Dodaj do ulubionych

ad 60/06 prawo

18.12.07, 13:38
laureaci, mam pytanie, czy macie juz jakis odzew z instytucji?
czy zaprosili Was juz na rozmowy?

u mnie cisza - nie dostalem odpowiedzi na maile, ktore wyslalem do tej pory
nikt sie do mnie nie zglosil.

Obserwuj wątek
    • Gość: dR nO Re: ad 60/06 prawo IP: 189.13.235.* 18.12.07, 16:26
      Wiec nie jestes sam, u mnie jest identycznie, zadnego kontaktu z ich
      strony, brak odpowiedzi na emaile do HoU, najwyzej mniej lub
      bardziej kurtuazyjne "no vacancies". Mam podobne doswiadczenia z IPR
      UNHCR-u i szczerze mam nadzieje ze ten konkurs jest bardziej na
      serio niz ten caly IPR ktore jest tylko listkiem figowym skrywajacym
      ich prawdziwe praktyki jesli chodzi o zatrudnianie. Nic to, z
      drugiej strony przeciez to dopiero miesiac od ogloszenia wyknikow a
      i listy nie sa jeszcze oficialnie opublikowane.....
      • eu.europa Re: ad 60/06 prawo 11.03.08, 15:02
        od grudnia minelo juz troche czasu, listy są opublikowane od kilku
        dni, ciekawi mnie wiec czy nadal u was cisza? bo ja do tej pory nie
        lobbowalam (troszke zajeta innymi sprawami bylam) i jednak
        zaproszono mnie na kilka rozmow na ten i przyszly tydzien ;-) jak to
        jest u was? a moze sa juz szczesciarze z "letter of offer"?
        • Gość: droit Re: ad 60/06 prawo IP: 136.173.62.* 11.03.08, 15:08
          coz, zadalo 60 zamiast 140 wiec moze troche cierpliwosci i bedzie
          ok...
          • Gość: gosc Re: ad 60/06 prawo IP: *.254-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.03.08, 16:35
            sa sa :))
            • Gość: dina Re: ad 60/06 prawo IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.08, 17:55
              lobbowalam troche..., bylam na dwoch rozmowach potem przyszlo
              jeszcze kilka innych propozycji, generalnie mialam wrazenie ze sa
              wolne etaty
              dzis dostalam letter of offer
              zaczynam od maja
              • eu.europa Re: ad 60/06 prawo 11.03.08, 23:59
                gratuluje! mam nadzieje ze i u mnie bedzie dobrze;-)
              • Gość: QQ Re: ad 60/06 prawo IP: *.174.106.46.rzeszow.uw.gov.pl 12.03.08, 12:31
                a gdzie ?
              • Gość: qq Re: ad 60/06 prawo IP: *.174.106.46.rzeszow.uw.gov.pl 12.03.08, 12:34
                tzn pytam gdzie będziesz pracować, bo moja historia jest identyczna
                • Gość: dina Re: ad 60/06 prawo IP: 134.102.65.* 12.03.08, 13:05
                  DG Empl, a ty?
                  • ipablo Re: ad 60/06 prawo 12.03.08, 14:58
                    ja tez dg empl :)
                    • eu.europa Re: ad 60/06 prawo 12.03.08, 19:15
                      przy odrobinie szczescia moze bedziemy pracowac razem ;-) jutro mam
                      tam rozmowe, trzymajcie kciuki!
                      • Gość: dina Re: ad 60/06 prawo IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.08, 19:17
                        w ktorym unicie? moze cos pomozemy
                    • Gość: droit Re: ad 60/06 prawo IP: 136.173.62.* 13.03.08, 09:20
                      a mozna spytac jakie konfiguracje jezykowe macie. Tzn czy bez FR sa
                      szanse ?
                      • ipablo Re: ad 60/06 prawo 13.03.08, 09:33
                        ja akurat zdawalam konkurs we FR, ale na interview uslyszalam, ze bede pracowac
                        przede wszystkim w EN;
                        mialam tez rozmowe w innym DG, niz ten ktorego oferte przyjelam, gdzie wiem, ze
                        szukano osoby z FR - pewnie sa takie unity, gdzie szukaja osoby z FR;
                        znam tez osobe z konkursu 60/06 ktora miala DE i EN, bez FR, i juz pracuje :)
                        wiec FR nie decyduje, ale zawsze pewnie jest atutem, jak i kazdy dodatkowy jezyk
                        ale podstawa - takie mam wrazenie - to EN
                        powodzenia - chyba najwazniejsze jest aktywne szukanie
                        • Gość: minka Re: ad 60/06 prawo IP: 91.68.122.* 13.03.08, 12:15
                          taki maly dylemat a propos aktywnego szukania - z obserwacji wynika,
                          ze profile osob na liscie rezerwowej nie zawsze odpowiadaja
                          wyobrazeniom HoUs - zrobilam doktorat z polityki walutowej ue, a tak
                          naprawde nie mialabym nic przeciwko pracy np. w DG Emp etc. Czy taka
                          zaszufladkowanie z racji specjalizacji nie pozbawia mnie szans na
                          prace w innym DG ? Powoli zastanawiam sie czy ten fakt nie
                          dyskryminuje mnie bardziej niz w przypadku gdybym miala samego mgr -
                          co myslicie na ten temat - sa tu osoby z podobnym dosiwadczeniem ?
                          • ipablo Re: ad 60/06 prawo 13.03.08, 13:01
                            wiesz, moj przyklad potwierdza, ze waska specjalizacja nie blokuje w szukaniu
                            pracy - mam doktorat z baaardzo specjalistycznego i niszowego tematu z zakresu
                            prawa miedzynarodowego - nikt sie tym nie przejal za bardzo, uznano to w trakcie
                            interview za moj atut - bo to przeciez potwierdza pewne kompetencje, zdolnosci
                            analityczne itp;

to tez zalezy jak sie przedstawisz piszac do pozczegolnych DG - czy bardzo
                            bedziesz podkreslac dziedzine, w ktorej sie specjalizujesz, mozesz przeciez
                            napisac, ze jestes gotowa na zupelnie nowe doswiadczenia, ze jestes otwarta i
                            zdeterminowana do zdobycia nowych kompetencji;

szcerze przyznam, ze to co bylo wazne w moim wypadku - to doswiadczenie
                            (pracowalam do przyjecia oferty pracy w Komisji w administracji - ale tez nie
                            bardzo dlugo - jednak pewne doswiadczenie mialam - chodzilo raczej o pewne
                            'warsztatowe' kompetencje a nie konkretna wiedze fachowa) - propozycja pracy
                            ktora dostalam odpowiada mojemu dotychczasowemu doswiadzeniu;

ale tez nie wydaje mi sie, zeby bez doswiadczenia znalezienie pracy bylo
                            niemozliwe - duze znaczenie ma chyba strategia lobbowania - co podkreslasz
                            przedstawiajac swoja kandydature. wydaje mi sie, ze doktorat zawsze jest
                            dodatkowym atutem;

ale doskonale Ciebie rozumiem, bo mialam takie same obawy jak Ty - jak sie
                            okazalo nie do konca uzasadnione - wiec powodzenia :)
                          • Gość: jojo Re: ad 60/06 prawo IP: *.cec.eu.int 13.03.08, 13:01

To chyba nie ma specjalnie znaczenia. Ja specjalizuje sie w prawie
                            handlowym a bede pracowac w GD AGRI
                            • Gość: minka Re: ad 60/06 prawo IP: 91.68.122.* 13.03.08, 13:23
                              dzieki piekne za tak wyczerpujace informacje, podzielenie sie swoimi
                              doswiadczeniami i tym samym wsparcie duchowe ;)
                              • eu.europa Re: ad 60/06 prawo 13.03.08, 19:13
                                a ja wlasnie dostalam oferte w DG Empl w Social Dialog, a moj profil
                                zdecydowanie bardziej odpowiada ochronie srodowiska i trade;-) ale
                                jestem otwarta na nowe dziedziny wiec "chciec to moc". powodzenia
                                wszystkim :-)
                                • Gość: monia Re: ad 60/06 prawo IP: 91.68.122.* 01.04.08, 12:10
                                  witam, mam takie pytanie do osob majacych juz za soba pierwsze
                                  rozmowy. Mimo tego ze nie lobbowalam dostalam kilka maili z
                                  zapytaniem, czy nie chcialabym przyjechac na interview - oczywiscie b.
                                  pilne etc. - wyslalam odpowiedzi, ze tak i .... cisza. Nikt sie nie
                                  zglasza - na odp. czekam juz od 2 tygodni - w przypadku ostatniej 3
                                  dni - czy to typowe ? Dziekuje za spostrzezenia. Pozdrawiam
                                  • Gość: dR nO Re: ad 60/06 prawo IP: 212.243.143.* 01.04.08, 15:50
                                    Byc moze to nie jest Twoj przypadek, ale mi zdazylo sie ze jakos tak
                                    na poczatku marca minal moj '3 miesieczny okres rezerwacji' dla
                                    Komisji i, jak sie na wlasnej skorze przekonalem, DG admin nie
                                    pozwolil osobie z KE ktora chciala zaprocis mnie na interview tergo
                                    zrobic poniewaz po tych 3 miesiacach musi minac miesiac w czasie
                                    ktorego tylko pozostale instytucje moga zapraszac na rozmowy a KE
                                    nie. Czy jakos tak. W kazdym razie tak zostalo mi to wyjasnione w DG
                                    Admin (c'est la vie, juz nawet moge o tym pisac bez emocji choc
                                    pewnie nigdy tego nie zrozumie :-)). Polecam zadzwonic i sie
                                    zapytac.
                                    • Gość: dR nO Re: ad 60/06 prawo IP: 212.243.143.* 01.04.08, 16:03
                                      przepraszam za literowki, jednak jakies emocje jeszcze zostaly...
                                    • Gość: nowicjusz Re: ad 60/06 prawo IP: *.manasco.be 01.04.08, 17:46
                                      > na poczatku marca minal moj '3 miesieczny okres rezerwacji' dla
                                      > Komisji...

Czyli, ze historie pt. "przypisanie oznacza wyrazna chec oraz
                                      konkretne plany zaproszenia na interview danego kandydata przez dana
                                      Instytucje" to bujdy?
                                      • Gość: kika Re: ad 60/06 prawo IP: *.autocom.pl 01.04.08, 20:31
                                        nie wiem czy zawsze takie opoznienia wynikaja z faktu rezerwacji
                                        kandydata.

zorganiznowanie tzw 'formal interview' wymaga troche czasu - tym
                                        zajmuje sie Admin - wiec mozliwe, ze po Twojej odpowiedzi na
                                        pytanie, czy jestes w ogole zainteresowana, unit zawnioskowal do
                                        Admin'u o zorganizowanie formalnego interview - i Admin
                                        teraz 'proceduje' - trzeba ustalic termin medicala, a jak kilka
                                        unitow jest Toba zainteresowanych, tak jak piszesz, to moze probuja
                                        to jakos skoordynowac termin interview, zeby sie wszystko odbylo
                                        jednego dnia
                                        a moze ktos wyslal wniosek do adminu po kilku dniach? a pozatym
                                        przeciez byly swieta. moze ktos ma teraz urlop i gdzies sprawa
                                        utknela.
                                        nie wiem, czy dzwonilabym do Adminu - moze raczej wyslalabym mail do
                                        unitu z ktorego sie pytali, czy powinnas oczekiwac zaproszenia na
                                        interview.?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka