Dodaj do ulubionych

Home office-rejestracja

25.03.05, 16:42
Wlasnie rozmawialam z dziewczyna z Litwy kt nie zarejestrowala sie w Home
Office-mowi ze to tylko strata kasy bo bez rejestracji w HO dostala NINumber
Zastanawiam sie wobec tego jaki jest sens rejestracji w HO???
No i czemu to sluzy?
Nie uwazacie ze to troche niesprawiedliwe ze np ludzie z zachodnich krajow UE
nie musza sie rejestrowac?
No i co grozi osobie kt sie nie zarejestruje?
Czy ktos z was sie nie zarejestrowal i mial z tego powodu nieprzyjemnosci?
Obserwuj wątek
    • Gość: adi997 Re: Home office-rejestracja IP: 195.205.139.* 25.03.05, 20:28
      W zeszłym roku pracowałem w Anglii 6 tygodni - a więc powinienem był się
      zarejstrować. Zapytałem o to pracodawcę - stwierdził, że nie ma takiej potrzeby
      na tak krótki okres czasu - tak samo powiedziano mi (nieoficjalnie) w Job
      Centre.
    • deadeasy Re: Home office-rejestracja 26.03.05, 00:07
      Z tego co wiem, jesli sie ktos nie zarejestuje to pracuje "na czarno".
      Pracodawca ma niby obowiazek upewnic sie, ze pracownik sie zarejestrowal ale
      podejrzewam, ze nie kazdy pracodawca chce "zaprzatac" sobie tym glowe. W sumie
      nic sie nie stanie bo HO raczej sami nie "odkryja", ze ktos pracuje ale jak sie
      znajdzie "zyczliwy" w zespole, taki co zaplacil te £50, to moze doniesc do HO -
      rozne historie sie przeciez slyszy....niestety.
      NIN chyba nie ma nic wspolnego z rejestracja i dozo jeszcze wody uplynie zanim
      rzad zcentralizuje bazy danych.
      :)
      • Gość: jarek Re: Home office-rejestracja IP: *.w3.cache / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.05, 21:27
        A co z kimś, kto został deportowany w 2003 r. a teraz dostał propozycję legalnej pracy w UK, czy zarejestruja go w Home Office,czy będzie mógł normalnie pracować? czy ktoś wie cos na ten temat? Bardzo proszę o jakieś informację, to bardzo pilne!
        • deadeasy Re: Home office-rejestracja 26.03.05, 22:28
          Ponoc "co bylo a nie jest nie pisze sie w rejestr". Po 1 Maja ludzie, ktorzy
          do tej pory "robili" na czarno mogli sie normalnie oficjalnie zarejestrowac bez
          zadnych problemow. Po paszporcie bedzie sie zorientuja, ze delikwent byl
          deportowany ale nie wydale mi sie zeby to decydowalo o tym czy odmmowia czy
          nie. Mozna zadzwonic do HO ale nawet pan(i) po drugiej stronie telefonu pewnie
          nie bedzie w stanie odpowiedziec na 100%, kazde podanie jest zalatwiana
          indywidualnie. Dla mnie skladanie podania o zarejestrowanie przez kogos kto
          byl wczesniej na bakier z HO swiadczyc moze tylko o uczciwych intencjach danej
          osoby.
          • beat Re: Home office-rejestracja 27.03.05, 14:58
            Mysle ze lepiej w tym przypadku wyslac dowod osobisty zamiast paszportu
            Co Sadzicie o sprawiedliwym traktowaniu nowych krajow czlonkowskich?
    • Gość: tralala Re: Home office-rejestracja IP: *.server.ntli.net 27.03.05, 15:29
      Mozna dostac NI number bez rejestrowania sie w Home Office i odwrotnie. Ja
      staralam sie o dwie rzeczy rownoczesnie, wiec nie mialam ani tego, ani tego.
      Jesli sie nie zarejestrujesz w Home Office, a ktos cie sprawdzi ty i twoj
      pracodawca bedzie mial nieprzyjemnosci. Co za to grozi- nie wiem.
    • sylwek07 Re: Home office-rejestracja 27.03.05, 19:10
      beat lepiej wyslij dowod osobisty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka