Dodaj do ulubionych

Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl...

28.09.09, 10:26
Czy pan Polański w ogóle ma jeszcze obywatelstwo polskie? Dziwne, że oficjalne
władze polskie, aż tak zajęły się tą sprawą.
Obserwuj wątek
    • prawdziwy-moher Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:27
      Mysle ze najpierw rzad RP powinien zniesc ustawe o pedofilii, ktora wprowadzil.Naprawde sytuacja jest zalosna.Tuska postulatem bylo kastrowac pedofilow, ale gdy jest znany, rzad bedzie go bronil nawet wlasna piersia.Smierdzi mi w rzadzie pedofilia.Przykre to.
      • gluptusk [...] 28.09.09, 11:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • gaelic04 Monisia O. oraz Kłopotek wykastrują Polańskiego!? 28.09.09, 11:46
        Jako zootechnicy mieli na czwartym lub piątym roku studiów kastrację piesków,
        kotów, koni, bydła czy nierogacizny.
        To zabieg b. prosty!
        Mogliby więc podjąć się kastracji pedofila, gwałciciela 13 latki!
        • gluptusk Olejnik już jedzie robić posiłki Polańskiemu. 28.09.09, 11:54
          powstanie białe miasteczko, Kasia Figura będzie wymachiwać cycami by
          się Romkowi swojsko zrobiło.
    • jawu Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:27
      Dlaczego MSZ broni p.Polańskiego. Z przyczyn humanitarnych, czy
      towarzyskich ? Co przemawia, za takim wystąpieniem: brak demokracji
      w USA, skorumpowane sądy w tym kraju, czy coś innego, co nie pozwala
      na uczciwy proces i sprawiedliwy wyrok. Dla szaraczka MSZ nawet
      druczku nie wypełni.
      • junkier Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w cięż 28.09.09, 10:33
        Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w ciężkim więzieniu w
        Texasie i polski MSZ i ten mianowaniec Sikkorski palcem w bucie nie
        kiwną żeby go stamtąd wyciągnąć. To tragedia dla tego człowieka i
        dla jego rodziny, pisała o tym nawet Wyborcza w artykule „Zły dotyk”.

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,6097280,Zly_dotyk___10_lat_pozniej.html

Za to jak jakiś kosmopolityczny pedofilek – celebrytka w luksusowym
        areszcie w Szwajcarii od paru godzin siedzi to serwilistyczny
        Sikorski od razu całą machinę państwową uruchamia, to skandal!

Załatw sprawę Rafała Pietrzaka a tego gwałciciela niech bronią jego
        adwokaci. I to całe "holiłód".
        • cree-is-me Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 10:37
          Skoro siedzi od lat, to co zrobiła Fatyga za swojej kadencji w jego
          sprawie? Czy też ujadałeś do niej i do Jarkaczowej bandy, żeby się
          tym zajęli, hipokryto?
          • junkier Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 10:44
            Jak to nie? Fotyga i Kaczynski tez powinni interweniowac w tej
            sprawie. Cale polskie panstwo powinno upomniec sie o wolnosc dla
            niewinnie represjonowanego rodaka.

Niemniej ani Fotyga ani Kaczynski nie spiesza sie serwilistycznie
            jak Sikorski ktory wszystko chyba rzucil zeby jakiegos celebrytke-
            gwalciciela "ratowac". Spokojnie, jego w odroznieniu od Rafala
            Pietrzaka stac na adwokatow. I on w przeciwienstwie do Pietrzaka
            rzeczywiscie sie przestepstwa dopuscil, jak wynika z doneisien
            prasowych.
            • cree-is-me Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 10:54
              A możesz w archiwum wskazać na swoje posty z tamtego okresu, w tej
              właśnie sprawie? Bo jakoś nie kojarzę, junkier. N.b. wszyscy skazani
              w więzieniach siedzą za niewinność ;P

Polański nie jest "jakimś celebrytką", to nie Doda ani nawet Jola
              Rutowicz, junkier, lecz światowej sławy reżyser, któremu raz w
              życiu zdarzyło się palnąć cholerne głupstwo, za które zresztą w
              pewnym stopniu odpokutował. Nawet poszkodowana wniosła o odstąpienie
              od karania, więc cała wrzawa ma podtekst polityczny, ktoś chce sobie
              przy tej sprawie "wyrobić" nazwisko i tyle. Że Szwajcarzy zachowali
              się tak a nie inaczej, nie jestem zdziwiony - słyszałem parę
              historii od byłych emigrantów, którzy osiedlili się tam, założyli
              rodziny i firmy, a potem "w majestacie prawa" stracili niemal
              wszystko.
              • junkier Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:02
                Przestepca jest przestepca, a ta wartosc artystyczna filmow
                Polanskiego jest rowniez wielce dyskusyjna. Mnie one nic nie
                obchodza i nie widze powodu, ala ktorego aparat Panstwa Polskiego
                mialby sie serwilistycznie angazowac w obrone jakiegos gwalciciela.

Rozumiem, ze niektorych boli ze w mysl amerykanskiego prawa
                gwalicicel-celebrytka jest traktowany tak samo jak gwalciciel -
                piekarz czy szklarz, ale to jest wlasnie wartosc amerykanskiego
                systemu prawa.

I powtarzam - Polanskiego stac na obroncow i na obrone, niech stanie
                przed sadem i odpowie za swoj niecny postepek

Rafala Pietrzaka, ktory w odrownieniu od niego JEST NEIWINNY nie
                stac bylo na adwokata, nie stac bylo na tlumacza i slatego zostal
                uwieziony, nieslusznie na dlugie lata.

Panstwo Polskie powinno pomagac slabym obywatelom, tych ktorych nie
                stac na skuteczna obrone wlasnymi silami.

Panstwo, ktore wstawia sie za moznymi a lekcewazy maluczkich
                obywateli nie ma nic wspolnego z panstwem prawa. Sikorski,
                powtarzam, kompromituje sie biegunka w sprawie Polanskiego i
                bezczynnoscia w sprawie Rafal Pietrzaka.
                • tak_bywa Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:13
                  Zgadzam się z Tobą w "każdym calu". Polański nie był głupim 15-latkiem, kiedy
                  popełniał te przestępstwa (współżycie z 13-latką i ucieczka przed wymiarem
                  sprawiedliwości). Był dojrzałym mężczyzną i nie ma ŻADNEGO usprawiedliwienia. A
                  angażowanie się naszego rządu uważam za BEZWSTYDNE i skandaliczne.
                • gh83 Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:15
                  Ostrożniej z tym gwałcicielem, kobita wielokrotnie przyznawała, że wszystko
                  odbyło się za jej zgodą.
                  • dkrysiak Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:46
                    W przypadku 13latki NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK ZGODA!!! To dziecko. Niezależnie
                    od tego jak dobrze rozwinięte fizycznie i psychicznie. Gdyby miała lat 16 czy
                    17, to co innego. Ale miała 13 lat i jej zgoda na współżycie była równie
                    wartościowa jak zgoda na wycięcie nerki dla ukochanego. Nie miała władzy do
                    podjęcia takiej decyzji.
                    • zigzaur Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:53
                      Królowa Jadwiga, obecnie święta, w wieku lat 13 wyszła za mąż za 3-krotnie
                      starszego od siebie Jagiełłę.
                      Zresztą, po zerwaniu SKONSUMOWANEGO małżeństwa z niemieckim księciem.
                      • glos_europy Po popiera wolność dla żydowskiego pedofila !! 28.09.09, 11:55
                        a dla polskich pedofili kastracja chemiczna...
                  • kowmis Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:47
                    dobre sobie. wiedziałem, że ktoś super naiwny wreszczcie napisze, że przecież mówią, jakoby trzynastoletnia dziewczynka dobrowolnie i w pełni świadomie upoiła się alkoholem a potem poszła do łóżka z jakimś starym dziadem!!! ludzie jak trzynastoletnie dziecko może w pełni świadomie podejmować takie decyzje, kiedy nie jest w stanie przewidzieć ich konsekwencji. to nonsens
                • cree-is-me Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:31
                  Piszesz dużo, ale w większości nie na temat. Skąd ta pewność, że ten
                  Pietrzak jest niewinny? O co jest oskażony? Byłeś przy nim w
                  momencie przestępstwa, że ręczysz za niego?
                  >>a ta wartosc artystyczna filmow
                  > Polanskiego jest rowniez wielce dyskusyjna. Mnie one nic nie
                  > obchodza (..)

Sobie jedynie wystawiasz świadectwo ciemniactwa, junkier. I tyle w
                  tym temacie.

Poszanowanie prawa nie może oznaczać walenie nim na oślep na prawo i
                  lewo. Zresztą owa "nieuchronność" amerykańskiego wymiaru
                  sprawiedliwości brzmi bardzo fałszywie, gdy sobie przypomnieć choćby
                  sprawę niejakiego O.J. Simpsona, który po latach prawie przyznał się
                  do zbrodni i... nic!
                  polki.pl/zycie_gwiazd_znaniilubiani_artykul,10002649.html
                  Jak widać w amerykańskim prawie jest miejsce na niechlubne wyjątki
                  nawet za najcięższe przestępstwa - tyle że zarezerwowane
                  dla "ciemnoskórych". Nie daje ci to nic do myślenia, junkier?
                  • junkier Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 11:36
                    PO pierwsze, filmiki Polanskiego obchodza mnie tyle co zeszloroczny
                    snieg. I nei jest to oznaka rzekomego "ciemniactwa" tylko
                    prawidlowej oceny artystycznej i moralnej tworczosci niezaslugujacej
                    w mojej ocenie na zadne specjalne zachwyty. O skandalicznych
                    antypolskich akcentach i przeinaczaniu historii np. w filmie
                    pianista nie bede nawet wspominal.

Po drugie, OJ. Simpson stanala przed lawa przysieglych i niestety
                    zostal uniewinniony, ale to jest temat na oddzielna dysertacje, i
                    kto tu pisze nie na temat???

Rafal Pietrzak jest niewinny, porownywanie go z jawnymmi i
                    ewidentnymi osobami dopuszczajacymi sie w sposob neiwatpliwy 1)
                    gwaltu, 2) morderstwa jest oburzajace.
                    • cree-is-me No właśnie 28.09.09, 11:55
                      Oczywiście tobie wolno pisać o jakimś tam Pietrzaku i to wdeług
                      ciebie jest "na temat" (n.b. piszemy o zatrzymaniu Polańskiego),
                      natomiast przytoczenie przeze mnie analogii do casusu O.J. Simpsona -
                      już nie? Hipokryzja pierwsze wody, junkier ;P

Już ci powiedziałem - nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem
                      w kwestii twórczości filmowej, a zwłaszcza Polańskiego. Ani w L.A.,
                      ani w Cannes, ani na innych festiwalach nie przyznaje się
                      statuetek "na piękne oczy". Możesz mieć odrębne zdanie w kwestii
                      twórczości Polańskiego, ale w kontekscie ogólnej opinii o jego
                      filmach, twoja jest po prostu co najmniej dziwaczna. Doszukiwanie
                      się antypolskich akcentów w "Pianiście" świadczy jedynie o manii
                      prześladowczej i spiskowej teorii dziejów, jaka dręczy wszystkich
                      piss-manów. I tyle temacie.
                      EOT
                      • junkier Niewinny Polak Rafal Pietrzak w ciezkim wiezieniu 28.09.09, 12:03
                        Sprawa Simpsona jest w tym kontekście wywleczona bez sensu.

Natomiast sprawa Rafała Pietrzaka jest przypomniana jak najbardziej
                        z sensem – polski MSZ i Sikorski osobiście w weekend normalnie,
                        jakby się paliło, apelują, piszą do Clintonowej i co tam jeszcze, w
                        sprawie reżyserka co to gwałtu na nieletniej się dopuścił, angażując
                        w moim mniemaniu bezprawnie polskie ministerstwo SZ i narażając na
                        szwank autorytet Panstwa Polskiego, który jest nieskończenie więcej
                        wart niż jakaś nagroda na jakimś tam festiwalu, jakie to ma w ogóle
                        znaczenie? To znaczy że co, jak ktoś jakiś sukcesik odniesie,
                        dostanie nagrodę za jakiś skok o tyczce, nakręcenie jakiegoś
                        filmidła czy kopnięcie piłki może bezkarnie gwałcić nieletnie??

A tam, gdzie interwencja polskiego MSZ i polskiego panstwa jest
                        nieodzowna, żeby wznowić proces i zapewnić poszkodowanemu polskiemu
                        obywatelowi Rafałowi Pietrzakowi niezbędną pomoc prawną, tam MSZ się
                        nie spieszy, nie kiwa palcem!
                        • cree-is-me Jesteś niereformowalny: 28.09.09, 12:25
                          forum.gazeta.pl/forum/w,902,100832013,100836456,No_wlasnie.html
                          Czy wiesz, co oznacza EOT? No chyba nie za bardzo, junkier :/
                          • junkier Niewinny Polak Rafal Pietrzak w ciezkim wiezieniu 28.09.09, 12:46
                            Po prostu mam racje
                            forum.gazeta.pl/forum/w,902,100832013,100832365,Niewinny_Polak_Rafal_Pietrzak_siedzi_od_lat_w_ciez.html
                    • staefun Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 12:01
                      junkier napisał:
                      > Po drugie, OJ. Simpson stanala przed lawa przysieglych i niestety
                      > zostal uniewinniony.

To ma być argument?
                      A co powiesz na taki:
                      Rafał Pietrzak stanął przed ławą przysięgłych i niestety został
                      skazany.
                      • junkier Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 12:05
                        Rafal Pietrzak nie mial uczciwego procesu w sensie dostepu do pomocy
                        prawnej i wiedzy o zarzutach (bariera jezykowa). I jest niewinny.

A tego pajaca Simsona zostawmy z boku, to problem Ameryki nie nasz.
              • rooboy glupstwo palnal dwa razy, cree, a nie raz... 28.09.09, 11:04
                • cree-is-me Poczekajmy na wyniki śledztwa w sprawie tamtego 28.09.09, 11:21
                  procesu, wtedy się okaże, czy jedno czy dwa. Wygląda na to, że
                  ówczesny sędzia złamał warunki ugody i chciał Polańskiego wsadzić
                  tak czy siak. Ty oczywiście czekałbyś potulnie, aż cię wrobią,
                  prawda? Nawet jak miałbyś szansę coś zrobić? NO NIE UWIERZĘ... :P
        • tomala76 Re: Niewinny Polak Rafał Pietrzak siedzi od lat w 28.09.09, 10:38
          dobrze napisałeś
    • ksks3 Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:29
      Gdzie zdrowy rozsądek ?
      Gdzie szacunek dla prawa ?
      Gdzie poczucie sprawiedliwości ?
      Czy zasługi i pieniądze mogą zwolnić od odpowiedzialności ?
      • kewiz wsyd mi za MSZ 28.09.09, 10:56
        nie ma tu mowy o niewinnym obywatelu, nie ma tu mowy o prześladowaniu, chodzi po
        prostu o normalną egzekucję prawa wobec sprawcy, wstyd
      • kowmis Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 11:51
        ksks3 napisał:

> Gdzie zdrowy rozsądek ?
        > Gdzie szacunek dla prawa ?
        > Gdzie poczucie sprawiedliwości ?
        > Czy zasługi i pieniądze mogą zwolnić od odpowiedzialności ?

chętnie odpowiem

NIE!!!!!!!
    • mr.bungle To już nie kastrujemy? 28.09.09, 10:29
      To nasz rząd już nie chce kastrować pedofilów? Hipokryzja do kwadratu -
      oba zagrania pod publiczkę.
      • chybawierzacy Sarkozy to zawsze tak podejrzanie wygladal, ale 28.09.09, 10:38
        Tuska bym nie podejrzewal
      • zigzaur Re: To już nie kastrujemy? 28.09.09, 11:54
        Roman Polański jest już w tym wieku, że nie ma sensu poruszać tematu kastracji.
        Obojętnie, czy chemicznej czy mechanicznej.
    • fidelxxx Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 10:30
      Polański ma obywatelstwo francuskie. Nie przyjął polskiego paszportu w PRL z
      obawy przed niemożnością wolnego kursowania przez granicę.
    • stalker_69 moja (podobna) historia... 28.09.09, 10:32
      gdy czytam artykuły i komentarze sprawy Romana Polańskiego przypomina mi się
      pewna historia sprzed kilku lat. jakoś jesienią gdzieś w knajpce poznałem
      dziewczynę, sympatyczną, inteligentną i naprawdę ładną. byłem po rozwodzie,
      nie miałem zamiaru z nikim się wiązać, ale coś między nami zaiskrzyło.
      spotkaliśmy się kilka razy, było miło, choć cały czas nurtowała mnie kwestia
      różnicy wieku – ja byłem grubo po 30 (no dobra, ciut przed 40), ona właśnie
      przygotowywała się do matury. opowiadała mi o szkole, o koleżankach, których
      szczerze nienawidziła i o planach, wybierała się na filologię. po naszym
      trzecim spotkaniu wylądowaliśmy i u mnie i wiedziałem, że przyszedł czas na
      „pointę” naszego związku. gdy już byliśmy nadzy i „gotowi na wszystko” okazało
      się, ze nie mam prezerwatyw. młoda uspokoiła mnie i powiedziała, że ma torbie,
      żebym poszedł do przedpokoju i wyjął z małej kieszonki. gdy znalazłem rzeczoną
      paczuszkę i odkładałem jej rzeczy na miejsce, z torby wypadła książka. jako
      miłośnik literatury i czytania w ogóle nie omieszkałem sprawdzić cóż to za
      dzieło. i zdębiałem – to był podręcznik historii 2 klasy gimnazjum! spokojnie,
      pomyślałem, może to jej siostry, brata czy kogo tam jeszcze… wyjąłem inne
      książki – biologia, podręcznik dla gimnazjum, polski, matematyka, wszystko dla
      2 klasy! był tez portfel, wyjąłem legitymację i zbladłem – ona miała 14 lat!
      o mały włos a popełniłbym przestępstwo! była tak dojrzała, kiedy opowiadała o
      szkole, przygotowaniach do matury, przyszłych studiach – to było tak
      wiarygodne, że nie wierzyłem własnym oczom. do tego wyglądała lepiej i
      dojrzalej niż niejedna dwudziestolatka… najzabawniejsze jest to, że gdy
      powiedziałem jej, ze wiem ile ma lat i że pointy nie będzie stwierdziła, żebym
      się nie wygłupiał bo i tak nie będę tym pierwszym. nie drgnęła jej powieka,
      nic, pełen luz… nasza znajomość się skończyła, mimo, że laska była z niej
      nieziemska i wiedziałem, że tracę seks z najładniejszą dziewczyną jaką miałem
      do tej pory (powiedzmy szczerze, nie było ich zbyt dużo) nie zdecydowałem się
      na łóżko. oczami wyobraźni widziałem ją w granatowej sukience i białych
      podkolanówkach, ze świadectwem w ręku; siebie zaś widziałem w pierdlu z nowymi
      znajomymi...

ja się powstrzymałem, bo byłem trzeźwy i jestem, czego nie raz w życiu
      żałowałem, rozsądny i zasadniczy. pewnie i tak nie miałbym żadnych
      konsekwencji – ot, przespałbym się z piękną dziewczyną i mógłbym sobie tą noc
      przez długie lata wspominać… jednak cieszę się, że do niczego nie doszło.

więc zanim drodzy Państwo, rzucicie kamieniem w Polańskiego porównując go do
      obleśnych zwyrodnialców obmacujących sześciolatki w parku, zastanówcie się nieco…
      • xorock Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 10:51
        Pomylić się można. Sam niedawno miałem sytuację że nie mogłem oderwać wzroku od
        pewnej dziewczyny, miała wyjątkowo piękny uśmiech. Podszedłem, chciałem ją
        gdzieś zaprosić i dopiero z bliska zobaczyłem że coś jest nie tak, musiała być
        znacznie młodsza niż mi się to wydawało wcześniej. Dałem sobie spokój. Tyle że z
        Polańskim jest zupełnie inna sytuacja. Po pierwsze uciekł z kraju przed
        ogłoszeniem wyroku, po drugie o czym jego tak zwani "obrońcy" nie wspominają,
        była rozprawa ugodowa na którą ponownie się nie stawił. Cały czas ucieka przed
        odpowiedzialnością. Nawet w Polsce seks z nieletnią jest karalny choćby dlatego
        żeby dzieci, podatne bardzo na manipulację osób starszych, ochronić przed
        nieodpowiedzialnym postępowaniem. Żal mi tych wszystkich pożal się Boże
        artystów, którzy bronią go argumentując to m.in tym, że dużo zrobił dla polskiej
        kultury, jest znaną osobistością itp. I co z tego? Za swoje błędy należy ponosić
        odpowiedzialność. Postępując tak dalej możemy jeszcze poklepać po pleckach
        pijanego polityka czy prokuratora za dobrze wykonywaną robotę na rzecz
        społeczeństwa, albo wychwalać Hitlera czy Stalina - Ci to dopiero byli sławni i
        chceli dla swojego narodu dobrze.
        • slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 10:54
          No, Stalin akurat był poetą, podobno jednym ze zdolniejszych piszących po
          gruzińsku (poważnie mówię)!

A co do Polańskiego - niestety uważam, że jakkolwiek oczywiście zrobił dużo
          dobrego dla polskiej kultury, to uchylając się od odpowiedzialności za własne
          czyny robi też wiele złego dla tejże kultury. I OK, ja w pełni rozumiem taką
          reakcję ludzką, ale dlaczego ma w tym mieć pomoc rządow
      • slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 10:51
        OK, rozumiem Twoją argumentację i rozumiem, że sytuacja nie jest (i pewnie nigdy
        nie była) czarno-biała. Dlatego nie zamierzam osądzać moralnie tego co Polański
        zrobił. Co więcej jestem przekonany, że nazywanie go pedofilem jest absolutnie
        niesłuszne, bo to co zrobił wynikało z niewiedzy, a nie z pociągu do dzieci.

Ale jest też druga strona medalu. Roman Polański jako dorosły człowiek
        zdecydował się sam na przebywanie w takim a nie innym miejscu, w którym
        obowiązywało takie a nie inne prawo. W jego przypadku mówimy o naprawdę pełnej
        dobrowolności, bo w Kaliforni się przecież nie urodził. Tak więc na ochotnika
        przyjął na siebie obowiązek przestrzegania prawa stanu Kalifornia oraz prawa
        federalnego USA łącznie z najbardziej absurdalnymi jego elementami. I musiał
        liczyć się z tym, że jeśli złamie to prawo, poniesie konsekwencje, tak samo jak
        każdy obywatel stanu Kalifornia. Im też się zdarza, że prześpią się z nieletnią
        "niechcący", tyle że oni trafiają za to do więzienia, bo za nimi nie wstawiają
        się autorytety i MSZ obcych państw. Roman Polański jako człowiek dorosły i
        odpowiedzialny (a także pretendujący do miana autorytetu jako artysta) powinien
        wziąć na siebie odpowiedzialność. Ale jeśli nie chce tego zrobić (OK, ludzka
        reakcja, trudno pochwalać, ale łatwo zrozumieć), to na pewno rząd
        Rzeczypospolitej nie powinien takiej postawy wspierać urzędowo.

A co do rozwiązywania tego rodzaju problemu - cóż, mój kolega przebywając w USA
        i mając świadomość przepisów potrafił poprosić panienkę o dokument
        potwierdzający wiek. Takie życie.
        • black-emissary Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:08
          slbm napisał:
          > Co więcej jestem przekonany, że nazywanie go pedofilem jest absolutnie
          > niesłuszne, bo to co zrobił wynikało z niewiedzy, a nie z pociągu do dzieci.

Czy Twoim zdaniem ta dziewczyna wygląda na dorosłą?
          i190.photobucket.com/albums/z144/dendy_ta/samantha1.jpg
          • slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:10
            Nie ocenię tego z jednego zdjęcia. Na zdjęciu można pokazać co komu wygodnie.
            Mam przyjaciółkę, 160 cm wzrostu około, ma 25 lat. Jak chce to wygląda na 35,
            jak chce, to na 16. Tak więc nie jestem w stanie na pewno stwierdzić, że
            Polański chciał seksu z nieletnią. A jeśli nie wiem czegoś na pewno, to nie mam
            w zwyczaju rzucać oskarżeń.
            • black-emissary Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:14
              Jednoznacznie oczywiście oceniać nie sposób, jakkolwiek wydaje mi się
              praktycznie niemożliwym, żeby choć nie podejrzewał, że dziewczyna jest bardzo młoda.
              • slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:25
                Tu się zgodzę, że powinien był podejrzewać, a jak podejrzewał - to sprawdzić.
                Tak więc ja bynajmniej nie neguję jego odpowiedzialności. Ja tylko mówię, że
                nawet wyrok skazujący w tej sprawie nie daje podstaw, by nazywać Polańskiego
                pedofilem. Zresztą pedofilia o ile wiem oznacza pociąg do dzieci w wieku
                przedpokwitaniowym (jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi), więc zarzut tutaj
                jest podwójnie nietrafny.
                • kowmis Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:09
                  slbm napisał:

Zresztą pedofilia o ile wiem oznacza pociąg do dzieci w wieku
                  > przedpokwitaniowym (jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi)

Pedofilia według polskiego KK:

Art. 200. § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania,
                  podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
                  § 2. Tej samej karze podlega, kto w celu zaspokojenia seksualnego prezentuje małoletniemu poniżej lat 15 wykonanie czynności seksualnej.

WSZYSTKO JASNE
                  • slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:16
                    Jasne to jest, że nie zrozumiałeś o czym piszę.
                    Gdzie jest pedofilia tutaj?
                    Jest napisane, że obcowanie płciowe z małoletnim jest przestępstwem. I ja tego
                    nie neguję! I bardzo dobrze, że tak jest. Ale obcowanie płciowe z małoletnim to
                    nie jest to samo co pedofilia. Pedofilia jest jednostką chorobową i nie polega
                    na obcowaniu z małoletnim, aczkolwiek jej wynikiem jest nierzadko obcowanie z
                    małoletnim (z tym że próg wieku jest inny).
                    • kowmis Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:23
                      ja piszę o progu wiekowym, który wynika z zapisów obowiązującego prawa. dla mnie pedofilem jest ten kto łamie powyższy przepis i koniec kropka. nie chce mi się nawet myśleć czy ktoś kto to robi jest "chory na pedofilię" bo to byłnby absurd. pedofilem jest ktoś kto dopuszcza się czynu obcowania płciowego bądź innej czynności seksualnej z małolatą (<15)
                      • slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:44
                        Dla mnie używanie pojęć zgodnie z ich definicjami jest podstawą efektywnej
                        komunikacji z ludźmi. Dla Ciebie to absurd. Co kto woli. Tylko pamiętaj, że
                        nazywając czasami kogoś pedofilem wbrew definicji tego pojęcia możesz się nawet
                        narazić na proces o zniesławienie.
                • black-emissary Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:44
                  Trzynastolatka jeszcze się w przedpokwitanie łapać może.
                  Przede wszystkim jednak pedofilia to nie czyn, a pociąg. Nie można więc na
                  podstawie pojedynczego zbliżenia z nieletnią oceniać, czy był on wynikiem
                  stałego popędu.
                  Tak więc pedofil w formalnym tego słowa znaczeniu do Polańskiego się nie
                  odnosi. Co w żaden sposób nie zmienia faktu, że przespał się z nieletnią.
                  • slbm Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 13:13
                    O właśnie! Dokładnie o to samo mi chodzi. Nie lubię jak na kogoś, nawet
                    przestępcę, wylewa się pomyje jak leci, bez zbytniego zastanawiania się, czy ma
                    to sens, czy nie.
      • do100jnik chłopie nie pieprz za uszami jakbyś ją naszpikował 28.09.09, 10:55
        prochami i potem zgwałcił to byłby to czyn karalny zaliczany do kategorii
        zbrodni, a pan Roman tak właśnie zrobił
      • black-emissary Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:00
        Lubisz sobie najwyraźniej przypominać tą uroczą historyjkę, ale prawda jest
        taka, że gdybyś się z nią wtedy przespał byłbyś równie odrażający jak Polański.
        • babaqba Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 11:27
          W takim razie większa część świata jest równie "odrażająca" bo seks z
          naprawdę młodymi dziewczętami nie jest tam żadnym tabu, zakazem czy
          jakąś inną straszliwością.
          • kowmis Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:12
            babaqba napisała:

> W takim razie większa część świata jest równie "odrażająca" bo seks z
            > naprawdę młodymi dziewczętami nie jest tam żadnym tabu, zakazem czy
            > jakąś inną straszliwością.

wskaż zatem, o których cywilizowanych częściach świata mówisz, bo ja nie znam takich
          • black-emissary Re: moja (podobna) historia... 28.09.09, 12:46
            babaqba napisała:
            > W takim razie większa część świata jest równie "odrażająca"

Tak, jest.
      • alejajaniemaco odpowiesz za ten kontakt z nieletnia !!!! 28.09.09, 13:03
        w wiezieniu juz cie odpowiednia potraktuja !!!
    • black-emissary Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 10:33
      Żenująca sprawa. Niby z jakiej racji pan Polański zasługuje na takie specjalne
      traktowanie? Bycie reżyserem zwalnia z respektowania prawa?
      • jakeww Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 10:39
        przed chwilą ustawę kastracyjną upichcili, a dziś w drugą stronę jadą
    • z_jak_zwirz szczyt kompromitacji 28.09.09, 10:37
      kruwa, to sie we lbie nie miesci. kazdego dymajacego dzieciaki bedziemy teraz
      bronic msz-em? ten rzad jest dla mnie skreslony na polu dyplomatycznym.
      • rasage Re: szczyt kompromitacji 28.09.09, 11:01
        Dokladnie!!!
        Sukinsyny najpierw robia wielkie HALO z kastrowania chemicznego a
        teraz bronia pedofila przed sprawiedliwoscia~!!~

Totalnie ich juz pogielo~!!!!!
    • wybitniemadry mam nadzieje ze amerykanie 28.09.09, 10:39
      tak was opierdo... ze wam w piety pojdzie bando debilnych hipokrytow
    • friedmar nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 10:40
      13letnia dziewczynka nie jest kobietą; seks z 13 to pedofilia. nie ważne czy się nakręciło pianistę czy nie, nie wierzę w ubermanschen. skoro można dostać po 5 latach super karę za niezapłacony mandat za złe parkowanie w finlandii to dlaczego nie można zostać rozliczonym za pedofilię?
      • babaqba Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 11:29
        Zakonnikom w Irlandii to nie przeszkadzało w niczym. Aby nie być
        rozliczonym za pedofilię wystarczy chodzić codziennie w sutannie lub
        habicie. Ale Polański to żyd i tak nie może.
      • slbm Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 11:37
        Nie, seks z 13-latką jest przestępstwem, ale nie jest pedofilią. Pedofilią jest
        zaburzenie psychiczne polegające na preferencji stosunków z osobami w okresie
        przedpokwitaniowym (czyli wiele 13-latek gwoli ścisłości się nie łapie w to).
        Nie chcę absolutnie bronić Polańskiego przed odpowiedzialnością, bo uważam że
        jako człowiek dorosły i poczytalny powinien podlegać prawu tak jak każdy inny.
        Ale po prostu nazywanie go pedofilem jest przesadą. To nie jest tak, że każdego
        przestępcę seksualnego od razu pedofilem można nazwać.
        • kowmis Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 12:18
          slbm napisał:

> Nie, seks z 13-latką jest przestępstwem, ale nie jest pedofilią. Pedofilią jest
          > zaburzenie psychiczne polegające na preferencji stosunków z osobami w okresie
          > przedpokwitaniowym (czyli wiele 13-latek gwoli ścisłości się nie łapie w to).
          > Nie chcę absolutnie bronić Polańskiego przed odpowiedzialnością, bo uważam że
          > jako człowiek dorosły i poczytalny powinien podlegać prawu tak jak każdy inny.
          > Ale po prostu nazywanie go pedofilem jest przesadą. To nie jest tak, że każdego
          > przestępcę seksualnego od razu pedofilem można nazwać.

skąd wiesz czy młoda dziewczyna jest w okresie przedpokwitaniowym. trudno to chyba sprawdzić a legitymację szkolną zawsze można zweryfikować.
          według polskiego KK to jest pedofilia:

Art. 200. § 1. Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania,
          podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
          § 2. Tej samej karze podlega, kto w celu zaspokojenia seksualnego prezentuje małoletniemu poniżej lat 15 wykonanie czynności seksualnej.
          • slbm Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 12:46
            Ja nie twierdzę, że to łatwo sprawdzić, spróbuj zrozumieć o co mi chodzi!

Ja nie twierdzę, że Polański nie jest przestępcą. Ja tylko twierdzę, że
            przestępstwo, którego się niewątpliwie dopuścił nie jest zwane pedofilią.

> według polskiego KK to jest pedofilia:
            NIE. Według polskiego kk to jest czyn zabroniony. Nie ma natomiast w kodeksie
            pojęcia pedofilii, a przynajmniej nie w przytoczonym przez Ciebie artykule.
            Zrozum, że to nie jest wszystko jedno!
            • topoll Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 14:13
              slbm napisał:

> Ja nie twierdzę, że to łatwo sprawdzić, spróbuj zrozumieć o co mi
              chodzi!
              >
              > Ja nie twierdzę, że Polański nie jest przestępcą. Ja tylko
              twierdzę, że
              > przestępstwo, którego się niewątpliwie dopuścił nie jest zwane
              pedofilią.
              >
              > > według polskiego KK to jest pedofilia:
              > NIE. Według polskiego kk to jest czyn zabroniony. Nie ma natomiast
              w kodeksie
              > pojęcia pedofilii, a przynajmniej nie w przytoczonym przez Ciebie
              artykule.
              > Zrozum, że to nie jest wszystko jedno!

Większość i tak tego nie zrozumie....
              • slbm Re: nie miała włosów łonowych nawet... 28.09.09, 14:33
                Trudno, muszę próbować. Taka misja naukowca :)
    • jakeww Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 10:42
      szkoda że Roman Polański nie poleciał po odbior Oskara za Pianistę -
      Amerykanie oczywiście aresztowaliby go zgodnie z prawem, ale
      sensacja byłaby ....!!!
    • langwer2 Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 10:43
      W tak poważnej sprawie dla interesów Polski należy wysłać do USA. tzw.prof.
      Bartoszewskiego.
    • anwad Bez przesady z tym bronieniem Polańskiego 28.09.09, 10:44
      Przecież nie sądzą go za niewinność.
    • secateur Oby nie zadziałał solidaryzm ludzi branży filmowej 28.09.09, 10:46
      Można tylko mieć nadzieję, że w całej tej sprawie nie zadziała źle
      pojmowany solidaryzm ludzi branży filmowej i że Arnold
      Schwarzenegger nie zechce "tak między nami filmowcami" załatwić
      pedofilowi "po znajomości" uniknięcia kary. Byłby to fatalny sygnał
      dla wszystkich - sygnał, że bogatym uchodzi płazem wszystko, a
      wymiar sprawiedliwości został skonstruowany tylko dla maluczkich.

Pan Polański postanowił myśleć nie głową, lecz genitaliami, a w
      takim razie konsekwencje tego trzeba ponosić bez względu na okres
      życia, w jakim postanowiło się, że to penis, nie głowa, rządzą
      zachowaniem.
    • 333a3 Czy klienci polskich"Galerianek"to sami pedofile? 28.09.09, 10:47
    • hydroxymetan Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:48
      To dopiero fałsz, obłuda i zakłamanie. Szkoda, że MSZ nie jest takie
      wyrywne w obronie naszych innych obywateli za granicą kraju. Prawo
      dla równych i równiejszych? Żył w USA i w/g obowiązujących tam
      przepisów złamał prawo i powinien za to odpowiedzieć z racji braku
      przedawnienia w/g obowiązującego prawa w USA. Może by tak lepiej
      pomyśleć o amnestii dla alimenciarzy, z których większość nie płaci
      swoich należności z powodu braku pracy. Zamiast dokładać do takiego
      nieroba ponad 2000zł miesięcznie lepiej dać jego dzieciom 1500, a za
      resztę skierować do budowy dróg i autostrad.
    • robmar2007 Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:49
      Zanim zaczniecie szczekać...
      Każdy rząd, w każdym kraju, ma obowiązek bronić swojego obywatela za
      granicą, troszczyć sie o niego i pomagać mu, bez względu na
      okoliczności. Poza tym Roman Polański jest może i oskarżony, ale nie
      skazany...
      • do100jnik gadasz bez sensu, przygłupa ale romskiego pochodz 28.09.09, 11:03
        enia władze RP wysyłają z kraju, by go osądził niepolski sąd, a dorosłego
        faceta, który zgwałcił nieletnią - czyli popełnił ZBRODNIĘ i uciekł przed
        wymiarem sprawiedliwości, te same władze tak bronią zamiast zaproponować
        ewentualną odsiadkę w polskim więzieniu i dodatkowo wykastrować chemicznie,
        osiągnięcia artystyczne nie usprawiedliwiają takiego postępowania
      • slbm Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 11:13
        Bronić tak. Na zdrowie. Ale bronić nie oznacza chronić przed wymierzeniem
        sprawiedliwości, tylko zrobić co w mocy rządu, aby zapewnić sprawiedliwy,
        rzetelny proces. Może starać się o zmianę miejsca odsiadki. Ale nie wspierać
        ucieczkę przed wymiarem sprawiedliwości w ogóle!
      • darkraj Re: Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary 28.09.09, 12:08
        robmar2007 napisał:

> Zanim zaczniecie szczekać...
        > Każdy rząd, w każdym kraju, ma obowiązek bronić swojego obywatela za
        > granicą, troszczyć sie o niego i pomagać mu, bez względu na
        > okoliczności. Poza tym Roman Polański jest może i oskarżony, ale nie
        > skazany...
        =================================== Odszczekujemy: Polański nie ma polskiego
        obywatelstwa.
        A to, że paru głąbów na forum roztrząsa okoliczności przestępstwa udowadniając
        (nie wiadomo komu) swoje domniemania, wcale nie zmienia meritum sprawy.
        Mowa jest bowiem o ekstradycji Polańskiego i idiotycznych protestów polskiej
        diaspory pod BEZPODSTAWNYMI auspicjami polskiego rządu.
        ------------------------------------------------------------
    • ekst-aza Księdzu pedofilowi można wybaczyć,Polańskiemu nie? 28.09.09, 10:50
      • do100jnik ty tego nigdy nie zrozumiesz, przecież ksiądz KK 28.09.09, 11:07
        po prostu obca agentura zwolniona z przestrzegania polskiego prawa i zobowiązana
        do przestrzegania obcego prawa
    • jojo148 Ułaskawienie nie ma nic do rzeczy 28.09.09, 10:51
      Nie było wyroku więc nie ma z czego Polańskiego ułaskawiać.
      Dziennikarze piszą bzdury o mozliwości ułaskawienia Polańskiego przez
      gubernatora Kaliforni.
    • do100jnik Niech się wiceszef MSZ nie wygłupia i nie naraża 28.09.09, 10:51
      dobrego imienia Rzeczypospolitej, kilka dni temu Sejm RP uznał za celowe
      przymusowe chemiczne kastrowanie pedofilów i zaostrzył sankcję za pedofilię,
      kilkanaście dni temu odtrąbiono sukces Policji w ściganiu pedofilów a teraz
      występuje w obronie pedofila, który gdy był sądzony w Stanach został
      potraktowany wyjątkowo łagodnie i z własnej woli oprócz czynu pedofilskiego (w
      RP zaliczanego do kategorii zbrodni) dodatkowo naruszył amerykańskie prawo, to
      że jest on wielkim artystom w niczym nie zmienia sprawy, chyba że wracamy (ale
      chyba raczej nigdy z tego nie wyszliśmy) do orwelowskich równych i
      równiejszych, ale żeby tak oficjalnie...
      • chirurg_szczekowy Re: Niech się wiceszef MSZ nie wygłupia i nie nar 28.09.09, 11:11
        nic dodać! Pozdrawiam
    • truten.zenobi nie róby szopki, nie ośmieszajmy się! 28.09.09, 10:51
      to co zrobił jest odrażające, uciekł przed opdowiedzialnoscią czyli
      nie można mówić że popełnił bład i "skryszony grzesznik chce poprawy"

to że jest sławny i bogaty tym bardziej powinno oznaczać że poniesie
      konsekwencje..
    • prawdziwy-moher ...Do Sikorskiego............. 28.09.09, 10:53
      Dziewczyna zeznała, że Roman Polański najpierw poczęstował ją szampanem, a potem podał jej jakąś tabletkę. Podejrzewała, że to silny lek rozluźniający i hipnotyczny, znany jako Metakwalon. Oboje weszli do jaccuzi w domu aktora Jacka Nicholsona. Reżyser obiecywał, że zrobi jej zdjęcia."Co miałaś na sobie w jaccuzi?" - pytał Samanthę Geimer prokurator.

"Bieliznę, ale powiedział, żebym ją zdjęła. Zrobiłam tak i weszłam" - odpowiedziała dziewczyna, której zeznania cytuje "Gazeta Wyborcza". Potem, jak opowiadała, przeszli do sypialni. "Byłam tylko owinięta ręcznikiem" - mówiła 13-latka. "Pocałował mnie, mówiłam: <Nie> i <Odsuń się>. Powiedział: <Zaraz zabiorę cię do domu>" - zeznała dziewczynka.Dalszy ciąg jej opowieści jest szokujący. "Obniżył się i położył usta na mojej waginie. (...) Potem rozpoczął ze mną stosunek. (...) Wsadził penisa do mojej waginy. (...) Cały czas mówiłam: <Nie, przestań!>, ale nie broniłam się, bo nikogo innego tam nie było i nie miałam dokąd iść. (...) Potem pytał: <Kiedy miałaś ostatni okres?>. Powiedziałam, że nie pamiętam. (...) Powiedział: <W takim razie nie będę w ciebie wchodził>. Podniósł moje nogi i wszedł do mojego odbytu" - mówiła 13-latka.
      Bez komentarza.
    • borsuk07 Kpiny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !1 28.09.09, 10:53
      j/w
    • zeb27 Wiceszef MSZ: przygotowujemy list do Hillary Cl... 28.09.09, 10:54
      Być może się mylę ale stosunek z 13-latką jest pedofilią. więc MSZ
      broni oficjalnie pedofila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka