-
Bardzo czesto dostaje dosc sporo bananow i naprawde juz nie wiem co z nimi robic?
Robilem ciasta, smazone na patelni z minimalna iloscia tluszczu i miodem. Pieklem w piecyku i serwowalem z lodami. Teraz juz brak mi koncepcji i pomyslow. Moze WY macie jeszcze jakies inne sposoby, aby je zjesc a nie zmarnowac. Chce zaznaczyc, ze tez dziele sie nimi z zaprzyjaznionymi sasiadami.
-
Coś mnie trafia, gdy teściowa je banana ;) Obiera, a potem odcina po około 3 cm z każdej strony - z małego banana zostaje niewiele. Twierdzi, że pozostała reszta jest niemalże trująca, no co najmniej niezdrowa. Nie wydaje mi się , żeby to była prawda - wystarczy spojrzec na małpy ;)
Kto mnie wyprowadzi z błędu ??? Z góry dz :)
-
będę robić córce tort-motylek.
jednym z wg mnie niezbędnych elementów dekoracji jest cały-oczywiście obrany banan.niestety jak wiadomo banany szybko ciemnieją i wyglądają conajmniej nieestetycznie.
jak to zrobić,żeby ten banan jednak nie ściemniał?
-
odkrawacie, czy nie?
-
Halo Kochani,
nie wiem, czy jest to odpowiednie forum na zamieszczenie powyzszego tematu,
jednak pozwole sobie zadac tu pytanie.
czy moze ktos z Was wie, czym w sklepie "Biedronka" posypywane sa banany w
celu [b]przyspieszenia procesu dojrzewania[/b]?
nie wiem czy praktykuje sie to rowniez w innych sklepach. jesli ktos z Was ma
info na ten temat prosze o odpowiedz.
pozdrawiam
Mama Sary
-
Czy można zamrozić banany? Jeśli można to jak? Ze skórami, czy obrane?
Pokrojone czy w całości? Mam ich parę kilo, takich żywych nie damy rady zjeść :-)
Wyszukiwarka zapytała czy na pewno nie chodzi mi o [b]mrowienie baranów[/b]
(???)... Hmmm....
-
jakoś sie zagapiłam i mam z dwa kilogramy. czasami miksuję dojrzałe banany z
mlekiem i odrobina cukru, wanilii, ew. szczypta cynamonu-pycha! ale teraz ze
względu na małego ssaka musze ograniczyc nabiał:-( może macie jakieś
propozycje? z góry dziękuję!
-
Mikser wczoraj sie zepsuł.
-
Chce mi się strrrrasznie coś co zawierałoby ww składniki - ma ktoś jakieś pomysły? Jestem w ciąży i chodzą za mną te smaki już parę dni;-)
-
Organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych każdego dnia.
Ja znalazłam świetne rozwiązanie, nie muszę zastanawiać się co mam jeść, jem bardzo pożywne śniadanie a co najważniejsze jest to dla każdego nie zależnie od grupy krwi.
Polecam zdrowe, smaczne odżywianie, (zdrowesniadanie.info/gberes) dające witaminy i energię
-
mam ich całą torbę ;) a większośc przepisów na ciasta itp. wymaga tylko kilki ,help nie chce żeby się zmarnowały
-
Szukam przepisu na opiekane banany z miodem i migdalami... POMOCY!
Ostatnio jadlam taki deser w chinskiej restauracji... po prostu
niebo w gebie :) i chcialabym w domku to powtorzyc tylko nie mam
przepisu :( i nie umiem znalezc. Dodam jeszcze tylko, ze jestem
poczatkujaca "kucharka" :)
Pozdrawiam i czekam na smaczne przepisy i pomysly
-
Zostałam obdarowana kilogramem bananów,są już dojrzałe więc muszę je
zużyć jak najprędzej.Ja niestety na banany mam szlaban ale
zrobiłabym coś domownikom.Takie zwykłe,surowe-jakoś nie
znikają.Poradżcie-co z tym zrobić.
-
taki jakby sernik na zimno ale bez serka he he
-
Witam,
Nie wiem może już tu kiedyś był ten temat, ale chciałam Wam powiedzieć że
skórki z banana wsadzone do doniczki i "podlewane" razem z rośliną sprawiają
że wspaniale rosną i pieknie kwitną. Przetestowane przeze mnie i mamę na
działce.
A do domowych mniejszych- wkładam 2-3 skórki od banana do słoika, zalewam
wodą, odstawiam na 2-3 dni, troche rozcieńczam i podlewam. Efekty?
Zdumiewające. Chociaż te skórki można pociąć na kawałki i włożyć bezpośrednio
do małej roślinki.
Ży...
-
Dostałam 5 kg bananów co z nich robić zanim zaczą się psuć?? może macie
przepis na jakis deser?
-
Dostałam niecodzienny prezent - ok. 4 kg bananów. Trochę zdołowałam. Co z nimi
na szybko przed świętami zrobić. Nie zjemy na pewno.Ciasta też żadnego nie
planowałam z bananami.Co z nimi zrobić? Bo trochę szkoda.
-
Czy to prawda, że nie nalezy jesc koncówek banana, bo cos tam sie gromadzi?
(chodzi o ok. 1 cm z obu stron )
-
placuszki czy placki bananowe
-
Kupiłam w Portugalii właśnie "banana de fritar". Jakies 2 razy większe od
tradycyjnych i w dość twardej i grubej skórce. Skoro de fritar, to je
usmażyłam na sklarowanym masełku i cukrze. Wyszły jak posłodzone ziemniaki...
Może ktoś z forumowiczów mieszka w kraju, w którym takie banany są na
porządku dziennym i coś doradzi. Został mi jeszcze jeden, a przy tych
rozmiarach, to posiłek dla dwóch osób :)