29.12.18, 20:41

Pytanie do a2-a. Otworzyłeś swoje forum religijne i prowadzisz dyskusję z tade-53, która jest jałowa i nic nie wnosi. Ja mam pytanie:

Ewangelii św. Marka 13, 24 podje słowa Chrystusa:

"W owe dni, po tym ucisku, słońce się zaćmi i księżyc nie da swego blasku. Gwiazdy będą padać z nieba i moce na niebie zostaną wstrząśnięte. Wówczas ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego w obłokach z wielką mocą i chwałą ...( jest jeszcze o aniołach itd.)
Zaprawdę powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie. Niebo i ziemia przeminą, ale słowa moje nie przeminą".

To są niby słowa Jezusa Chrystusa przytoczone w Ewangelii św. Marka jakie powiedział do apostołów.
Minęło ~ 2000 lat, było masę już pokoleń i nic z tych "rzeczy" się nie stało - Chrystus nie przyszedł, a obiecał przyjść powtórnie za pokolenia apostołów. Oszukał? Postraszył apostołów?
Jak Ty to rozumiesz? Możesz się wypowiedzieć w tej kwestii.
Obserwuj wątek
    • a2-a Re: Pytanie 30.12.18, 00:50
      Podobnie jak bibliści uważam, że te słowa Chrystusa raczej odnosiły się do zburzenia Jerozolimy, które niebawem nastąpiło, niż do końca świata.
      Są też opinie, że chodzi tu całe pokolenie Izraela na przestrzeni wieków.
      • kociak40 Re: Pytanie 30.12.18, 08:54

"Podobnie jak bibliści uważam, że te słowa Chrystusa raczej odnosiły się do zburzenia Jerozolimy" - a2-a

Przeczytaj dokładnie słowa Jezusa jakie przytacza w Ewangelii św. Marek. Nie może to dotyczyć zburzenia Jerozolimy.

"W owe dni, po tym ucisku, słońce się zaćmi i księżyc nie da swego blasku. Gwiazdy będą padać z nieba i moce na niebie zostaną wstrząśnięte. Wówczas ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego w obłokach z wielką mocą i chwałą. Wtedy pośle On aniołów i zbierze swoich wybranych z czterech stron świata, od krańca ziemi aż do szczytu nieba."

W tamtych czasach było dużo kronikarzy i mamy ich przekazy. Nic z tego zapisu Ewangelii się nie wydarzyło.
        Zburzenie Jerozolimy nie było niczym nadzwyczajnym, wiele miast wojny burzyły miasta, i wcześniej i później.
        "Gwiazdy będą padać z nieba" - kroniki całego ówczesnego świata by to odnotowały. Aniołowie nie zabrali swoich
        wybranych z "czterech stron świata, od krańca ziemi aż do szczytu nieba". Ten zapis obejmuje cały świat, a nie tylko
        jedno miasto.
      • nitka_14 Re: Pytanie 01.01.19, 22:34
        Naprawdę bibliści tak twierdzą? A można prosić o źródło?
        • a2-a Re: Pytanie 01.01.19, 23:24
          nitka_14 napisał(a):

> Naprawdę bibliści tak twierdzą? A można prosić o źródło?

Witam, tu pisze o tym ks. Arkadiusz Nocoń:
          m.deon.pl/religia/duchowosc-i-wiara/pismo-swiete-rozwazania/art,1274,ujrza-syna-czlowieczego-mk-13-24-32.html
          • nitka_14 Re: Pytanie 02.01.19, 00:14
            Ależ to nie tak. Tam jest napisane, że najpierw mówił o zburzeniu Jerozolimy, a zaraz później o swoim powtórnym przyjściu. Ten opis odnosi się do tego drugiego, czyli do Paruzji. Nie ma nic wspólnego z opisem zburzenia Jerozolimy.
            • a2-a Re: Pytanie 02.01.19, 07:49
              Bibliści nie potwierdzają Pani interpretacji, gdyż do Mk 13, 24 porównywalny jest opis Mt 24, 34 gdzie Pan Jezus mówi: "Zaprawdę, powiadam wam: Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie", a który to komentują w następujacy sposób:
              "- Słowa te wskazują, że chodzi tu raczej o zburzenie Jerozolimy niż o koniec świata. Inni zaś "to pokolenie" odnoszą w ogóle do Izraela na całej przestrzeni dziejów." (Biblia Tysiąclecia Wydawnictwo Pallottinum w Poznaniu, 2003)
              biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=269#P14
              • nitka_14 Re: Pytanie 02.01.19, 09:52
                "Nie przeminie to pokolenie", odnosi się do zupełnie innego fragmentu. Paruzja nigdzie nie jest umiejscowiona w czasie. Właśnie o to chodzi, że mamy być czujni non stop, bo może to być i dziś, a może za kolejne tysiąclecia. Wymieszałeś człowieku dwa fragmenty. Zapowiedź zburzenia Jerozolimy była wcześniej.
              • kociak40 Re: Pytanie 02.01.19, 09:57

"Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie."

"pokolenie" odnosi się do długości życia tych, którzy żyją w chwili wypowiedzenia tego wersu.
                Odnoszenie - w ogóle do Izraela na całej przestrzeni dziejów jest nie logiczne, tylko "naciągane", bo nie wiadomo co z tym zrobić jak nic się nie stało.
                • a2-a Re: Pytanie 02.01.19, 10:16
                  kociak40 napisał:

>
                  > ...bo nie wiadomo co z tym zrobić jak nic się nie stało.
                  >

Widocznie trzeba szukać odniesień w innych miejsca Biblii, gdzie jest mowa o pokoleniu Izraela, np u św. Pawła gdzie mówi: "I ja przecież jestem Izraelitą, potomkiem Abrahama, z pokolenia Beniamina." Rz 11, 1.
                  • kociak40 Re: Pytanie 02.01.19, 11:35

""I ja przecież jestem Izraelitą, potomkiem Abrahama, z pokolenia Beniamina." Rz 11, 1.
                    "z pokolenia Beniamina" - czyli z czasów życia tych, którzy żyli w czasie życia Beniamina.
                    Nie ma co kręcić, jak ktoś obecnie do Ciebie by powiedział (Jezus mówił to do apostołów),
                    że jakieś wypadki nastąpią - "nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko stanie", to przecież logicznym jest,
                    że to będzie za czasów obecnie żyjących, którzy są tym pokoleniem. Innej możliwości nie ma.
                    • a2-a Re: Pytanie 02.01.19, 14:32
                      Św. Józef był z pokolenia Dawida.
                      Idąc ścieżką pańskiego rozumowania, to po śmierci Dawida nie powinno już być tego pokolenia, a jednak było ono nadal za czasów narodzenia Chrystusa w Betlejem.
                      • kociak40 Re: Pytanie 02.01.19, 15:29

"Św. Józef był z pokolenia Dawida. " - a2-a

Każdy człowiek jeżeli jest rodzicem, przekazuje swoje geny przez czas. Tworzy to następne pokolenia.
                        Można zatem nawet przyjąć, że wszyscy ludzie na świecie są pokoleniem Adama.
                        Wróćmy więc do cytatu - "Nie przeminie to pokolenie, aż się to wszystko spełni". Nie ma nazwy tego pokolenia,
                        a "to pokolenie" może dotyczyć tylko żyjących w tym pokoleniu.
                        • nitka_14 Re: Pytanie 02.01.19, 16:02
                          Chyba są różne definicje "pokolenia". Najprostsza jest taka, że pokolenia wymieniają się co 20 lat.
                          • kociak40 Re: Pytanie 02.01.19, 16:58
                            nitka_14 napisał(a):

> Chyba są różne definicje "pokolenia". Najprostsza jest taka, że pokolenia wymie
                            > niają się co 20 lat.

Jeżeli przyjmiemy jakąś ilość żyjących ludzi, na daną chwilę, to długość tego pokolenia
                            określa się ~ 100 lat. Wtedy nikt z tej przyjętej chwili do obliczeń nie będzie żył. Są oczywiście
                            wyjątki, żyją i ponad 100 lat, to takie ogólne określenie.
                            • mobic Re: Pytanie do a2-a i do tade-k53 06.01.19, 20:17
                              Mam pytanie do a2-a i do tade-k53. Kto się kryje za nickami a2-a i tade-k53? Czy to ksiądz, czy osoba duchowna czy teolog itp?
                              • a2-a Re: Pytanie do a2-a i do tade-k53 06.01.19, 21:14
                                mobic napisał:

> Mam pytanie do a2-a i do tade-k53. Kto się kryje za nickami a2-a i tade-k53? Cz
                                > y to ksiądz, czy osoba duchowna czy teolog itp?
                                >
                                >

Odpowiedź w nowym wątku,
                                Pozdrawiam :)
                                • mobic Re: Pytanie do a2-a i do tade-k53 06.01.19, 22:24
                                  Dziękuję bardzo
                            • mobic Re: Pytanie 07.01.19, 09:41
                              Co tu zrobić żeby nie wierzyć? Przeżyłem sporo tych latek i nie wiem.
                              • a2-a Re: Pytanie 07.01.19, 10:13
                                mobic napisał:

> Co tu zrobić żeby nie wierzyć? Przeżyłem sporo tych latek i nie wiem.
                                >

Nie da się nie wierzyć, każdy wierzy... z tym że jeden wierzy w Boga, a drugi że Boga niby nie ma.
                                • kociak40 Re: Pytanie 07.01.19, 10:31

"Nie da się nie wierzyć, każdy wierzy... z tym że jeden wierzy w Boga, a drugi że Boga niby nie ma." - a2-a

Każdy ma swój obraz świata, który sam sobie maluje. Wiara religijna nie jest w sferze rzeczywistości ale tylko w wyobraźni ludzkiej i duchowych potrzeb człowieka.
                                  • mobic Re: Pytanie 07.01.19, 11:01
                                    Od małego jestem wierzącym katolikiem i jak do tej pory żaden ateista mnie nie przekonał że Boga nie ma. Ciekawi mnie dalej jak świat powstał z niczego, z próżni?
                                    • kociak40 Re: Pytanie 07.01.19, 14:52

"Ciekawi mnie dalej jak świat powstał z niczego, z próżni? " - mobic

A nie ciekawi cię jak powstał Bóg? Kto Go stworzył?
                                      • mobic Re: Pytanie 07.01.19, 15:34
                                        Kto jak kto ale kociak to powinien znać się i wiedzieć jak powstał świat?
                                        • kociak40 Re: Pytanie 07.01.19, 16:22
                                          mobic napisał:

> Kto jak kto ale kociak to powinien znać się i wiedzieć jak powstał świat?

Co ja sądzę w tej sprawie pisałem w odpowiedziach w temacie
                                          "Fenomenem jest że absurd jest tak trwały" na tym forum.
                                          Są tam tylko 4 posty więc przeczytaj tam moje 2 odpowiedzi.
                                          Wtedy będziemy mogli podyskutować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka