Dodaj do ulubionych

pensja w Brxl

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 17:58
Hello,

Teoretycznie od lutego mam zaczac prace w Brxl (po konkursie na tlumaczy).
Czy ktos moze mnie poinformowac, czy pensje dostaje sie z gory, tzn. na pocz.
danego m-ca, czy z dolu, tzn. na koncu przepracowanego m-ca? Dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: rudy Re: pensja w Brxl IP: *.2-136-217.adsl.skynet.be 02.01.05, 21:30
      Mi kasa wplywa na konto ok. 12 kazdego miesiaca i jest to wynagrodzenie za
      biezacy miesiac. Pierwsza wyplata w wysokosci 70% pelnego wynagrodzenia
      miesiecznego wplynela tez ok. 12 pierwszego miesiaca pracy.
      • Gość: Maria Re: pensja w Brxl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 23:01
        A jezeli zaczynam prace 15. danego miesiaca, to kiedy wplynie to 70%? Dziekuje
        z gory i pozdrawiam.
        • Gość: rudy Re: pensja w Brxl IP: *.26-136-217.adsl.skynet.be 03.01.05, 23:51
          nie mam pojecia. Za to dzial personalny na pewno bedzie to wiedzial.
        • Gość: Pablos Re: pensja w Brxl IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.05, 18:03
          Ja jestem w tej samej sytuacji. Napisano mi, że pod koniec miesiąca dostanę ok.
          90% należnego wynagrodzenia za tę połowę miesiąca.
    • eurokratka Re: pensja w Brxl 06.01.05, 09:39
      Ja zaczynalam 15 i zdaje sie 2 tygodnie potem dali mi jakas zaliczke.
      Ogolnie to trwa kilka miesiecy zanim wszystko ureguluja. Do tego czasu sie
      jedzie na zaliczkach.

BArdzo wazne jest wziac sporo pieniedzy na poczatek bo musisz miec z gory 3
      miesiace czynszu do depozytu plus bierzacy czynsz czyli 4 miesiace na dzien
      dobry. Ja place 1000 Euro na miesiac wiec byl to spory wydatek. Po kilku
      pierwszych miesiacach sytuacja sie normuje i mozna sobie finansowo poszales.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Ekonomist(k)a jak poszaleć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 19:59
        Mam pytanie dot. pensji: na warunki polskie 3,5-4 KEUR to oczywiście sporo
        pieniędzy, ale życie w Brukseli jest na pewno droższe. Na ile tak naprawde
        mozna sobie pozwolić, płacąc przy tym ok. 1000 EUR za mieszkanie? Odpowiada to
        poziomowi zycia w Polsce przy jakich zarobkach (netto)?

Pozdrawiam
        • Gość: xxx Re: jak poszaleć? IP: 138.250.144.* 08.01.05, 19:05
          kurcze ta zarobki sa naprawde duze!!! ja nie wiem jak mozna sie zastanawiac nad
          tym??? normalny belg zarabia okolo 1100-1300 netto co miesiac i z tego oplaca
          wszystko. Ja mieszkalam tam na stypendium (1350 Euro) i poza mieszkaniem -350
          euro bardzo niska cena, ale to tylko w brukseli sa kosmiczne ceny-bo was troche
          duzo jest:P - za 200-300 euro mozna przezyc w miare normalnie, dorzucisz do
          tego 200-300 euro i nie wiesz co z kasa robisz. Ceny w Belgi w niktorych
          przypadkach sa nizsze niz w polsce. Oczywiscie jak bedziecie chodzic codziennie
          do restauracji to bedzie to kasa akurat na bardoz wystawne zycie...ale to chyba
          nie jest potrzebne. A pare kilometrow od brukseli za 700 euro mozna wynajac
          dom...wiec ... studio, czy male mieskznie za duzo mniej.
          • Gość: nie do wiary Re: jak poszaleć? IP: *.218-201-80.adsl.skynet.be 09.01.05, 00:16
            To jest poprostu smieszne co napisalas o zarobkach.
            Jestem tu od maja i bez zadnych wiekszych wydatkow na rodzine 3 osobowa wydaje
            2500 Euro i to jest przy skromnym standardzie.
            za 300 na miesiac to chyba tylko jajka mozna jesc.
            • Gość: xxx Re: jak poszaleć? IP: 138.250.144.* 10.01.05, 12:58
              napisalam ze w bxl ceny na mieszkanie sa sztucznie wiwindowane... i dlatego tak
              duzo wam kasy wychodzi.
              Sorrki ale od maja to ciut krotko mieszkasz....pozatym zyjesz w swiecie
              pracownikow unii a nie belgow co tez jest duza roznica i wam raczje kazdy poda
              wieksza sume za mieszkanie. Ja po oplaceniu mieszkania i garazu mialam 900 euro
              i uwazam ze to jest naprawde spoko kasa, jezdzilam bardzo duzo na wakacje i
              jakos zawsze udalo mi sie odlozyc. dotego mialam samochod, gralam w tenisa
              chodzilam na wspinaczke... takze zycie raczej nie bylo do konca skromne...no
              ale jak ktos ma jeszcze rodzine na utrzymaniu to wiadomo kaske sie obcina na
              wydatki nie najpotrzebniejsze.

nadal uwazam ze osoba ktora jest sama i nawet zaplaci jakas nie ludzka cene
              1000 euro na mieszkanie to za 500-600 euro bedzie wstanie zyc normalnie a za
              1000 euro spokojnie moze szalec jak chce i chodzic do restauracji. ( jedno
              wyjscie ok 25 euro na pozadnie jedzonko+piwko, z winem drozej :d)
              • eurokratka Re: jak poszaleć? 12.01.05, 18:31
                Wiesz ja w Polsce nie miezskam od ponad 15 lat wiec moze moj standard zycia
                jest troche inny. Ale chetnie podaje skad mi sie to 2500 na 3 osobowa rodzine
                wzielo.
                1. Czynsz 1000 ( w tym jsa oplaty za elektrycznosc, wode etc). Cena jest
                normalna bo w dzielnicy Watermaal - blisko lasu i jezior za 3 pokoje umeblowane
                w normalnym standardzie wlasnie tyle musisz zaplacic.
                2. Jedzenie na 3 osoby to okolo 100 Euro na tydzien - 500 na miesiac. Robie to
                regularnie i od kiedy jest nas troje to nie zaleznie czy to jest Belgia, NY czy
                Londyn to to mniej wiecej tak wychodzi.
                3. Lunche w pracy (7 x 20dni x 3 osoby = 420)
                4. Telefon i internet 57
                5. Podstawowe zajecia dodatkowe dla dziecka 80
                6. Sprzatanie mieszkania raz na tydzien 160
                7. Co dwa tygodnie jednodniowa wycieczka gdzies za miasto bez hotelu - 2 x 100
                8. Fryzjer raz w miesiacu - 3 x 25 minimum

Zdaje sie ze juz doszlam do 2500 ALE gdzie jeszcze ubezpieczenie samochodu,
                benzyna, trnsport publiczny, ubrania, buty ktorych za mniej niz 50 sie nie da
                kupic - to znaczy da sie ale chodzenia w takich nie polecam, nie mowiac juz o
                restauracjach czy okazjonalnym salonie odnowy.............

Nie sadze zeby te sumy co podaje byly oznaka zycia ponad stan.
                Nie uwazam tez ze jest to suma bardzo wysoka. Prwy zarobkach tu mozna do tego
                zaoszczdzic.

Chetnie przeczytam opinie innych na ten temat.
                Pozdrawiam.

• Gość: xxx Re: jak poszaleć? IP: 138.250.144.* 14.01.05, 16:02
                  hmm, to wyszlo tyle samo:-)

mieszkam zagranica od 6 lat i tez nie uwazam ze zyje ponad stan. W momencie 3
                  osob to wiadomo ze 2500 euro nie jest duzo, ale dla jednej to naprawde starczy.

• Gość: J. Re: pensja w Brxl IP: *.cec.eu.int 07.01.05, 17:41
      O ile dobrze pamietam, to o zaliczke musialem POPROSIC. Rzeczywiscie bylo to ok
      70% ale pensji podstawowej, czyli bez dodatków (które sa dosc wysokie przez
      pierwsze miesiace). Reszta kaski + nastepna pensja pojawily sie w kolejnym
      miesiacu.
      Potwierdzam, ze potrzeba tutaj na starcie duzo kasy: za mieszkanie wplaca sie
      gwarancje 3x czynsz miesieczny PLUS placisz czynsz z góry.
    • Gość: Natalia kto juz cos wie o daily allowances IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:25
      Sorki, ze wracam do tematu, ale musze zaplanować swoje finanse, pozyczki,
      kredyty, wydatki i dlatego intersuje mnie, czy daily allowance otrzymuje kazdy
      urzednik na okresie probnym przez 10 miesiecy, czy tylko ów, który ma rodzinę?
      A reszta przez 4 miesiące. Może jest już ktoś na miejscu, kto "na własnej
      skórze" się o tym przekonał? DG Admin milczy.
      • Gość: G. Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:39
        A skad 10 miesiecy? Poczytaj Staff Regulation,zalacznik VII, pkt. D, art.10
        stoi jak byk ile dostaniesz i jak dlugo. No tak, ale to tylko teoria.
        • Gość: Natalia Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:51
          SR znam jak własną kieszeń:-)Tak, wlasnie, w tym właśnie punkcie SR jest
          napisane, ze jezeli chodzi o urzednika "na probe" to dostaje on przez okres
          próby plus jeden miesiac. Tylko czy to chodzi o tego co ma rodzine, czy o
          kazdego?
          • Gość: G. Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:55
            To chyba rozne wydania mamy, bo u mnie jest wyraznie napisane kto dostaje i jak
            dlugo.
            • Gość: N Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:00
              I co, masz różną wersję? Nie sądzę.

1. Where an official furnishes evidence that a change in the place of residence
              is required in order to comply
              with Article 20 of the Staff Regulations, such official shall be entitled for a
              period specified in paragraph 2 of
              this Article to a subsistence allowance per calendar day as follows:
              Official entitled to receive household allowance: EUR 34,31.
              Official not entitled to receive household allowance: EUR 27,67.
              The above scale shall be reviewed each time remuneration are revised pursuant
              to Article 65 of the Staff
              Regulations.
              2. The period in respect of which the daily subsistence allowance is granted
              shall be as follows:
              (a) in the case of an official who is not entitled to the household allowance:
              120 days;
              (b) in the case of an official who is entitled to the household allowance: 180
              days or, if the official is a
              probationer, the period of probation plus one month.
            • Gość: G. Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:00
              W moim SR stawki sa w pkcie 1, czas otrzymywania w pkcie 2. wydanie z 1 maja
              2004, a u ciebie?
              • Gość: G. Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:02
                dokladnie mamy to samo, wiec moze nie rozumiem problemu.
                • Gość: Nat Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:04
                  Sorry, gościu G, nie rozumiesz "problemu". Przeczytaj ostatni punkt i
                  zinterpretuj. Dzięki.
              • Gość: N Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:02
                1.05.2004
                • Gość: G. Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:13
                  zatrudnij sobie prawnika :) bo moim skromnym zdaniem okres probny ma kazdy taki
                  sam - zonaty i nie, a stawki sa w pkcie 1. czy ktos moze napisac, jak jest
                  faktycznie?
                  • Gość: Nat Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 18:15
                    Tak, tak! Właśnie o to proszę, żeby zgłosił się ktoś, kto już wie to na pewno,
                    czyli jest zatrudniony. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów! Oraz ciebie gościu
                    G!
                    • Gość: G. Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 12:05
                      Drogi Gosciu Nat, daily allowance dostaniesz tak czy siak po okresie probnym
                      (jak nie masz meza to za 120 dni- nie rozumiem dlaczego, ale tak mi wlasnie
                      napisal pan z Admin) A! Jednak pod warunkiem, ze nie przedstawisz faktur o
                      kosztach przeprowadzki.
                      • Gość: gosc Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: 138.250.144.* 12.01.05, 12:11
                        hmmm, to dziwne dlaczego po okresie probnym? w tekscie jest chyba inaczej....
                        to wychodzi ze sie nie oplaca dawac faktur po przeprowadce...przynajmniej dla
                        mnie;-)
                        to troche bez sensu bo wlasnie na poczatku czlowiek ma mase kosztow
                        dodatkowych, gwarancje na wynajem, tfu kaucje, +oplata za mieszkanie, +
                        wszystkei inne dodatkowe oplaty, ktore trzeba poniesc zwiazane z przeprowadzka+
                        mieszkaniem w hotelu przez jakis czas....
                        • Gość: G. Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 12:17
                          Ale wyplate dostaniemy ok. 10go, takze chociaz tyle. niemniej jednak trzeba
                          troche zainwestowac..
                          • Gość: gosc Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: 138.250.144.* 12.01.05, 12:34
                            ja zaczynam od 15-tego...wiec...a przyjezdzam 10-tego to tymbardziej bede miala
                            jakies 6 tygodni ze swojej kasy:(
                            • Gość: Nat Re: kto juz cos wie o daily allowances IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 15:02
                              Jezeli zaczynasz od 15., to dostajesz zaliczke w tym samym miesiacu przed
                              koncem miesiaca.
                              Co do daily allowance, dostałam w końcu odpowiedź z Admin na moje pytanie,
                              przez jak długo dostaję ten dodatek będąc na okresie PRÓBNYM:
                              As you have no family allowances, you are entitled to 120 days of daily
                              allowances. Should you have any other questions regarding the rights, please
                              contact Ms. Totaro. She determines the rights, and we then pay you accordingly.
    • Gość: Tito Wyjasnienie IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 12.01.05, 16:00
      To jest chyba jasne:

Daily subsistence allowance (Article 10 of Annex VII, Staff Regulations and Article 25, CEOS)

Officials:
      When first starting work with Parliament:

- for a period of 120 days if not entitled to the household allowance,
      - for the entire period of probation plus one MTYth if entitled to the household allowance;

Officials and temporary staff are advised that under no circumstances is the daily subsistence allowance payable beyond the date on which you carry out your removal.

• Gość: gosc Re: Wyjasnienie IP: 138.250.144.* 12.01.05, 16:16
        hmm, to teraz juz sama nei wiem jak to z tym jest??? bede temporary z probation.
        a tego dopisku nie widzialam w ogolnym regulaminie
        • Gość: Tito Wyjasnienie dla temporary IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 12.01.05, 16:31
          Temporary staff:

- contract of less than 12 Months: for the duration of the contract (max. 12 Months),
          - contract of 12 Months or more:
          · without probationary period: if not entitled to the household allowance: 120 days
          if entitled to the household allowance: 180 days
          · with probationary period: if not entitled to the household allowance: 120 jours
          if entitled to the household allowance: for the probationary period plus one MTYth, minimum 180 days.
          • Gość: gosc Re: Wyjasnienie dla temporary IP: 138.250.144.* 12.01.05, 17:27
            dzieki no wlasnei mi sie tak wydawalo ze tak jest
            nie rozumiem tylko dlaczego ci co maja dodatkowa kase na mieszkanie maja
            jeszcze wiecej kasy:( mi na mieszkanie sie nie nalezy....
            • Gość: Tito Re: Wyjasnienie dla temporary IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 12.01.05, 17:29
              Jak sie dorobisz zony to zrozumiesz
              • Gość: gosc Re: Wyjasnienie dla temporary IP: 138.250.144.* 12.01.05, 17:36
                Tito,
                Primo prawo polskie nie zezwala abym miala zone
                secundo mam inna opcje seksualna i wole meza;-)
                a dzieki za wyjaznienie
              • Gość: gosc Re: Wyjasnienie dla temporary IP: 138.250.144.* 12.01.05, 17:36
                Tito,
                Primo prawo polskie nie zezwala abym miala zone
                secundo mam inna opcje seksualna i wole meza;-)
      • Gość: Sofi Re: Wyjasnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 16:21
        Dobre ...

Najpierw przyznaja ten allowance na podstawie SR, a potem jestesmy advised zeby
        im oszczedzic :) Chyba ze czegos nie zrozumialam.
        • Gość: Agata Re: Wyjasnienie IP: *.pks / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 18:46
          To nie jest takie proste.
          Nie kazdy ma bonusy:))))

• Gość: bacon Re: Wyjasnienie IP: 5.5.* / 80.58.39.* 14.01.05, 15:45
            Tito, jak zwykle Twoje pojawienie sie na forum rozwiewa wszelkie watpliwosci.
            Jest to jak najbardziej logiczne. DSA w domniemaniu sluzy oplaceniu hotelu na
            poczatku, lub w okresie probnym, zeby nie wynajmowac mieszkania na 3 lata,
            jesli nie masz kontraktu na stale. Stad tez uwaga, ze nie bedzie placone DSA po
            przeprowadzce, bo to oznacza, ze masz juz mieszkanie. Proste, trzeba sie
            wstrzymac z przeprowadzka 10 miesiecy, z tym ze przed uplywem 12 miesiecy (o
            ile dobrze pamietam). Oczywiscie mozna sie przeprowadzic wczesniej, ale
            oficjalnie meble trzeba przewiezc pozniej (koszt jest zwracany).
            Jednak rzeczywiscie, nie do konca jest w porzadku, ze ludzie bez household
            allowance, maja znacznie krotszy okres wyplacania DSA.
            Ja mam od niedawna zone, i nie zaluje. Oczywiscie nie tylko z powodu wyzszych
            dochodow. Zwlaszcza, ze na dluzsza mete sie nie oplaca, bo jak sie skonczy
            daily subsidance, na zone dostane nagle 200 euro i troche, a na pewno bedzie
            mnie drozej kosztowala. Zwlaszcza jak wyrwie sie na zakupy kiedy bede w pracy.
            Oczywiscie, te wyliczenia to zarty, fajnie miec zone.
            Troche wyprzedzam fakty, jeszcze mnie nie wzieli, ale mam interview wkrotce.
            Zobaczymy. Pozdrawiam.
            • Gość: Tito Re: Wyjasnienie IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 17.01.05, 09:06
              Dzieki za komplement. A jesli chodzi o zony to w twoim zarcie jest duzo prawdy - jestem zonaty 6. rok :)
              • Gość: Sofi Do Tito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:13
                Tito, a co ty myslisz ze faceci sa mniej wymagajacymi partnerami ? Tak sie
                sklada ze ja z kolei jestem mężata 6. rok i uważam że wasze zabawki są dużo
                bardziej kosztowne np. dobre autko, squash, dobra whisky - nie wpominając o
                innych gadżetach. Dobra - żarty, żartami, a teraz do rzeczy:
                - jak w praktyce jest z tym okresem probnym ? Rozumiem, ze skoro ADMIN w tej
                chwili wyplaca installation allowance po 3-4 m-cach, a kiedyś wypłacał po 10,
                wniosek stąd taki, że prawie 100% ludzi musiało przechodzić ten okres próbny,
                skoro ryzykują wypłatę tego czegoś wcześniej. Slyszales zeby ktos tego nie
                przeszedł i wiesz za co ?
                - rozumiem też ze w praktyce i tak ludzie szukają od razu mieszkania i
                większość od razu wynajmuje na 3 lata i zaczyna się urządzać .. Wiesz jak to
                jest - tak z Twoich obserwacji ? Jakos srednio wyobrazam sobie mieszkanie przez
                9 m-cy w hotelu z mężem i dzieckiem w wieku przedszkolnym ;)
                • Gość: Tito Re: Do Tito IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 17.01.05, 10:38
                  Nie mialem meza, ale obserwujac mnie z punktu widzenia mojej zony doszedlbym do tych samych wnioskow co Ty z ta roznica, ze pije piwo zamiast whiskey a w Belgii z tego powodu jestem poprostu w raju.

> - jak w praktyce jest z tym okresem probnym ?

Jestem za krotko zeby mowic o praktyce. Moge powiedziec o teorii i o tym co slyszalem. No wiec nie slyszalem, zeby ktos nie przeszedl okresu probnego. Trzebaby byc chyba debilem albo zlodziejem zeby wypasc...

> - rozumiem też ze w praktyce i tak ludzie szukają od razu mieszkania i
                  > większość od razu wynajmuje na 3 lata i zaczyna się urządzać

Ja wynajlem mieszkanie umeblowane na 6 miesiecy z 2 kumplami. Nie musisz mieszkac w zadnym hotelu zeby dostac allowance. Musisz tylko potwierdzic ze sie nie zainstalowalas a to polega na tym, ze w formularzu, ktory wypelniasz pierwszego dnia w pracy u ADMINow wpisujesz, "nie przywiozlam mebli do Brukseli" (jest pytanie o to przynajmniej w PE) co oznacza, ze jestes tymczasowo i nalezy Ci sie to allowance.
                  • lat1 Re: Do Tito 17.01.05, 10:44
                    Cześć Tito,
                    no faktycznie to Leffe we Franklinie jest na poziomie :))) geuze też niczego
                    sobie :)
                    pozdrawiam z Polski
                    • Gość: Tito Re: Do Tito IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 17.01.05, 11:25
                      Pozdrawiam i do zobaczenia jak juz osiadziesz tutaj
                  • Gość: Sofi Re: Do Tito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:58
                    No to wpisze za 2 tygodnie, ze nie przywiozlam mebli do Brukseli. Zeby bylo
                    smieszniej - nie zamierzam nawet ich przywozic, bo wiekszosc bede kupowac
                    nowych na miejscu.

Aha - VAT allowance przysluguje mi od poczatku - to juz wiem, natomiast
                    rozumiem, ze raczej nie odbieraja tego jako sygnalu, ze juz sie zaczelam
                    urzadzac i wszystko zwiozlam.
                    • Gość: Sofi Re: Do Tito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:59
                      I jeszcze jedno pytanko: grasz w squasha ? Jak dlugo ?
                      • Gość: Tito Re: Do Tito IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 17.01.05, 11:18
                        Nie gram. ja jestem gadzeciazem ubogim - pracowalem do tej pory w NGOsach :)

Judo - uprawialem i pare lat temu przerwalem a teraz chce wrocic do tego
                    • Gość: Tito Re: Do Tito IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 17.01.05, 11:24
                      > Aha - VAT allowance

Po pierwsz pamietaj ze oprocz daily i instalation allowance dostajesz jeszcze pokrycie kosztow przeprowadzki (pakowanie i przywoz) - wiec nad przywozem mebli warto pomyslec. Moze nawet warto kupic dobre polskie meble bo beda tansze niz tutejsze bez VAT i przywiezc je i odzyskac kase za transport.
                      Ja sprzedalem meble nie wiedzac ze zwroca za przeprowadzke (myslalem ze trzeba pokryc koszty z instalation a.) ale nowe chyba kupie w Polsce.

Nie mam poojecia jak sie ma kontrola zakupow bez VAT do daily allowance...

Na zakupy bez VAT masz rok, a jego bieg musi rozpoczac sie w ciagu 2 lat od podjecia pracy.
                      • Gość: Sofi Re: Do Tito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 12:15
                        Akurat nie mam co myslec nad przywozem mebli, bo wiekszosc mam wbudowanych,
                        robionych na zamowienie - mąż architekt wyzywal sie na naszych wnetrzach. Mysle
                        ze po demontazu zostalyby z nich elementy pierwsze, ktorych nie warto byloby
                        wozic i skladac z powrotem.
                        Po drugie - nie wiem, co to sa "dobre polskie meble", osobiscie przyznam ze nie
                        spotkalam sie z czyms takim. Ja znam np. dobre wloskie meble, ale te jeszcze
                        dlugo beda over my budget :)
                        Co do cen mebli: nieprawda. Porownywalam ceny w IKEA (akurat to so najprostsze
                        bardzo sympatyczne mebelki, ktore calkiem mi sie podobaja) - ceny sa bardzo
                        podobne jak w Polsce (czasami roznice rzedu 10%), jedynie te rzeczy ktore
                        produkowane sa przez IKEE w Belgii np. materace sa sporo drozsze z uwagi na
                        wyzsze koszty robocizny.
                        • Gość: Tito Re: Do Tito IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 17.01.05, 15:48
                          Majac meza w branzy masz o wiele lepsze rozeznanie, co widac. Tansze sa w Polsce meble polskie i to mialem na mysli. Generalnie jak sie tutaj znajdziesz to prosze cie o rade jakie meble kupic! Pa! i powodzenia!
                          • Gość: gosc Re: Do Tito IP: 138.250.144.* 17.01.05, 16:04
                            Tito mam takie pytanko, bede zatrudniona jako temporary staff, czy ten vat tez
                            mi przysluguje? chce kupic samochod...wlascie musze...;-)
                            • Gość: Tito Francuz jedynie... IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 17.01.05, 16:23
                              Po angielsku nie znlazlem...

BTW ja kupilem przed wyjazdem auto w Polsce - jak dobrze poszukasz w promocjach (auta z 2004 + kryzys branzy po sprowadzeniu uzywanych) to kupisz nowe w PL taniej niz tutaj bez VATu. Mnie w listopadzie udalo sie wytargowac 12 tys PLN :)

A jesli chodzi o VAT to musisz sie wgryzc sam/a:

(English version to be published soon)

I - Conditions pour bénéficier de la franchise :

En vertu de l'article 12d du Protocole sur les Privilèges et Immumnités des Communautés européennes, les fonctionnaires et autres agents des institutions et organes des Communautés européennes installés en Belgique bénéficient, lors de leur première prise de fonctions en Belgique de la franchise sur les achats qu'ils effectuent à cette occasion.

La durée de la franchise est de 12 mois endéans les deux premières années de la prise de fonctions. Elle est accordée aux agents statutaires:

dès le moment où il apparaît qu'ils resteront en fonction pendant au moins 12 mois consécutifs;

qui n'ont encore jamais bénéficié des exonérations établies par l'art. 42,§3, alinéa 1er du Code de la TVA(art.15, par. 10 de la direct. 77/388/CEE);

qui ne sont pas déjà inscrits au Registre national au moment de leur engagement;

qui sont de retour en BE, pour une prise de fonctions, à une adresse différente de celle où ils habitaient précédemment, après avoir été radiés du Registre national pendant au moins 2 ans.

II - Formalités

Important : Avant tout achat hors TVA de véhicule, veuillez contacter le service Privilèges et Immunités.

Les achats en franchise peuvent être réalisés de deux façons :

1) le fonctionnaire/agent souhaite disposer immédiatement de l'objet acheté : il informera le magasin qu'il bénéficiera de l'exonération de TVA et demandera une facture qui soit datée, porte son nom, prénom (tels que sur son passeport) et son adresse en Belgique. La facture devra préciser l'indication du taux de TVA appliqué, le montant de l'opération et mentionner la date de livraison. Le fonctionnaire/agent s'acquittera du montant de la facture TVA comprise et, après avoir accompli les formalités décrites plus loin, récupérera le montant de la TVA auprès du magasin.

2) le fonctionnaire/agent commande un objet : il informera le magasin qu'il bénéficiera de l'exonération de TVA et demandera un bon de commande qui soit daté, porte son nom, prénom(tels que sur son passeport), son adresse en Belgique, la date de la livraison, le taux de la TVA appliquée et le prix de l'objet en question, hors TVA. Le fonctionnaire/agent accomplira les formalités décrites plus loin et finalement s'acquittera, dans les délais autorisés par les services des Douanes, de la facture qui sera rédigée avec un montant hors TVA. Le fonctionnaire/agent remettra copie de la facture acquittée et portant mention de la date de la livraison, au service P&I, lequel à son tour, l'enverra au service des Douanes.

Un véhicule sera toujours acheté au moyen d'un bon de commande.

ACHATS EFFECTUES SUR LE MARCHE INTERIEUR BELGE ET DANS UN ETAT MEMBRE DE L'U.E.

Pour revendiquer la franchise les fonctionnaires et agents doivent remplir en deux exemplaires originaux le document 15.10 intitulé

"Certificat d'exonération de la TVA et des droits d'accise
                              (Article 15 par.10 de la directive 77/388/CEE et
                              Article 23 par.1 de la directive 92/12/CEE)

Seront indiqués sur le formulaire :

nom, prénom (tels que sur le passeport) de l'agent ainsi que son adresse complète en Belgique;

après le prénom, le numero de dossier de la carte d'identité spéciale (L/04/00000/S...../TI/00);

nom, adresse et n° de TVA du fournisseur belge ou européen;

la description du bien et s'agissant d'un véhicule à moteur, la marque, le type, l'année de fabrication, la cylindrée et la puissance du moteur.

le prix du bien hors TVA.

Les deux originaux 15.10, datés et signés, seront remis, avec la copie du bon de commande ou de la facture, selon le cas, au service Privilèges et Immunités du Parlement européen qui, après avoir apposé le cachet de l'institution et fait signer le Chef responsable vis-à-vis des Douanes, les enverra à l'Administration Centrale des Douanes et Accises, service des procédures douanières.

Après vérification des droits de l'intéressé à la franchise, le service des Douanes portera, dans la case appropriée, l'autorisation demandée valable pour une durée de 3 mois, sans dépasser la date d'échéance de la période totale de franchise.

Un document 15.10 sera renvoyé au P.E. qui le remettra à l'intéressé lequel le donnera à son fournisseur. Ce dernier le joindra à la copie de la facture comme justification du non-paiement de la taxe sur la vente réalisée.

A retenir :

Lors de l'introduction de la première demande d'exonération de TVA, le service des Douanes prend en considération la date de l'établissement du bon de commande ou de la facture pour déterminer la date de forclusion définitive.

Dans le cas d'une demande d'exonération de TVA introduite par un bon de commande il est à noter que la date d'autorisation fixée par les services des Douanes signifie qu'à cette date-là l'objet commandé doit être facturé payé et livré. La facture qui confirmera la livraison et en précisera la date devra être présentée le plus rapidement possible au service P&I pour le service des Douanes.

L'immatriculation du véhicule acquis en franchise doit se faire au nom du fonctionnaire et avoir lieu dans les 8 jours qui suivent la livraison du véhicule, et ceci avant l'expiration de la période d'octroi de la franchise.

S'agissant de l'achat d'un véhicule hors Belgique, le certificat d'immatriculation étranger devra être présenté au service des Douanes avec la demande d'immatriculation (fiche rose).

En ce qui concerne le formulaire 15.10 ci-dessus mentionné, le Service Public Fédéral Finances attire notre attention sur l'importance de le remplir correctement et plus particulièrement sur les points suivants

5 articles maximum par formulaire

traduction en français ou néerlandais de la dénomination des articles

prix HORS TVA

pas d'article dont le prix soit inférieur à € 50 hors TVA

ACHATS EFFECTUES DANS UN PAYS AUTRE QU'UN ETAT MEMBRE DE L'UE

En cas d'importation directe d'un pays autre qu'un état membre de l'UE, et de sortie d'entrepôt, le document 136F reste d'application.

• Gość: Ala Re: Do Tito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 16:24
                            Tito mam pytanko. Rozumiem, że będziesz pracował w PE w Brukseli. Czy
                            lobbowałeś w PE i jaki miałeś wpływ na wybór miejsca zamieszkania Bruksela/Lux?
                            • Gość: Tito Re: Do Tito IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 17.01.05, 17:14
                              Lobbowalem przez ludzi poznanych na stazu w PE w 2000.

Mieszkanie - pelna swoboda. To nie az taki socjalizm jak sie wydaje - nie ma mieszkan sluzbowych.
                              • Gość: gosc merci Tito IP: 138.250.144.* 17.01.05, 17:23
                                thanks ;-)

wyglada spoks na brukselke... tylko ze widzisz ja w belgi mieszkalam przez
                                prawie 3,5 roku z samochodem na polskich tablicach i poza kradzieza tablicy!!
                                wrrrrryyyy, i dekli bylo wszystko ok, ale teraz jade do kopenhagi..no i tam
                                maja jakis nie ludzi system!! mam prawo jezdzic na polskich tablicach przez 14
                                dni!!! w NL znajomi obchodili takie podobnie durne prawo rejestrujac samochod
                                na czlonka rodziny mieszkajacego w PL...no ale tu sie dunczycy tez
                                wycwanili...i tak nie moge tez zrobic..pomijam ze samochody tam sa ..lekka
                                raczka dwa razy drozsze niz w PL, 30% drozsze niz w UK ....no wiec mnie nie
                                bedzie stac jak najpierw kupuje a pozniej odzyskuje TVA...ech c'est la
                                vie...cos innego trzeb a bedzie wykombinowac ....
                              • Gość: ALA Re: Do Tito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 17:42
                                Tito ja wiem, że to nie socjalizm i możesz mieszkać gdzie chcesz ale mi chodzi
                                o to czy miałeś wybór czy pracować w PE w Brukseli czy w Luksemburgu? :-)Czy to
                                zależy od tego co robisz a moze od DG
                                • Gość: Tito Re: Do Tito IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 17.01.05, 17:48
                                  AAAA No tosmy sie nie zrozumieli :)

To zalezy od DG. Generalnie wiekszosc ludzi jest w BRU a w LUXie sprawy administracyjne, czyli obsluga tych w BRU :), np. druk (OPOCE), DG ADMIN
                                  • Gość: Sofi Re: Do Tito IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 17:54
                                    W kwestii mebelkow:
                                    - nie wiem jaki styl ci odpowiada, ale poniewaz mnie calkowicie odpowiada styl
                                    IKEA to pewnie bede sie zaopatrywac w tym sklepie.
                                    - wiem ze w Belgii IKEA ma jeden sklep on-line, a poniewaz i tak musza ci te
                                    mebelki przytransportowac, wiec ja zamierzam zalatwic to w ten sposob, zeby
                                    wybrac sie na sympatyczny spacerek po sklepie w Zaventem, wynotowac, co i kiedy
                                    potrzebuje, wziac sobie stamtad katalog, przy okazji zalapac sie na mily
                                    szwedzki lunczyk, a potem w domciu wybrac, co jak i kiedy i zamowic przez
                                    strone internetowa (trzeba tylko im przefaksowac ten swistek z Adminu, ze
                                    kupujesz bez VAT, zeby wiedzieli, jak maja wypisac fakture) i tyle
                                    • Gość: Ekonomist(k)a meble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 20:52
                                      Ja przy pierwszym urządzaniu mieszkania zamawiałam meble w Swarzędzu i a/ byly
                                      dokładnie takie jakie chcieliśmy, b/ znacznie tańsze niż w sklepie. Teraz być
                                      może to powtórzymy - o ile będziemy się przeprowadzac.
                                      • Gość: Nat Re: meble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 20:56
                                        Hej Ekonomistko! A w jakiej firmie zamawialiscie te meble w Swarzedzu? Jezeli
                                        warta polecenia to polec:)
                                        • Gość: Ekonomist(k)a Re: meble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 19:27
                                          To był 'prywatny' stolarz - poszliśmy na wystawę mebli, zobaczyliśmy komplet w
                                          stylu, który się nam spodobał, przy kórym oczywiście był adres i telefon
                                          stolarza *na tym zresztą wystawa mebli polega :) ). Jesteśmy zadowoleni i
                                          zapłaciliśmy mniej, niż za meble podobnej klasy w sklepie.
                                • Gość: xxx samochod z Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 17:49
                                  Nie wiem czy kupno samochodu w Polsce i przerejestrowywanie go tam na
                                  belgijskie numery jest takie fajne - podobno szczegolnie baaardzo jest to
                                  upierdliwe, jesli autko kupione zostalo mniej niz 6 m-cy przed wyjazdem i
                                  czasami takie przerejestrowanie kosztuje duzo odciskow na nozkach, pieniazkow i
                                  nerwow ... chcialabym sie mylic, ale zajrzyjcie na forum Belgia-Polska, tam juz
                                  zaistnial swego czasu ten temat.
                                  • Gość: Tito Re: samochod z Polski IP: *.upc.chello.be 18.01.05, 17:38
                                    Na pewno kazdy kontakt z urzedem boli.
                                    Ja zarejestrowalem maszyne takze na zone, ktora posiedzi do czerwca w Polsce i nie bedzie zameldowana w B. Wiec gdy policja sie czepi (mniej policjantow niz tu nie widzialem nigdzie na swiecie) to mozna powiedziec ze zona przyjechala wlasnie z Polski i mi na chwile zostawila auto. Poki co nie musialem sie nikomu tlumaczyc.
                                    No a potem minie to 6 miesiecy albo 6 tys km i wtedy przerejestruje.
    • Gość: elf Re: pensja w Brxl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:28
      Sorry ale co to jest Brxl???
      • Gość: Unia Re: pensja w Brxl IP: 32.106.80.* 25.01.05, 22:32
        Bruksela (po francusku Bruxelles, po niederlandsku Brussel, po angielsku
        Brussels)
        • Gość: gosc Re: pensja w Brxl IP: 138.250.144.* 26.01.05, 11:37
          tak naprawde to skrot jest Bxl;-)) przynajmniej taki uzywaja autohtoni
          • Gość: elf Re: pensja w Brxl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 12:21
            aha bo myślałem wcześniej że komuś chodziło o beneluks
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka