Dodaj do ulubionych

Problem z Hipoteką

03.01.12, 13:12
Witam,
Sprawa wygląda następująco. Chciałbym wziąć kredyt pod zastaw domu. W 1996 roku moi rodzice nabyli dom w postępowaniu upadłosciowym. W hipotece widnie wpis na kwote 1500zł. Całosć hipoteki została w 100% spłacona na co posiadam kwity. Hipotekę spłacano po 50zł miesięcznie. W tym czasie spółka której wpis widnieje w hipotece została całkowice rozwiązana a sydyk który prowdził sprawę nie jest już syndykiem. Bank wymaga ode mnie wykreslenia wpisu. w jaki sposób najszybciej pozbyć się tego wpisu? czy przekazanie domu przez rodziców na mnie jako darowizna wyczyści wpis w hipotece?

Proszę o pomoc w w/o sprawie.
Pozdrawiam
Michał
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Re: Problem z Hipoteką 03.01.12, 14:33
      elo1989 napisał:

> Witam,
      > Sprawa wygląda następująco. Chciałbym wziąć kredyt pod zastaw domu. W 1996 roku
      > moi rodzice nabyli dom w postępowaniu upadłosciowym. W hipotece widnie wpis na
      > kwote 1500zł. Całosć hipoteki została w 100% spłacona na co posiadam kwity. Hi
      > potekę spłacano po 50zł miesięcznie. W tym czasie spółka której wpis widnieje w
      > hipotece została całkowice rozwiązana a sydyk który prowdził sprawę nie jest j
      > uż syndykiem. Bank wymaga ode mnie wykreslenia wpisu. w jaki sposób najszybciej
      > pozbyć się tego wpisu?

Trzeba poszukać dokumentów spółki. Powinny znajdować się u przechowawcy dokumentów spółki, a informację, kto jest przechowawcą powinieneś móc uzyskać w sądzie rejonowym
      (sądzie gospodarczym).
      Trzeba by też w sądzie uzyskać informację, kto mógłby wystawić odpowiedni dokument zezwalający na wykreślenie tej hipoteki.

W sytuacjach trudnych można porozmawiać np. z sędzią przewodniczącym wydziału ksiąg wieczystych.
      Sąd powinien dostać dokument od wierzyciela (lub jego następcy prawnego, ale wtedy trzeba móc wykazać, że jest to naprawdę następca prawny) stanowiący podstawę do wykreślenia hipoteki. Problem polega na tym, że przegapiliście Państwo moment, gdy był choć syndyk upadłej spółki, który dokument wystawić mógł. Teraz trzeba poszukać możliwości uzyskania dokumentu - zgody na wykreślenie hipoteki.

> czy przekazanie domu przez rodziców na mnie jako darowizna wyczyści wpis w hipotece?

A skąd! Dlaczegóżby miało wyczyścić? Każdy dłużnik by wołał darować mieszkanie czy dom w obrębie bliskiej rodziny, zamiast spłacać np. trzydzieści lat kredyt...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka