Dodaj do ulubionych

Wartościowe książeczki dla dzieci

07.06.09, 22:48
Drogie Mamy, co czytacie swoim dzieciom? Może podzielimy się tytułami
wartościowych książeczek i dopiszemy wiek dziecka. Co Wy na to?

majowa mama
Obserwuj wątek
    • opium74 Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 08.06.09, 10:04
      Muminki, wierszyki Brzechwy i Tuwima, Tupcio Chrupcio - wiek 2 lata :)
    • zefirekk Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 08.06.09, 14:06
      wiersze Brzechwy, Tuwima, Jachowicza, wiersze z "Antologii poezji dziecięcej" red. Cieślikowski BN S. I, nr 233, a ostatnio różne bajeczki o smokach (bo mamusia piszę magisterkę na ten temat), bajki ezopowe - Lolek 8 miesięcy

ah, mąż mu czyta to co akurat sobie - więc ostatnio to była jakaś pozycja Wołoszańskiego :)

Młody na tyle mały, że jeszcze nie rozumie co się mu czyta - ale śmieje się jak modulujemy głosy - najbardziej jednak lubi teatrzyki - jak mama i tata robia z siebie pacynki :)

Jak zacznie rozumieć, to na pewno pójdzie krytyczne wydanie baśni braci Grimm i inne bajki ludowe - zaczarowałam się Bettelheimem i zamierzam wprowadzić jego teorie w życie.
    • alicez Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 08.06.09, 14:31
      Mojemu czterolatkowi czytam opowiadania o Tomku przedszkolaku Renaty Piątkowskiej, wiersze i opowiadania Doroty Gellner, na topie jest aktualnie seria z bajki Tomek i przyjaciele. Polecam też genialną książkę "Berek literek czyli psoty od A do Z" Agnieszki Frączek ale to dla ciut starszego przedszkolaka.
    • pia_ Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 08.06.09, 15:22
      Ja nieustannie edukuję swoje dziecię dzięki temu forum
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16375
      • zefirekk Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 08.06.09, 18:27
        podczytuję to forum póki co biernie :)
    • maj_mama Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 08.06.09, 22:51
      Ja czytam słynną "Lokomotywę i inne wiersze" - Adaś ją bardzo lubi bo to zabawa
      słowem i .. zastanawiam się na ile taki 13-miesięczny maluszek rozumie to co
      czytam.
      • zefirekk Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 09.06.09, 06:38
        ja mam wrażenie, że jedynie rozróżnia modulację głosu - ale to tak jak mój Karol i to dopiero od kilku dni. Wcześniej słuchał, ale raczej chyba nie był zainteresowany. Dlatego na razie oprócz wierszyków leci to co akurat jest pod ręką, choć pewnie niedługo to się zmieni :)
        Choć i tak bardziej lubi muzykę :)
        • maj_mama Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 09.06.09, 11:01
          > ja mam wrażenie, że jedynie rozróżnia modulację głosu (...)

Masz rację, zauważyłam to samo chociaż Adaś ma już 13 miesięcy:-). W każdym
          razie rytuał wieczornego czytania był, jest i pozostanie nie ważne czy rozumie,
          co mu czytam czy nie. Zauważyłam tylko, że rozpoznaje już te wierszyki i
          bajeczki, które mu czytam częściej niż inne nawet jeśli zmieniam modulację
          głosu:-).

> Choć i tak bardziej lubi muzykę :)

Adaś też, zwłaszcza klasykę i muzykę bobasa (polecam !!!). Właśnie zasnął przy
          kołysankach bobasa:-)
          Poza tym jest już na etapie "telewizji" np taki " The baby Einstein" na DVD czy
          "Dobranocny ogród":-)w TV.

majowa mama
          • zefirekk Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 09.06.09, 12:19
            moje dziecko właśnie padło po 1.5 godziny w basenie :) - mamusia chętnie tez by padła ;)

Karol gustuje raczej w muzyce rockowej, ulubiona płyta to Stinga "Unplugged" oczywiście jeszcze granie tatowe - wtedy wszystko jak leci, nie znosi piosenek śpiewanych przez dzieci - zaraz zaczyna płakać. Przy słuchaniu Mettaliki wali w tamburyn do taktu :) (jak mniemam talent muzyczny odziedziczył po ojcu i będę miała przerypane z dwoma muzykami w domu)
            • maj_mama Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 09.06.09, 12:31
              Muzyka Bobasa to nie piosenki dla dzieci , ale utwory instrumentalne stworzone
              dla dzieci lub specjalne wersje utworów muzyki poważnej jak Bach, Mozart czy
              Beethoven:-) - naprawdę polecam zwłaszcza wspaniałe kołysanki. Moze nawet warto
              stworzyć wątek - "znam-polecam":-)

Z tatą Adaś też słucha "poważniejszej Muzy":-)
              majowa mama
              • zefirekk Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 14.06.09, 08:43
                a to u nas jednak wszelka muzyka instrumentalna przegrywa z graniem męża :) Nie rozpaczam jakoś z tego powodu. Płyty z muzyką klasyczną posiadamy, więc może kiedyś sam po nie sięgnie.
                U nas sprawdza się jeszcze smooth jazz, no i oczywiście Miśkiewicz i Napiórkowski :)
                • maj_mama Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 14.06.09, 18:09
                  I tak to odeszłyśmy od tematu;-), ale w końcu muzyka i literatura to sztuka:-)
                  jakby nie było.

majowa mama
    • noelka79 Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 10.06.09, 22:33
      Książki, które mój syn poznawał jak miał 4-5lat: "Pafnucy" J. Chmielewskiej (tej
      od kryminałów) i "Nawet nie wiesz, jak bardzo Cię kocham",autora nie pamiętam.
      Dla moich młodszych będą to lektury obowiązkowe. I jeszcze Kołakowski i jego
      bajka o nosorożcu, który chciał latać: "Kto pocieszy pechowego nosorożca".
      • zefirekk Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 12.06.09, 09:26
        to ja jeszcze dam tytuł - "Gotfryd fruwająca świnia" - fajna historia o świni, której się wydawało, że lata :)
        • patrice7 Re: Wartościowe książeczki dla dzieci 13.06.09, 20:17
          Ja mojej corce jeszcze nie czytam (22 miesiace),ale Ona nie umie sie skupic.
          Nie interesuje jej to co czytam.

Jesli chodzi o piosenki serdecznie polecam ten zestaw 4 plyt!
          Moje dziecko jest nim zachwycone;)
          Tancze ,skacze,smieje się.

pl.wikipedia.org/wiki/The_Best_Kids..._Ever!
          www.allegro.pl/item639806247_the_best_kids_ever_box_4_cd_nowy.html
        • zona_mi A propos świni 17.06.09, 13:27
          Polecam "Piracką świnkę" Cornelii Funke - naprawdę hicior dla
          przedszkolaków, a i starszaki sie zasłuchują:
          [img]https://merlin.pl/Piracka-swinka_Cornelia-Funke,images_big,23,83-
          10-11238-6.jpg[/img]
          • zona_mi Nie ma tu BBcode? b/t 17.06.09, 13:27

• zefirekk Re: Nie ma tu BBcode? b/t 17.06.09, 14:23
              nie ma i nie będzie :)
              Nie trzeba śmietnikować.
              • zona_mi Re: Nie ma tu BBcode? b/t 17.06.09, 14:59
                Zaraz tam śmietnikować - okładki oglądać bez włażenia w linki :)
                • patrice7 Re: Nie ma tu BBcode? b/t 17.06.09, 19:41
                  Nie ma BB code.
                  Większosc była na nie :)
                  • zona_mi Re: Nie ma tu BBcode? b/t 17.06.09, 22:08
                    Właściwie to bez znaczenia - przynajmniej nie ma tych żółtych emotek
                    (błeh).

A co do książek - polecam Wam serię Mądra mysz - szczególnie
                    chłopaków-przedszkolaków interesuje bardzo. To kilka książeczek o
                    tytułach: Mój przyjaciel jest
                    pilotem/weterynarzem/śmieciarzem/kolejarzem/strażakiem. Mój synek
                    każe to sobie w kółko czytać, a jak nie, to sam ogląda. Akcji tam
                    niewiele, za to szczegółowo opisane zawody, ale tak fajnie,
                    nienudno. Sama się dużo dowiedziałam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka