Dodaj do ulubionych

Dobre rady. Pytania i odpowiedzi.

04.12.12, 09:21
Tu proszę umieszczać pytania które najczęściej się powtarzają a dotyczą techniki haftowania, pomocnych narzędzi i innych ważnych dla hafciarek spraw. Również tu proszę koleżanki które chętnie służą pomocą aby dzieliły się swoimi doświadczeniami.
Dzięki temu wątkowi nowe adeptki naszego hobby będą mogły szybko znaleźć odpowiedź na nurtujące je pytania.
Zapraszam.
Obserwuj wątek
    • anirat Backstitche 10.01.13, 18:27
      Chodzi mi o te kontury. Pytanie nawineło mi się w nawiazaniu do myszki robiącej na drutach. Jak sie tobi takie kontury, żeby były ładne. Czy jak jest prosta linia, to ciagniemy nitkę na dłuższą odległość, czy wbijamy co jeden krzyzyk?
      Zastanawiam się jak to robić, zeby uzyskać ładny efekt, do tej pory robiłam na wyczucie, a w swoim otoczeniu nie mam kogo spytac.
      Dziękuję za podpowiedzi.
      • inna57 Re: Backstitche 22.01.13, 14:42
        Linie konturowe najlepiej robić zgodnie z instrukcją na schemacie czyli zgodnie z tym jak pokazuje schemat albo co jeden krzyżyk po przekątnej albo przeciągając na dłuższą odległość po przekątnej dwóch lub więcej kratek. W wypadku jeśli linia konturowa prowadzona jest wzdłuż kratek wtedy haftujemy co jedną kratkę chyba że instrukcja przewiduje w tym miejscu tzw longstitch czyli długą linię. Najbardziej rozbudowane szczegóły konturowe mają wszelkie schematy firmy Dimension i dlatego też większość prac tej firmy naprawdę efektownie wyglądają gdy korzystamy z oryginału. Dodając do tego brak zamienników do części kolorów nici dostarczanych z wzorem możemy być pewne że efekt końcowy haftu z kopi niekoniecznie będzie taki jak na wzorze.
    • tralala73 Tamborek 14.03.13, 20:21
      Co prawda popełniłam kilka nawet sporych obrazków ale ciągle jestem początkująca. Mam pytanie czy stosujecie tamborki przy haftowaniu? Chciałabym wyhaftować siostrze w prezencie na nowe mieszkanie duuuży obraz i zastanawiam się właśnie czy nie powinnam zainwestować w tamborek?
      Do tej pory haftowałam raczej małe obrazki, zdarzyły mi się dwa większe ale tamborka nie używałam. Nawet nie wiem czy bym potrafiła...
      • merignix Re: Tamborek 14.03.13, 21:28
        to zależy naprawdę od tego, co kto lubi.. ja tamborków nie znoszę, ciągle mi się paczą, przekręcają itd, jedyny z którego jestem zadowolona to tzw. "tamborek z klipsem", ale używam go raczej do średnich formatów..
        Do tej pory duże prace robiłam na ramkach (po prostu 4 listewki zbite dokładnie na wielkość kanwy, materiał przypięty pinezkami - ale to dotyczy dużych w sensie trochę większe od A4) i na krośnie (ale jakoś pechowo trafiłam i na jednej pracy się skończyło), a w tej chwili pracuję nad wzorem z Heaven&Earth Designs o wielkości ok. 50x70 cm i używam do tego ramek w stylu "q-snap" z Hobby Studio (czyli ramka z rurek na którą kładziesz materiał i "łapiesz" go specjalnymi uchwytami)- i muszę przyznać, że całkiem się póki co sprawdza, płótno naciągnięte i dobrze się na tym wyszywa.

Na Twoim miejscu rozejrzałabym się za krosnem, to jest też inna wielkość i kształt obszaru roboczego niż przy tamborkach. Ja nie mam w tym momencie zwyczajnie miejsca na krosno, a na te, które mogę postawić na biurku brak środków wink Dlatego się na q-snapach skończyło..
      • inna57 Re: Tamborek 14.03.13, 21:54
        Temat był bardzo szeroko omawiany. Tu jest długa dyskusja koleżanek na interesujące Cię zagadnienie forum.gazeta.pl/forum/w,20039,132654648,132654648,Tymborek_a_rama_do_haftu.html
        Mam nadzieję że pomoże to w dokonaniu wyboru.
        • tralala73 Re: Tamborek 15.03.13, 20:53
          Dziękuję inna57!
          Nie wiedziałam, że jest jeszcze drugie forum do krzyżyków smile

Oj trudno się zdecydować... na razie spróbuję haftu na tamborku/ramce, mam przygotowanych 12 wzorów paneli Heritage International 15x35 cm, zobaczę czy będę w ogóle umiała haftować inaczej niż w ręku smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka