chrust Wrocław to nie jest miasto dla kolorowych 26.04.09, 02:53 W Stanach za samo napisanie "kolorowi" gazeta mialaby duze problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Zapraszam do PZP... 26.04.09, 05:25 ...czyli Poradni Zdrowia Psychicznego - większość z Szanownych Dyskutantów zapraszam na wizytę. Bo słabo mają ze zdrowiem - nie żartuję, nie robię sobie tzw. jaj. Po prostu ludzie, którzy widzą "zagrożenie przez inne rasy", są mocno chorzy już i powinni dla własnego dobra podjąć leczenie. "cclement" bez wątpienia potwierdzi, że - do jasnej... - nie bredzę przecież! Urojenia nt. zagrożenia przez "kolorowych", "muzułmanów" itp. są w warunkach Rzplitej objawem wskazującym na zaburzenia schizofreno-podobne o obrazie paranoidalnym (urojeniowym). To każdy orientujący się w psychiatrii i psychologii klinicznej musi potwierdzić. Szczególnie mnie wręcz już bawią ci piszący w każdym wątku, że POkrywa kloPOwa jest do d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocloviak znowu IP: *.magma-net.pl 26.04.09, 07:26 rasizm jest we Wroclawiu norma, idzie w swiat zla slawa...takie stwierdzenia to nadużycie i rozmijanie sie z prawda i rzetelnoscia dziennikarska, bo opinie autorki artykulu powinny byc bardziej wyważone. Kolejny artykul i kolejna moja reakcja: Wroclaw jest pelen ludzi,ktorym osoby o innym kolorze skóry nie przeszkadzaja i ze strony ktorych obcokrajowcom nie grozi zadna uwaga ani rękoczyn poza podaniem ręki. Nie róbmy z oszołomów i ciemniactwa normy, bo zwyczajnie oni nią nie są, na pewno nie we Wroclawiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek nd Re: Wrocław to nie jest miasto dla kolorowych IP: *.e-wro.net.pl 26.04.09, 07:50 to wy pedaly nakrecacie spirale nienawisci Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz a gabzdeta swoje 26.04.09, 09:16 A gabzdeta dalej swoje mimo swojej ankietki ktora wyszła z tego co pamiętam 75 do 25 % o przynudzaniu dalej monotematyczna. gw dalej biczuje nas polaków. A teraz kilka uwag - Skompromitowane stowarzyszenie "nigdy wiecej" ktore za wyłudzone pieniądze od PZPN prowadzi krucjatę przeciwko polskim symbolom narodowym (rozumiem swastyki ale takich juz chyba od lat 80 nie było na naszych stadionach a jak były to tylko pamiętam je gdzies w Opolu itp.) i finansuje seksualną krucjatę nieżyjącego już Simona Mola ciągle wskazuje nam kto wróg a kto przyjaciel. - gabzdeta bierze w obronę studentów obcokrajowców którzy przyjechali tutaj tylko studiować a okazało się że zostaną i zabiorą prace jakiemuś polakowi który musi emigrować do Anglii za robotą na zmywaku :( - Polacy nauczeni błędami zachodu Angliia Francja Holandia na szczęście wiedzą problem kolorowej emigracji i islamskiego zalewu - no i przykład opluwania rodaków przez gabzdete "Polski rasizm można wytłumaczyć tylko naszą zwichrowaną psychiką - jakąś straszliwą frustracją, która jedyne rozładowanie znajduje w alkoholu, agresji i destrukcji" a może to już nie rodacy ? - no i na koniec powiem to co zawsze w myśl starej piosenki "przyjaciół nikt nie bedzie mi wybierał wrogów poszukam sobie sam dlaczego kor.. mac bez przerwy poucza ktos w co wierzyć mam" Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Wrocław to nie jest miasto dla kolorowych 26.04.09, 11:12 a to polska właśnie. I problemem nie jest rasizm tylko przeraźliwie niska samoocena, brak poczucia wartości w troglodytach robiących rzeczy opisane w artykule. A to, że ofiara jest innego koloru tylko ułatwia dokopanie jej. Dokładnie takie same zagrożenia dotyczą przyjezdnych z innych miast czy wiosek, a nawet przybyszów z innego, "wrogiego", osiedla czy ulicy. Najłatwiej w grupie dokopać samotnemu "obcemu". Tak najłatwiej się dowartościować, pokazać kto tu rządzi. A skąd to się bierze? Bo tacy bandyci nie są karani. Dodzwonienie się na 112 czy 997 jest trudniejsze niż wygrana szóstki w lotto. I nie ma tutaj znaczenia jezyk jakim posługuje się dzwoniący. A nawet jeżeli się uda to policja przyjedzie po dwóch godzinach. Funkcjonariusze są obrażeni na cały świat bo muszą jakichś banialuków wysłuchiwać, a może jeszcze szukać tłumacza. I potem zaczynają się podpowiedzi policjantów, że może lepiej nie zgłaszać bo to problem tylko. Będzie pan musiał dojeżdżać na przesłuchania, na rozprawy itp itd. A może sam pan prowokował bo miał na sobie drogie ciuchy/przy sobie drogi sprzęt itp. Koledzy bandziorów jeszcze pokrzyczą przy policjantach, że to ofiara sama się prosiła i że oni tylko się bronili. Później nawet jeżeli uda się doprowadzić do oskarżenia to wiadomo, niska szkodliwość, zawiasy, umorzenie i taki cwaniaczek jeden z drugim tylko czuje się coraz mocniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Pytanie jest takie. IP: *.lanet.net.pl 26.04.09, 11:16 Czy napływ do Polski tych ludzi o odmiennej kulturze i sposobie życia, przyniesie jakieś pozytywne skutki dla naszego kraju? Wniosą coś do naszego kraju? Czy potrzebujemy aby coś wnosili? Brakuje nam czegoś? Jeśli nie to po cholere ich tutaj wpuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peace muzyka, kolor, jedzenie, IP: *.wroclaw.mm.pl 26.04.09, 14:53 wspolczuje wszystkim rasistom ! To musi byc straszna choroba byc ciagle sflustrowanym na punkcie swojego pochodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: muzyka, kolor, jedzenie, IP: *.lanet.net.pl 26.04.09, 15:25 Jestem dumny ze swojego kraju, ciesze się że mogę uczestniczyć w jego budowaniu, nie jestem sfrustrowany. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: muzyka, kolor, jedzenie, 26.04.09, 18:16 Co oznacza słowo "sflustrowany"? To ktoś sfrustrowany podczas lustracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelek Re: Wrocław to nie jest miasto dla kolorowych IP: 85.128.102.* 26.04.09, 12:00 O czym Wy bełkoczecie? Rasizm? Nie wstydzę się przyznać,że jestem mam poglądy rasistowskie. Tak jak nie bali się do tego przyznać 98 % Czarnuchów którzy głosowali na Obame. Bo przecież nikt mi nie powie, że 100% z nich to zagorzali Demokraci. Głosowali kolorem skóry - na swojego. To jest Rasizm!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efsdfsd Troche niech ich tu zostan, prowadza dobrze knajpy IP: *.tpnet.pl 26.04.09, 12:38 Ale 30 Arabow na Wroclaw wystarczy by bylo duzo punktow z dobrym jedzeniem. Lubie kepab :) Ja do Arabow nic nie mam, do murzynow tez nie mam. Ale jedna sprawa - to ze w Afryce nigdy sie cywilizacji nie dorobili, to ze wieza w duchy i temu podobne sprawy nie moze byc wyjasnieniem tego ze gosc chce zyc w miare nowoczenej europie. Kraj sobie trzeba tworzyc u siebie, za 500lat beda mieli lepiej i dostatniej. A nie cwaniaczki uciekaja i przylaza na gotowe. A najlepsi sa np Czeczency, daja im azyl w Polsce a oni spi... za Odre, do Niemiec bo tam lepiej :-) Tam im dadza wiecej kasy za nic nie robienie (oprocz dzieci). No to kolesie, imigranci z Pakistanu, Indii, Czeczeni i innych. W Polsce jest wam zle? A ja mysle ze milion razy tu sie lepiej zyje niz u was, ale nie, oni chca do Niemiec :-) Uszczelnić granice unii trzeba i to cholernie dobrze. Mozemy nie byc "rasistami" i wybudowac most do Afryki albo puszczac tam prom co godzine. Wpuscimy tu miliard Murzynow (czyli 900 milionow nosicieli HIV), Milion Azjatow, dwa Miliony Hindusow i bedzie sie nam lepiej zylo mowicie? Akurat nasze zacofanie (jako Polski) i nie wielka zamoznosc jest dobrym filtrem, jak widzicie nie chetnie sie u nas osiedlaja, wola z biedy odrazu na szczyty drabiny skonczyc. Nie wiem czy bym byl zadowolony widzac arabke ciagnaca 2 wozki na blizniaki po ulicy, ubrana od stop do glow w czarny material. To nie nasza kultura. Jak pokazuja ataki z Londynu, oni sie nie integruja czesto, stwarzaja tylko takei pozory. Zamachowiec z Londynu byl nauczycilem czy tam lekarzem, a po pracy szykowal plan w imieniu Allaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boro uczmy sie na bledach innych krajow IP: *.range86-153.btcentralplus.com 26.04.09, 19:38 chcialbym zebyscie zwrocili uwage na jedna rzecz wiekszosc tych ludzi co wypisuja te komentarze to nie sa wielcy rasisci i pewnie podali by reke "kolorowemu" na ulicy piszecie Rasistowskie zamieszki w krajach takich jak Francja mają podłoże społeczne, a mniejszości etniczne są tam bardzo liczne. Tymczasem obcokrajowców o odmiennym kolorze skóry jest we Wrocławiu tak niewielu, że trudno mówić o społecznym problemie, który niesie zagrożenie np. dla naszego rynku pracy. i to ludzie ktorzy boja sie podobnych zamieszek w przyszlosci wypisuja te hasla Ci sami ktorzy widza ze rzeczy zle dzieja sei we francji holandii i anglii Ci ktorzy boja sie ze kiedys ich rynek pracy bedzie zagrozony choc i tak jest do "dupy" nie jestem rasista ale rozumiem obawy tych ludzi sam miekszam w anglii i rozumiem anglikow ktorzy nieufnie podchodza do innych narodowosci, szczegolnie gdy te mniejszosci zaczynaja byc wiekszoscia i narzucac swoje normy wiadomo w demokracji rzadzi wiekszosc Odpowiedz Link Zgłoś
annalewinska Re: Wrocław to nie jest miasto dla kolorowych 26.04.09, 19:41 Cześć wam wszytskim, właśnie pisze swoją prace magisterską i próbuję przeprowadzić do niej badania w formie ankiety. Gdybyście mieli chwilkę i chęć pomóc bardzo prosze o pomoc i wypełnienie krótkiej ankiety oceniającej m.in wykładowców oraz wiedzę zdobytą na uczelniach. Z góry dziękuję za pomoc. Ankieta znajduje się tutaj: www.mlodyprzedsiebiorca.pl/ankieta?task=fillPoll&pollID=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Dziennikarzyny ! Co to znaczy kolorowi ? IP: 195.20.110.* 27.04.09, 08:12 A dziennikarzyny z wyborczej sami są razistami. Co to znaczy "kolorowi" ? Jak jestescie w wesołym humorze, to jestescie biało-różowi, ale jak już się schlejecie to jestescie czerwoni, jak na kacu - sini. I KTO TU JEST KOLOROWY ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Dziennikarzyny ! Co to znaczy kolorowi ? IP: *.ws.highway.telekom.at 27.04.09, 11:48 Ty chyba osiągnołeś szczyt swojego intelektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojot Wrocław to nie jest miasto dla kolorowych IP: 213.76.147.* 27.04.09, 11:47 gadacie o rasizmie - to wam coś powiem. pracowałem, z białymi, czarnymi, mulatami, azjatami, afrykanami - nigdy nie miałem problemu. ale jak kolejny raz słyszę o cotygodniowym okradaniu sklepu, o cyganach na nadodrzu i o tym co oni tam wyprawiają to muszę uznać, że jednak rasistą jestem. co prawda w ramach wyjątku i jednokierunkowo, ale nie zmienia to faktu, że w całym mieście nie przeszkadza mi, żadna kultura. Żadna oprócz cygańskiej. i to z lakonicznego powodu. przy nich nie czuję się bezpiecznie. żadne z was nie wie, co was spotka za chwilę w tej dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Wrocław to nie jest miasto dla kolorowych 27.04.09, 12:18 Rasizm to nie jest zjawisko bezwarunkowe, zresztą jak np. antysemityzm. Z rasizmem mamy wtedy do czynienia , kiedy w nieuzasadniony sposób oskarżamy grupy społeczne na podstawie marginalnych zachowań przedstawicieli członków tych grup. U Cyganów ich zachowania wynikają z ich uzależnień kulturowych , które to niejednokrotnie stoją w konflikcie z prawem. Być Cyganem, nie musi jednak oznaczać być pasożytem społecznym. W tej grupie społecznej są również jednostki wybitne , o czym nienależny zapominać. Dlatego nienależny oceniać ludzi po ich przynależności do grupy społecznej, ale po ich wkładzie w nasze społeczeństwo. Z faktu gdy oceniasz np. żydów za ich stosunek do katolików, nie wynika jeszcze że jesteś rasistą (antysemitą). Jeśli Twoja ocena jest oczywiście uzasadniona normami społecznymi , społeczeństwa w którym żyjesz. Wiele zjawisk, które nie są rasistowskimi są przez grupy interesów nazywane jako rasistowskie. Mają bowiem w tym interes ……………. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tm Wrocław to nie jest miasto dla kolorowych IP: 78.8.151.* 27.04.09, 13:59 To mało zwiedzasz, czasem warto wychylić nosa ze swojego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś