Dodaj do ulubionych

a co z legalna praca dla..

04.07.05, 13:17
zainspirowana cudnym watkiem o bezrobotnych chcialam zapytac jak wyglada
procedura zatrudniania "zwyklego czlowieka" ( czyt. nieepsa, niemalzonkaepsa).
zalozmy ze taki czlowiek przyjezdza do belgii majac srodki na utrzymanie na
start.. moze sie "zameldowac"? bez pracy, chyba nie? a jak starac sie o
pozwolenie na prace bez zameldowania?
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: a co z legalna praca dla.. IP: 81.243.182.* 04.07.05, 15:20
      Oj to jest skomplikowane,bo to zalezy czy chcesz otworzyc wlasna dzialalnosc
      czy pracowac u kogos-to drugie jest praktycznie nie do przeskoczenia widac
      bezrobocie w Belgii-obecnie wiadomosci z ostatniego tygodnia w BXL tylko 52.4
      proc ludzi zdolnych do pracy pracuje,we Flandrii wyglada to lepiej 64.2
      procenta
      • Gość: Sofi Re: a co z legalna praca dla.. IP: *.cec.eu.int 04.07.05, 15:26
        Anbxl - chyba czytalysmy ten sam artykul w "metrze", ale interpretacja nam sie
        rozni:
        - bezrobocie to odsetek ludzi !!! aktywnie poszukujacych pracy !!! w wieku
        produkcyjnym w stosunku do calej populacji w wieku produkcyjnym;
        - to 52.4 o ktorym ty wspominasz, to procent ludzi w wieku produkcyjnym
        rzeczywiscie pracujacych -> nie znaczy to jednak ze 47.6 to stopa bezrobocia,
        gdyz w tym 47.6 mieszcza sie osoby, ktore nie zamierzaja pracy szukac, bo stac
        je na to zeby nie pracowac

A teraz do autorki watku:

mysle ze sporo takich informacji znajdziesz na forum Belgia-Polska, czyli u
        naszych ulubiencow.
        • moniczka78 Re: a co z legalna praca dla.. 04.07.05, 15:44
          Sofi napisał(a):

> A teraz do autorki watku:
          > mysle ze sporo takich informacji znajdziesz na forum Belgia-Polska, czyli u
          > naszych ulubiencow.

oj, nie.. zaraz mnie zagryza, ze chce im miejsca pracy podbierac itp..
          ja jestem pokojowo nastawiona i sie na tamto forum (...) nie nadaje..

• grzegorz_gajowniczek Re: a co z legalna praca dla.. 06.07.05, 19:57
            Sofi - bardzo nam milo....

moniczka78 - o pozwolenie na prace musi wystapic twoj pracodawca i musi przy
            okazji udowodnic ze nie ma lepszego Belga. Najlatwiej jest wszystko zalatwic
            zakladajac dzialalnosc gospodarcza (chociaz do wielu zawodow wymagane sa
            specjalne dokumenty - typu dyplom malarza albo dyplom fotografa)... no i rownie
            wazne jest wiedziec, co chcialabys robic. Na razie wyglada to tak. Z tego co
            obserwuje coraz wiecej firm rozglada sie za Polakami ale glownie z mysla o
            wyslaniu ich z powrotem do Polski.

W 2006 powinno byc latwiej.

g.

ps. No i widzisz? Wcale nie gryziemy :)
        • Gość: k Re: a co z legalna praca dla.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 16:34
          chyba prześle starej linka
        • anbxl Do Sofi 04.07.05, 21:19
          Akurat Sofi w tym temacie pewnie lepiej orientuje sie od ciebie,bo nie czytam
          metra,ale min pracuje-zasiadam w radzie ocmw to mozna porownac z polskim
          radnym i tam najlepiej widac ta druga strone-tutejsza biede i jak jest ciezko
          o prace.Pewnie,ze sa ludzie ktorym nie trzeba pracowac,bo maz,zona ich
          utrzymuje,ale sa tacy ktorzy od dawna poszukuja pracy i nie moga jej znalezc,a
          takie suche cyfry nie daja odzwierciedlenia tutejszej rzeczywistosci,a metro
          napewno nie jest dla mnie lektura,raczej jezdze samochodem,a nie transportem
          publicznym,ktory mnie osobiscie nie podchodzi-brzydko pachnie i swoje
          spostrzeznia i przemyslenia opieram wylacznie na moich i znajomych mi
          doswiadczeniach
          • Gość: Sofi Nie do konca na temat IP: *.cec.eu.int 06.07.05, 10:30
            i tam najlepiej widac ta druga strone-tutejsza biede i jak jest ciezko o prace

>>> no tak - tylko ze moja uwaga byla czysto merytoryczna, na temat tego, jak
            odroznic od siebie dwa wskazniki, a nie jak to w Belgii jest strasznie, wiec
            srednio na temat odpisujesz.

Pewnie,ze sa ludzie ktorym nie trzeba pracowac,bo maz,zona ich utrzymuje
            >>> niekoniecznie - w tych 47% mieszcza sie tez rencisci itd., bardzo
            jednostronnie to odczytalas.

raczej jezdze samochodem,a nie transportem publicznym ktory mnie osobiscie nie
            podchodzi-brzydko pachnie

>>> no to przepraszam, nastepnym razem, bede pisac z Wielkiech Liter :)
            • Gość: anbxl Re: Nie do konca na temat IP: *.240.81.adsl.skynet.be 06.07.05, 17:44

Pewnie,ze sa ludzie ktorym nie trzeba pracowac,bo maz,zona ich utrzymuje
              > >>> niekoniecznie - w tych 47% mieszcza sie tez rencisci itd., bard
              > zo
              > jednostronnie to odczytalas.

Sofi,jeszcze czytac ze zrozumieniem potrafie i tu znowu sie pomylilas w tych
              liczbach sa wylacznie brani pod uwage ludzie zdolni do pracy tzw produktywni
              >>> no to przepraszam, nastepnym razem, bede pisac z Wielkiech Lite
              > r :)
              Nie musisz pisac do mnie z wielkich liter ale pozwolisz sobie zwrocic uwage ze
              nie zawsze musisz byc naj w kazdym temacie,mieszkam tu juz wiele lat i oprocz
              ue zajmuje sie rowniez troche sprawami socjalnymi w mojej komunie,a wiec temat
              ten jest mi naprawde bliski
    • Gość: tomi Re: a co z legalna praca dla.. IP: *.217.134.144.coditel.net 04.07.05, 15:33
      Rejestruj dzialalnosc gosp - na cokolwiek tam chcesz robic, nawet sprzatanie -
      i do boju... Droga wolna :)
      • swist33 Re: a co z legalna praca dla.. 04.07.05, 19:31
        ja proponowalabym jeszcze inaczej, jezeli nie masz pomyslu na dzialalnosc
        gospod.Nie bede tu zasmiecac forum wiec jezeli chcesz wiecej inormacji,
        skontaktuj sie ze mna przez priva.
        • moniczka78 Re: a co z legalna praca dla.. 06.07.05, 09:28
          skontaktowalam sie na priva gazetowego ;)
          tak sie tylko przypominam, bo nic nie dostalam :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka