Dodaj do ulubionych

Reforma służby zdrowia

18.11.11, 09:56
Poseł Bartosz Arłukowicz w marcu tak powiedział: reforma służby zdrowia nie skraca kolejek do lekarza.
Dobrze, że to spostrzegł poseł a ciekawi mnie czy jako Minister Zdrowia coś zrobi żeby poprawić ten stan rzeczy czy kolejki będą mniejsze do lekarzy?
Dziś o godz. 6: 00 stałem, jako 20 w kolejce do rejestracji żeby się zapisać do internisty tylko po to żeby mnie wypisał receptę. Wcześniej telefonicznie kilka razy dzwoniłem to po odebraniu telefonu przez rejestratorkę usłyszałem, że brak jest już numerków. Kiedyś zostawiało się kartkę ze spisem leków potrzebnych i po dwóch dniach się przychodziło po odbiór recepty a teraz jest to skasowane. Wiadomo, że lekarze wolą żeby osobiście przyjść do niego, bo mają wtedy 15 minut na wypisanie recepty. A jak jest u was z wypisywaniem recept czy tak samo jak u mnie?
Obserwuj wątek
    • irsila Re: Reforma służby zdrowia 18.11.11, 15:32
      Zaprzestałam używać lekówsmile
      I żyjęsmile
      • mattos Re: Reforma służby zdrowia 18.11.11, 15:48
        Nie każdemu tak się uda żeby zaprzestać brać leki. Ja, gdy tak zaprzestałem w zeszłym roku w grudniu to zaraz dostałem udaru mózgu i Boże Narodzenie spędziłem w szpitalu. Na tym się nie zakończyło, bo udar mózgu zostawia po sobie ślad i potem człowiek cierpi do końca swego życia.
        • irsila Re: Reforma służby zdrowia 18.11.11, 18:07
          Brałam nadciśnieniowe i przeciwbólowe.
          niewiele pomagały a drogie.
          Przeszłam na dietę i doczytałam,
          że zbijanie ciśnienia wcale nie takie dobre jest.
          Moje jednak za wysokie ale po lekach miałam zniszczony żołądek.
          Ketonal dobry na ból,
          ale można medytacją i czasem ibuprom lub co innego bez łaski lekarza.
          Natomiast mąż, o, on to bierze tych leków multumsad
          • dominika.24 Re: Reforma służby zdrowia 18.11.11, 18:56
            Dzięki Bogu u lekarza nie byłam ponad dwa lata,to nie wiem jak tam jest ale ostatnio byłam zdziwiona,gdy koleżanka pojechała do pogotowia by przepisać lek dla sąsiadki na nadciśnienie i uzyskała receptę bez problemu.
            • irsila Re: Reforma służby zdrowia 18.11.11, 20:48
              Było przez kilka lat tak, że się zostawiało w rejestracji karteczkę z zapotrzebowaniem na lek,
              i odbierało receptę.
              Sama stosowałam i przez domowników byłam wysyłana,
              to do jednej,
              to do drugiej przychodni.
              Teraz to zlikwidowali i mam spokój,
              muszą sobie leki załatwiać sami,
              a ja nie chodzę, bo jak już pisałam z leków zrezygnowałam,
              ale muszę jednak sie do lekarza wybrać.
              • marii51 Re: Reforma służby zdrowia 19.11.11, 08:46
                Mattos
                co się dzieję w tej stolicy?
                mieszkam w miasteczku i nie mam problemu żądnego-
                zapisać się mogę telefonicznie na dla mnie dogodny termin-
                gdy nagle muszę wyjechać,(za mało mam zapasu)leki przypisuje mi mój małżonek -
                jedynie muszę na karteczce spisać co i jak
                • mattos Re: Reforma służby zdrowia 19.11.11, 09:32
                  Tak jest obecnie u mnie w Ośrodku Zdrowia nie wiem czy w innych jest tak samo.
                  U mnie też możesz telefonicznie się zapisać na dany dzień, jeśli będą numerki a kilka razy próbowałem to zawsze dostałem odpowiedź brak już numerków.
                  Po receptę osobiście trzeba do lekarza się zgłaszać.
                  Do lekarza specjalisty, pomimo że sprawa jest pilna to czeka się miesiącami albo umieraj i nie będziesz czekać.
                  Czekam w kolejce na rehabilitację szpitalną i mam czekać około 2 lat.
                  Dlatego ja narzekam na Służbę Zdrowia.
                  • dominika.24 Re: Reforma służby zdrowia 19.11.11, 10:13
                    Mattos,ja sprowadziłam swoja siostrę z drugiego końca Polski po udarze mózgu,niedowład lewej ręki i lewej nogi.Od mego rodzinnego dostała skierowanie do lekarza kierującego na odpowiednią rehabilitację i po tygodniu dostałam telefon aby przywieżć chorą do szpitala,bez żadnej korupcji ani kumoterstwa,sama byłam zdziwiona.To chyba nie wszędzie jest tak samo.
                • pia.ed Re: Reforma służby zdrowia 19.11.11, 09:50
                  Martwie sie bardzo , tym że drogie będą leki -
                  ale mamy sprowadzane leki zza granicy- tym razem zwrócę się do mojej lekarki-
                  zeby uwzględnia zagraniczne- bo będą za darmo .

Jak to moze byc, leki z zagranicy będą za darmo ?
                  A polskie platne?
                  • mattos Re: Reforma służby zdrowia 19.11.11, 11:14
                    Okolo20 lat temu korzystałem z darmowych zagranicznych leków, ale to byli leki sprowadzane w darach. Ja korzystałem z leków francuskich na reumatyzm i podleczyłem się skutecznie, bo do dzisiejszego dnia reumatyzmu nie odczuwam. O tych lekach nie każdy internista wiedział i ich przepisywał.
                    • irsila Re: Reforma służby zdrowia 19.11.11, 11:53
                      Tak było coś takiego, znaczy leki z darów,
                      ale nie wiem czy jeszcze to funkcjonuje.

Kiedyś dostałam leki za grosik na obniżenie cholesterolu.
                      Od lekarki w przychodni do wykupienia w aptece.
                      Zależy na kogo się trafi, są tacy co lubią przepisywać leki drogie
                      i tacy lekarze co lubią tanie.

• mattos Re: Reforma służby zdrowia 03.12.11, 13:11
                        Czekamy na reformę służby zdrowia oczekujemy zmian żeby miesiącami nie czekać na lekarza specjalistę żeby do internisty bez problemów mógł się dostać pacjent żeby nas było stać na wykupienie leków przepisanych przez lekarza itp. Po ostatniej decyzji Naczelnej Rady Lekarskiej nie zapowiada się na oczekiwaną reformę i na poprawę.

Lekarze będą wypisywali tylko recepty pełnopłatne
                        Naczelna Rada Lekarska podjęła w piątek uchwałę, że od 1 stycznia lekarza będę wypisywali tylko recepty pełnopłatne, także na leki refundowane przez NFZ - poinformował prezes NRL Maciej Hamankiewicz. Lekarze nie będą określać uprawnień pacjentów do leków refundowanych oraz wpisywać odpłatności. Na recepcie umieszczą natomiast adnotację: "Refundacja leku do decyzji NFZ" - powiedział po spotkaniu Hamankiewicz.
                        Czytaj dalej Refundacja leku do decyzji NFZ.........
                        • mattos Re: Reforma służby zdrowia 05.12.11, 09:21
                          Do lekarza specjalisty na wiosnę albo wcale
                          "Nie zapisujemy na przyszły rok" - usłyszał w większości poradni warszawski reporter RMF FM. Natomiast te placówki, które zapisują na wizyty, oferują terminy najwcześniej na wiosnę przyszłego roku. Podobnie jest w innych dużych miastach.
                          Przychodnie w stolicy wstrzymują zapisy na wizyty do czasu podpisania kontraktu na nowy rok z Narodowym Funduszem Zdrowia.
                          Jest problem z rezerwacją wizyty u niemal wszystkich specjalistów. Także w Warmińsko-Mazurskiem. W tym regionie również najwcześniejsze terminy są na kwiecień i maj.
                          Prezes Narodowego Funduszu Zdrowia zapewniał, że pacjenci nie stracą opieki, mimo że przeciąga się kontraktowanie świadczeń na przyszły rok.
                          Jacek Paszkiewicz twierdzi, że aktualne umowy będą mogły zostać przedłużane do czasu zawarcia nowych.
                          Źródło...............
                          • marii51 Re: Reforma służby zdrowia 06.12.11, 14:43
                            optymistycznie spoglądam-
                            • mattos Od nowego roku mogą pogorszyć się prawa pacjentów 08.12.11, 10:35
                              HFPC: Od nowego roku mogą znacząco pogorszyć się prawa pacjentów
                              Od 1 stycznia, z powodu zmiany ustawy o refundacji leków, znacząco może pogorszyć się ochrona praw pacjentów w Polsce - ostrzega Helsińska Fundacja Praw Człowieka. Jej zdaniem resort zdrowia powinien zmienić kontrowersyjną ustawę.
                              Czekają nas zmiany przepisów dotyczące recept
                              Zgodnie z nowelą, gdy lekarz błędnie wypisze receptę, będzie zobowiązany do zwrotu kwoty nienależnej refundacji wraz z odsetkami, co - jak podkreśla HFPC - może oznaczać bardzo dotkliwe konsekwencje finansowe. Czytaj dalej................
                              • mattos Chce ugłaskać lekarzy ale ustawy nie zmieni 08.12.11, 20:39
                                Arłukowicz nie zmieni ustawy, ale chce ugłaskać lekarzy
                                Minister zdrowia nie zamierza zmieniać ustawy o refundacji leków - dowiedziała się reporterka RMF FM Agnieszka Witkowicz. Ustawa wchodzi w życie od stycznia, a już budzi gniew lekarzy. Bartosz Arłukowicz zamierza jednak sobie z nimi poradzić i twierdzi, że ma na to sposób: rozporządzenia.
                                Z powodu zmiany ustawy o refundacji leków, znacząco może pogorszyć się ochrona praw pacjentów w Polsce - ostrzegła dziś Helsińska Fundacja Praw Człowieka. Jej zdaniem, resort zdrowia powinien zmienić kontrowersyjną ustawę. Czytaj dalej.................
                                • pia.ed Brak pieniedzy w szpitalach ... 08.12.11, 22:56
                                  Mam jedno pytanie ... dlaczego w Polsce jest wszystko tak skomplikowane,
                                  a w innych krajach europejskich nie?

Przeczytalam wlasnie w telegazecie, ze w roku 2011 szwedzkie szpitale osiagnely straty
                                  na wiele milionow koron kazdy, tzn mialy takie braki w tegorocznym budzecie,
                                  a mimo to zaden z nich nie zaprzestal dzialalnosci, nie wstrzymal operacji,
                                  nie przestal przyjmowac ambulatoryjnie pacjentow z zewnatrz
                                  czy nie wyplacil pensji lekarzom i pielegniarkom ...

Cos takiego jest po prostu niemozliwe w Szwecji ... Wiem na pewno, ze w Wielkiej Brytanii, Francji i Niemczech takze nie ... wszystko funkcjonuje jak w zegarku, choc kryzys dotknal cala Europe, a Polske podobno najmniej ... tak w kazdym razie pisza polskie gazety.

Szpital ktoremu brakuje pieniedzy, przyszlym roku bedzie szukal oszczednosci,
                                  i wiem np. ze Kopenhadze planuje sie zwolnic 2 000 osob ,
                                  najwiecej z biur, ale takze pielegniarki , personel techniczny i sprzataczki - wszystko zeby ratowac budzet.
                                  Niekoniecznie musza zwalniac z pracy, bo tego stara sie uniknac, ale jesli ktos idzie na emeryture (65 lat) lub sklada wymowienie, to na jego miejsce nie przyjmuja nikogo nowego.
                                  Odbywa sie to na przestrzeni kilku lat az cel zostanie osiagniety.
                                  • czuk1 Re: Brak pieniedzy w szpitalach ... 09.12.11, 07:12
                                    Trudno porównywać Szwecję i Polskę, także w dziedzinie funkcjonowania służby zdrowia i ochrony zdrowia obywateli.
                                    Mamy do porównania państwo biedne i źle rządzone a z drugiej strony państwo bogate o bardzo rozwiniętych funkcjach opieki zdrowotnej i socjalnej.
                                    • pia.ed Re: Brak pieniedzy na wszystko ... 09.12.11, 11:13
                                      No to dam Ci przyklad jak bez pieniedzy mozna usprawnic funkcjonowanie przychodni smile tak wlasnie robi "bogata" Szwecja.

Pacjenci bezposrednio przed wizyta u lekarza ida do okienka rejestracji,
                                      gdzie pokazuja legitymacje stwierdzajaca ich tozsamosc.
                                      Informacje te zostaja sprawdzone i zapisane na komputerze, wiec lekarz nie musi sie obawiac
                                      ze przepisze niewlasciwej osobie leki refundowane ...

Prawde mowiac to nie wiem co to sa leki refundowane bo ja zawsze place 100 % ...
                                      byc moze to sa leki dla ludzi z jakas specyficzna nieuleczalna choroba np. luszczyca.

Jak w Polsce marnuje sie pieniadze mialam mozliwosc przekonac sie przed kilku laty w przychodni w Szczecinie.
                                      W rejestracji byly cztery plotkujace panie, i nawet nie wiem ktora z nich byla recepcjonistka... bo wszystkie cztery nadstawily uszu kiedy mowilam w jakiej sprawie przyszlam
                                      i ze jestem pacjentka pelnoplatna . Moze by zaczac od tego, ze zlikwiduje sie ilosc personalu ktory nie ma co robic, a za te pieniadze kupi komputery dla lekarzy,
                                      aby blyskawicznie wypisali na nich recepty?

Takze wprowadzenie chocby minimalnej oplaty bardzo by pomoglo ...a przede wszystkim zlikwidowalo niepotrzebne wizyty i strate czasu lekarzy?
                                      W Szwecji to swietnie funkcjonuje szczegolnie u specjalistow, bo u nich wizyta
                                      kosztuje 300 koron czyli ca 30 euro. Jesli pacjent nie odwola wizyty 24 godziny wczesniej i po prostu nie przyjdzie, to przychodnia wysyla mu rachunek ... ktory musi zaplacic,
                                      inaczej sprawe kieruje sie do komornika ...

U lekarza rodzinnego placi sie "tylko" 15 euro za wizyte ... i tez wysylaja rachunek do domu jak ktos lekcewazy zamowiony czas.

W ten sposob "bogata" Szwecja zdobywa pieniadze ...
                                      Niemcy sa na pewno bogatsze od Szwecji, a tam obowiazuje oplata 10 euro na kwartal.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10786286,Spor_o_refundacje__Pacjenci_beda_oswiadczac__ze_sa.html

• czuk1 Re: Brak pieniedzy na wszystko ... 09.12.11, 12:24
                                        pia.ed napisała:

> No to dam Ci przyklad jak bez pieniedzy mozna usprawnic funkcjonowani
                                        > e przychodni smile . tak wlasnie robi "bogata" Szwecja.
                                        >
                                        > Pacjenci bezposrednio przed wizyta u lekarza ida do okienka rejestracji,
                                        > gdzie pokazuja legitymacje stwierdzajaca ich tozsamosc. BYŁEM WCZORAJ U LEKARZA SPECJALISTY W PRZYCHODNI PRYWATNEJ POKAZAŁEM DOWÓD OSOBISTY. REJESTRATORKA WYJĘŁA MOJA KARTOTEKĘ. wykonała MI EKG I ZARAZ LEKARZ MNIE POPROSIŁ NA ROZMOWĘ.BYŁA TO WIZYTA PRYWATNA. ZAŁOŻONA JEST KARTOTEKA TRADYCYJNA. WPISYWANE TAM SĄ LEKI. LEKARZ WYPISUJĄC RECEPTĘ WIE KTÓRE LEKI SĄ REFUNDOWANE. NIE MA WIĘC POTRZEBY BY LEKARZ PRZYJMOWAŁ MNIE I REJESTROWAŁ WYNIK WIZYTY W KOMPUTERZE. WYSTARCZA KARTOTEKA. WSZYSCY SĄ ZADOWOLENI.
                                        W NASZYM SZPITALU JEST NATOMIAST CENTRALNY SYSTEM INFORMATYCZNY I KAŻDA MOJA TAM WIZYTA (W PRZYCHODNI) I POBYT-LECZENIE NA ODDZIALE REJESTROWANE JEST KOMPLEKSOWO. PO IDENTYFIKACJI MOJEJ OSOBY LEKARZE WIEDZĄ JAKIE MAM CHOROBY I JAKIE BIORĘ LEKI. ZA 10 LAT MOGĘ PRZYJŚĆ DO ADMINISTRACJI SZPITALA I WYDRUKUJĄ MI PEŁNĄ HISTORIĘ KONTAKTÓW ZE SZPITALEM I WYNIKI WSZYSTKICH BADAN, OPERACJI, WIZYT, POBYTÓW...

> Informacje te zostaja sprawdzone i zapisane na komputerze, wiec lekarz nie mus
                                        > i sie obawiać ze przepisze niewlasciwej osobie leki refundowane ...
                                        NIE ROZUMIEM TEGO CO PISZESZ. JESTEM OSOBĄ WŁAŚCIWĄ I WYSTARCZY BY
                                        TO WŁAŚNIE MNIE LEKARZ PRZYPISAŁ WŁAŚCIWE LEKI. DO TEGO MU KOMPUTER NIE JEST POTRZEBNY.
                                        > Prawde mowiac to nie wiem co to sa leki refundowane bo ja zawsze place 100 %
                                        > ...
                                        > byc moze to sa leki dla ludzi z jakas specyficzna nieuleczalna choroba np. lusz
                                        > czyca.
                                        >
                                        > Jak w Polsce marnuje sie pieniadze mialam mozliwosc przekonac sie przed kilku l
                                        > aty w przychodni w Szczecinie.
                                        > W rejestracji byly cztery plotkujace panie, i nawet nie wiem ktora z nich byla
                                        > recepcjonistka... bo wszystkie cztery nadstawily uszu kiedy mowilam w jakiej sp
                                        > rawie przyszłam i ze jestem pacjentka pelnoplatna . Moze by zaczac od tego, ze zlikwiduje sie ilosc personalu ktory nie ma co robic, a za te pieniadze kupi komputery
                                        > dla lekarzy, aby blyskawicznie wypisali na nich recepty?
                                        Z KOLEI MÓJ LEKARZ RODZINNY (WSZYSCY W POLSCE) WYPISUJE MI I DRUKUJE RECEPTY
                                        NA KOMPUTERZE. I JEST TO JUŻ STANDARD. A WIĘC NIE JEST U NAS TAK ŹLE. REJESTRATORKI TO PIELĘGNIARKI KTÓRE ROBIĄ BADANIA, ODCIĄŻAJĄC LEKARZY.
                                        NIE TU JEST REZERWA .
                                        >
                                        > Takze wprowadzenie chocby minimalnej oplaty bardzo by pomoglo ...a prz
                                        > ede wszystkim zlikwidowalo niepotrzebne wizyty i strate czasu lekarzy?
                                        NIE SĄDZĘ BY PACJENCI UDAWALI SIĘ DO LEKARZY BEZ UZASADNIONEJ POTRZEBY.
                                        > W Szwecji to swietnie funkcjonuje szczegolnie u specjalistow, bo u nich wiz
                                        > yta
                                        > kosztuje 300 koron czyli ca 30 euro. Jesli pacjent nie odwola wizyty 24 godz
                                        > iny wczesniej i po prostu nie przyjdzie, to przychodnia wysyla mu rachunek ...
                                        > ktory musi zaplacic, inaczej sprawe kieruje sie do komornika ... I UWAŻASZ, ŻE TO JEST
                                        W PORZĄDKU ?
                                        >
                                        > U lekarza rodzinnego placi sie "tylko" 15 euro za wizyte ... i tez wysylaja ra
                                        > chunek do domu jak ktos lekcewazy zamowiony czas.
                                        >
                                        > W ten sposob "bogata" Szwecja zdobywa pieniadze ...
                                        > Niemcy sa na pewno bogatsze od Szwecji, a tam obowiazuje oplata 10 euro na kwar
                                        > tal.
                                        TO NIE JEST REWELACJA. KAŻDY KRAJ ROBI JAK UWAŻA, TAK JAK MU POZWALAJĄ MOŻLIWOŚCI PRAWNE, SPOŁECZNE I FINANSOWE.. U NAS PŁACIMY WYSOKIE SKŁADKI UBEZPIECZENIOWE NA BEZPŁATNĄ OPIEKĘ ZDROWOTNĄ I EMERYTURĘ. KONSTYTUCJA DAJE NAM PRAWO DO BEZPŁATNEJ OPIEKI ZDROWOTNEJ.MAMY PRAWO TEGO SIĘ DOMAGAĆ OD PAŃSTWA POLSKIEGO. NIE MA CHĘTNYCH DO ZMIANY KONSTYTUCJI. TRWAJĄ PRÓBY REFORMOWANIA SŁUŻBY I OCHRONY ZDROWIA. NA DZIŚ JEST NIE NAJLEPIEJ. DZIAŁANIA IDĄ JEDNAK W KIERUNKU ZMNIEJSZENIA KOSZTÓW USŁUG ZDROWOTNYCH, M.IN. PRZEZ PRYWATYZACJĘ PLACÓWEK SŁUŻBY ZDROWIA.

• skiela1 Re: Brak pieniedzy na wszystko ... 09.12.11, 16:21
                                          czuk1 napisał:

[b]BYŁEM WCZORAJ
                                          > U LEKARZA SPECJALISTY W PRZYCHODNI PRYWATNEJ POKAZAŁEM DOWÓD OSOBISTY. REJESTR
                                          > ATORKA WYJĘŁA MOJA KARTOTEKĘ. wykonała MI EKG I ZARAZ LEKARZ MNIE POPROSIŁ NA R
                                          > OZMOWĘ.BYŁA TO WIZYTA PRYWATNA.

No dobrze,ale zeby korzystac z prywatnej opieki musisz oplacac sobie prywatne ubezpieczenie (albo firma doplaca) w innym przypadku musisz prywatnie placic za wizyte
                                          /wprowadzasz pia w blad/
                                          • czuk1 Re: Brak pieniedzy na wszystko ... 09.12.11, 21:17
                                            skiela1 napisała
                                            No dobrze,ale zeby korzystac z prywatnej opieki musisz oplacac sobie prywatne u bezpieczenie (albo firma doplaca) w innym przypadku musisz prywatnie płacić za wizytę'
                                            --
                                      • skiela1 Re: Brak pieniedzy na wszystko ... 09.12.11, 16:18
                                        pia.ed napisała:

>
                                        > Prawde mowiac to nie wiem co to sa leki refundowane bo ja zawsze place 100 %
                                        > ...
                                        > byc moze to sa leki dla ludzi z jakas specyficzna nieuleczalna choroba np. lusz

No wlasnie...napisz jak to wyglada w Szwecji?Wszyscy placa za lekarstwa?
                                        Na S@lonie rozmawialam z jedna z forumek
                                        forum.gazeta.pl/forum/w,11207,131237974,131248125,Re_lekarze_maja_leczyc_a_nie_bawic_sie_w_biurok.html
                                        • pia.ed Re: Brak pieniedzy na wszystko ... 09.12.11, 23:52
                                          W Szwecji jak jestes przewlekle chora i stale bierzesz lek to nikogo nei interesuje dowod ubezpieczenia, lekarz wysyla recepte do apteki, a Ty leki odbierasz stamtad i nie latasz po recepty.

Skiela, jesli chodzi Ci o wypowiedz forumowiczki , to jest bardzo skrotowa, i ma wylacznie na celu pokazanie jak sprawnie wszystko funkcjonuje ...

Osoby przewlekle chore TEZ musza chodzic na kontrole ...
                                          a zaden lekarz nie wysle recepty do apteki sam z siebie, tylko musisz zadzwonic do pielegniarki ze lek Ci sie konczy, a ta powiadamia lakarza.
                                          Lekarz wysyla recepte elektroniczna , a leki mozesz odebrac na terenie calej Szwecji mowiac, ze czeka na ciebie taka recepta, no i koniecznie musisz wylegitymowac sie.
                                          Przy papierowych receptach legitymowac sie trzeba kiedy bierze sie psychotropy ,
                                          po inne lekarstwa mozesz poslac kogos z rodziny.

Nie wszyscy lekarze chca dawac recepty bez wizyty pacjenta. Moja lekarka nigdy tego
                                          nie robi ... musi mnie spotkac chocby na chwile, chyba w ten sposob
                                          chce sie pozbyc"w razie czego" odpowiedzialnosci ... Poprzednia lekarka z kolei wystawiala mi recepte na rok ... ale wykupic lekarstwa moglam tylko co trzy miesiace.

To ze forumowiczka lekarstwa "odebrala z apteki " to wcale nie znaczy ze bezplatnie wink
                                          tylko ze poszlo szybko i bez komplikacji ...
                                          szczegolnie ze w wiele aptekach to nie farmaceutka przynosi lekarstwa z polek czy szuflad, tylko robi to za nia robot ktoremu wydaje komando poprzez komputer.

Jak napisalam wczesniej - nie orientuje sie zupelnie na jakie "przewlekle choroby" pacjenci
                                          dostaja leki bezplatnie, ale oczywiscie moge wejsc na internet i sie dowiedziec.
                                          Mam znajome Polki z reumatyzmem, z niedoczynnoscia tarczycy,
                                          z wieloletnia choroba psychiczna , ale zadna z nich nie dostaje lekarstw za darmo ...

Owszem, jesli uzywasz wiele lekarstw, to po pewnym czasie zaczynasz miec pewna procentowa ulge, ale ja do takiej ulgi nigdy nie doszlam
                                          bo najpierw trzeba wykupic lekarstwa za chyba 1 200 koron aby procenty zaczely dzialac,
                                          a za 3 000 koron aby miec prawo do bezplatnego leku ... dziala to w skali rocznej ...
                                          U mnie rok sie konczy, a wykupilam dopiero leki za 300 kr sad bo jestem zdrowa jak przyslowiowy kon ...

No i cos o czyms Twoja forumowiczka zapomniala napisac:
                                          w Szwecji nie potrzeba pokazywac zaswiadczenia o ubezpieczeniu bo wszyscy z prawem pobytu w Szwecji sa automatycznie ubezpieczeni, nawet gdyby w zyciu nigdy nie pracowali ...

Jesli ktos chce przeliczac SEK na zlotowki to niech podzieli 3 000 kr przez cyfre 2.
                                          • pia.ed Re: Brak pieniedzy na wszystko ... 10.12.11, 13:30
                                            https://cdnstatic.expressen.se/polopoly/bilder/2011/12/10/1.2647621TS1323499182954_slot100slotWide75ArticleFull.jpg

Jak pisalam, w Szwecji wiekszosci szpitali nie starcza pieniedzy ... poza tym w jednym szpitalu operacje sa tansze, a w drugim drozsze.
                                            Jeden z dziennikarzy w Regionie Skanii proponuje, aby sie uczyc od innych
                                            jak efektywnie obnizac koszty ... podpatrywac jak sie postepuje w innych szpitalach,
                                            i jesli to mozliwe robic to samo ...

Kiedy byly zbyt dlugie kolejki do operacji biodra, to w Malmö przez jakis czas operacje odbywaly sie przez 12 godzinn dziennie, i takze w soboty. W ten sposob efektywanie wyzyskiwano sale operacyjne ktore inaczej stalyby puste.

Dziennikarz z kolei proponuje lepsze planowanie w postaci jednoczesnego robienia badan laboratoryjnych/rengenowskich i leczenia pacjenta, bo kazde lozko w szpitalu kosztuje najmniej 1000 zl/doba.

Kiedy moj syn chodzil do specjalisty przy szpitalu, to 2 tygodnie wczesniej wysylano mu skierowanie na szereg roznych badan w olbrzymim laboratorium przyszpitalnym, jedynym zreszta w Malmö ktore ma 300 000 mieszkancow.
                                            Badania zostawaly wyslane bezposrednio do wlasciwego lekarza, ktory juz w momencie wejscia pacjenta do gabinetu mial szczegolowy obraz jego choroby.
                                            Po kilku takich wizytach na przestrzeni dwoch lat specjalista znalazl wlasciwy lek, ktory od tej pory byl wypisywany przez lekarza ogolnego w przychodni, a koszt utrzymania takiego lekarza jest duzo nizszy niz specjalisty ...
                                            no i znow oszczednosc dla sluzby zdrowia ...
                                          • skiela1 Re: Brak pieniedzy na wszystko ... 10.12.11, 17:37
                                            Dzieki za obszerna odpowiedzsmile
                                            • mattos Re: Koniec awantury o recepty 17.12.11, 05:55
                                              https://bi.gazeta.pl/im/0/10832/z10832620Z,Kolejka-w-rybnickiej-aptece.jpg

Izby Lekarskie zawieszają protest. Po 1 stycznia lekarze będą wypisywać normalne recepty, a nie pełnopłatne. Ale pacjenci w poradniach będą składali oświadczenia, że są ubezpieczeni.
                                              Lekarze od wielu tygodni grozili, że od nowego roku będą wypisywać pełnopłatne recepty. Powód: nie podobają im się zapisy nowej ustawy refundacyjnej, która ma obowiązywać od 1 stycznia.
                                              Ustawa ma ograniczyć rosnące z roku na rok wydatki na leki. W tym roku NFZ zapłaci za nie 8,7 mld zł. W przyszłym ma to być pół miliarda mniej. Ustawa narzuca bowiem funduszowi sztywny limit wydatków na refundację - nie mogą przekroczyć 17 proc. całego budżetu na leczenie. Czytaj dalej..........
    • tropem_misia1 Re: Reforma służby zdrowia 18.12.11, 08:28
      a to spostrzegawczy posełsmile)
      a to nie zauważył jakie kontrakty?
      a to nie zauważył,że specjalistów maciupko?..nawet mieli skrócić czas dojścia do onego,
      omijam teraz wszystko co dotyczy NFZ bo tak namotali w małopolskim,tak namotali...
      • pia.ed Re: Reforma służby zdrowia 18.12.11, 11:26

W Szwecji tez nie dzieje sie dobrze, ale chodzi tym razem o lozka szpitalne ...

http://skalman.sydsvenskan-img.se/sydsvenskan/4e656b149018c232a1c5a3e3c81b542f/704/396/archive/01027/vardplats704_1027134a.gif

Odzialy onkologiczne w mojej okolicy nie maja miejsc dla wszystkich, bo je polikwidowano
        z powodu oszczednosci, a teraz akurat nabieralo sie pacjentow ktorzy sa wyleczeni,
        ale musza jeszcze troche pobyc w szpitalu ...
        Chce sie ich przeniesc do prywatnego szpitala w innym okregu, jakies 200 km od Malmö
        i rodziny protestuja ...

A lozek na korytarzu nie wolno dostawic, czy dostawic jedno lozko w istniejacej calkiem duzej sali
        bo za to sa milionowe kary ...

Jak jest lozek za duzo to niedobrze, bo szpital traci na tym finansowo,
        a jak za malo to tez niedobrze bo traci na tym pacjent ...
        • marii51 Re: Reforma służby zdrowia 18.12.11, 15:53
          Chyba na troszkę spokój -więc parę miesięcy jeszcze pożyjemy
          • czuk1 Re: Reforma służby zdrowia 18.12.11, 17:28

Ku lepszemu nie idzie.
            • mattos Re: Chorzy szturmują apteki przed 1 stycznia 24.12.11, 09:12
              Chorzy szturmują apteki przed 1 stycznia.
              Przed wejściem w życie nowej ustawy refundacyjnej chorzy szturmują apteki. Obawiają się, że po 1 stycznia w związku z zamieszaniem z nowymi przepisami nie zrealizują recept - stwierdza "Rzeczpospolita".

"Zadzwoniła do mnie lekarka i poradziła, bym leki wykupiła jeszcze w grudniu, bo potem mogę mieć z tym kłopot" - mówi pani Kamila z Warszawy.
              Jak podkreśla Grzegorz Kasprowicz, właściciel apteki przy ul. Fabrycznej w Warszawie, ma bardzo wielu klientów, co tuż przed świętami jest nietypowe.
              "Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wiele aptek nie podpisało jeszcze umów z Narodowym Funduszem Zdrowia na sprzedaż leków refundowanych w przyszłym roku i jak duże jest to zagrożenie dla pacjentów" - przestrzega Kasprowicz.
              Bez umowy apteka nie może sprzedawać leków z dopłatą NFZ. Co więcej: w wielu regionach aptekarze takich umów podpisać nie chcą, bo uważają, że są zbyt restrykcyjne.
              Nawet mała apteka może dostać karę, sięgającą nawet kilkudziesięciu tys. zł, m.in. za zrealizowanie nieczytelnie wypisanej recepty.
              I choć Naczelna Rada Aptekarska wycofała się z apelu o niepodpisywanie umów z NFZ, to dokumentów nadal nie sygnowały np. apteki w woj. kujawsko-pomorskim. Planowany jest tam protest, rozważa go też samorząd farmaceutów woj. dolnośląskiego.
              Z kolei mazowiecki samorząd apeluje o wstrzymanie się z podpisywaniem umów do 27 grudnia, do spotkania z przedstawicielami NFZ.
              Źródło.............
              • mattos Re: Minister Mucha. Nie przeprosi emerytów 25.12.11, 09:43
                Minister Mucha. Nie przeprosi emerytów
                Święta to czas wybaczania, ale Joanna Mucha (35 l.) z PO chyba nie ma co liczyć na dobre słowo od starszych ludzi. Zwłaszcza, że sama nie zamierza ich przepraszać za słynne już słowa o tym, że chodzą oni do lekarza dla rozrywki oraz, że operacja biodra u 85-latka nie ma sensu.
                Czytaj dalej.........
                • pia.ed Re: Minister Mucha. Nie przeprosi emerytów 26.12.11, 16:10

A jak bys sie, mattos, czul gdyby Twoja 60-letnia zona ze zlamana szyjka udowa
                  musiala czekac jeszcze 1,5 roku na operacje, a ktos nie majacy szans na chodzenie
                  bo od kilku lat nie podnoszacy sie z lozka, taka operacje by mial zrobiona?

Jak widac sa dwie rozne strony widzenia ...
                  • mattos Re: Minister Mucha. Nie przeprosi emerytów 26.12.11, 16:30
                    Myślę, że lekarze wiedzą, co robią, choć przyznam, że nie zawsze, bo mnie kiedyś jedna lekarka bardzo, ale to bardzo skrzywdziła wystawiając świadectwo zdrowia młodemu chłopakowi 17 lat wtedy miałem niepokrywające się z prawdą. Było napisane tak: ciężka wada serca nie nadaje się do pracy ciężkiej. Miasto było nieduże i na skutek takiego świadectwa nigdzie nie mogłem znaleźć pracy musiałem miasto zmienić i na nowo badania robiłem w innym mieście i okazało się, że byłem całkowicie zdrów.
                    • pia.ed Re: Minister Mucha. Nie przeprosi emerytów 26.12.11, 19:56

Przypuszczam, ze w tych czasach lekarka nie miala mozliwosci zrobic dodatkowych badan,
                      tylko badala Cie sluchawkami ...
                      Moze miales nadwage i bardzo sie meczyles?
                      Albo w wywiadzie powiedziales ze sie lekcje gimnastyki byly dla Ciebie meczace?
                      Bo tak calkiem z palca tego nie wyssala ... w to nie uwierze.
                      Jaki by miala w tym interes?
                      • mattos Re: Minister Mucha. Nie przeprosi emerytów 26.12.11, 20:36
                        Powinna się w piekle palić za tą krzywdę mi wyrządzoną ogromną krzywdę tego jej w swym życiu nie mogę podarować. Musiałem rodzinę opuścić i zmienić miejscowość zamieszkania. Każdy zakład, gdy przeczytał takie świadectwo lekarskie to do pracy nie chciał mnie przyjąć. Przypuszczam, że pomyliła wyniki prześwietleń, bo przede mną do prześwietlenia stał starszy człowiek.
                        • mattos Re: W nowym roku zapłacicie więcej 27.12.11, 20:53
                          Spieszcie się z realizacją recept! W nowym roku zapłacicie więcej
                          Uwaga pacjenci: jeśli macie jeszcze niewykupione recepty na leki refundowane, lepiej zrealizujcie je do końca grudnia. Po pierwszym stycznia także na leki wypisane w tym roku zaczną obowiązywać nowe, wyższe ceny.
                          W Ministerstwie Zdrowia jest taki bałagan, że samo ustalenie, czy w ogóle tegoroczne recepty będą honorowane od stycznia, zajęło reporterce RMF FM kilka godzin. Nikt od ręki nie umiał powiedzieć, w jakiej rzeczywistości za kilka dni znajdą się pacjenci.
                          Tę tajemną wiedzę posiada tylko departament, który napisał ustawę i jakoś nie widzi pilnej potrzeby podzielenia się nią z obywatelami. A szkoda. Wygląda na to, że ministerstwo samo nie umie zinterpretować wprowadzanych przez siebie przepisów, co nie przeszkadza forsować ich za wszelką cenę. Były pisane pod patronatem poprzedniej minister, jej następca, jak wiadomo, nie ma do nich przekonania i efekt jest opłakany.
                          Ministerstwo wprowadza gigantyczną zmianę z dnia na dzień. Nie przewidziało też okresu przejściowego dla pacjentów z receptami wypisanymi w tym roku. - To łamanie praw pacjentów - mówi specjalistka od prawa farmaceutycznego Paulina Kieszkowska-Knapik. Lek powinien być wydany w starych cenach i starych limitach, a ponieważ recepty są ważne przez miesiąc, to ten stary system by się wygasił w ciągu miesiąca - dodaje.
                          To jednak wymagałoby wprowadzenia specjalnej nakładki w systemie informatycznym, tak by można było obsługiwać dwa rodzaje recept. A na to nie ma już czasu. Najbardziej poszkodowani będą ci, których leki nie znalazły się na nowej liście. Ich terapia z dnia na dzień może zdrożeć nawet o kilkaset złotych. Ministerstwo jednak niewiele sobie z tego robi i każe się pacjentom cieszyć z tego, że w ogóle będą mogli dostać leki wypisane na starych blankietach.
                          Czytaj dalej...............
                          • mattos Resort zdrowia zmieni listę refundowanych leków 28.12.11, 13:14
                            Resort zdrowia zmienia część planów refundacyjnych.
                            Ministerstwo Zdrowia robi krok w tył i zaczyna zmieniać listę leków refundowanych. Reporter RMF FM Mariusz Piekarski ustalił, że na listę wróci na przykład antywirusowy preparat przeciwko zakażeniu narządu po przeszczepie. Wrócić mają też leki chroniące przed odrzuceniem przeszczepu. Czytaj dalej.........

Chorzy na cukrzycę załamani zmianami na liście leków.
                            Chorzy na cukrzycę są załamani zmianami na liście leków refundowanych. Koszty leczenia dzieci mogą wzrosnąć nawet o 500 zł miesięcznie - pisze "Gazeta Wyborcza". Pacjenci i lekarze apelują do premiera o zmiany na liście. Czytaj dalej..........

PiS: Skandaliczna lista refundowanych leków
                            Prezes PiS Jarosław Kaczyński, odnosząc się do kształtu nowej listy leków refundowanych, oświadczył, że szukanie w tej chwili oszczędności wśród najsłabszych i chorych jest "skandaliczne i podłe". Jego zdaniem chorzy mogą czuć się poważnie zagrożeni. Czytaj dalej..........
                            • czuk1 Re: Resort zdrowia zmieni listę refundowanych lek 28.12.11, 23:58
                              Jeśli :
                              - po wprowadzeniu nowych przepisów leki (sumarycznie biorąc) stanieją o ok.10 %,
                              - Min.Zdrowia wynegocjowało u dostawców bądź dostawców leków kupno leków
                              po niższych cenach a następnie ustalono, z leki będą sprzedawane po jednkowych cenach
                              we wszystkich aptekach
                              oznacza to korzyść dla ogółu chorych i NFZ.

I nie mogę się zgodzić z wielkim szumem w sprawie zmniejszenia kwoty refundacji do leków
                              cukrzycowych . Jako cukrzyk zapłacę ok. 50 zł więcej miesięcznie (za paski i leki). Po podwyżce cen nie będę zużywał tyle pasków. Jak były one za symboliczna złotówkę to mierzyłem cukier 4-5 razy. My cukrzycy wiemy, że wystarczy by takie mierzenie zrobić raz-dwa razy w ciągu dnia (rano - z jakim cukrem wstaję i wieczorem - jaki jest cukier przed snem).
                              Insuliny zaś nie używam. Kiedy używałem, stosowałem insulinę tańszą, co wcale nie znaczy, że najgorszą. A więc każdy teraz może przeanalizować z lekarzem możliwość zastosowania tańszej insuliny.
                              Sądzę ponadto, że ceny leków dla diabetyków (te zapowiedziane) jeszcze w br. zostaną obniżone, /jutro konferencja Min. Zdrowia/ w stosunku do zapowiedzianych. Bo MZ musi przecież ustąpić pod presją 2 mln cukrzyków.

Z tym wprowadzeniem listy leków refundowanych jest inny problem - późne wprowadzenie listy leków spowodowało wielki bałagan organizacyjny w aptekach i nie przygotowanie się
                              lekarzy. Ta sytuacja jest wysoce naganna i szkodliwa społecznie. Ktoś z urzędników za to powinien odpowiedzić.
                              • mattos Re: Lista leków już do zmiany 29.12.11, 07:29
                                Dopłaty państwa do części farmaceutyków mogą być inne niż ogłoszone przed tygodniem
                                Jak wynika z informacji Rz", Ministerstwo Zdrowia naprawi dziś ewidentne błędy na liście refundacyjnej. Ogłoszona w ubiegły piątek lista oznacza, że część pacjentów traci jedyny lek, jaki można stosować w ich kuracjach. Dziś resort ogłosi nową listę leków, która będzie obowiązywać od 1 stycznia.
                                Gdy nie ma kopii
                                Według naszych informacji zmiany nie będą dotyczyły decyzji najbardziej kontrowersyjnych, czyli usunięcia z list leków używanych przez setki tysięcy pacjentów. Wiele z nich ma bowiem swoje tańsze odpowiedniki, do których państwo nadal dopłaca.
                                Poprawione mają być ewidentne błędy: np. niewpisanie na listę leków refundowanych substancji, które są niezbędne dla chorych, a nie mają tańszego odpowiednika. Do takich leków chorzy musieliby dopłacić nawet kilkaset złotych.
                                O jednej z takich sytuacji Rz" pisała wczoraj: na listach nie znalazł się lek podawany pacjentom po przeszczepie. Eksperci wskazują, że z list wypadły też inne leki niemające odpowiedników, np. stosowane w astmie u dzieci lub w schizofrenii.
                                W resorcie zdrowia wciąż trwają negocjacje z firmami farmaceutycznymi dotyczące cen, więc zmian na listach może być dzisiaj więcej. Czy nastąpią, na  razie jednak nie wiadomo.
                                TVP Info podała, że spaść mają ceny pasków do mierzenia poziomu glukozy we krwi. Ogłoszona w ostatni piątek lista podaje, że będą one kosztować po  Nowym Roku 13 16 zł za opakowanie wystarczające na mniej więcej dwa tygodnie. Teraz kosztują 3,2 zł.
                                Nie oznacza to jednak, że Ministerstwo Zdrowia zdecyduje się na refundację pasków najbardziej popularnych, stosowanych przez ok. 70 proc. pacjentów. Bez dopłat państwa mogą one kosztować 40 50 zł.
                                Ile zapłacą pacjenci
                                Firmy badające rynek farmaceutyczny sprawdzają, co zmiany na listach refundacyjnych oznaczają dla pacjentów.
                                Dopłaty chorych do leków wzrosną o kilka procent, ale te zmiany nie są rozłożone równo na wszystkich mówi Michał Pilkiewicz z IMS Health. W  niektórych dziedzinach wzrosną kilkakrotnie, ale są też takie, w których pacjenci wyraźnie zaoszczędzą.
                                Ta firma badawcza zapowiada na dziś szczegółowy raport na ten temat.
                                Pacjenci zapłacą więcej, szczególnie na początku wprowadzania reformy. Nie wynika to jednak z samej konstrukcji list refundacyjnych, ale z braku kampanii informacyjnej skierowanej do pacjentów i lekarzy mówi z kolei Jakub Dalach z firmy badawczej Pharmaexpert.
                                Dlaczego? Bo reforma wprowadzana jest w ostatniej chwili, a resort zdrowia nie robi nic, by poinformować pacjentów, że mogą w aptece starać się o tańszy odpowiednik leku, który przestał być refundowany. Bardzo ostrożnie szacując, tylko z tego powodu chorzy dopłacą do refundowanych leków nawet 500 mln zł. Gdyby informacja była właściwa, kilkaset milionów by zaoszczędzili uważa Dalach. Eksperci zwracają też uwagę, że reformując finansowanie leków, resort zdrowia powinien iść krok dalej. Na listach refundacyjnych powinny być nazwy chemiczne leków, a nie nazwy handlowe. To zwiększyłoby sprzedaż leków najtańszych mówi Jerzy Gryglewicz ze Szkoły im. Łazarskiego.
                                Awantura w polityce
                                PiS oceniło zmiany na liście leków jako skandaliczne i podłe". Pacjenci mogą czuć się zagrożeni stwierdził wczoraj prezes PiS Jarosław Kaczyński.
                                Resort krytykuje też lewica. Marek Balicki ocenił, że skorzysta na nich tylko NFZ, a eurodeputowany SLD Marek Siwiec mówił w Polsat News, że minister Bartosz Arłukowicz zlekceważył sprawę" ustawy refundacyjnej. W tej chwili, w strachu, siedzi gdzieś za podwójną gardą, czekając na cios. Jeżeli to jest początek pożegnania z ministrem Arłukowiczem, wschodzącą gwiazdą, to PO zaplanowała to całkiem sprytnie podsumował Siwiec.
                                Źródło Rzeczpospolita............
                                • mattos Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 08:01
                                  Boję się, że ta reforma nic nam dobrego nie przyniesie może być tak, że nie będzie nas stać na wykupienie leków.

Od dłuższego czasu korzystam z apteki kupując leki po niższej cenie. Jeśli dużo leków się kupuje to zawsze jest sporo taniej. Nic się nie traci a można zyskać.
                                  Odwiedź Aptekę po niższej cenie.............
                                  • czuk1 Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 09:51
                                    Choc ceny leków frefundowanych bedą równe, wszędzie - nie znaczy to, że poszczególne apteki konkurując ostro między sobą będą proponowac nam promocyjne ceny bądź stałe rabaty (upusty) A to nie ma zwiazku z nową listą leków dla których wynegocjowane zostały jednolite ceny w Polsce , cenyj ednakowe i niższe niż dotychczas.

Może narazie nie bójmy się, lecz obserwujmy co się dzieje.
                                    Za nas (albo w swoim interesie, powołujac sie na naszą "krzywdę") walczlekarze i farmaceuci.... a przedewszystkim konsumenckie i zdrowotne organizacje pozarządowe.
                                    • czuk1 nie bójmy się za wcześnie... 29.12.11, 09:54
                                      Choc ceny leków frefundowanych bedą równe, wszędzie - nie znaczy to wcale, że poszczególne apteki konkurując ostro między sobą będą proponować nam nadal promocyjne ceny bądź stałe rabaty (upusty). Ale to nie ma zwiazku z nową listą leków dla których wynegocjowane zostały jednolite ceny w Polsce , ceny jednakowe i niższe niż dotychczasowe.

Może narazie nie bójmy się, lecz obserwujmy co się dzieje.
                                      Za nas (albo w swoim interesie, powołujac sie na naszą "krzywdę") walczą lekarze i farmaceuci.... a przedewszystkim konsumenckie i zdrowotne organizacje pozarządowe
                                      • pia.ed Kolejki jak za Gierka? 29.12.11, 10:05
                                        http://5.s.dziennik.pl/pliki/2906000/2906038-nowa-lista-lekow-refundowanych-643-482.jpg

zdrowie.dziennik.pl/aktualnosci/galeria/372936,6,prl-wraca-kolejki-jak-za-gierka-galeria-zdjec.html
                                    • mattos Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 10:06
                                      Na stronie apteki, którą podałem zawsze można sprawdzić ile dany lek w tej aptece kosztuje. Klikasz z prawej strony w Jak sprawdzić cenę dla danego leku na receptę i sprawdzasz.
                                      Kliknij i sprawdź cenę leku
                                      • marii51 Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 12:37

Mam właśnie kartĘ-JUŻ PRZYSLALI MI NA 2012 R- uprawniające od ukończenia odpowiedniego wieku -farmaceutka sama mi zaproponowała --ale okazało się. że niektóre moje leki z zniżką tą, tą
                                        • mattos Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 13:40
                                          Lekarz powinien na recepcie zaznaczyć że lek dla przewlekle chorego (literka P wstawiona) to wtedy jest większa zniżka.
                                        • czuk1 Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 15:55
                                          Droga Założycielko. Dziekuję za podpowiedź. Otrzymałem receptę na nowe lekinasercowych wykupiłem je a potem dopiero stwierdziłem, że jeden z nich (ten z recepty) ma dla mnie szkodliwe skutki uboczne. Jasno to jest napisane na ulotce. Lekarz tego jednak nie uwzględnił.
                                          Gdybym miał receptę na pojedyncze leki, wykupił bym je po zapozaniu się z lekiem w sieci.
                                          I wtedy bym go wogóle nie wykupywał. Teraz zawsze zpoznaję sie z lekiem przed wykupieniem recepty.
                                          Obyśmy z nowym roku nie faszerowali się nowymi lekami, by leki stosowane przynosiły nam ulgę w chorobach , by nas skutecznie leczyły.
                                          To na marginesie mojej dyskusji.
                                          • marii51 Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 23:41
                                            do czuk1
                                            Mariusz , podpowiem ci jak ja organizuje wizytę u specjalisty
                                            • czuk1 Re: Kupuj leki po niższej cenie 30.12.11, 03:58
                                              Dziękuję serdecznie.
                                              Tak będę robił.
                                              Życzę Ci lat bez chorób .
                                              Pozdrawiam.
                                              • czuk1 o raku po insulinie 30.12.11, 04:04

Okazuje się, że nie ma autorytetów.
                                                WiceMinister Zdrowia mówi o badaniach potwierdzajacych fatalne (rakowe) skutki leczenia niektórymi insulinami i zaraz Prezes Tow. Diabetologicznego tę opinię dementuje.
                                                Można zgłupieć.
                                                Czytaj -----wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10886259,Diabetolog__Zaluje__ze_nie_moge_skorygowac_ministra.html
                                            • czuk1 Re: Kupuj leki po niższej cenie 30.12.11, 04:13
                                              Wracając do Mattosa.
                                              Ludzie nie mający środków na wykupienie leków powinni otrzymywać leki bezpłatnie.
                                              Po co jest system i struktura organizacyjna ośrodków pomocy rodzinie ?
                                              Co robią opiekunki społeczne, gdzie je można znaleźć ?
                                              Pomoc powinna byc na telefon. W tym przypadku ....telefon, pomoc z GOPR, wykupienie leków
                                              za osobę podopieczną (ze srodkow budzetowych).
                                      • chris.w2 Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 13:56
                                        mattos napisał:
                                        > (...) można sprawdzić ile dany lek w tej aptece kosztuje. (...)

Od niedawna biore lek. Dla ciekawosci sprawdzilem ile zaplaclbym za niego w Polsce?
                                        Otoz kosztuje tyle samo ile zaplacilem za niego w Niemczech.
                                        Tzn. w Polsce jest drogi.
                                        • czuk1 Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 15:43
                                          Sądzę, że po kilku dniach bałaganu, w końcówce roku - wynikłego z winy MZ , a ściślej opóźnień z ogłoszeniem listy leków refundowanych - sprzedaż leków wróci do normy.
                                          Wierzę ministrowi zdrowia, że działa w interesie chorych. Wyjaśniono te intencje bardzo (dla mnie) jasno na konferencji prasowej.

Ciekawostka (moja) dla cukrzyków.
                                          Przy okazji tej dyskusji , na konferencji utwierdziłem się w słusznej mojej decyzji o odstapieniu (przed rokiem) od stosowania insuliny i o powrocie do tabletek. Wiceminister zdrowia oswiadczył, że niektóre insuliny powoduja raka trzustki. Otóż ja ponad rok temu wyczytałem, że poważne badania amerykanskie wykazały, iż stosowane przeze mnie insuliny wywołują (przyspieszają) raka trzustki. Przekonałem więc swojego lekarza endokrynologa, że spróbuję wyrównywać cukier dietą i tabletkami. Lekarz zgodził się na zaprzestanie brania insulin - NovoRapid i NovoMix. Zapisał mi tabletki Amaryl 2 (rano) i Metformax 850 (przed głownymi posiłkami). Biorę te leki już drugi rok. Wyrównuję dobrze poziom cukru i nie mam
                                          w świadomości swojej myśli o rakotwórczym działaniu insuliny w moim organiżmie.
                                          • mattos Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 16:39
                                            Muszę rano o 5 tej udać się w kolejkę do zapisu do lekarza żeby mi przepisał leki na cukrzycę, ciśnienie, i przeciw udarowe. Moja ślubna mnie strasznie goni, bo mówi, że potem będą drogie.
                                            • chris.w2 Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 16:53
                                              mattos napisał:
                                              > Muszę rano o 5 tej udać się w kolejkę do zapisu do lekarza żeby mi przepisał leki (...)

To jest normalnie chore.
                                              • mattos Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 17:02
                                                Chris a czy ty wiesz że w tej chwili nie wszystkie leki się wykupuje bo czlowieka nie stać?
                                                • chris.w2 Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 17:10
                                                  mattos napisał:
                                                  > Chris a czy ty wiesz że w tej chwili nie wszystkie leki się wykupuje (...)

Tak, slyszalem o tym i to jest b.smutne.
                                                  • marii51 Re: Kupuj leki po niższej cenie 29.12.11, 23:26
                                                    jak to jest?
                                                    moja mateńka śp cierpiała na woreczek żólciowy (pamiętam od dziecięcych lat jak kulgała się na polu i nie tylko .. z bólu i tak 25 lat trwała--sama potrafiła tak dobrać potrawy , żeby po jakimkolwiek nieakceptowaniu przez organizm - usuwała te ,które przyprawialy ją w wielki ból- pewnego ataku nie wytrzymała i w wieku 74lat usunęli jej woreczek -widziałam kamyki .. nawet nie malutkie ale spore sobie uhodowała- pierwszy raz dostała leki- bo odkryto nadciśnienie
                                                  • mattos "Refundacja do decyzji NFZ". Stanowisko lekarzy 30.12.11, 15:59
                                                    "Refundacja do decyzji NFZ". Stanowisko lekarzy
                                                    Kilkanaście tysięcy lekarzy, m.in. z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy i Porozumienia Zielonogórskiego nie będzie od nowego roku określało na receptach poziomów odpłatności za lek - ogłosił szef OZZL Krzysztof Bukiel.
                                                    Lekarze nie będą wypełniać rubryk odnoszących się do uprawnień pacjenta i tego, ile ma zapłać za lek.
                                                    - Uważamy, że nie jesteśmy w stanie tego zrobić - powiedział dziennikarzom Bukiel po posiedzeniu organizacji skupiających lekarzy: OZZL, Porozumienia Zielonogórskiego, Polskiej Federacji Pracowników Ochrony Zdrowia oraz portalu Konsylium24.
                                                    Decyzję ws. nieokreślania poziomu odpłatności podjęły wszystkie te organizacje.
                                                    Czytaj dalej............

(Minister swoje a lekarze swoje.)
                                                  • czuk1 Re: "Refundacja do decyzji NFZ". Stanowisko lekar 30.12.11, 21:21
                                                    Nie chcą to niech nie robią. Ich sprawa. Szkoda, że nie potrafią wpisać się do polskiego systemu ochrony zdrowia. Choć mój lekarz rodzinny jest wielkim działaczem Porozumienia Zielonogórskiego, nie rozumiem dlaczego (wiedząc , na jakie choroby choruję- bo przypisuje mi leki) nie chce tego napisac na recepcie ? I to w postaci jednej literki, natomiast wykonanie pieczątki asekuracyjno-protestatacyjnej nie stanowiło dla niego problemu.
                                                    Przecież wystarczy wydrukować sobie listę leków refundowanych, odnaleźć określony
                                                    lek, i wpisać z listy % refundacji leku. Przy tej okazji może tę pozycję pokreślić by móc
                                                    szybko (następnym razem) znależć ten lek.
                                                    To jest - wg mnie - polski oportunizm i przekora.
                                                  • mattos 1 stycznia wszystkie apteki na Pomorzu zostaną zam 30.12.11, 21:44
                                                    Po awanturze o leki. 1 stycznia wszystkie apteki na Pomorzu zostaną zamknięte?
                                                    Nawet dyżurne apteki na Pomorzu mogą być zamknięte 1 stycznia. Apel nieotwieranie ich tego dnia rozesłał do 800 farmaceutów prezes Gdańskiej Okręgowej Izby Aptekarskiej. Nie wiadomo też, jak od poniedziałku będzie wyglądać sprzedaż leków.
                                                    Prezes Gdańskiej Okręgowej Izby Aptekarskiej Paweł Chrzan przyznaje, że w Nowy Rok dyżurują tylko wybrane apteki, których teoretycznie nie można zamknąć. Są jednak sposoby na ominięcie tego zakazu - wystarczy remanent lub przerwa techniczna. Dlatego też wysłał aptekarzom SMS, zachęcający do zamykania aptek. Czytaj dalej..............

(Zdanie które pogrubioną czcionką wkleiłem wypowiedziane przez Prezesa może nie podobać się ................)
                                                  • czuk1 Re: 1 stycznia wszystkie apteki na Pomorzu zostan 31.12.11, 09:21
                                                    Takie zmiany cen i zmiany stopnia refundacji ponad 2500 leków i to na przełomie roku wymagają pracy informatyka przez 1 bądź kilka dni, i to w każdej aptece. Gdyby nie było zmian w refundacji leków apteki by wykonywały tylko coroczne inwentaryzacje.Jest to wyłączna wina i przyczyna Ministerstwa Zdrowia. To wprowadzanie listy refundacyjnej w końcu roku.Do tego dochodzi bałagan z receptami.Nie wiadomo jak szybko ten przełom roku w aptekach będzie trwał.
                                                    Ja wziąłem receptę na leki na 2 miesiące i wykupiłem je zaraz po emeryturze za listopad.
                                                    Nie muszę teraz stać w kolejce. Ale nie każdy chory miał takie możliwości i przewidywania.
                                                  • mattos Re: To mi się podoba 31.12.11, 20:16
                                                    Tusk grozi lekarzom zachowującym się "niegodnie"
                                                    Lekarze, którzy będą zachowywali się niegodnie, którzy będą utrudniali pacjentom życie, będą podlegali konsekwencjom - powiedział w sobotę premier Donald Tusk pytany przez dziennikarzy o nową ustawę refundacyjną.
                                                    "Lekarze, którzy będą zachowywali się niegodnie, którzy będą utrudniali pacjentom życie będą podlegali konsekwencjom. (...) Stanowisko OZZL i Porozumienia Zielonogórskiego jest dla mnie nie do zaakceptowania. Lekarze, jeśli chcą korzystać z pieniędzy publicznych, muszą pracować tak, żeby pacjent na tym nie stracił" - podkreślił Tusk.

Odnosząc się do kontrowersji wokół nowej listy leków refundowanych premier zaznaczył: "To jest nie do uniknięcia, że ktoś to odczuje boleśnie, ponieważ będzie musiał płacić trochę więcej pieniędzy za leki. Tutaj trzeba zawsze znaleźć ten złoty środek".

"Chcemy z jednej strony jak największą grupę leków refundować, aby coraz więcej ludzi mogło korzystać z tej pomocy państwa, ale to oznacza, że często niektóre inne leki będą mniej refundowane. Dla nas było rzeczą najważniejszą, żeby te miliardy złotych, które idą na refundacje leków, żeby służyły w jak największym stopniu pacjentom, a w trochę mniejszym stopniu koncernom farmaceutycznym czy aptekom" - powiedział premier.

Tusk pytany, w jakim stopniu za sytuacje z nową listą odpowiedzialny jest minister zdrowia Bartosz Arłukowicz odparł: "99 proc. tego zamieszania to nie jest minister Arłukowicz. To są ci, którzy poprzez wywoływanie takiej paniki, czy niepokoju ludzi chcą wpłynąć na zmiany na liście refundacyjnej. (...) Nie mam żadnego powodu, aby źle oceniać ministra Arłukowicza".

W piątek szef OZZL Krzysztof Bukiel ogłosił, że co najmniej kilkanaście tysięcy lekarzy, m.in. z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy i Porozumienia Zielonogórskiego, nie będzie od nowego roku określało na receptach poziomów odpłatności za lek.

Lekarze protestują przeciwko przepisom ustawy refundacyjnej (która wchodzi w życie w niedzielę) przewidującym, że lekarze błędnie wypisujący recepty będą zobowiązani do zwrotu kwoty nienależnej refundacji wraz z odsetkami. Ma być tak w przypadku wypisania recepty np. nieuzasadnionej względami medycznymi lub niezgodnej z listą leków refundowanych. Lekarz będzie też ponosił odpowiedzialność finansową w przypadku, gdy na recepcie wpisze niewłaściwy poziom refundacji leku.

Sprzeciwiają się także rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia określającemu sposób i tryb wystawiania recept i oraz nakładającemu na lekarzy obowiązek określania na recepcie poziomów odpłatności leków: B - bezpłatne, R - ryczałt, 30 proc., 50 proc., 100 proc. Lekarze sprzeciwiają się też wymogowi wpisywania na recepcie kodów uprawnień pacjenta do refundacji leków.
                                                    Źródło.................
                                                  • czuk1 Re: To mi się podoba 01.01.12, 01:29
                                                    Premier ma dużo racji.
                                                    Status zawodowy lekarza wymaga od niego poświęcenia dla ratowania zdrowia chorego.
                                                    Czy poświęceniem jest odmowa zakwalifikowania choroby pacjenta do okreslonej grupy
                                                    refundowania leków ?
                                                  • czuk1 podpisuję się pod tym wpisem... 01.01.12, 12:56
                                                    podpisuję się pod tym wpisem...

littoral
                                                    - pisze gdzie indziej tak:

"......niewiarygodnie brzmi jedno ze sformułowań w komentarzach, że "Arłukowicz jest zupełnie niewiarygodny, do tego merytorycznie nieprzygotowany. Ten człowiek wprowadza absurdalne, kafkowskie prawo i bezczelnie wmawia ludziom, iż lekarze nie mają powodu do oburzenia......".
                                                    Lekarz onkolog dziecięcy, jakim jest Arłukowicz, nie przyleciał z Księżyca, wywodzi się z środka, ze środowiska, i nie jest w stanie nic nie wiedzieć o tym środowisku, o jego problemach i jego jasnych, ale i ciemnych stronach.
                                                    Skoro wiadomo, a wiadomo, że lekarze są na celowniku koncernów farmaceutycznych, że lobbies farmaceutyczne mają przeogromne pieniądze na forsowanie korzystnych dla nich rozwiązań, skoro Arłukowicz jasno mówi, że podjął z tym niemal mafijnym układem walkę, to wolę podejrzliwie patrzeć na krytyczne wpisy pod jego adresem, niż wierzyć krytyce, że mamy ministra idiotę, którego powinno się powiesić na najbliższym drzewie.
                                                    Bo chyba tego (w przenośni) chcą najpewniej owe cudowne lobbies - by zawisł i by można było nadal szaleć na wyłącznie własną korzyść na rynku, gdzie wiele leków jest droższych, niż te same leki, tej samej produkcji np. u Niemców, o wiele bogatszych od Polaków.
                                                    A to, że powstało nieco bałaganu przy wprowadzaniu listy refundacyjnej - trudno, nie powinno tak być, ale da się przeżyć. Nikt od tego nie odszedł w zaświaty. Poczekajmy, może ten Arłukowicz istotnie pokaże, że jest "ostrym psem" na koncerny. A wtedy będziemy go chwalić, jak chwalimy (niektórzy zgrzytając zębami) Mrs Kopacz, która (jak się wydaje, naprawdę) zostawiła po sobie wiele spraw w ministerstwie zdrowia rozgrzebanych, ale koncernom wciskającym za ogromne pieniądze szczepionki na świńską grypę powiedziała w swoim czasie "nie" i okazało się, że miała rację. Jako jedyna minister zdrowia w UE.
                                                    Teraz może się okazać, że rację ma i Arłukowicz. Zatem "wait and see".
                                                  • mattos Re: Refundacja do decyzji NFZ 02.01.12, 11:17
                                                    Refundacja do decyzji NFZ
                                                    Pierwszy roboczy dzień nowej ustawy refundacyjnej
                                                    Pierwsi pacjenci otrzymali recepty z pieczątką: "Refundacja do decyzji NFZ". Stawiają je medycy z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy i Porozumienia Zielonogórskiego, którzy rozpoczęli protest. Nie określają oni poziomu refundacji leków.
                                                    Do aptek w całym kraju zaczęli przychodzić pacjenci, którzy otrzymali recepty z pieczątką: "Refundacja do decyzji NFZ". Aptekarze, z którymi rozmawiała PAP, podkreślają, że osoby, które zgłaszają się z receptami bez określonego stopnia refundacji płacą za leki więcej niż do tej pory. Niektórzy farmaceuci w ogóle nie uwzględniają niewłaściwie wypełnionych recept i odsyłają pacjentów ponownie do lekarzy lub proponują pełnopłatne leki.
                                                    Pieczątki na receptach stawiają medycy z Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy i Porozumienia Zielonogórskiego. Protestują w ten sposób przeciwko nałożeniu na nich obowiązku określania poziomu refundacji lekarstw.
                                                    Czytaj dalej..............

(Minister swoje, lekarze swoje i aptekarze też swoje. Zrobił się tylko jeden bałagan.)
                                                  • czuk1 Re: Refundacja do decyzji NFZ 02.01.12, 12:20
                                                    To co piszesz, mam na mysli postępowanie lekarzy z Zielonogórskiego porozumienia (w tym mojego sympatycznego mlodszego kolegi - lekarza rodzinnego) nie jest normalne. Gdybym poszedł do niego - a pójdę ok. 15.I - to przecież on wie na jekie choroby choruję. Wioe ze skierowania mnie do specjalistów, z kopii recept przez nich wypisywanych z kopii kart pobytu w szpitalu, które są w jego gabinecie, w moich aktach. I co on - specj.medycyny przemysłowej i rodzinnej - będzie mi stawiał jakąś pieczątkę ? Zamiast wpisał okreśoną literkę kwalifikujacą mój stan zdrowia ?
                                                    ====================================
                                                    Napisze jednak o roli mediów i umiejętnosciach rządu wykorzystania ich do swoich celów.
                                                    To na przykładzie wprowadzania listy leków refundacyjnych.

Rząd i Min. Arłukowicz ..albo "spadły na cztery łapy"... albo "świadomie posterowały na swoja korzyść publikując listę w końcu roku".

Moje przypuszczenie, że ludzie premiera Tuska od public relations tu sterowali,
                                                    przewidując wcześniej efekty "bałaganu" korzystne dla rządu.

Ogłaszając przed końcem roku nowa listę leków refundowanych:
                                                    - Min. Zdrowia mógł zaistnieć w mediach Min. Zdrowia - że wiele robi, jest zapracowany,
                                                    rozwiązuje konkretnie i systematycznie problemy biednych chorych oraz podejmuje walkę z
                                                    producentami leków o obniżenien cen,
                                                    - Min. Zdrowia pokazał, że działa elastycznie - bo reaguje błyskawicznie korygując listę i
                                                    usuwając argumenty lekarzy (przy poparciu premiera),
                                                    Przebieg tej sterowanej (wg mnie) awantury był tez korzystny dla rządu:
                                                    - grupę lekarzy pokazano jako rewolucjonistów, ludzi niewiarygodnych i z poglądami
                                                    innymi niż Izba Lekarska (by pomniejszyc ich rolę - jako opozycji wewnatrz środowiska
                                                    sł.zdrowia),
                                                    - zminimalizowano skutki bojkotu lekarzy ustalajac, że ich niesubordynacja (która jest
                                                    pokazem siły i oportunizmu) nie wpłynie na obsługę pacjentów wykupujacych leki
                                                    w aptekach,
                                                    - przez wywołanie przed końcem roku kolejek w aptekach i wprowadzenie w życie nowej
                                                    listy (przepisów o receptach)zmniejszona została skala bałaganu w pierwszych dniach roku,
                                                    bo ci co leki potrzebowali na styczeń , dokonali tego zakupu w grudniu (wg starych
                                                    przepisów). W efekcie mamy spokój w aptekach na początku stycznia (bo kto kupuje leki 2,3 x
                                                    w m-cu ?). Będzie też mozna spokojnie uruchamiać nowy system (sprzedaży)refundacji
                                                    leków.
                                                    A jeśli jest (będzie) ten spokój to rząd może interpretować ...." po co był ten
                                                    szum mediany i ujadanie opozycji ?... wszystko zorganizowaliśmy dobrze, nie ma zatorów
                                                    i konfliktów na tle wprowadzania nowych przepisów...."
                                                    I drugi argument - " lekarze nie mieli problemów z kwalifikacją pacjentów do grup refundacji
                                                    leków, bo recept z pieczątkami było bardzo mało, pieczatki nie zaważyły na sprawności
                                                    sprzedazy leków refundowanych"... Po co wiec ten szum medialny ??????
                                                    I tak manipulujac opinią publiczną rząd ukrywał skutecznie swoje niedbalstwo , nieróbstwo
                                                    i brak umiejętności współdziałania z organizacjiami pozarządowymi, grupami społecznymi.
                                                    Ukrył brak umiejętności rozwiązywania problemów społecznych, tu - w służbie zdrowia.
                                                    A przecież podobnie jest w codziennym niewydolnym i biurokratycznym (w sensie negatywnym) działaniu - ZUS, KRUS, UP, US .
                                                  • mattos Re: Bardziej ludzkiego farmaceuty trzeba poszukać 02.01.12, 16:20
                                                    Rzecznik praw pacjenta radzi: Poszukajcie innej apteki.
                                                    Rzecznik praw pacjenta Krystyna Kozłowska powiedziała, że pacjenci, którym aptekarz nie chce uznać recepty bez określonego poziomu refundacji, mogą poszukać innej apteki, w której będzie "bardziej ludzki" farmaceuta i która taką receptę zrealizuje.
                                                  • marii51 Re: Bardziej ludzkiego farmaceuty trzeba poszukać 02.01.12, 18:02
                                                    czuk1
                                                    najnormalniej jak bym mojego męża słowa słuchała:
                                                    "I tak manipulujac opinią publiczną rząd ukrywał skutecznie swoje niedbalstwo , nieróbstwo
                                                    i brak umiejętności współdziałania z organizacjiami pozarządowymi, grupami społecznymi.
                                                    Ukrył brak umiejętności rozwiązywania problemów społecznych, tu - w służbie zdrowia.
                                                    A przecież podobnie jest w codziennym niewydolnym i biurokratycznym (w sensie negatywnym) działaniu - ZUS, KRUS, UP, US . '''
                                                    A -
                                                  • czuk1 Re: Bardziej ludzkiego farmaceuty trzeba poszukać 02.01.12, 21:29
                                                    Po dzisiejszych sprostowaniach ministra, wprowadzaniu w błąd przez prezesa NFZ....już niewiele wiem.
                                                    Zacząłem zgadzać z Tobą Marii51 i z Mattosem......."przecież to co wyrabiają to obłęd..."
                                                  • skuter44 Re: Bardziej ludzkiego farmaceuty trzeba poszukać 03.01.12, 14:51
                                                    Ciekawe co jescze nowego wymyślą strony i twórcy tego bałaganu ?
                                                  • marii51 Re: Bardziej ludzkiego farmaceuty trzeba poszukać 03.01.12, 22:16
                                                    Bałagan - przecież w innych krajach też ludzie chorują---ale w NASZYM KRAJU MUSI WY7BUCHAĆ CO JAKIŚ CZAS AFERA- ZANUDZILIBYŚMY SIĘ gdyby politycy nam nie fundowali atrakcji bezsensownych....
                                                    Już zaprzeczają - diabetolodzy o insulinie---
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,10908058,Eksperci_uspokajaja_cukrzykow__Te_leki_nie_groza_rakiem.html
                                                  • czuk1 Re: Bardziej ludzkiego farmaceuty trzeba poszukać 03.01.12, 23:40

Ja po tej informacji (2 lata temu) przestałem sie kłuć i przeszedłem na tabletki.
                                                    Można zgłupieć.
                                                  • mattos Re: Bardziej ludzkiego farmaceuty ciężko poszukać 04.01.12, 18:21
                                                    Bardziej ludzkiego Farmaceuty ciężko poszukać i z powodu protestu lekarzy niektórzy pacjenci, mimo prawa do refundacji leków, płacą za nie od 1 stycznia więcej.
                                                    Czytaj dalej............
    • skuter44 Re: Reforma służby zdrowia 04.01.12, 22:02
      Ja na miejscu lekarza nie stosowałbym takiej praktyki. Lekarz powinien stosować zasadę - jest pacjent, pacjent jest badany, z pacjentem przeprowadzam rozmowę, analizuję wyniki badań - np. ekg , osłuchuję stan serca i płuc, czytam notatki pacjenta o poziomie cukru czy pomiarze ciśnienia - i dopiero na tej podstawie wypisuję leki.
      Na takie masowe wypisywanie recept przez pielęgniarki nigdy bym sie nie zgodził.
      • marii51 Re: Reforma służby zdrowia 04.01.12, 23:00
        na czym polega obecny sposób wypisywania recept?
        ~~~~~~~~~~~~
        Z ręką na sercu, nie poradziłby pan sobie z wypisaniem recepty refundowanej? Nie jest to szaleńczo trudne.

- Oczywiście, żebym sobie poradził, tylko musiałbym na to poświęcić określoną ilość czasu.

Ta określona ilość czasu to jest kilkadziesiąt sekund?

-To nie jest kilkadziesiąt sekund - to po pierwsze. Trzeba zweryfikować, czy pacjent jest ubezpieczony, czy nie. Albo on ma jakiś dokument, albo trzeba go odesłać po ten dokument. Polski system ochrony zdrowia jest systemem kartkowym, to jest pierwsza sprawa. Kartki trzeba pokazywać, żeby cokolwiek otrzymać. To nam od stanu wojennego nie minęło. Po drugie, musiałbym w tym wydanym lekospisie szukać bardzo intensywnie po nazwach międzynarodowych, alfabetycznych itd. tego leku. I to zajmuje trochę czasu.

Człowiek, który zdał egzamin z farmacji na studiach, podobno bardzo trudny...
        • pia.ed Re: Reforma służby zdrowia 06.01.12, 18:37

Lekarz ma dodatkowa prace bo musi sprawdzac pacjenta czy jest ubezpieczony, choc moglaby to zrobic pani siedzaca w recepcji ...a potem szukac leku w nowym spisie aby sie dowiedzec czy dany lek jest refundowany czy nie ....
          Przeciez nikt nie potrafi nauczyc sie na pamiec ktory z listy tysiecy lekow jest refundowany.
          To wszystko zabiera czas lekarzom.

A tak jest w Szwecji ...
          wiadomosci.onet.pl/raporty/nowa-ustawa-refundacyjna/szwedzki-system-e-recept-najlepszy-w-europie,1,4990974,wiadomosc.html

• czuk1 Re: Reforma służby zdrowia 07.01.12, 11:40
          Jeśli ktokolwiek trzyma stronę za oponentami polskiego prawa (tu ustawy o refundacji) i zaleceniami Ministerstwa Zdrowia czynionymi w interesie chorych, budżetu, polskich producentów, wprawoadzania nowoczesnych, skutecznych i mozliwie najtańszych leków --
          NIE JEST PO MOJEJ STRONIE. PO STRONIE ROZSĄDNIE MYśLĄCYCH.

Czekałem na tę informację dla stron konfliktu . Mamy ją tereaz na stronie :www.dlapacjenta.mz.gov.pl/refundacja/web/pacjent/u_lekarza_2
          Ministerstwo Zdrowia daje tam konkretne wskazówki - pacjentom, lekarzom i aptekarzom
          jak (w swietle obowiazujacych przepisów) maja sie zachować jeśli - potrzebują leku,
          chcą mieć zapisany lek, chcą mieć poprawnie wypisana receptę, chcą kupic lek refundowany w cenie jaka jest ustalona przez MZ (w przypadku konkretnej choroby pacjenta)

Zrobiłem kopię tylko jedną - jak ma zachowac się pacjent u lekarza.:

•Proś o wypisanie na recepcie:
          ◦imienia
          ◦nazwiska
          ◦adresu
          ◦numeru PESEL
          ◦numeru oddziału NFZ
          ◦leku i jego dawkowania
          stopnia refundacji leku

•Jeśli chorujesz na chorobę przewlekłą, żądaj wpisania poziomu refundacji

•Jeżeli okazałeś dowód ubezpieczenia nie zgadzaj się na pieczątkę
          •W przypadku odmowy poinformuj o tym fakcie: ◦przełożonego lekarza
          ◦Narodowy Fundusz Zdrowia - komunikat Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia
          ◦Rzecznika Praw Pacjenta - komunikat Rzecznika Praw Pacjenta

• pia.ed Re: Reforma służby zdrowia 07.01.12, 11:58

Jesli wszystko jest takie proste, to w takim razie o co walcza lekarze ???
          • czuk1 Re: Reforma służby zdrowia 07.01.12, 12:14
            Droga Edytko, piszesz:
            Lekarz ma dodatkowa prace bo musi sprawdzac pacjenta czy jest ubezpieczony, choc moglaby to zrobic pani siedzaca w recepcji ...a potem szukac leku w nowym spisie aby sie dowiedzec czy dany lek jest refundowany czy nie ....
            Przeciez nikt nie potrafi nauczyc sie na pamiec ktory z listy tysiecy lekow jest refundowany.
            To wszystko zabiera czas lekarzom.

Masz rację - to czy pacjent jest ubezpieczony może sprawdzic rejestratorka.
            Moze potwierdzić ten fakt na kartce lekarzowi przed przekazanie lekarzowi
            akt chorego wraz z wynikiem badań, np. ekg.I to powinna być czynność rutynowa (NIE MA TU DODATKOWYCH OBOWIĄZKÓW DLA LEKARZA).
            Podobnie z wpisaniem jaki jest stopień refundacji. Pielęgniarka-rejestratorka
            może przygotować lekarzowi potrzebne dane. W aktach chorego są wpisane bowiem
            leki jakie lekarz przypisuje choremu. Portal MZ umożliwia zaś (chyba) interaktywne korzystanie
            z listy leków refundowanych , korzystają z niego przecież aptekarze. Wpisujemy nazwę leku
            i uzyskujemy rodzaj (stopień,procent) refundacji. Pielęgniarka może to lekarzowi
            wcześniej przygotować. Lekarz bez pielęgniarki takie dane przygotowuje sobie
            - tylkojeden raz dla chorego , który korzysta z refundacji leków. Czy nie czas by
            lekarze mieli komputery z dostępem do internetu i interaktywnych programów ?

Jeśli cokolwiek trzeba poprawić (na dziś do czasu złagodzenia przepisów o karaniu lekarzy) to:
            -zachowania lekarzy w okresie przejściowym, do zmiany ustawy o odpowiedzialności karnej
            lekarzy za nieokreślenie stopnia refundacji leków, poprzez stosowanie się do obowiązującego
            prawa.
            Zaś poprawka w ustawie powinna polegać na zobowiązaniu NFZ i kierowników placówek
            publicznej służby zdrowia do :
            - zapewnienia lekarzom warunków do określenia rodzaju refundacji leków przypisywanych
            przez lekarzy - przez wyposażenie gabinetów lekarskich i przeszkolenie lekarzy ,
            - przekazania przez NFZ odpowiednich programów komputerowych lekarzom by mogli
            szybko odnaleźć i zakwalifikować dany lek do rodzaju refundacji.
            - upoważnić (zobowiązać) NFZ do nie zawierania z lekarzami i placówkami opieki
            zdrowotnej (szpitale,przychodnie,osrodki zdrowia) umów jeśli nie stosują
            obowiązującego prawa , w tym podawania jaka ma być refundacja danego leku.

A więc powinno zaniechać się kar piniężnych a problem sprowadzić do zdroworozsądkowych ram , do rozwiązywania problemu na drodze stosunków formalno-prawnych między NFZ - jako płatnikiem i pracodawca lekarzy a dyrktorami placowek i lekarzami mającymi praktyki prywatne.

Jeśli państwo ustąpi tej grupie spolecznej to następne grupy (np. z wymiaru sprawiedliwości)
            będą skutecznie blokować wprowadzanie przez rząd koniecznych reform bądź wyrzeczeń.
            Nas emerytów nikt nie pytał i nie wychodzimy na ulicę, nie palimy opon, kiedy zapowiedziano
            "rewaloryzację emerytur w 2012 r" równo - po 70 zł.
            • pia.ed Re: Reforma służby zdrowia 07.01.12, 12:27

Przyznaje Ci calkowita racje, czuk1 ... Lekarze by mogli sie troche uspokoic,
              bo jak sie zaczna tego rodzaju "strajki" to moze dojsc do tego co bylo latem 1981 roku wink
              Bylam wtedy 4 tygodnie w Lublinie i 2 tygodnie w Warszawie
              i za glowe sie chwytalam ... wiedzialam ze dobrze sie to nie skonczy ...
              bo kraj przestal funkcjonowac.
              • skuter44 Re: Reforma służby zdrowia 07.01.12, 13:01
                D-;}
                • czuk1 Re: Reforma służby zdrowia 07.01.12, 13:06
                  Polacy to naród ludzi upartych, mających swoje zdanie (nie zawsze słuszne) i broniących tego zdania do upadłego.
                  Nawet historia ostatnich lat walki PiS z PO o tym świadczy.
                  Walka śp. Prezydenta za wolność Gruzji. Walka b.Prezydenta Kwaśniewskiego o wolność Ukrainy. Itd,....
                • pia.ed Re: Reforma służby zdrowia 07.01.12, 13:30
                  A co to za znaczek, bo go nie znam ... no i do czego sie odnosi?

skuter44 napisał:
                  > D-;}
                  • skuter44 Re: Reforma służby zdrowia 07.01.12, 15:59
                    W moim otoczeniu sieciowym masowo stosuje się takie proste, prymitywne emotki.
                    Nie każdy pisać tu jak grafik komputerowy.
                    Ten mój wpis SYMBOL - o wyrazie mojej uśmiechniętej twarzy z przymrużonym okiem - jest dowodem uznania dla Twojej osoby i akceptacją opinii wyrażonej przez Ciebie , na tym wątku.

A symbole mogą byc różne. Mozna znaleźć je w telefonach komórkowych.
                    Przekazuje Ci kilka z nich:
                    smile - zadowolenie
                    sad - smutek
                    uncertain - niezadowolenie
                    • pia.ed Re: Reforma służby zdrowia 07.01.12, 19:47

Te symbole znam, i znam jeszcze duzo innych, tylko ze nie mam ich zapisanych na kartce,
                      a zagladanie za kazdym razem na jakas stronke internetowa jest zbyt czasochlonne.

A symbole mogą byc różne.
                      > Przekazuje Ci kilka z nich:
                      > smile - zadowolenie
                      > sad - smutek
                      > uncertain - niezadowolenie
                      • czuk1 Re: Reforma służby zdrowia 07.01.12, 22:47
                        Nie ma sprawy.
                        Na niektórym forum mam mozliwość bezpośredniego korzystania z prostych emotek.
                        A tu mogę jedynie pogrubiać, pochylać i podkreślać czcionki.

Dobrego kolejnego tygodnia.
                        • marii51 Re: Reforma służby zdrowia 08.01.12, 00:32
                          czuk1
                          wszystko tu mozna-
                          jak chcesz dam ci wzorki...
                          --ale nie najważniejsze sa emotikonki- ale co my do siebie klikamy...
                          -----pozdrawiam milutko
                          emotikonki to zabawa- a treść ma sens!
                          • czuk1 Re: Reforma służby zdrowia 08.01.12, 16:51
                            Kiedyś wrócę do emotek.
                            Metoda prób i błłęow ... daje mi dużo zadowolenia.
                            Kiedy sam dochodzę do sposobu wykonania
                            czynności na komputerze. Podręczniki
                            i instrukcje leżą nietknięte.
                            Na Twoim i innych forach są wskazówki jak stawiać emotki.
                            Ja trwam przy swoim.
                            • skuter44 Re: Reforma służby zdrowia 08.01.12, 17:20
                              A co z reformą refundacji leków ?
                              "Czy nadal nas boli ? "
                              • pia.ed Re: Reforma służby zdrowia 11.01.12, 00:16
                                Jednak protest lekarzy dal wyniki smile
                                A ja sprawdzilam na starej recepcie, papierowej, ale wydrukowanej przez komputer,
                                ze sa tylko dwie rubryki gdzie lekarz wpisuje swoja sygnature:
                                z ulga i bez ulgi .

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,10942300,Rzad_przyjal_projekt_nowelizacji_ustawy_refundacyjnej.html
                                • marii51 Re: Reforma służby zdrowia 11.01.12, 13:04
                                  o to mi się podoba
                                  • czuk1 Re: Reforma służby zdrowia 11.01.12, 14:07
                                    Nie pisząc o konkretach podaj nam - może - wynik finansowy tej wizyty.
                                    Tzn. ile straciłaś by zarobić ?
                                    • mattos Reforma służby zdrowia kosztem pacjenta 11.01.12, 15:55
                                      Tak protest lekarzy dał wyniki, ale kosztem pacjenta a tak nie powinno być, bo to nie pacjent jest winien temu stanu rzeczy temu bałaganowi, co jest tylko cała służba zdrowia z lekarzami włącznie, że wcześniej tego nie załatwili. Słyszałem, że okropne rzeczy dzieją się w przychodniach lekarze wypisują recepty 100% płatne na leki, które powinni być refundowane a pacjentów nie stać na wykupienie. Pacjenci strasznie się z tego powodu denerwują u lekarzy. Ciekawi mnie, co by lekarze powiedzieli jak by pacjenci zrobili protest, na którym by lekarze stracili swe większe dochody? Nie mam nic jak będą protestować lekarze nawet i po 100 razy, ale żeby to się odbywało nie kosztem pacjenta.
                                      • mattos Aptekarze nie będą realizować recept 12.01.12, 20:14
                                        Aptekarze nie będą realizować nieprawidłowych recept.
                                        Naczelna Rada Aptekarska wezwała aptekarzy, by nie realizowali recept z błędami formalnymi ani z dodatkowymi znakami, w tym z pieczątkami "Refundacja do decyzji NFZ".

Projekt nowelizacji ustawy refundacyjnej, nad którym Sejm rozpoczął pracę w środę, nie zawiera żadnych - wcześniej uzgodnionych - zmian korzystnych dla aptekarzy i pacjentów - uważa Naczelna Rada Aptekarska. Według niej, nowela uwzględnia wyłącznie oczekiwania lekarzy.
                                        Jak powiedział prezes NRA Grzegorz Kucharewicz, aptekarze oczekują, że w znowelizowanej ustawie refundacyjnej zniesione zostaną przepisy o tym, że farmaceuta jest zobowiązany do zwrotu kwoty refundacji w przypadku każdego naruszenia rozporządzenia ws. recept. Jak ocenił, będzie to równorzędne z wykreśleniem przepisu o karaniu lekarzy.
                                        Wyjaśnił, że chodzi np. o recepty z dodatkowymi znakami, błędami oraz np. pieczątką "Refundacja do decyzji NFZ". Rozporządzenie przewiduje, że na awersie recepty mogą znaleźć się tylko dopiski: "cito" oraz "Nie zamieniać", natomiast nie powinno być tam żadnych informacji niezwiązanych z przeznaczeniem recepty.
                                        Jak zaznaczył Kucharewicz, w noweli powinna być też możliwość odwołania się aptekarzy od decyzji kontrolera NFZ do prezesa NFZ. Aptekarze postulują też, aby wykreślić zapis, który uniemożliwia im wydawanie pacjentom tańszych zamienników leków.
                                        - Jeżeli nie będziemy mieli takich gwarancji, to cały czas ryzykujemy, że będziemy karani - dodał. Kucharewicz podkreślił, że "lekarze, którzy protestowali, dostali w projekcie noweli korzystne dla nich zapisy, natomiast aptekarze, którzy wyciągnęli rękę do rządu i realizowali recepty z pieczątką Refundacja do decyzji NFZ, takich zapisów nie mają".
                                        Kucharewicz kilkakrotnie zaznaczył, że realizacja recept ściśle z przepisami, to nie jest protest, ale postępowanie zgodne z prawem.
                                        Prezes Rady poinformował, że rozważa zwołanie w trybie pilnym posiedzenia NRA w piątek lub poniedziałek. Posiedzenie NRA planowane było na 20 stycznia.
                                        "Wszystkie dotychczasowe zapewnienia ministra zdrowia i prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia nie znalazły odzwierciedlenia w pracach legislacyjnych. W tej sytuacji wykonywanie zawodu farmaceuty w istotny sposób zostało ograniczone. Istnieje ryzyko, że odpowiedzialność za realizację wadliwych recept w okresie protestu lekarzy poniosą apteki i aptekarze" - czytamy w oświadczeniu NRA.
                                        W środę sejmowa komisja zdrowia rozpoczęła prace nad projektem nowelizacji ustawy refundacyjnej. Przewiduje on m.in. zniesienie kar dla lekarzy za niewłaściwe wypisanie recepty.
                                        W projekcie, który we wtorek ministerstwo zdrowia przesłało do Rady Ministrów przewidziano możliwość odwołania się aptekarzy od decyzji kontrolerów NFZ do prezesa NFZ. Te zapisy nie znalazły się jednak w projekcie, który w środę trafił do Sejmu. Posłowie z komisji zdrowia poparli w pierwszym czytaniu większość zapisów projektu. Postulaty NRA zostały zgłoszone jako wniosek mniejszości. Drugie czytanie zaplanowano w Sejmie w czwartek wieczorem.
                                        Jeżeli Sejm uchwali nowelizację, wówczas trafi ona do Senatu; najbliższe posiedzenie tej izby zaplanowano na 1 lutego.
                                        Nowelizacji ustawy refundacyjnej domagało się przede wszystkim środowisko lekarskie, którego część prowadzi od 1 stycznia tzw. protest pieczątkowy. Mimo przedstawienia projektu nowelizacji, protest nie został zawieszony.
                                        Źródło.............
                                        • marii51 Re: Aptekarze nie będą realizować recept 12.01.12, 20:49
                                          a niech to dunder świśnie- jak nie kijem to pąłką w pacjentów
                                          • pia.ed Re: Aptekarze nie będą realizować recept 12.01.12, 22:29

Czy ktos mi powie, w jakim kraju jest podobny bajzel z lekarstwami?
                                            Takiego nie bylo chyba nawet w Grecji ... a wiadomo jak sie tam skonczylo sad
                                            • mattos Winni są lekarze 13.01.12, 07:53
                                              Ludzie po przychodniach po aptekach po domach przeklinają lekarzy za ten stan rzeczy. Lekarze powinni leczyć a nie nerwy i zdrowie pacjentom psuć. Jeśli chcą strajkować niech sobie strajkują, ale nie kosztem pacjentów powinni inne formy strajku wymyślić takie żeby pacjenci na tym nie cierpieli.
                                              • pia.ed Re: Winni są lekarze 13.01.12, 11:36
                                                Ludzie powinni chyba przklinac ustawodawcow, ze wprowadzaja niedopracowane ustawy.
                                                No i rzeczywiscie, lekarze powinni leczyć , a nie tracic czas na czynnosci, ktore powinny byc wykonywane przez osoby z personelu pomocniczego, np sprawdzanie ubezpieczenia pacjenta.

mattos napisał:
                                                > Ludzie po przychodniach po aptekach po domach przeklinają lekarzy
                                                za ten stan rzeczy. Lekarze powinni leczyć ...
                                                • mattos Re: Winni są lekarze 13.01.12, 15:35
                                                  Posłuchaj pia.ed mnie, jako pacjenta nie obchodzi, kto ustawę, jaką wydał i czy ta ustawa jest dopracowana czy nie, bo nawet na tym się nie znam tym powinni się zająć wcześniej lekarze, bo oni najlepiej wiedzą i wiedzieli, że jest coś tam niedopracowane i wcześniej powinni to zgłaszać swym przełożonym. Jeśli lekarz mi latami wypisywał leki refundowane ze zniżką a raptem przestał i pomimo że lek jest refundowany lekarz mi pisze, że 100% odpłatność za lek i zataja to na recepcie, że jest choroba przewlekła no to wybacz pia.ed, ale ja nie na ustawy będę się złościł a na lekarza. Wczoraj takie recepty dostałem a dziś będę musiał ich przeskanować i wysłać do wyższych władz lekarza a nie do ustawodawcy.
                                                  • czuk1 Re: Winni są lekarze 13.01.12, 22:42
                                                    Teraz obydwaj z Mattosem widzimy gdzie "pies pogrzebany".
                                                    Nie ma chętnych do stosowania się do prawa stanowionego w demokratycznym państwie.
                                                    Lekarz chce się wyłgać od obowiązku podania do jakiej grupy chorób jest zakwalifikowany
                                                    chory, aptekarze nie będą wykonywać obowiązków które należą do lekarzy. I chory odejdzie
                                                    bez leku.
                                                    Pójdę do swojego lekarza, to mu wygarnę. Jest działaczem wielkim w Porozumieniu Zielonogórskim.
                                                    Sam ustaliłem , że muszę zmienić glukometr i będę miał tanie paski.
                                                    Nie mierzę też cukru 5-6 razy dziennie, tylko dwa razy.
                                                    Leki moje nie zdrożały.... przeciwnie.
                                                    Tak, że ..... jakoś to będzie.
                                                  • marii51 Re: Winni są lekarze 14.01.12, 00:09

Ale wymyślili! Okręgowa Izba Aptekarska w Olsztynie zaapelowała do farmaceutów z woj. warmińsko-mazurskiego o podjęcie strajku włoskiego, polegającego na drobiazgowym sprawdzaniu recept i w razie błędu - realizowaniu ich tylko w pełnej odpłatności! Wychodzi więc na to, że aptekarze chcą nie tylko zaprotestować, ale przy okazji puścić swoich klientów z torbami

tak w mojej krainie Warmii i Mazur się dzieje
                                                  • mattos Re: Winni są lekarze 14.01.12, 16:41
                                                    W ramach protestu od poniedziałku apteki nie będą czynne od godz. 13 do 14 - poinformował prezes Naczelnej Rady Aptekarskiej Grzegorz Kucharewicz. Zaznaczył, że leki mogą być wydawane tylko w nagłych przypadkach.
                                                    Aptekarze mają nie wydawać leków w przypadku recept z pieczątką: "Refundacja do decyzji NFZ", którą stawiają protestujący lekarze.

Czytaj dalej...............
                                                    __________________________________________________
                                                    Aptekarzy protest nam nie zaszkodzi, ale lekarzy to chyba nikt nie nauczy, bo poradzą sobie bez tej pieczątki "Refundacja do decyzji NFZ. Ja dostałem 2 dni temu recepty bez tej pieczątki, ale lekarz poradził sobie bez tej pieczątki, bo zaznaczył tak długopisem, że ma takie same znaczenie, jak by była pieczątka. Zaznaczył 100% płatne i nie zaznaczył, że choroba przewlekła nie postawił literki P a dobrze wie, że to choroba przewlekła, bo leczy mnie na nią przeszło rok. Świadomie zataił to, co zna. W takiej sytuacji przeskanowałem recepty i dokument o przebiegu choroby i wysłałem to wszystko do wyższych władz lekarza.
                                                  • pia.ed Re: Winni są lekarze ... 14.01.12, 18:25

Nie wiem czy lekarze mieli wczesniej zastrzezenia co do tej ustawy, z pewnoscia mieli ...
                                                    ale mial je tez Rzecznik Praw Pacjenta.

Barbara Kozłowska skarży się reporterowi TOK FM, że ws. ustawy refundacyjnej pisała do ministerstwa zdrowia już pięć miesięcy temu. Do tej pory nie dostała żadnej odpowiedzi. Jak to możliwe, że urzędnik w randze ministra pisze do ministerstwa i zupełnie nic z tego nie wynika?

- Informowałam o niepokojach związanych z nową ustawą i listą leków refundowanych.
                                                    Do dnia dzisiejszego nie otrzymałam żadnych wyjaśnień - mówi w rozmowie z TOK FM. Krystyna Kozłowska twierdzi, że jej apele nie obchodziły ani byłego ani obecnego szefa resortu. Pierwsze pisma od rzecznik do ministerstwa trafiły 5 miesięcy temu, gdy na jego czele stała jeszcze Ewa Kopacz. Kolejne miały trafiać do resortu Bartosza Arłukowicza.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,10963723,Absurd__Rzecznik_Praw_Pacjenta_pisze_do_ministerstwa.html
                                                  • marii51 Re: Winni są lekarze ...aptekarze też już winni... 17.01.12, 11:42
                                                    a cwaniacy wykorzystują czas
                                                    "Emeryci miejcie się na baczności.
                                                    Oszuści wykorzystują zamieszanie między lekarzami, aptekarzami i rządem.
                                                    Wmawiają chorym ludziom, że pomogą im w otrzymaniu specjalnej dotacji z Unii Europejskiej na lekarstwa.
                                                    Na Lubelszczyźnie już kilkakrotnie pod pozorem takiej pomocy złodziejka okradła kilka osób. Zaczęło się we wsi Krynica.

media.wp.pl/kat,1022943,wid,14168710,wiadomosc.html
                                                  • czuk1 Re: Winni są lekarze ...aptekarze też już winni.. 18.01.12, 23:58
                                                    Uważajmy.
                                                    Wreszcie koniec bałaganu z lekami refundowanymi.
                                                  • pia.ed Polacy jedza najwiecej warzyw i owocow ... 19.01.12, 00:05

W takim razie nie rozumiem dlaczego Polacy tak duzo choruja ... Czy ktos moze mi na to pytanie odpowiedziec?

"Owoce i warzywa są niezbędnymi elementami zdrowego odżywiania. Dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Im więcej jemy owoców i warzyw, tym rzadziej chorujemy."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10991029,Polacy_jedza_najwiecej_warzyw_i_owocow_w_Europie.html
                                                  • mattos Ustawa refundacyjna jest nikczemna wobec pacjentów 26.01.12, 14:47
                                                    PiS: Ustawa refundacyjna jest nikczemna wobec pacjentów
                                                    Ustawa refundacyjna pozostaje nikczemna wobec pacjentów, mimo nowelizacji, która uregulowała sprawy lekarzy - powiedział szef PiS Jarosław Kaczyński.
                                                    - Kilka tygodni temu, mówiąc o ustawie refundacyjnej użyłem ostrych słów (...), powiedziałem, że jest to nikczemna ustawa, to są nikczemne decyzje, bo uderzenie w chorych, którzy po wprowadzeniu w życie tej ustawy nie będą mogli się leczyć - powiedział Kaczyński na konferencji prasowej w Warszawie.

Przyznał, że kwestie, w związku z którymi protestowali lekarze, zostały rozwiązane. Wyraził nadzieję, że zostaną też rozwiązane sprawy dotyczące aptekarzy. - Ale sprawa najważniejsza - pacjentów - w dalszym ciągu jest nierozwiązana. W dalszym ciągu jest tak, że ludzie, także ci nie mający większych środków, muszą za wiele leków płacić wielokrotnie więcej niż wcześniej - powiedział prezes PiS.

Poseł PiS, szef sejmowej komisji zdrowia Bolesław Piecha podkreślił, że ustawa refundacyjna miała zwiększyć dostępność pacjentów do tanich leków. Zaproponował, by przyjrzeć się polskiemu pacjentowi i w tym celu zaprezentował trzy recepty dla członków przykładowej polskiej rodziny. Były tam m.in. - specjalnie przygotowane na potrzeby konferencji - recepty dla dziadka cukrzyka, babci astmatyczki i ich wnuczki chorej na fenyloketonurię i w związku z tym potrzebującej odpowiedniego mleka.

Piecha podawał kwoty i wyliczenia, z których wynikało, o ile więcej muszą ci pacjenci zapłacić za swoje leki po - jak ironizował polityk PiS - "rewolucyjnej" reformie przygotowanej przez Ministerstwo Zdrowia. - Państwo Nowakowie za leki 31 grudnia płacili około 90 złotych, teraz wydają niezłą emeryturę - stwierdził Piecha.

W czwartek posłowie zajęli się sytuacją w służbie zdrowia po wejściu 1 stycznia w życie ustawy refundacyjnej. Na wniosek PiS minister zdrowia Bartosz Arłukowicz zaprezentował informację w tej sprawie. Arłukowicz powiedział m.in., że przeprowadzono jedną z najtrudniejszych reform w Polsce. - Prób było wiele, nigdy nikomu nie udało się do końca tej reformy przeprowadzić - powiedział minister zdrowia.

Jeszcze w czwartek rozpatrywany będzie też wniosek PiS o odwołanie Arłukowicza z funkcji ministra zdrowia. PiS chce jego odwołania w związku z chaosem, jaki zapanował po wejściu w życie nowej ustawy refundacyjnej. Ustawa wywołała sprzeciw lekarzy, którzy nie określali na receptach poziomu refundacji leku i stawiali pieczątkę: "Refundacja leku do decyzji NFZ". Część pacjentów pomimo posiadanego prawa do wykupienia leków ze zniżką musiała płacić za nie więcej.

Ostatecznie rząd przygotował projekt nowelizacji tej ustawy. Nowelę w poniedziałek podpisał prezydent Bronisław Komorowski. Znosi ona kary dla lekarzy, którzy niewłaściwie wypisują recepty, oraz wprowadza abolicję dla aptekarzy realizujących recepty z błędami przed dniem wejścia w życie nowelizacji. Nowelizacja spełnia tylko część postulatów aptekarzy i lekarzy.
                                                    Źródło.................
                                                  • mattos lek dla dzieci z fenyloketonurią bez refundacji 26.01.12, 14:55
                                                    1000 zł zamiast 13 zł - lek dla dzieci z fenyloketonurią bez refundacji.
                                                    Aż 80 razy podrożał preparat niezbędny do leczenia dzieci chorych na *fenyloketonurię. To nieuleczalna genetyczna choroba, która atakuje układ nerwowy. W Polsce cierpi na nią prawie 4 tysiące osób.
                                                    Preparat był na liście leków refundowanych, ale Ministerstwo Zdrowia jednym ruchem pozbawiło rodziców chorych dzieci taniego lekarstwa. Za jedną puszkę trzeba teraz zapłacić 251 złotych - wcześniej tylko 3,20.
                                                    Podstawą diety są specjalne preparaty białkozastępcze o bardzo małej zawartości fenyloalaniny (zapisywane na receptę) pozwalające na prawidłowy wzrost i rozwój dziecka oraz jarzyny, owoce i tłuszcze. Dietę wylicza i układa lekarz pediatra lub dietetyk.

Lekarze zamiast dbać o nasze zdrowie to zadbali o to, że teraz za leki musimy więcej płacić.
                                                  • mattos Będzie nowy protest lekarzy 09.02.12, 07:37
                                                    Lekarze szykują nowy protest. Przestaną wypisywać recepty?
                                                    Będzie nowy protest lekarzy

Jak dowiedział się "Dziennik Gazeta Prawna", jutro Naczelna Rada Lekarska będzie głosować nad rekomendowaniem lekarzom, by nie podpisywali po 1 lipca umów z NFZ na realizację recept, jeśli w umowach znajdą się postanowienia o karach.
                                                    Uchwała NRL ma dotyczyć lekarzy mających własną praktykę. Gazeta pisze, że pomysł kolejnej akcji protestacyjnej powstał w związku z wchodzącą dziś nowelizacją ustawy refundacyjnej. Został z niej wykreślony zapis o karach dla lekarzy za złe wypisanie recept, jednak NFZ będzie mógł nadal karać przychodnie i szpitale oraz lekarzy z prywatną praktyką.
                                                    Lekarzy zatrudnionych w przychodniach i szpitalach samorząd lekarski zamierza wezwać, by składali wypowiedzenia zmieniające umowy o pracę w taki sposób, by do ich obowiązków nie należało wypisywanie recept.
                                                    Jak wskazują eksperci prawa pracy, pomysł ten jest mało realny, jednak NRL nawet jeśli nie podejmie uchwały, będzie nadal wywierał presję na resort zdrowia, by zmienić zasady refundacji. Samorząd lekarski chce, by lekarz nie musiał się w ogóle zajmować określaniem stopnia refundacji.
                                                    Więcej o sprawie w dzisiejszym dzienniku.
                                                    Źródło...................
                                                  • czuk1 Re: Będzie nowy protest lekarzy 09.02.12, 09:02
                                                    No właśnie. Czy to jest w porządku ?
                                                    czy może tu będziemy popierać ten protest ?

Ja nie wchodzę do takiej akcji !!!!!!!
                                                  • marii51 Re: Będzie nowy protest lekarzy 09.02.12, 11:37
                                                    jejku- blagam podpowiedzcie jaśniej
                                                    --nie gniewajcie się ,, proszę Was-
                                                    ale na moj kobiecy ---ok -walczcie o dobro bo ja mam chyb aza maosił witalnosci
                                                    " kobietko ty muchu marny'big_grin
                                                  • czuk1 Re: Będzie nowy protest lekarzy 09.02.12, 22:30
                                                    Moim zdaniem, nikt lepiej niż lekarz nie ustali naszych chorób i sposobu leczenia (leków) a tym samym nikt tak trafnie ,jak może to zrobić lekarz, nie zakwalifikuje leków do grupy refundacyjnej. A więc dalsza walka o uwolnienie się lekarzy od obowiązku określania stopnia refundacji leków nie powinna być prowadzona.
                                                  • czuk1 bałaganu z lekami c.d ? 19.03.12, 21:36
                                                    www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,11371923,Wakacje_z_rakiem__Znow_chaos_z_lekami__bo_ministerstwo.html
                                                  • pia.ed Koniec łacińskich nazw na receptach 20.03.12, 11:14
                                                    wiadomosci.onet.pl/kraj/koniec-lacinskich-nazw-na-receptach,1,5063572,wiadomosc.html
                                                  • mattos Katastrofa w polskiej służbie zdrowia 16.05.12, 10:13
                                                    Katastrofa w polskiej służbie zdrowia
                                                    Nasz system ochrony zdrowia jest jednym z najgorszych w Europie, a w dodatku się pogarsza. Pod względem jakości usług medycznych zajmujemy 27. miejsce na 33 badane kraje - informuje "Dziennik Gazeta Prawna".
                                                    W międzynarodowym rankingu jakości usług medycznych - Europejskim Konsumenckim Indeksie Zdrowia - Polska spadła o jedno miejsce, w porównaniu z ostatnią edycją z 2009 r.
                                                    Jak podkreśla "DGP", wówczas badający zwracali uwagę, że choć nie jesteśmy wśród najlepszych, to pniemy się w górę. Ale zmarnowaliśmy tę szansę i daliśmy się wyprzedzić takim krajom jak Słowacja czy Litwa.
                                                    Według autorów badania najgorzej wypadają u nas: dostęp do nowoczesnych leków, wysoka umieralność na raka oraz czas oczekiwania na wizytę u lekarza i na zabiegi w szpitalu.

"Wyniki pokazują, że polska opieka zdrowotna wymaga głębokich reform" - ocenia dr Arne Bjoernberg z układającego ranking Instytutu Badawczego HCP.

Jak dodaje, należymy do krajów, które nie czynią postępów, podczas gdy nasi sąsiedzi usprawniają swe systemy.

Z badania wynika też, że plusami naszego systemu są: łatwy dostęp do własnej dokumentacji medycznej, wysoki odsetek szczepień wśród dzieci i niska umieralność na zawały serca.
                                                    Źródło............
                                                  • mattos Poprawy nie widać 16.05.12, 10:34
                                                    Arłukowicz: W systemie pojawiło się 30 mld zł, a poprawy nie widać
                                                    Staramy się dokładnie przeanalizować to, jak to się dzieje, że w Polsce w sumie pojawiło się w systemie w ciągu kilku lat 30 mld złotych, a znaczącej poprawy jakości - jak wynika z dzisiejszych doniesień o rankingach - nie widać - mówił w Kontrwywiadzie RMF FM minister zdrowia Bartosz Arłukowicz. Czytaj dalej................
                                            • mattos Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane. 22.06.12, 20:11
                                              Naczelna Rada Lekarska zaapelowała, by od 1 lipca lekarze wypisywali pełnopłatne recepty na leki refundowane. Czytaj dalej
                                              ____________________________________________________
                                              Znowu protest lekarzy taki żeby pacjent na tym stracił a potem nam wmawiają że to nie jest ich wina. Nie mogą tak zaapelować żeby recepty pełnopłatne wypisywać dla pracowników służby zdrowia?
                                              • marii51 Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 28.06.12, 09:53
                                                czy nowo powołana wice minister zapewni nam spokojne życie????????-
                                                • marii51 Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 01.07.12, 08:33
                                                  Lekarze mają prowadzić swój protest na pięć sposobów.
                                                  Podstawową formą ma być wypisywanie leków zgodnie z "najlepszą wiedzą medyczną lekarzy" na drukach opracowanych przez Naczelną Izbę Lekarską.
                                                  Mają również powrócić do pieczątek - "Refundacja leku do decyzji NFZ".
                                                  Kolejną formą ma być używanie, wszędzie tam, gdzie to jest możliwe, międzynarodowych nazw leków - zgodnie z przepisami ustawy.
                                                  Dodatkowo lekarze mają przepisywać leki spoza listy refundacyjnej oraz nie wpisywać kodów NFZ na normalnych wzorach recept.

dlaczego lekarze postanowili postanowili walczyć mając za tarcze ludzi chorych, powinni jechać i walczyć pod ministerstwem aż do skutku
                                                  • mattos Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 01.07.12, 17:18
                                                    Lekarze mają być karani za wypisywanie recept pełno płatnym tym osobom, które powinni mieć wypisane ze zniżką. Stempelek Refundacja leku do decyzji NFZ" postawiony na recepcie, która powinna być ze zniżką będzie dowodem, że należy lekarza ukarać tak ja słyszałem.
                                                  • skuter44 Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 01.07.12, 18:48
                                                    Mattosie . Poczytaj sobie dokładnie. To nie jest tak.
                                                  • pia.ed Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 01.07.12, 18:04
                                                    Marii, bo tak sie walczy, i tak robi sie w kazdym zawodzie ....
                                                    uderza sie w najslabsza strone ... A jak myslisz piloci i walcza o podwyzke plac? Wstrzymuja loty samolotow, i Bogu winni ludzie koczuja na lotnisku w Tunezji lub w Burmie ... bez pieniedzy, bez hotelu i wyzywienia, z malymi dziecmi ...

marii51 napisała:
                                                    > dlaczego lekarze postanowili postanowili walczyć mając za tarcze ludzi chorych,
                                                    powinni jechać i walczyć pod ministerstwem aż do skutku ...
                                                  • han.n.a Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 01.07.12, 19:25
                                                    Wszystko pięknie, wszystko ładnie, a mnie dzisiaj wrzody żołądka dały tak w kość, że muszę jutro iść do lekarza i zapłacę za protest panów lekarzy.
                                                    Bedę płaciła za protest ludzi, którzy są sytuowani bez porównania lepiej ode mnie i od wielu innych ludzi i jeszcze nam się wmawia, że protestują dla naszego dobra. Jakoś w przypadku tego protestu naszego dobra, nie widzę.
                                                    Czy można w pełni ufać lekarzowi, który myli się wypisując receptę ?
                                                    Czy to jest uczciwe ?
                                                    Czy to jest sprawiedliwe ?
                                                    Wracałam do lekrza, ponieważ w aptece okazywało się, że recepta była źle wypisana i zapewniam, że nie był to przecinek ani błąd w peselu, gdyby nie farmaceuta, to..........szkoda gadać.
                                                  • pia.ed Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 01.07.12, 20:56
                                                    han.n.a napisał(a):
                                                    ... zapewniam, że nie był to przecinek ...

Nie lekcewaz przecinka, bo 10 razy silniejsza dawkamoze kogos przeniesc na tamten swiat ...
                                                    Chyba ze o innym przecinku myslalas.

A to taka mala wstawka na temeat polskiej sluzby zdrowia. Tym razem byl to
                                                    sanitariusz pogotowia, ale takie przypadki nierzadko zdrzaja sie lekarzom na dyzurze ...

www.fakt.pl/Pijany-kierowca-karetki-spowodowal-wypadek-w-Pruszkowie,artykuly,166740,1.html
                                                  • han.n.a Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 01.07.12, 22:27
                                                    Pia, nie lekceważę przecinka, ale nie muszę Tobie tłumaczyć, że nie chodziło mi o przecinek, który może kosztować zycie.
                                                    Lekarze tłumaczą swój protest między innym tym, że mogą być także karani za brak przecinka.
                                                    Dlatego w poście napisałam o przecinku.
                                                  • pia.ed Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 02.07.12, 01:12
                                                    han.n.a napisał(a):
                                                    > Lekarze tłumaczą swój protest między innym tym, że mogą być także karani za br
                                                    > ak przecinka.
                                                    > Dlatego w poście napisałam o przecinku.

O szczegolach protestu nie czytalam, wiec ten przecinek mnie zaskoczyl ...
                                                    Teraz juz wszystko rozumiem ...

smile

• mala200333 Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 02.07.12, 02:09
                                                    Podobno zaproponowali wzor recepty, aby byla, prosta i zrozumiala i aby nie musieli 15cie minut spedzac na wypelnianiu jej by nie dostac kary.
                                                  • mattos Komunikat Rzecznika Praw Pacjenta 02.07.12, 16:20
                                                    Motocyklista napisał tak: Mattosie . Poczytaj sobie dokładnie. To nie jest tak.
                                                    Ja bym motocykliście zaproponował żeby sobie dokładnie poczytał.
                                                    __________________________________________________________
                                                    Rzecznik Praw Pacjenta Krystyna Kozłowska zaznaczyła, że każdy pacjent ma prawo do otrzymania recepty, którą lekarz jest obowiązany wypisać, zarówno w placówce prywatnej, jak i takiej, która ma podpisaną umowę z NFZ.

W przypadku, gdy pacjent nie otrzyma recepty z przysługującym poziomem refundacji, bądź otrzyma ją na niewłaściwym druku lub z błędami uniemożliwiającymi jej realizację w aptece, ma prawo domagać się wystawienia prawidłowej recepty u kierownika placówki, zgłosić sprawę do właściwego oddziału NFZ i do Biura Rzecznika Praw Pacjenta.

NFZ może nałożyć karę na świadczeniodawców, którzy nie wywiązują się z umów podpisanych z NFZ - do wysokości 2 proc. wartości kontraktu. Rzecznik Praw Pacjenta może wszczynać postępowania wyjaśniające w przypadku stwierdzenia naruszenia zbiorowych praw pacjenta. Gdy świadczeniodawca nie odstąpi od tego naruszenia, może zostać nałożona na niego kara w wysokości do 500 tys. zł.

W resorcie zdrowia została uruchomiona całodobowa infolinia dla pacjentów - pod numerem telefonu 22 831 17 94 oraz adresem e-mail: recepta@mz.gov.pl. Wszystkie zgłoszenia od pacjentów, kierowane na ten adres będą przekazywane do Rzecznika Praw Pacjenta. Przydatne informacje można znaleźć też na stronie Rzecznika: bpp.gov.pl Czytaj wszystko dalej.........

Komunikat Rzecznika Praw Pacjenta
                                                    w sprawie planowanego od 1 lipca br. protestu środowiska lekarskiego
                                                    Czytaj komunikat................
                                                  • pia.ed Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 02.07.12, 19:06
                                                    mala200333 napisała:
                                                    > Podobno zaproponowali wzor recepty, aby byla, prosta i zrozumiala i aby
                                                    nie musieli 15 cie minut spedzac na wypelnianiu jej by nie dostac kary.

Niech wezma wzor recept np. ze Szwecji ... bo tu nigdy nie bylo problemu
                                                    z ich wypisaniem czy zrozumieniem.
                                                    A najlepiej, zeby wprowadzono elektroniczne recepty , ktorych wzor lekarz ma na swoim komputerze, i automatycznie wpisuje dane pacjenta i nazwe lekarstwa.
                                                    A lekarstwo mozna odebrac natychmiast w calej Szwecji, i to bez najmniejszej pomylki.
                                                  • skuter44 Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 02.07.12, 21:58
                                                    Mattosie. To uważasz, że lekarz zleceniobiorca może skutecznie wykonywać umowę z przedstawicielem skarbu państwa i pacjentów(NFZ) bezkarnie naruszając zapisy umowy i narażając tego przedstawiciela na niepotrzebne, bezzasadne wydatki/koszty ? Przecież jakieś sankcje za istotne naruszenie zapisów umowy jest normalnością. Kto dla kogo jest ? Lekarze robią łaskę, że wystawia receptę na leki ? Od kiedy to zleceniodawca stawia warunki zawarcia umowy z monopolistą ? Przecież nie musi podpisywać umowy która mu nie odpowiada.
                                                    Nie będę tu kopiował treści dokumentów z ostatnich dni , które publikuje na swoim portalu Ministerstwo Zdrowia. Wynika z nich , że Min. Zdrowia i NFZ poszły lekarzom na rękę , skorygowały przepisy. I co tego nie zauważają media , lekarze i my - pacjencie ? Czy zawsze mamy stać po stronie lekarzy i popierać ich walkę o swoje prawa, czytaj jeszcze większe pieniądze ? Te wszelkie, spełnione roszczenia lekarzy to nasze pieniądze. Opinia publiczna może wiele zrobić dla zahamowania bezpodstawnych żądań lekarzy.
                                                  • czuk1 Re: Znowu pełnopłatne recepty na leki refundowane 02.07.12, 23:11
                                                    Czytałem , skopiowałem , wpisałem . Marii mnie ochrzani, bo naruszam zasady netykiety na forum. W załączonych dokumentach duch mojej poprzedniej wypowiedzi jest widoczny.
                                                    --------------Zarządzenie Nr 38/2012/DGL
                                                    30.06.2012 r.

Zarządzenie Nr 38/2012/DGL
                                                    Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia
                                                    z dnia 30 czerwca 2012 r.
                                                    w sprawie wzoru umowy upoważniającej do wystawiania recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyroby medyczne refundowane ze środków publicznych, przysługujące świadczeniobiorcom
                                                    Na podstawie art. 102 ust. 5 pkt 25 ustawy dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. z 2008 r. Nr 164, poz. 1027, z późn. zm.1) w związku z art. 48 ust. 2 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych (Dz. U. Nr 122, poz. 696 z późn. zm.), zarządza się, co następuje:
                                                    § 1.
                                                    1. Wprowadza się, określony w załączniku nr 1 do zarządzenia, wzór umowy zawieranej pomiędzy dyrektorem oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia a lekarzem, lekarzem dentystą, felczerem lub starszym felczerem, niebędącymi lekarzem, lekarzem dentystą, felczerem lub starszym felczerem ubezpieczenia zdrowotnego, upoważniającej do wystawiania recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyroby medyczne refundowane ze środków publicznych, przysługujące świadczeniobiorcom.
                                                    2. Wprowadza się, określony w załączniku nr 2 do zarządzenia, wzór wniosku o zawarcie umowy upoważniającej do wystawiania recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyroby medyczne refundowane ze środków publicznych, przysługujące świadczeniobiorcom.
                                                    3. Wprowadza się, określony w załączniku nr 3 wzór aneksu do umowy upoważniającej do wystawiania recept na leki i wyroby medyczne refundowane ze środków publicznych, przysługujące świadczeniobiorcom, zawartej w oparciu o zarządzenie Nr 25/2012/DGLPrezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2012 roku w sprawie wzoru umowy na wystawianie recept na leki i wyroby medyczne objęte refundacją.
                                                    4. Wprowadza się, określony w załączniku nr 4 wzór aneksu do umowy upoważniającej do wystawiania recept na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyroby medyczne refundowane ze środków publicznych, przysługujące świadczeniobiorcom.
                                                    § 2.
                                                    1. Umowy upoważniające do wystawiania recept na leki i wyroby medyczne refundowane ze środków publicznych, przysługujące świadczeniobiorcom, zawarte w oparciu o zarządzenie Nr 25/2012/DGL Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2012 roku w sprawie wzoru umowy na wystawianie recept na leki i wyroby medyczne objęte refundacją oraz w oparciu o zarządzenie Nr 43/2007/DGL Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 4 lipca 2007 roku w sprawie wzoru umowy na wystawianie recept na leki i wyroby medyczne objęte refundacją, do których zawarto aneks stanowiący załącznik nr 3 do zarządzenia Nr 25/2012/DGL Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2012 roku w sprawie wzoru umowy na wystawianie recept na leki i wyroby medyczne objęte refundacją, pozostają w mocy.
                                                    2. Aneks, o którym mowa w § 1 ust. 3, wchodzi w życie z dniem podpisania z mocą obowiązywania od dnia 1 lipca 2012 r., o ile zostanie podpisany i dostarczony do właściwego oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia do dnia 31 grudnia 2012 r.
                                                    3. Do kontroli umów, zawartych na podstawie zarządzenia Nr 25/2012/DGL Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2012 roku w sprawie wzoru umowy na wystawianie recept na leki i wyroby medyczne objęte refundacją oraz w oparciu o zarządzenie Nr 43/2007/DGL Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 4 lipca 2007 roku w sprawie wzoru umowy na wystawianie recept na leki i wyroby medyczne objęte refundacją, do których zawarto aneks stanowiący załącznik nr 3 do zarządzenia Nr 25/2012/DGL Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2012 roku w sprawie wzoru umowy na wystawianie recept na leki i wyroby medyczne objęte refundacją, stosuje się przepisy dotyczące kontroli określone we wzorze umowy, o którym mowa w § 1 ust. 1,
                                                    § 3.
                                                    1. Umowy upoważniające do wystawiania recept na na leki, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyroby medyczne refundowane ze środków publicznych, przysługujące świadczeniobiorcom, zawarte w oparciu o niniejsze zarządzenie, według wzoru określonego w § 1 ust. 1, wchodzą w życie z dniem podpisania z mocą obowiązującą od dnia 1 lipca 2012 r., o ile zostaną podpisane i dostarczone do właściwego oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia do dnia 6 lipca 2012 r.
                                                    2. W przypadku niedostarczenia umów, o których mowa w ust. 1, w terminie w nim określonym, umowy wchodzą w życie z dniem dostarczenia do właściwego oddziału wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia.
                                                    § 4.
                                                    Traci moc zarządzenie Nr 25/2012/DGL Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2012 roku w sprawie wzoru umowy na wystawianie recept na leki i wyroby medyczne objęte refundacją.
                                                    § 5.
                                                    Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania, z mocą obowiązującą od dnia 1 lipca 2012 r.
                                                    Prezes
                                                    Narodowego Funduszu Zdrowia
                                                    Agnieszka Pachciarz

Komunikat w sprawie aneksowania/zawierania przez lekarzy umów po 1 lipca br. na wystawianie recept na leki refundowane
                                                    1. Lekarze, którzy podpisali umowę według wzoru określonego w zarządzeniu z 30 kwietnia br., mogą bez przeszkód wypisywać recepty na leki refundowane, a aneks określony w załączniku nr 3 zarządzenia Prezesa NFZ z dnia 30 czerwca br. powinien zostać podpisany do końca roku, tj. 31 grudnia 2012 r. (§2 pkt2 zarządzenia z 30 czerwca br.).
                                                    2. Lekarze, którzy nie podpisali dotąd umowy z oddziałem wojewódzkim NFZ na wystawianie recept na leki refundowane, w celu jej zawarcia powinni wypełnić wniosek oraz umowę. Wzory wniosku i umowy są zawarte w załącznikach nr 1 i nr 2 do zarządzenia Prezesa NFZz 30 czerwca br.
                                                    o Jeżeli lekarz, który nie ma podpisanej umowy na wystawianie recept na leki refundowane, podpisze i złoży do dnia 6 lipca br. we właściwym oddziale wojewódzkim NFZ wniosek oraz umowę, będzie ona obowiązywać z mocą od 1 lipca br. To oznacza, że lekarz może wypisywać recepty na leki refundowane już od 1 lipca br. (§3 pkt 1 zarządzenia z 30 czerwca br.)
                                                    o Pozostałe umowy będą obowiązywać od dnia ich podpisania i złożenia we właściwym oddziale wojewódzkim NFZ.
                                                    Andrzej Troszyński
                                                    rzecznik prasowy

źródło - Rzecznik Prasowy NFZ, 1.07.2012 r.

Informacja dla świadczeniodawców w sprawie wystawiania recept refundowanych
                                                    Informuję, że na mocy podpisanej umowy z Oddziałem Wojewódzkim Narodowego Funduszu Zdrowia (OW NFZ) o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej lekarze zatrudnieni w kierowanych przez Państwa placówkach są obowiązani przestrzegać praw pacjenta do świadczeń gwarantowanych, w tym leków refundowanych. Pacjent ma prawo do recepty na leki refundowane, wystawionej zgodnie z obowiązującymi przepisami. Udzielanie świadczeń w sposób niepełny lub nieprawidłowy narusza warunki umowy pomiędzy OW NFZa świadczeniodawcą.
                                                    Przypominam też, że lekarz udzielający świadczeń w placówce leczniczej, która zawarła umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej z OW NFZ, ma prawo i obowiązek wystawiać pacjentom recepty na leki i wyroby medyczne refundowane w ramach tej umowy. Niepotrzebne jest więc posiadanie przez niego odrębnej umowy upoważniającej do wystawiania recept na leki.
                                                    p.o Prezesa
                                                    Narodowego Funduszu Zdrowia
                                                    Zbigniew Teter
                                                    Pliki do pobrania

Komunikat prasowy
                                                    29.06.2012 r.

Komunikat po spotkaniu Prezes NFZ Agnieszki Pachciarz z przedstawicielami Naczelnej Rady Lekarskiej i Naczelnej Rady Aptekarskiej w sprawie umów na wystawianie recept na leki refundowane
                                                    W piątek, 29 czerwca br., w siedzibie Centrali Narodowego Funduszu Zd
                                                  • skuter44 errata: jest zleceniodawca, winno - zleceniobiorca 02.07.12, 23:18
                                                    ....Od kiedy to zleceniobiorca stawia warunki zawarcia umowy z monopolistą ? Przecież nie musi podpisywać umowy która mu nie odpowiada.
                                                  • mattos Nie otrzymałeś właściwej recepty? Idź do dyrektora 03.07.12, 09:33
                                                    Nie otrzymałeś właściwej recepty? Idź do dyrektora
                                                    Pacjenci, którym przysługuje recepta na lek refundowany, a nie otrzymali jej od lekarza, mają prawo domagać się jej od dyrektora placówki. Mogą również zgłosić problem do Rzecznika Praw Pacjenta lub skonsultować się ze świadczeniodawcą, z którym NFZ podpisał umowę o wypisywaniu recept na leki refundowane.
                                                    W radiowej Trójce Rzecznik Praw Pacjenta Krystyna Barbara Kozłowska powiedziała, że pierwszym krokiem, który musi zrobić poszkodowany pacjent, jest udanie się do dyrektora placówki. To w jego interesie jest zadbać o to, aby pacjent otrzymał receptę na lek refundowany, jeśli taki mu przysługuje.

Kara dla placówki
                                                    Placówka, która podpisała kontrakt z NFZ jest zobowiązana do udzielenia świadczeń zdrowotnych, w ramach których mieści się tego typu usługa. Nie wypisanie recepty na lek refundowany oznacza, że placówka nie realizuje warunków kontraktu. W takim przypadku NFZ może wymierzyć karę, nawet do 2 proc. wartości kontraktu.

W przypadku odmowy wypisania recepty na lek refundowany sprawę najlepiej zgłosić do Rzecznika Praw Pacjenta. Kozłowska zapowiada, że podejmie wszelkie kroki, aby pomóc pacjentom, którzy recepty na lek refundowany nie dostali.

Istnieje jeszcze inna ścieżka. Na stronie Rzecznika Praw Pacjenta znajduje się lista szpitali, z którymi NFZ podpisał umowę o wypisywaniu recept refundowanych. Pacjent może skonsultować się z lekarzem, który zbada go i wypisze nową receptę.

Kozłowska powiedziała, że do tej pory problem do Rzecznika Praw Pacjenta zgłosiło 33 pacjentów. 13 przypadków kwalifikowało się do podjęcia postępowania wyjaśniającego.

Przeciw zapisom

Lekarze nie protestują przeciwko karaniu za oszustwa, ale przeciwko nieprecyzyjnym zapisom umów z NFZ - tłumaczy wiceprzewodniczący OPZZ Lekarzy Maciej Niwiński. Gość Programu 1 Polskiego Radia tłumaczył, że zapis o karaniu za nieprawidłowo wystawioną receptę jest zbyt szeroki.

Maciej Niwiński podkreśla, że nawet najuczciwszy i najbardziej staranny lekarz może popełnić błąd. A to, według umowy z NFZ, oznacza dla niego 200 złotych kary za źle wypisaną receptę. - Jeśli w ciągu dyżuru lekarz przepisuje około 60 recept, to łatwo policzyć jak duży może być to problem - tłumaczył związkowiec. Do tego dochodzi kara za nieprawidłowe oznaczenie odpłatności za lek, czyli poziomu refundacji.

Wiceprzewodniczący OPZZ Lekarzy podkreślił, że protest przeciwko umowom z NFZ będzie trwał do czasu wycofania się Funduszu z kontrowersyjnych zapisów. Protest przybiera pięć różnych form i lekarze, którzy biorą udział w proteście specjalnie wystawiają nieprawidłowe recepty. Nie wpisują kodów NFZ, wpisują leki spoza listy leków refundowanych, wypisują zagraniczne nazwy leków lub po prostu wystawiają receptę bez refundacji.
                                                    Źródło..............................
                                                  • skuter44 Re: Nie otrzymałeś właściwej recepty? Idź do dyre 03.07.12, 11:18
                                                    Wierzysz związkowcom i buntującym się lekarzom ? To wierz. Chcą zwolnić się od dyscypliny
                                                    w wydawaniu środków budżetowych, to jest ich problem. Nie powinni brać jako zakładników w tej walce, nas pacjentów.
                                                    A ustalenie, żebyśmy informowali przełożonych lekarza czy o/NFZ o odmowie
                                                    wypisania recepty na leki refundowane to jest metodą ministerstwa zdrowia by w ten sposób
                                                    postawić lekarza pod osąd/nacisk publiczny bądź zmusić go do wykonywania swoich obowiązków przez przełożonego. Takich przypadków (wg mnie) będzie skrajnie mało.
                                                    Bo jakiż to może być teraz powód nie wystawiania przez lekarzy recept refundowanych?
                                                  • skuter44 Lekarz potrafi.... 03.07.12, 16:43
                                                    www.tvn24.pl/wypisywali-lewe-zwolnienia-grozi-im-wiezienie,262585,s.html
                                                  • skuter44 Wyjaśniajacy artykuł 06.07.12, 12:38

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12072551,Bledy_na_receptach__Czy_to_powinien_byc_przywilej.html
                                                  • mattos Będziemy płacić za wizytę u lekarza? 27.09.12, 09:49
                                                    Będziemy płacić za wizytę u lekarza?
                                                    Prezes NFZ jest zachwycona systemem w Czechach, gdzie pacjenci płacą za wizyty u państwowych lekarzy. Agnieszka Pachciarz myśli o tym, by takie same zasady wprowadzić w Polsce. Opłaty o niskiej wartości nie ograniczą dostępu do świadczeń, a zwiększyłyby refleksję nad rzeczywistą potrzebą wizyty u danego lekarza opowiada szefowa NFZ. Czy politycy chcą zmusić Polaków do wybierania pomiędzy zdrowiem, a pieniędzmi, których i tak ledwo na życie im starcza?

Polakom ograniczyć dostęp do świadczeń lekarskich, a sobie zapewnić leczenie bez kolejek i to w luksusie - oto jak urzędnicy zamierzają "poprawić" służbę zdrowia w Polsce. Cały kraj zaszokowała informacja o tym, że posłowie będą mieli prawo do wykupienia abonamentów medycznych w prywatnej firmie. Pracownicy Sejmu, którzy zaproponowali takie rozwiązanie argumentowali decyzję "coraz gorszą dostępnością usług medycznych w ramach NFZ".

Teraz, krok dalej posunęła się prezes Narodowego Funduszu Zdrowia Agnieszka Pachciarz (39l.), która sugeruje wprowadzenie dodatkowych opłat dla obywateli za leczenie. Według szefowej NFZ wpłynęłoby to bardzo pozytywnie na dostępność świadczeń. - Opłaty o niskiej wartości nie ograniczą dostępu do świadczeń, a zwiększyłyby refleksję nad rzeczywistą potrzebą wizyty u danego lekarza - stwierdziła szefowa NFZ Agnieszka Pachciarz dla portalu money.pl. Czytaj dalej..................
                                                  • marii51 Re: Będziemy płacić za wizytę u lekarza? 27.09.12, 13:02
                                                    znalazła się najmądrzejsza oszczędnisia
                                                  • pia.ed Re: Będziemy płacić za wizytę u lekarza? 27.09.12, 20:54
                                                    A jakbys tak placila 4 zl za wizyte, to tez by Ci bylo "brak slow"?
                                                    Co to jest dzis 4 zl? Bochenek chleba ...
                                                  • skuter44 Re: Będziemy płacić za wizytę u lekarza? 27.09.12, 21:17
                                                    Jeszcze jeden podatek ? Po co , na co ? Dla mnie przedstawicielem finansów panstwa jest Min.Finansów, to jego resort ustala i ściąga podatki. Jeśli już muszę zapłacić dodatkowo państwu te 4 zł na poprawę stanu ochrony mojego zdrowia , na bym mógł bez problemu korzystać z usług wszelkich lekarzy - to nie mogę płacić jakiejś instytucji która płaci placówkom słuzby zdrowia za świadczone przez nie usługi. NFZ nie jest dla mnie partnerem.
                                                    NFZ ma dbać o to by państwo stosowało Konstytucję.
                                                  • pia.ed Re: Będziemy płacić za wizytę u lekarza? 27.09.12, 23:17
                                                    Jeszcze jeden podatek ? Po co , na co ? Dla mnie przedstawicielem finansów panstwa jest Min.Finansów, to jego resort ustala i ściąga podatki. Jeśli już muszę zapłacić dodatkowo państwu te 4 zł na poprawę stanu ochrony mojego zdrowia , na bym mógł bez problemu korzystać z usług wszelkich lekarzy - to nie mogę płacić jakiejś instytucji która płaci placówkom słuzby zdrowia za świadczone przez nie usługi. NFZ nie jest dla mnie partnerem.
                                                    NFZ ma dbać o to by państwo stosowało Konstytucję.

Wybacz, ale nie wiem o jakim "podatku" piszesz ...
                                                    W wielu krajach placi sie za lekarza, np. w Niemczech, Szwecjii
                                                    i nikt tego nie kwestionuje.
                                                    No ale Polak chetniej kupi paczke papierosow niz wyda pieniadze na poprawe sluzby zdrowia,
                                                    tak aby nie czekac poltora roku na operacje biodra, czy dwa lata na prosty zabieg
                                                    jakim jest usuniecie zacmy.
                                                  • skuter44 Re: Będziemy płacić za wizytę u lekarza? 28.09.12, 02:01
                                                    Jeśli coś płacisz państwu czy samorządowi systematycznie to jak inaczej to nazwać ?
                                                    Jestem zdania, że abonament za RTV (zbierany przez Pocztę), proponowane stałe opłaty
                                                    za wizytę u lekarza (brane przez NFZ) to nic innego jak podatki. Jeśli muszą niech
                                                    egzekwuje je US , niech zostaną włączone do ogólnego podatku. Redystrybucja kwot
                                                    uzyskanych z tego tytułu należy ustawowo do Min. Finansów. Takich dziwnych podatków jest
                                                    wiele. Przez to człowiek czuje się zewsząd osaczony.
                                                  • marii51 Re: Będziemy płacić za wizytę u lekarza? 28.09.12, 11:56

Polakom ograniczyć dostęp do świadczeń lekarskich, a sobie zapewnić leczenie bez kolejek i to w luksusie - oto jak urzędnicy zamierzają "poprawić" służbę zdrowia w Polsce. Cały kraj zaszokowała informacja o tym, że posłowie będą mieli prawo do wykupienia abonamentów medycznych w prywatnej firmie. Pracownicy Sejmu, którzy zaproponowali takie rozwiązanie argumentowali decyzję "coraz gorszą dostępnością usług medycznych w ramach NFZ".
                                                    A jak mam zareagować na takie ww pomysły?mają dobre dochody to jeszcze my mamy im płacić na mandaty specjalne?
                                                  • skuter44 Re: Będziemy płacić za wizytę u lekarza? 29.09.12, 06:47
                                                    Kategorycznie --
                                                  • super.222 Re: Dzieci niechciane i niekochane 01.10.12, 06:30
                                                    www.tvn24.pl/prosto-z-polski,18,m/120-zl-na-koncie-zakladu-opiekunczego-nfz-maja-oddac-260-tys-zl,279857.html
                                                    Jak oni się nie wstydzą? Jak można tak traktować malutkie dzieci?
                                                    Przecież to są nasze dzieci - polskie, które miały nieszczęście
                                                    przyjść na świat, bo zakazana jest aborcja.
                                                    Straszne! Poruszające! Smutne! ... Brak mi słów!
                                                  • mattos Re: Dzieci niechciane i niekochane 01.10.12, 07:18
                                                    Super napisała: bo zakazana jest aborcja.
                                                    A co to takiego jest aborcja? Jedni mówią, że winny jest zakaz aborcji a jeszcze inni, że o. Rydzyk, bo się nie dzieli z biednymi tak to już jest u nas w Polsce.
                                                  • mattos W której to z aptek lek się znajduje? 16.10.12, 07:53
                                                    Wstyd żeby w dzisiejszej dobie komputerów pacjent latał za lekiem z apteki do apteki i szukał, w której to z aptek lek się znajduje? Apteka mi powiedziała, że nie widzi innej możliwości jak latanie po aptekach. Każda pani aptekarka ma komputer i by wystarczyło żeby nazwę leku wpisała a komputer powinien jej wyświetlić gdzie ten lek się znajduje, w której z aptek. Brak nowoczesności i to takiej prostej w aptekach. Wczoraj się z tym spotkałem.
                                                  • super.222 Re: W której to z aptek lek się znajduje? 16.10.12, 09:00
                                                    Trafiłeś na dyżur jakiejś *pani magister*, byle jak wykształconej,
                                                    byłe jak wykonującej swój zawód. A możliwe, że była to tylko techniczka,
                                                    albo - co gorsza - fasowaczka. Profesjonalna obsługa w aptece mówi:
                                                    proszę chwilę poczekać, zapytam czy lek jest w hurtowni... klika,
                                                    albo telefonuje i po chwili mówi: lek będzie u nas dla pana dzisiaj o godzinie
                                                    tej czy tej, albo jutro - może pan poczekać? może pan przyjść jeszcze raz?

I to Ty decydujesz, czy chcesz łazić po wszystkich aptekach w dzielnicy, czy
                                                    wolisz poczekać, aż lek przyślą z hurtowni dla Ciebie.
                                                    Mattosie ... stosowane są już ułatwienia dla pacjentów, tylko nie wszyscy
                                                    o tym wiedzą. A jak trafisz na taką , której po prostu przeszkadzasz ... big_grin
                                                  • mattos Re: W której to z aptek lek się znajduje? 16.10.12, 12:14
                                                    Pani aptekarka sprawdzała w hurtowni i w hurtowni leku nie ma, więc mi oddała receptę i powiedziała, że nic mi nie poradzi. Kilka aptek odwiedziłem i lek miała jedna apteka. Taka u nas jest technika komputerowa.
                                                  • pia.ed Re: W której to z aptek lek się znajduje? 16.10.12, 20:50
                                                    ... telefonuje i po chwili mówi: lek będzie u nas dla pana dzisiaj o godzinie
                                                    tej czy tej ...

Z tego wynika, ze hurtownia wysylyla lek do apteki przez gonca ...
                                                    Takich udogodnien nie ma chyba w zadnym zachodnim kraju,
                                                    a Polacy jeszcze narzekaja?

• mattos Re: W której to z aptek lek się znajduje? 18.10.12, 07:53
                                                    Jeśli lek jest w hurtowni to pani aptekarka dzwoni i zamawia go a na następny dzień odbiór, ale jeśli leku nie ma w hurtowni? Jeśli leku nie ma w hurtowni to lataj człowieku od apteki do apteki i pytaj czy u nich w aptece nie ma tego leku a aptek w Polsce są tysiące, więc chyba do końca swego życia nie oblecisz wszystkich aptek w poszukiwaniu leku. Takie mamy czasy komputerowe. Komputer wszystko potrafi, ale trzeba go odpowiednio zaprogramować.
                                                  • super.222 Re: W której to z aptek lek się znajduje? 18.10.12, 10:06
                                                    ...>a jeśli leku nie ma w hurtowni? <
                                                    Lekarz przepisał Ci lek, który znika z obrotu, wyparty przez nowości
                                                    o tym samym działaniu. Pamiętaj ... pretensje do lekarza!
                                                    Przy najbliższej wizycie - powiedz żeby nie przepisywał leku
                                                    który jest tylko w *starych zapasach* niektórych aptek.

...>Komputer wszystko potrafi, ale trzeba go odpowiednio zaprogramować,.

Masz absolutną rację, tylko ...w aptece mają obowiązek wydać, a czasem wykonać
                                                    lek, a nie penetracja rynku farmaceutycznego. Komputer nie obsługuje się sam,
                                                    musi być człowiek do klikania, a wcześniej do wpisywania danych. Wyobrażasz
                                                    sobie? Za Tobą kolejka, a pani magister klika jedynie w okienko komputera żeby
                                                    wypatrzyć gdzie dany lek można kupić. Te same czynności wykonuje ktoś inny,
                                                    w innej aptece i dla innego pacjenta ... itd, itd. Zachowała się jak profesjonalistka,
                                                    zadzwoniła do hurtowni - o czym pisałam wcześniej.
                                                    Cieszę się, że Pia.ed zdziwiła się ... Mnie by nie uwierzyła, że można otrzymać
                                                    za kilka godzin lek, którego apteka aktualnie nie ma na stanie. big_grin

PS. Kiedyś, gdy nie mogłam dostać leku w najbliższej aptece, szłam do
                                                    następnej. Gdy i tam brak ... wracałam do domu, brałam książkę telefoniczną,
                                                    wybierałam kolejno apteki (zataczając coraz szerszy krąg) aż do skutku ...
                                                    Ale za rozmowy telefoniczne trzeba płacić, prawda?
                                                  • pia.ed Re: W której to z aptek lek się znajduje? 18.10.12, 12:51
                                                    W Szwecji a aptekach nie ma kolejek, choc w porownaniu do Polski aptek jest malo...
                                                    jeszcze rok temu byla jedna apteka na dzielnice
                                                    wiec wejscie na komputer to nie problem dla czekajacych
                                                    bo to sie piorunem odbywa.

Nigdy nie widzialam zeby farmaceutka DZWONILA, bo to jest dopiero strata czasu
                                                    z mysla ze telefon moze byc zajety czy panie w aptece sa zajete obsluga pacjentow,
                                                    a ci sa wazniejsi od telefonow!

W aptece sprowadzaja lek z hurtowni, owszem ... ale dopiero za pare dni,
                                                    bo idzie on normalnymi drogami.
                                                    Jesli pacjent czekal ze zrealizowaniem recepty do czasu kiedy mu sie lek skonczyl,
                                                    to czemu aptekama sobie robic klopot?

Jesli jest to nowo- przepisany lek to w ciagu jednej chwili, pokaza sie na ekranie wszystkie apteki ktore ten lek maja.
                                                    Jesli jest to lek ktory juz wychodzi z produkcji, to aptekarka proponuje lek zastepczy,
                                                    ktory najczaesciej jest duzo tanszy, a wiec lepszy dla biednego emeryta,
                                                    a podobno ostatnio wszyscy emeryci sa biedni ...
                                                    i nawet na lekarstwa im nie starcza.

• pia.ed Wrazenia z pobytu w polskim szpitalu 19.10.12, 11:39
                                                    Mail dostalam od znajomej mieszkajacej w Polsce i Szwecji:

Wczoraj wrocilam ze szpitala z kolanem w gipsie. Jest peknieta rzepka. Nauczylam sie smarowac chleb widelcem bo noza nie dostalam przez caly czas pobytu w szpitalu. Mydlo i reczniki papierowe byly wszedzie ale nie tam gdzie byl tylko prysznic. Tam nie bylo ani jednej polki zeby polozyc mydlo czy szampon. Byly tylko 2 wieszaczki. Jak umiescilam sluchawke prysznica na stalym umocnieniu w scianie to woda byla na korytarzu mimo, ze byla zaslonka. W pokojach byly tylko umywalki z mydlem i papierowymi recznikami. 2 toalety = 2 oczka damskie na ok 15 - 20 osob. Pokoje bardzo wysokie i ze wspaniala akustyka. Bylo slychac wszystko co dzialo sie w pokojach no i krzyki jak: "ludzie pomocy", "mamo pomoz", "sioosstro" a w niedziele byl mlyn jak przyszli odwiedzajacy. Ja mialam jedynke (tak mi sie trafilo) ale nie moglam zamknac drzwi bo nie zamykaly sie. Deska na muszli klozetowej byla mniejsza niz muszla i ruchoma. Poniewaz mam uszkodzone 2 kolana to mialam problem zeby usiasc i wstac. Obsluga bardzo mila i sympatyczna, jedzenie (takie domowe) lepsze niz w Szwecji ale wole szwedzki szpital.
                                                  • pia.ed Lekarze beda protestowac... 21.10.12, 10:24
                                                    www.gadu-gadu.pl/lekarze-beda-sie-masowo-zwalniac-dziekujemy-odchodzimy
                                                  • marii51 Re: kolejne absurdy .... 08.11.12, 07:05
                                                    Pacjent leży na oddziale, jest operowany. W trakcie operacji okazuje się, że konieczny jest też drugi zabieg. -
                                                    Jest problem, bo lekarz doskonale wie, że za drugi zabieg NFZ już nie zapłaci.
                                                    Z punktu widzenia szpitala najlepiej zaszyć pacjenta, odesłać go do domu na 14 dni. Za dwa tygodnie przyjąć pacjenta znowu,
                                                    otworzyć go i zrobić drugą operacją - prof. Wiesław Jędrzejczak,
                                                    szef Katedry i Kliniki Hematologii, Onkologii i Chorób Wewnętrznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego mówi,
                                                    że sam tak absurdalnie skrajnych sytuacji nie zna, ale wie jakie są realia. - Wszystko się może zdarzyć,
                                                    chodzi tylko o skalę i o to, żeby system nie wymuszał patologicznych zachowań od lekarzy,
                                                    a teraz niestety tak się dzieje - dodaje profesor.
                                                    www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,12814730,14_dni_przerwy_w_leczeniu__Inaczej_szpital_nie_dostanie.html
                                                  • marii51 Re: o co chodzi? 15.11.12, 06:11
                                                    pdpowiedzcie....
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12857398,System_eWUS_pokaze__czy_jestesmy_ubezpieczeni_w_NFZ_.html
                                                  • super.222 Re: o co chodzi? 15.11.12, 06:54
                                                    Marii -
                                                    mieszkam na terenie, na którym O.W. NFZ wprowadził kilka lat temu ten system,
                                                    czyli Elektroniczną Weryfikację Świadczeniobiorców. W artykule czytamy, że polega
                                                    on na tym, iż wystarczy w rejestracjach podać numer PESEL, co nie jest zgodne
                                                    z rzeczywistością. Otrzymaliśmy elektroniczną kartę ubezpieczenia (plastik - jak
                                                    karta do bankomatu), która jest cudownym wynalazkiem, weryfikującym mój status
                                                    jako ubezpieczonej. Jest nośnikiem moich danych osobowych oraz służy do autoryzacji
                                                    wykonanych świadczeń w ramach podpisanych kontraktów w NFZ.

Włożenie takiej karty do komputera (w rejestracji placówki medycznej) , otwiera
                                                    stronę, na której jest wszystko, co jest niezbędne by zweryfikować moje uprawnienia.
                                                    Honorowane są te karty w przychodniach wszelkiego rodzaju, przy przyjęciu do
                                                    szpitala, w sanatorium - i ja już sobie nie wyobrażam jak wyglądała rejestracja
                                                    przed wydaniem tych kart.

Gdy usłyszysz, że w Twojej przychodni (pierwszego kontaktu) wydawane są takie
                                                    karty, to będzie to milowy krok w nowoczesność, czyli XXI wiek.
                                                  • marii51 Re: tak karty , ale 21.11.12, 13:46
                                                    super222
                                                    wiem,że najpierw pojawią się w Olsztynie
                                                  • super.222 Re: tak karty , ale 21.11.12, 16:28
                                                    Tak Marii ...
                                                    wszyscy, wszyscy, wszyscy
                                                    muszą udokumentować swoje uprawnienia do świadczeń.

Pamiętam, gdy miałam małe dzieci, to ja dbałam o to, żeby
                                                    książeczki ubezpieczenia społecznego (były takie - prawda?)
                                                    stemplować raz na kwartał. Dzisiejsze młode matki uważają,
                                                    że wszystko im się należy. Coś mi się wydaje, że dzieci do pewnego
                                                    wieku maja prawo do bezpłatnego leczenia, bez względu na to
                                                    czy rodzice są ubezpieczeni, czy nie.

Polikwidowano izby wytrzeźwień, co zmusza służbę zdrowia
                                                    do zajmowania się pijanymi, gdy taki upadnie.
                                                    I tu jest problem, bo czy taki pacjent będzie miał ubezpieczenie?
                                                    Nie wiem jak to w praktyce wygląda, miałam możliwość widzieć
                                                    pijanych, leżących na wózkach w izbach przyjęć. Straszne!!!
                                                  • maria88 Re: kolejne absurdy .... 21.11.12, 20:52
                                                    Tylko reforma zdrowia która zagwarantuje świadczenia na które stać każdego emeryta
                                                    moze mnie zainteresować, albo gdy pozwolą emerytom by sami dysponowali swoją skladka na NFOZ.

• mattos Nawet trzy lata w kolejce do leczenia 24.11.12, 08:38
                                                    Nawet trzy lata w kolejce do leczenia. Dramatyczna sytuacja pacjentów.
                                                    Cierpią i cierpliwie czekają.
                                                    Polacy mają ograniczony dostęp do około 200 świadczeń medycznych - wynika z badań Fundacji Watch Health Care, które przytacza "Dziennik Polski".

https://img.interia.pl/wiadomosci/nimg/p/3/Cierpia_cierpliwie_5979933.jpg
                                                    Sytuacja niektórych pacjentów jest dramatyczna /fot. Włodzimierz Wasyluk /REPORTER

Przykładowo w dramatycznej sytuacji znajdują się pacjenci dotknięci tzw. zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD), na które zapada około 30 proc. osób po 50. roku życia.

Leczenie powinni podjąć najpóźniej miesiąc po diagnozie, w przeciwnym razie następuje nieodwracalne niedowidzenie lub ślepota. Tymczasem - jak powiedziała gazecie dr Ilona Pawlicka, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Okulistycznego w Krakowie - najwcześniejsze terminy na wykonanie tzw. iniekcji ocznych u pacjentów z AMD to maj przyszłego roku. Jeszcze dłużej, bo do lipca przyszłego roku, muszą czekać chorzy z rozpoznaniem jaskry.

W największą cierpliwość muszą uzbroić się pacjenci z zaćmą - najwcześniejsze terminy na jej usunięcie wyznaczane są na... połowę 2015 r.!

Coraz bardziej wydłuża się też kolejka do wszczepiania endoprotez. W Krakowskim Centrum Rehabilitacji na wszczepienie sztucznego stawu biodrowego zaprasza się na... grudzień 2016 roku.
                                                    Źródło.........................
                                                  • maria88 Re: Nawet trzy lata w kolejce do leczenia 24.11.12, 10:21
                                                    Smutna rzeczywistość na która nie maja wpływu biedni emeryci i renciści bo Ci z kasą na pewno
                                                    sobie poradzą.
                                                  • marii51 Re: Nawet trzy lata w kolejce do leczenia 24.11.12, 12:58
                                                    stanowimu pokolenie powojenne - jest nas dużo , choroby nękają,
                                                    lekarze pozwalają nam leki pol roku przypisywać bo wyniki rownież raz do roku- chyba zę coś nam więcej się pojawia--a pojawia i co rusz coś więcej dolega
                                                  • maria88 Re: Nawet trzy lata w kolejce do leczenia 24.11.12, 22:00
                                                    Marii radze abys nie operowała kolan tylko próbowała jeszczce robić okłady z liści kapusty. Kapusta jest naprawde bardzo dobrym lekiem. Wiem to z własnego dośiwiadczenia. Kilkakrotnie byłam po wypadkach z nogami i gdyby nie
                                                    kapusta chyba bym chodziła o kulach. Nie wiem czy wiesz jak ją stosować. Otóż wezmiesz 2 wieksze
                                                    liście kapusty umyjesz w ciepłej wodzie,żeby nie były bardzo zimne. Najlepiej wałkiem je zwałkować po
                                                    wewnętrznej stronie aż puści sok, grubsza część liścia mozesz wyciać. Potem połozyczna kolano te 2 warstwy liśc, na to watę i ciepły szalikiem umocować. BEZ CERATKI. Okład najlepiej robić na noc.
                                                    Na pewno będziesz spała dobrze.
                                                  • marii51 Re: Nawet trzy lata w kolejce do leczenia 24.11.12, 22:24
                                                    maria88 dziękuję
                                                    mam kapustę- wypróbuję koniecznie
                                                  • pia.ed Re: Nawet trzy lata w kolejce do leczenia 24.11.12, 20:04
                                                    W największą cierpliwość muszą uzbroić się pacjenci z zaćmą - najwcześniejsze terminy na jej usunięcie wyznaczane są na... połowę 2015 r.!

Jakby tak pacjent lub jego rodzina podzwonili po innych szpitalach,
                                                    to by się okazało, ze gdzie indziej można mieć zabieg osunięcia zaćmy w ciągu dwóch miesięcy ... ale najłatwiej siedzieć i narzekać ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka