Dodaj do ulubionych

Zmiany w opłatach za sanatorium...

17.08.09, 22:04
Dzisiaj wyczytałam,że sanatoria same będą ustalać dopłatę do
wyżywienia i zakwaterowania.
miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,6932320,Czekasz_na_sanatorium__To_jeszcze_poczekasz.html
Ja na sanatorium czekałam 20 m-cy.Byłam w czerwcu i za pokój 2-
osobowy płaciłam 21 zł/os.Nie wiem czy to tak dobrze żeby sanatoria
same ustalały stawkę. Moim zdaniem powinna być określona górna
granica dopłaty.
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 09:06
      Masa ludzi nigdy nie była w sanatorium, czy to nie jest tak, że tej
      grupie kuracjuszy funduje się zniżki z ogólnej puli?
      • jaga_22 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 09:23
        Ja nigdy nie byłam w sanatorium ,ani mój mąż.Nie mam też żalu o to ,bo nigdy się nie starałam.https://dodatki.xorg.pl/emotki/30.gif
      • marii51 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 09:24
        Nic mnie już nie dziwi.
        Na sanatoryjne leczenie- potrzeba sporo kasy- przejazd 100%-
        opłaty- kieszonkowe- nadal nie "organizuję"nie zabiegam ,tzn- - bo
        za małą mam emeryturę.
        • iryska2604 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 18:10
          Byłam raz - w 1997 roku,ale to był szpital -sanatorium i nie płaciłam nic.Ale
          to zamierzchłe czasy bo nam nawet koszt przejazdu zwrócili.Siostra ostatnio
          jeździła i na pytanie czy moze dopłacic do pokoju jednoosobowego usłyszała że
          takowe są jedynie dla prywatnych kuracjuszy a nie dla tych z NFZ-u.
          • agat-a52 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 19:23
            www.scaliano.com.pl/
            Moi rodzice bardzo często jeździli do sanatorium, najmilej wspominali węgierskie Heviz. Zawsze jeździli razem, ale to była inna epoka. My nigdy nie byliśmy w sanatorium. Na zorganizowanych wczasach mieliśmy zawsze wliczone w koszty dwa zabiegi, a można było sobie coś jeszcze dokupić.
            W ten weekend mamy okragłą rocznicę naszego ślubu i mąż już dawno zrobił rezerwację w Willi Siciliano w Kudowie Zdroju. Jest możliwość przyjazdu ze zwierzętami, dlatego zdecydowaliśmy się na ten obiekt, bo kotka zabierzemy ze sobą. Musimy jednak zabrać ze sobą drapaka, żeby nie zniszczył tam mebli.
            • marii51 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 19:59
              Byłam raz jedyny- poszpitalne- daleko- zniżki na pkp nie miałam -
              doplacic niewiele trzeb abylo na miejscu chyba 21zł-ale chce się
              troszkę gdzies wyjść-konsumpcja- uczestniczyć w wycieczkach-
              • agat-a52 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 20:07
                Mario jak ja bym mieszkała na tak pięknych terenach co Ty, to też bym siedziała w domku. Ale ja z tej wrocławskiej zgnilizny muszę od czasu do czasu się przewietrzyć.
                • marii51 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 20:17
                  AGATKO- masz rację- trzeba , chrzesna z Wrocławia- mojej synowej
                  całe Lato mieszka w Gdańsku -
                  A mi Gdańsk za zimny- ma bardzo ostre powietrze( rano i wieczorami}-
                  tak to odczuwam- bólami -reamatolog.. nocki nie spane- albo ciśnie
                  nadc, albo za niskie- okropny mam organizm" fanaberzasty"smile
                  • agat-a52 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 20:30
                    Mario a ja chciałabym wyprowadzić się gdzieś na północ, ponieważ lubię chłodek. Może jeszcze kiedyś to zrealizujemy gdy będziemy już na emeryturach.
                    • marii51 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 20:34
                      Mogę ci podać adres kupić domek w UstcesmileAkurat ten sprzedający chce
                      zamieszkać(wrocić) ->we Wrocku
                      • agat-a52 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 20:41
                        Mario domek już miałam i go sprzedałam. Teraz mam małe, ale bardzo wygodne mieszkanko na nowym osiedlu. Jeżeli myślałam o północy, to napewno Trójmiasto, lecz nie teraz. Chociaż gdybym miała decydować , to chciałabym już.
                        • marii51 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 22:07
                          Trójmiasto tak się rozbudowuje- jadę co parę mięsięcy - już domki
                          wspólnot następne pobudowane ..
                          Blokowiska CHYB AWCALE NIE W MODZIE,- ludzie budują się na potęgę-
                          - mieć swoje- tylko swoje.. moii dwaj planują następni ,bo starsi są
                          we własnych domkach.
                          • agat-a52 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 22:16
                            Mario ja o domu nawet nie marzę. Miałam piękny na obrzeżach Wrocka budowaliśmy i urzadzali z myślą o córce. A ona wybrała cudzoziemca , więc dom sprzedaliśmy i wrócilismy do Wrocławia kupując mieszkanie. Teraz już mam ładnie urządzone i nie myślę o dużym. Ja mam rodzinę w Gdyni, mają piękne dwupoziomowe mieszkanko z tarasu widać morze i do plaży 5 minut i o takim ewentualnie myślałam, ale nie teraz.
                            • marii51 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 22:21
                              Ągatko, TAK na przyszłość- fajny pomysł- i córcia z rodziną do was
                              przyjeżdżałaby nad morze- na wypoczynek.
                              • agat-a52 Re: Zmiany w opłatach za sanatorium... 18.08.09, 22:35
                                Wiesz z tym przyjazdem, to teraz rozmawialiśmy, żeby nas odwiedzili. Nasze mieszkanie jest małe, ale Magda, moja siostrzenica ma duży dom i wyjechali już chyba na stałe, ale dom jest, więc córka z zięciem mieliby się gdzie zatrzymać. Ale oni nie chcą przyjechać do Polski, nawet widzę, że córka nie chce. Oni by chcieli żebyśmy z mężem zamieszkali u nich w Niemczech. Ja nie nalegałam, może kiedyś zmienią zdanie jak Thomas będzie starszy.
                                • agat-a52 Re: Długie kolejki 19.08.09, 17:18
                                  www.choroby.senior.pl/158,0,Dlugie-kolejki-oczekujacych-na-miejsca-w-sanatoriach,359.html
                                  Przez tak długi czas oczekiwania, choroba się nie cofnie, tylko robi postępy.
                                  To pewnie jest tak jak z kolejkami do specjalistów. Za pieniądze można być w gabinecie najpóźniej w dniu następnym.
                                  • dede43 Re: Długie kolejki 20.08.09, 09:15
                                    agat-a52 napisała:

Za pieniądze mo
                                    > żna być w gabinecie najpóźniej w dniu następnym.

Za pieniądze możesz być w sanatorium też w dniu następnym. Będziesz za kilka dni
                                    w Kudowie, zajrzyj do sanatorium, zobaczysz sama, jak serdecznie cie zaraz zaproszą.
                                    • 52ania Re: Długie kolejki 20.08.09, 21:44
                                      Komercyjnie można wyjechać do sanatorium w każdej chwili.Nie o to
                                      jednak chodzi.Społeczeństwo starzeje się i rehabilitacja potrzebna
                                      jest,bo pozwala na sprawniejsze życie w przyszłości.Moim zdaniem
                                      lepiej zapobiegać niż leczyć.Poza tym są zabiegi, które pozwalają na
                                      jakiś czas odstawić farmakoterapię.Dla emerytów cena jest bardzo
                                      ważna i ja mam nadzieję,ze NFZ ustali górna granicę dopłat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka