Dodaj do ulubionych

Przechowywanie testamentu

31.03.07, 22:57
Planuję sporządzić testament w formie aktu notarialnego. Czy po mojej śmierci
notariusz ma obowiązek ujawnić ten testament w sądzie spadku? Skąd notariusz
dowie się o mojej śmierci? Czy spadkobiercy mają obowiązek zgłosić
notariuszowi o mojej śmierci? Co będzie jeśli spadkobiercy nie będą wiedzieli
który notariusz przechowuje mój testament?

dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • barka01 Re: Przechowywanie testamentu 02.04.07, 13:45
      Mnie samą zainteresowało twoje pytanie. Poszperałam więc w necie i znalazłam
      taką wypowiedź:
      "testament notarialny jest rejestrowany, a jego oryginał przechowywany przez 10
      lat u notariusza, a następnie w archiwum sądu – wydawane są tylko jego wypisy. W
      związku z tym nie ma prawa „zginąć”, co często dzieje się z testamentami
      własnoręcznymi, zwłaszcza po śmierci spadkodawcy."

Czyli fakt istnienia takiego testamentu(zarejestrowanego w sądzie) powinien
      wypłynąć podczas założenia sprawy spadkowej ?
    • izba.notarialna Re: Przechowywanie testamentu 06.04.07, 09:09
      Szanowna Pani/ Szanowny Panie,

zacznę od końca. Spadkobiercy będą wiedzieli o testamencie, jeśli się dowiedzą
      od spadkodawcy (testatora). W naszym systemie prawnym notariusz w zasadzie nie
      bierze udziału w postępowaniu spadkowym, jak również w czynnościach
      przygotowujących takie postępowanie. Jeśli w akcie notarialnym obejmującym
      testament będzie zastrzeżenie spadkodawcy, iż jego wypisy aktu (a co za tym
      idzie informacje o nim) są dostępne dla spadkobierców, wówczas mogą oni się do
      notariusza zgłosić po takie wypisy i mają szansę na rozmowę z notariuszem na
      temat testamentu. W przeciwnym razie tajemnica notarialna uniemożliwia to
      notariuszowi. Poza tym, nieco upraszczając, oryginał każdego aktu notarialnego
      po 10 latach opuszcza kancelarię notarialną i jest archiwizowany w sądzie, w
      związku z czym wypisy takiego aktu wówczas wydaje sąd.
      Spadkobiercy nie zgłaszają śmierci spadkodawcy notariuszowi, tylko sądowi i
      wobec tego zazwyczaj notariusz nawet nie wie, iż taka osoba zmarła.
      Natomiast warto jeszcze podkreślić, iż wciąz nie mamy w Polsce rejestru
      testamentów i dlatego warto poznać odpowiedzi na te pytania. Przypomnę też, iż
      każdy notariusz nie tylko sporządza akt notarialny obejmujacy testament, ale
      też ma obowiazek udzielić odpowiednich wyjaśnień także na takie "poboczne"
      tematy.
      • raldek99 Re: Przechowywanie testamentu 09.04.07, 09:12
        Czyli tak naprawdę nie ma skutecznego sposobu, aby tak sporządzić testament,
        żeby mieć 100 % pewność, że spadkobiercy będą nim związani. Po prostu
        spadkobiercy po prostu "zapomną" o tym, że u danego notariusza leży mój
        testament...

Szkoda, czekam na ten rejestr testanentów!
        • netus81 Re: Przechowywanie testamentu 09.04.07, 21:36
          czyli notariusz nie głasza testamentu do sądu? nie wysyła spadkobiercą
          informacji o jego treści? nie zgłasza wartości spadku do urzędu skarbowego?
          czy takie ukazane w filmach odczyty testamentu u notariusza po śmierci
          spadkodawcy nie istnieją w rzeczywistości?
          • izba.notarialna Re: Przechowywanie testamentu 10.04.07, 14:48
            Szanowni Państwo,

Faktycznie notariusz nie zgłasza testamentu do sądu i nie wysyła go
            spadkobiercom. Testament, który został sporządzony u notariusz wcale nie musi
            być ostatnim i jedynym testamentem, który dana osoba sporządziła. Spadkobierca
            może przecież przed śmiercia sporządzoć jeszcze własnoreczny testament bądź
            notarialny ale u innego notariusza. Sąd stwierdzając nabycie spadku bierze pod
            uwagę wszystkie sporządzone testamenty, sprawdza ich prawdziwość. Odczyty
            testamentów przed notariuszem, jakie możemy oglądać w filmach w polskim prawie
            nie istnieją, co innego w Stanach Zjednoczonych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka