patrice7 15.05.09, 21:10 Co sądzicie o tej wystawie? miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35611,6538490,Intymny_album_Jacqueline_Livingston.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zefirekk Re: Otwarta dyskusja 16.05.09, 07:28 Cieszę się, że w końcu i w Polsce można będzie zobaczyć fotografie Livingston. Oczwiście na pewno panowie z KK albo LPR zaczną siać ferment - no ale to jasne w kraju o tak purytańskim nastawieniu gdzie nagość to temat tabu (niestety nadal - więc świadomie wychowujmy własne dzieci) Widziałam zdjęcia Jacqueline w Barcelonie i musze przyznać, bardzo fajne zdjęcia. Wspaniale potraktowana nagość - NORMALNIE, naturalnie. Moim skromnym zdaniem problemem tej wystawy będzie WSTYD ODWIEDZAJĄCYCH mający problem z własną cielesnością. Przeczytałam komentarze pod tym artykułem - no i niestety - ludzie nadal mają ze sobą kłopot - nie potrafią patrzeć na nagie zdjęcia bez podniecenia - a to już jest chore. Bo nie same zdjęcia są jakieś złe - tylko ludzie, którzy jak to widzą to mają jakieś dziwne myśli w głowie. Coś na ten kształt chciałam przekazać. Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Otwarta dyskusja 16.05.09, 11:11 Nie zgadzam się z Tobą. zefirekk napisała: > Moim skromnym zdaniem problemem tej wystawy będzie WSTYD ODWIEDZAJĄCYCH mający > problem z własną cielesnością. Nie mam problemów z własną cielesnością, mimo to uważam ,ze to żadna sztuka. Nie potrafię zrozumieć jak zdjęcie onanizującego się 7 latka można nazwa sztuką... Skoro nagośc jest taka naturalna dlaczego nie pozwala się ludziom chodzić nago po ulicach? Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: Otwarta dyskusja 16.05.09, 12:52 tu i teraz niby nie pozwala (bo sami ludzie ludziom zgotowali ten los) - ale są jeszcze plemiona które chodzą nagie i nie mają z tym problemów. Masturbacja to też sprawa naturalna, wystarczy poczytać podręczniki biologii. Myślę, że dorosły już syn autorki zdjęć gdyby miał coś przeciwko wystawianiu jego zdjęć to by mamie powiedział i by ich nie pokazywała. Moim zdaniem ludzie widzą dewiacje tam gdzie jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Otwarta dyskusja 16.05.09, 13:16 Ja też uwazam ,ze masturbacja to cos zupelnie naturalnego. Ale w domowym zaciszu ,a nie przed całym swatem,bo to juz dewiacja jak dla nie. Gdyby to mial9o byc normalne, ekshibicjinosci nie byliby aresztowaniu w końcu "nic zlego nie robia,tylko pokazują". Zresztą jakim prawem matka decyduje o tak intymnej sferze małego chłopca? I nie jest istotne co On sądzi w tej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
makwalz Re: Otwarta dyskusja 16.05.09, 12:53 Ja również że nie zgadzam. Nie chodzi o problem z własną cielesnością. Wkoło wszędzie walczy się z pedofilią, na każdym kroku akcje policji ( bardzo słuszne uważam!!!), coraz więcej zboczeńców oglądających się za dzieciakami, a zdjęcie 7-letniego onanizującego się chłopca to chyba niezła pożywka dla pedofila, który pójdzie na wystawę i bezkarnie poogląda roznegliżowane dzieciaczki. I gwarantuje że nie mam problemu z własną cielesnością. Odpowiedz Link Zgłoś
kubulinka1977 Re: Otwarta dyskusja 16.05.09, 14:45 No mi chyba też taka sztuka nie podchodzi raczej. Uwazam że nasza cielesnaść jest naszą cielesnościa i nie powinna być wystawiana na widok publiczny... Za bardzo to intymne by oglądać miały to obcy ludzie...Intymność bowinna być zarezerwowana dla bliskich...Zle się chyba czuje oglądając taką sztukę, to tak jakby ukazać już wszystko co człowiek ma najbardziej swojego, intymnego... Ale nie mam nic przeciw temu żeby taka sztuka istniała, bo są ludzie do których to trafia, są ludzie ktorzy mają jakiś cel w tworzeniu takiej sztuki, ale rzeczywiście, jak już ktoś tu wspomniał, szkoda mi tych dzieci, które może kiedyś, jak będą dorosłe, będą być może się wsydziły takiej "sesji zdjęciowej" Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: Otwarta dyskusja 16.05.09, 16:00 dlatego ta wystawa jest w muzeum a nie oblepiona na murach miejskich czy coś w tym stylu - nie musisz tego oglądać po prostu. Poza tym syn fotografki jest dorosły i nie wstydzi się swoich zjęć z dzieciństwa - co więcej pozwala swojej mamie fotografować swoją rodzinę - więc traumy nie było. Swoją drogą Gdańsk lubi kontrowersje - pamiętam jakie akcje robili jak Nieznalska miała swoją wystawę. Od razu mam wielki żal do LRPru, że nie robią wiecy pod kamieniczką krasnoludków we Wrocławiu, gdzie jest taka płaskorzeźba - gwoździe, krzyż, jezus i młotek i pod spoddem - zrób to sam. Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: Otwarta dyskusja 16.05.09, 19:24 Jeszcze tak mi się nasunęło. Ograniczenia i "normy" typu "tak nie rób bo nie wypada" zostają nam nałożone przez wychowawców. Rodzimy się całkowicie zgodni z WSZECHŚWIATEM I SAMYMI SOBĄ a później zostaje to eliminowane prze osoby, które kochają nas najbardziej, fajnie co ? gdy już to zrozumiemy to chcemy wrócić do tego momentu zanim poznaliśmy zasady rządzące tym światem. Norma, która nakazuje wstydzić się własnej seksualności a zarazem i cielesności wyrasta z religijności tego kraju. Zbyt wiele pokoleń wyrosło w przeświadczeniu, że seks, nagie ciało, to powód do wstydu. A to nie jest zdrowe. Czytałam niedawno, że w Skandynawii - gdzie dzieci traktują nagość zupełnie naturalnie, mają mniej kompleksów i łatwiej znajdują sobie partnerów w dorosłości. Inną sprawą jest to - że ze świecą szukać ludzi w tym kraju, którzy akceptują swoje ciało - no bo jak tu się akceptować, jak nadal w większości domów ciało, seksualność to temat tabu? I na koniec - niedawno były robione badania przez WSPS i się okazało, że tylko 43% małżonków ogląda swojego partnera/partnerkę nago - dla mnie to jest żenujące - wstyd przed własnym mężem/żoną. Odpowiedz Link Zgłoś
zefirekk Re: Otwarta dyskusja 16.05.09, 19:26 "Inną sprawą jest to - że ze świecą szukać ludzi w tym kraju" - chodziło mi o Polskę rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
kubulinka1977 Re: Otwarta dyskusja 16.05.09, 21:48 Tak, faktem jest ze jestesmy dosc skrytym narodem i temat seksualnosci jest jest dla nas tematem wstydliwym. Ale ja akurat uwazam, ze seksualnosc powinna byc sferą intymną człowieka. Nie wstydliwą, ale intymną, naszą a nie innych. Tak bede tez wychowawac synka. I pewno dlatego synek po plaży nie będzie biegał z gołym siusiakiem jak wiele dzieci tylko w majteczkach i pewno dlatego ja nigdy nie opalałam się nago ani bez biustonosza. Nie wstydze się swojego ciała, ale nie chce wystawiać jego intymnych swer na widok publiczny. Ale powtarzam, ja nie mam nic przeciw tej wystawie, wszystko jest dla ludzi, mi poprostu tylko sie to nie podoba, taka jest moja opinia :) Odpowiedz Link Zgłoś
patrice7 Re: Otwarta dyskusja 16.05.09, 22:23 Kubulinka swietnie napisane .Podpisuję sie rękoma :)) Odpowiedz Link Zgłoś