23.08.13, 15:30
Witam, chciałabym się dowiedzieć, jak długo można wystąpić o zachowek? Moja babcia i dziadek przepisali aktem notarialnym mieszkanie na mnie jeszcze za życia. Dziadek zmarł w 1992 roku, babcia w 2013, sprawa notarialna odbyła się po śmierci babci. Po śmierci dziadka nic nie było robione. W mieszkaniu jest zameldowany syn dziadków. Mam problem ze sprzedażą mieszkania, ponieważ wujek nie chce się wymeldować. ( mimo że chcę mu po sprzedaży tego mieszkania kupić inne, tańsze mieszkanie ). Opłaty muszę robić ja, on się nie poczuwa do tego, choć tylko on tam mieszka. Jak jest z zachowkiem, czy zachowek po dziadku mu się należy, czy się przedawnił? I czy mogę go wymeldować, czy tylko on sam może? Nie jestem w stanie mu dać innego meldunku, póki nie sprzedam tego mieszkania, i nie kupię mu mniejszego. A sprzedać nie mogę, bo z zameldowanym człowiekiem nikt nie kupi. Nie wiem już co robić, bo może najlepiej byłoby wypłacić zachowek i mieć z głowy, ale wolałabym jednak kupić mu mieszkanie, bo w końcu pójdzie pod most. Niestety złośliwie stwarza problemy. Bardzo proszę o odpowiedź
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka