, 12:21
        no właśnie, czy jakiś odpowiedzialny urzędnik czyta te wszystkie
        wpisy i z podniesionym czołem oficjalnie na łamach Gazety odpowie :
        dlaczego i jakim prawem pracownicy z UM maja wydzielony w samym
        centrum tylko dla siebie parking. Lepsi Wrocławianie? czy moze Urząd
        Miasta płaci za ten parking do kasy Miasta, Jeśli tak (wątpię)to
        placi naszymi wspólnymi wrocławskimi pieniędzmi za prywatne
        korzyści.
    • Gość: gwajda Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.04.09, 23:36
      W Toronto rozwiązano to bardzo prosto: wszędzie w centrum są parkometry, w
      których można wykupić tylko godzinę (lub dwie - poza ścisłym centrum miasta)
      Jeśli ktoś chce, to oczywiście może co godzina biegać i dopłacać, ale jak jego
      szef będzie reagował na takie wycieczki? A policja parkingowa (tak, tam są
      policjanci zajmujący się wyłącznie karaniem za niewłaściwe parkowanie) jest
      bardzo czujna. Co więcej, jeśli przyuważą auto, które stoi godzinami w jednym
      miejscu, to pomimo wniesionej opłaty mogą ukarać mandatem, bo ta godzina stanowi
      jednocześnie dozwolony limit czasu parkowania. Jeśli ktoś chce w pełni legalnie
      dłużej parkować w centrum musi skorzystać z płatnego, raczej drogiego parkingu
      (których jest sporo, ale i tak za mało)
      • Gość: USA zielona karta toronto contra wrocław :-) IP: *.metalab.unc.edu 11.04.09, 00:32
        porównaj sredni wiek tramwaju w toronto z tym we wroclawiu :-)
    • akuna_kotka Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! 11.04.09, 00:20
      W centrum i nie tylko !!!!! A przed dworcem PKP ?????????????
      Ale dlaczego muszę płacić za parking od razu za całą godzinę jeśli korzystam
      tylko 15 - 20 minut ????????????
      Powinny być opłaty zróżnicowane bardziej niż obecnie, ale pierwszy okres
      powinien być krótszy, np. 0,5 godziny.
      Jeśli kogoś odprowadzam do pociągu,to przy założeniu, że kolej nie nawali,
      potrzebuję 10 - 15 min. a płacę za całą godzinę. Tylko w naszym kraju mamy
      takie debilne przepisy jak i urzędasów wymyślających te przepisy.
    • Gość: Polak mam lepszy pomysł IP: *.wroclaw.mm.pl 11.04.09, 00:23
      Precz z opłatami za parkowanie we Wroclawiu! by żyło się lepiej. wszystkim.
    • jakuboss Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! 11.04.09, 01:42
      Może nie odnośnie abonamentu, a generalnie opłat za parkowanie. Wg. mnie
      idealny model istnieje w Danii. Tam miasto podzielone jest na strefy
      parkowania, w zależności jak blisko centrum taki koszt za 1h parkowania, ale
      ... Czemu chcąc załatwić coś w biurze w 10min mam płacić za całą godzinę ? W
      Danii rozwiązano to tak, że kupuje się naklejany na szybę "zegarek". I w
      każdej strefie można do 15min lub 30min stać za darmo. Po prostu ustawiamy na
      "zegarku" godzinę rozpoczęcia postoju. Czy nie można zrobić tak u nas ?
    • Gość: marek444 Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.04.09, 11:56
      Głównie parkują urzędnicy , pracownicy banków i okolicznych biur a za
      nich płacą firmy czyli my. Podnieść miesięczne abonamenty parkingowe
      dla firm o 500% i zrobi się luźniej.U.M. ma swój parking a sporo
      urzędników parkuje na Cieszyńskiego i pobliskich podwórkach i
      ulicach.
    • Gość: Teoria spiskowa Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.218.151.191.static.telsat.wroc.pl 11.04.09, 17:12
      Dziennikarze Gazety Wybiórczej rozpętali awanturę o miejsca
      parkingowe na placu Solnym- o te miejsca, na których sami chcą
      parkować przyjeżdżając do pracy samochodem. Zrobili happening we
      własnym interesie. Ludzie, nie dajmy się zwariować!
    • xyz9930 kontrowersyjne parkowanie w rynku??? 12.04.09, 00:27
      tylko dla zameldowanych abonamenty w Rynku !My mieszkancy płacimy za abonament
      + podatki a inni parkuja na naszych podwórkach nieodpłatnie !!!
      Głownie parkujacymi sa urzednicy ratusza,bankowcy okolicznych bankow,straznicy
      miejscy i pracownicy restauracji w rynku.
      Uwazam,ze wszyscy wymienieni powinni parkowac na ulicach placac postojowe tak
      jak to jest praktykowane np.w Niemczech a nie blokowac nam miejsca na naszych
      gruntach.
      • Gość: tuptus odholowanie? IP: *.54.16.190.static.telsat.wroc.pl 14.04.09, 10:48
        www.popon.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=19355&Itemid=317
    • twardokesek A zebys pieronie byl zmuszony sam placic! 12.04.09, 07:06
      Zebys sie wyprowadzil zamiasto i musial dojezdzac do centrum do pracy samochodem, zebys byl zmuszony placic stawki, ktore sam proponujesz pieronie! Zeby ci to pochlonelo polowe zarobkow miesiecznych pieronie!

Przeciez 3.3zl/h to za tanio dla ciebie! Toz kurna w Warszawie jest taniej (2zl)!!!!!
    • Gość: tuptus a moze wolne koperty IP: *.54.16.190.static.telsat.wroc.pl 12.04.09, 18:31
      moto.pl/MotoPL/1,90109,6457695,Strzez_sie_koperty_.html
    • mic75hal Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! 14.04.09, 10:01
      Przyglądam się zaciętej walce Pań i Panów dziennikarzy z samochodami - reklamami i...
      Jestem zniesmaczony!!!
      Proszę Państwa!
      Zalatuje tu załatwianiem własnych - prywatnych i gazetowych - interesów na łamach prasowych!!!
      Pierwsza wątpliwość: rozpętaliście Państwo wojenkę o miejsca parkingowe w prestiżowym zakątku Naszego Tysiącletniego Miasta i być może miało by to słuszność ale jednak nie sposób nie zauważyć, że w tymże samym zakątku mieści się siedziba wrocławskiej redakcji GW. Czyżby redaktorzy nie mogli zaparkować swoich pojazdów pod miejscem pracy i w ten sposób próbowali wpłynąć na władze miasta by te za nich załatwiły miejsca postojowe?
      Trochę to niesmaczne, bo ja na przykład nie mam gazety i nie mogę w tak spektakularny sposób zawalczyć z KRETYNAMI zastawiającymi chodniki w mojej dzielnicy i na moim osiedlu...
      Wątpliwość druga: samochody, o które toczy się wojenka są nośnikami reklamy...
      Czyżbyście Państwo w taki właśnie sposób postanowili walczyć z konkurencją???
      Bo z pozycji obserwatora wygląda to mniej więcej tak ,że tracąc wpływy z potencjalnej reklamy postanowiliście Państwo wypowiedzieć wojnę spryciarzom, którzy nie chcą płacić haraczu największej gazecie w kraju.
      Są sposoby żeby wywrzeć nacisk na tych, którzy - podając bezczelnie swoje namiary - zaśmiecają nam ulice!!!
      Ja np. nie korzystam z usług firm, które zastawiają złomem ulice i chodniki.
      Po tej akcji, którą rozpętaliście Państwo w być może słusznym celu zastanawiam się czy sięgać po gazetę, która w taki sposób załatwia swoje sprawy na mieście...
      Brzydko pachnie cała ta sprawa - i niestety mam wrażenie, że wdepnęliście Państwo w ten sam "kłopot" co właściciele owych kontrowersyjnych nośników reklamowych.
      Bez pozdrowień!
      Michał Mądrzak
    • Gość: GGGop Precz z abonamentami na parkowanie w centrum! IP: *.ghnet.pl 22.04.09, 23:09
      No cóż , zobaczcie jak problem parkownia rozwiązały markety .
      Parkingi przy nich zapewniają miejsce wszystkim przyjezdnym.
      Maja taka mozliwość gdyż inwestorzy zakupili tyle gruntu ,zeby
      starczyło na handel ale i na parkowanie.
      Jak się kupuje obiekty do których dojeżdżają setki klientów ,
      np.banki i z powodu ceny nieruchomosci w centrach nie zapewnia sie
      sie swoim klientom miejsca do parkowania pojazdów to powstaje
      problem deficytu miejsc parkingowych.
      Wystraczy natomiast banki umiejscowić poza centrum ,gdzie nie ma
      możliwości budowy parkingów i problemu nie ma .
      Ale banki uporczywie lokuja sie w centrach .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka