Dodaj do ulubionych

co do adaptera?

25.05.06, 23:06
Mam adapter UNITRA FUNICA model GWS-302 znaleziony na strychu. Jest igła i
raczej jest sprawny, pytanie, co mi do niego trzeba, ażeby moc słuchać płyt?
wzmaczniacz? głośniki? Jesli cos to jakie? Z gory dziekuje za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • kolega.maynard Re: co do adaptera? 25.05.06, 23:14
      Normalna wieza hi-fi wystarczy (tzn trzeba podlaczyc do wzmacniacza). Oczywiscie ze potrzeba glosnikow wink, no chyba ze to taki z wbudowana tuba glosnikowa, jak ze starych filmow smile

pozdrawiam smile
    • Gość: zinn Re: co do adaptera? IP: 62.233.177.* 26.05.06, 09:47
      Potrzebujesz wzmacniacza i kolumn do niego - poza tym istotne jest żeby
      wzmacniacz miał wejście gramofonowe ( phono ) ponieważ adapter wysyła słaby
      sygnał ,który wymaga wzmocnienia .W wypadku kiedy we wzmacniaczu nie ma wejścia
      phono potrzebny będzie przedwzmacniacz gramofonowy.
      • aluisak Re: co do adaptera? 26.05.06, 10:21
        hmmm... dzięki za pomoc. Zastanawia mnie tylko to, ze mam wejscie z tylu tylko
        na dwa glosniki, lewy i prawy. Wiecej wejsc nei mam, a z przodu sa pokretła
        takie jak wzmocnienie, balans, niskie i wysokie. I tak mnei zastanawia, czy to
        nie znaczy ze ma wbudowany wzmaczniacz? smile
        • Gość: zinn Re: co do adaptera? IP: 62.233.177.* 26.05.06, 11:13
          Sorry rzeczywiście nie sprawdziłem co to za model gramofonu - z tego co mówisz
          wynika ,że rzeczywiście ma wbudowany wzmacniacz i potrzebujesz tylko gośników -
          tylko teraz kwestia jakie masz wyjście na gośniki. BTW to chyba musi być jakis
          zabytek - nie spodziewałbym się specjalnej jakości dżwięku . Jeśli naprawdę
          zależy Ci na sensownym odsłuchu płyt winylowych to warto zainwestować nieduże
          pieniądze i kupić jakiś sprawny, używany gramofon z napędem bezpośrednim (
          direct drive ) do tego igłe hi-fi i po podączeniu do wzmacniacza można już
          uzyskać naprawdę sensowną jakość dżwięku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka