garym 28.09.09, 10:26 Czy pan Polański w ogóle ma jeszcze obywatelstwo polskie? Dziwne, że oficjalne władze polskie, aż tak zajęły się tą sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prawdziwy-moher Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:27 Mysle ze najpierw rzad RP powinien zniesc ustawe o pedofilii, ktora wprowadzil.Naprawde sytuacja jest zalosna.Tuska postulatem bylo kastrowac pedofilow, ale gdy jest znany, rzad bedzie go bronil nawet wlasna piersia.Smierdzi mi w rzadzie pedofilia.Przykre to. Odpowiedz Link Zgłoś
gluptusk [...] 28.09.09, 11:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaelic04 Monisia O. oraz Kłopotek wykastrują Polańskiego!? 28.09.09, 11:46 Jako zootechnicy mieli na czwartym lub piątym roku studiów kastrację piesków, kotów, koni, bydła czy nierogacizny. To zabieg b. prosty! Mogliby więc podjąć się kastracji pedofila, gwałciciela 13 latki! Odpowiedz Link Zgłoś
gluptusk Olejnik już jedzie robić posiłki Polańskiemu. 28.09.09, 11:54 powstanie białe miasteczko, Kasia Figura będzie wymachiwać cycami by się Romkowi swojsko zrobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
jawu Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:27 Dlaczego MSZ broni p.Polańskiego. Z przyczyn humanitarnych, czy towarzyskich ? Co przemawia, za takim wystąpieniem: brak demokracji w USA, skorumpowane sądy w tym kraju, czy coś innego, co nie pozwala na uczciwy proces i sprawiedliwy wyrok. Dla szaraczka MSZ nawet druczku nie wypełni. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w cięż 28.09.09, 10:33 Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w ciężkim więzieniu w Texasie i polski MSZ i ten mianowaniec Sikkorski palcem w bucie nie kiwną żeby go stamtąd wyciągnąć. To tragedia dla tego człowieka i dla jego rodziny, pisała o tym nawet Wyborcza w artykule „Zły dotyk”. miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,6097280,Zly_dotyk___10_lat_pozniej.html Za to jak jakiś kosmopolityczny pedofilek – celebrytka w luksusowym areszcie w Szwajcarii od paru godzin siedzi to serwilistyczny Sikorski od razu całą machinę państwową uruchamia, to skandal! Załatw sprawę Rafała Pietrzaka a tego gwałciciela niech bronią jego adwokaci. I to całe "holiłód". Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 10:37 Skoro siedzi od lat, to co zrobiła Fatyga za swojej kadencji w jego sprawie? Czy też ujadałeś do niej i do Jarkaczowej bandy, żeby się tym zajęli, hipokryto? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 10:44 Jak to nie? Fotyga i Kaczynski tez powinni interweniowac w tej sprawie. Cale polskie panstwo powinno upomniec sie o wolnosc dla niewinnie represjonowanego rodaka. Niemniej ani Fotyga ani Kaczynski nie spiesza sie serwilistycznie jak Sikorski ktory wszystko chyba rzucil zeby jakiegos celebrytke- gwalciciela "ratowac". Spokojnie, jego w odroznieniu od Rafala Pietrzaka stac na adwokatow. I on w przeciwienstwie do Pietrzaka rzeczywiscie sie przestepstwa dopuscil, jak wynika z doneisien prasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 10:54 A możesz w archiwum wskazać na swoje posty z tamtego okresu, w tej właśnie sprawie? Bo jakoś nie kojarzę, junkier. N.b. wszyscy skazani w więzieniach siedzą za niewinność ;P Polański nie jest "jakimś celebrytką", to nie Doda ani nawet Jola Rutowicz, junkier, lecz światowej sławy reżyser, któremu raz w życiu zdarzyło się palnąć cholerne głupstwo, za które zresztą w pewnym stopniu odpokutował. Nawet poszkodowana wniosła o odstąpienie od karania, więc cała wrzawa ma podtekst polityczny, ktoś chce sobie przy tej sprawie "wyrobić" nazwisko i tyle. Że Szwajcarzy zachowali się tak a nie inaczej, nie jestem zdziwiony - słyszałem parę historii od byłych emigrantów, którzy osiedlili się tam, założyli rodziny i firmy, a potem "w majestacie prawa" stracili niemal wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:02 Przestepca jest przestepca, a ta wartosc artystyczna filmow Polanskiego jest rowniez wielce dyskusyjna. Mnie one nic nie obchodza i nie widze powodu, ala ktorego aparat Panstwa Polskiego mialby sie serwilistycznie angazowac w obrone jakiegos gwalciciela. Rozumiem, ze niektorych boli ze w mysl amerykanskiego prawa gwalicicel-celebrytka jest traktowany tak samo jak gwalciciel - piekarz czy szklarz, ale to jest wlasnie wartosc amerykanskiego systemu prawa. I powtarzam - Polanskiego stac na obroncow i na obrone, niech stanie przed sadem i odpowie za swoj niecny postepek Rafala Pietrzaka, ktory w odrownieniu od niego JEST NEIWINNY nie stac bylo na adwokata, nie stac bylo na tlumacza i slatego zostal uwieziony, nieslusznie na dlugie lata. Panstwo Polskie powinno pomagac slabym obywatelom, tych ktorych nie stac na skuteczna obrone wlasnymi silami. Panstwo, ktore wstawia sie za moznymi a lekcewazy maluczkich obywateli nie ma nic wspolnego z panstwem prawa. Sikorski, powtarzam, kompromituje sie biegunka w sprawie Polanskiego i bezczynnoscia w sprawie Rafal Pietrzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_bywa Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:13 Zgadzam się z Tobą w "każdym calu". Polański nie był głupim 15-latkiem, kiedy popełniał te przestępstwa (współżycie z 13-latką i ucieczka przed wymiarem sprawiedliwości). Był dojrzałym mężczyzną i nie ma ŻADNEGO usprawiedliwienia. A angażowanie się naszego rządu uważam za BEZWSTYDNE i skandaliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gh83 Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:15 Ostrożniej z tym gwałcicielem, kobita wielokrotnie przyznawała, że wszystko odbyło się za jej zgodą. Odpowiedz Link Zgłoś
dkrysiak Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:46 W przypadku 13latki NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK ZGODA!!! To dziecko. Niezależnie od tego jak dobrze rozwinięte fizycznie i psychicznie. Gdyby miała lat 16 czy 17, to co innego. Ale miała 13 lat i jej zgoda na współżycie była równie wartościowa jak zgoda na wycięcie nerki dla ukochanego. Nie miała władzy do podjęcia takiej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:53 Królowa Jadwiga, obecnie święta, w wieku lat 13 wyszła za mąż za 3-krotnie starszego od siebie Jagiełłę. Zresztą, po zerwaniu SKONSUMOWANEGO małżeństwa z niemieckim księciem. Odpowiedz Link Zgłoś
glos_europy Po popiera wolność dla żydowskiego pedofila !! 28.09.09, 11:55 a dla polskich pedofili kastracja chemiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
kowmis Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:47 dobre sobie. wiedziałem, że ktoś super naiwny wreszczcie napisze, że przecież mówią, jakoby trzynastoletnia dziewczynka dobrowolnie i w pełni świadomie upoiła się alkoholem a potem poszła do łóżka z jakimś starym dziadem!!! ludzie jak trzynastoletnie dziecko może w pełni świadomie podejmować takie decyzje, kiedy nie jest w stanie przewidzieć ich konsekwencji. to nonsens Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:31 Piszesz dużo, ale w większości nie na temat. Skąd ta pewność, że ten Pietrzak jest niewinny? O co jest oskażony? Byłeś przy nim w momencie przestępstwa, że ręczysz za niego? >>a ta wartosc artystyczna filmow > Polanskiego jest rowniez wielce dyskusyjna. Mnie one nic nie > obchodza (..) Sobie jedynie wystawiasz świadectwo ciemniactwa, junkier. I tyle w tym temacie. Poszanowanie prawa nie może oznaczać walenie nim na oślep na prawo i lewo. Zresztą owa "nieuchronność" amerykańskiego wymiaru sprawiedliwości brzmi bardzo fałszywie, gdy sobie przypomnieć choćby sprawę niejakiego O.J. Simpsona, który po latach prawie przyznał się do zbrodni i... nic! polki.pl/zycie_gwiazd_znaniilubiani_artykul,10002649.html Jak widać w amerykańskim prawie jest miejsce na niechlubne wyjątki nawet za najcięższe przestępstwa - tyle że zarezerwowane dla "ciemnoskórych". Nie daje ci to nic do myślenia, junkier? Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:36 PO pierwsze, filmiki Polanskiego obchodza mnie tyle co zeszloroczny snieg. I nei jest to oznaka rzekomego "ciemniactwa" tylko prawidlowej oceny artystycznej i moralnej tworczosci niezaslugujacej w mojej ocenie na zadne specjalne zachwyty. O skandalicznych antypolskich akcentach i przeinaczaniu historii np. w filmie pianista nie bede nawet wspominal. Po drugie, OJ. Simpson stanala przed lawa przysieglych i niestety zostal uniewinniony, ale to jest temat na oddzielna dysertacje, i kto tu pisze nie na temat??? Rafal Pietrzak jest niewinny, porownywanie go z jawnymmi i ewidentnymi osobami dopuszczajacymi sie w sposob neiwatpliwy 1) gwaltu, 2) morderstwa jest oburzajace. Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me No właśnie 28.09.09, 11:55 Oczywiście tobie wolno pisać o jakimś tam Pietrzaku i to wdeług ciebie jest "na temat" (n.b. piszemy o zatrzymaniu Polańskiego), natomiast przytoczenie przeze mnie analogii do casusu O.J. Simpsona - już nie? Hipokryzja pierwsze wody, junkier ;P Już ci powiedziałem - nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem w kwestii twórczości filmowej, a zwłaszcza Polańskiego. Ani w L.A., ani w Cannes, ani na innych festiwalach nie przyznaje się statuetek "na piękne oczy". Możesz mieć odrębne zdanie w kwestii twórczości Polańskiego, ale w kontekscie ogólnej opinii o jego filmach, twoja jest po prostu co najmniej dziwaczna. Doszukiwanie się antypolskich akcentów w "Pianiście" świadczy jedynie o manii prześladowczej i spiskowej teorii dziejów, jaka dręczy wszystkich piss-manów. I tyle temacie. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Niewinny Polak Rafal Pietrzak w ciezkim wiezieniu 28.09.09, 12:03 Sprawa Simpsona jest w tym kontekście wywleczona bez sensu. Natomiast sprawa Rafała Pietrzaka jest przypomniana jak najbardziej z sensem – polski MSZ i Sikorski osobiście w weekend normalnie, jakby się paliło, apelują, piszą do Clintonowej i co tam jeszcze, w sprawie reżyserka co to gwałtu na nieletniej się dopuścił, angażując w moim mniemaniu bezprawnie polskie ministerstwo SZ i narażając na szwank autorytet Panstwa Polskiego, który jest nieskończenie więcej wart niż jakaś nagroda na jakimś tam festiwalu, jakie to ma w ogóle znaczenie? To znaczy że co, jak ktoś jakiś sukcesik odniesie, dostanie nagrodę za jakiś skok o tyczce, nakręcenie jakiegoś filmidła czy kopnięcie piłki może bezkarnie gwałcić nieletnie?? A tam, gdzie interwencja polskiego MSZ i polskiego panstwa jest nieodzowna, żeby wznowić proces i zapewnić poszkodowanemu polskiemu obywatelowi Rafałowi Pietrzakowi niezbędną pomoc prawną, tam MSZ się nie spieszy, nie kiwa palcem! Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Jesteś niereformowalny: 28.09.09, 12:25 forum.gazeta.pl/forum/w,902,100832013,100836456,No_wlasnie.html Czy wiesz, co oznacza EOT? No chyba nie za bardzo, junkier :/ Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Niewinny Polak Rafal Pietrzak w ciezkim wiezieniu 28.09.09, 12:46 Po prostu mam racje forum.gazeta.pl/forum/w,902,100832013,100832365,Niewinny_Polak_Rafal_Pietrzak_siedzi_od_lat_w_ciez.html Odpowiedz Link Zgłoś
staefun Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 12:01 junkier napisał: > Po drugie, OJ. Simpson stanala przed lawa przysieglych i niestety > zostal uniewinniony. To ma być argument? A co powiesz na taki: Rafał Pietrzak stanął przed ławą przysięgłych i niestety został skazany. Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 12:05 Rafal Pietrzak nie mial uczciwego procesu w sensie dostepu do pomocy prawnej i wiedzy o zarzutach (bariera jezykowa). I jest niewinny. A tego pajaca Simsona zostawmy z boku, to problem Ameryki nie nasz. Odpowiedz Link Zgłoś
cree-is-me Poczekajmy na wyniki śledztwa w sprawie tamtego 28.09.09, 11:21 procesu, wtedy się okaże, czy jedno czy dwa. Wygląda na to, że ówczesny sędzia złamał warunki ugody i chciał Polańskiego wsadzić tak czy siak. Ty oczywiście czekałbyś potulnie, aż cię wrobią, prawda? Nawet jak miałbyś szansę coś zrobić? NO NIE UWIERZĘ... :P Odpowiedz Link Zgłoś
tomala76 Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 10:38 dobrze napisałeś Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:29 Gdzie zdrowy rozsądek ? Gdzie szacunek dla prawa ? Gdzie poczucie sprawiedliwości ? Czy zasługi i pieniądze mogą zwolnić od odpowiedzialności ? Odpowiedz Link Zgłoś
kewiz wsyd mi za MSZ 28.09.09, 10:56 nie ma tu mowy o niewinnym obywatelu, nie ma tu mowy o prześladowaniu, chodzi po prostu o normalną egzekucję prawa wobec sprawcy, wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
kowmis Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 11:51 ksks3 napisał: > Gdzie zdrowy rozsądek ? > Gdzie szacunek dla prawa ? > Gdzie poczucie sprawiedliwości ? > Czy zasługi i pieniądze mogą zwolnić od odpowiedzialności ? chętnie odpowiem NIE!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bungle To już nie kastrujemy? 28.09.09, 10:29 To nasz rząd już nie chce kastrować pedofilów? Hipokryzja do kwadratu - oba zagrania pod publiczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
chybawierzacy Sarkozy to zawsze tak podejrzanie wygladal, ale 28.09.09, 10:38 Tuska bym nie podejrzewal Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To już nie kastrujemy? 28.09.09, 11:54 Roman Polański jest już w tym wieku, że nie ma sensu poruszać tematu kastracji. Obojętnie, czy chemicznej czy mechanicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
fidelxxx Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 10:30 Polański ma obywatelstwo francuskie. Nie przyjął polskiego paszportu w PRL z obawy przed niemożnością wolnego kursowania przez granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
stalker_69 moja (podobna) historia... 28.09.09, 10:32 gdy czytam artykuły i komentarze sprawy Romana Polańskiego przypomina mi się pewna historia sprzed kilku lat. jakoś jesienią gdzieś w knajpce poznałem dziewczynę, sympatyczną, inteligentną i naprawdę ładną. byłem po rozwodzie, nie miałem zamiaru z nikim się wiązać, ale coś między nami zaiskrzyło. spotkaliśmy się kilka razy, było miło, choć cały czas nurtowała mnie kwestia różnicy wieku – ja byłem grubo po 30 (no dobra, ciut przed 40), ona właśnie przygotowywała się do matury. opowiadała mi o szkole, o koleżankach, których szczerze nienawidziła i o planach, wybierała się na filologię. po naszym trzecim spotkaniu wylądowaliśmy i u mnie i wiedziałem, że przyszedł czas na „pointę” naszego związku. gdy już byliśmy nadzy i „gotowi na wszystko” okazało się, ze nie mam prezerwatyw. młoda uspokoiła mnie i powiedziała, że ma torbie, żebym poszedł do przedpokoju i wyjął z małej kieszonki. gdy znalazłem rzeczoną paczuszkę i odkładałem jej rzeczy na miejsce, z torby wypadła książka. jako miłośnik literatury i czytania w ogóle nie omieszkałem sprawdzić cóż to za dzieło. i zdębiałem – to był podręcznik historii 2 klasy gimnazjum! spokojnie, pomyślałem, może to jej siostry, brata czy kogo tam jeszcze… wyjąłem inne książki – biologia, podręcznik dla gimnazjum, polski, matematyka, wszystko dla 2 klasy! był tez portfel, wyjąłem legitymację i zbladłem – ona miała 14 lat! o mały włos a popełniłbym przestępstwo! była tak dojrzała, kiedy opowiadała o szkole, przygotowaniach do matury, przyszłych studiach – to było tak wiarygodne, że nie wierzyłem własnym oczom. do tego wyglądała lepiej i dojrzalej niż niejedna dwudziestolatka… najzabawniejsze jest to, że gdy powiedziałem jej, ze wiem ile ma lat i że pointy nie będzie stwierdziła, żebym się nie wygłupiał bo i tak nie będę tym pierwszym. nie drgnęła jej powieka, nic, pełen luz… nasza znajomość się skończyła, mimo, że laska była z niej nieziemska i wiedziałem, że tracę seks z najładniejszą dziewczyną jaką miałem do tej pory (powiedzmy szczerze, nie było ich zbyt dużo) nie zdecydowałem się na łóżko. oczami wyobraźni widziałem ją w granatowej sukience i białych podkolanówkach, ze świadectwem w ręku; siebie zaś widziałem w pierdlu z nowymi znajomymi... ja się powstrzymałem, bo byłem trzeźwy i jestem, czego nie raz w życiu żałowałem, rozsądny i zasadniczy. pewnie i tak nie miałbym żadnych konsekwencji – ot, przespałbym się z piękną dziewczyną i mógłbym sobie tą noc przez długie lata wspominać… jednak cieszę się, że do niczego nie doszło. więc zanim drodzy Państwo, rzucicie kamieniem w Polańskiego porównując go do obleśnych zwyrodnialców obmacujących sześciolatki w parku, zastanówcie się nieco… Odpowiedz Link Zgłoś
xorock Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 10:51 Pomylić się można. Sam niedawno miałem sytuację że nie mogłem oderwać wzroku od pewnej dziewczyny, miała wyjątkowo piękny uśmiech. Podszedłem, chciałem ją gdzieś zaprosić i dopiero z bliska zobaczyłem że coś jest nie tak, musiała być znacznie młodsza niż mi się to wydawało wcześniej. Dałem sobie spokój. Tyle że z Polańskim jest zupełnie inna sytuacja. Po pierwsze uciekł z kraju przed ogłoszeniem wyroku, po drugie o czym jego tak zwani "obrońcy" nie wspominają, była rozprawa ugodowa na którą ponownie się nie stawił. Cały czas ucieka przed odpowiedzialnością. Nawet w Polsce seks z nieletnią jest karalny choćby dlatego żeby dzieci, podatne bardzo na manipulację osób starszych, ochronić przed nieodpowiedzialnym postępowaniem. Żal mi tych wszystkich pożal się Boże artystów, którzy bronią go argumentując to m.in tym, że dużo zrobił dla polskiej kultury, jest znaną osobistością itp. I co z tego? Za swoje błędy należy ponosić odpowiedzialność. Postępując tak dalej możemy jeszcze poklepać po pleckach pijanego polityka czy prokuratora za dobrze wykonywaną robotę na rzecz społeczeństwa, albo wychwalać Hitlera czy Stalina - Ci to dopiero byli sławni i chceli dla swojego narodu dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 10:54 No, Stalin akurat był poetą, podobno jednym ze zdolniejszych piszących po gruzińsku (poważnie mówię)! A co do Polańskiego - niestety uważam, że jakkolwiek oczywiście zrobił dużo dobrego dla polskiej kultury, to uchylając się od odpowiedzialności za własne czyny robi też wiele złego dla tejże kultury. I OK, ja w pełni rozumiem taką reakcję ludzką, ale dlaczego ma w tym mieć pomoc rządow Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 10:51 OK, rozumiem Twoją argumentację i rozumiem, że sytuacja nie jest (i pewnie nigdy nie była) czarno-biała. Dlatego nie zamierzam osądzać moralnie tego co Polański zrobił. Co więcej jestem przekonany, że nazywanie go pedofilem jest absolutnie niesłuszne, bo to co zrobił wynikało z niewiedzy, a nie z pociągu do dzieci. Ale jest też druga strona medalu. Roman Polański jako dorosły człowiek zdecydował się sam na przebywanie w takim a nie innym miejscu, w którym obowiązywało takie a nie inne prawo. W jego przypadku mówimy o naprawdę pełnej dobrowolności, bo w Kaliforni się przecież nie urodził. Tak więc na ochotnika przyjął na siebie obowiązek przestrzegania prawa stanu Kalifornia oraz prawa federalnego USA łącznie z najbardziej absurdalnymi jego elementami. I musiał liczyć się z tym, że jeśli złamie to prawo, poniesie konsekwencje, tak samo jak każdy obywatel stanu Kalifornia. Im też się zdarza, że prześpią się z nieletnią "niechcący", tyle że oni trafiają za to do więzienia, bo za nimi nie wstawiają się autorytety i MSZ obcych państw. Roman Polański jako człowiek dorosły i odpowiedzialny (a także pretendujący do miana autorytetu jako artysta) powinien wziąć na siebie odpowiedzialność. Ale jeśli nie chce tego zrobić (OK, ludzka reakcja, trudno pochwalać, ale łatwo zrozumieć), to na pewno rząd Rzeczypospolitej nie powinien takiej postawy wspierać urzędowo. A co do rozwiązywania tego rodzaju problemu - cóż, mój kolega przebywając w USA i mając świadomość przepisów potrafił poprosić panienkę o dokument potwierdzający wiek. Takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:08 slbm napisał: > Co więcej jestem przekonany, że nazywanie go pedofilem jest absolutnie > niesłuszne, bo to co zrobił wynikało z niewiedzy, a nie z pociągu do dzieci. Czy Twoim zdaniem ta dziewczyna wygląda na dorosłą? i190.photobucket.com/albums/z144/dendy_ta/samantha1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:10 Nie ocenię tego z jednego zdjęcia. Na zdjęciu można pokazać co komu wygodnie. Mam przyjaciółkę, 160 cm wzrostu około, ma 25 lat. Jak chce to wygląda na 35, jak chce, to na 16. Tak więc nie jestem w stanie na pewno stwierdzić, że Polański chciał seksu z nieletnią. A jeśli nie wiem czegoś na pewno, to nie mam w zwyczaju rzucać oskarżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:14 Jednoznacznie oczywiście oceniać nie sposób, jakkolwiek wydaje mi się praktycznie niemożliwym, żeby choć nie podejrzewał, że dziewczyna jest bardzo młoda. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:25 Tu się zgodzę, że powinien był podejrzewać, a jak podejrzewał - to sprawdzić. Tak więc ja bynajmniej nie neguję jego odpowiedzialności. Ja tylko mówię, że nawet wyrok skazujący w tej sprawie nie daje podstaw, by nazywać Polańskiego pedofilem. Zresztą pedofilia o ile wiem oznacza pociąg do dzieci w wieku przedpokwitaniowym (jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi), więc zarzut tutaj jest podwójnie nietrafny. Odpowiedz Link Zgłoś
kowmis Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:09 slbm napisał: Zresztą pedofilia o ile wiem oznacza pociąg do dzieci w wieku > przedpokwitaniowym (jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi) Pedofilia według polskiego KK: Art. 200. § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12. § 2. Tej samej karze podlega, kto w celu zaspokojenia seksualnego prezentuje małoletniemu poniżej lat 15 wykonanie czynności seksualnej. WSZYSTKO JASNE Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:16 Jasne to jest, że nie zrozumiałeś o czym piszę. Gdzie jest pedofilia tutaj? Jest napisane, że obcowanie płciowe z małoletnim jest przestępstwem. I ja tego nie neguję! I bardzo dobrze, że tak jest. Ale obcowanie płciowe z małoletnim to nie jest to samo co pedofilia. Pedofilia jest jednostką chorobową i nie polega na obcowaniu z małoletnim, aczkolwiek jej wynikiem jest nierzadko obcowanie z małoletnim (z tym że próg wieku jest inny). Odpowiedz Link Zgłoś
kowmis Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:23 ja piszę o progu wiekowym, który wynika z zapisów obowiązującego prawa. dla mnie pedofilem jest ten kto łamie powyższy przepis i koniec kropka. nie chce mi się nawet myśleć czy ktoś kto to robi jest "chory na pedofilię" bo to byłnby absurd. pedofilem jest ktoś kto dopuszcza się czynu obcowania płciowego bądź innej czynności seksualnej z małolatą (<15) Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:44 Dla mnie używanie pojęć zgodnie z ich definicjami jest podstawą efektywnej komunikacji z ludźmi. Dla Ciebie to absurd. Co kto woli. Tylko pamiętaj, że nazywając czasami kogoś pedofilem wbrew definicji tego pojęcia możesz się nawet narazić na proces o zniesławienie. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:44 Trzynastolatka jeszcze się w przedpokwitanie łapać może. Przede wszystkim jednak pedofilia to nie czyn, a pociąg. Nie można więc na podstawie pojedynczego zbliżenia z nieletnią oceniać, czy był on wynikiem stałego popędu. Tak więc pedofil w formalnym tego słowa znaczeniu do Polańskiego się nie odnosi. Co w żaden sposób nie zmienia faktu, że przespał się z nieletnią. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 13:13 O właśnie! Dokładnie o to samo mi chodzi. Nie lubię jak na kogoś, nawet przestępcę, wylewa się pomyje jak leci, bez zbytniego zastanawiania się, czy ma to sens, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
do100jnik chłopie nie pieprz za uszami jakbyś ją naszpikował 28.09.09, 10:55 prochami i potem zgwałcił to byłby to czyn karalny zaliczany do kategorii zbrodni, a pan Roman tak właśnie zrobił Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:00 Lubisz sobie najwyraźniej przypominać tą uroczą historyjkę, ale prawda jest taka, że gdybyś się z nią wtedy przespał byłbyś równie odrażający jak Polański. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:27 W takim razie większa część świata jest równie "odrażająca" bo seks z naprawdę młodymi dziewczętami nie jest tam żadnym tabu, zakazem czy jakąś inną straszliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
kowmis Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:12 babaqba napisała: > W takim razie większa część świata jest równie "odrażająca" bo seks z > naprawdę młodymi dziewczętami nie jest tam żadnym tabu, zakazem czy > jakąś inną straszliwością. wskaż zatem, o których cywilizowanych częściach świata mówisz, bo ja nie znam takich Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:46 babaqba napisała: > W takim razie większa część świata jest równie "odrażająca" Tak, jest. Odpowiedz Link Zgłoś
alejajaniemaco odpowiesz za ten kontakt z nieletnia !!!! 28.09.09, 13:03 w wiezieniu juz cie odpowiednia potraktuja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 10:33 Żenująca sprawa. Niby z jakiej racji pan Polański zasługuje na takie specjalne traktowanie? Bycie reżyserem zwalnia z respektowania prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 10:39 przed chwilą ustawę kastracyjną upichcili, a dziś w drugą stronę jadą Odpowiedz Link Zgłoś
z_jak_zwirz szczyt kompromitacji 28.09.09, 10:37 kruwa, to sie we lbie nie miesci. kazdego dymajacego dzieciaki bedziemy teraz bronic msz-em? ten rzad jest dla mnie skreslony na polu dyplomatycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
rasage Re: szczyt kompromitacji 28.09.09, 11:01 Dokladnie!!! Sukinsyny najpierw robia wielkie HALO z kastrowania chemicznego a teraz bronia pedofila przed sprawiedliwoscia~!!~ Totalnie ich juz pogielo~!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry mam nadzieje ze amerykanie 28.09.09, 10:39 tak was opierdo... ze wam w piety pojdzie bando debilnych hipokrytow Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 10:40 13letnia dziewczynka nie jest kobietą; seks z 13 to pedofilia. nie ważne czy się nakręciło pianistę czy nie, nie wierzę w ubermanschen. skoro można dostać po 5 latach super karę za niezapłacony mandat za złe parkowanie w finlandii to dlaczego nie można zostać rozliczonym za pedofilię? Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 11:29 Zakonnikom w Irlandii to nie przeszkadzało w niczym. Aby nie być rozliczonym za pedofilię wystarczy chodzić codziennie w sutannie lub habicie. Ale Polański to żyd i tak nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 11:37 Nie, seks z 13-latką jest przestępstwem, ale nie jest pedofilią. Pedofilią jest zaburzenie psychiczne polegające na preferencji stosunków z osobami w okresie przedpokwitaniowym (czyli wiele 13-latek gwoli ścisłości się nie łapie w to). Nie chcę absolutnie bronić Polańskiego przed odpowiedzialnością, bo uważam że jako człowiek dorosły i poczytalny powinien podlegać prawu tak jak każdy inny. Ale po prostu nazywanie go pedofilem jest przesadą. To nie jest tak, że każdego przestępcę seksualnego od razu pedofilem można nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
kowmis Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 12:18 slbm napisał: > Nie, seks z 13-latką jest przestępstwem, ale nie jest pedofilią. Pedofilią jest > zaburzenie psychiczne polegające na preferencji stosunków z osobami w okresie > przedpokwitaniowym (czyli wiele 13-latek gwoli ścisłości się nie łapie w to). > Nie chcę absolutnie bronić Polańskiego przed odpowiedzialnością, bo uważam że > jako człowiek dorosły i poczytalny powinien podlegać prawu tak jak każdy inny. > Ale po prostu nazywanie go pedofilem jest przesadą. To nie jest tak, że każdego > przestępcę seksualnego od razu pedofilem można nazwać. skąd wiesz czy młoda dziewczyna jest w okresie przedpokwitaniowym. trudno to chyba sprawdzić a legitymację szkolną zawsze można zweryfikować. według polskiego KK to jest pedofilia: Art. 200. § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12. § 2. Tej samej karze podlega, kto w celu zaspokojenia seksualnego prezentuje małoletniemu poniżej lat 15 wykonanie czynności seksualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 12:46 Ja nie twierdzę, że to łatwo sprawdzić, spróbuj zrozumieć o co mi chodzi! Ja nie twierdzę, że Polański nie jest przestępcą. Ja tylko twierdzę, że przestępstwo, którego się niewątpliwie dopuścił nie jest zwane pedofilią. > według polskiego KK to jest pedofilia: NIE. Według polskiego kk to jest czyn zabroniony. Nie ma natomiast w kodeksie pojęcia pedofilii, a przynajmniej nie w przytoczonym przez Ciebie artykule. Zrozum, że to nie jest wszystko jedno! Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 14:13 slbm napisał: > Ja nie twierdzę, że to łatwo sprawdzić, spróbuj zrozumieć o co mi chodzi! > > Ja nie twierdzę, że Polański nie jest przestępcą. Ja tylko twierdzę, że > przestępstwo, którego się niewątpliwie dopuścił nie jest zwane pedofilią. > > > według polskiego KK to jest pedofilia: > NIE. Według polskiego kk to jest czyn zabroniony. Nie ma natomiast w kodeksie > pojęcia pedofilii, a przynajmniej nie w przytoczonym przez Ciebie artykule. > Zrozum, że to nie jest wszystko jedno! Większość i tak tego nie zrozumie.... Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 14:33 Trudno, muszę próbować. Taka misja naukowca :) Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 10:42 szkoda że Roman Polański nie poleciał po odbior Oskara za Pianistę - Amerykanie oczywiście aresztowaliby go zgodnie z prawem, ale sensacja byłaby ....!!! Odpowiedz Link Zgłoś
langwer2 Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 10:43 W tak poważnej sprawie dla interesów Polski należy wysłać do USA. tzw.prof. Bartoszewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Bez przesady z tym bronieniem Polańskiego 28.09.09, 10:44 Przecież nie sądzą go za niewinność. Odpowiedz Link Zgłoś
secateur Oby nie zadziałał solidaryzm ludzi branży filmowej 28.09.09, 10:46 Można tylko mieć nadzieję, że w całej tej sprawie nie zadziała źle pojmowany solidaryzm ludzi branży filmowej i że Arnold Schwarzenegger nie zechce "tak między nami filmowcami" załatwić pedofilowi "po znajomości" uniknięcia kary. Byłby to fatalny sygnał dla wszystkich - sygnał, że bogatym uchodzi płazem wszystko, a wymiar sprawiedliwości został skonstruowany tylko dla maluczkich. Pan Polański postanowił myśleć nie głową, lecz genitaliami, a w takim razie konsekwencje tego trzeba ponosić bez względu na okres życia, w jakim postanowiło się, że to penis, nie głowa, rządzą zachowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
hydroxymetan Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:48 To dopiero fałsz, obłuda i zakłamanie. Szkoda, że MSZ nie jest takie wyrywne w obronie naszych innych obywateli za granicą kraju. Prawo dla równych i równiejszych? Żył w USA i w/g obowiązujących tam przepisów złamał prawo i powinien za to odpowiedzieć z racji braku przedawnienia w/g obowiązującego prawa w USA. Może by tak lepiej pomyśleć o amnestii dla alimenciarzy, z których większość nie płaci swoich należności z powodu braku pracy. Zamiast dokładać do takiego nieroba ponad 2000zł miesięcznie lepiej dać jego dzieciom 1500, a za resztę skierować do budowy dróg i autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
robmar2007 Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:49 Zanim zaczniecie szczekać... Każdy rząd, w każdym kraju, ma obowiązek bronić swojego obywatela za granicą, troszczyć sie o niego i pomagać mu, bez względu na okoliczności. Poza tym Roman Polański jest może i oskarżony, ale nie skazany... Odpowiedz Link Zgłoś
do100jnik gadasz bez sensu, przygłupa ale romskiego pochodz 28.09.09, 11:03 enia władze RP wysyłają z kraju, by go osądził niepolski sąd, a dorosłego faceta, który zgwałcił nieletnią - czyli popełnił ZBRODNIĘ i uciekł przed wymiarem sprawiedliwości, te same władze tak bronią zamiast zaproponować ewentualną odsiadkę w polskim więzieniu i dodatkowo wykastrować chemicznie, osiągnięcia artystyczne nie usprawiedliwiają takiego postępowania Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 11:13 Bronić tak. Na zdrowie. Ale bronić nie oznacza chronić przed wymierzeniem sprawiedliwości, tylko zrobić co w mocy rządu, aby zapewnić sprawiedliwy, rzetelny proces. Może starać się o zmianę miejsca odsiadki. Ale nie wspierać ucieczkę przed wymiarem sprawiedliwości w ogóle! Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 12:08 robmar2007 napisał: > Zanim zaczniecie szczekać... > Każdy rząd, w każdym kraju, ma obowiązek bronić swojego obywatela za > granicą, troszczyć sie o niego i pomagać mu, bez względu na > okoliczności. Poza tym Roman Polański jest może i oskarżony, ale nie > skazany... =================================== Odszczekujemy: Polański nie ma polskiego obywatelstwa. A to, że paru głąbów na forum roztrząsa okoliczności przestępstwa udowadniając (nie wiadomo komu) swoje domniemania, wcale nie zmienia meritum sprawy. Mowa jest bowiem o ekstradycji Polańskiego i idiotycznych protestów polskiej diaspory pod BEZPODSTAWNYMI auspicjami polskiego rządu. ------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
do100jnik ty tego nigdy nie zrozumiesz, przecież ksiądz KK 28.09.09, 11:07 po prostu obca agentura zwolniona z przestrzegania polskiego prawa i zobowiązana do przestrzegania obcego prawa Odpowiedz Link Zgłoś
jojo148 Ułaskawienie nie ma nic do rzeczy 28.09.09, 10:51 Nie było wyroku więc nie ma z czego Polańskiego ułaskawiać. Dziennikarze piszą bzdury o mozliwości ułaskawienia Polańskiego przez gubernatora Kaliforni. Odpowiedz Link Zgłoś
do100jnik Niech się wiceszef MSZ nie wygłupia i nie naraża 28.09.09, 10:51 dobrego imienia Rzeczypospolitej, kilka dni temu Sejm RP uznał za celowe przymusowe chemiczne kastrowanie pedofilów i zaostrzył sankcję za pedofilię, kilkanaście dni temu odtrąbiono sukces Policji w ściganiu pedofilów a teraz występuje w obronie pedofila, który gdy był sądzony w Stanach został potraktowany wyjątkowo łagodnie i z własnej woli oprócz czynu pedofilskiego (w RP zaliczanego do kategorii zbrodni) dodatkowo naruszył amerykańskie prawo, to że jest on wielkim artystom w niczym nie zmienia sprawy, chyba że wracamy (ale chyba raczej nigdy z tego nie wyszliśmy) do orwelowskich równych i równiejszych, ale żeby tak oficjalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
chirurg_szczekowy Re: Niech się wiceszef MSZ nie wygłupia i nie nar 28.09.09, 11:11 nic dodać! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi nie róby szopki, nie ośmieszajmy się! 28.09.09, 10:51 to co zrobił jest odrażające, uciekł przed opdowiedzialnoscią czyli nie można mówić że popełnił bład i "skryszony grzesznik chce poprawy" to że jest sławny i bogaty tym bardziej powinno oznaczać że poniesie konsekwencje.. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher ...Do Sikorskiego............. 28.09.09, 10:53 Dziewczyna zeznała, że Roman Polański najpierw poczęstował ją szampanem, a potem podał jej jakąś tabletkę. Podejrzewała, że to silny lek rozluźniający i hipnotyczny, znany jako Metakwalon. Oboje weszli do jaccuzi w domu aktora Jacka Nicholsona. Reżyser obiecywał, że zrobi jej zdjęcia."Co miałaś na sobie w jaccuzi?" - pytał Samanthę Geimer prokurator. "Bieliznę, ale powiedział, żebym ją zdjęła. Zrobiłam tak i weszłam" - odpowiedziała dziewczyna, której zeznania cytuje "Gazeta Wyborcza". Potem, jak opowiadała, przeszli do sypialni. "Byłam tylko owinięta ręcznikiem" - mówiła 13-latka. "Pocałował mnie, mówiłam: <Nie> i <Odsuń się>. Powiedział: <Zaraz zabiorę cię do domu>" - zeznała dziewczynka.Dalszy ciąg jej opowieści jest szokujący. "Obniżył się i położył usta na mojej waginie. (...) Potem rozpoczął ze mną stosunek. (...) Wsadził penisa do mojej waginy. (...) Cały czas mówiłam: <Nie, przestań!>, ale nie broniłam się, bo nikogo innego tam nie było i nie miałam dokąd iść. (...) Potem pytał: <Kiedy miałaś ostatni okres?>. Powiedziałam, że nie pamiętam. (...) Powiedział: <W takim razie nie będę w ciebie wchodził>. Podniósł moje nogi i wszedł do mojego odbytu" - mówiła 13-latka. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
zeb27 Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:54 Być może się mylę ale stosunek z 13-latką jest pedofilią. więc MSZ broni oficjalnie pedofila Odpowiedz Link Zgłoś