Dodaj do ulubionych

Test wiary

23.08.24, 17:58
1. Czy wierzysz, że otwarcie tego wątku jest warte minuty Twojego cennego czasu?
2. Czy ludzie, których kochasz, to także ci, którzy przysporzyli ci najwięcej cierpienia?
3. Czy kiedykolwiek (raz i dawno temu też się liczy) czułaś/czułeś się tak nieszczęśliwy/a, że wolałeś/aś umrzeć, niż dalej żyć?
4. Czy jest w życiu coś, czego jeszcze nie próbowałaś/eś, a zawsze chciałaś/eś - czy nadal tego chcesz?
5. Czy jest taki moment w twoim życiu, do którego chciał(a)byś się cofnąć i zacząć wszystko od nowa?

Jeśli odpowiedziałaś/eś TAK choć na jedno z pytań, to znaczy, że jesteś człowiekiem wielkiej wiary i należą Ci się wielkie brawa. Bo nie jest łatwo być tak wspaniałym człowiekiem jak Ty!

Miłego weekendu dla wszystkich :-)
Obserwuj wątek
    • jakornelia12345 Re: Test wiary 23.08.24, 19:09
      Ciekawe. Czy to jakiś psychotest?
      pytanie 1 - zdecydowanie tak, tutaj bywa niezły kabaret
      pozostałe pytania - zbyt osobiste.
      Ale i tak wynika z tego, że jestem człowiekiem wielkiej wiary. To prawda, wierzę w rozrywkę, której to forum mi dostarcza.
      • antares504 Re: Test wiary 23.08.24, 19:50
        Moja droga ~jakornelia12345, o jakiej rozrywce Ty mówisz ???. Forum "Religia i wiara" to poważne Forum z poważnymi dyskusjami. No ale niestety upowszechnienie internetu sprzyja trendowi, że nie ważne czym, ale każdy chce zaistnieć i pokazać "coś" a uśredniona wartość kontentu dąży do zera. Coraz trudniej znaleźć wartościowe informacje, dyskusje, bez interpretacji i ustawiania odbiorcy co ma o nich myśleć ale skoro ludzie nawet tego nie dostrzegają to jest tego więcej. I nawet nie widać szans na odwrócenie tego trendu. Gdyby np. tutaj dyskusje z upartym Kolegą ~oszol-lomem-z-rm dało się jakoś przetwarzać na prąd, rozwiązalibyśmy problemy energetyczne całego świata na następne dekady.
        • jakornelia12345 Re: Test wiary 23.08.24, 20:02
          Masz rację, Antares. Masz jakieś wykształcenie z zakresu fizyki? Myślę, że masz potencjał na Nobla. Hm... Oszołom w charakterze paliwa. Nie dosłownie oczywiście, ale sposób w jaki potrafi rozruszać to forum... Hm... Myślisz, że zgodziłby się na jakieś bezpośrednie testy?
          • antares504 Re: Test wiary 23.08.24, 20:49
            Hejka ~jakornelia12345, hmm, czy z naszego ~oszol-loma-z-rm można by uzyskać energię ???. Czasami mi się wydaje, że on wciąga konopie indyjskie, czyli na biopaliwo by się nadawał. Natomiast nie tak dawno były tutaj ignorowane wpisy ~oszol-loma-z-rm, on jest trudny do przekonania że nie ma racji, też nie podejmuje dłuższych wywodów. Ja nikogo nigdy nie mam zamiaru obrazić, ale u ~oszol-loma-z-rm we wpisach popularne jest przywoływanie efektu Dunninga-Krugera który pokazuje, że osoby o niskich umiejętnościach, wiedzy, w danej dziedzinie np. teologii, przeceniają swoje możliwości. No ale każdy z nas lubi czasem zrobić przejażdżkę po swoim świecie paranoi i obsesji :-).
        • wawrzanka Re: Test wiary 24.08.24, 12:38
          antares504 napisał:

> każdy chce zaistnieć i pokazać "coś" a uśredniona wartość kontentu dąży do zera.

Antares, tak było i przed Internetem. Tak jest i będzie: każdy chce zaistnieć, zaznaczyć swoją obecność: tylko w ten sposób ma szansę dowiedzieć się kim jest. To jest cel każdego istnienia: poznać samego siebie i stać się sobą na tle innych. A to wcale niełatwe i droga wiedzie poprzez liczne konfrontacje. Tego instynktu nie zatrzymasz.

W Sanskrycie znane jest powiedzenie: "pustka jest formą, forma jest pustką". Każdy człowiek jest formą, którą sam ze swej pustki tworzy. Inaczej: dopóki nie uformujesz się z pustki (wszystkiego) - nie istniejesz jako odrębny, dorosły człowiek.

> Gdyby np. tutaj dyskusje z upartym Kolegą ~oszol-lomem-z-rm dało się jakoś przetwarzać na prąd, rozwiązaliby
          > śmy problemy energetyczne całego świata na następne dekady.

Rewelacja, nawet jestem pewna, że to by się jakoś dało zrobić, ale nie wiem jak XD Tesla by chyba wiedział, on miał takie nawiedzone pomysły.
      • wawrzanka Re: Test wiary 24.08.24, 12:42
        jakornelia12345 napisała:

> Ciekawe. Czy to jakiś psychotest?

Test wiary w siebie przede wszystkim.
    • antares504 Re: Test wiary 23.08.24, 19:33
      Hejka ~wawrzanko, interesujce pytania, jestem teraz szczery i powiem że "TAK" odpowiedziałem na pytania : Nr 1; Nr 3; Nr 4; Nr 5. Na pytanie Nr 2 odpowiedziałem "NIE". OK, jest to Twój test wiary, ja się przy okazji zastanawiam, czy biblijny Bóg, stwórca Wszechświata nie robi nam przypadkiem testu " NIE-WIARY ". Tzn po śmierci powie wierzącemu "dałeś się zmanipulować jak ostatni baranek - chodziłeś do jakiegoś szamańskiego kościoła się modlić, słuchałeś ludzi, którzy podawali się za moich sługów. Wierzyłeś w wymyślone historyjki o Jezusie, które usłyszałeś od innych ludzi, a nie ode mnie, chociaż nie było w nich krzty racjonalizmu i nie ma cienia dowodu. A to wszystko z lęku przed piekłem. I Ty, naiwniaku chcesz teraz w tym innym świecie, w innym wymiarze stać u mojego boku ??? ". Gottfried Leibniz zadał przecież pytanie, dlaczego istnieje raczej coś niż nic, a Ty uwierzyłeś w brednie głoszone przez pajaca z ambony.
      • wawrzanka Re: Test wiary 24.08.24, 12:49
        antares504 napisał:

> Hejka ~wawrzanko, interesujce pytania, jestem teraz szczery i powiem że "TAK" o
        > dpowiedziałem na pytania : Nr 1; Nr 3; Nr 4; Nr 5. Na pytanie Nr 2 odpowiedział
        > em "NIE". OK, jest to Twój test wiary, ja się przy okazji zastanawiam, czy bibl
        > ijny Bóg, stwórca Wszechświata nie robi nam przypadkiem testu " NIE-WIARY ".

Myślę, że stwórca Wszechświata nie chciałby się identyfikować z biblijnym bogiem 1:1.
        Zakładam, w swoim z pewnością naiwnym rozumieniu Wszechświata, że wszyscy współtworzymy go w każdej sekundzie. Zresztą Annuszka już rozlała olej. I zrobiła to zanim powstała legenda o biblijnym Bogu, bo dlaczego nie. Czas jest ostatecznie względny.
    • elka-sulzerowa2 Re: Test wiary 24.08.24, 00:59
      No nie wiem jak pytania postawione przez Wawrzanke maja sie do wiary?
      • wawrzanka Re: Test wiary 24.08.24, 12:39
        elka-sulzerowa2 napisała:

> No nie wiem jak pytania postawione przez Wawrzanke maja sie do wiary?

Niewiedza jest początkiem drogi do wiedzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka