patrice7 28.04.09, 19:32 W tym wątku dzielimy się sprawdzonymi przepisami na różne pyszności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrice7 Pyszne i szybkie muffinki czekoladowe 28.04.09, 19:50 Składniki: 300 g mąki 115 g cukru 200 g płatków z gorzkiej czekolady + 2 łyżki do posypania 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 375 ml maślanki lub mleka 90 g stopionego masła szczypta soli. cukier puder Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temp. 210 st. C. Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki. w drugiej mieszam jajka, maślankę, kakao, później wlewam do suchych składników. Dodaję roztopione i wystudzone masło. Łączę składniki. Wlewam do formy mufinkowej, sypię płatkami czekoladowymi, lekko je dociskając. Piekę około 20 min. Po upieczeniu zostawiam mufinki na 5 min w formie, później posypuję cukrem pudrem. Dziś dodałam do kilku żurawinę.Mozna dodać orzechy lub płatki migdałów. Smacznego Wyszły pyszne!ok 20 sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
gosias301 Re: Pyszne i szybkie muffinki czekoladowe 29.04.09, 12:34 a może macie jakis przepis na szybko obiad? Odpowiedz Link Zgłoś
olus-ia80 Mamy 29.04.09, 14:47 Pierśi z kurczaka w kostkę pokroić dodać jaja 2 trocgę majonezu starty ser zółty przyprawy typ sól pieprz smazyć na oleju szybko i dobre do tego ziemniaki ugotowane pokrojone w plasterki i obsypane w przyprawie Kamis do ziemniaków i obsmażyć pycha Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Mamy 29.04.09, 15:16 Ja na szybki obiad polecam mrozonki :) Pierogi np ;) albo zupa z mrożonki,zawsze dorzucam cos "od siebie" :) Albo podobnie do olusi smażę piers do tego ananas,kukurydza, papryka w paseczki do tego ryz i masz a la chińszczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Sałatka z tortelini 30.04.09, 14:32 Sałatka z tortellini ********************* op. tortellini ogórek zielony czosnek kukurydza szynka majonez przypraw ( sól- ja używam ziołowej i pieprz) Tortellini gotujemy nie za długo by się nie rozleciało i czekamy aż ostygnie. Ogórek i szynkę kroimy (ja robię paseczki). Majonez mieszamy z przyprawami i świeżo wyciśniętym czosnkiem. Wszystko mieszamy nie zapominając o kukurydzy. Szybko i smacznie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Ciasteczka owsiane 30.04.09, 14:34 Składniki 500 gram płatków owsianych (mogą byc błyskawiczne) 3/4 szkl cukru 125 gram masła (miękkiego) pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (ja dałam 2 małe, bo Młoda ryczała po jajach, ale po ciastkach jest ok) cukier waniliowy garstka rodzynek, suszone banany (można dać wszystkie inne bakalie ale ja się bałam orzechów i itp) Te ciasteczka przygotowuje się w 15 minut. Należy po prostu wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie zagnieść razem z bakaliami. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby płatki owsiane były raczej drobne, sypkie i kruche. Z wielkich, grubych i twardych płatków nic nam nie wyjdzie, bo nie wymieszamy ich równo z tłuszczem i jajkiem. Teraz trzeba dużą blachę wyłożyć sreberkiem do pieczenia i posmarować margaryną, formować w dłoniach płaskie ciasteczka i nakładać w odległości centymetra od siebie. Prawie nie rosną w piekarniku, dlatego mogą leżeć tak blisko. Ciacha pieczemy na bardzo jasnozłoty kolor w temperaturze ok. 150- 160 stopni. Piekarnik gazowy może być troszkę cieplejszy. Wyjmujemy je z piekarnika, gdy lekko puknięte palcem nie będą kleiste. Cieplutkie powinny być na zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Ciasteczka można długo przechowywać, mają niepowtarzalny smak. Ciasteczka chłoną wilgoć z powietrza, dlatego naprawdę pyszne robią się na drugi-trzeci dzień. Od razu po upieczeniu stwardnieją, ale zapakowane w woreczek foliowy, w którym zostawimy otwór, zmiękną. Odpowiedz Link Zgłoś
betibor sałatka na grilla i nie tylko:) 30.04.09, 14:48 ok. 8 pomidorów- kroimy w ósemki, dajemy do miski ( najlepiej przeźroczystej),posypujemy bazylia, na to puszka kukurydzy,na to ser feta( w kostkę pokrojony) lub ser żółty ( starty na duzych oczkach-ok.25 dkg).To polewamy sosem czosnkowym: pół jogurtu dużego naturalnego, majonez , czasnek , sół, pieprz.Dajemy do lodówki,aż się schłodzi. Mnie bardziej smakuje z fetą. Smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: sałatka na grilla i nie tylko:) 30.04.09, 14:50 dziekuję za ten przepis! W przyszlym tygodniu mam grilla urodzinowego wiec jak znalazl:)) Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: sałatka na grilla i nie tylko:) 12.05.09, 23:18 Jeśli ktoś piecze lub chciałby piec chlebek żytni na zakwasie, służe przepisem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 anyx27 13.05.09, 13:57 ja chce!! Juz od jakiegos czasu zabieram sie za robote :)) Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: anyx27 13.05.09, 14:33 najpierw robię zakwas - mąka żytnia razowa (typ 1850 lub 2000) - ok. 1 szklanki + woda. można dodać jogurtu naturalnego lub maślanki. mieszam w słoiku i zakrywam sciereczką. stoi sobie 3 dni, czasem mieszam. a po 3 dniach wieczorem robię ciasto - mąka żytnia, siemię lniane, słonecznik i co tam sie nawinie, sól, woda, no i zakwas. rano wyrabiam ciasto, wkładam do keksówek iczekam godzinę, az podrośnie. potem do piekarnika na 60 min na 60stopni potem 15min 250stopni, a potem 35min 200 stopni i już. Keksówki wykładam papierem do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: anyx27 13.05.09, 14:35 brzmi skomplikowanie, ale w sumie zajmuje mi to ok. 3omin. raz w tyg. piekę 2 keksówki - teoretycznie na tydzień, praktycznie po 3 dniach chleba nie ma ;) jak ktoś lubi, moze dodac kminek lub makę pszenna. ja ze względów zdrowotnych (przerost dożdżaków) nie jem mąki pszennej, więc nie daję. Odpowiedz Link Zgłoś
gosias301 Re: anyx27 13.05.09, 21:54 ja tez skorzystam z przepisu na chlebek , od dawna sie przymierzam aby upiec:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: anyx27 14.05.09, 10:46 tylko nie zrażajcie się dziewczyny, bo te pierwsze próby to czasem róznie bywa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: anyx27 14.05.09, 21:27 No wlansie brzmi strasznie skomplikowanie :) ale na pewno sprobuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: anyx27 15.05.09, 09:46 a nie jest ;) robisz zakwas, ktory stoi 3 dni, potem wyrabiasz ciasto, do piekarnika i juz :) Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: anyx27 19.05.09, 10:32 patrice, to syp dziisaj mąkę do sloika, dolej wody , pomieszaj i zakryj ściereczką. i niech sobie stoi tak 3 dni, anajlepiej ponad tydzień - bedziesz miec czas na dalsza mobilizację ;) Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: anyx27 21.05.09, 20:16 No jest problem bo bylam w kilku sklepach i nigdzie maki odpowiedniej nie mogę znalezc! Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: anyx27 28.05.09, 11:59 Gdzie kupujecie taka makę? Normalnie towar nie do dostania. I miej checi na chleb ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: anyx27 28.05.09, 20:01 ja kupuję w Piotrze i Pawle lub w sklepie Heva na Grabiszyńskiej, jak jestem u mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: anyx27 29.06.09, 22:50 Podzielcie sie przepisami na dobra pizze i zapiekanki z pieca:) Odpowiedz Link Zgłoś
noelka79 chlebek 02.07.09, 17:03 Mam zakwas żytni i pszenny na stałe, tzn. stoją w słoikach w lodówce, co jakiś czas dokarmiane. Ale chleb piekę 2 razy w tygodniu. Na zakwas nadaje się żytnia mąka nierazowa. W sieci Hert kosztuje ok. 1,50zł/kg. Po mąki razowe musimy aż do młyna. Teraz sprawdzę w Piotrze i Pawle:) Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: chlebek 02.07.09, 17:08 noelka79 napisała: > Mam zakwas żytni i pszenny na stałe, tzn. stoją w słoikach w lodówce, co jakiś > czas dokarmiane. Ale chleb piekę 2 razy w tygodniu. Na zakwas nadaje się żytnia > mąka nierazowa. W sieci Hert kosztuje ok. 1,50zł/kg. Po mąki razowe musimy aż d > o > młyna. Teraz sprawdzę w Piotrze i Pawle:) ja kupuje mąkę żytnią razową typ 1850 i w Piotrze i w Pawle i w Hevie i w zwykłych spożywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: chlebek 02.07.09, 17:09 noelka79 napisała: > Na zakwas nadaje się żytnia > mąka nierazowa. a dlaczego nie nadaje się razowa? Odpowiedz Link Zgłoś
noelka79 Re: chlebek 04.07.09, 11:32 Ależ się nadaje. Nie zrozumiałyśmy się;) Tylko droższa jest i trudniej dostępna, więc ja na zwykłej żytniej zaczynam. Dopiero do gotowego zakwasu dodaję pozostałe mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: chlebek 04.07.09, 12:05 ok :) ale czy żytnia zwykła jest o wiele tańsza? ja kupuje mąkę żytnią razową typ 1850 za ok. 3pln. Odpowiedz Link Zgłoś
noelka79 Re: chlebek 04.07.09, 13:58 Na początku miałam ogromne problemy ze znalezieniem żytniej razowej. Jak już znalazłam, wyszło mi coś jak z filmu "Był sobie chłopiec". Też dokarmialiśmy ptactwo, aczkolwiek efekt nie był aż tak makabryczny. I drugi raz zaczęłam od lżejszej - trudniej mi było popsuć takie ciasto;) Pozostałe mąki zamykają się w cenie 1,50zł/kg. Mamy sprawdzony młyn w rodzinnych stronach mojego męża i co jakiś czas przywozimy po worku. Majowa mamo, dla Adasia polecam bułeczki. W razie czegoś zmodyfikujemy, żeby mu nie zaszkodziły. Po przeprowadzce zapraszam na wspólne pieczenie:) Przepis tu: www.chleb.info.pl/index.php?id=69 Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: chlebek 04.07.09, 17:17 ja ze względu na dietę (zero cukru, drożdzy, mąki pszennej) piekę tylko chleb na zakwasie żytnim bez dodatku drozdzy, białej mąki. Tylko mąka razowa + dodatki (siemię lniane, słonecznik, pestki dyni). Robię raz w tyg. 2 bochenki - zajmuje mi to w sumie jakies 30min, więc nie jest czasochłonne :) Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Na czym zupa? 15.07.09, 18:10 Dziewczyny, poradźcie mi, na czym nalepiej ugotować zupę? Ostatni raz gotowałam zupę jakieś 2 lata temu ;) a musze teraz zacząć i zastanawiam się, na czy najlepiej? odpadają wszelkie kostki rosołowe, bo wszystkie mają cukier :( Skrzydełka, udka? Odpowiedz Link Zgłoś
gosias301 Re: Na czym zupa? 16.07.09, 13:43 gotuje na skrzydełkach lub na żeberkach Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Na czym zupa? 16.07.09, 17:43 gosias301 napisała: > gotuje na skrzydełkach lub na żeberkach Dziekuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Na czym zupa? 22.07.09, 13:41 Zeberka, udka, skrzydelka (kurze lub indycze)albo czasem są takie kosci "na zupę" Odpowiedz Link Zgłoś
maj_mama Re: chlebek 04.07.09, 12:50 noelka79 napisała: (...) Ale chleb piekę 2 razy w tygodniu. (...) Oj widzę Noelko79, że musimy się umówić na wspólne pieczenie chleba;-) - chciałabym Adasiowi dawać domowy dobry chlebek ( na razie kupuję mu na Bema), ale jakoś ciężko mi się do tego zabrać:-) - potrzeba chyba motywacji i dobrego przykładu. majowa mama Odpowiedz Link Zgłoś
ciapek7 cukinia duszona z pomidorami 24.07.09, 15:02 przepis okropnie prosty , a danie rewelacyjne na małą porcję (dla 1-2 osób) 1 pomidor , sparzyć wrzątkiem , obrać i pokroić w kostkę rzucić na masło i poddusić krótko małą cukinię obrać ze skóry , pokroić w drobną kostkę wrzucić do duszonych pomidorów sól , pieprz NNIC INNEGO NIE DODAWAĆ DLA "ulepszenia" , bo można zepsuć pychota !!! Odpowiedz Link Zgłoś