19.04.05, 17:31
Wybieram się na jesień na stypendium do Strasburga, ale będę musiała znaleźć
tam "jakąś" pracę... czy ktoś może tam teraz jest, i wie jak sprawa wygląda,
gdzie najlepiej się udać, do kogo uderzyć??
Obserwuj wątek
    • olek-niemcy Re: Strasburg 19.04.05, 19:45
      Czytajac prase i ogloszenia (rubryka):STELLENANGEBOTE
      • miszi Re: Strasburg 20.04.05, 12:39
        Sądząc po nazwie, to niemiecka gazeta :) a ja władam głównie francuskim, ale
        pomysł z gazetami w ogóle przyjmuję. dzięki
        • multimenda Re: Strasburg 20.04.05, 12:49
          w kazdym wiekszym miescie jest JobCenter, gdzie sa glownie oferty pracy
          dorywczej, takiej na kilka-kilkanascie dni - dobrze jest tez przegladac lokalne
          gazety - ja przebywajac w Munster sam dawalem ogloszenia: wtedy wybierasz sobie
          robote sam, trzeba miec tylko kogos z telefonem i dobrze znac jezyk ( dorabialem
          jako ogrodnik i szofer starszych babci, moze kokosow nie zarobilem, ale stac
          mnie bylo na rozrywki i moglem elastycznie zarzadzac czasem pracy )
    • Gość: lodium Re: Strasburg IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 20.04.05, 17:31
      Dla studentow najlepsza praca w McDonaldzie, zawsze Cie przyjma... Na dodatek
      sama masz mozliwosc wyboru swoich godzin pracy.
      Sa tez Cafeterie... Musisz miec jednak prawo do pracy, czyli carte de sejour +
      nr Secu, na ktory czeka sie raczej dlugo...
      Chyba, ze dla studentow prawo jest uproszczone...choc watpie. Zatrudnialam
      chlopaka jako fille au paire i trzeba mu bylo wyrobic wszystkie papiery, co
      trwalo ok.6 m-cy, a byl u mnie 9!
      • miszi Re: Strasburg 21.04.05, 13:16
        A czy ja te papiery mogę zacząć wyrabiać już teraz? Będąc jeszcze w Polsce?
        • Gość: strasbourzanka Re: Strasburg IP: *.u-strasbg.fr 22.04.05, 17:53
          Po wejsciu Polski do UE wyglada to o wiele lepiej...
          Jestem tu na rocznym Erasmusie, wiec znam sprawe z autopsji. Osobiscie nie
          mialam potrzeby wyrabiania carte de sejour (uprawnia do podjecia pracy), ale
          znajomym zajelo to 2-3 miesiace. Jesli zaczniesz na poczatku wrzesnia, unikajac
          kolejek zagranicznych studentow, pod koniec pazdziernika powinnas juz ja odebrac.
          Z praca rzeczywiscie ciekawie nie jest, ale zawsze mozesz pracowac jako
          opiekunka do dzieci. Kilka moich znajomych utrzymuje sie wlasnie w ten sposob.
          W kazdym razie zycze powodzenia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka