Dodaj do ulubionych

Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopię ...

08.10.09, 21:50
Pycha zgubi Izrael !
Obserwuj wątek
    • gambiting Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopię ... 08.10.09, 22:05
      Dlaczego Ci ludzie myślą że Boga naprawdę obchodzi jaką mu wybudują świątynię
      i gdzie? Ważne jest czy potrafimy żyć ze sobą w pokoju,zachowywać się jak
      ludzie,z godnością osobistą i poszanowaniem innej osoby - a nie to jak
      wspaniałe złote dachy potrafimy stawiać. Szkoda tylko że takim fanatykom mylą
      się priorytety w życiu i ich własnej religii.
      • tolekbanan7 Re: Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopi 08.10.09, 23:30
        Hehe, starszych braci w wierze interesuje wiele rzeczy, które dla większości ludzi są wierutnymi bzdurami. Nie zapominaj, że są oni "narodem wybranym":P

"Opisana w Starym Testamencie religia żydowska stanowi wytwór niezwykle prymitywnej i pozbawionej kultury umysłowości, a opisany tam Bóg jest wymysłem, mitem stworzonym przez nomadów i nie powinien być traktowany jako podstawa dla poważnej teologii" E. Renan
        • muledet.3 Re: Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopi 09.10.09, 00:19
          tolekbanan7 napisał:

> Hehe, starszych braci w wierze interesuje wiele rzeczy, które dla
          większości lu
          > dzi są wierutnymi bzdurami. Nie zapominaj, że są oni "narodem
          wybranym":P
          >
          > "Opisana w Starym Testamencie religia żydowska stanowi wytwór
          niezwykle prymity
          > wnej i pozbawionej kultury umysłowości, a opisany tam Bóg jest
          wymysłem, mitem
          > stworzonym przez nomadów i nie powinien być traktowany jako
          podstawa dla poważn
          > ej teologii" E. Renan

Wlasnie przeczytalem ,ze Rydzyk "fachowiec" od nowego
          testamentu ,ktory jest wytworem"niezwykle wyrafinowanym i pelnym
          kultury umyslowosci" obronil prace "doktorska".Gdyby zrobil to pare
          miesiecy wczesniej z pewnoscia dostalby nagrode Nobla.
          A tak spoznil sie "madry Rydzyk po szkodzie"
        • elucidator Re: Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopi 09.10.09, 10:46
          "Opisana w Nowym Testamencie religia chrzescijanska stanowi wytwór niezwykle
          prymitywnej i pozbawionej kultury umysłowości, a opisany tam Bóg jest wymysłem,
          mitem stworzonym przez niewolnikow i nie powinien być traktowany jako podstawa
          dla poważnej teologi". Elucidator
      • pizza Re: 09.10.09, 11:23
        fanatyków nie lubimy ale nie bądź taki pewny ze wiesz co "Boga
        naprawdę obchodzi".
        • gambiting Re: 09.10.09, 17:19
          pizza napisał:

> fanatyków nie lubimy ale nie bądź taki pewny ze wiesz co "Boga
          > naprawdę obchodzi".
          Jeżeli dla Boga ważniejsze by było jakie wspaniałe złote świątynie mu stawiamy
          niż jak się do siebie odnosimy to ja nie chce takiego Boga.
          • kongreszydowski Re: 09.10.09, 17:42
            gambiting napisał:
            > Jeżeli dla Boga ważniejsze by było jakie wspaniałe złote świątynie
            > mu stawiamy niż jak się do siebie odnosimy to ja nie chce takiego
            > Boga.

Oto odpowiedz z pierwszej reki na postawione pytanie
            twojbog.angelfire.com/

• gambiting Re: 09.10.09, 20:46
              kongreszydowski napisał:

> gambiting napisał:
              > > Jeżeli dla Boga ważniejsze by było jakie wspaniałe złote świątynie
              > > mu stawiamy niż jak się do siebie odnosimy to ja nie chce takiego
              > > Boga.
              >
              > Oto odpowiedz z pierwszej reki na postawione pytanie
              > twojbog.angelfire.com/
              >
              Nie w sensie że co? To o Bogu to nie było pytanie - to było stwierdzenie.
              • kongreszydowski Re: 09.10.09, 20:57
                Twoje niechcenie bylo warunkowe. Nie chcesz Boga jezeli ... .
                Po bezposredniej konsultacji z obiektem dyskusji poinformowalismy Cie
                o tym, ze warunek ow nie jest spelniony.
    • jkredman księga powtórzonego prawa 08.10.09, 22:24
      ołtarze ich zburzycie, ich stele połamiecie, aszery wytniecie, a posągi
      spalicie ogniem
      • clr Re: księga powtórzonego prawa 09.10.09, 00:22
        Dokladnie!
        W chrzescijanskiej ( katolickiej) Biblii Tysiaclecia Wyd III 1990
        poprawione tak jest napisane o narodzie Izraela:
        Ksiega Rodzaju
        “ 12:3 Bede blogoslawil tym, ktorzy ciebie blogoslawic beda,
        a tym ktorzy tobie beda zlorzeczyli, i ja bede zlorzeczyl.
        Przez ciebie beda otrzymywaly blogoslawienstwo
        ludy calej ziemii”…
        12 : 7
        “ Twojemu (Abrahama) potomstwu oddaje wlasnie te ziemie”…

Tak Pan Bog kaze, wiec wy Polacy chrzescijanie ( katolicy) tak
        robcie,

Nasz kochany Jezus Chrystus byl Zydem zrodzony z Marii - tez
        Zydowki
        …a - apostolowie, prorocy, sporo swietych etc. ..
    • kpix Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopię ... 08.10.09, 22:29
      jak czytam co wyprawiają te świry, to nóż mi się sam otwiera.
      Na szczęście do synagog chodzi tam 25% ludzi, a ortodoksów jest o wiele mniej.

Przeciwwagą dla ortodoksów są geje, którzy mogą tam sobie swobodnie
      urządzać parady.
      • dana33 zabawa w gazanskim zoo...... 08.10.09, 22:32
        wzieli osla, pomalowali i maja..... zebre.... :))))))

whyevolutionistrue.files.wordpress.com/2009/07/zebra-2_ss_4.jpg
        • kpix przepraszam, ale nie śmieszy mnie to... 08.10.09, 23:01
          to są skrajnie biedni ludzie pod władzą fanatyków, ludzie którzy nie mają
          wpływu na swój los. To że muszą malować osła w paski, żeby dzieciom
          wytłumaczyć jak wygląda zebra, sprawia że chce się płakać...
          • dana33 Re: przepraszam, ale nie śmieszy mnie to... 08.10.09, 23:17
            nu, kpix..... a mnie ta zebra smieszy wiesz dlaczego? bo pokazuje, jak ludzie
            slepo robia to, co im swiry terrorystyczne mowia....

jak widze, co te swiry wyprawiaja w jerozolimie, to mi sie noz otwiera....
            • kpix nie przesadzaj 08.10.09, 23:31
              to nie jest wina 95% z nich, że Hamas wykopał obserwatorów UE z granicy w Rafah
              i przez to siedzą zamknięci, mając szmuglowane jedzenie. Nie jest również
              winą 95% z nich, że ponad ich głowami fanatycy strzelają do Sderot i kibuców,
              przez co mają zatrzaśniętą granicę również z Izraelem. Nie ich wina, że
              wasz kraj potrzebuje wizyty specjalnego wysłannika USA na Bliski Wschód, żeby
              wytłumaczyć ministrowi z partii pracy, że makaron i zeszyty dla dzieci
              jednak nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa Izraela. Również 95% nie
              mają najmniejszego wpływu na to, co im się wpycha do radia, telewizji i
              podręczników szkolnych od lat. Dlatego jakoś mi nie za bardzo do śmiechu.

Szczerze mówiąc to, na co czekam, to żeby radykalersi w stylu Lieberman i
              Yishai Cohen odeszły od władzy, bo robiąc gierki z "naturalnym wzrostem"
              osadnictwa nie tylko są winni grzebania szans na pokój, ale również
              przynoszą wstyd Żydom na świecie. Może za jakiś czas sinusoida się chybnie z
              powrotem w stronę jakiegoś centrum.

pozdrawiam
              • bezportek Ich wina, wielka wina 08.10.09, 23:53
                Wina wszystkich "palestynczykow" to idiotyczna agresja przeciw
                Izraelowi, mordercza ochota zabijania ludzi, kretynska nadzieja, ze
                przy pomocy lewackiego marginesu z Europy i popapranych tolerantow z
                Kalifornii uda sie wybic do nogi znienawidzony narod panow.
                Brudne, zawszone i cuchnace arabusy kosztuja swiat wiecej nawet niz
                dewotki socjalizmu, pasozytujace na pracy i kulturze ludzi Zachodu.
                Jak dlugo jeszcze bedziemy patrzec bezczynnie na wyzysk czlowieka
                przez cwanych podludzi?
                • sekwana2005 Re: Ich wina, wielka wina 09.10.09, 03:31
                  Co mi przypominają słowa, iż Człowieka (żydowskiego) wykorzystują
                  Podludzie (arabscy)?
                  To jest czystej klasy rasizm !
                  Nie przypisuję go wszystkim Żydom - ani wszystkim Arabom.
                  Jak ktoś pisał, przynajmniej 95 % Palestyńczyków chce normalnie żyć,
                  Tak samo Izraelczyków.
                  Pomysły by zburzyć na Wzgórzu Świątynnym meczety, by zbudować tam
                  replikę Świątyni Salomona...
                  A może wyburzyć synagogi by chrześcijańskie katedry postawić?
                  Ostatecznie Jerozolima to miasto ukrzyżowania Żywego Boga, Jezusa
                  Chrystusa. Takiego Żyda czczonego przez chrześcijan, przez Mahometa
                  uznanego za - co najmniej - wielkiego proroka.
                  W imię Boga Jedynego i miłości bliźniego !!!
                  ZABIĆ PODLUDZI !
                  ZBURZYĆ ICH ŚWIĄTYNIE !
              • dana33 Re: nie przesadzaj 08.10.09, 23:57
                jak partia pracy mowila to samo, o wzroscie naturalnym, to ci nie przeszkadzalo?
                kto zaczal budowac osiedla na zdobytych terenach?
                lieberman? czy moze rzad lewackiej partii pracy, kpix? jakie wyniki
                rzadow partii pracy widzimy? doszli do jakiegos pokoju? bo jak pamietam, to
                wlasnie za rabina i peresa, ktorzy z taka ochota podpisalo oslo, byla ta
                najgorsza, najstraszniejsza fala terroru w israelu... teraz ci lieberman
                przeszkadza? niby wszystko wiesz, uwazasz, ze masz prawo czekac, potepiac,
                ironizowac... ale podstawowej rzeczy nie wiesz, ze arab rozumie tylko sile, i
                mozesz mnie nazwac jak chcesz, taka jest prawda, i sa na to dowody... zawsze tak
                bylo... nawet jak israel nie byl nawet w planie...

tak, rozumiem oczywiscie... ty bys na miejscu israel zlikwidowal blokade,
                posylal makaron i zeszyty i nawet zebry... i co dalej?
                to juz wszystko bylo kpix.... otwarte przejscia, wspolpraca, handel,
                dostarczanie wiecej, niz zeszytow i makaronu, bylo tez wycofanie sie z gazy, o
                czym podobno marzyli i co bylo ich wyraznym rzadaniem i pustym, jak sie okazalo
                gadaniem, ze strzelaja na sderot, bo israel okupuje gaze... nu, i co? nie tylko
                nie przestali, ale wzmogli ostrzeliwanie... i ty tez dalej swoje... nie widzisz,
                ze cokolwiek by
                israel nie zrobil, to zawsze znajduja nowy pretekst do strzelania, zabijania i
                zaprzestania rozmow? zgadzasz sie na jedno, to natychmiast zadaja czegos innego?
                nie widzisz tego?

lieberman ci przeszkadza, kpix? dobrze, ze nie ja jestem na miejscu
                liebermana.... bo ja bym nic, rozumiesz, nic tam nie wpuscila przez nasze
                przejscia, ale to nic!!!! az do chwili uwolnienia shalita...
                zamknelabym wode, gaz, swiatlo i niech prosza o wszystko u braci arabow... az do
                chwili, kiedy shalit w domu caly i zdrowy...
                • dana33 Re: nie przesadzaj 08.10.09, 23:58
                  zadanie oczywiscie przez z, a nie rz....
                • kpix oczywiście że budowanie było za wszystkich partii 09.10.09, 00:53
                  - i to tylko gorzej. Z tym, że w poprzednim rozdaniu były jeszcze
                  jakieś szanse na oddanie Zachodniego Brzegu, separację i bye-bye:
                  propozycje Olmerta, propozycje Ramona ustawy evacuation-compensation
                  itd. Teraz sytuacja jest taka, że oprócz budowania po cichu jest
                  kretyńska dyplomacja w wyniku której buduje się na głos i stawia zaporowe
                  warunki wstępne. Sorry, ale w tym przypadku impas w rozmowach jest
                  zrobiony głownie przez duet Liberman-Netanyahu, bowiem
                  nic, naprawdę nic by nie zaszkodziło, żeby na 9 miesięcy po prostu
                  wstrzymać to haniebne budowanie... I oczywiście, że Barak z partii pracy
                  jest współodpowiedzialny za ten proceder.
                  Wcale się więc nie dziwię, że Palestyńczycy są teraz wkurzeni. Czas
                  tyka, a obudowuje się ich miejsce po miejscu. Livni z Olmertem przynajmniej
                  mieli jaja i umieli powiedzieć publicznie, że tak dalej z okupacją się nie
                  da i czas się wycofać, w ten bądź inny sposób.

Więc jeśli się pytasz, co bym zrobił na miejscu Izraela - to nie muszę tu
                  wymyślać radykalnych posunięć. Cieszyłoby mnie nieblokowanie ze strony
                  waszego rządu szansy na rozmowy. A jeśli szansa ta zostałaby
                  zaprzepaszczona, to najlepiej po prostu się wycofać z ZB. Odgrodzić
                  (tak, popieram mur), naszpikować ten mur elektroniką nacelować rakiety
                  i zapowiedzieć, że albo będzie spokój, albo odpowiadacie zbrojnie jak
                  w Gazie. Po prostu odpączkować od tego syfu, który psuje waszą markę,
                  a akurat w Waszym przypadku bardzo jest na czym tę markę budować.

> bo ja bym nic, rozumiesz, nic tam nie wpuscila przez nasze
                  > przejscia, ale to nic!!!! az do chwili uwolnienia shalita...
                  A gdzieś jakieś palestyńskie matki domagają się wzniecenia kolejnej intifady
                  za to, że w formie Administrative Detention, bez procesu i adwokata siedzi
                  około kilkuset ludzi w waszych aresztach, w tym dzieciaki. Ten rodzaj
                  odpowiedzialności zbiorowej, który proponujesz, jest złamaniem prawa
                  międzynarodowego. Musicie dostarczać podstawową żywność półtora milionowi
                  ludzi,koniec kropka. Te półtora miliona ludzi nie mają na los Szalita żadnego
                  wpływu - dowiódł tego okres 3 lat, od kiedy Hamas się nie przejął losem
                  swych podwładnych. Ograniczac tym ludziom makaron to kompletne szaleństwo
                  i swoją drogą kładzie się cieniem na dobrym imieniu Waszego narodu...

pozdrawiam
                  • dana33 Re: oczywiście że budowanie było za wszystkich pa 09.10.09, 01:06
                    jasne, jasne..... separacja i bye bye....
                    poprzednia separacja i bye bye skonczyla sie 80 rakietami dziennie na poludnie
                    israela...

haniebne, zalezy dla kogo, kpix...
                    ale do ciebie po prostu nie dociera, ze ty nie masz prawa, rozumiesz,
                    nie masz prawa nazywac niczego haniebne, potepiac, zadac i wogole mowic takim
                    tonem, jesli tutaj nie mieszkasz...
                    ja to po prostu uwazam za hucpe...

nie mieszkam w polsce.... nie krytykuje nigdy ani polityki polskiej,
                    ani wybrykow jej politykow, ani morderstw, ani nic!!!! nie mieszkam tam, nie
                    "jem" tego na codzien i nie uzurpuje sobie prawa do krytyki...
                    bardzo to latwo, siedziec tysiace kilometrow od miejsca, w ktorym cos sie
                    dzieje, i dawac madre porady...
                    separacja i bye bye.... ciekawa jestem, czy bylbys gotow pomieszkac przez rok w
                    sderot, nawet jak dzisiaj spada tam "tylko" 10 rakiet miesiecznie, a nie 80
                    dziennie... razem z cala twoja rodzina...
                    bardzo jestem ciekawa.... ale to jedyna rzecz, ktora by ci dala prawo do
                    powiedzenia "separacja i bye bye"...
                    • dana33 Re: oczywiście że budowanie było za wszystkich pa 09.10.09, 01:16
                      zapomnialam.....
                      nie,w naszych wiezieniach nie siedza dzieciaki, tylko najwyzej mlodociani....
                      nie pisz idiotyzmow...
                      i nie, nie ma takiego prawa, ze musimy dostarczac im zywnosc... chcieli
                      autonomie, to niech sie martwia o swoja zywnosc...
                      od kiedy to jedno panstwo ma dostarczac drugiemu cokolwiek? gdzie to napisane?
                      maja przejscie z egiptem, tez ich bracia... niech im dostarczaja....
                      i znow tutaj to twoje "musicie".... bo co? bo ty tak uwazasz?
                      jakie prawo masz za soba? gdzie to napisane? my musimy, co? a w zamian za to oni
                      moga nas zabijac, prawda? uniemozliwiac normalne zycie przez lata....
                      ty siebie czytasz, kpix? mur to wszystko co pochwalasz? nu, nu.... moja
                      wdziecznosc nie ma granic...
                      jak dlugo zabijaja, jak dlugo porywaja i wieza ludzi w nieludzkich warunkach,
                      bez kontaktu z nikim, jak dlugo obiecuja nastepne porwania, nastepne zamachy
                      (wiesz ile prob jest w ciagu miesiaca?), tak dlugo my nie musimy nic, oprocz
                      bronic sie wszelkimi sposobami..
                      tych kilkuset, ktorzy siedza bez procesu w israelskich wiezieniach, to posiedza
                      jeszcze do procesu... dlugo to u nas trwa, i nie tylko w stosunku do arabow...
                      ale moga widziec co tydzien swoje rodziny i moga sobie sami wziac adwokata i
                      maja telefon komorkowy i tv w celi...
                      gilad shalit tego nie ma...
                      ty mi nie mow, co my musimy, a czego nam nie wolno...
                      • sekwana2005 Re: oczywiście... 09.10.09, 08:03
                        Uprzejmie proszę o statystykę, ilu rocznie zabitych jest Żydów, ilu
                        Palestyńczyków. Ilu przywódców izraelskich zabitych zostało w
                        skrytobójczych zamachach (bez tego żydowskiego premiera zabitego
                        przez żydowskiego radykała) - a ilu palestyńskich przez wywiad
                        Izraela. Ilu jeńców i skazańców przetrzymywanych jest w izraelskich
                        więzieniach, także bez dowodu winy - a ilu w palestyńskich piwnicach
                        (jeden?). Ile jest przypadkowych ofiar izraelskich, ostrzału
                        palestyńkimi niby-rakietami, ilu palestyńskich, z pocisów
                        izraelskich, w tym made in USA, najnowszej technologicznej generacji?
                        Ja wiem, że dla ciebie jeden żydowski żołnierz jest ważniejszy, niż
                        setki osób przetrzymywanych bez wyroku, bo obrzezanie wedle nieco
                        innego wzorku robią...
                        Mogę okazać dowód, iż pod tym względem ani Żyda, ani Araba nie
                        przypominam.
                        Hamas wygrał w wyborach? To władze Izraela i USA naciskały na
                        szybkie wybory, nie lubiąc Arafata i jego ugrupowania. Bez
                        zastanowienia, jaka jest dla niego alternatywa, że jego rodacy
                        zaczęli go uważać za skorumpowanego kolaboranta, bezskutecznego w
                        rozmowach z Izraelem.
                    • kpix Re: oczywiście że budowanie było za wszystkich pa 09.10.09, 09:54
                      I trudno, ze sie skonczyla rakietami, ale mieliscie do tego
                      prawo. Popieram wasza strone w wojnie w Gazie przede wszystkim
                      z tego powodu, zescie sie wycofali. I jestem pewien, ze
                      znaczna czesc przywodcow krajow europejskich wlasnie dzieki
                      temu mogla was poprzec.

> ale do ciebie po prostu nie dociera, ze ty nie masz prawa, rozumiesz,
                      > nie masz prawa nazywac niczego haniebne, potepiac, zadac i wogole mowic takim
                      > tonem, jesli tutaj nie mieszkasz...
                      Dana, przyjmij raz na zawsze do wiadomosci ten prosty fakt,
                      ze Zachodni Brzeg i Gaza nie naleza do twojego kraju.
                      Nie masz najmniejszego prawa mowic mi, co ja mam myslec albo pisac
                      w sprawie tego terytorium. Zachodni Brzeg i Gaza jest ojczyzna
                      narodu arabskiego, czy to lubisz czy nie. I oczywiscie, ze budowanie
                      przy pomocy kombinacji sily wojskowej i administracyjnej jest
                      haniebne. I co gorsza, czesc antysemityzmu, ktory odczuwaja Zydzi
                      na swiecie jest z tego wlasnie powodu. Macie prawo do okupacji,
                      nie macie prawa do zasiedlania okupowanego terenu wlasna populacja.

> separacja i bye bye.... ciekawa jestem, czy bylbys gotow pomieszkac
                      > przez rok w sderot,
                      Juz dzisiaj, pomimo usuniecia setek blokad i checkpointow, terroryzm
                      na Zachodnim Brzegu jest minimalny. Chodzi wiec o to, zeby
                      kontynuowac ten proces, co zapowiadalo juz 2 razy IDF. Mowilismy
                      o tym: wycofywanie sie to proces, ktory zawsze mozna wstrzymac.
                      Ale tylko taka droga jest moralna. Zrozum, ze to sa ICH ziemie
                      i obudowywanie ich przy pomocy sily budzi zwykla wscieklosc.
                      • dana33 Re: oczywiście że budowanie było za wszystkich pa 09.10.09, 10:15
                        slucham?????? popierasz przede wszystkim dlatego, zesmy sie wycofali????????
                        cusik z logika tutaj mi nie pasuje... mielismy prawo, ale popierasz nasze
                        wycofanie??????? nu, nu....

przyjmij kpix raz na zawsze do wiadomosci trzy fakty:

1. zachodni brzeg i gaza byly zdobyte przez israel w wojnie, ktora nam narzucili
                        arabowie... zdobyte calkiem legalnie, dokladnie tak samo jak duzo innym terenow
                        byly zdobyte przez inne panstwa w innych wojnach i swiat milczy o tym do
                        dzisiaj....

2. zachodni brzeg i gaza nigdy nie nalezaly do zadnego narodu palestynskiego,
                        tylko do jordanii i egiptu i zaden z tych panstw przy podpisywaniu umowy
                        pokojowej z nami nie chcial tych terenow z powrotem.

3. nigdy nie dostana z powrotem calej west bank.... dostana ja okrojona tak,
                        zeby zapewnic israelowi jak najwieksze bezpieczenstwo.

4. nigdy nie powstanie panstwo palestynskie z ciagloscia terytorialna, wiedza o
                        tym tzw. palestynczycy rowniez....

brednie pleciesz z tym antysemityzmem, bo ten istnieje od wiekow i nie
                        przypominam sobie, zeby przed 67 swiat palal taka miloscia do nas...

jasne, ze budowanie jest haniebne... tylko, ze jak kiedys tam dostana te tereny
                        spowrotem, to dostana je juz gotowe, zabudowane, z calkiem niezla infrastruktura
                        i oczywiscie pieknie zalesione...

nie, nie masz prawa pisac w ten sposob. mozesz krytykowac, mozesz myslec co
                        chcesz, ale nie masz prawa uzywac takich slow jak musicie,
                        otwiera mi sie noz i cala reszte tych twoich rozkazow.
                        nie twoj kraj, nie ty i twoja rodzina sa narazone na niebezpieczenstwo dzien w
                        dzien, nie ty idziesz na front i nie ty posylasz tam swojego syna. tak ze
                        ostroznie z uzywaniem takich stanowczych slow....

nu, ale pocieszam cie... w dzisiejszych wiadomosciach przeczytalam, ze burmistrz
                        ramat ganu, w ktorym znajduje sie israelskie safari, postanowil przekazac, za
                        darmo oczywiscie, gazie dwie prawdziwe zebry....
                        nie saudia, ktora nie wie dokladnie co zrobic z pieniedzmi.... nie dubai, ktore
                        wydaje miliardy na super metro, tylko wlasnie ten nekany przez sqrwieli
                        gazanskich israel dostarczy gazie dwie zebry...

otworz moze watek o haniebnym zachowaniu sie bratnich panstw arabskich, ktore
                        znajduja miliardy na popieranie sqrwieli terrorystycznych, ale nie maja grosza
                        na zorganizowanie w gazie porzadnego zoo, albo np wybudowania paru domow z woda
                        bierzaca, zorganizowanie kanalizacji lub zaopatrzenie szpitali, w ktorych
                        brakuje wszystkiego.... i moze zastanow sie, dlaczego te panstwa arabskie maja
                        pieniadze na oplacanie terroru, a nie wlasnie na poslanie zywnosci glodujacej
                        spolecznosci w gazie...

zebym cie nie znala, kpix, to by ci napisala, zebys sie odczepil od mojego
                        kraju....
                        • kpix Re: oczywiście że budowanie było za wszystkich pa 09.10.09, 10:45
                          Nie rozumiem dlaczego nie rozumiesz sprawy oczywistej. Od momentu, gdyscie
                          sie wycofali, Gaza zostala oddana i atak na was jest niesprowokowany.
                          Jest to napasc na wasz kraj, sprawa czysta. Gdybyscie sie nie wycofali,
                          byloby wiele powodow dla ktorych mieliby czesc racji.

Odpowiadam po kolei
                          1. masz prawo stwierdzic, ze sa one okupowane, ale nie sa anektowane.
                          Ani Zachodni Brzeg i Gaza nie zostaly anektowane przez Izrael, ani aneksji
                          Wschodniej Jerozolimy nikt na swiecie nie uznal. Dlatego nie, to nie jest
                          wasze terytorium i nie macie prawa robic tam wszystkiego, co chcecie.

> zachodni brzeg i gaza nigdy nie nalezaly do zadnego narodu palestynskiego
                          > tylko do jordanii i egiptu
                          Nie. One zostaly nielegalnie zajete przez te kraje i np. za wyjatkiem 1 panstwa
                          nikt nie uznal aneksji Zachodniego Brzegu przez Jordanie. A poniewaz Jordania
                          pretensji sie zrzekla, nawet dla niej jest to ziemia palestynska.

> zaden z tych panstw przy podpisywaniu umowy pokojowej z nami nie chcial
                          > tych terenow z powrotem
                          ale mieszkancow nie pytano.

> 3. nigdy nie dostana z powrotem calej west bank.... dostana ja okrojona tak,
                          > zeby zapewnic israelowi jak najwieksze bezpieczenstwo.
                          Zapewne tak bedzie. Ale nie dziw sie, ze z tego powodu Izrael bedzie
                          postrzegany czesciowo jako zlodziej cudzej ziemi.

> 4. nigdy nie powstanie panstwo palestynskie z ciagloscia terytorialna,
                          > wiedza o tym tzw. palestynczycy rowniez....
                          Zapewne tak bedzie. Ale nie dziw sie, ze z tego powodu Izrael bedzie
                          postrzegany czesciowo jako zlodziej cudzej ziemi.

> brednie pleciesz z tym antysemityzmem, bo ten istnieje od wiekow i nie
                          > przypominam sobie, zeby przed 67 swiat palal taka miloscia do nas...
                          Ideologia oblezonej twierdzy. A wystarczy sobie popatrzec na forum, jak jest.

> jasne, ze budowanie jest haniebne... tylko, ze jak kiedys tam dostana
                          > te tereny spowrotem, to dostana je juz gotowe, zabudowane, z calkiem
                          > niezla infrastruktura
                          Niestety Liberman z Netanyahu sie bardzo staraja, zeby dostali tych terenow
                          jak najmniej i jak najpozniej. Przy polityce sily nie mam pewnosci, czy
                          dostana ja w ogole.

> otworz moze watek o haniebnym zachowaniu sie bratnich panstw arabskich, ktore
                          > znajduja miliardy na popieranie sqrwieli terrorystycznych
                          Twoje rzucanie sie jest bez sensu i nie powinno byc skierowane do mnie.
                          Wiesz doskonale, ze bardzo czesto krytykuje postepowanie panstw islamu,
                          w szczegolnosci Palestynczykow.

> zebym cie nie znala, kpix, to by ci napisala, zebys sie odczepil od mojego
                          kraju....
                          Zachodni Brzeg i Gaza to nie jest twoj kraj, Dana.
                          • dana33 Re: oczywiście że budowanie było za wszystkich pa 09.10.09, 11:29
                            piszesz jakies niesamowite historie, kpix....
                            west bank przy podziale w 47 do kogo miala nalezec?
                            jakie tereny "palestynskie"? byl taki narod w 1947? w 1967? jordania sie zrzekla
                            dlaczego? bo ma ich dosyc u siebie i nienawidzi ich i nie chce ich wiecej....
                            egipt sie zrzekl? egipt odmowil dostania gazy spowrotem juz w 67, zaraz po
                            wojnie... dlaczego? bo tez ich nie chcial... wiedzial, co sie tam dzieje i nie
                            chcial bolu glowy.... moze ta "okupacja" byla nam jednak w jakis sposob
                            narzucona? bo jak egipt nie chcial w 67, to co mielismy z gaza zrobic wg ciebie?
                            pewnie zabudowac, stworzyc infrastrukture i wogole dac im obywatelstwo, nie?
                            wtedy kpix byly zadowolony i pochwali israel, nie?

gaza napewno nie moj kraj... na zachodnim brzegu dosyc dowodow, ze tam byli
                            zydzi na dlugo przed arabami...

nu, nie.... nie odpowiem na reszte, bo cie znam i nie mam zamiaru publicznie
                            powiedziec, co mysle o tym....
                            • kpix Re: oczywiście że budowanie było za wszystkich pa 09.10.09, 13:24
                              > west bank przy podziale w 47 do kogo miala nalezec?
                              Do przyszlej Palestyny, nie do Jordanii. Jordania zajela ten teren sila
                              i w 1950 r. anektowala go, co nie zostalo uznane niemal przez nikogo.

> jakie tereny "palestynskie"? byl taki narod w 1947? w 1967?
                              Jest bez znaczenia, czy w 1947 badz 1967 r. Arabowie palestynscy czuli
                              odrebnosc wobec osciennych Arabow. Zachodni Brzeg zostal anektowany przez
                              Jordanie bez pytania sie mieszkancow tegoz Brzegu, czego sobie zycza i nikt
                              tej aneksji nie uznal.

> egipt odmowil dostania gazy spowrotem juz w 67, zaraz po
                              > wojnie... dlaczego? bo tez ich nie chcial...
                              Ale Gaza nigdy nie stala sie legalnym terytorium Egiptu. To bylo terytorium
                              okupowane, Naser wydawal jego mieszkancom inne "dowody osobiste".

> bo jak egipt nie chcial w 67, to co mielismy z gaza zrobic wg ciebie?
                              W 1967 musieliscie okupowac, ale nie powinniscie zasiedlac. Za to w 2004
                              usuneliscie sie i byl to bardzo madry ruch. Dzieki temu macie ewidentne
                              prawo do odpowiedzi zbrojnej na rakiety.

> pewnie zabudowac, stworzyc infrastrukture i wogole dac im obywatelstwo, nie?
                              Zabudowac kim: wami? wami nie mieliscie prawa. A do was isc nie chcieli.
                              I nie chciec tez maja prawo. Mozecie okupowac, dopoki strona arabska was
                              nie uzna, ale nie mozecie wyraznie zmieniac bilansu demograficznego.

> na zachodnim brzegu dosyc dowodow, ze tam byli zydzi na dlugo przed arabami...
                              Dana. Fakt, ze Wilno i Lwow byly polskie przez setki lat nie daje dzis
                              Polsce zadnych praw do tych miast. Tak samo fakt obecnosci Zydow w historii
                              nie ma znaczenia dla prawa miedzynarodowego. Zachodni Brzeg, zarowno w
                              swietle prawa miedzynarodowego, jak i waszego wlasnego, nie jest terytorium
                              panstwa Izrael.

> nu, nie.... nie odpowiem na reszte, bo cie znam i nie mam zamiaru publicznie
                              > powiedziec, co mysle o tym....
                              Ja rowniez nie chcialem mowic publicznie, co mysle o ekspansji demograficznej
                              osadnikow zydowskich, popieranej przez czesc administracji Twojego kraju.
                              Ale czas postawic sprawe jasno. Osadnicy psuja case dla Waszego kraju,
                              aktywnie psuja szanse na pokoj, ale zadaja zeby udawac ze wszystko jest okej.
                              Guzik jest okej. Rozejrzyj sie po forach. Osadnictwa nie da sie obronic
                              i ja na pewno bronic go nie bede.
                              • dana33 Re: oczywiście że budowanie było za wszystkich pa 09.10.09, 14:10
                                jasne, jasne..... czuli odrebnosc.... ty tam byles i to sprawdziles, widziales,
                                rozmawiales z nimi...
                                a caly swiat od 1947 nic tylko slyszal zadania arabow posiadania wlasnego
                                panstwa, widzielismy wszyscy te potezne demonstracje w sprawie uzyskania
                                wolnosci od okupacji jordanskiej i egipskiej, zamachy terrorystyczne jako
                                bohaterska walka o wolnosc palestyny w egipcie i jordani pociagnely za soba
                                setki ofiar... nie?

jasne, jasne.... osadnicy psuja.... wszystkiemu winni sa osadnicy..
                                jakby ich nie bylo, to panowalaby tutaj sama milosc i pokoj...
                                biedni arabowie po prostu walcza o swoja wolnosc... a israel to wlasnie, jak
                                mowia niektorzy, wrzod na d... swiata...

bardzo cenie twoja wiedze o israelu, natomiast mimo tzw. twojej obrony israela,
                                jeszcze nigdy nie uzywales takich slow w stosunku do arabow, jak uzywasz je w
                                stosunku do israela... jeszcze nigdy nie widzialam, zebys uznal fakt, ze jak sie
                                mnie probuje zabic, to ja nic, ale to nic nie musze w stosunku do mojego
                                potencjalnego mordercy... twoje zadania od arabow ograniczaja sie do
                                zaprzestania terroru, a jak nie przestana, to nicha... mozna w nich uderzyc,
                                tylko natychmiast sie wycofac i przez caly czas walki przede wszystkim uwazac,
                                zeby nikogo tam nie zabic... a to ze nas nie uznaja, to tez nicha... i ze w ich
                                statusach jest mowa o likwidacji israela, to tez pestka... israel mimo wszystko
                                powinien z nimi rozmawiac, wycofac sie, troszczyc sie o makaron, zeszyty i
                                zebry, bo ostatecznie oni nie sa winni... mieszkancy poludnia israel natomiast,
                                poniesli nalezna im kare przez 8 lat ostrzeliwan, bo przeciez okupuja west bank....

serdeczenie cie pozdrawiam kpix i mysle, ze na tematy israela wyczerpalam z toba
                                wszelka mozliwosc dyskusji...
                                • dana33 Re: oczywiście że budowanie było za wszystkich pa 09.10.09, 14:13
                                  jeszcze jedno, kpix, na zakonczenie...
                                  nie bron osadnictwa... nie bron wogole israela...
                                  dziekuje ci za dobre checi, ale damy sobie rade sami...
                                  • kpix Dana,ja nie pytam Ciebie o pozwolenie na wyrazanie 09.10.09, 14:47
                                    swoich opinii. Korzystam z wolnosci na forum w moim kraju, gdzie
                                    bronie wartosci, ktore uwazam za sluszne.

Bez wzgledu, czego bedziesz sie doszukiwac w moich postach, osadnictwo
                                    jest zlem. Bez wzgledu na to, jakie niewatpliwe zagrozenia eliminujecie
                                    poprzez obecnosc IDF na terytoriach, wykorzystywanie tej obecnosci
                                    do ekspansji demograficznej jest zlem. Kropka.

I jeszcze jedno. Od tego, ze bardzo duzo sie pisze, nie przekonuje
                                    sie jeszcze ludzi, bo ci moga z czasem przestac sluchac. Ludzie
                                    kulturalni przekonuja sie wzajemnie wartosciami. To moja wylacznie
                                    prywatna opinia wobec Twojej dzialalnosci na tym forum, ktora moim
                                    zdaniem marce Twojego kraju nie przysparza zbyt wielu plusow...
                                    • dana33 kpix.... 09.10.09, 15:52
                                      nu, lamie slowo...
                                      nie chodzi o pozwolenie moje i nie chodzi o twoje opinie, tylko chodzi o slowa
                                      jakich uzywasz, nie zrozumiales????

mozliwe, ze moja dzialalnosc szkodzi mojemu krajowi, ale to moj kraj i nie
                                      uwazam, ze szkodzi...

natomiast twoje i niektorych israelczykow lewackie poglada, bo ty jestes
                                      lewakiem do kwadratu, sa dla mnie i dzisiaj dla wiekszosci israelczykow nie do
                                      przyjecia.

nu, ale na szczescie nie mozesz nic wiecej, kpix, tylko wlasnie pisac na
                                      forum... natomiast ja moge...

to juz naprawde ostatni moj post do ciebie.
                                      • kpix Re: kpix.... 09.10.09, 16:06
                                        jest naprawde bez znaczenia, czy namalujesz mnie jako lewaka czy
                                        prawaka. Ekspansja demograficzna osadnikow jest faktem historycznym.
                                        Nielegalne praktyki z tym zwiazane byly wykazywane wielokrotnie.
                                        Uzywam wiec slow adekwatnych do sytuacji w temacie, bo takie sa fakty.
                                        Czy nazwiesz je faktami lewicowymi czy prawicowymi, sa one faktami.
                                        Uwazam, ze obie strony maja swoje daleko posuniete winy i nie bylbym
                                        spojny wewnetrznie i nie uchodzilbym za obiektywnego, gdybym krytykowal
                                        wylacznie jedna, a wybielal wylacznie druga strone. Po prostu.

pozdrawiam.
                • mirawayne Re: nie przesadzaj 09.10.09, 02:21
                  Brawo Dana!!!Tylko takie hamstwo jak Hamas i inni ktore wykrada zaniezy i
                  cywilow nie tylko Zydowskich, ( kidnapikng morderstwo Polaka)i na to UN
                  podkupione przez Arabskie pieniadze ani mru mru...Jak dlugo jeszcze swiat bedzie
                  tolerowal tych muzlumanskich mordercow???I wszystko za olej!!!
              • mirawayne Re: nie przesadzaj 09.10.09, 02:38
                kipix: moge ci przypomniec ze ci Palestynczycy "demokratycznie"wybrali Hamas
                zeby z nimi zadzili w Gazie, chyba ze to byly wybory takie jak ostatnio w
                Iranie??? Tylko w Iranie nie wszystkich przeciwnikow wymordowali a w Gazie Hamas
                wymordowal swoich przeciwnikow np Fatah i gdzie sa ci z UN i inne organizacje
                ludzkie? ani slowa od nich, ale jak na Izrael yo opini nie brakuje...
                • kpix Re: nie przesadzaj 09.10.09, 10:20
                  > kipix: moge ci przypomniec ze ci Palestynczycy "demokratycznie"
                  > wybrali Hamas zeby z nimi zadzili w Gazie
                  Wyprostujmy pewne rzeczy. Palestynczycy wybrali Hamas przede wszystkim
                  dlatego, ze ich dotychczasowa wladza byla niesamowicie skorumpowana, a
                  Hamas uchodzil za czysty. Od tego czasu wolnosc wyboru Palestynczykow
                  zostala przez ten Hamas zgwalcona wielokrotnie, najlepszym przykladem
                  byla pucz Hamasu. Dosc podobnie fakt, ze 95% Zydow poparlo wojne w Gazie
                  nie oznacza - jak antysemici im probuja wpierac - ze poparli zbrodnie
                  wojenne, ktorych sie IDF dopuscilo, tylko poparli obrone swojego kraju
                  przed atakiem.

> ale jak na Izrael yo opini nie brakuje...
                  Bez wzgledu na to, czy brakuje czy nie, sa rzeczy w ktorych Izrael po
                  prostu nie ma racji. Taka rzecza jest kolonizacja Zachodniego Brzegu
                  przez osadnikow przy przyzwoleniu rzadow i administracji tego kraju.
                  • mirawayne Re: nie przesadzaj 09.10.09, 12:38
                    Jednym slowem jesli Palestynczycy chca pokoj z Izraelem to musza go najpierw go
                    uznac nie uwazasz? bo jak gadac tu z krajem ktory dla nich nie istnieje?Arabska
                    Hucpa: daj daj ale za darmo .Nie moj drogi Izrael szedl za dlugo na ustepy
                    Arabskie i za to dostal rakiety.Tak ze teraz jesli cos chca od Izraela na
                    ktorego napadli 7 razy przez 60 lat i przegrali to teraz jesli chca cos to musza
                    tez od siebie dac.Nothing for noting!!Teraz wszystko zalezy od nich.Izrael jest
                    krajem legalnym, uznanym przez wiekszasc krajow swiata, jedynie muzlumanie go
                    nie uznaja, przedewszystkim bo siedzi jak w ich oczach jak kolka miedzy nimi,i w
                    ten sposob przez media Izraelskie ktore mozna widziec we wszystkich krajach
                    arabskich, mlode pokolenie ewentualnie bedzie chcalo zyc tak jak reszte
                    cywilizacji zachodniej i tu to sie tym szejkom nie podoba, wplyw zachodu na ich
                    mlode pokolenie to moze sie im wymknac z rak.Tylko dlatego oni nie chca Izraela
                    tam bo nie jest panstwo muzlumanskie. Jak by Izrael byl muzlumanski i i mial
                    prawo szaria to by zadnych wojen nie bylo.Ich celem jest rozszerzyc muzlumanstwo
                    na caly swiat rozumiesz?Ja nie jestem z Izraela tak ze nie mozesz mnie posadzac
                    ze to moj kraj, jestem daleko od niego ale rozumiem bule tych ludzi.A ty lepiej
                    sie rozejzy blizej swojego kraju bo po sasiedzku w Niemczech maja juz 4 miliony
                    arabow, jak dlugo ty myslisz bedzie trwalo kiedy sie dobiora do Polski hmmmm?
                    • kpix Re: nie przesadzaj 09.10.09, 13:06
                      > Jednym slowem jesli Palestynczycy chca pokoj z Izraelem to musza go najpierw
                      > go uznac nie uwazasz?
                      Niekoniecznie. Po kiego grzyba w ogole zajmowac sobie i wlasna mlodziez tyle
                      czasu Palestynczykami i wiklac sie w moralnie watpliwe rzeczy? Po co
                      izraelscy prawnicy maja tracic tyle energii na miedzynarodowa dyplomacje,
                      zamiast skupic sie na pomnazaniu dochodu i marki izraelskiej? Wycofanie
                      z Gazy bylo bardzo madrym posunieciem, bo dzieki niemu atak rakiet mozna
                      bylo uznac za niesprowokowana napasc i odpowiedziec normalna wojna. W przypadku
                      Zachodniego Brzegu uwazam, ze najlepiej krok po kroku sie wycofywac patrzac,
                      czy nie dochodzi do wzrostu terroru. Jak widac czerwcowe zdjecia checkpointow
                      i blokad do takiego wzrostu nie doprowadzily - wiec nalezy zdjac kolejne 100
                      blokad, co zreszta obiecywalo IDF a czego nie dotrzymalo. A na pewno to, czego
                      robic nie powinni, to naruszac bilans demograficzny okupowanego terenu, bo
                      to jest rzecz ktora wkurzy nawet zolwia.

Bez wzgledu na to bowiem, czy Izrael jest krajem uznanym przez Arabow, czy nie
                      uznanym, pewne rzeczy robi negatywne i jest to robione swiadomie. Za to nalezy
                      sie krytyka.
                      • dana33 Re: nie przesadzaj 09.10.09, 14:02
                        swieta prawda..... "Jak widac czerwcowe zdjecia checkpointow i blokad do takiego
                        wzrostu nie doprowadzily"...
                        poloz nacisk na "jak widac", kpix.....
                        i o to chodzi... ty nie widzisz tego, co my widzimy....
                        a raczej, ty nie czytasz i nie slyszysz tego, co my czytamy i slyszymy...
                        nie doprowadzily, bo zwiekszona jest praca naszych sil bezpieczenstwa.... jak
                        dlugo west bank jest czesciowo pod nasza kontrola, to mozemy tam czyscic... jak
                        nie bedzie, to chyba tylko ty masz zludzenia, ze nie dojdzie do tego, do czego
                        doszlo w gazie...

a moze przeoczyles informacje w naszych gazetach pare tygodni temu chyba, ze
                        abbas zwolnil terrorystow hamasowych?
                • resurrector Re: nie przesadzaj 09.10.09, 16:01
                  mirawayne decydowanie kwalifikujesz się do wariatkowa, biedaku chory z nienawiści...
    • kangur_01 Izrael:"we want peace, piece of land" 08.10.09, 22:56
    • muledet.3 Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopię ... 08.10.09, 23:07
      Nie rozumiem poco ten chalas o kilku ortodoksow.
      Zydom nie wolno zbudowac III swiatyni w Jerozolimie{gdzie indziej
      sie nie liczy}dopuki nie przyjdzie mesjasz,a mesjasz narazie nie
      przyjdzie wiem to z wiarygodnych zrodel.

Dobrze poinformowany.
      • dana33 Re: Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopi 08.10.09, 23:18
        jak to dlaczego? przeciez to zydzi...
        co wyprawiaja arabowie w jerozolimie, to ok.... ani slowa tutaj o tym... tych
        paru ortodoksow to swiry, a tych pare setek, ktorzy rzucaja kamieniami i potem
        jeszcze nawoluja do walki, to juz napewno nie swiry...
        • muledet.3 Re: Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopi 08.10.09, 23:58
          Dana.

Dziwie sie ,ze GW wygrzebuje tak marginalne sprawy a nie zajmuje
          sie calym tym brudem po drugiej stronie "granicy",ale widocznie
          taki jest medinjut,zeby zwiekszyc zainteresowanie GW w internecie.
          Zydzi to temat ktory przyciaga,Palestynczycy to nuda .
          Ale jest grupa forumowiczow u ktorej mimo nieraz krytycznego
          spojrzenia na Izrael czuje sie sympatie do Nas i to jest piekne.

pozdrawiam.

• dana33 Re: Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopi 09.10.09, 00:15
            nie mam watpliwosci...
            ale jesli ktos czuje sympatie do nas, a nawet wie wiecej, niz inni, to jednak
            nie daje mu to prawa do zadan lub oczekiwan...
            i to samo mowie rowniez moim przyjaciolom zydom, ktorzy tu nie mieszkaja i daja
            rozne "porady" lub maja zadania, i nie musza to byc nawet lewackie zadania, bo
            znam takich, ktorzy mowia, ze gaze trzeba zrownac z ziemia... po prostu uwazam,
            ze nikt, ani zyd, ani nie zyd, nie mieszkajac tutaj przez jakis dluzszy okres,
            nie znajac sytuacji
            "na zywo", nie wiedzac tego, co wiedza israelczycy, nie powinien w ten sposob
            sie wyrazac.
    • fnoll brak mi słów 09.10.09, 00:31
      kompletnie nie rozumiem, o co w tej historii chodzi o_O
      • dana33 Re: brak mi słów 09.10.09, 00:45
        artykul idiotyczny.... w dodatku klamliwy.....

"Wejście na Wzgórze Świątynne ortodoksów religijnych wywołało gwałtowne reakcje
        muzułmanów."

zydzi tam wogole nie weszli.... wierchuszka muzulmanska rozsiala pogloske, ze
        zydzi chca wejsc tam i natychmiast zaczely sie rozruchy z ich strony....

prawo mowi, ze na wzgorze swiatynne ma prawo wejsc kazdy.... zyd, chrzescijanin
        i muzulmanin... do samych meczetow muzulmanie maja prawo zabroni wejsc
        innowiercom. wzgorze swiatynne bylo zydowskie od zawsze, zanim jeszcze pojawili
        sie tam arabowie, stala tam pierwsza i druga swiatynia zydowska.
        • dana33 Re: brak mi słów 09.10.09, 00:48
          link do informacji prawdziwej....

www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132630
          • rijselman12.0 Re: brak mi słów 09.10.09, 10:03
            Brak Ci slow,brak Ci slow...-Ty sie ,Dana ,ciesz,ze jest ,jeszcze,
            kraj,ktory tak sie pasjonuje zyciem Izraela.
            • dana33 Re: brak mi słów 09.10.09, 10:30
              wiesz, rijselman, juz dawno mowie, ze jakby sie nikt nami nie
              "pasjonowal", jakby swiat przestal sie wtraca w tutejszy konflikt, tak
              zadaniami, jak rezolucjami i milirdowa pomoca dla arabow palestynskich, ktora w
              90% idzie na oplacanie terroru i prywatne konta wierchuszki "palestynskiej", to
              juz dawno tu by wszystko inaczej wygladalo....
              • rijselman12.0 Re: brak mi słów 09.10.09, 17:32
                Kiedy , w koncu , wyczerpia sie zasoby ropy arabskiej ?-
                Zobaczysz,jak fikusnie sie zrobi...no money , no power,return to
                forewer.
    • mirawayne Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopię ... 09.10.09, 00:53
      jeszcze takie piredoly co tu pisze to nie slyszalam.Czy Gazeta do ktorej mam
      szacunek do tej pory stala sie brokowa???Same klamstwa... Po pierwsze to
      historie to se Araby sami wymyslili bo sa teraz Zydowskie Zielone
      Swiatki(Dozynki) i duzo ludzi idzie sie modlic pod scane placzu, to Arabom sie
      niepodoba ze pod ich swiatynia modla sie nie Muzlumanie to wymyslaja zeby
      podjudzac mlodziez.Tak samo robia jak Chrzescianie przyjezdzaja do Jerozolimy
      na swieta, o pare dni temu araby obrzucili kamieniami Chrzescjanskich turystow
      z Francji, co przyjechali do Jerozolimy na specjalna msze.A pozatym u Zydow ta
      wzgorze jest takie swiete ze nie wolno nawet na nim chodzic.Na tym wzgorzu
      jest skala gdzie niby Abraham chcal poswiecic swojego syna Izaka, tak ze to
      jest swiete miejsce dla Chrzescjanow, Zydow, i Muzlumanow, ale muzlumanie se
      zbudowali Mosk Al Asqa naokolo tej skaly( widzialam) i niedopuszczaja nikogo.
    • samentu Z Św Salomona NIC nie zostało 09.10.09, 00:57
      ściana płaczu to pozostałość II świątyni, a nie I (Salomona)
      a jeszcze ściślej to nie pozostałość samej świątyni ale ściana Antonii
      twierdzy do niej przylegjącej
    • j-50 Oni mają swój problem, a my swój 09.10.09, 01:06
      Ch. nam do ichnich problemów. Bo co komu do jemu, a jemu do komu? My
      mamy za to tysiąc kościołów na tysiąc zrabowanych miliardów. I
      biliony plemników ze zwalanych przez klechów koni.
    • drojb Religia jest złem! 09.10.09, 01:08
      Nie dość, że opiera się na złudzeniach (pocieszających, przyznaję), to
      prowadzi do przemocy. Bo wierzący zwykle uważają, że klepią pana boga po
      plecach...
      Tak naprawdę religia, to nasza psychika - i bóg jest na rozmiar naszych
      wyobrażeń... Więc niczego nie gwarantuje. Zwłaszcza życia pośmiertnego
      • arctgx Może nie tyle religia, co pewna religijność ludzi 09.10.09, 01:22
        Są ludzie, którzy swoich religijnych imaginacji oraz związanych z nimi zasad nie
        narzucają nikomu.
    • wioocha No to się zaczyna. 09.10.09, 01:30
      Wątek przycichł tylko na 2-3 ostatnie lata.
      Oni prą do odbudowy swojej przeklętej chazarskiej świątyni za wszelką cenę, a
      wiele wskazuje na to, że dopną swego.
      A skończy się to bardzo tragicznie.
      Czas pokaże.
      Jedno jest pewne, znajdą wsparcie w USA wśród tamtejszych szaleńców o
      ogromnych wpływach.
      • mirawayne Re: No to się zaczyna. 09.10.09, 04:22
        wioocha napisał:

> Wątek przycichł tylko na 2-3 ostatnie lata.
        > Oni prą do odbudowy swojej przeklętej chazarskiej świątyni za wszelką cenę, a
        > wiele wskazuje na to, że dopną swego.
        > A skończy się to bardzo tragicznie.
        > Czas pokaże.
        > Jedno jest pewne, znajdą wsparcie w USA wśród tamtejszych szaleńców o
        > ogromnych wpływach.
        ---------------------------------------------------------------------Jeszcze
        jeden wsiowy "historyk" sie znalazl,gdie swoja edukacje znalazles? chyba w
        krowim gnoju na pastwisku???Jeszcze troche to dostaniesz "doktorat" za twoje
        historyczne dochodzenia:))) bedziesz na rowni z kolega po fachu Rydzykiem:-))))
    • ekumeniczny Usunac wylegarnie nienawisci i terroryzmu. 09.10.09, 02:21
      W przepowiedniach prorokow Starego Testamentu stoi ze wylegarnie
      islamskiej nienawisci zostana usuniete a na tym miejscu stanie
      swiatynia. Skoro o murze miedzy palestynczykami i Izraelczykami sie
      sprawdzilo to i o swiatyni sie sprawdzi. I to calkiem niedlugo.
      • ekumeniczny Gdzie Bog tam Polacy +++++++++++++++++++++++++++++ 09.10.09, 02:30
        Bog stoi po stronie Zydow, nie terrorystow.
        Polacy powinni w tym konflikcie stac po tej samej stronie co Bog.
        Tych Polakow ktorzy mysla inaczej nalezy uswiadamiac.
        A ateistycznym podzegaczom nalezy powiedziec PRECZ. Oni odbiora
        swoja "nagrode" za swoje czyny.
        • zbalansowany Re: Gdzie Bog tam Polacy ++++++++++++++++++++++++ 09.10.09, 03:47
          Eksperyment z utworzeniem Izraela udowodnil tylko jedno - ze takich
          eksperymentow nie nalezy robic. To pseudo panstwo bez konstytucji i granic jest
          ogniskiem wojen, terroru i stanowi ostatni po upadku RPA rasistowski kraj na
          swiecie. Kilka milionow przybledow z calego swiata oszolomow i fanatykow
          odgrodzonych murem od reszty zyje na koszt innych i co jakis czas doprowadza
          swiat na krawedz totalnej wojny. Im szybciej ten nieudany eksperyment sie
          zakonczy tym lepiej. Amen.
          • rijselman12.0 Re: Gdzie Bog tam Polacy ++++++++++++++++++++++++ 09.10.09, 10:05
            Jasne , balans...najlepiej , od razu , arabom d...y dac.
          • elucidator Brednie 09.10.09, 11:21
            Bredzisz.

Co do konstytucji: Izrael nie ma konstytucji w formie jednego dokumentu
            (podobnie jest n.p. w Wlk. Brytanii czy Szwecji), ale ma tzw. "fundamental laws"
            lub "basic laws" ktore pelnia role konstytucji, podobnie jak wlasnie w Wlk.
            Brytanii czy Szwecji:

en.wikipedia.org/wiki/Basic_Laws_of_Israel
            en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_the_United_Kingdom
            en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_Sweden
            Co do granic: Izrael ma bilateralnie i miedzynarodowo uznane granice z Libanem,
            Syria (aczkolwiek do zawarcia pokoju miedy Izraelem i Syria Izrael okupuje czesc
            syryjskiegio terytorium; nie ma jednak problemu okreslenia samych granic),
            Jordania, Egiptem i rejonem Gazy (Egipt dostal wszystkie swoje okupowane
            terytoria jak zawarl pokoj z Izraelem; odmowil jednak izraelskiej propozycji aby
            przejal tez i Gaze). Nieuregulowana jest jedynia sprawa granic miedzy Izraelem i
            ta czescia Autonomii Palestynskiej ktora znajduje sie na Zachodnim Brzegu, ktora
            zostanie uregulowaa jak bedzie podpisana dwustronna umowa w tej sprawie.

Co do wojen: Powodem wojen byly prawie zawsze proby liwkidacji Izraela przez
            arabskich sasiadow lub terror wymierzony w izraelskich cywilow (wyjatki: wojny
            1956 i 1982). Miej wiec pretensje do strony arabskiej.

Co do rasizmu: Wszyscy obywatele Izraela, bez wzgledu na narodowosc czy religie,
            maja te same prawa i obowiazki. Jedynym wyjatkiem jest to, ze arabscy obywatele
            Izraela (ok. 20% ludnosci kraju) nie maja obowiazku sluzby w wojsku, maja
            jednak prawo sluzyc jezeli tego sobie zycza.

Co do "nieudanego" eksperymentu: Ow "eksperyment" okazal sie niezwykle udany:
            Mimo ciaglego zagrozenia co do samego swojego istnienia, Izrael, mimo bardzo
            wielu problemow i niedociagniec (a jakie panstwo ich nie ma?) jest spolecznie,
            technologicznie, naukowo, kulturowo, prawnie i pod wieloma innymi wzgledami
            wysoko rozwinietym demokratycznym panstwem dobrobytu.
            • dana33 nie calkiem tak, elucidator.... 09.10.09, 11:39
              rowniez wojna w 1982 byla wymuszona na nas..... tutaj:

In June 1978, Prime Minister Begin, under intense American pressure, withdrew Israel's Litani River Operation forces from southern Lebanon. They were replaced by UNIFIL, a UN force to restore peace and help the Lebanonese government re-establish its authority, as authorized by UN Resolution 425. The withdrawal of Israeli troops without having removed the PLO from its bases in southern Lebanon became a major embarrassment to the Begin government, maintaining pressure for Israel to return.

UNIFIL was unable to prevent terrorists from reinfiltrating the region and introducing new, more dangerous arms.

Israeli strikes and commando raids were unable to stem the growth of the PLO army which built camps, trained thousands of fighters, and stockpiled arms in south Lebanon. The situation in the Galilee became intolerable as the frequency of attacks forced thousands of Israeli residents to flee their homes or to spend large amounts of time in bomb shelters. Israel was not prepared to wait for more deadly attacks to be launched against its civilian population before acting against the PLO terrorists.

The final provocation occurred in June 3, 1982 when a Palestinian terrorist group led by Abu Nidal attempted to assassinate Israel's Ambassador to Great Britain, Shlomo Argov. The IDF subsequently bombed PLO bases and ammunition dumps in Beirut and attacked other targets in Lebanon on June 4-5, 1982. The PLO responded with a massive artillery and mortar attack on the Israeli population of the Galilee. It was the PLO shelling, and not directly the Argov shooting as is sometimes assumed, that triggered the Israeli invasion of Lebanon.

caly tekst
          • grejszel Re: Gdzie Bog tam Polacy ++++++++++++++++++++++++ 09.10.09, 20:05
            czy masz świadomość po której stronie teraz stajesz???

zbalansowany napisał:

> Eksperyment z utworzeniem Izraela udowodnil tylko jedno - ze takich
            > eksperymentow nie nalezy robic. To pseudo panstwo bez konstytucji
            i granic jest
            > ogniskiem wojen, terroru i stanowi ostatni po upadku RPA
            rasistowski kraj na
            > swiecie. Kilka milionow przybledow z calego swiata oszolomow i
            fanatykow
            > odgrodzonych murem od reszty zyje na koszt innych i co jakis czas
            doprowadza
            > swiat na krawedz totalnej wojny. Im szybciej ten nieudany
            eksperyment sie
            > zakonczy tym lepiej. Amen.
            • dana33 Re: Gdzie Bog tam Polacy ++++++++++++++++++++++++ 09.10.09, 20:56
              on wie, grejszel, on wie....
              i zauwaz, ze nikt oprocz ciebie nie potepil go....
              nie, zebym sie zdziwila.... :)
              • grejszel Re: Gdzie Bog tam Polacy ++++++++++++++++++++++++ 09.10.09, 22:42
                nie żebym kogoś potępiała, lecz rzeczywiście martwi mnie brak
                trzeźwiej i obiektywnej oceny tego co dzieje się w Izraelu, matrwi
                mnie że tak wiele ludzi nie dostrzega demagogii w mediach, łykają
                bezkrytycznie manipulację takich stacji jak CNN czy BBC, matrwi mnie
                że prawie 80 % społeczeństwa jest wrogo nastawiona przeciw
                Izraelowi, zupełnie nie rozumiejąc o co chodzi na Bliskim Wschodzie,
                jakiego rodzaju atakom jest poddawany Izrael, jakiej presji
                międzynarodowej... Wystarczy znajomość odrobiny historii, wystarczy
                uświadomoć sobie, że często przemawia przez nas Polaków (i nie
                tylko) zwykły, czasem bardzo zintelektualizowany antysemityzm... To
                bardzo smutne, gdyż Polacy chyba najlepiej powinni rozumieć wieczne
                prześladowanie narodu żydowskiego, gdyż działo się to na "naszym
                podwórku"... Przychodzi moment decyzji - po której stronie każdy z
                nas się opowie - i z tej decyzji zostanie kiedyś rozliczony.
                Roztropnie jest mieć tego świadomość (...)
        • resurrector Re: piszesz jak prawdziwy ortodoskyjny Żyd 09.10.09, 10:34
          ekumeniczny napisał:

> Bog stoi po stronie Zydow, nie terrorystow.
          > Polacy powinni w tym konflikcie stac po tej samej stronie co Bog.
          > Tych Polakow ktorzy mysla inaczej nalezy uswiadamiac.
          > A ateistycznym podzegaczom nalezy powiedziec PRECZ. Oni odbiora
          > swoja "nagrode" za swoje czyny.

A nie myślałeś nigdy aby iść do psychiatry i trochę się podleczyć?
    • l.o.r.t.e.a Mają już kopię apartheidu z RPA, to niech sobie 09.10.09, 08:33
      teraz zbudują kopię świątyni.

Przypomnę złośliwie, że aperthaid w końcu upadł, czarni rządzą dziś
      Burami i innymi białymi, a jak kończyły kolejne świątynie, to też
      wiadomo, i ta skończy tak samo. Za 200 lat, w Republice Palestyny,
      państwie członkowskim UE, palestyńscy archeologowie, będą to
      odkopywać, jako dowód pychy zniszczonych przez własną głupotę
      okupantów.
      • rijselman12.0 Re: Mają już kopię apartheidu z RPA, to niech sob 09.10.09, 10:00
        Apartheid upadl...i jaki z tego rezultat ? -Murzyni chca wracac do
        poprzedniego systemu;-mieli forse,mieli prace , mieli zarcie.
      • elucidator Re: Mają już kopię apartheidu z RPA, to niech sob 09.10.09, 11:32
        Moglbys podac konkretne szczegoly jakie konkretne aspekty apartheidu istnieja w
        Izraelu?

en.wikipedia.org/wiki/Apartheid

en.wikipedia.org/wiki/Apartheid_legislation_in_South_Africa
    • resurrector judaizm czy islam - co bardziej fanatyczne? 09.10.09, 10:32
      Tzw. "żydowscy ortodoksi" chcą wypełnić przepowiednię biblijną o Armagedonie. W ich świętych księgach zostało to szczegółowo opisane i oni krok po kroku dążą do wypełnienia proroctwa. Mają już czerwona jałówkę (wyhodowaną i zatwierdzoną przez radę rabinów), teraz chcą odbudować świątynię w miejscu meczetu Al-Aksa, a kolejnym krokiem będzie ogromna wojna czyli de facto zagłada świata. Mówią o tym wprost - ich celem jest rozpętanie wojny i zniszczenia na niespotykana dotąd skalę (tych 300 atomówek które Izrael posiada do tego wykorzystają?)

Kto więc jest bardziej fanatyczny - Żydzi czy Arabowie?

www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/576
      • elucidator Re: judaizm czy islam - co bardziej fanatyczne? 09.10.09, 11:39
        Chyba tego nie dostrzegasz, ale sam sobie zaprzeczasz. Najpierw mowisz o
        zydowskich ortodoksach (bardziej prawidlowo byloby mowic o malutkiej grupce
        wsrod superultraortodoksow), a potem uogolniasz do "Zydow" i porownujesz do
        "Arabow". Otoz po obu stronach sa male grupki fanatykow (aczkolwiek wiele
        wskazuje na to ze odsetek fanatykow wsrod muzulmanow jwst wiekszsy niz wsrod
        zydow), i zadna z nich nie jest typowa ani dla "Zydow" ani dla "Arabow". Jezeli
        juz porownujesz, to porownuj zydowskich fanatykow z muzulmanskimi fanatykami, a
        nie fanatykow z jednej strony z cala grupa z drugiej strony.
        • resurrector Re: judaizm czy islam - co bardziej fanatyczne? 09.10.09, 15:56
          No popatrz. Powiedz mi w takim razie kto tak dorabia gębę muzułmanom? Od lat czytam w mediach jacy to oni są krwiożerczy, jak chcą mordować, jacy są źli, jaka ich religia jest fanatyczna.

Na tym forum Żydzi też uskuteczniają taką propagandę. Myślę że to co napisałem wcześniej to dobry sposób aby oduczyć tych oszołomów szczucia przeciwko islamowi.
          • kpix to nie propaganda resurrector, tam tak jest. 09.10.09, 16:28
            nawet jezeli poglady Dany sa mocno przerysowane, maja bardzo wiele
            racji. Gdyby nie zacietosc islamistow, Palestynczycy mieliby kraj
            juz dawno dawno temu.

Wpisz sobie na youtube dowolna kombinacje typu "Hamas hatred",
            "muslim annihilation jews" czy cos w tym stylu - i po kilku filmikach
            przekonasz sie, kto tam najwiecej szczuje.
          • kongreszydowski Re: judaizm czy islam - co bardziej fanatyczne? 09.10.09, 17:18
            resurrector napisał:
            > kto tak dorabia gębę muzułmanom? Od lat czytam w mediach jacy to
            > oni są krwiożerczy, jak chcą mordować, jacy są źli, jaka ich
            > religia jest fanatyczna.
            >
            > Myślę

Drogi rasselektor! Chwalisz sie tym, ze myslisz. Czy nie wiesz, ze
            nieladnie jest sie chwalic? Zwlaszcza gdy nie ma to pokrycia w
            rzeczywistosci. Kto moze komukolwiek dorabiac gebe w mediach, skoro
            media sa w 100% nasze? Nie proponujemy zebys pomyslal, ale mozesz
            przeciez sprobowac zgadnac. Zyczymy powodzenia.

kongreszydowski

• mirawayne Re: judaizm czy islam - co bardziej fanatyczne? 09.10.09, 12:55
        resurector ja tez potwierdzam zebys wracal do domu wariatow bo leczenie nie
        skonczone;)))) ta choroba psychiczna to rodzinna czy nabyta???
        • rijselman12.0 Re: judaizm czy islam - co bardziej fanatyczne? 09.10.09, 14:52
          Przesadzasz,mira...moze wystarczy otworzyc okno...odetchnac...
      • kongreszydowski Re: judaizm czy islam - co bardziej fanatyczne? 09.10.09, 17:07
        resurrector napisał:
        > Kto więc jest bardziej fanatyczny - Żydzi czy Arabowie?

Z tego, co tak wyczerpujaco napisales o Arabach, wynika, ze Arabowie.

• mm-18 Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopię ... 09.10.09, 12:43
      Teraz pokojowy Nobel dla Izraela za całokształt!
      • dana33 Re: Napięcie w Jerozolimie. Ortodoksi budują kopi 09.10.09, 12:55
        hahahahahahaha..... dostal go hussajn o, za zadne dzialania...
        ale po co ma dzialac? tata muzulmanin, dziadek muzulmanin, hussajn o moze
        chodzic do kosciola ile chce, ale muzulmanin pozostaje muzulmaninem na zawsze....
        fajnie bedzie pasowal na liscie do arafata... fajne sa te b]pokojowe[/b] nagrody
        nobla, nie?
    • read1 ja tkną Al-Aksę to nawet 300 głowic im nie pomoże 09.10.09, 13:00
    • rzewuski1 i bardzo dobrze 09.10.09, 13:01
      niech buduja
      wole juz synagogo od meczetów
      • rijselman12.0 Re: i bardzo dobrze 09.10.09, 14:57
        Gwoli uproszczenia...Al -kraksa bum,bum , stawiamy idnom synagogem +
        jesziwe,15 metrow dalej odkopujemy Arke Przymierza...-czy to nie
        jest scenariusz na CACY !?!
        • rzewuski1 Re: i bardzo dobrze 09.10.09, 20:00
          rijselman12.0 napisał:

> Gwoli uproszczenia...Al -kraksa bum,bum , stawiamy idnom synagogem
          +
          > jesziwe,15 metrow dalej odkopujemy Arke Przymierza...-czy to nie
          > jest scenariusz na CACY !?!

jgdybym ja decydowła
          postawiłbym tam miesjkie szalety
          • rzewuski1 Re: i bardzo dobrze 09.10.09, 20:04
            jakbym ja decydował
            > postawiłbym tam miesjkie szalety
            >
    • 5_zenio Allen,Polańskiczy Żyd może być pedofilem?! 09.10.09, 14:52
      Najpiękniejszy mąż-żona roku -Raczek stwierdził iż jako uciekinier z
      holokaustu - MOŻE .
      Allen obnosi sie ze swoją zoną-córką.
      CZy jest to pochodna tego , ze talmud nie określił dolnego wieku i religijni
      biorą sobie dziewczynki za żony dosyć często .
      Jak zestawić to z komunizmem,nowoczesną odmianą satanizmu , promocją wszelkiej
      degremngolady to mamy ponury obraz tego jak destrukcyjne sa ich wpływy na
      cywilizację.
      • rijselman12.0 Re: Allen,Polańskiczy Żyd może być pedofilem?! 09.10.09, 14:58
        Zenio ?- Ah,tak...-stare hebrajskie imie.
        • 5_zenio Re: Allen,Polańskiczy Żyd może być pedofilem?! 09.10.09, 15:27
          Imiona to chyba jedna z niewielu rzeczy jakie wniesli a jakie sa pozytywne ... .
          • kpix a co ty wnosisz do ludzkosci? 09.10.09, 15:41
            na pewno nie wiedze o otaczajacym swiecie. Zapoznaj sie ze stanem
            rzeczy i nie bredz:

www.jinfo.org
            • swinia_spigelmana zaginione ogniwo terii Darwina 09.10.09, 21:01
              a to juz przyznasz, ze jest cos
    • kongreszydowski Kopia, replika i nagranie 09.10.09, 17:00
      Oprocz wykonanej juz repliki Calunu Turynskiego
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7113905,Wykonano_replike_Calunu_Turynskiego.html
      oraz aktualnie wykonywanej kopii Świątyni Salomona, przygotowujemy
      opublikowanie w najblizszym czasie nagran glosu dyktujacego
      Muhamedowi Koran. Otrzymalismy juz prawa autorskie. Format Mp3.
      Przedplaty mozna dokonywac wplacajac na nasze konto $9999,99.

kongreszydowski

• rijselman12.0 Re: Kopia, replika i nagranie 09.10.09, 17:29
        Ty ,kongres...mergezy i harissa beda za darmo ? -To ja sie pisze...
        • kongreszydowski Re: Kopia, replika i nagranie 09.10.09, 17:39
          rijselman12.0 napisał:
          > Ty ,kongres...mergezy i harissa beda za darmo ? -To ja sie pisze...

A co to jest "za darmo"?

• rijselman12.0 Re: Kopia, replika i nagranie 09.10.09, 19:36
            "Za darmo" to taki eufemizm wymyslony przez inteligentnych
            gojow ...-Nic nie dajesz - zarobisz. Dajesz - zarobisz
            dwukrotnie....-Dam Tobie przyklad...-Przed wyborami w
            Polsce,politycy daja ZA DARMO parowki i bigos...-lapiesz ?
            • kongreszydowski Re: Kopia, replika i nagranie 09.10.09, 19:58
              rijselman12.0 napisał:
              > "Za darmo" to taki eufemizm wymyslony przez inteligentnych
              > gojow ...-Nic nie dajesz - zarobisz. Dajesz - zarobisz
              > dwukrotnie....-Dam Tobie przyklad...-Przed wyborami w
              > Polsce,politycy daja ZA DARMO parowki i bigos...-lapiesz ?

Niezupelnie. Co to sa "inteligentni goje"? Rozumiemy, ze politycy w
              Polsce maja bigos przed, w trakcie i po wyborach. Reszta przykladow
              wydaje sie miec charakter ekonomiczno-handlowy. Nie zajmujemy sie
              tymi sprawami i calkowity brak wiedzy na ten temat uniemozliwia nam
              jego zrozumienie.

• grejszel Niezwykle Apokaliptyczny Proces... 09.10.09, 19:58
      hmy..., to na prawdę niezwykłe w jakim czasie żyjemy... Momentami
      czuję sie jak w kinie ze względu na odczucie niemożliwości tego co
      odbywa się faktycznie na naszych oczach... o trzeciej świątyni
      czytamy w Apokalipsie Jana i w Torze. Zachęcam do lektury -
      będziecie szybciej poinformowani niż publikacje na "gazeta.pl" :-D
      • swinia_spigelmana a o zatwierdzonej czerwonej jalowce slyszales? 09.10.09, 21:00
        i o 12?13? chlopckach chdowanych na lewitow, ktoryz maja ta jalowke w
        ofierze zlozych. To po III odbudowie swiatynii.

Na to tez czekaja Arabowie bowiem dla nich zabranei 2 meczetow na wzgorzu
        jest pczatkiem Apokalpsy.
    • zakroczym Dlaczego nienawidzicie Polaków? 04.12.09, 16:47
      ne
      władze Nowego Dworu Mazowieckiego przygotują na te obchody – w geście
      rozpaczy. Zbigniew KORNELL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka