Dodaj do ulubionych

Rozmowa w Komisji

23.03.07, 15:18
Bog sie zlitowal i zeslal mi rozmowe w Komisji w maju!!!! Victoire!!!!!!!
Chociaz wolalabym Parlament, ale nie bede wybredna. Chociaz wiem, ze
zaproszenie to jeszcze nie oferta pracy. Czy ktos moze mi powiedziec cos
wiecej o rozmowach w Komisji? Czy zapraszaja paru kandydatow na jedno miejsce?
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: Rozmowa w Komisji 23.03.07, 15:20
      No to gratuluje!!!!
      Nie marudz, Komisja czy Parlament sa w tym samym miescie, od biedy sie
      przeniesiesz po okresie probnym.
      • asiek08 Re: Rozmowa w Komisji 23.03.07, 15:30
        Dzieki Byly! I nie marudze wcale. Jestem super happy. Dzis mam w ogole
        zwariowany dzien. Od paru dni pracuje (a szukalam pracy ponad rok!prawie dwa!) w
        sztabie wyborczym jednej z kandydatek w tutejszych wyborach do sejmu i mam
        niesamowicie zwariowany dzien. Po prostu nie wiem jak sie nazywam. A jak
        przeczytalam maila z Komisji to az sie rzucilam na szyje mojej szefowej! No, ale
        wiem, ze to jeszcze nie koniec i czekam pokornie na rozmowe.
    • Gość: asiunia Re: Rozmowa w Komisji IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 23.03.07, 16:05
      Gratuluje asiek!:)) I pomyslec caly ten cyrk z przypisywaniem i odpisywaniem...
      Po kiego, komu to potrzebne, jak i tak nic z tego nie wynika? Byc moze,
      zostalabys nawet zaproszona wczesniej gdybys nie byla przypisana przez 3
      miesiace do PE? Powodzenia! :)
      • asiek08 Re: Rozmowa w Komisji 23.03.07, 22:10
        Dzieki Asiunia! Jak wszystko pojdzie dobrze to juz Cie nie bede meczyc o info z
        Parlamentu!
    • Gość: bea Re: Rozmowa w Komisji IP: *.chello.pl 23.03.07, 23:00
      asiek08 napisała:

> Bog sie zlitowal i zeslal mi rozmowe w Komisji w maju!!!! Victoire!!!!!!!
      > Chociaz wolalabym Parlament, ale nie bede wybredna. Chociaz wiem, ze
      > zaproszenie to jeszcze nie oferta pracy. Czy ktos moze mi powiedziec cos
      > wiecej o rozmowach w Komisji? Czy zapraszaja paru kandydatow na jedno
      miejsce?

Asiek, to wspaniale. Ja tez mam rozmowe w Komisji, 30 kwietnia. A ty ktorego
      maja?
      Co do kandydatow i miejsc - tez bym chciala wiedziec :-)
      Pozdrawiam
      • asiek08 Do Bea 23.03.07, 23:40
        Ja mam rozmowe 21 maja. To znaczy taka mi zaproponowali date. Odezwij sie do
        mnie na priva (asiek08@gazeta.pl) jak chcesz!
      • Gość: Beo Re: Rozmowa w Komisji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 21:11
        Nie chciałbym Cię (ani siebie) pozbawiać dobrego humoru, ale wygląda na to, że
        mamy tego samego dnia...
        Pozdrawiam!
        • Gość: Asiek Re: Rozmowa w Komisji IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 24.03.07, 21:51
          O kurcze! Ale moze to wcale nie znaczy, ze jestesmy dla siebie konkurencja?
          • byly_eurokrata Re: Rozmowa w Komisji 24.03.07, 22:01
            tez bym sie nie stresowal
            Skoro trzeba przyjac pare nowych osob, to latwiej jest zorganizowac rozmowy z
            nimi w jeden dzien, niz co pare dni osobono na nowego kandydata.
            Bedzie dobrze, obie was przyjma!
            • Gość: bea Re: Rozmowa w Komisji IP: *.chello.pl 24.03.07, 22:10
              tez bym sie nie stresowal
              > Skoro trzeba przyjac pare nowych osob, to latwiej jest zorganizowac rozmowy z
              > nimi w jeden dzien, niz co pare dni osobono na nowego kandydata.
              > Bedzie dobrze, obie was przyjma!

Byly - Beo to nie ja (ani mój klon, bo pci przeciwnej). A za słowa optymizmu
              dzięki - ja tam bym chciała, żeby wszystkich chętnych przyjęli...
              A te rozmowy są dość rozciągnięte w czasie, bo ja mam 30 kwietnia, a Asiek i
              Beo 21 maja. Hm... ciekawe, co się dzieje pomiędzy...
            • Gość: asiek Re: Rozmowa w Komisji IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 24.03.07, 22:23
              Dzieki byly za slowa otuchy! Badzmy dobrej mysli. Zobaczycie, jeszcze pojdziemy
              wszyscy na piwo razem w Luxie:-)!!!! Ciebie byly tez pewnie zaprosza!
        • Gość: bea Re: Rozmowa w Komisji IP: *.chello.pl 24.03.07, 22:02
          Gość portalu: Beo napisał(a):

> Nie chciałbym Cię (ani siebie) pozbawiać dobrego humoru, ale wygląda na to,
          że
          > mamy tego samego dnia...

O, a co to za kolega z podobnym do mojego nickiem?
          Jak zwał tak zwał, powoli robi się nas coraz więcej na te rozmowy.

Beo (czy to może od Beowulfa? :-), a jaka jest twoja kombinacja językowa?

Asiek - napisałam na priv
          • Gość: asiek Re: Rozmowa w Komisji IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 24.03.07, 22:25
            Bea, odpisalam na priva!
            • Gość: Beo Re: Rozmowa w Komisji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 10:12
              Kochani, zaszło małe nieporozumienie, już spieszę z wyjaśnieniami.

>O, a co to za kolega z podobnym do mojego nickiem?

>Beo (czy to może od Beowulfa? :-),

Beo to nic więcej, jak po prostu wołacz od imienia Bea :)
              Zwróciłem się bezpośrednio do Ciebie...a w związku z tym to co napisałem
              dotyczy Ciebie :)
              • Gość: asiek Do Beo IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 25.03.07, 11:03
                Czyli, ze masz rozmowe 30 kwietnia? A mozesz zdradzic jaki masz profil?
                • Gość: dianette do asiek IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.07, 11:22
                  Trzymam za ciebie kciuki. Pamietam cie z forum na yahoo.fr, gdzie super
                  sterowalasa grupa.
                  Na pewno sie uda:)

A czemu tak ci zalezy na parlamencie?
                  • Gość: asiek Re: do asiek IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 25.03.07, 11:32
                    Dzieki dianette za mile slowa!!!!!
                    A na parlamencie nie zalezy mi jakos szczegolnie ale tam pracuje moja najlepsza
                    przyjaciolka i z tego co wiem to fajniej sie tam pracuje. Ale w KE tez pewnie
                    jest fajnie. JAk na razie nie znam nikogo kto by tam pracowal jako tlumacz.
                    • Gość: dianette Re: do asiek IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.07, 11:37
                      ja mam kolezanke Slowenke, pracuje w Luxie jako temporary agent - jej sie
                      akurat ta praca nie podoba, bo nigdy nie chciala byc tlumaczem, no ale
                      pieniadze fajnie i na slowenski jest ogoromny popyta, pryktycznie brali kazdego
                      chetnego. Znam dziewczyne z Polski, ktora tez pracuje w LUX w Komisji ( nie
                      znam jej dobrze) ale z opowiesci wiem, ze jest bardzo zadowolona (jest
                      laureatka pierwszego konkursu z jez. DE i EN)
                      Na poczatku ponoc miala maly sajgonik, ale teraz jest rewelacyjnie i moze sobie
                      robic piec przerw w ciagu dnia :):):)
                      • Gość: asiek Re: do asiek IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 25.03.07, 11:47
                        Dzieki za informacje!!! Pozostaje mi czekac cierpliwie i nie martwic sie na zapas.
                        Pozdrawiam!
                      • byly_eurokrata Re: do asiek 25.03.07, 11:56
                        Gość portalu: dianette napisał(a):

> Na poczatku ponoc miala maly sajgonik, ale teraz jest rewelacyjnie i moze
                        sobie robic piec przerw w ciagu dnia :):):)

Pod warunkiem, ze przyjdzie punktualnie do pracy, bo z tego co slyszalem, jeden
                        z polskich HoU w Komisji stoi o godz. 8.30 rano z zeszycikiem przed wejsciem i
                        notuje, kto sie spoznia...;-)
                        • Gość: asiek Re: do asiek IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 25.03.07, 11:57
                          Eeee, ja tam zawsze jestem punktualna:-)!
                          • Gość: bea Re: do asiek IP: *.chello.pl 25.03.07, 12:06
                            portalu: asiek napisał(a):

> Eeee, ja tam zawsze jestem punktualna:-)!

U mnie róznie to bywa, ale cii... nie zakablujcie mnie przed rozmową.. :-))
                        • Gość: dianette Re: do asiek IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.07, 13:03
                          Pod warunkiem, ze przyjdzie punktualnie do pracy, bo z tego co slyszalem, jeden
                          >
                          > z polskich HoU w Komisji stoi o godz. 8.30 rano z zeszycikiem przed wejsciem
                          i
                          > notuje, kto sie spoznia...;-)

no to ja mialabym przechlapane. Nigdy nie jestem punktualna:)
              • Gość: bea Re: Rozmowa w Komisji IP: *.chello.pl 25.03.07, 12:05
                Gość portalu: Beo napisał(a):

> Kochani, zaszło małe nieporozumienie, już spieszę z wyjaśnieniami.
                > Beo to nic więcej, jak po prostu wołacz od imienia Bea :)
                No tak, to całkiem logiczne :-). Tak to jest, kiedy się czyta forum w
                przelocie... Ale chyba nie tylko mnie zmyliłeś :-)

> Zwróciłem się bezpośrednio do Ciebie...a w związku z tym to co napisałem
                > dotyczy Ciebie :)
                A tu nas z Aśkiem dodatkowo zmyliło to, że odpowiedziałeś pod jej postem, nie
                pod moim :-)

Czyli co? Mamy w jednym dniu rozmowę? E tam, mnie to jakoś nie psuje humoru.
                Fajnie :-) O której masz rozmowę już w DGT (bo medical domyślam się, że od
                rana)?Jeśli chcesz, napisz do mnie na priv: bea_gazeta@gazeta.pl
                Pozdrawiam kolegę :-)

PS. Aha, mnie tez ciekawi, jaką masz kombinację językową
                • Gość: Beo Re: Rozmowa w Komisji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 17:34
                  Pozdrawiam Cię również! Oraz oczywiście Aśka i Byłego :-)

Może faktycznie spotkamy się niedługo na luksemburskim piwie.

A tak w ogóle to spodobał mi się ten nick i chyba pozostanę już Beo, brzmi jak
                  Leo (naturalnie, jeśli nie masz nic przeciwko?)

Wieczorem napiszę na priva. Jeszcze raz pozdrawiam.
                  • byly_eurokrata Re: Rozmowa w Komisji 25.03.07, 18:22
                    a jak to bylo z tymi jezykami, bo juz sie pogubilem...;-)

Ktos mial niemiecki jako pierwszy?
                    • Gość: bea Re: Rozmowa w Komisji IP: *.chello.pl 25.03.07, 19:05
                      byly_eurokrata napisał:

> a jak to bylo z tymi jezykami, bo juz sie pogubilem...;-)
                      >
                      > Ktos mial niemiecki jako pierwszy?

Ja mam :-) DE + EN
                  • Gość: bea Re: Rozmowa w Komisji IP: *.chello.pl 25.03.07, 19:03
                    > A tak w ogóle to spodobał mi się ten nick i chyba pozostanę już Beo, brzmi
                    jak
                    > Leo (naturalnie, jeśli nie masz nic przeciwko?)

Skądże, Beowulf :-)
    • Gość: Ferres Re: Rozmowa w Komisji IP: *.aster.pl 25.03.07, 23:21
      Cześć wszystkim,
      Od dłuższego czasu śledzę forum, ale dotychczas się nie odzywałem. Chciałem
      tylko poinformować, że zaproszonych na rozmowę i medical do Luksa, do Komisji
      jest więcej. Ja i moja dziewczyna mamy interview w końcu marca w odstępie
      jednego dnia.
      • byly_eurokrata Do Ferres 26.03.07, 07:01
        Ferres, a moge sie zapytac, czy jestescie (Ty i Twoja dziewczyna) "tylko"
        lingwistami czy specami od czegos innego plus znajomość języków?
        • Gość: Ferres Re: Do Ferres IP: *.aster.pl 26.03.07, 08:32
          @byly_eurokrata
          Skończyłem stosunki międzynarodowe i lingwistykę, na egzaminie EPSO zdałem
          angielski i francuski, chociaż niemiecki znam lepiej od francuskiego.
          • byly_eurokrata Re: Do Ferres 26.03.07, 09:00
            Gość portalu: Ferres napisał(a):
            > Skończyłem stosunki międzynarodowe i lingwistykę, na egzaminie EPSO zdałem
            > angielski i francuski, chociaż niemiecki znam lepiej od francuskiego.

No to podszedłeś do sprawy strategicznie słusznie w przeciwieństwie do mnie. Ja
            mogłem przecież też wybrać angielski jako pierwszy a niemiecki jako drugi.
            Preselekcje po angielsku zdalem u Niemców, to bym zdał też u Polaków. Na
            egzaminie dla niemieckich nativów miałem jako pierwszy język na pisemnych
            angielski i zdałem.
            No ale mądry tłumacz po szkodzie ;-)

Ferres, życze Ci powodzenia na interview, bo ja nie jestem psem ogrodnika i
            naprawdę każdemu życzę, żeby mu sie udało!
      • asiek08 Do Ferres 26.03.07, 11:24
        O to rzeczywiscie jest nas wiecej! Powodzenia na rozmowie (bo to juz w tym
        tygodniu, nie?) i daj znac jak Ci poszlo i czy dali Ci do zrozumienia ze jestes
        jednym z wielu kandydatow na to samo miejsce.
        • Gość: AKA Re: Do asiek08 IP: 195.94.211.* 26.03.07, 11:42
          Co do tego, że jest więcej kandydatów na jedno miejsce niestety nie ma już
          wątpliwości. Informacja uzyskana z samego źródła. Jest zapraszanych trochę
          więcej osób, które będą tworzyć rezerwę na wypadek, gdyby ktoś się nie nadawał,
          nie zdecydował na podjęcie pracy, czy do wypełnienia ewentualnych wakatów
          powstałych w przyszłości wskutek migracji wewnątrz KE (polityka mobilności).
          Tak więc do sprawy trzeba podchodzić ze stoickim spokojem. Que sera, sera.
          • asiek08 Re: Do asiek08 26.03.07, 12:57
            Oj, wychodzi na to, ze jeszcze sie troche podenerwujemy. Ale te dwa miesiace
            jakie mnie dziela od rozmowy to i tak nic w porownaniu z oczekiwaniami na wyniki
            kolejnych etapow konkursu wiec powinnam jakos wytrzymac!
          • Gość: bea Do AKA IP: *.chello.pl 26.03.07, 21:53
            Gość portalu: AKA napisał(a):

> Co do tego, że jest więcej kandydatów na jedno miejsce niestety nie ma już
            > wątpliwości. Informacja uzyskana z samego źródła.

AKA, a czy przypadkiem nie orientujesz się, czy ta runda zaproszeń na rozmowy
            wynika z tego, że są już wiadome konkretne wakaty (czyli celem jest
            zaproponowanie pracy części kandydatów), czy może jest to nadal kompletowanie
            listy rezerwowej (tylko już węższej) dla ewentualnych potrzeb, które mogą się
            pojawić w nieokreślonej przyszłości?

> Tak więc do sprawy trzeba podchodzić ze stoickim spokojem.
            A to, to na pewno! :-).
            Pozdrawiam
            Bea
            • Gość: AKA Re: Do Bea IP: *.aster.pl 26.03.07, 22:07
              Etaty są jak najbardziej. I KE zależy na w miarę szybkim ich wypełnieniu
              (uwzględniając długie biurokratyczne procedury). Tak więc nie jest źle. Ale 100%
              pewności na zatrudnienie nie ma. Ja na szczęście jadę na rozmowę już w ten
              piątek, więc w miarę szybko będę to miała z głowy. O ile nie pójdzie mi jakoś
              wyjątkowo fatalnie, to zreferuję na forum ogólne wrażenia :-).
              • Gość: bea Re: Do Bea IP: *.chello.pl 26.03.07, 22:15
                Dzięki, AKA, za odpowiedź. Oczywiście, że nie ma pewności zatrudnienia, ale to
                jednak różnica wiedzieć, czy jedzie się na rozmowę z jakąś tam potencjalną
                perspektywą czy na kolejny "egzamin", z którego nic nie wynika.
                Życzę powodzenia w piątek! Na pewno nie pójdzie Ci fatalnie.
                Pozdrawiam
                Bea
                • Gość: gosc Re: Do Bea IP: 88.207.156.* 26.03.07, 22:46
                  Pewności nie ma dopóki nie masz w ręku pisma zwanego letter of offer...
                  Jest jednak naprawdę sporo etatów, i to w bliskiej perspektywie, więc
                  powodzenia :-)
                  • byly_eurokrata "Sporo" 27.03.07, 07:28
                    A co to znaczy konkretnie "sporo waktatow"?
                    Dla mnie nawet 20 wakatow ogolem w komisji, to nie jest "sporo", jesli zwazymy,
                    ze zadna inna instytucja nie bedzie miala "in mid-terms" wolnych wakatow dla
                    tlumaczy polskich, poza sporadycznymi przypadkami, ze ludzie przeniosa sie do
                    innej, nie-tlumaczeniowej pracy,
                    • byly_eurokrata Pytanie w kwestii formalnej 27.03.07, 20:12
                      dostaliscie to zaproszenie mailem czy pisemnie? Osatnio znowu mail od znajomego
                      z komisji trafil mi do "spamu". Musze teraz czytac uwazniej wszytkie maile w
                      tym folderze?
                      • Gość: bea Re: Pytanie w kwestii formalnej IP: *.chello.pl 27.03.07, 21:38
                        byly_eurokrata napisał:

> dostaliscie to zaproszenie mailem czy pisemnie?
                        Wszystko mailem. Najpierw przyszedł od działu HR w DGT z propozycją terminu.
                        Potwierdziłam i nastała (zwyczajowa) cisza. Potem (po miesiącu :-) dostałam już
                        oficjalne zaproszenie z Adminu z adresami itp. Też mailem. Może coś papierowego
                        jest jeszcze w drodze, tego nie wiem.

> Osatnio znowu mail od znajomego z komisji trafil mi do "spamu". Musze teraz
                        czytac uwazniej wszytkie maile w tym folderze?
                        W moim przypadku w temacie bylo "European Commission - Medical examination", co
                        raczej zwraca uwage. Ale pewnie warto baczniej rzucac okiem...
                        Pozdrowienia

• asiek08 Re: Pytanie w kwestii formalnej 27.03.07, 22:07
                          Wow, czekalas na oficjale zaproszenie miesiac? Ja dopiero w piatek dostalam
                          wstepnego maila z propozycja terminu a wczoraj napisali, ze dziekuja za
                          potwierdzenie i ze teraz DG Admin wysle mi oficjalne zaproszenie. No i teraz
                          sprawdzam maile co chwile z nadzieja ze zaproszenie szybko przyjdzie. Radosc z
                          rozmowy sprawila, ze zapomnialam jak to moze dlugo trwac!
                      • Gość: Bep Re: Pytanie w kwestii formalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 08:42
                        Były, możesz być spokojny, takiego maila nie przeoczysz. Po pierwsze w polu
                        nazwiska będzie adres z "odpowiednią" domeną, a poza tym tytuł maila będzie
                        bardzo długi i jednoznaczny.
                        • byly_eurokrata Re: Pytanie w kwestii formalnej 28.03.07, 08:57
                          moja skrzynka automatyczni sortuje maila do folderu "spam". Poniwaz mam ten
                          adres juz chyba 10 lat, codziennie dostaje ok. 15-20 maili spamowych. Z reguly
                          ten filtr funkcjonuje swietnie, raz na pol roku sie zdarza, ze wrzuca do
                          folderu "spam" waznego maila, ale juz mi sie to dwa razy zdarzylo z komisyjnymi
                          mailami, chyba Komisja czesto jest wykorzystywana jako server do wysylania
                          spamow...;-)
                          No nic, bede teraz sie dokladniej patrzyl na tytuly maili w tym folderze, zanim
                          je skasuje.
                          • Gość: mczapl skrzynka Bylego IP: *.dsl.scarlet.be 02.04.07, 23:23
                            Chyba moje maile do ciebie wlasnie w skrzynce spam laduja, bo jakos nigdy nie
                            raczyles odpowiedziec ;)
                            • byly_eurokrata Re: skrzynka Bylego 03.04.07, 00:32
                              no zech specjalnie popatrzyl i zadnego maila od czaplow jakichs nie bylo i nie
                              ma!
                              Na gazetowego pisales? Od wszystkich dochodza, to czemu od ciebie nie?
                              • byly_eurokrata Do Mczapl 03.04.07, 00:33
                                Napisze ci na sluzbowego z innej skrzynki, moze tak zadziala
                                • byly_eurokrata Aplikacje na stanowiska nie-tlumaczeniowe 04.04.07, 10:09
                                  Troche off-topicowo. Ale ze wzgledu na niezbyt rozowe widoki na etat tlumacza,
                                  zlozylem aplikacje na stanowisko w....EPSO, administratorskie (wakat byl
                                  ogloszony w tych coponiedzialkowaych listach wakatow) i o dziwo, wcale nie
                                  odrzucili mojej aplikacji, ze niby nie wolno, tylko ja bez problemow przyjeli.
                                  Dzisiaj dostalem co prawda odmowe, bo bylo 25 kandydtatow i zdecydowali sie na
                                  kogos innego, ale sam fakt przyjecia aplikacja na stanowisko nie-tlumaczeniowe,
                                  tylko administracyjne napawa optymistycznie, ze mozna probowac i tak
                                  ewentualnie.
                                  • Gość: kikibruksela Re: Aplikacje na stanowiska nie-tlumaczeniowe IP: *.cec.eu.int 04.04.07, 11:16
                                    Byly, zglaszac sie oczywiscie mozna, ale DG ADMIN odrzuca wszystkie prosby o
                                    zatrudnienie osoby po naszym konkursie na stanowiskach administracyjnych. Wiec
                                    nawet jesli bedziesz lepszy od 24 osob i szef unitu bedzie Toba po prostu
                                    zachwycony, ADMIN nie pozwoli na Twoja rekturacje! Cienko to na razie wyglada :(
                                    • przemas_ue Re: Aplikacje na stanowiska nie-tlumaczeniowe 04.04.07, 22:52
                                      potwierdzam
    • Gość: victorxs Re: Rozmowa w Komisji IP: *.proxy.aol.com 26.03.07, 01:36
      Gratuluje Asiek08!
      • asiek08 Do Victorxs 26.03.07, 11:22
        Dzieki wielkie!!! O ile dobrze pamietam to byles przypisany do PE, nie?
        • Gość: victorxs Re: Do Victorxs IP: *.pearson.com 26.03.07, 14:23
          Zgadza sie, przypisany a potem wypisany, nadal oczekujacy. W kazdym razie
          dobrze ze cos sie ruszylo. Jeszcze gratuluje i pozdrawiam.
    • Gość: kajapapaja Re: Rozmowa w Komisji IP: *.cec.eu.int 26.03.07, 08:44
      hej hej
      widze że tu coraz więcej ludzi do Lux przybywa :D
      więc zapraszam na stronę www.polska.lu - tu się dowiecie więcej o życiu i pracy
      w Lux
      • asiek08 Re: Rozmowa w Komisji 02.04.07, 10:09
        No i jak poszlo tym, ktorzy mieli rozmowy pod koniec marca? Odezwijcie sie i
        podzielcie wrazeniami!
        • Gość: AKA Re: Rozmowa w Komisji IP: 195.94.211.* 02.04.07, 10:18
          Rozmowa tylko o CV, merytoryczna, nic strasznego, około godziny. Znajomość
          francuskiego jest ważna.
          • byly_eurokrata Re: Rozmowa w Komisji 02.04.07, 10:19
            a powiedzieli cos na temat szans zatrudnienia tych, ktorzy zostali zaproszeni
            na rozmowe?
            • Gość: AKA Re: Rozmowa w Komisji IP: 195.94.211.* 02.04.07, 10:29
              Że decyzję podejmą jeszcze tego samego dnia, ale prześlą ją zainteresowanemu w
              ciągu dwóch tygodni (po wynikach medicala). W czwartek było 4 kandydatów, w
              piątek 3.
              • byly_eurokrata Re: Rozmowa w Komisji 02.04.07, 10:35
                a to przynajmniej konkretnie, mozna wyrazic uznanie.
                Ale skoro dziennie jest po 3-4 kandydatow a tych sesji jest chyba trzy (koniec
                marca, koniec kwietnia i koniec maja), to teoretycznie mozna przepytac 50-60
                kandydatow, a etatow jest w komisji moze 20, gora 25. No ale to zawsze szansa
                1:2, to juz cos. Zycze powodzenia!!!
                • Gość: asiek Re: Rozmowa w Komisji IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 02.04.07, 10:44
                  A czy rozmowa jest w pierwszym jezyku czy w obu?
                  • Gość: AKA Re: Rozmowa w Komisji IP: 195.94.211.* 02.04.07, 11:03
                    Rozmowa jest po polsku.
              • asiek08 Do AKA 02.04.07, 10:50
                AKA, a czy mozesz do mnie napisac na priva? ALbo podac twoj adres to ja sie odezwe.
              • Gość: asiek Re: Rozmowa w Komisji IP: *.w86-219.abo.wanadoo.fr 02.04.07, 13:54
                A nie powiedzieli (albo chociaz dali do zrozumienia) ilu jest kandydatow na
                jedno miejsce? Ja tak sobie mysle, ze fakt, ze podejmuja decyzje od razu to
                chyba raczej dobrze. No bo gdyby rzeczywiscie bylo po paru delikwentow na jedno
                miejsce to decyzje logicznie podjeliby dopiero po przesluchaniu wszystkich, nie?
                • byly_eurokrata Re: Rozmowa w Komisji 02.04.07, 14:03
                  asiek, w calej komisji bedzie pracowac docelowo o ile sie orientuje 60 tlumaczy
                  (plus AST i HoU), wiec trudno zalozyc, ze przyjma kazdgeo z przesluchiwanych
                  kandydatow w 3 turach interview, z ktorych kazda trwa ok. 1 tygodnia.
                  AKA byla w piatek, jak przypuszczam, ze to byl ostatni dzien ten tury i dlatego
                  decyzji dla calej tury w ten dzien.
                  • Gość: asiek Re: Rozmowa w Komisji IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 02.04.07, 15:53
                    Moze i masz racje byly. Ale skad miec pewnosc, ze w kazdej z trzech tur jest
                    kolo 20 osob? Moze wcale tak nie jest? Moze teraz bylo tylko 7 osob, a w
                    kwietniu i maju bedzie jeszcze tylko pare a nie 40? Ja jak zwykle zamiast
                    pokornie czekac na rozwoj wypadkow to sobie wymyslam rozne teorie. Ale nic na to
                    nie poradze.
                    • byly_eurokrata Re: Rozmowa w Komisji 02.04.07, 16:24
                      ja ci sie nie dziwie asiek.
                      Ale my sie uzupelniamy, ty optymistyczna, ja zawsze krakanie ;-)

prawda pewnie jak zawsze po srodku

Ale los jest chyba po twojej stronie: wypisali cie z Parlamentu, ale za to
                      zapisali do Komisji i dostalas zaproszenie, wiec nie jest zle!
                      • Gość: asiek Re: Rozmowa w Komisji IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 02.04.07, 16:30
                        Dzieki byly! A optymistka ze mnie zadna ale jak na razie nie moge narzekac bo
                        jak sam mowisz uwazam sie za szczesciare skoro bylam przypisana do PE a
                        zaprosili mnie z Komisji. Wiec chociaz z tego sie ciesze. Zreszta, jak bede
                        ciagle marudzic to maz mnie zabije (albo przynajmniej sie ze mna rozwiedzie) bo
                        juz ma dosc calego tego konkursu!
                        • byly_eurokrata Re: Rozmowa w Komisji 02.04.07, 16:32
                          co sie martwisz mezem, wyjdziesz za maz za mnie i bedziemy marudzic razem,
                          gwarantuje ci, ze nikt nas nie przescignie ;-)
                          • Gość: asiek Re: Rozmowa w Komisji IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 02.04.07, 17:37
                            Hahaha! Tylko, ze jak tak razem bedziemy marudzic to sie wpedzimy do grobu:-)!
                    • Gość: AKA Re: Rozmowa w Komisji IP: 195.94.211.* 02.04.07, 16:28
                      Nie mam pojęcia, ilu kandydatów było wcześniej i w związku z tym jakie są
                      proporcje na jedno miejsce. Kiedy czekałam na rozmowę w sekretariacie uzyskałam
                      przypadkiem informację o liczbie osób, które były w czwartek i w piątek.
                      Terminy interview są uzależnione od wolnych terminów medicala, więc mogą być
                      całkiem przypadkowe. Z informacji praktycznych, warto jest zabrać rentgen płuc,
                      bardzo oszczędza czas (było o tym na forum luksemburskim).
                      • Gość: asiek Re: Rozmowa w Komisji IP: *.w86-197.abo.wanadoo.fr 02.04.07, 17:40
                        Dzieki AKA za informacje! A mozna wiedziec jaki masz profil?
                        • Gość: AKA Re: Rozmowa w Komisji IP: *.aster.pl 02.04.07, 20:59
                          Rzymski :-))). Bardzo wydatny nos. Pozdrawiam.
                          • Gość: Asiek Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.w90-9.abo.wanadoo.fr 04.04.07, 11:34
                            Mam pytanie odnosnie badan : czy to naprawde trwa 3 godziny tak jak przewiduje
                            zaproszenie? Czy rentgen pluc robi sie w tym samym miejscu? Czytalam kiedys na
                            forum luxa, ze badania sa na Kirchbergu a rentgen kolo dworca.Z tym, ze w
                            zaproszeniu mam, ze badania sa na Gasperich (czyli niedaleko dworca).
                            • Gość: asiunia Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 04.04.07, 11:46
                              Asiek, pewnie w jakichs starszych watkach to czytalas. Teraz serwis medyczny
                              Komisji zostal przeniesiony na Gasperich, do niedawna byl na Kirchbergu. Nie
                              mniej jednak, rentgena robi sie w innym miejscu niz same badania, ale
                              niedaleko. A czas trwania badan? W zaleznosci od ilosci kandydatow danego dnia,
                              owszem moze to potrwac ze trzy godziny, a nawet i dluzej. A, ze w Komisji
                              zawsze jest duzo kandydatow to te trzy godzinki raczej trzeba sobie zaklepac:))
                              • Gość: Eneko_el Howaldese Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.cec.eu.int 04.04.07, 11:56
                                Ciekawe, a jeszcze w zeszlym tygodniu badania byly na miejscu (poza rentgenem
                                oczywiscie). Zdaje sie, ze obowiazuja tam numerki, wiec moze warto przyjsc
                                troche wczesniej. Rentgena warto zabrac z kraju, jak ktos juz tutaj sugerowal.
                                Calosc chyba w skrajnych przypadkach przekracza 3h.
                                • Gość: asiunia Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 04.04.07, 12:15
                                  Mozliwe, ze badania jeszcze w tej chwili sa na Kirchbergu, w kazdym razie
                                  medikal jest w trakcie przeprowadzki i jak Asiek bedzie mial badania w maju
                                  (czy kiedy tam?) to bedzie to zapewne juz na Gasperichu.
                                  Tak wiec niech beda czujni Ci ktorzy wybieraja sie na badania tuz po Swietach,
                                  bo moze definitywna przeprowadzka nastapi teraz podczas tych wolnych dni? :)
                                  • Gość: Eneko_el Howaldese Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.cec.eu.int 04.04.07, 12:30
                                    Czujnosc, najlepiej rewolucyjna, zawsze trzeba zachowywac ;)A tak w ogole to
                                    medical to zadne tortury, bo to ostukaja czlowieka i pochwala czasem nawet.
                                    Ogolnie jest przednio.
                            • Gość: Eneko_el Howaldese Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.cec.eu.int 04.04.07, 11:58
                              Gość portalu: Asiek napisał(a):

>Z tym, ze w
                              > zaproszeniu mam, ze badania sa na Gasperich (czyli niedaleko dworca).

Asiek, Gasperich jest tak srednio kolo dworca. Przychodnia od rentgena i
                              owszem, jakies 5 min. a pies.
                              • asiek08 Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne 04.04.07, 13:50
                                Dzieki Asiunia i Eneko!Teraz wszystko jest jasne!
                                Co do bliskosci Gasperich i dworca to zdaje sobie sprawe, ze to nie jest az tak
                                blisko ale wydaje mi sie ze G jest blizej dworca niz Kirchberg i dlatego tak mi
                                sie napisalo.
                                Eneko, a Ty pracujesz w Komisji? O ile sie nie myle tez jestes po ostatnim
                                konkursie na tlumaczy, nie?
                                • Gość: beo Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 17:38
                                  Tak, Eneko pracuje od niedawna. Ale jest bardzo tajemniczy. Może podziałają na
                                  niego Twoje wdzięki, Asiunia :)
                                  • Gość: beo Re: Rozmowa w Komisji :errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 17:39
                                    jest=> Asiunia
                                    ma być => Asiek
                                  • Gość: asiek Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.w90-9.abo.wanadoo.fr 04.04.07, 18:08
                                    A, czyli ze nie dowiemy sie od niego niczego?
                                    • Gość: Bea Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.chello.pl 04.04.07, 19:10
                                      Asiek, cierpliwości. Po 30 kwietnia wrócimy Beo i ja, to może coś opowiemy :-).

A propos: Beo, miales napisac do mnie na priv...
                                      Bea
                                      • Gość: beo Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 21:48
                                        > A propos: Beo, miales napisac do mnie na priv...

Miałem, ale mi żona zabroniła tak się spoufalać z kobietami przez internet. A
                                        jeszcze jak się dowiedziała, że jesteś tłumaczką, to już jej się pomarańczowa
                                        lampka zapaliła na dobre.
                                        • Gość: Bea OT IP: *.chello.pl 05.04.07, 15:34
                                          > > A propos: Beo, miales napisac do mnie na priv...
                                          >
                                          > Miałem, ale mi żona zabroniła

No tak. Naobiecuje, a jak co do czego, to myk za zoniną spódnicę. Asiek, ty łap
                                          tę ofertę matrymonialną Byłego, bo też się rozmyśli ;-)
                                          Pozdrawiam słonecznie
                                          Bea
                                          • Gość: Asiek Re: OT IP: *.w81-251.abo.wanadoo.fr 05.04.07, 16:03
                                            Bea, nie moge przyjac oferty Bylego, zajeta juz jestem!
                                            • byly_eurokrata Re: OT 05.04.07, 19:02
                                              no tak, do pracy mnie nie chca, do ozenku mnie nie chca, chyba popadne w
                                              depresje...
                                      • Gość: asiek Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.w81-251.abo.wanadoo.fr 05.04.07, 16:03
                                        Ok, no to poczekam grzecznie na Wasza relacje!
                                  • byly_eurokrata Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne 04.04.07, 20:05
                                    Gość portalu: beo napisał(a):

> Tak, Eneko pracuje od niedawna. Ale jest bardzo tajemniczy. Może podziałają
                                    na
                                    > niego Twoje wdzięki, Asiunia :)

Ale on przynajmniej od czasu do czasu napisze 1,5 zdania. Inni milcza
                                    kompletnie, jakby wraz z angazem w komisji dostawali zakaz pisania na forum....

Teraz wiem, dlaczego nie dostaje zaproszenia na interview, ja musze byc nr 1 na
                                    czarnej liscie komisji ze wzgledu na forum....;-)
                                    • Gość: beo Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 21:42
                                      No tak, lepsze to niż nic.
                                      Ja jak już będę po tamtej stronie chmur, to obiecuję podzielić się cennymi
                                      uwagami z kandydatami.

Bea, muszą nas przyjąć razem, powiemy, że pracujemy tylko w duecie ;)
                                      • Gość: Bea Re: Rozmowa w Komisji : pytanie praktyczne IP: *.chello.pl 05.04.07, 15:36

> Bea, muszą nas przyjąć razem, powiemy, że pracujemy tylko w duecie ;)

Dobra, ale co na to żona? ;-)

Zmykam, zanim mnie moderacja pogoni za offtopiki :-)
                                        Bea
                                        • Gość: beo Re: OT Rozmowa w Komisji : pytanie niepraktyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 21:12
                                          A o to się nie martw. Już ją uświadomiłem, że Unia kładzie nacisk na pracę
                                          zespołową :-)
                                          • asiek08 Jakies wiesci? 13.04.07, 12:03
                                            To znowu ja. Cos widze, ze cisza panuje na tym watku o Komisji wiec ruszam do
                                            boju. Jakies nowe wiesci? Ktos byl ostatnio na rozmowie i moze zdac relacje?
                                            Ktos juz dostal definitywna odpowiedz? Pozdrawiam wszystkich!
                                            • Gość: AKA Re: Jakies wiesci? IP: 195.94.211.* 13.04.07, 14:36
                                              Wieści są dobre. Udało się i mnie i mojemu chłopakowi :-). Zgodnie z
                                              zapowiedzią informacja o pozytywnym wyniku równo w dwa tygodnie po interview.
                                              • byly_eurokrata Re: Jakies wiesci? 13.04.07, 14:41
                                                no to gratuluje!!!!

Jakie nastawienie jesli chodzi o termin rozpoczecia pracy ze strony komisji?
                                                Chcieli zebysce zaczeli jak najszybciej, typu od jutra, czy dano wam czas na
                                                spokojne pozalatwianie spraw w kraju?

I sa jakies pogloski /domniemania, ile osob chca tak generlanie przyjac jeszcze?
                                                • Gość: AKA Re: Jakies wiesci? IP: 195.94.211.* 13.04.07, 14:44
                                                  Nie od jutra, rozsądne terminy. Niestety żadnych innych informacji.
                                                  • asiek08 Re: Jakies wiesci? 13.04.07, 16:13
                                                    Wow! No to gratuluje!!!! Zazdroszcze Wam, ze macie to juz z glowy. Mi sie czas
                                                    cholernie dluzy!!!
                                                  • Gość: Bea Re: Jakies wiesci? IP: *.chello.pl 13.04.07, 17:59
                                                    Ja też gratuluję! Super, że udało się Wam obojgu!
                                                    Pozdrawiam
                                                    Bea
                                                  • Gość: Jojo Re: Jakies wiesci? IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 13.04.07, 19:17
                                                    Ja również byłam na rozmowie w DGT pod koniec marca i właśnie dostałam ofertę
                                                    pracy od 1 czerwca.
                                                    Rozmowa odbyla sie w bardzo milej atmosferze, pytania glownie o doswiadczenie
                                                    zawodowe i o motywacje do pracy.
                                                    Personel medyczny i administracyjny również był kompetentny i bardzo miły.
                                                    Jedynym problemem było jeżdżenie z jednego końca Luksemburga na drugi.
                                                  • byly_eurokrata Re: Jakies wiesci? 13.04.07, 19:26
                                                    no to rzeczywiscie jakis ruch w interesie jest, Jojo rowniez gratuluje! A
                                                    ciebie sie pytali, kiedy mozesz najwczesniej zaczac, czy raczej "narzucili" ci
                                                    date 1 czerwca, bo to jednak tylko 6 tygodni.
                                                  • Gość: Jojo Re: Jakies wiesci? IP: *.w86-212.abo.wanadoo.fr 15.04.07, 12:29
                                                    Dziękuje Były,
                                                    Niczego nie narzucili, pytali od kiedy mogę zacząć najwcześniej i ogólnie
                                                    wykazali się zrozumieniem.
                                                  • Gość: beo Re: Jakies wiesci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 21:47
                                                    AKA plus chłopak i Jojo - gratulacje!!! Trochę spóźnione, ale dopiero wszedłem
                                                    na wątek.

Moja rozmowa już niedługo, jednak ten czas strasznie mi się dłuży. Nie wiem, na
                                                    którym języku się skoncentrować. Możecie powiedzieć, w jakich mieliście
                                                    rozmowę. Czy we wszystkich wpisanych w CV, czy tylko w pierwszym obcym i po
                                                    polsku?
                                                  • Gość: Jojo Re: Jakies wiesci? IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 16.04.07, 21:56
                                                    W moim przypadku rozmowa byla tylko po polsku.
                                                    I nie ma co sie denerwowac, bo atmosfera jest naprawde niestresujaca.
                                                  • Gość: asiek Re: Jakies wiesci? IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 16.04.07, 22:44
                                                    I ja tez gratuluje Jojo!
                                                    A mozesz cos wiecej napisac o rozmowie? Aka pisala, ze glownie bylo o cv. U
                                                    Ciebie rowniez?
                                                  • Gość: asiek Re: Jakies wiesci? IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 16.04.07, 22:47
                                                    Sorry Jojo, wlasnie zobaczylam, ze juz pisalas o tym jak bylo na rozmowie wiec
                                                    wycofuje moje pytanie! Pozdrawiam!
                                                  • Gość: gosc7 Tlumacze EK IP: *.elpos.net 27.04.07, 23:01
                                                    hej, dopiero odkrylam forum, wszystkim, ktorzy maja rozmowy w DGT w Lux
                                                    powodzenia! Rozmowa jest b. kurtuazyjna, w sympatycznej, swojskiej atmosferze,
                                                    ja mialam pod koniec marca i mam zaczac 1 lipca. Pozdrowienia!
                                                  • Gość: beo Re: Jakies wiesci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 22:02
                                                    Dzięki, Jojo. AKA pisała, że francuski jest ważny, stąd moje przypuszczenia, że
                                                    trzeba będzie trochę porolować erkami ;)
                                                  • Gość: Bea Po rozmowie IP: *.chello.pl 02.05.07, 11:33
                                                    Witajcie,
                                                    jestem po interview w poniedziałek. Potwierdzam wcześniejsze "doniesienia":
                                                    rozmowa przebiega w miłej atmosferze, komisja (trzy osoby) na podstawie CV
                                                    zadaje pytania o kwalifikacje, o motywację do pracy jako tłumacz w Komisji itp.
                                                    Osobiście jestem dość zadowolona z rozmowy, niestety moim pierwszym językiem
                                                    jest niemiecki, co chyba nie plasuje mnie w czołówce kandydatów (komisja
                                                    żartowała, że może Niemcy w trakcie swojej prezydencji jeszcze coś tu zdołają
                                                    zdziałać :-). Zobaczymy, decyzja niestety dopiero za miesiąc.

Potwierdzam również to, co pisały wcześniej różne osoby o zdjęciu RTG klatki
                                                    piersiowej na badania medyczne. Zdecydowanie warto mieć, powiedziała to także
                                                    pielęgniarka, która wykonywała badania. Założę może osobny wątek, bo to chyba
                                                    przyda się wszystkim kandydatom.

Pozdrawiam
                                                    Bea

PS. Beo - a tobie jak poszło?
                                                  • Gość: beo Re: Po rozmowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:47
                                                    Witam!

Moje wrażenia z Luksemburga są bardzo pozytywne, zarówno z rozmowy, jak i ze
                                                    zwiedzania samego miasta. Muszę przyznać, że tęsknię już za miastem i jego
                                                    atmosferą. Spacer po Montee Clausen o 5 rano przy całkowicie opustoszałych
                                                    ulicach, widok z mostu Adolfa na katedrę Notre Dame opromienioną blaskiem
                                                    zachodzącego słońca i rozbrzmiewającą przyjemnym dla ucha dźwiękiem dzwonów
                                                    oraz wiele innych ciekawych wrażeń, których opisanie wymagałoby założenia
                                                    nowego wątku - wszystko to chyba na długo pozostanie mi w pamięci.

Ale wracając do rzeczy najważniejszej, czyli rozmowy: osoby prowadzące
                                                    stwarzają bardzo miłą, przyjazną atmosferę, widać, że są nastawione wyraźnie
                                                    pozytywnie, a może tylko odniosłem takie wrażenie, bo tak mi zależy na tej
                                                    pracy. Pytania, tak jak inni wcześniej pisali, krążą wokół CV i motywacji. Mam
                                                    trochę niedosyt, że nie udało mi się w pełni zaprezentować moich atutów, bo
                                                    komisja trochę mnie stopowała, ale zobaczymy, jestem dobrej myśli.
                                                    Podsumowując, będąc tam, czułem, że jestem dokładnie we właściwym miejscu i z
                                                    właściwymi ludźmi.

Bea, przez chwilę myślałem, że to Ciebie spotkałem w przychodni, ale tamta
                                                    koleżanka, z którą sobie porozmawiałem przy bułeczkach i kwestionariuszu,
                                                    mówiła, że jest z Wiednia, a Ty piszesz z chello.pl, więc to nie byłaś Ty. Może
                                                    tamta koleżanka się ujawni?

Co do zdjęcia, potwierdzam, że można przywieźć swoje, tłumaczenie można zrobić
                                                    samodzielnie - powiedziała mi to bezpośrednio pielęgniarka. Właśnie, służby
                                                    medyczne też są bardzo sympatyczne i badania przebiegają w towarzyskiej
                                                    atmosferze.

Pozdrawiam
                                                    beo
                                                  • Gość: Bea Re: Po rozmowie IP: *.chello.pl 06.05.07, 14:44

> Moje wrażenia z Luksemburga są bardzo pozytywne, zarówno z rozmowy, jak i ze
                                                    > zwiedzania samego miasta. Muszę przyznać, że tęsknię już za miastem i jego
                                                    > atmosferą.
                                                    O tak, mnie również Luksemburg bardzo się spodobał. Też sporo pospacerowałam,
                                                    zarówno po centrum, jak po Kirchbergu, i mam wrażenie, że jest to miasto, w
                                                    którym się przyjemnie mieszka i żyje. Przyznam, że po lekturze forum byłam
                                                    trochę ciekawa, jak wygląda ta "prowincjonalność", na którą niektórzy
                                                    narzekają :-). Więc nie wyglądało to tak strasznie - a piszę to jako
                                                    warszawianka i zdeklarowany mieszczuch :-). Rano 1 maja widziałam otwartą
                                                    piekarnię z croissantami, a w niedzielę przed południem nawet zrobiłam zakupy w
                                                    Delhaizie (fakt, że mieszkałam tuż przy dworcu). Poza tym zwiedzając Kirchberg
                                                    udałam się do galerii Auchan, gdzie zaraz poczułam się swojsko :-)

Pozdrawiam
                                                    Bea

PS. Tylko to ich piwo... :-)
                                                  • paul.ferres Re: Jakies wiesci? 04.05.07, 00:43
                                                    Jojo, a miałaś może interview 29 marca, w czwartek? Bo ja wtedy właśnie miałem i
                                                    też zaczynam 1 czerwca.
                                                  • helusia007 Re: Jakies wiesci? 04.05.07, 09:48
                                                    Czesc,
                                                    chcialabym zapytac tych, ktorzy mieli rozmowy w Komisji pod koniec marca lub na
                                                    poczatku kwietnia - czy dostaliscie juz letter of offer z DG ADMIN? Ja jeszcze
                                                    nie dostalam i nie chce podejmowac jeszcze zadnych krokow w mojej obecnej pracy.
                                                    Helusia
                                                  • Gość: Jojo Re: Jakies wiesci? IP: *.w83-202.abo.wanadoo.fr 04.05.07, 16:20
                                                    Nie, ja interview mialam 27 marca.
                                                    A zaproszenie przyszlo dwa tygodnie pozniej.
                                                  • Gość: agata Re: Jakies wiesci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:09
                                                    hej Paul,

ja mialam rozmowe 29 marca we czwartek, pewnie spotkalismy sie rano na medicalu
                                                    przy okazji spozywania bulek :-)Byla nasza polska czworka 3+1 ... Letter of
                                                    offer dostalam dzisiaj, zaczynam 1 lipca.

W takim razie do rychlego zobaczenia!
                                                  • Gość: agata Re: Jakies wiesci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 21:11
                                                    Paul, dla przypomnienia: butelka polskiej wody w torebce - znak rozpoznawczy :-)
                                                  • Gość: paul.ferres Re: Jakies wiesci? IP: *.aster.pl 04.05.07, 22:38
                                                    Fajnie! Cieszę się, bo zastanawiałem się ile osób z naszej 3+1 :) dostało
                                                    ofertę. Szkoda tylko, że zaczynasz miesiąc po mnie.

Poza tym ja tych paskudnych bułek z dżemem nie jadłem :) No może tylko jedną.

Szymon (paul.ferres to tylko ksywka)
                                                  • Gość: Jojo Re: Jakies wiesci? IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 05.05.07, 14:14
                                                    Czyli sporo nas zaczyna w czerwcu/lipcu i czeka nas szukanie mieszkan w
                                                    Luksemburgu...ja w tej chwili mieszkam w Paryzu czyli tez horrendalnie drogim
                                                    miescie ale ceny w Luksemburgu przyprawiaja mnie o palpitacje i wzbudzaja bunt.
                                                  • asiek08 Do Jojo 05.05.07, 15:07
                                                    Ja tez mieszkam aktualnie we Francji. Milo "spotkac" na forum kogos stad.
                                                    Rozmowe w Komisji mam dopiero za dwa tygodnie wiec jeszcze sie troche
                                                    podenerwuje. Ale kto wie, moze kiedys do Was dolacze. A jak Ci poszla sama rozmowa?
                                                  • Gość: Jojo Re: Do Jojo IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 05.05.07, 15:58
                                                    Asiek, mnie tez milo!
                                                    Rozmowa jest naprawde mila i na luzie i nie ma co sie jej obawiac. Absolutnie
                                                    nie jest to zaden egzamin.
                                                    Jezeli sie naprawde bardzo stresujesz, to postaraj sie przygotowac, wylapac
                                                    ewentualnie slabe punkty w twoim profilu i przygotowac zawczasu na nie odpowiedzi.

• asiek08 Re: Do Jojo 06.05.07, 09:04
                                                    Dzieki Jojo! Moze rzeczywiscie nie bedzie tak zle na tej rozmowie. A tak z
                                                    zupelnie inne beczki : od kogo dostaje sie oferte pracy? Najpiew od polskiego
                                                    head of dep. a potem od HR czy od razu od HR?
                                                  • Gość: Jojo Re: Do Jojo IP: *.w90-24.abo.wanadoo.fr 09.05.07, 08:59
                                                    Oficjalna oferte pracy przysyla DG Admin.
                                                  • Gość: agata mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 15:28
                                                    Odnosnie mieszkan mozna zwrocic sie do Welcome Desk o pomoc, poza tym zerkac na
                                                    www.polska.lu, czasem cos tam sie pojawia, tez oferty w Niemczech, choc to wiaze
                                                    sie z dojazdami, ale jest duuuuuzo taniej, na pewno starczy dla wszystkich.

Poza tym lipiec nie jest najgorszym miesiacem na szukanie, bo wlasnie wtedy
                                                    wyjezdzaja z Lux stazysci i sporo miejsc sie zwalnia. Mozna tez na poczatek
                                                    wziac jakis pokoj - tak robia niektorzy - i potem szukac na spokojnie, lub
                                                    pomieszkac w schronisku :-)

Pozdrowienia!
                                                  • Gość: Jojo Re: mieszkania IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 05.05.07, 16:07
                                                    Agata, dzieki za sugestie. Na razie szukam troche przez znajomych, a jesli nic
                                                    nie wyjdzie to rozejrze sie juz na miejscu.
                                                    Jesli chodzi o Welcome desk, to niestety podchodzi do swoich zadan po
                                                    najmniejszej lini oporu i zadowala sie przeslaniem listy ogloszen z intranetu.
                                                    Niczego wiecej sie od nich nie dowiedzialam, zreszta przez telefon odnioslam
                                                    nieodparte wrazenie ze rozmawiam z krowa.
                                                  • Gość: wiec rozpoczynamy Re: Jakies wiesci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:13
                                                    Paul, rzeczywiscie szkoda, ze nie zaczynamy razem, ale mam nadzieje, ze tez ktos
                                                    bedzie zaczynal 1 lipca, bo zawsze to razniej w wiekszym gronie. Damy rade!
                                                  • Gość: agata wiec rozpoczynamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:16
                                                    "wiec rozpoczynamy" to mial byc tytul, a pisala Agata
                                                  • Gość: asiunia.lux Ku przestrodze... IP: 88.207.141.* 05.05.07, 20:41
                                                    Skoro juz jestescie na etapie mieszkan, to chialam Was uprzedzic, zebyscie
                                                    uwazali na ogloszenia, rowniez te z intranetu, zwlaszcza jesli bedziecie
                                                    chcieli czegos szukac na odleglosc.
                                                    A mianowicie, w zeszlym tygodniu rozmawialam ze swiezo upieczona stazystka,
                                                    ktora znalazla sobie mieszkanko na odleglosc i chcac je sobie zaklepac,
                                                    wplacila wlascicielce 1000 euro zaliczki (Western Union). Jak zjechala tu na
                                                    miejsce to sie okazalo, ze mieszkanie jej obiecene nie istnieje, wlascicielka
                                                    naturalnie tez nie.... Tak wiec, ostroznosci nigdy za wiele, nawet na tej
                                                    cywilizowanej wiosce ;) Powodzenia!
                                                  • Gość: beo Re: Jakieś wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 22:19
                                                    Właśnie zostałem przyjęty, aż chciałoby się wykrzyczeć całemu
                                                    światu "Victoire!!!!!!", ale jeszcze nie mogę w to uwierzyć, a poza tym nie
                                                    ufam tak do końca poczcie elektronicznej ;)

Co prawda termin rozpoczęcia - 1 września - trochę studzi, ale mimo wszystko
                                                    jutrzejszy Europe Day będę chyba świętował, po raz pierwszy, szczególnie
                                                    hucznie :)

Pozdrowienia dla tych, którzy rozmowę mają jeszcze przed sobą i dla Bei!
                                                  • Gość: Jojo Re: Jakieś wieści IP: *.w90-24.abo.wanadoo.fr 09.05.07, 09:01
                                                    Gratulacje Beo, i dla wszystkich innych!
                                                  • Gość: asiek Re: Jakieś wieści IP: *.w81-251.abo.wanadoo.fr 09.05.07, 12:12
                                                    Gratulacje!!!! A mozesz zdradzic jaki masz profil (jezyki i doswiadczenie)? Ja
                                                    jeszcze przed rozmowa. POzdrawiam!
                                                  • Gość: Bea Beo - gratulacje! IP: *.chello.pl 09.05.07, 14:08
                                                    Super! Serdecznie ci gratuluję, Beo!
                                                    Również cię pozdrawiam i życzę udanego świętowania ;-)
                                                    Bea
                                                  • Gość: beo Re: Beo - gratulacje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 17:39
                                                    Dziękuję wszystkim za gratulacje i gratuluję Wam :)

Asiek, nie przejmuj się kombinacjami językowymi. Jeśli mogę Ci coś poradzić:
                                                    pójdź na rozmowę na luzie i z pozytywnym nastawieniem - to jest najważniejsze.
                                                    Ważne, żebyś była sobą, wtedy będziesz autentyczna i przekonująca.
                                                    Powodzenia!
                                                  • paul.ferres Re: Jakieś wieści 10.05.07, 09:50
                                                    Gratulacje i do zobaczenia we wrześniu w takim razie!
                                                  • Gość: agata Re: Jakieś wieści IP: *.elpos.net 10.05.07, 17:38
                                                    Rowniez gratulacje! Wyglada na to, ze wybiera sie nas do Lux nie garstka, ale
                                                    cala garsc. Jesli ktos rowniez, tak jak ja, zaczyna 1 lipca, moze skrobnac slowko...
                                                    Pozdrowienia!
    • byly_eurokrata OT 11.05.07, 06:31
      Troche offtopicowo sie uzewnetrznie:
      dostalem wyniki koncowe konkursu dla niemieckich nativow - uzyskalem 89,5 pkt,
      zeby trafic na liste rezerwowa (35 osob), trzeba bylo osiagniac 91, wiec kurna
      1,5 punkta mi zabraklo ;-(((
      Ale pluje sobie w brode z innego powodu. Na egzaminie dla niemcow moim glownym
      jezykiem byl angielski, po angielsku musialem zdawac preselekcje, za
      angielskiego verbala dostalem 17 punktow na 20 mozliwych. Jakbym wiedzial (a
      moglem sie byl domyslic), ze po konkursie polskim nie bedzie zapotrzebowania na
      laureatow z pierwszym niemieckim, bo moglem byl przeciez zamiec kolejnosc
      jezykow, tez bym pewnie bezproblemowo zdal preselekcje i mialbym teraz
      angielski jako glowny.
      No coz, ostatnio uslyszalem takie zdanie "karma is a bitch" ...;-)

Aha i na ustnym dostalem 35 punktow na 40 mozliwych! Wiec nie bylo zadnej
      dyskryminacji, ze jak to nie-native ma czelnosc startowac do "obcego" konkursu
      • Gość: agata Re: OT IP: *.elpos.net 11.05.07, 19:57
        Hej, na poprawe humoru powiem, ze ja tez mialam pierwszy niemiecki i udalo sie.
        Wiec uszy do gory, nie wszystko jeszcze stracone :-)
        • byly_eurokrata Re: OT 11.05.07, 20:30
          dzieki agata, ale jak czytam, ze do tej czy innej osoby z niemieckim odniesiono
          sie bardzo zyczliwie i ze dostaly oferty a u mnie nic, to jakos zaczynac
          wierzyc w ta karme....;-)
          • Gość: agata Re: OT IP: *.elpos.net 11.05.07, 20:37
            glupie pytanie, ale chyba wyslales do nich swoje CV?
            • byly_eurokrata Re: OT 11.05.07, 20:40
              tak, i w tym chyba wlasnie problem, ale to nie kwestia do rozstrzasania na forum
              • Gość: agata Re: OT IP: *.elpos.net 11.05.07, 20:47
                rozumiem, i nadal trzymam kciuki!
                • eps_in_spe Re: OT 12.05.07, 15:27
                  A ja nie rozumiem... To w koncu lepiej wysylac czy cierpliwie czekac? Czy
                  jeszcze jest na co? :-/
                  I jeszcze gratulacje i od razu pytanie do osob, ktore juz niedlugo zaczynaja -
                  wysylaliscie, lobbowaliscie czy nie? Biora raczej tych, co lobbowali, czy tych,
                  co cierpliwie czekali? Bo logiki w kwestii kombinacji jezykowej czy grupy to
                  chyba raczej trudno sie doszukac. Czy ktos to rozgryzl? Czy chodzi o dodatkowe
                  studia, np. takie stosunki miedzynarodowe?
                  • Gość: agata Re: OT IP: *.elpos.net 12.05.07, 19:03
                    - studia dodatkowe na pewno na plus, na 100%, poszczegolne dzialy DGT maja rozne
                    profile, potrzeba w zwiazku z tym specjalistow z jezykami
                    - wyslac CV to raczej oczywistosc, bo pokazuje zainteresowanie; wyslac i
                    cierpliwie czekac
                    - niemiecki moze byc pierwszy, wazne jednak, zeby nie zabraklo ang i fr
                    - no i szczecie (a fortuna kolem sie toczy)
                    • Gość: AKA Re: OT IP: *.aster.pl