Dodaj do ulubionych

Rulewski: Barciszewski moim wzorem

25.09.06, 21:31
Chce usunac barki :/ Super :/ Szkoda tylko, ze one znacznie lepiej sluza
bydgoszczanom niz spichrze, a do tego calkiem dobrze sie z nimi komponuja.
Cos czuje, ze zle staloby sie, gdyby ten mistrz naprawy kserokopiarek zostal
prezydentem...
Obserwuj wątek
    • radca Re: Rulewski: Barciszewski moim wzorem 25.09.06, 21:56
      Pan Jan Rulewski ma jednak wielu zwolennikow, to nie ulega watpliwosci

radca
      • mac_byd Re: Rulewski: Barciszewski moim wzorem 25.09.06, 22:01
        Pan Dombrowicz juz jednego stracił!
      • joanna_can Re: Rulewski: Barciszewski moim wzorem 25.09.06, 22:15
        Wybacz, Radco - ja slyszalam ze bardzo niewielu...
        Kiedys sie go bali, teraz - nie pamietaja.
    • milk_sam Re: Rulewski: Barciszewski moim wzorem 25.09.06, 22:46
      Usunięcie barek to jego jedyny czy też główny pomysł na Bydgoszcz?

No to sorry ale ja czegoś taieg nie kupuję.
      • ka_zet Re: Rulewski: Barciszewski moim wzorem 25.09.06, 23:11
        milk_sam napisał:

> Usunięcie barek to jego jedyny czy też główny pomysł na Bydgoszcz?

No, kampanię na tym buduje. Strach pomyśleć jakie będą kolejne...
    • crazymaxx Rulewski: Barciszewski moim wzorem 26.09.06, 00:00
      Pomyślałem w pierwszej chwili: zagłosowałbym na Pana Jana, ale ten Walenciak
      jest jak ten przysłowiowy smród co się po gaciach ciągnie były prezesina Zawiszy...
      Barki???!!!Nic do nich nie mam, ale pomysł odsłonięcia i odbudowania spichrzy
      jest cenniejszy od tych barek. Na drugą stronę je.Od dawna myślę o tym, że tam
      się powinno zlikwidować te zbędne klomby i zrobić cały bulwar usiany małymi
      lokalami z zejściem na wodę i z pięknym widokiem na spichrza i BRE Bank.Głośno
      byłoby mieszkańcom?A czy teraz jest cicho - w Kopenhadze to nie jest problem
      lokale na kanałach...
    • tutejszy80 Rulewski sie nie nadaje! 26.09.06, 03:16
      Jest za stary, bez pomyslow. Mialem przyjemnosc z nim kiedys rozmawiac i jego
      poglady na wspolczesne spoleczenstwo mnie autentycznie przestraszyly. Zalatuje
      od niego Radiem Maryja...

Akapit w podreczniku od historii wystarczy! Do rzadzenia miastem potrzebny jest
      silniejszy i sprawniejszy kandydat.
      • mark.byd Re: Rulewski sie nie nadaje! 26.09.06, 07:18
        Szczecin przerabia własnie podobna lekcję - tragedia podobno straszna -
      • kanton2 Re: Rulewski sie nadaje jak nikt inny 26.09.06, 09:36
        nie tylko moim zdaniem.Kandydaci lewicowi-Krzyżanowska, Jasiakiewicz przez
        8-lat odpowiedzialni są za stan Bydgoszczy. Poprzednio jak wiceprezydent i
        prezydent a obecnie jako z-cy przew.rady miasta i komisji mając przewagę w
        radzie.K. Dombrowicz sam zamnkął sobie drogę do prezydentury pozwalając na
        zabranie miastu uczelni medycznej i szpitali.Kandydaci z ramienia Po i PIS
        narazie niczym pozytywnym się nie wykazali jako posłowie i zapewne niewiele
        poza kłótniami zrobią jako ewentualny prezydent.Ktoś wypowiadający się ze
        zalatuje Radiem Maryja od Rulewskiego chyba pomylił osoby.Myślę ,ze wizje
        dotyczące barek i nie tylko p. Rulewski jest skłónny zweryfikować.
    • ryyys Rulewski ? - tragedia! 26.09.06, 08:23
      Ten człowiek nadaje się wyłacznie do wiecowania. Ma zasługi z przeszłości, to
      prawda.
      Jak się czuje niedopieszczony - postawmy mu pomnik (za życia, w tym kraju to
      się praktykuje), ale nie dajcie mu GOSPODAROWAĆ niczym publicznym.
      On tego nie wie, ale to naprawdę nie jego domena (ani Tokarczuka, ani
      Pastuszewskiego)!
      Panie Rulewski, jeśli chce Pan zrobić coś dobrego, to niech Pan spowoduje by
      nasi lokalni politycy wszystkich opcji poszukali wspólnie kogoś, kto będzie
      dobry gospodarzem, jak Barciszewski. To też trudne zadanie, prawie
      niewykonalne, ale niech Pan spróbuje.
    • nowak52 Re: Rulewski: Barciszewski moim wzorem 26.09.06, 09:43
      Zagłosuje na rulewskiego jest uczciwy i otacza sie uczciwymi ludzmi Piatek,
      Walenciak. Brawo Panie Janie. Wreszcie wart iśc na wybory
    • akrytas Rulewski: czy to już uwiąd starczy??? 26.09.06, 11:07
      Zlikwdować barki-puby a za to zafundować bydgoszczanom muzeum techniki XIX w.
      No genialne. A może by tak p.Rulewski porównał, ilu ludzi przychodzi na te
      właśnie barki-puby a ilu do muzeum, które już istnieje w spichrzach?
      Oczywiście3, nie mam nic przeciwko muzeum w spichrzach, ale znajmy umiar, bez
      przesady, muzea mało kogo obchodzą, a stare miasto musi żyć, likwidacja pubów
      to kompletna głupota.

Zwykle kandydaci na prezydenta miasta miel podczas kampanii niezłe propozycje,
      których potem nie realizowali. Rulewski postanowił od razu pozbawić bydgoszczan
      złudzeń i już jego propozycje są poniżej wszelkiej krytyki.

Miałem nadzieję, że Rulewski odpoczywając przez ostatnie kilka lat od polityki
      miał czas na jkieś przemyślenia. Niestety, jeśli takie są skutki tych
      przemyśleń to już tragedia.

Bydgoszczy potrzeba sprawnego menadzera, człowieka z wizją a niestety Rulewski
      jawi się jako osoba kompletnie bez pomysłu na miasto.

Podstawą jest gospodarka, wszystko inne to pierdoły, które bez sprawnej
      gospodarki nie mają racji bytu (no bo kto na te pierdoły będzie płacił?).

A ludzie którymi się Rulewski otoczył - to już tragedia. Gdyby wygrał wybory,
      to z tymi ludzimi ma chęć walczyć o unijne dotacje???? A co ci ludzie potrafią
      i gdzie to pokazali???

To wszystko jest niestety na zasadzie "zdobędziemy władzę i JAKOŚ TO BĘDZIE".

To samo było z Dombrowiczem i skutki braku fachowców w jego ekipie teraz
      przerabiamy.
      • kanton2 Re: Rulewski: to najlepszy kandydydat ! 26.09.06, 11:33
        Kogo proponujesz akrytasie?
        Gratulacje z okazji "głębokich" przemyśleń -uwiąd starczy w wieku 62lat.
        Konrad Adenauer w wieku 80 lat był sprawniejszy umysłowo i fizycznie niż wielu
        w wieku lat 30.
        • radca Re: Rulewski: to najlepszy kandydydat ! 26.09.06, 11:41
          kanton2 napisał:

> Kogo proponujesz akrytasie?
          > Gratulacje z okazji "głębokich" przemyśleń -uwiąd starczy w wieku 62lat.
          > Konrad Adenauer w wieku 80 lat był sprawniejszy umysłowo i fizycznie niż
          wielu
          > w wieku lat 30.

- wiek nie ma tutaj nic do wspolnego....chyba,ze o doswiadczeniu mowimy ?
          oraz pewnej statecznosci,rozwadze i rozsadku ?

radca
      • a_creep Re: Rulewski: czy to już uwiąd starczy??? 26.09.06, 11:44
        > Zwykle kandydaci na prezydenta miasta miel podczas kampanii niezłe propozycje,

Jakie propozycje mamy teraz?

Nie wiem, co kandydaci tak sobie puby wybrali na początek kampanii. Pani poseł
        Piotrowska chciała dofinansowania klubu Mózg, poseł Walkowiak chciał
        zlikwidowania pubów na całej Starówce, a prezydent Dombrowicz (czy też ludzie
        prezydenta) całkiem niedawno zabronił ogródków na Wyspie.

• artctrl Re: Rulewski: Barciszewski moim wzorem 26.09.06, 15:36
      Z calym szcunkiem dla p. Rulewskiego ale sądze ze jest on bardzo mało
      inteligentnym politykiem i obawiam sie ze jego pprezydentura bylaby jeszcze
      gorsza od aktualnej (Dombrowicza)! Co jest rzeczą nie bywalą bo myslalem ze
      nikt niz aktualny prezydent nie jest w stanie bardziej zaszkodzic Bydzi.
      • pit1233 Re: Rulewski: Barciszewski moim wzorem 26.09.06, 15:53
        Jan Rulewski zasłynął już wcześniej, że "swoimi drogami chodzi" i nie daje się
        wkomponować w różnorodne układy. Obawiam się, że w przypadu funkcji prezydenta
        miasta to wada.
        Podstawą dla prezydenta powinno być szukanie kompromisów, łączenie różnych
        ludzi dla wspólnego celu.
        Potrzebna jest odważna, ambitna wizja miasta, jego rozwoju przede wszystkim
        gospodarczego. Nie wiem, czy p. Rulewski to zagwarantuje.
        Bydgoszczy nie stać na kolejne eksperynenty personalne.

Odłóżmy na bok sławę symbolu solidarności. W przypadku wyborów na prezydenta
        miasta liczy się coś innego.

Osobiście postawiłbym na kogoś sprawdzonego, kto nie będzie bał się odważnych
        przedsięwzięć typu odbudowa zabytków na Starówce, ambitne inwestycje drogowe,
        wspólna z gminami strategia rozwoju itp
        W czasach, gdy czeka nas "zalew" środków unijnych potrzeba nam technokraty,
        który maksymalnie wykorzysta nadarzająće się przed Bydgoszczą szanse na
        zdobycie środków na zmiany cywilizacyjne, nawet kosztem zadłużenia miasta.
        • rokoman Re: Rulewski: Barciszewski moim wzorem 26.09.06, 18:59
          Witam Cie Janku serdecznie z dalekiej Afryki! Pozdrawiam i wierze, ze tym razem
          dopniesz swego. Czas na Prezydenta m.Bydgoszczy na miare Barciszewskiego. Jak
          widzisz glowni oponenci ju sie odezwali. Zalatujesz im starocia i Radiem
          Maryja. Ale sluchacze Radia Maryja i tak zaglosuja na Ciebie, choc blisko Ci do
          niego jak przyslowiowej " konskiej d...e do bata". To odezwali sie zwolennicy
          lewackiej nacji. Im Bydgoszcz piekna i wielka, tak jak ja widzial Prezydent
          Barciszewski myli sie z ukladami,ukladzikami,korupcja i wszechwladza sekretarzy
          PZPR. Masz nasze glosy na mur !
          • radca Re: Rulewski: Barciszewski moim wzorem 26.09.06, 19:11
            Witam Cie Janku i pozdrawiam od wielu naszych rodakow

radca
            • o.jarocin Najlepszy będzie średniak... 26.09.06, 22:01
              Prowincjonalną Bydgoszcz trapi choroba braku indywidualności dlatego jest tak
              nudna i monotonna. Szarzyzna i przeciętność są znakami rozpoznawczymi miasta,
              które nie wiedzieć czemu aspiruje do pierwszej ligi krajowej. Zastanówcie się,
              drodzy internauci - pod jakim przywództwem? Unieszczęsliwionego nadmiarem
              odpowiedzialności, ale zakochanego w blichtrze władzy Kostka Dombrowicza?
              Miernego, emocjonalnego dziennikarzyny i karierowicza Andrzeja Walkowiaka?
              Dynamicznego w staraniach o własne interesy Romana Jasiakiewicza? O kobietach,
              które różne okoliczności wyniosły na zbyt wysokie pozycje nie wspominam...
              To miasto spycha w dół każdą nieprzeciętną osobowość by właśnie średniactwo
              pozostało jego wróżnikiem i przekleństwem zarazem. Zniszczono najwybitniejszą
              niwątpliwie postać lokalnej polityki - Macieja Obremskiego, wcześniej pozbawiono
              dobrego imienia inicjatorów nowego ładu /"Bydgoska ośmiornica"/, teraz
              bezpłciowe miernoty deprecjonować będą "ostatni eksportowy towar" tej zapyziałej
              prowincji - Janka Rulewskiego. "Głosujmy na kogoś sprawdzonego!" Już to słychać!
              W czym sprawdzonego? W nieporadności i średniactwie adekwatnym do oblicza tego
              miasta? O to zapewne chodzi, by czuć się dobrze tu, u siebie, z władzami
              skrojonymi "na nasz wygląd i podobieństwo".
              • historykii Re: Najlepszy będzie średniak... 27.09.06, 06:34
                Piszesz b. Wojewodo w podobnym stylu jak znany mi b. dobrze " wielki
                przegrany" zmian po '89 r(...).
                czy jednak Pana :
                ..."wcześniej pozbawiono dobrego imienia inicjatorów nowego ładu /"
                Bydgoska ośmiornica"/,-jest racjonalnym podsumowaniem tamtego-
                " smierdzącego( od ROYALA) naporu do władzy" pewnych szumowin- szmalcowników
                (...)?
                Co do Pana Obrembskiego-nie mogę zająć stanowiska-wszak na dzień dzisiejszy ma
                WYROK!
                A ja wiem co to walka o swoje dobre imię, przed Sądem III R.P.
                Zapraszam do jednego z moich postów , w ktorym opisywałem taką -własną batalię(
                stąd " experto credite") przed Sądem w Mławie i przed b. żoną pewnego sędziego,
                który do dzis nie jest oczyszczony(...)!
                Po 7 latach zapadł wyrok -po Apelacji!!!
                Winny złodziej! i cAła tamta zbankrutowana strona( ze szpitalem Woj. we
                Włocławku, który wystawiał L-4 -JEDNODNIÓWKI), która stała za nim MUREM!!!
                Z jednym się zgadzam, ze Jan Rulewski to twardziel, ktory w takim " szambie -
                III R.P." powinien się okazać sprawnym i skutecznym!
                • o.jarocin Re: Najlepszy będzie średniak... 27.09.06, 07:54
                  Co do wyroków sądowych to znany jest mi taki oto przypdek:
                  Pewien asesor przed rozpoczęciem procesu w głośnej /z powodu osoby oskarżonego/
                  sprawie, w której orzekał, udzielił wywiadu lokalnej telewizji, dywagując o
                  możliwym wyroku. W ciągu niespełna 2 miesięcy po wydaniu pożądanego dla
                  ówczesnej władzy wyroku, asesor ten dostał nominację sędziowską, a wkrótce objął
                  prezesurę sądu... To oczywiście przypadkowy zbieg okoliczności.
                  Pewien prokurator oskarżający w innej głośnej sprawie /ze względu na osobę
                  oskarżanego/ wkrótce po skierowaniu do sądu aktu oskarżenia w tej sprawie,
                  został "przypadkowo" awansowany do prokuratury wyższego szczebla. Po dalszych
                  sześciu latach sprawę umorzono, ale skutek polityczny osiągnięto.
                  Drogi Panie, bardzo daleko mi do poczucia przegranej. Ręka Boska uchroniła mnie
                  przed dalszym brnięciem w to miejscowe bagienko. Natomiast, wbrew Pańskiej
                  opinii, uważam, że to nie szmalcownicy i Royal stanowili podstawową konstrukcję
                  tego ładu. To naturalne zjawiska z marginesu gospodarki rynkowej, którą
                  przywracali społeczeństwu owi inicjatorzy, opluci w szmatławych publikacjach. Bo
                  naruszyli kanon średniactwa.
                  Rulewski do średniaków nie należy - biada mu zatem!
                  • blondynka Rulewski - tak!!! 28.09.06, 14:02
                    Zdecydowanie popieram kandydaturę Pana Janka! Ponad podziałami, całym swym
                    życiem dowiódł swej uczciwości i ideowości, a do tego lokalny patriota. Nie
                    wiem jak wy, ale ja jestem zainteresowana tym, aby nasze miasto było wreszcie
                    zarządzane przez kogoś rozpoznawalnego w kraju, poza partyjnymi podziałami i do
                    tego bez zobowiazań wobec lokalnych sitw i układzików.
    • bydgoszcz9 Jan Rulewski pragnie zlikwidować barki???!!! 28.09.06, 14:22
      Z całym ogromnym i szczerym szacunkiem dla Pana niepodległościowych zasług, aleś
      Pan chyba się w głowę ostatnio gdzieś uderzył? Ożywienie szlaku wodnego Brdy
      (czego drobnym elementem są właśnie te nieszczęsne barki czy tramwaj wodny a
      nawet te głupie zwykłe kajaki) to jedno z najciekawszych wyzwań dla Bydgoszczy,
      która ma to (niewykorzystane dotąd) szczęście, że rzeka przecina ścisłe jego
      centrum. Brak mi słów... Widziałeś Pan kiedyś (na widokówce np.) przedwojenną
      Bydgoszcz? Po Brdzie pływały dziesiątki barek i innych mniejszych lub większych
      jednostek. Możliwość ulokowania pub-u w centru miasta na barce to atut, a nie
      słabość miasta.
      • o.jarocin Re: Jan Rulewski będzie świetnym gospodarzem 28.09.06, 18:37
        Zgadzam się, że to nie jest dobry pomysł Janka. Ale on nie jest zakapiórem -
        uparciuchem zamkniętym na argumenty. Wkrótce zrozumie, że prawdziwą szansą tego
        miasta jest rzeka w jego centrum. Wbrew pozorom to jest właśnie nasza
        prowincjonalna osobliwość: rzeka w sercu "old city" i Wyspa Młyńska, rzecz
        jedyna w swoim rodzaju, której nie znajdziecie jak kraj długi i szeroki. Co więc
        trzeba zrobić by te atuty wykorzystać? Proste - rewitalizować nabrzeże Brdy od
        mostu na Wyszyńskiego /Rondo Toruńskie/ po Mennicę /Opera Nova/. Ten proces już
        trwa, ale wolno i niezdecydowanie. Prawdziwym przełomem byłaby budowa Aquaparku
        przy Toruńskiej, między halą Łuczniczki a mostem na Wyszyńskiego. Ten zupełnie
        zaniedbany "małpi gaj" jest zbadaną już, znakomitą lokalizacją, wpisującą się w
        koncepcję rewitalizacji miejskiej rzeki. Inwestorzy na to już są - miasto
        weszłoby do przedsięwzięcia tylko gruntem. KPEC zacierałby ręce...
        Jasiu, rozważ to! I powstrzymaj swój temperament przed rzucaniem ad hoc mało
        przemyślanych idei! Kibicuję Ci jako były włodarz tego regionu, bo w nikogo z
        pozostałych, ani trochę, nie wierzę.
        • bydgoszcz9 Re: Jan Rulewski będzie świetnym gospodarzem? 29.09.06, 10:20
          o.jarocin napisał:
          Ale on nie jest zakapiórem - uparciuchem zamkniętym na argumenty.

...

"Rulewski obstaje przy swoim i wytacza kolejne armaty przeciwko Sikorskiemu: -
          On naraża Bydgoszcz na ataki terrorystów - grzmi".

Ale chyba wyraźnie mylą mu się kampanie. Mimo najszczerszych chęci trudno mi
          będzie zagłosować na kogoś kto najpierw jako pozytywny program dla miasta
          przedstawia pomysły które już omawialiśmym a następnie opiera swoją kampanię na
          atakowaniu urzędującego ministra obrony. Nawet gdyby te ataki były jak
          najbardziej trafione (a przyzna Pan przecież, że to co wygaduje w tej chwili
          Rulewski nawet pod względem logiczno-formalnym nie jest zbyt spójne) to chyba
          nie na tym powinna polegać samorządowa kampania wyborcza.
          Jan Rulewski byłby świetnym gospodarzem? Być może... Póki co ryzyko wymagane
          żeby zweryfikować tę tezę jest zdecydowanie zbyt duże. Co najciekawsze to sam
          kandydat w chwili obecnej robi wszystko, aby zniechęcić do siebie swych
          potencjalnych wyborców.

• saul_bydgoszcz Piotrowska obiecuje męskie decyzje 28.09.06, 21:56
      Piszę tutaj, bo szkoda mnożyć wątki.

Zwróciliście uwagę na te słowa Piotrowskiej?

"Kandydatka PO zapowiedziała, że ściągnie inwestorów, którzy dotychczas
      omijali nasze miasto. Chce to osiągnąć budując drugi, znacznie rozleglejszy od
      już istniejącego park przemysłowy na terenie jednej z gmin sąsiadujących z
      Bydgoszczą."

Założenie wydaje się słuszne. Nie wiem tylko, czy samo podejście do problemu
      nie jest trochę na opak.
      Wydaje mi się, że większy nacisk należy położyć na budowę dróg ekspresowych. To
      infrastruktura drogowa w połączeniu z portem lotniczym obsługującym ruch
      towarowy ma stworzyć korzystne warunki dla napływu inwestycji. W dalszej
      perspektywie należy także zwrócić uwage na możliwość przywrócenia do szerszego
      działania węzła wodnego.
      Tak więc uważam, ze kluczowe zagadnienia programu powinny objąć budowę:

- dwujezdniowej drogi ekspresowej S5
      - dwujezdniowej drogi ekspresowej S10, przynajmniej do węzła A1 Czerniewice.

Konieczność uruchomienia Cargo przy bydgoskim porcie lotniczym, to już naprawę
      sprawa wałkowana na wszystkie strony.
      W takie ramy można dopiero wpisywać rozwijanie istniejących i powoływanie
      nowych parków przemysłowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka