Dodaj do ulubionych

BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 15:51
dostałam pracę jako opiekunka osób starszych. Płaca: 11500funtów rocznie, 6
dni w tygodniu. Zastanawiam się, czy warto rzucic wszystko i jechać . Mam
mieszkanie, pracę w szkolnictwie, nie zarabiam dużo, ale na życie wystarczy.Są
argumenty za i przeciw. Ta praca wygląda mi na ciężką harówkę, ktorej Angole
na ogół nie chcą. CZy warto, biorąc pod uwagę koszty życia 'tam'? Ile mogłabym
zaoszczędzić? Podzielcie się opiniami.
Obserwuj wątek
    • ex-rak Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 07.01.05, 16:26
      Ja bym sie chyba nie zdecydowal na wyjazd.
    • Gość: BB Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.lodz.mm.pl 07.01.05, 16:48
      Jeśli miałbym własne mieszkanie to nigdzie bym nie jechał.
    • Gość: Wanda Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.icafe.spacenet.de / *.icafe.spacenet.de 07.01.05, 17:03
      Nie jechac! Szlachetnie jest za darmo /charytatywnie/
    • jsr184 Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 07.01.05, 17:04
      zalezy bardzo. po pierwsze pytania typu ile sie uda zaoszczedzic nie maja w
      ogole sensu. niektorzy zaoszczedzaja pracujac za niecale 5L za godzine a inni
      jeszcze maja dlugi na kartach kredytowych :D ( np ja :D ) co do harowki to lekko
      nie ma, trudno znalezc prace, w ktorej nie bedziesz harowac.

czy 11500 rocznie to duzo, zalezy to bardzo od miasta, w ktorym masz mieszkac.
      na londyn nie jest to duzo. wychodzi okolo 960 na miesiac, od tego podatek i
      ubezpieczenie i na oko okolo 700f na czysto. to w sumie tak jakbys i w polsce
      miala za 700-800zl pracowac (i w polsce mieszkac). przyjezdzaja tu ludzie,
      ktorzy zarabiaja duuzo mniej (np ok. 300g miesicznie juz po opodatkowaniu) i
      jakos "zyja" i jakos odkladaja. takiego zycia nie polecam, czyli gniezdzenia sie
      w pokoju z 2 osobami i jedzenia tanich puszek z tesco. to wlasnie najczesciej
      jest tajemnica oszczedzania. koszty zycia sa wszedzie inne. podaj miasto, do
      ktorego mialabys pojechac. gdybys w londynie chciala wynajac 1 bedroom flat to z
      tej wyplaty jest to praktycznie niemozliwe (800-900 to cena najmu + council tax
      + oplaty). ale na pokoj wystarczy (ok. 300f na miesiac). ale mowie tu o londynie.
      • Gość: Mike27 Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.01.05, 17:06
        Odpusc sobie wyjazd za tak nedzne pieniadze...
        • jsr184 Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 07.01.05, 17:08
          w sumie dobrze podsumowales mojego posta, jednak rozpisalem sie wiecej zeby bylo
          wiadomo dlaczego to sa niewielkie pieniadze i czemu sobie odpuscic :D
      • Gość: maggie Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: 212.87.240.* 07.01.05, 17:12
        a ie mniej więcejmożena oszczędzić przy zarobkach ok.14K rocznie mieszkając w
        Canterbury(przy średnim poziomie zycia, dodajmy)...dziękuje za info wszelkie
        • Gość: Mike27 Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.01.05, 17:18
          od 14k odejmij 30% na podatki i NI, od tego mieszkanie jakies 200 £ miesiecznie
          i wyjdzie Ci, ze bedziesz zarabiac 616£ miesiecznie i za to sie
          utrzymac...utrzymanie jakies min 50£ na tydzien zrac syf z puszki - oszczedzisz
          400£...
          • jsr184 Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 07.01.05, 17:25
            brutalne ale prawdziwe. tego samego zdania jestem.
        • jsr184 Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 07.01.05, 17:23
          co znaczy sredni poziom zycia? bo dla mnie sredni, to ze dwa razy w tyg.
          wyskoczyc do restauracji, weekend sie zabawic nieco, na jedzeniu za bardzo nie
          oszczedzac. mieszkanie wynajmowac samemu, bez wspolokatorow, czyli tak jak zylem
          w pl - tez srednio. wyzszy by byl jakbym nie musial poruszac sie metrem i
          autobusami a wlasnymi czterema kolkami.

no ludzie, dajcie sobie spokoj z tego typu pytaniami, kazdy oszczedza jak umie.
          jeden odlozy mniej drugi wiecej a inny zupelnie nic. mi sie jeszcze funta
          odlozyc nie udalo (ale fakt, ze jak na razie nie mam w zamiarze odkladania).
          mniejsze miasto i wieksze zarobki - to po prostu wiekszy standard zycia.

za 14k w kazdym razie bym nie wyjechal rowniez do mniejszego miasta. ale nie ze
          wzgledu na to, ze nic nie zaoszczedze, ale na to, ze chce normalnie zyc, a nie
          wegetowac. a co do kosztow zycia, zajrzyj sobie na strony sklepow, i zobacz
          jakie maja ceny w magazynach mieszczacych sie tam gdzie jedziesz.

lista pytan, na ktore odpowiedz jest NIEMOZLIWA LUB CONAJMNIEJ BARDZO TRUDNA:

- czy znajde prace
          - ile zaoszczedze
          - ile zarobie
          - ile zarabia (tu rozne zawody)

• Gość: maggie Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: 212.87.240.* 07.01.05, 17:45
            oczywiście, że wszystkojest względne, ale pytanie ZA ILE mozna nie jest
            pozabawiione sensu z punktu widzenia osoby która realiów nie zna i w takowych
            chciałaby się zorientować...NIE MA W TYM jak mniemam nic nienormalnego ani nie
            logicznego....a poza tym nie wszystkie ceny są w internecie
            mimo to uprzejmie dziekuję za wszelki odzew
            • jsr184 Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 07.01.05, 17:57
              no wlasnie pytanie 'za ile' jest bardzo wzgledne, to zalezy od wyksztalcenia,
              doswiadczenia i wielu innych czynnikow. nie da sie odpowiedziec rzucajac kwote.
              oczywiscie mowie o pytaniu 'za ile' w kontekscie 'za ile zgodzic sie na prace',
              bo do zadnego innego pytania nie pasuje mi to. wiec co do odlozenia, to moge ci
              powiedziec na moim przykladzie ok -1200f .

• Gość: maggie Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: 212.87.240.* 07.01.05, 18:08
                ale co 1200F??to kwota, która pozwala ci przyzwoicie żyć i oszczędzać??niejasno
                to zabrzmiało
                dobrze, oczywiście masz rację wszystko w kwestii zarabiania i oszczedzania jest
                wzgędne,ja mam propozycje pracy w charakterze opiekuna osób z learnin
                disabilities, jestem socjologiem...uważam że na początek 14 tys. rocznie to nie
                najwięcej, ale też nie TRAGICZNIE, acha i oszczędzanie to pewien nawyk, a nie
                przymus...bo zawsze lepiej mieć więcej niż mniej pieniędzy..
                • Gość: mika Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.05, 18:10
                  wedlug mnie to bardzo niska placa jak na warunki angielskie. Ja bym sie nie
                  zdecydowala
                • jsr184 Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 07.01.05, 18:23
                  mialem na mysli zaoszczedzic. zauwaz ze ta kwota jest na minusie. zarabiam duzo
                  wiecej, a oszczedzanie mi nie idzie ;). no i tak jak ktos ci tu napisal, jak na
                  angielskie warunki to niska placa.

uzywasz w dodatku zlego przelicznika. w momencie jak zamieszkasz w uk,
                  przelicznik funta do zlotowki bedzie 1:1. dlaczego? bo swoje funty bedziesz
                  wydawac glownie w anglii, a nie w polsce. co za tym idzie, "na reke" dostaniesz
                  cos kolo 840 funtow. czy w polsce zdecydowalabys sie zyc za 840zl? pamietaj, ze
                  chcesz zaoszczedzic, bo zapewne to jest cel przyjazdu, a nie tylko zmiana
                  miejsca zamieszkania. bedziesz wiec miala jeszcze mniej dla siebie.

a oszczedzanie to jest nawyk, ktory nie wszyscy maja i nie wszyscy robia to tak
                  samo.
    • alex.pol Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 07.01.05, 18:28
      Cześć!
      Czy możesz powiedzieć w jakiej firmie załatwiłaś tą pracę? A jak u Ciebie z
      angielskim? Czy duże są wymagania językowe?
      Moje zdanie w tej kwestii: najważniejsze są perspektywy na przyszłość. Czyli
      czy można awansować, kiedy, i ile wtedy można zarobić?
      Kto coś wie o ewentualnej "karierze"?
      Czy Polak może kierować lub prowadzić tego typu placówkę?
      Dzięki z góry za info.
      Alex
      • Gość: maggie Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: 212.87.240.* 07.01.05, 18:52
        Zdaje sobie sprawę, że 800 zł czy funtów to niewiele,ale znam bardzo wiele osób
        które zaczynają właśnie od takiej kwoty i naprawde nie narzekają, poza tym mnie
        chodzi właśnie o zmiane mijsca zamieszkania PRZEDE WSZYSTKIM , i lagalna prace
        z możiwościami, których NIE MA w tym kraju ( dla mnie)
        A co do szans rozwoju: nie wiem jakie są, ale wiem ,ze można się zawszd
        doszkalać i rozwijać, a od czegoś trzeba zacząc
        A i na sam koniec dodam, że dopiero od niedawna mam dyplom i mając do wyboru
        prace za 1500 zł w warszawie, WOLE wyjechać, proste( j..w.)
        • jsr184 Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 07.01.05, 19:30
          nie narzekaja ci, ktorzy nie oczekuja zbyt wiele. ci ktorzy przyjechali do pracy
          sie "dorobic", ale dorobic na warunki polskie. ale jesli nie masz wymagan co do
          sposobu odzywiania sie i mozesz mieszkasc z kilkoma osobami, to powinno ci
          wystarczyc (rowniez odlozyc oszczednosci). moze moje wypowiedzi za bardzo nie sa
          dla ciebie przekonywujace, ale moja opinia wynika z tego ze sporo wymagam od
          siebie i dla siebie. zawsze w pl wynajmowalem mieszkanie dla siebie i tu rowniez
          chce miec ten komfort. rowniez praca jest taka jaka chcialem, bo nie lubie robic
          rzeczy ktorych wlasnie robic nie lubie :). to samo dotyczy innych rzeczy, typu
          dostep do internetu (to koniecznosc). wiadomo, ze nie kazdy ma tego typu
          wymagania. im mniejsze wymagania tym mozna zadowolic sie mniejszymi zarobkami.
          • Gość: maggie Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: 212.87.240.* 07.01.05, 19:38
            Ja nie twierdze, że twoje wypowiedzi nie sa przekonywujące, chce tylko
            zaznaczyć, ze od czegoś trzeba zaczac...a powoli powiększając swoje możliwości,
            zwiąkszać wymagania dotyczące np. zarobków tak to chyba już jest na tym
            świecie...
            ciekawa jestem w jakiej branży praujesz, by the way..
            pozdr.
            • jsr184 Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 07.01.05, 19:57
              z grubsza mowiac w IT, ale w tej bardziej rozrywkowej czesci :) wlasnie od tego
              zaczalem. ta firme po prostu upatrzylem sobie bedac jeszcze w polsce (kiedys to
              byla hehe konkurencja). po prostu jesli przenosissz sie do obcego kraju, gdzie
              wszystko jest inne, to i grunt musi byc pewny. gdyby taki nie byl, to bym na
              pewno nie przyjechal.
              • Gość: kate Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:04
                Kilka słów od starszej koleżanki.Po studiach wysiadłam z samolotu w Londynie z
                adresem klubu polskiego w plecaku (Posc'u)-i tuż obok niego funcjonującej
                ściany płaczu(był to rok 1988). Tam znalazłam pierwszą pracę- to była harówa za
                nędzne pieniądze, pozwalała jednak zarobić na życie, oswoić się z językiem,
                rozglądnąć- a to było i jest NIEOCENIONE !! Uważam więc, że warto na jakiś czas
                popracować nawet za grosze. W międzyczasie poznasz innych ludzi-ja w tym hotelu
                poznałam Włoszkę, która wkrótce znalazła pracę w restauracji(dwa razy lepiej
                płatną i z darmowym jedzeniem)- ponieważ potrzebowano jeszcze jednej osoby
                przyjęto i mnie. W zasadzie każdej z moich współlokatorek(4), ktoś kiedyś
                pomógł,a to Angielka-klientka zaproponowała mojej kelnerującej koleżance pracę
                w biurze,a to Włoch - właściciel firmy polecił nas szukającemu pracowników
                koledze itp. Wróciłam 10 lat temu- żałujemy z mężem do dziś, mamy nadzieję, że
                nasze dzieci stąd wyjadą. Tu,jak nie ukradniesz to tylko garbu się w tej szkole
                dorobisz. Ci z naszych znajomych,którzy zostali są już ustawieni do konca życia!
                • jsr184 Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 07.01.05, 23:18
                  nie neguje, ze nie mozna zaczac od gorszej platnie pracy, jednak ja po prostu
                  patrze ze swojej perspektywy, zrobilem wszystko by zdobyc ta lepsza na start. i
                  nie zaluje. natomiast nie widze roznicy harowac w uk za najnizsza kase czy w pl,
                  a co do perspektyw, zaleza one bardzo od tego czy osoba bedzie miala szczescie
                  trafic na kogos kto wyciagnie ja dalej. malo komu udaje sie wyjsc z "pierwszych
                  prac" przez caly pobyt w uk. stad przed wyjazdem trzeba sobie odpowiedziec po co
                  sie jedzie, na jak dlugo i jak chce sie zyc. a stawka powinna pasowac do tych
                  odpowiedzi, jak nie pasuje to za niska (albo stawiasz za niskie wymagania jesli
                  wydaje ci sie za wysoka) :)
    • Gość: Aga Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:33
      Anka a ty tą prace dostałaś z zamieszkaniem czy bez? bo wiem że do opieki to
      bardzo często z wyżywieniem i zamieszkaniem są oferty. może taka dostałaś? Bo
      wtedy to by sie opłacało
      • Gość: sharky Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.dsl.pipex.com 08.01.05, 21:17
        11.5 k to sa grosze jak na warunki angielskie, ale byc moze po paru latach Anka
        znajdzie lepsza prace. Za taka pensje trudno cos odlozyc nawet w malym
        miescie...zreszta po co przyjezdzac do Anglii do malego miasta? Cale zycie kreci
        sie przeciez w Londynie a tutaj bez duzycg pieniedzy ani rusz.
        • Gość: inka Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.cable.ubr03.hari.blueyonder.co.uk 08.01.05, 21:55
          Mieszkam w Londynie i z cala pewnoscia moge powiedziec,ze 11,5K to bardzo
          niskie pieniadze,szczegolnie po ostatnich podwyzkach.Warto tutaj przyjechac ze
          wzgledu na doswiadczenia,ale przy takiej pensji nie mozna nic odlozyc.
        • xiv Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 09.01.05, 01:31

sharky... tutaj (?!?)... ciekawe osoby sie pojawiaja...

co do pytania w temacie - jak zwykle nie ma jednej odpowiedzi... dla "starych
          bywalcow" taka praca nie jest warta uwagi, dla przyjezdnych... chyba zalezy od
          wlsnego podejscia do swiata
      • Gość: anka Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.w1.4lan.pl / 80.240.164.* 09.01.05, 14:11
        Ogłoszenie znalazłam w Gazecie wyborczej, firma jest angielska, obiecują, że
        pomagają pracownikom w wynajęciu pokoju, ale oczywiście kasę za pokój wykładam
        sama, nikt mi za mieszkanie nie zapłaci.
        • Gość: kamila Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 15:56
          Czesc Aniu
          Opowiem o sobie - wyjechalam na rok do uk, zaczynalam od minimalnej (ok 9000
          funtow na rok) doszlam w ciagu paru miesiecy do ok 13000 na rok...Mialam bardzo
          tanie zakwaterowanie z wyzywieniem, odlozylam ponad polowe tego co zarobilam. No
          ale ja jechalam by odlozyc pieniadze...Przy podjeciu decyzji liczy sie, jakie sa
          Twoje priorytety. Ja uwazam, ze za te pieniadze mozna przezyc, lapac
          doswiadczenie i za jakis czas awansowac/ szukac innej pracy.
          pozdrawiam
          • Gość: Ania Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 09.01.05, 18:46
            dostalam propozycje okolo 1000funciakow na reke, ale bez mieszkania i bez
            wyzywienia, moja nowa firma ma sie gdzies miescici na obrzezach londynu i tam
            tez mampracowac, ale chyba dobrze, ze to juz ze wszystkimi podatkami itd? a z
            drugiej strony ten tysiac to niewiele
            jechac czy nie?
            ania
            • natalia.brzeska Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? 09.01.05, 18:54
              Pisałaś wcześniej, że to z ogłoszenia w GW. Czy ogłosiła się firma czy jakiś
              jej pośrednik? Jeśli ten drugi, to już wiadomo dlaczego taka niska płaca.
              Z tego, co rozumiem będziesz pracowała z ludźmi mającymi learning disabilities,
              tak? Czyli nie jest to praca z tych "opiekunek osób starszych i upośledzonych"
              rozumiem? (do której masowo obecnie wyjeżdżają Polacy).
              Skoro tak, to powinnaś dostać o wiele więcej. Póki jeszcze jesteś w Polsce,
              skontaktuj się jeszcze z innymi, podobnymi firmami. Może akurat trafi Ci się
              lepsza oferta, gdyż ta nie brzmi ciekawie.
    • Gość: eeeee Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.server.ntli.net 12.02.05, 19:43

moja sugestia:
      wez te prace, popracuj bardzo ciezko przez 3-4 miesiace, przez ten czas
      podszkol sie w jezyku, zaprzyjaznij sie z ludzmi u ktorych bedziesz pracowala,
      a potem zacznij szukac lepiej platnej pracy (za co najmniej 20k rocznie) a
      referencje wez od pierwszego pracodawcy;

zeby wyjsc na drugie piętro najpierw trzeba przejsc przez pierwsze....

---
      a w Nowej Hucie nadal bandytyzm

• Gość: adi Re: BRAĆ TE PRACĘ W ANGLII CZY NIE ? IP: *.eia.pl 12.02.05, 20:16
        to powinno być jako logo na forum zeby wyjsc na drugie piętro najpierw trzeba
        przejsc przez pierwsze.... <---made by eeeeeee :) święte słowa dodam iż nie
        odrazu KRAKÓW ZBUDOWANO i trza sie pomęczyć z początku za śmieszną sumkę a
        potem z czasem znaleźć coś lepszego.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka