Dodaj do ulubionych

EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 11:37
A czy ktos zdaje ekonomie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 21:32
      Chyba nikt. Sam sobie porozmawiam ze soba.
      • Gość: Feeria Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: 213.31.11.* 20.08.09, 15:26
        Ja zdawalam.
        • Gość: ja Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 15:36
          Jak Ci poszlo? Po angielsku zdawalas?
          • Gość: Feeria Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.fbx.proxad.net 04.09.09, 21:42
            (przeklejam moja odp z topicu ogolnego, zdawalam po francusku)

A ja mam 19,334 na ekonomii. Niezly wynik, biorac pod uwage ze w
            ogole sie nie przygotowywalam tylko poszlam "en touriste" :)

Niestety zabraklo mi ulamka punkta na wiedzy o Unii (4.667/10) wiec
            na pewno nie gram dalej. Zycze powodzenia wszystkim, ktorzy
            osiagneli lepsze niz ja wyniki i ostrzegam, nastepnym razem postaram
            sie przygotowac, wiec bedzie o jednego konkurenta wiecej. :))
            • Gość: pewnysiebie Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 21:45
              Ja zdalem. Mam 20,666/30. Calkiem niezle. Mam nazdieje ze to
              wystarczy. Teraz wybiora 140 osob. Zapisalo sie 195 chyba. Co do
              testy to mialem 8 zle z Unii i 9 zle z verbali i num. Tez zdawalem
              po francusku.

Szkoda ze nie zdalas, moglibysmy sie razem pouczyc.
              • Gość: lukaszg Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.adsl.alicedsl.de 12.09.09, 21:24
                ja tez zdalem. tez mam 20.666. zdawalem po ang.
                z wiedzy o unii malo bo 5.333 :) ale niezle z numeryczno-verbalnych.
                jakie byly progi historycznie jesli chodzi o economics?
                czy 20.666 daje duze szanse na przejscie dalej?
                dolaczam sie do pytania o pomoce naukowe z kt nalezy korzystac przy
                przygotowanaich do kolejnego testu.
                dzieki za pomoc
                pozdrawiam
                lukasz
              • Gość: Karola Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.mofnet.gov.pl 18.09.09, 08:54
                co masz na mysli mówiąz 195? ja wprawdzie oba zdalam ale wynik
                17,333 nie jest najlepszy, bo widze, że wszyscy tu ponad 20
                ps. do osoby która nie zaliczyla wiedzy o eu -nie przejmuj sie,
                skoro tak dobrze poszedl ci 2-gi test to jestes powaznym kondydatem,
                poza tym kolejne etapy zrobia duzy odsiew,
                pozdrawiam
                K.
                • Gość: sluze Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.acn.waw.pl 18.09.09, 10:28
                  - na ten konkurs zarejestrowalo sie 195 kandydatow
                  - jezlei ktos nie zdal jednego z testow, to nie moze byc "powaznym kandydatem",
                  bo po prostu juz nie jest kandydatem, przynajmniej nie w tym konkursie
                  - w nastepnym etapie punkty z preselekcji przestaja sie liczyc, wiec to, czy
                  ktos mial 17 czy 29,666 pkt przestaje miec znaczenie - nic sie nie martw ;).
                  jezeli oczywiscie znajdziesz sie wsrod dopuszczonych do dalszego etapu, ale
                  prawa statystyki i domena, z ktorej piszesz, wskazuja, ze jest to bardzo
                  prawdopodobne ;)
                • Gość: Feeria Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: 213.31.11.* 18.09.09, 10:44
                  Karola, dziekuje za mile slowa :). Ciesze sie, ze przeszlas i mam
                  nadzieje, ze zaprosza Cie na pisemny - biorac pod uwage liczbe
                  kandydatow, jezeli masz wlasciwy dyplom to moze wystarczy? Nie wiem
                  czy wyniki preselekcji licza sie w klasyfikacji ogolnej, wydaje mi
                  sie ze raczej nie.
                  A co do mnie to mysle, ze tak po prostu mialo byc - zabraklo mi
                  jednego pytania z wiedzy o UE do przejscia dalej, a najlepsze jest
                  to ze wiem, ktorego :) (zamroczylo mnie i nie wiedzialam ktory kraj
                  ma wiecej ludnosci, Bulgaria czy Holandia. Pare dni pozniej
                  przypomnialam sobie poprawna odp, niestety na egzaminie sie
                  wylozylam :D). Takze pewnie za jakis czas okaze sie ze dobrze, ze
                  tym razem nie przeszlam :).

Powodzenia i milego week-endu!
                  • Gość: karola Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.mofnet.gov.pl 18.09.09, 15:13
                    to jest nic, ja napisalam ze najwieksza ludnosc ma francja a nie
                    niemcy, bo zle doczytalam pytanie, i w momencie gdy wrocilam i
                    chcialam zmienic to skonczyl sie czas -doslownie 1 s.
                    podejrzewam ze czesto tak bywa...
                    pozdrawiam

• Gość: karola Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.mofnet.gov.pl 18.09.09, 15:24
                      a wlasciwie to bylo jakim jezykiem posluguje sie najwieksza liczba
                      lundosci ue ;-)
                      • byly_eurokrata Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics 18.09.09, 17:14
                        Gość portalu: karola napisał(a):

> a wlasciwie to bylo jakim jezykiem posluguje sie najwieksza liczba
                        > lundosci ue ;-)

niemieckim
                        • Gość: karola Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.09.09, 15:42
                          serio? ;-)
                    • Gość: Feeria Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: 213.31.11.* 18.09.09, 16:48
                      Hehe a mi komp sie zawiesil 5 min przed koncem. Zanim obsluga
                      zareagowala stracilam dobra minute :D
                      • Gość: karola Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.09.09, 15:44
                        pech to pech, ale trzeba byc na wszystko przygotowanym :)
    • paluemiy78 Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics 20.08.09, 18:17
      wiele osob, m.in. ja :-)
      • Gość: pewnysiebie Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 20:34
        Czesc,

Jak ci poszlo?
    • gwatemalka Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics 07.09.09, 14:54
      Witam,
      Ja rowniez zdawalam. Wynik 23.333. Jest to moj pierwszy konkurs. Niezaleznie od
      tego czy przechodze dalej czy nie, mam kilka pytan do weteranow i/lub
      wtajemniczonych:
      Jak wyglada etap pisemny? Wiem, ze sklada sie z 3 elementow (testu zamknietego z
      wiedzy specjalistycznej, eseju w wybranym jezyku proceduralnym UE oraz notatki w
      jezyku polskim na temat tego co sie napisalo w czesci 2), tyle w opisie konkursu
      wyczytalam. A jak to wyglada w praktyce? Jaki jest rozstrzal tematyczny pytan z
      wiedzy kierunkowej? Czy esej jest pisany odrecznie czy jak to na XXI wiek
      przystalo do dyspozycji jest jakis edytor tekstu;-)? Jaka literature brac pod
      uwage w przygotowaniach?

Z gory dzieki za informacje.
      • polished Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics 18.09.09, 12:06
        Nie wiem czy mozna sie przygotowac na jakis konkretny temat, z tego co pamietam
        sprzed 2-3 lat, do wyboru był np. temat dotyczący federalizmu budżetowego tzn.
        porównanie budżetu UE z innymi rozwiązaniami a drugi temat to była interpretacja
        danych statystycznych dotyczących bodajże handlu zagranicznego. Może ktoś
        pamięta dokładniej?
        Co do edytora - na AD5 zdawało wtedy tyle ludzi, że wypełnili całą halę -
        sprowadzenie tylu komputerów na jeden egzamin byłoby trudne technicznie. Na
        krajowych egzaminach do słuby cywilnej jest to samo - notatki pisane odręcznie.
        • Gość: gosc Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.cor.europa.eu 21.09.09, 16:50
          to o federalizm budzetowy chodzilo?
          w pyt byla mowa o budzecie UE, Niemiec, Kanady i jakims jeszcze

Co do pyt z tabelkami, to raczej trzeba bylo powiazac wydajnosc
          pracy UE/ USA do kursow walutowych, stop procentowych

tematy sa chyba nadal dostepne na forum Lux, podobnie jak test
          specjalistyczny

np. index Gini

:)

u mnie tez 20.666/30, ale ciemno widze kolejne etapy-
          28 miejsc nie oznacza, ze wybiora tyle osob- ostatnio chyba tylko
          kilka zdalo ustny, miejsc bylo wiecej
          • gwatemalka Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics 22.09.09, 10:32
            Gość portalu: gosc napisał(a):
            > tematy sa chyba nadal dostepne na forum Lux, podobnie jak test
            > specjalistyczny
            >
            Dzieki. Wlasnie sprawdzilam pytania testu specjalistycznego. I tak jak sie
            obawialam. Zapytac moga o wszystko: od teorii Keynsa poczwaszy, przez budżet UE,
            a na statystkach gospodarczych UE27 skonczywszy. ;-(

No nic. Nikt nie mowil ze bedzie latwo.

Pozdr
            • Gość: Feeria Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: 213.31.11.* 23.09.09, 12:40
              Pytania obejmuja poprostu zakres wiedzy ze studiow ekonomicznych,
              nie ma co panikowac!
              • polished Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics 23.09.09, 16:41
                ...zakres studiów? To ja chyba przegapiłem wykład, na którym omawiano teorie
                Knuta Wicksella :(((
                Ponadto są pytania o sprawy bieżące i czysto unijne (np. HICP).
                Ale nie ma co spekulować, wszystko jest w sieci - tzn. stare testy np. z marca
                2007 na AD5.
        • gwatemalka Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics 22.09.09, 10:24
          Dzieki za info.
      • Gość: karola Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.mofnet.gov.pl 18.09.09, 15:20
        co masz na mysli mówic test z wiedzy specjalistycznej?
        • gwatemalka Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics 22.09.09, 10:22
          Gość portalu: karola napisał(a):

> co masz na mysli mówic test z wiedzy specjalistycznej?

Wg warunkow zapisanych w ogloszeniu etap pisemny sklada sie z 3 czesci, jedna z
          nich jest test z wiedzy z danego obszaru, czyli dla AD5 Economics -bedą to
          pytania z ekonomii lub pokrewne. Ciekawa bylam jaki moze byc rozrzut tematyczny.

• Gość: Dina_ EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics IP: *.jjs-isp.pl 03.11.09, 14:03
            Czy wiecie moze co trzeba porzygotowac do nastepnego etapu konkursu
            i gdzie znalezc jakies materialy ew. stare testy lub pytania?
            powodzenia wszystkim eko!
            • buwyba Re: EPSO/AD/170/09 - Administrators: Economics 04.11.09, 11:47
              tak jak juz ktos wspomnial:

test z wiedzy obejmuje zarowno praktyczne informacje na temat wszystkich
              ekonomicznych aspektow integracji europejskiej oraz wiedze teoretyczna z
              ekonomii. jesli ktos ma magistra z ekonomii uzyskanego na powaznym uniwersytecie
              nie powinien miec problemow ani z testem ani z esejem. wystarczy wtedy obszerna
              powtroka objmujaca micro i macro.

powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka