Dodaj do ulubionych

w Polsce są tylko katolicy ?

25.04.12, 02:09
Być może , że niebawem w katolickiej aptece możesz spotkać się z odmową sprzedaży niektórych "niemoralnych" leków i środków antykoncepcyjnych.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,11600061,Klotnia_u_Lisa__Czy_katolik_moze_sprzedawac_srodki.html
Obserwuj wątek
    • tropem_misia1 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 25.04.12, 15:08
      Bardzo bym chciał , by każdy zdeklarowany katolik postępował zgodnie z kanonami wiary.
      ale się to ma nijak do rzeczywistości
      tedy
      tedy
      takie zachowanie jest śmieszne
      • pia.ed Re: w Polsce są tylko katolicy ? 26.04.12, 01:29
        W Szwecji 90% to protestanci, a co z tego wynika? Nic ...
        • czuk1 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 26.04.12, 16:20
          pia.ed napisała:

W Szwecji 90% to protestanci, a co z tego wynika? .Nic ..

Tak powinno być w Polsce.
        • chris.w2 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 26.04.12, 16:53
          pia.ed napisała:
          > W Szwecji 90% to protestanci, a co z tego wynika?...

Gdy bylem w Norwegii przewodniczka poinformowala nas, ze druga pod wzgledem liczebnosci, religia w Norwegii jest islamska.
          A co z tego wynika: ze w przyszlosci moze byc pierwsza (w Niemczech zreszta jest podobnie).
          • marii51 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 26.04.12, 17:54
            Wiele jest wyznań w Polsce.
            Ludzie naprawdę wierzący nie czynią ze swojej wiary" hałasu"-bo to nie na tym polega.
            • czuk1 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 27.04.12, 07:29
              Tak. A już tworzenie sobie specjalnych praw jest postępowaniem niegodnym, niezgodnym z etyką
              religii.
              • czuk1 Jak etyka pomaga religii 27.04.12, 07:32
                chetkowski.blog.polityka.pl/2009/11/11/jak-etyka-pomaga-religii/
    • pia.ed Re: w Polsce są tylko katolicy ? 26.04.12, 12:16
      Wczoraj czytalam artykul ... nie moge go teraz znalezc ...
      ze LOT dyskyminuje katolikow ,
      bo nie chce zaprenumerowac jakiejs katolickiej gazety
      aby pasazerowie mogli ja czytac na pokladzie wink

PS. Bede musiala zaskarzyc szwedzkie linie lotnicze, bo na trasie Malmö -Stockholm
      jest dostepna tylko sztokholmska gazeta DN ...
      To czysta dyskryminacja dla pochodzacych ze Skåne, ktorzy maja w nosie
      co sie dzieje w metropolii.
      • czuk1 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 27.04.12, 12:58
        To by znaczyło, że katolicy są najważniejsi, że obowiązkiem przewoźników jest dostarczanie jedynie im gazet ? To jest właśnie taka katolicka nietolerancja, wyższość, presja na otoczenie by
        uznawana była ta jedynie słuszna religia.
        Przecież normalnością byłoby aby LOT zapewnił podróżnym gazety nie zaangażowane w politykę, rozrywkowe, specjalistyczne ( o biznesie, rodzinie, urodzie, plotkach) a w żadnym przypadku jakieś uwikłane w politykę i wspieranie różnych (swoich) partii. A więc w żadnym przypadku : Gazety Wyborczej, Naszego Dziennika, Uważam Rze, Rzeczpospolita, Nasza Polska, Nie, Wprost, Polityka,.......
        Za bezprawne wręcz idiotyczne uważam żądanie katolickich gazet w samolocie.
        • pia.ed Re: w Polsce są tylko katolicy ? 27.04.12, 13:40
          Od polityki nigdy sie nie ucieknie ... jesli nie w gazetach to w telewzji i w radiu ...
          Ale musi to byc w kazdym razie byc jakis dziennik ktory podchodzi do polityki obiektywnie.
          Pytanie tylko, czy taki dziennik istnieje crying

Ta gazeta o ktorej pisano, to chyba Nasz Dziennik ...
          w kazdym razie zaden z innych podanych przez Ciebie.
          Tytul nie wskazywal ze to gazeta katolicka.
          • tropem_misia1 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 27.04.12, 14:35
            trzeba pamiętać ,że kościół w Polsce miał szczególne zadanie : komuna, stan wojenny- działa, pomagał,wspierał
            i to się przełożyło na jego dalsze działania
            wyznaję zasadę " co boskie,Bogu, co cesarskie cesarzowi
            kościół nie powinien wtrącać się do polityki
            • chris.w2 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 27.04.12, 15:04
              tropem_misia1 napisała:
              > (...) kościół nie powinien wtrącać się do polityki

I masz pelna racje.
              • eri22 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 27.04.12, 17:09
                chodziło o Nasz Dziennik, zaskarżył to Ziobro i nie do końca chodzi tutaj o prasę katolicką. raczje mocnoprawicową. uncertain
                • pia.ed Re: w Polsce są tylko katolicy ? 27.04.12, 20:42
                  Tytul artykulu byl w kazdym razie alarmujacy: "LOT dyskryminuje katolikow" ...
                  • eri22 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 27.04.12, 20:54
                    jak wszystkie, Pia. W moim odczuciu wiele złego sie dziej przez media.
                    Zaznaczę, bo wiem,z e może byc to nie do końca klarowne - nie trawie PIS, Naszego dziennika i nacjonalistycznej prawicy.
                    • skuter44 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 27.04.12, 21:55
                      Cieszę się, że nie jestem sam.... w tym temacie.
                      • czuk1 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 27.04.12, 22:15
                        Rozwinąłem ten wątek (którego treść jest dowodem na forsowanie interesu grupowego) bo uważam, że w Polsce nie powinno być tyle "świętych krów", że czas zaniechać sporów i działania w interesie osobistym i grupowym. Główne problemy państwa polskiego i Polaków powinny być wspólnie i konsekwentnie rozwiązywane, bo inaczej "para pójdzie w gwizdek" a nasz pociąg nie przyspieszy biegu. Przegonią nas w Łotysze, Estończycy, Słowacy , Bułgarzy i Rumunii.
                        To jest może truizm i demagogia.... ale dość mam tych podziałów społeczeństwa na : katolików i niewierzących, lewicowców i prawicowców, bezkrytycznych zwolenników poszczególnych partii.
                        • tropem_misia1 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 27.04.12, 22:27
                          „Depczcie tę krew, którą ja za was gotów wylać, depczcie te piersi, które się zastawiają za cześć i swobody wasze”
                          • czuk1 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 13.05.12, 10:46
                            tropem_misia1 napisała:

"Depczcie tę krew, którą ja za was gotów wylać, depczcie te piersi, które się zastawiają za cześć i swobody wasze”

----------------------------
                            Jest to prawdopodobnie wypowiedź w duchu Rejtana.
                            Czyżby cytat ten oznaczał, że to o czym piszę (te zaniedbania rządu) , w tym apele o inicjatywy rządowe - to wg Tropem misia - to głos wołającego na puszczy ?
                            Nie zrozumiałem tej intencji.
                            • czuk1 Re: w Polsce są tylko katolicy ? 13.05.12, 10:47
                              Przepraszam - wpisu poniższego dokonałem w niewłaściwym wątku.
                              • czuk1 Okazuje się, że katolicy są prześladowani , u nas 14.05.12, 04:30
                                www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20120514&typ=wi&id=wi03.txt
                                Oznaczałoby, że i u nas katolicy są prześladowani -wink
                                • mattos Kościół w Polsce jest prześladowany 14.05.12, 07:35
                                  Kościół w świecie, Europie, w Polsce jest prześladowany na różne sposoby, a fakt nieprzyznania miejsca na multipleksie cyfrowym katolickiej Telewizji Trwam jest przejawem nienawiści do Kościoła w naszej Ojczyźnie. Zwrócił na to uwagę na Jasnej Górze ks. abp Józef Michalik, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski. Czytaj dalej...........
                                  • mattos Dlaczego musimy stawać w obronie Telewizji Trwam? 14.05.12, 08:07
                                    Żeby Polska była Polską
                                    - Dlaczego musimy stawać w obronie Telewizji Trwam? Żeby Polska była Polską. W kraju demokracji ludzie wierzący mają prawo mieć i radio, i telewizję katolicką, nikt nie może im tego zabronić. Dlatego ludzie wychodzą na ulice i będą protestować aż do skutku, aż w końcu ktoś zrozumie, że nie tędy droga - mówił ks. prałat Stanisław Pisarek w Kutnie. Czytaj dalej..........
                                    • marii51 Re: Dlaczego musimy stawać w obronie Telewizji Tr 19.05.12, 19:31
                                      A Pieronek
                                      • czuk1 ciekawy artykuł 20.05.12, 00:03
                                        www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,11755893,Mikolejko__Apostazja_to_mroczny_relikt_dawnych_czasow_.html
                                        ..... nawiązując do Palikotowej apostazji
                                        • han.n.a Re: ciekawy artykuł 20.05.12, 00:21
                                          Uważam, że prof Mikołejko ma bardzo wiele racji.
                                          Jego spostrzeżenie są zwykle bardzo celne, w tym temacie i w bardzo wielu innych, podobnie jak Obirka i Bartosia.

• czuk1 trudno się nie zgodzić... 20.05.12, 07:44

... z większością słów bpa Michalika.

natemat.pl/14651,abp-michalik-polska-staje-sie-polska-partyjna
                                    • han.n.a Re: Dlaczego musimy stawać w obronie Telewizji Tr 20.05.12, 00:07
                                      Jak słucha się i czyta wypopowiedzi ludzi, którzy stają obronie TV Trwam, wygląda tak, jakby ta telewizja była jedyną telewizją katolicka, a przecież jest telewizja Religia, a zatem nie jest prawdą, że katolicy są dyskryminowani.
                                      Mamy także kilka radiostacji katolickich i wiele czasopism kierowanych do katolików.
                                      To tylko ks. Rydzyk twierdzi, ze telewizja Trwam jest jedyną katolicką,
                                      Brak miejsca na multipleksie nie spowoduje tego, ze TV Trwan zniknie.
                                      Miejsca na multikleksie nie dostało także kilka innych telewizji i nie robią krzyku z tego powodu, że zakończą swoją działalność, ponieważ jesienią będą przyznawane nowe miejsca i TV Trwam ma także otrzymać możliwość emitowania swoich programów za pośrednictwem multipleksu.
                                      Taw więc, jak mi się wydaje, jest robione wiele hałasu i nic.
                                      • mattos Re: Dlaczego musimy stawać w obronie Telewizji Tr 20.05.12, 13:11
                                        Twierdzi han.n.a: To tylko ks. Rydzyk twierdzi, ze telewizja Trwam jest jedyną katolicką,

To nie tylko ks. Rydzyk, ale i Episkopat Polski tak twierdzi, Głos z Jasnej Góry zakonników i duchowieństwa także jest taki sam, głos tych tysięcy, co protestowało na ulicach w obronie TV Trwam to też chyba za tym żeby TV Trwam była na multipleksie. A TV Religia to jest całkiem coś innego i nigdy nie zastąpi TV Trwam. Jeśli ktoś ogląda TV Religię i TV Trwam to widzi tę różnicę.

Kościół w świecie, Europie, w Polsce jest prześladowany na różne sposoby, a fakt nieprzyznania miejsca na multipleksie cyfrowym katolickiej Telewizji Trwam jest przejawem nienawiści do Kościoła w naszej Ojczyźnie. Zwrócił na to uwagę na Jasnej Górze ks. abp Józef Michalik, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski. Czytaj dalej.........
                                        • han.n.a Re: Dlaczego musimy stawać w obronie Telewizji Tr 20.05.12, 22:17
                                          Pisząc o tym co mówi ks. Rydzyk zapomniałam o Głosie z Jasnej Góry.
                                          Niemniej jednak uważam, żie mówienie iz nie ma żadnej telewizji katolickiej jest nieuprawnione.
                                          Telewizja Religia ma inny charakter, ale jest.
                                          Twierdzenie, że KK jest znienawidzony, uważam za niesłuszne.
                                          Jest niechęć wielu ludzi do kleru.
                                          Kler nie jest Kościołem Katolickim, kler to sludzy KK.
                                          Ci słudzy w wielu przypadkach swoimi czynami i slowami spowodowali tę niechęć.
                                          Nie jestem osobą nadmiernie wierzącą i praktykującą, nie czuję jednak nienawiści do KK.
                                          Mam takie czy inne zastrzeżenia, ale nienawiść ?
                                          Nie, nigdy !
                                          Słowo nienawiść wyeliminowałam ze swojego słownika bo, to jest bardzo złe słowo.
                                          Mogę czegoś czy kogoś nie lubić. Nienawidzieć - nigdy.
                                          • czuk1 Dlaczego musimy stawać w obronie Telewizji Tr 20.05.12, 22:31
                                            Telewizja Trwam sama się obroni. Wystarczy by wnioskujący o multipleks uznali istnienie KRRiT i potrzebę udokumentowania tam wniosku.
                                        • czuk1 Oglądajmy TV Religia 21.05.12, 05:58
                                          Aby mówić, że nie ma innej - poza TV Trwam - stacji religijnej nie wystarczy przytakiwać o.Rydzykowi i części hierarchom kk. Trzeba wpadać do Religii TV.

To do Mattosa.
                                          • mattos Re: Oglądajmy TV Trwam 21.05.12, 09:41
                                            TV Religia jest to telewizja dla wszystkich wyznań. TV Trwam jest to telewizja katolicka, która nadaje bardzo dużo na żywo programów katolickich z Jasnej Góry z Watykanu i innych, które chętnie oglądamy nadaje także programy takie, że z innego źródła byśmy się nie dowiedzieli, bo są przemilczane. Przyrównanie TV Religia i TV Trwam, że to religia i to religia to tak jak byśmy muzykę Disco Polo przyrównywali do muzyki Metal. Oglądałem TV Religię i muszę powiedzieć, że niestety mnie tam mało zaciekawiła a TV Trwam programy mnie ciekawią. Nie jestem zagorzałym katolikiem ani nie z pod PiSu proszę tak nie sądzić, bo można się bardzo pomylić po prostu mam swój tryb myślenia taki niezależny. Bardzo dużo nauczania czy obrzędów w kk ludziom się nie podoba, ale można zmienić sobie wiarę na inną i jaki w tym problem?
                                            • czuk1 Re: Oglądajmy TV Trwam 21.05.12, 12:13
                                              Masz w części rację. Ale TV Trwam nie uznaje innych wyznań a w programach publiczno-prywatnych zakłamuje historię i trzyma stronę z tymi politykami którzy popierają to imperium. Łamane są tam na co dzień zasady chrześcijańskie. Wypowiedzi o.Rydzyka często są dalekie od prawdy i delikatnie mówiąc niedojrzałe społecznie, kontrowersyjne i dalekie od chrześcijaństwa. Nie mniej zgadzam z Tobą, że wiele audycji w TV Trwam ma charakter religijny i jedynie tam można je obejrzeć.
                                              • mattos Re: Oglądajmy TV Trwam 21.05.12, 19:02
                                                To nie tak wygląda jak Czuk1 podajesz.
                                                TV Trwam i Radio Maryja jest kontrolowane przez władze wyższe i żadna kontrola nie wykryła odstępstw od wiary katolickiej.
                                                Piszesz, że nie uznają innych wyznań a ja często widziałem reportaże przedstawicieli innych wyznań w TV Trwam czy w Radiu Maryja.
                                                Jakie tam znowu zasady Chrześcijańskie są łamane podaj przykłady?
                                                Musisz wiedzieć, że chrześcijanin i katolik to zupełnie, co innego.
                                                Przytoczę tylko kilka kościołów chrześcijańskich.
                                                Protestant
                                                Prawosławny
                                                Świadek Jehowy
                                                Anglikański kościół
                                                Polsko katolicki kościół
                                                Baptysta
                                                Adwentysta
                                                I co teraz czuk1 TV Trwam ma podporządkować się tym zasadom, co są w wyżej wymienionych kościołach?

--
                                                Piosenka na czasie
                                                MOHEROWE BERETY
                                                Te nasze mamy w nich pięknie wyglądają,
                                                To dumne damy i mądre kobiety,
                                                Co swą rodzinę i swój polski dom kochają!
                                                My uwielbiamy BERETY MOHEROWE
                                                Za ich odwagę i życie dla Kościoła,
                                                I całujemy z szacunkiem siwą głowę,
                                                Bo MOHEROWY BERET serce ma ANIOŁA!

Nie mogą patrzeć na Was pewne środowiska,
                                                I coś ich gryzie i szamocą się jak w matni,
                                                Drwiące uśmiechy i ta złość aż w oczach błyska,
                                                lecz ten się śmieje, kto śmieje się ostatni!
                                                Oni nie wiedzą, kim była moja matka,
                                                I ile dzieci w swym życiu wychowała,
                                                Dla nich Ojczyzna to jest tania jatka,
                                                A główka z mózgiem pod BERET jest za mała!

Nie ma szacunku dziś dla siwej głowy,
                                                Można ją opluć przy byle okazji,
                                                Bo człowiek ma być młody, piękny, zdrowy,
                                                A starszą generację poddać eutanazji!
                                                Lecz ja na szczęście inaczej trochę myślę,
                                                Żyję dla Boga, dla ludzi bez defektu,
                                                A tych życzliwych to w takie miejsce wyślę,
                                                Gdzie z głowy wyparuje nadmiar intelektu!

Ja dziś dziękuję moja Mamo Ci za wszystko,
                                                Za Twoje serce, za Twą miłość, Twoją WIARĘ,
                                                Bo Twoje serce biło dla mnie zawsze blisko,
                                                Całuję ręce Twoje mocno spracowane.
                                                Ty do Maryi się modliłaś najgoręcej,
                                                Mówiłaś BÓG jest najważniejszy na tym świecie,
                                                Dziś Mamo kocham Ciebie jeszcze więcej,
                                                Za to, że chodzisz w MOHEROWYM BERECIE!
                                                • czuk1 Re: Oglądajmy TV Trwam 21.05.12, 23:51
                                                  Oczywiście, że odpowiem. Na wolnym czasie.

Może darujmy sobie kościoły chrześcjańskie. Samych kościołów katolickich mamy wiele.

Systematyka Kościołów katolickich
                                                  Kościół katolicki (rzymskokatolicki) - Wierni w różnych obrządkach i wspólnotach pozostający w pełnej komunii z Papieżem:
                                                  Kościół rzymskokatolicki (obrządek łaciński)
                                                  Tradycjonalizm w Kościele Rzymskokatolickim
                                                  Katolickie Kościoły Wschodnie[5]:
                                                  Kościoły greckokatolickie
                                                  Kościoły aleksandryjskie
                                                  Kościoły antiocheńskie
                                                  Kościoły chaldejskie
                                                  obrządek zachodniosyryjski
                                                  obrządek maronicki
                                                  Kościół ormiański
                                                  Kościoły i wspólnoty katolickie z różnych przyczyn i pozycji doktrynalnych nie będące obecnie w komunii z Papieżem (nawet jeśli niektóre z nich prowadzą dialog ze Stolicą Apostolską jak Bractwo św. Piusa X [6]), mimo to przyznające się do katolickiej tożsamości i praktykujące liturgie katolicką.
                                                  Tradycjonaliści katoliccy:
                                                  sedeprywacjonizm
                                                  Ruch Tradycyjnych Katolików
                                                  sedewakantyzm
                                                  Bractwo Świętego Jana
                                                  Bractwo Świętego Piusa V (na pograniczu z sedeprywacjonizmem)
                                                  Kongregacja Maryi Niepokalanej Królowej
                                                  Tradycyjny Kościół Katolicki
                                                  Konklawizm
                                                  Kościół Palmariański
                                                  Kościół Rzymskokatolicki Michała I
                                                  Kościół Rzymskokatolicki Świętej Tradycji Apostolskiej
                                                  Prawdziwy Kościół Katolicki
                                                  inne
                                                  Bractwo św. Piusa X
                                                  Bractwo św. Jozafata
                                                  Starokatolicyzm:
                                                  Kościoły utrechckie
                                                  Polskokatolicyzm
                                                  Kościoły narodowe
                                                  Mariawityzm:
                                                  nurt płocki mariawitów
                                                  nurt felicjanowski mariawitów
                                                  Reformowany katolicyzm
                                                  Reformowany Kościół Katolicki w Polsce
                                                  Niezależne kościoły i wspólnoty katolickie:
                                                  Amerykański Kościół katolic
                                                  ki
                                                  Brazylijski Katolicki Kościół Apostolski
                                                  Patriotyczne Stowarzyszenie Katolików Chińskich
                                                  Liberalny Kościół katolicki
                                                  Kapłani i wierni którzy indywidualnie wypowiedzieli posłuszeństwo Stolicy Apostolskiej[7]
                                                  Kościoły anglikańskie i episkopalne tradycji katolickiej
                                                  Anglokatolicyzm
                                                  • czuk1 Zasady chrześcijańskie ... 22.05.12, 00:11
                                                    PODKREŚLIŁEM ŁAMANE PRZEZ TV TRWAM

Doktryna i znaczenie.
                                                    Główne punkty doktryny, uznawane przez większość wyznań chrześcijańskich, są zawarte w wyznaniach wiary, zwłaszcza Credo nicejsko-konstantynopolitańskim (mszalnym) z 381 i w przyjmowanym przez chrześcijaństwo zachodnie Składzie apostolskim.
                                                    Na treść chrześcijaństwa składają się prawdy wiary i zasady moralne, społeczność Kościoła z liturgią i sakramentami oraz indywidualne życie duchowe; składniki te są traktowane łącznie, z podkreśleniem uczestnictwa osobowego i konieczności stosowania doktryny w praktyce.

Chrześcijaństwo głosi wiarę w jednego Boga w 3 Osobach (Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty), czyli Trójcę Świętą. Wobec wszystkich innych bytów Bóg jest Stwórcą i Panem; ludzie zostali stworzeni do życia z Bogiem, jako dzieci Boże, kochani przez Boga i powołani do kochania go; człowiek został stworzony jako mężczyzna i kobieta; dary Boże: miłość, rozum, wolność i władza nad światem upodabniają ludzi do Boga, są oni zdolni do relacji z Bogiem; nadużywszy wolności zerwali jednak z nim i czynią zło (grzeszą), czego skutkiem są udręki życia z dala od Boga oraz podleganie śmierci. Bóg objawia się jednak ludziom w ciągu historii i chce ich wybawić; pierwszym etapem było objawienie się narodowi Izraela, od czasów Abrahama i Mojżesza; pełnię Objawienia i zbawienia przyniósł Jezus Chrystus, syn Marii, który jest wcielonym Synem Bożym, prawdziwym Bogiem i prawdziwym człowiekiem, który za ludzi umarł na krzyżu, a następnie zmartwychwstał w chwale; fakt zmartwychwstania jest widziany jako główny argument na rzecz chrześcijaństwa i konieczny fundament chrześcijańskiego wyznania wiary. Wszyscy ludzie są wezwani do wiary w Chrystusa; ci, którzy go przez chrzest przyjęli, tworzą społeczność religijną zwaną Kościołem (Lud Boży, Ciało Chrystusa); Duch Święty nieustannie działa w Kościele, który jest świadkiem Objawienia i środkiem do zbawienia świata; podziały chrześcijaństwa, których skutkiem było powstanie odrębnych organizacji kościelnych, są przez chrześcijan różnych wyznań uważane za niezgodne z wolą Bożą. Przeznaczeniem ludzi jest powrót do Boga; zmarli spotkają Boga (niebo), choć zatwardziałość w złem grozi wiecznym potępieniem (piekło); w przyszłości chrześcijaństwo oczekuje triumfalnego powrotu Chrystusa (paruzja, sąd ostateczny), powszechnego zmartwychwstania, przemiany świata i wiecznego życia w Bogu.

Chrześcijaństwo wzywa człowieka do nawiązania osobistej więzi z Bogiem, której czynnikami są: Słowo Boże, wiara, łaska, sakramenty, modlitwa, mistyka i kontemplacja; właściwą postawą wobec Boga jest miłość, adoracja i rozumne, wolne posłuszeństwo; zewnętrzną i społeczną formą modlitwy i adoracji jest w Kościele kult (liturgia), w sakramentach znakom zewnętrznym towarzyszy wewnętrzny dar łaski. Według chrześcijaństwa Bóg żąda od ludzi miłości bliźniego, która jest nieodłączna od miłości Boga oraz stanowi jej konieczny sprawdzian (wzorem jest tu miłość Osób w Trójcy i miłość Boga do ludzi); wymagania zawarte w przykazaniu miłości bliźniego są konkretyzowane w przykazaniach szczegółowych, zawartych w Biblii (zwł. Dekalog: nakaz uznania Boga i ochrona życia ludzkiego, wierności małżeńskiej i rodziny, własności) Jezus żąda od człowieka doskonałości (Kazanie na Górze), etyka chrześcijańska domaga się naśladowania Chrystusa i pokazuje drogę do świętości, jej uzasadnieniem jest wiara, że Bóg jest miłością, a przeznaczeniem ludzi — wieczne życie z Bogiem, z tego, ze człowiek czyni zło, wynika konieczność nawrócenia i stałego nawracania się (metanoja, sumienie). Reprezentanci chrześcijaństwa wobec zmiennych okoliczności społecznych i kulturowych formułują szczegółowe wskazówki duchowe, moralne, prawne i praktyczne co do realizowania zasad chrześcijaństwa (np. szkoły duchowości, prawo małżeńskie, nauczanie społeczne).

Mimo istnienia zrębu zasad wspólnych, różnice między wyznaniami chrzęść pozostają liczne, katolicyzm, prawosławie i protestantyzm różnią się głównie w poglądach na naturę, rolę i strukturę Kościoła, niektórzy chrześcijanie nie chcą być przypisani do określonego wyznania, odrębne są poglądy protestantów na wiarę, łaskę i sakramenty, mniejszą rolę odgrywają spory co do Trójcy i Chrystusa (oprócz starożytnych Kościołów wschodnich i unitarianizmu trzeba tu wymienić tendencję liberalne go protestantyzmu do widzenia w Jezusie głównie człowieka) Z przekonania o wynikłej z Objawienia znajomości prawdziwego Boga wynika dla chrześcijan prawo i obowiązek misji głoszenia swojej nauki wszystkim ludziom. Chrześcijaństwo widzi siebie jako wyróżnione narzędzie Boga w dziele zbawienia świata. W stosunku do innych religii nie zajmuje postawy jednolitej, od starożytności w chrześcijaństwie istnieją na ich temat opinie negatywne (że są przeszkodą dla prawdziwej wiary, a nawet dziełem szatana) i przychylne (że są owocem szczerego poszukiwania Boga, odpowiedzią na objawienie się Boga poprzez świat stworzony, a nawet drogą do zbawienia dla swoich wyznawców), szczególne miejsce zajmuje judaizm, jako religia odwołująca się do tego samego Objawienia (StaryTestament).

Wpływ chrześcijaństwa na historię i kulturę był olbrzymi. Chrześcijaństwo starożytne dokonało syntezy żydowskiego monoteizmu i surowej etyki z kulturą grecką (filozofia, nauka, literatura i sztuka) oraz organizacją rzymską. Przyczyniło się do przetrwania tego dorobku po upadku cesarstwa rzymskiego i do przekazania go innym ludom Zasady etyczne chrześcijaństwa i wartość przypisywana przez chrześcijaństwo osobie ludzkiej inspirowały wprost lub pośrednio ruchy broniące ludzkiego życia, godności, wolności i sprawiedliwości, a tym samym sprzyjały kształtowaniu się życia społ. opartego na tych zasadach, istotne było tu przekonanie chrześcijan, że wiara musi nieść konsekwencje praktyczne, stąd często uważa się za skutek chrześcijaństwa np. działalność charytatywną, zniesienie niewolnictwa, uznanie godności kobiety, a nawet powstanie kapitalizmu w krajach protestanckich. Chrześcijaństwo było także bezpośrednią inspiracją dla powstawania wybitnych dzieł literatury, sztuk plastycznych i muzyki.
                                                  • mattos Re: Zasady chrześcijańskie ... 22.05.12, 09:33
                                                    Czuk1 my się nigdy nie dogadamy. Według ciebie to powinienem wierzyć w to, co wierzą Jechowi, bo to są chrześcijanie lub wierzyć w to, co wierzy Polski Kościół Katolicki czy Kościół Prawosławny.
                                                  • czuk1 cd. polemiki 22.05.12, 10:00
                                                    Nie o to chodzi. Twierdzisz, że TV TRWAM jest katolicka. Popatrz ile jest odmian katolicyzmu.
                                                    I co ? TV TRWAM uwzględnia w swoich programach ten fakt ? Według mnie - nie.
                                                    A stacja Religia TV szeroko prezentuje wszystko co chrześcijańskie, co spotyka się z Twoim
                                                    sprzeciwem. Ustalmy więc. Czy katolików cechować powinna tolerancja religijna i inne cechy przypisane/nakazane katolikom. Czy też można sobie postepować dowolnie, jak czyni to o.Rydzyk i jego stacja ?

Mattos piszesz.
                                                    Czuk1 my się nigdy nie dogadamy. Według ciebie to powinienem wierzyć w to, co wierzą Jechowi, bo to są chrześcijanie lub wierzyć w to, co wierzy Polski Kościół Katolicki czy Kościół Prawosławny.

Pozostaniemy przy swoich zdaniach.... na pewno.
                                                    Ale nie szkodzi nam te swoje poglądy zaprezentować i je bronić . Tu na forum. Po to ono jest. Dyskutować można kulturalnie, jak my to robimy. Przy okazji polemik dowiadujemy się wielokrotnie, że nasze poglądy nie są odosobnione albo , że nie mamy racji.
                                                    Fakt ten pozwala nam zastanowić się.... czy warto trzymać się skostniałych doktryn
                                                    i poglądów, czy nie warto zauważyć zmian jakie w świecie i w ludziach zachodzą ?
                                                  • czuk1 Re: cd. polemiki 22.05.12, 10:23
                                                    Słucham teraz TV Religia, audycji "Rozmównica". Ksiądz odpowiada rzeczowo i przekonywująca na trudne pytania widzów.... o modlitwie bez pośrednictwa świętych, o roli relikwii .. Audycja "Rozmównica" (jak słyszę też od znajomych) jest bardzo przydatna wiernym, do utwierdzenia się w wierze w Boga.
                                                  • skuter44 Ocena ogladalności 22.05.12, 10:45
                                                    Dziwne wyniki porównania oglądalności stacji tv. Rozrywka dominuje nad religią.
                                                    Dla mnie szokujące są też małe liczby oglądających specjalistyczne stacje religijne.

To na pewno powodowane jest brakiem powszechnego dostępu tych
                                                    stacji u katolików. Kiedy TVP1 , powszechnie dostępna stacja, ma pełny dostęp na terenie
                                                    kraju oglądających programy religijne na TVP1 jest 10-krotnie więcej niż na stacjach
                                                    religijnych samodzielnych.

Z tej analizy widać, że starania o TV TRWAM na ogólnodostępnym multipleksie mają wielkie
                                                    znaczenie dla istnienia i oddziaływania stacji na swoich zwolenników.

Te motywy i potrzeby katolików KRRiT musi wziąć pod uwagę.
                                                    Jeśli TV TRWAM będzie na multipleksie oglądalność na pewno się zwielokrotni.
                                                  • skuter44 Re: Ocena ogladalności 22.05.12, 10:46
                                                    Tu źródło analizy:

satkurier.pl/news/73072/eska-tv-i-polo-tv-lepsze-niz-tv-trwam.html
                                                  • czuk1 Dodatkowy wniosek z analizy oglądalności 22.05.12, 10:55
                                                    Struktura widowni zainteresowanych programami religijnymi
                                                    Analiza uwzględnia też strukturę widowni. Programami religijnymi zainteresowane są osoby starsze, a największy odsetek widzów powyżej 60. roku życia przyciąga program TV Trwam - stanowili oni blisko 83% oglądających. W przypadku Religia.tv - tylko 36%.

Jaka więc rysuje się przyszłość religii ?
                                                    Kościół powinien skoncentrować swoje nauczanie na ludziach młodych,
                                                    bo starych nie trzeba przekonywać.

• marii51 Re: Dodatkowy wniosek z analizy oglądalności 22.05.12, 11:20
                                                    Pamiętajcie,że ja obserwuję , żeby żaden z WAS nie poniósł konsekwencjii w zdrowiu- dyskutujcie tylko nie denerwujcie się
                                                  • mattos Re: Dodatkowy wniosek z analizy oglądalności 22.05.12, 15:06
                                                    Dodam jeszcze że TV Trwam i Radio Maryja należą do Kościoła Rzymsko - Katolickiego i są jemu posłuszne. TV Religia pomimo że prowadzą ją zakonicy z Kościoła Rz-Kat to jest posłuszna rządowi tak jak Polski Kościół Katolicki.
                                                  • czuk1 Re: Dodatkowy wniosek z analizy oglądalności 22.05.12, 23:15
                                                    TV Religia jest (wg mojej wiedzy) prywatna. Księża tam pracujący nie szkodzą wiernym KK i Watykanowi. TV Religia nie jest posłuszna rządowi. Nie ma powiązań organizacyjnych z TVP.
                                                    ---------------------
                                                  • czuk1 programy katolickie w TVP 23.05.12, 06:19
                                                    Niektóre programy religijne w TVP, bez Polonii.
                                                    www.tvp.pl/religia/programy-katolickie/msza-swieta
                                                    www.tvp.pl/religia/programy-katolickie/znaki-czasu
                                                    www.tvp.pl/bialystok/religijne/pod-twoja-obrone
                                                    www.tvp.pl/vod/audycje/religia/slowo-na-niedziele
                                                    www.tvp.pl/dla-dzieci/ziarno
                                                    www.tvp.pl/religia/programy-katolickie/papiez-jan-pawel-ii
                                                    www.tvp.pl/religia/programy-katolickie/wierze-watpie-szukam
                                                  • czuk1 Czuwaj Marii 23.05.12, 06:58
                                                    marii51 napisała:

Pamiętajcie,że ja obserwuję , żeby żaden z WAS nie poniósł konsekwencjii w zdrowiu - dyskutujcie tylko nie denerwujcie się.

Czuwaj Marii . Poza (ewentualnymi) niepotrzebnymi nerwami ..... ważna netykieta forum.
                                                    Ja z uporem maniaka przekonywuję do swoich racji ; dotąd dopóki adwersarz mnie nie przekona do swoich. Wtedy poddaję się.
                                                    Nie sądzę byśmy z Mattosem przekroczyli barierę przyzwoitości w tej dyskusji.

• marii51 Re: Czuwaj Marii 23.05.12, 19:43
                                                    a --
                                                  • czuk1 Re: Czuwaj Marii 23.05.12, 21:13

Ok. Nie kontynuuję tego wątku.
                                                    Mattosa przepraszam za cenzurowanie jego poglądów, przez narzucanie swoich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka