myszka_84
16.03.11, 14:41
chciałabym dowiedzieć się możliwie jak najwięcej na temat naszej sprawy więc zacznę od koligacji rodzinnych
ciocia
babcia (jest siostrą rodzoną cioci)
mama (rzecz jasna córka mojej babci)
i ja
ciocia posiada działkę zakupioną przeszło 5 lat temu i którą obecnie chcę przekazać mi, z tym że ja jestem dla niej w III grupie, ale jeśli ciocia daruje babci, ta mamie i mama mi wszystkie darowizny będą w ramach tzw. grupy zerowej zgadza się?
czy jeśli jest to grupa zerowa to nadal obowiązuje przepis mówiący o konieczności zachowania darowizny na 5 lat czy w takim przypadku możemy kolejnych darowizn dokonywać praktycznie od razu?
i jeśli od razu to czy będzie możliwe podczas jednej wizyty u notariusza czy będzie trzeba udać się tam 3 razy z dokumentami na których będą widniały zmiany danych tj. np. odpis KW po wprowadzeniu zmiany właściciela?
zakładamy że działka jest warta około 100.000złczyli jeśli dobrze liczę taksa + inne opłaty wyniosłyby około 3tys. za każdą darowiznę czyli w sumie około 9tys. lub jeśli możliwe jest dokonanie wszystkich zmian właścicieli od razu czy wtedy opłaty mogłyby być niższe?
bardzo proszę o szybką odpowiedź