Dodaj do ulubionych

12 grudnia, 28 lat temu

12.12.09, 13:33
czkawka po stanie wojennym jest nie dlatego,że był, ale że Jaruzelskiemu poszedł tak łatwo pokazując kilka zardzewiałycj skotów i zomowców z pepeszami z demobilu.....
Obserwuj wątek
    • kocurxtr 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 15:44
      oni wszyscy powinni odejść od władzy, brzemię przeszłości nie
      pozwala im obiektywnie rządzić dzisiaj...
      • aurumaga Re: 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 21:38
        kocurxtr napisał:

> oni wszyscy powinni odejść od władzy, brzemię przeszłości nie
        > pozwala im obiektywnie rządzić dzisiaj...

Ocalałeś, lecz zabrał wszystko, czerwonoczarne panisko.

Generał co wojną zaskoczył rankiem.
        Przedstawia siebie niewinnym barankiem.
        W imieniu narodu, partia to naród.
        Im ocet, musztarda, u nas w sklepach w bród.
        Partia jest za, Sowieci, episkopat.
        Kończyć z anarchią, robole do łopat.
        Podkreślił , ustalił z episkopatem.
        Tych ustaleń konsekwencje są zatem.
        Patriota owszem, mylił ruskie wojska.
        Cel był jeden u władzy grupa swojska.
        Zamiast skrajnej bolszewii politbiura.
        Lepsza ludziom mniej mściwa struktura.
        Tak powstał układ czarny i czerwony.
        Tak przy okrągłym stole utrwalony.

Wyszedł okupant, padła doktryna.
        Patrzcie kto w Polsce w górę się wpina.
        Ten co donosem został biskupem.
        Usunąć lepszego, najlepszym łupem.
        Ten co donosem w partii notablem.
        A Solidarność została maglem.
        Wkręcona agenturą „WRONiej” zmowy.
        W aborcję ,Wtykan, zły system bankowy.
        Lewe kredyty, lewe operacje.
        Przejąć majątek i jeszcze dotacje.
        Kościół kieruje oczy do Boga.
        Mieliśmy zyskać, a w oczach trwoga.
        Bezy widelcem. Zamki, pałace.
        Jak żyć bez pracy, groszowe płace.
        Kto lepiej wierzy ciągła licytacja.
        A z tego tylko czarnych okupacja.

www.youtube.com/watch?v=kcIXHce9K9Y&feature=related
        • kaczynksi Ale smrodek PiS zupełnie jak PZPR.Ta sama ciemnota 12.12.09, 23:29
          tłumoków, niedomytej swołoczy...Już nam zafundowali kilka paranoi a byłoby sporo
          więcej, gdyby nie rozróby z Lepperem.
          • t.w.bolek Sranie na Prezydęta Kupę powinno kosztować małpkę. 12.12.09, 23:31
            • part_of_the_game Stara dobra Gazeta Wyborcza... 13.12.09, 01:09
              Krótki konkretny tekst, oddajacy ducha tamtych czasow. Za to kocham GW. Szkoda
              że ostatnio już coraz mniej takiego piora...
        • jureker Przypomniałem sobie ten komunistyczny syf i dziś 12.12.09, 23:37
          jestem szczęśliwy że te ciemniaki poszły w cholerę dokładnie spluci przez historię.
    • and5555-1964 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 16:30
      Co nam zostało z tamtych lat chyba niesmak,ludzie którzy walczyli o leprze,dzisiaj są traktowani jak zło konieczne,na garnuszku MOPS i NFZ.Nie zadbano o nich ich rodziny,niektórzy nie mają na leki,rany odniesione w tamtych czasach nie bolą tak jak polityka wcześniejszych i obecnych rządów (sprzedaż stoczni, hut,kolei,energetyki)czy naprawdę o to chodziło czy tak naprawdę o dorwanie się kilku osób do władzy i czerpania z tego procederu niezłych profitów.A reszta która w rzeczywistości o coś walczyła niech sobie radzi sama.Po prostu żenada,każdy kto choćby wspomni o jakiejś walce o nasze dobro,dostanie zwyczajnie w M..... nie używam brzydkich słów.Obchody rocznicy to wasza klęska niema się co oszukiwać.Pozdrowionka były pracownik kopali WUJEK.
      • ubiquitousghost88 Re: 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 17:20
        and5555-1964 napisał:

"...sprzedaż stoczni, hut,kolei,energetyki - czy naprawdę o to chodziło?"

A tobie było potrzebne 28 lat żeby zacząć myśleć?
        Lepiej późno niż wcale!

• and5555-1964 Re: 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 19:01
          ubiquitousghost88 napisał:

> and5555-1964 napisał:
          >
          > "...sprzedaż stoczni, hut,kolei,energetyki - czy naprawdę o to chodziło?"
          >
          > A tobie było potrzebne 28 lat żeby zacząć myśleć?
          > Lepiej późno niż wcale!
          >
          >No cóż przyznam rację,czasu nie da się odwrócić.Dziś po prostu odwrócił bym się i miał to po prostu gdzieś.
          >
          >
          >
      • alakyr Gorzkie ale prawdziwe 12.12.09, 19:34
        Widzisz, muszą być takie rocznice, uroczystości, artykuły, reportaże
        bo gdyby ich nie było tacy jak Ty mogliby zapytać: to tak miało
        być?
        • and5555-1964 Re: Gorzkie ale prawdziwe 12.12.09, 20:23
          alakyr napisał:

> Widzisz, muszą być takie rocznice, uroczystości, artykuły, reportaże
          > bo gdyby ich nie było tacy jak Ty mogliby zapytać: to tak miało
          > być?
          Długo miałem zablokowaną możliwość pisania,zmieniłem komputer i sieć,niech mi ktoś powie że niema cenzury.Może się okazać że nie będę się mógł wypowiadać.To co napisałem też może być usunięte,nie wygodne dla pewnej grupy ludzi.Po prostu to jedno wielkie bagno,a patriotów mamy pełne cmentarze.Pozdrowionka!!!!!!!!
          • r1111111 Re: Gorzkie ale prawdziwe 12.12.09, 21:24
            and5555-1964 napisał:
            > Długo miałem zablokowaną możliwość pisania,zmieniłem komputer i sieć,niech mi k
            > toś powie że niema cenzury.Może się okazać że nie będę się mógł wypowiadać.To c
            > o napisałem też może być usunięte,nie wygodne dla pewnej grupy ludzi.Po prostu
            > to jedno wielkie bagno,a patriotów mamy pełne cmentarze.Pozdrowionka!!!!!!!!

Ja myślę, że Sz.P. dlatego zablokowali, bo jak to Sz.P. ujął zgrabnie w
            poprzednim poście, Sz.P. tu na tym forum "walczy o leprze" (lepra - trąd chyba
            :) ).
            • alakyr Re: Gorzkie ale prawdziwe 12.12.09, 21:44
              Kolejny, który nie pasuje do Twojej wizji tamtych czasów??
              To trza się pośmiać, co? Bystrzak z Ciebie i pisać umiesz.. tyko pod
              czachą skromnie, no ale takie mamy czasy.
      • oloros Re: 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 21:59
        jak to zwiazkowcy zwyciezymy zwyciezymy zwyciezymy maja sie dobrze -
        10 tys miesiecznie i nieusuwalni
        jest tylko jedno ale - czasem walnie caly zaklad - i wtedy moze byc
        problem
    • vinogradoff W 1981 r. nikt nie rozumial pojecia stan wojenny. 12.12.09, 20:22
      Dzis po 28 latach mozna mowic co slina na ozor przyniesie raz , ze
      wielu nie pamieta juz szczegolow a wiekszosc nie chce znac. Ci co
      byli dorosli w dniu 13 grudnia 1981 roku to doskonale pamietac
      powinni, ze slowa stan wojenny byly niezrozumiale dla wszystkich ,
      nawet prawnicy z akademickim wyksztalceniem mieli watpliwosci co ono
      oznacza i dopiero dekret o stanie wojennym rozjasnil co nieco czym
      jest stan wojenny. Wielu ludzi starszego pokolenia myslalo,ze to to
      samo co wojna. Opisana konferencja pokazuje ile bylo oszolomstwa w
      solidarnosci i jak rozbiezne oceny rzeczywistosci. Gosciu z
      Podbeskidzia ocenil, ze wladza lezy na ulicy i ino sie po nia
      schylac i brac. Niech by sie schylil to by juz sie nie odchylil jak
      by dostal po garbie. A moze dzis wladza lezy na ulicy i ino sie
      schylic po nia? Przeciez PO to malenka ,kanapowa partyjka dosc
      skompromitowana w swym zyciorysie a jednak ma dosc zdolnosci by
      garbowac grzbiety oszolomstwu. Pewne jest to tyko, ze wowczas nikt
      niczego nie rozumial nie wiedzial i nie przewidywal a jak ocenial to
      sie pomylil. Nawet Jaruzelski, ktoremu zaprowadzenie stanu wojennego
      poszlo jak po masle przewidywal jklopoty i zabiegal o bratnia pomoc
      ZSRR gdyby sprawy poszly zle i doszlo do masowych wystapien. Dzis
      wiemy, ze zaraz po 13 grudnia strajkowalo w calej Polsce tylko 3500
      zakladow pracy , ktore wladza ludowa dosc sprawnie spacyfikowala a
      do tragedii doszlo ino we Wujku, reszta po spalowaniu grzbietow
      poniechala rozrob i buntownictwa przeciwko swej wladzy ludowej.
      Wiecej rzetelnosci i prawdy , mniej dorabiania legend o bojowosci
      bojownikow.
      • hollowcat Bronisz stanu wojennego? 12.12.09, 21:50
        Skoro komuniści nie potrafili sobie dać rady to trzeba było zorganizować wolne wybory i przekazać władzę komu innemu...
        A jeśli rząd nie mógł tego zrobić bo ZSRR zakazywało tzn że był to rząd marionetkowy chodzący na smyczy okupanta - ZSRR. A to oznacza że wszystkich rządzących powinno się po 1989 rozstrzelać za wspieranie okupanta.

Śmieszą mnie głosy wybielające Jaruzelskiego i jego świty. To banda takich samych sqrwysynów i bezideowych szmat jak dzisiejszych polityków - PiS, SLD, PSL czy PO. Tylko że ci dodatkowo chcieli zostać przy żłobie za wszelką cenę i kosztem ograniczenia swobód obywatelskich.

Jeśli tego nie rozumiesz to przykro mi, ale chyba masz wyprany mózg. Mam 25 lat i nigdy nie stałem po żadnej ze stron bo wychowywałem się już w kapitaliźmie i myślę obiektywnie.
        • makova_panenka Re: Bronisz stanu wojennego? 12.12.09, 22:03
          hollowcat napisał:

> Skoro komuniści nie potrafili sobie dać rady to trzeba było zorganizować wolne
          > wybory i przekazać władzę komu innemu...

I myślisz, że Moskwa by się na to zgodziła. W samym środku nasilającej się
          gwałtownie Zimnej Wojny?

> A jeśli rząd nie mógł tego zrobić bo ZSRR zakazywało tzn że był to rząd marione
          > tkowy chodzący na smyczy okupanta - ZSRR. A to oznacza że wszystkich rządzących
          > powinno się po 1989 rozstrzelać za wspieranie okupanta.

W 1981r ZSRR był, czy tego chcesz czy nie, jedynym oprócz USA supermocarstwem.
          Konfrontacja z nim oznaczała pewną zagładę, a nikt nie przyszedłby nam z pomocą.

> Śmieszą mnie głosy wybielające Jaruzelskiego i jego świty. To banda takich samy
          > ch sqrwysynów i bezideowych szmat jak dzisiejszych polityków - PiS, SLD, PSL cz
          > y PO. Tylko że ci dodatkowo chcieli zostać przy żłobie za wszelką cenę i koszte
          > m ograniczenia swobód obywatelskich.

Za młody jesteś i za mało wiesz o tamtych czasach. Najnowsza propaganda
          przeżarła ci mózg, wmawiając, że wszystko wtedy było łatwe i proste, że
          wystarczało tupnąć i wszystko się rozleci.

> Jeśli tego nie rozumiesz to przykro mi, ale chyba masz wyprany mózg. Mam 25 lat
          > i nigdy nie stałem po żadnej ze stron bo wychowywałem się już w kapitaliźmie i
          > myślę obiektywnie.

Ty w ogóle nie myślisz. Powtarzasz tylko zasłyszane ideologiczne brednie
          fabrykowane z jednej strony przez komuchów, którzy chcą ukryć służalstwo wobec
          Moskwy i solidaruchów starających się ukryć, że chodziło im tylko i wyłącznie o
          kasę i przywileje.
          • hollowcat Re: Bronisz stanu wojennego? 12.12.09, 22:12
            > Za młody jesteś i za mało wiesz o tamtych czasach.

No właśnie - dlatego na podstawie książek historycznych mogę to obiektywnie oceniać. Tak samo jak Francuzi mogą oceniać rząd Vichy. Praktycznie identyczny przypadek.
            Tylko zamiast okupanta ZSRR była III Rzesza, zamiast PZPR był rząd Vichy.
            • makova_panenka Re: Bronisz stanu wojennego? 12.12.09, 22:20
              Przy studiowaniu wydarzeń lat 1980-81r posługiwanie się jakimikolwiek książkami
              innymi niż kalendaria mija się z celem. Lepiej zapoznać się kronikarskimi
              faktami niż mocno spolaryzowanymi opiniami historyków tej czy innej opcji. Poza
              tym w odróżnieniu od oficjalnie prezentowanej wykładni wydarzeń (udry
              ideologiczne na linii partia-Solidarność) należy też spojrzeć przez pryzmat
              dwóch niezwykle istotnych czynników: sytuacji międzynarodowej i sytuacji
              ekonomicznej Polski. Bez zapoznania się z sytuacją ekonomiczną nie sposób
              zrozumieć eskalacji wydarzeń wynikającej w znacznej mierze z nieuzasadnionych
              żądań Solidarności z jednej, a skrzętnemu ukrywaniu problemów ekonomicznych
              kraju przez komunę z drugiej.
            • kiczkis Prawda.. ma różne oblicza.. 13.12.09, 00:14
              hollowcat napisał:

> > Za młody jesteś i za mało wiesz o tamtych czasach.
              >
              > No właśnie - dlatego na podstawie książek historycznych mogę to
              > obiektywnie oceniać. Tak samo jak Francuzi mogą oceniać rząd
              > Vichy. Praktycznie identyczny przypadek.
              > Tylko zamiast okupanta ZSRR była III Rzesza, zamiast PZPR był rząd Vichy.
              ---------------------------------------------------------------

- "Książek HISTORYCZNYCH"??? - Pisanych PRZEZ KOGO????

Aż trudno uwierzyć ze masz 25 lat..

Poszukaj w Google Mirosława Krupińskiego chociażby - poczytaj.. a
              będziesz bliżej PRAWDY - i to nie tej moskiewskiej..

Gazieta Wybiórcza i ci co AKTUALNIE bronią "Bolka" to baaaardzo
              wątpliwe źródło prawdy..

- Chociaż owszem.. "informacji" to tobie podsuną aż w nadmiarze, zaś do "ocen" i
              oceniania są pierwsi..
        • anders76 Re: Bronisz stanu wojennego? 12.12.09, 22:08
          "A jeśli rząd nie mógł tego zrobić bo ZSRR zakazywało tzn że był to rząd
          marionetkowy chodzący na smyczy okupanta - ZSRR......"

Oj, tos Ameryke odkryl chlopie, od 1945 roku to niby jakie te rzady byly ?

"Mam 25 lat i nigdy nie stałem po żadnej ze stron bo wychowywałem się już w
          kapitaliźmie i myślę obiektywnie."

A obiektywnie to mozesz myslec dopiero po 25-ciu latach na Syberi, nie w
          kapitalizmie.
        • czlowiek.epoki Re: Bronisz stanu wojennego? 13.12.09, 21:34
          hollowcat napisał:

> Jeśli tego nie rozumiesz to przykro mi, ale chyba masz wyprany mózg. Mam 25 lat
          > i nigdy nie stałem po żadnej ze stron bo wychowywałem się już w kapitaliźmie i
          > myślę obiektywnie.

masz doskonaly nick, tylko raczej head, nie cat. ale nie pochlebiaj sobie, ze
          myslisz obiektywnie, z mysleniem to masz powazne klopoty. "wyguglaj" sobie Wegry
          1956, bo pewnie w szkole nie uczyli, i sproboj pomyslec, co oznaczalaby sowiecka
          interwencja (+ bratnia pomoc z NRD i CSRS) w Polsce.
      • makova_panenka Re: W 1981 r. nikt nie rozumial pojecia stan woje 12.12.09, 21:57
        Zgadza się. Dla wielu ludzi stan wojenny był równoznaczny z wojną. Na szczęście
        już po pierwszym dniu było wiadomo, że to nie wojna w klasycznym rozumieniu,
        tylko państwo zostaje postawione w stan zbliżony do sytuacji napaści zewnętrznej.
    • freelancer_1 Za stan wojenny Jaruzelski powinien wisieć! 12.12.09, 21:18
      I to za jaja (jeśli je ma) w swoim sowieckim mundurze
      • darkraj Re: Za stan wojenny Jaruzelski powinien wisieć! 12.12.09, 21:48
        freelancer_1 napisał:

> I to za jaja (jeśli je ma) w swoim sowieckim mundurze
        ========================= Nie obrażaj chamie polskiego munduru, w którym służyło
        i przysięgało wierność Ojczyźnie i Narodowi miliony Polaków.
        Mundur Generała i całej Armii wcale nie był "sowiecki", ale jak najbardziej polski.
        Że nie było śmisznych rogatywek, a orzełek magnacko-zaborczej korony?
        I co z tego? Polska jest przecież i tak tylko jedna.
        • czterdziestyiczwarty Re: Za stan wojenny Jaruzelski powinien wisieć! 12.12.09, 22:15
          darkraj napisał:

> freelancer_1 napisał:
          >
          > > I to za jaja (jeśli je ma) w swoim sowieckim mundurze
          > ========================= Nie obrażaj chamie polskiego munduru, w którym służył
          > o
          > i przysięgało wierność Ojczyźnie i Narodowi miliony Polaków.
          > Mundur Generała i całej Armii wcale nie był "sowiecki", ale jak najbardziej pol
          > ski.
          > Że nie było śmisznych rogatywek, a orzełek magnacko-zaborczej korony?
          > I co z tego? Polska jest przecież i tak tylko jedna.
          To co tu wpisales to tylko polprawda a zatem lgarstwo. Jaruzelski i jemu podobni
          ,a pozniej "miliony Polakow" w czasach prl-u przysiegali takze na wiernosc
          Zwiazkowi Sowieckiemu ,ktory nie jest ojczyzna Polakow i ktorego narod nie byl
          narodem Polakow a zatem jest to przysiega niewolnikow na wiernosc okupantowi.
          A bezczelnym chamem to jestes ty bo swoim falszywym wpisem usilujesz
          sprofanowac tresc prawdziwej przysiegi na wiernosc Ojczyznie i Narodowi
          Polskiemu jaka skladano w Wojsku Polskim przed II wojna swiatowa.
          Ktos kto przysiega wiernosc okupantowi jest po prostu zdrajca i kolaborantem
          i takim wlasnie jest Jaruzelski.

• rowan_bean Re: Za stan wojenny Jaruzelski powinien wisieć! 12.12.09, 22:29
            czterdziestyiczwarty napisał:

> darkraj napisał:
            >
            > > freelancer_1 napisał:
            > >
            > > > I to za jaja (jeśli je ma) w swoim sowieckim mundurze
            > > ========================= Nie obrażaj chamie polskiego munduru, w którym
            > służył
            > > o
            > > i przysięgało wierność Ojczyźnie i Narodowi miliony Polaków.
            > > Mundur Generała i całej Armii wcale nie był "sowiecki", ale jak najbardzi
            > ej pol
            > > ski.
            > > Że nie było śmisznych rogatywek, a orzełek magnacko-zaborczej korony?
            > > I co z tego? Polska jest przecież i tak tylko jedna.
            > To co tu wpisales to tylko polprawda a zatem lgarstwo. Jaruzelski i jemu podobn
            > i
            > ,a pozniej "miliony Polakow" w czasach prl-u przysiegali takze na wiernosc
            > Zwiazkowi Sowieckiemu ,ktory nie jest ojczyzna Polakow i ktorego narod nie byl
            > narodem Polakow a zatem jest to przysiega niewolnikow na wiernosc okupantowi.
            > A bezczelnym chamem to jestes ty bo swoim falszywym wpisem usilujesz
            > sprofanowac tresc prawdziwej przysiegi na wiernosc Ojczyznie i Narodowi
            > Polskiemu jaka skladano w Wojsku Polskim przed II wojna swiatowa.
            > Ktos kto przysiega wiernosc okupantowi jest po prostu zdrajca i kolaborantem
            > i takim wlasnie jest Jaruzelski.

>

Kto jest bez winy niech pierwszy podniesie kamień!

Nie przysięgałeś???

Albo jesteś za młody by pamiętać tamte czasy, albo przysięgałeś KOLABORANCIE!

Swoją drogą to Jaruzelski zawinił bo internował chłopców w zbyt dobrych
            warunkach, a takich np. braci Kaczyńskich nie internowano wcale!
            Jakby zachował się jak Dzierżyński to zostałaby faktycznie sól tej ziemi i tego
            narodu!
            Popełnił błąd i panoszą się teraz pseudo - kombatanci stanu wojennego!
            • makova_panenka Re: Za stan wojenny Jaruzelski powinien wisieć! 12.12.09, 22:32
              Gdyby Jaruzelski zwyczajnie wyrżnął wyłapanych w nocy 12/13.12.1981r późniejsza
              historia Polski potoczyłaby się zupełnie inaczej. A jedna rzecz jest pewna. Włos
              by mu z głowy nie spadł (i to nie ze względu na to że jest łysy).
            • czterdziestyiczwarty Re: Za stan wojenny Jaruzelski powinien wisieć! 12.12.09, 23:04
              rowan_bean napisał:

> czterdziestyiczwarty napisał:
              >
              > > darkraj napisał:
              > >
              > > > freelancer_1 napisał:
              > > >
              > > > > I to za jaja (jeśli je ma) w swoim sowieckim mundurze
              > > > ========================= Nie obrażaj chamie polskiego munduru, w k
              > tórym
              > > służył
              > > > o
              > > > i przysięgało wierność Ojczyźnie i Narodowi miliony Polaków.
              > > > Mundur Generała i całej Armii wcale nie był "sowiecki", ale jak naj
              > bardzi
              > > ej pol
              > > > ski.
              > > > Że nie było śmisznych rogatywek, a orzełek magnacko-zaborczej koron
              > y?
              > > > I co z tego? Polska jest przecież i tak tylko jedna.
              > > To co tu wpisales to tylko polprawda a zatem lgarstwo. Jaruzelski i jemu
              > podobn
              > > i
              > > ,a pozniej "miliony Polakow" w czasach prl-u przysiegali takze na wiernos
              > c
              > > Zwiazkowi Sowieckiemu ,ktory nie jest ojczyzna Polakow i ktorego narod ni
              > e byl
              > > narodem Polakow a zatem jest to przysiega niewolnikow na wiernosc okupan
              > towi.
              > > A bezczelnym chamem to jestes ty bo swoim falszywym wpisem usilujesz
              > > sprofanowac tresc prawdziwej przysiegi na wiernosc Ojczyznie i Narodowi
              > > Polskiemu jaka skladano w Wojsku Polskim przed II wojna swiatowa.
              > > Ktos kto przysiega wiernosc okupantowi jest po prostu zdrajca i kolabo
              > rantem
              > > i takim wlasnie jest Jaruzelski.

> >
              >
              >
              >
              > Kto jest bez winy niech pierwszy podniesie kamień!
              >
              > Nie przysięgałeś???
              >
              > Albo jesteś za młody by pamiętać tamte czasy, albo przysięgałeś KOLABORANCIE!
              >
              > Swoją drogą to Jaruzelski zawinił bo internował chłopców w zbyt dobrych
              > warunkach, a takich np. braci Kaczyńskich nie internowano wcale!
              > Jakby zachował się jak Dzierżyński to zostałaby faktycznie sól tej ziemi i tego
              > narodu!
              > Popełnił błąd i panoszą się teraz pseudo - kombatanci stanu wojennego!
              Twoj wpis jednoznacznie swiadczy ,ze nalezysz do wcale niemalej grupy
              postkomunistyczne mierzwy ,ktora zawsze bedzie wychwalac Jaruzelskiego i jemu
              podobnych ( a wiec ludzi takich jak ty).
              Wam sie nie miesci w glowach ,ze mozna miec odwage przeciwstawic sie rzadzacej
              kolaboracyjnej wiekszosci bo sami zawsze byliscie oportunistami. Dla mnie
              wzorem byli Ci ,ktorych zamordowano w Ktyniu i ktorych mordowano pod falszywymi
              zarzutami w Polsce okupowanej przez sowiecka swolocz ,z ktora kolaborowalo
              niejakie pzpr i tacy jaruzelscy . Gdy nadszedl czas odmowilem wykonywania
              sluzby w kolaboranckim wojsku i ponioslem tego konsekwencje. Moj brat postapil
              tak samo i tez poszedl za to siedziec . I jestem z tego dumny. Nie splamilem sie
              sluzba w obronie systemu ktory
              wyrzadzil wiele zla mojej rodzinie i mojej Ojczyznie. Ale pewnie dla ciebie to
              nie do pojecia oportunisto.

P.S. Jak zwykle mam problemy z wysylaniem moich wpisow poniewaz nie zgadzaja sie
              pogladami .ktore reprezentuje moderator tego forum. Jak widac cenzura wiecznie
              zywa bo zawsze znajdzie sie usluzny tchorz i zablokuje wpis ktorego tresci nie
              jest w stanie ogarnac swoim ograniczonym mozdzkiem. Gratuluja moderatorze i
              postaram sie poinformowac innych jak "bezstronny" jest nadzor nad forami gazety.pl
          • makova_panenka Re: Za stan wojenny Jaruzelski powinien wisieć! 12.12.09, 22:30
            Albo jesteś głupi, albo niedorozwinięty. Zobowiązania wojskowe z racji
            "poddaństwa" ZSRR ograniczyły się jedynie do wycieczki do Czechosłowacji w
            1968r. A to absolutny pikuś w porównaniu do wyczynów naszego żołdactwa w Iraku i
            Afganistanie. A i wojsko II RP miało na sobie kilka mało chwalebnych epizodów
            jak choćby Zamach Majowy czy najazd na czeskie Zaolzie. O sromotnej klęsce we
            wrześniu 1939r to już nawet przez litość nie wspominam.
            • czterdziestyiczwarty Re: Za stan wojenny Jaruzelski powinien wisieć! 12.12.09, 23:15
              makova_panenka napisała:

> Albo jesteś głupi, albo niedorozwinięty. Zobowiązania wojskowe z racji
              > "poddaństwa" ZSRR ograniczyły się jedynie do wycieczki do Cz echosłowacji w
              > 1968r. A to absolutny pikuś w porównaniu do wyczynów naszego żołdactwa w Iraku
              > i
              > Afganistanie. A i wojsko II RP miało na sobie kilka mało chwalebnych epizodów
              > jak choćby Zamach Majowy czy najazd na czeskie Zaolzie. O sromotnej klęsce we
              > wrześniu 1939r to już nawet przez litość nie wspominam.
              Inwektywy zawsze wystawiaja swiadectwo osobie ,ktora ich uzywa .A manipulowanie
              wyrwanymi z kontekstu wydarzeniami z przedwojennej historii Polski a takze
              minimalizowanie stopnia zaleznosci militarnej prl-u wobec Zwiazku Sowieckiego
              swiadczy jedynie o Twoich sympatiach prosowieckich (czyli jestes dla mnie
              kolaborantem ,ktory usiluje sobie wmowic ,ze byl po wlasciwej stronie). Nie
              zamierzam kontynuowac dyskusji z kims to tak odrazajacej osobowosci.
      • makova_panenka Re: Za stan wojenny Jaruzelski powinien wisieć! 12.12.09, 22:04
        Wierchuskę Solidarności należy rozstrzelać za to co zrobili z krajem. I wtedy, i
        teraz.
        • gabiene wracaj do budy. 13.12.09, 01:17
    • carla.makluski 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 21:33
      Dla mnie osobiście koszmarny czas - zmarnowana młodość. Możecie mieć argumenty, że inni mogli, "udało im się", "do czegoś doszli", A ja nie, ja nie mogłam w takich warunkach.
      • bowpoz Re: 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 22:54
        Wprowadzenie stanu wojennego było uzasadnione – tak uważa nadal
        prawie połowa Polaków. I to pomimo nachalnaj i tendencyjnej
        propagandy w środkach przekazu. Dlaczego? Bo kto żył w tamtym
        czasie, miał oczy otwarte ten widział i pamięta te niekończące się
        strajki, pogotowia strajkowe, kłótnie o przywileje pracownicze,
        żądania zwolnienia niewygodnych dyrektorów lub zbyt wymagających
        szefów. Protesty, protesty, protesty. W listopadzie przed stanem
        wojennym strajkowało lub ogłaszało pogotowie strajkowe tysiące (!)
        zakładów. A jeśli nawet któryś zakład chciał pracować to nie mógł,
        bo mu z innych nie przywieźli potrzebnych surowców (sam w takim
        zakładzie pracowałem). I tak w kółko a w sklepach puste półki i
        ocet, tak chętnie pokazywane w TV jako symbol PRL-u. A to
        wynalazek ... Solidarności !
        Już to wystarczyło żeby zrobić porządek.
        A co robili wodzowie Solidarności? W swym zaślepieniu czy głupocie
        chcieli wyzwalać Europę Wschodnią! (patrz : „Posłanie do Narodów
        Europy Wschodniej”). I kto ? I gdzie by ich powstrzymał ? W tamtej
        sytuacji geopolitycznej ZSRR by z pewnością nie pozwolił w dłuższej
        perspektywie na systematyczne rozmontowywanie systemu. I choć
        bardzo, bardzo nie chciał to by z ich punktu widzenia w końcu MUSIAŁ
        interweniować!
        PRL nie był rajem i działo się tam też wiele zła. Sierpień 80 był
        słusznym protestem.
        Lecz nie liczące się z realiami , nieodpowiedzialne działania
        części przywódców Solidarności, mogły doprowadzić do katastrofy
        narodowej i morza przelanej krwi. Nigdy też nie próbowali się z tego
        uczciwie rozliczyć, wolą całą odpowiedzialność zrzucić na stronę
        przeciwną. Swoją nieodpowiedzialność wykazują zresztą do dzisiaj,
        potrafią świetnie mącić, wprowadzać destrukcję , chaos, siać
        nienawiść, gorzej z konstruktywnym działaniem.
    • aurumaga Stan octu w occie inwigilujcie i tropcie. 12.12.09, 21:37
      Stan octu w occie inwigilujcie i tropcie.

Delirium esencji octowej.
      Musztarda w kiszce stolcowej.
      Praca na pusty żołądek.
      Komuny trwały porządek.

W Pe Zet Pe eR trwają wybory.
      Nie były takie do tej pory.
      I tu wygrywa Solidarność.
      Kończy się „ruskich” bezkarność.

Piją pod szyneczkę notable.
      Tawariszcz nadaje zajadle.
      Generał przepija z Leninem.
      Skończymy z tym skórki ssynem.

Patrz Solidarności sekretarz.
      Przecież to dla nas cmentarz.
      Lejcie wódę mi w szklanki.
      Bijcie, fałszujcie, łapanki.

Wywieźć ich wszystkich do lasu.
      Nam tak potrzeba czasu.
      „Bo na drzewach zamiast liści.
      Będą wisieć komuniści”.

Episkopat też chce spokoju.
      Towarzysze ruszamy do boju.
      Władzuchna nam się wymyka.
      Wyrzucą nas do śmietnika.

Chcą wojny, będzie wojna.
      I nasza przyszłość spokojna.
      Kto będzie głosił odezwy?
      Tylko generał, bo trzeźwy.

www.youtube.com/watch?v=wIPrY12-2q0&feature=related
      • oloros Re: Stan octu w occie inwigilujcie i tropcie. 12.12.09, 22:04
        wielu chcialo zeby byla rewolucja - i lala sie krew , wielu
        o dziwo stalo sie inaczej
        i wlasciwie tylko to jest sukcesem
        reszta jak zawsze - czy taka paria czy inna
        znowu liczy sie tylko wladzai szmal
        czy bedzie Solidarnosc Reaktywacja
        to bedzie dopiero ciekawostka - kto zagra Generala a kto
        Przewodniczacego?
    • pisz_pan_na_berdyczow o co naprawdę chodziło 12.12.09, 21:39
      www.youtube.com/watch?v=s2qlcDSZMrM
      • makova_panenka Re: o co naprawdę chodziło 12.12.09, 22:12
        Zgodzę się z gościem, że nie chodziło ani o władzę, ani o ideologię. Chodziło o
        forsę i przywileje dla wielkoprzemysłowej klasy robotniczej. Nienależne
        przywileje, niezwiązane absolutnie z ekonomią czy sytuacją polityczną. Trudno
        też zgodzić się by w 1981r komukolwiek czy lewej czy z prawej strony przyszło na
        myśl słowo prywatyzacja. Możliwości uwłaszczania się zostały przez czerwonych
        dostrzeżone bardzo późno, tuż przez upadkiem komuny. Mimo to udało się im
        przechwycić sporo cennego majątku. Niektóre tak powstałe biznesy funkcjonują do
        dzisiaj.
        • oloros Re: o co naprawdę chodziło 12.12.09, 22:27
          oczywiscie - to byl z poczatku ruch socjalistyczny - dlatego latwo
          sie udalo go ukiero=unkowac i stopniowo z zagrozenia rewolucja
          zrobic kontrolowany ``'przelom"
          trzeba bylo tylko wszystkim sprzedacjaki to byl ogromny sukce owej
          klasy robotniczej
          jakos nie widze w kolejnych rocznicach wielkiej radosci
          zawszejakis wielki przelom laczy sie z powstaniem nowej kultury,
          literatury,zmian obyczaju i w ogole nowych duch wstepuje w Narod -
          taki byl przelom komunistyczny - oczywioscie z calymtym syfem - ale
          wystarczylo upowszechnie podstawowego wyksztalcenia i elektryfikacji
          a ten wielki przelom - znacie jakiego pisarza, jakas ksiazke epokowa
          ktora opisuje ow przelom - wiekszoc zna `Dode
          bardzo niewielu Herberta
          • makova_panenka Re: o co naprawdę chodziło 12.12.09, 22:37
            "Przełom" roku 1989 został dokonany całkowicie z pominięciem inteligencji.
            Przywileje jakie wtedy rozdano przechwyciła komuna, solidaruchy, klasa
            robotnicza i, nie zapominajmy o tym, kościół. Z resztą głaskanie po dupie klasy
            robotniczej trwa do teraz. Nawet dziś była na GW notka, że robotnicze bydło z
            prywatyzowanych zakładów dostanie sute ochłapy. A inteligent może sie pocałować
            w d... lub posłuchać wspomnianą Dodę.
    • tomeks76 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 21:58
      a gdzie są najprawdziwsi Polacy, bracia Jarek i Lech?
      Gdzie oni stoją? W pokoiku na Żoliborzu przed mamą?
      O odpowiedź prosi niemłody Zomowiec.
      • suger.suger Re: 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 22:05
        Bolek pakował sie na duzszy urlop
        • macarthur powtórzę pytanie 12.12.09, 22:20
          co robi lechuijarek w tym czasie, trzepie kapucyna pod kołdrą ?
          • makova_panenka Re: powtórzę pytanie 12.12.09, 22:40
            Możliwości są dwie. Albo Kaczory były na tyle inteligentne, że wiedzieć, ze to
            dobrze się nie skończy i przycichli aby nie znaleźć się na listach aresztowań,
            albo zostali ostrzeżeni. Ponieważ nigdy nie twierdzili, że się ukrywali,
            prawdopodobnie mocno osłabili swoje zaangażowanie w Solidarność na jesieni 1981r
            gdy gwałtownie zaostrzała się sytuacja na linii partia-solidarność.
      • bogslu Re: 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 22:29
        tomeks76 napisał:

> a gdzie są najprawdziwsi Polacy, bracia Jarek i Lech?
        > Gdzie oni stoją? W pokoiku na Żoliborzu przed mamą?
        > O odpowiedź prosi niemłody Zomowiec.

99% Polaków nie siedziało, nie stawiało czynnie oporu. Czy to ma wykluczać te 99% Polaków z życia publicznego? Ciekawe jak wygląda ten "cennik opozycjonisty"

Pała na tyłku 1 pkt
        Jeden dzień aresztu/interny 5 pkt
        Odezwa do wzburzonego tłumu - 3 pkt za każde 5 minut
        Kamień rzucony w ZOMO-wca 2 pkt
        Wyrok skazujący - przemnaża liczbę zdobytych punktów razy 3.

Tym sposobem mierzenia aktywności dzisiejszy przeciętny kibolski nożownik z Krakowa powinien być posłem z urzędu.

A jeśli ktoś zamiast rzucać kamieniami np. pracował naukowo? Dresy ponoć na takich mówią pogardliwie "pedały". Identyczne dresiarskie myślenie kieruje dziś tymi co walczą z Kaczyńskimi niczym fan-clubowi ortodoksi.
    • trombozuh Bo się zaraz popłaczę... 12.12.09, 22:17
      nad ciężkim losem styropianowych towarzyszy.
      Wałęsa-Bolek, przygłup wybrany przez Kiszczaka do odgrywania roli figuranta.
      Michnik i Geremek, starzy komunistyczni towarzysze partyjni, trochę się
      poprztykali kolegami w 1968 roku, więc cwaniaczki z SB mogły wmówić narodowi,
      że to "opozycjoniści". Do tego członek PAX-u, Mazowiecki, wieloletni poseł do
      Sejmu w PRL. Rzeczywiście, opozycja, jak cholera! Opozycja, dzięki której
      SB-eccy oprawcy zachowali wszelkie przywileje i wielotysięczne emerytury, a co
      ćwańsi, jak Gwaronik, Stokłosa, Kulczyk, Gudzowaty i Czarnecki przejęli
      wiekszość polskiego majątku narodowego.Do tego cała masa mniejszych i
      większych cwaniaczków, jak pan Czuma, co to lubił pożyczać i szybko o tym
      zapominać. Ale o tym, że trzy miesiące przesiedział w więzieniu jakoś nie
      zapomniał, i zażyczył sobie 700 tysięcy złotych.
      Ale ty, ciemny ludzie, czcij bohaterów ze styropianu.
    • rowan_bean 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 22:19
      12 grudnia 1981 r. Sala BHP Stoczni Gdańskiej im. Lenina. Drugi dzień
      posiedzenia Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność". Po prawej stronie stołu
      prezydialnego gipsowy Lenin. Po lewej - krzyż i pianino.

chciałbym tylko zauważyć, ze ten artykuł jest niezgodny z jakąś tam ostatnią
      głupawa ustawą o symbolach!
      stocznia im Lenina
      popiersie Lenina
      nie wspominajcie totalitaryzmu, bo za to się siedzi teraz! ciiiiiiiiiii.....
    • justas32 12 grudnia, 28 lat temu - I Co z Tego ??? 12.12.09, 22:29
      I dlatego mamy teraz tolerować 700 Miliardów zadłużenia ? Wojska
      amerykańskie w Polsce ? I obowiązującą od kilkunastu lat ustawę, która
      w zamian za pomoc w obaleniu komunizmu oddaje za bezcen olbrzymie
      majątki ziemskie kościołowi katolickiemu ? Spieprzajcie solidaruchy.
      Spieprzajcie dziady !!!
      • makova_panenka Re: 12 grudnia, 28 lat temu - I Co z Tego ??? 12.12.09, 22:41
        Brawa dla tego pana.
      • des4 to se ne vrati towarzyszu 12.12.09, 22:58
        zwłaszcza ten tani salceson z ekstra przydziału, który kupowaliście
        w kantynie milicyjnej...
      • nowo.mowa Re: 12 grudnia, 28 lat temu - I Co z Tego ??? 12.12.09, 22:59
        To wy spieprzajcie postubecka swołoczy !
        • darkraj Re: 12 grudnia, 28 lat temu - I Co z Tego ??? 12.12.09, 23:50
          nowo.mowa napisał:

> To wy spieprzajcie postubecka swołoczy !
          ============================= No, teraz to już wyraźnie, acz bezmyślnie przegiąłeś.
          Za stabilnością w 1981 roku opowiadało się 99% polskiego społeczeństwa. Połowa z
          nich uważa, że Jaruzelski zbyt delikatnie potraktował solidarnościowych
          burzycieli gospodarki i ich żydowskich podżegaczy z kor-u.

Czy to ma oznaczać, że ci wszyscy przytomni krytycy tamtego okresu "konspiry i
          walki"(???) to postubecka swołocz?
          Z jakiej racji mieliby "spieprzać" z własnego Kraju?
          To właśnie tacy jak ty i tobie podobni niech zwijają swoje manatki i pożegnają
          nasz dom, Polskę.
          Kibuce oczekują rąk do pracy, a wtedy tam spróbuj zaszczekać.
          • nowo.mowa Re: 12 grudnia, 28 lat temu - I Co z Tego ??? 12.12.09, 23:56
            "Za stabilnością w 1981 roku opowiadało się 99% polskiego społeczeństwa."
            Takie dane podawali wam esbekom na szkoleniach ?
            • darkraj Re: 12 grudnia, 28 lat temu - I Co z Tego ??? 13.12.09, 00:37
              nowo.mowa napisał:

> "Za stabilnością w 1981 roku opowiadało się 99% polskiego społeczeństwa."
              > Takie dane podawali wam esbekom na szkoleniach ?
              ============================= Nie wiem, o kim piszesz.
              Ale widać, że takie insynuacje wyczytałeś w swoim ulubionym "Fołk Sztyme", prawda?
              Widzisz, koniu Pana Jezusa, ktoś ci okropnie napaskudził do tej sieczki co masz
              pod kopułą.
              Zrobił ci się konglomerat, który teraz artykułujesz swoimi wypocinami.

Jesteś typowym szowinistą udającym oszołoma (a może jedno i drugie?),
              nienawidzącym tego Kraju i ludzi tu żyjących.
              Twoje "podziały" na "dobrych" Polaków ślepo powtarzających bzdury i bajeczki
              oraz na przytomnych, czyli "złych" bo w zakłamane brednie nie chcących wierzyć i
              ich powielać, jasno to udowadniają.

Mam niewątpliwą przyjemność zakończyć odpowiedzi na te twoje żałosne próby
              utrzymywania nienawiści.
              Czniam rzetelnie i niczego dobrego nie życzę za wyjątkiem niepowodzeń w dalszych
              wysiłkach skłócenia społeczeństwa.
              • nowo.mowa Re: 12 grudnia, 28 lat temu - I Co z Tego ??? 13.12.09, 01:05
                Nie używaj słów, których nie rozumiesz, wiejski głupku.
    • al-kochol-8 ... Krupinski, Slowik...gdzie oni dzisiaj sa ? 12.12.09, 23:18
      kariere zrobil tylko 24-letni kedzierzawy dziennikarz, dzis lysawy,
      a bohater Krupinski zaszyl sie w Zachodniej Australii i lowi ryby w
      oceanie
      • czterdziestyiczwarty Re: ... Krupinski, Slowik...gdzie oni dzisiaj sa 12.12.09, 23:47
        al-kochol-8 napisał:

> kariere zrobil tylko 24-letni kedzierzawy dziennikarz, dzis lysawy,
        > a bohater Krupinski zaszyl sie w Zachodniej Australii i lowi ryby w
        > oceanie
        Nie tylko on. Kariere zrobili wszyscy Ci ,ktorzy siedzieli cicho przed stanem
        wojennym i gwaltownie wstepowali do Solidarnosci po "okraglym stole". Pamietam
        jak mnie zaszokowalo gdy na jednym z zebran komisji zakladowej "S" po wyborach
        1989 roku (w ktorym uczestniczylem jako przewodniczacy "instytutowego kola
        solidrnosci") w jej prezydium zauwazylem dyrektora ,z przed ktorym w 1981 roku
        Solidarnosc bronila pracownika zwolnionego za ujawnienie faktu nielegalnego
        sprzedawania cennych starodrukow . Zapytalem o to na zebraniu ale nie udzielono
        mi odpowiedzi "z braku czasu wobec napietego programu zebrania". Nie otrzymalem
        takze odpowiedzi na zapytanie pisemne i dlatego wkrotce potem oddalem
        legitymacje zwiazkowa i wypisalem sie z organizacji ,ktora moim zdniem nie miala
        juz nic wspolnego z "Solidarnoscia" z sierpnia 1980 roku. Postapilem podobnie
        jak cytowany przez Ciebie Krupinski i skoro tylko otrzymalem paszport (ktorego
        mi notorycznie odmawiano w czasach prl-u ) wyjechalem z Polski niemal 20 lat
        temu.Za bardzo mi smierdzialo cichym powrotem komuny (tym razem pod inna nazwa).
        Trzeba po prostu zrozumiec ,ze to ludzie -wszyscy-ponosza
        odpowiedzialnosc za to co sie dzieje w kraju jesli przyzwalaja na korupcjewladzy
        i wybieraja do jej organow pospolitych kombinatorow ,ludzi chciwych peniedzy i
        pozbawionych jakiegokolwiek morale . Niestety skorumpowana jest wiekszosc
        spoleczenstwa polskiego skazona etosem "homo sovieticus"
        i niestety nie widac w mlodszym pokoleniu Polakow zaniku tego etosu.
      • darkraj Re: ... Krupinski, Slowik...gdzie oni dzisiaj sa 12.12.09, 23:58
        al-kochol-8 napisał:

> a bohater Krupinski zaszyl sie w Zachodniej Australii i lowi ryby w
        > oceanie
        ============================= Ten aryjski z dziada-pradziada blondyn był takim
        udanym dziennikarzem, jak dzisiaj jest premierem.
      • kiczkis Krupinski, Slowik... Kosmowski.. 13.12.09, 00:32
        al-kochol-8 napisał:

> a bohater Krupinski zaszyl się w Zachodniej Australii i lowi ryby w
        > oceanie
        ---------------------------------------------------------------

Pranie mózgów idiotom robi swoje..

Tacy jak KRUPIŃSKI - nie "zaszywali się" w różnych "Australiach" ze
        swojej woli
        - ogłupiony dzieciaku..

Właśnie po to tacy jak "Krupiński" musieli wybywać z Kraju do
        różnych "Australii", by przy tzw."Okrągłym Stole" w Magdalence
        mogli zasiąść spokojnie ci, którzy tam zasiedli..

tu --->

forum.gazeta.pl/forum/w,904,104268832,104292977,12_grudnia_28_lat_temu.html
        piszę o tych trzech..

- I akurat Słowik WYJECHAŁ DOBROWOLNIE w 2001 roku do... Australiii! - Z
        forsą..
    • kibic_rudego To ten sam Tylor co zrobil sie kombatantem bo jako 12.12.09, 23:24

kilku miesieczne dziecko z matka byl w niemieckim obozie przejsciowym?
      Byl wtedy ministrem od kombatantow. Czy to ta sama osoba ?
      • darkraj Re: To ten sam Tylor co zrobil sie kombatantem bo 13.12.09, 00:11
        kibic_rudego napisał:

>
        > kilku miesieczne dziecko z matka byl w niemieckim obozie przejsciowym?
        > Byl wtedy ministrem od kombatantow. Czy to ta sama osoba ?
        ======================= A jakże.
        Potem "troskliwie" zajął się kasą dla byłych przymusowych (i nie tylko
        przymusowych) robotników III Rzeszy.
        Co z tego "Polsko-Niemieckiego Pojednania" wyszło dla najbardziej
        zainteresowanych, to aż wstyd przypominać.
        Sami Niemcy nie kryli oburzenia na taki sposób gospodarowania ciężką kasą z ich
        budżetu przeznaczonych dla wykorzystywanych robotników.
    • carpaccio4 niemcy chcą zamknąć polskiego polityka do 12.12.09, 23:30
      więzienia
    • anders76 Re: 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 23:46
      Dokladnie, a udalo sie ten stan wojenny zachowac do konca w tajemnicy, bo jego
      wielu wykonawcow bylo do tego rozwiazania przekonanych.
      Amerykanie tez nie protestowali, mimo , ze o jego wprowadzeniu wiedzieli od
      Kuklinskiego.
      To bylo jedyne wyjscie z tragicznego haosu i niepanowania nikogo nad sytuacja. W
      takich sytuacjach tylko armia moze wyhamowac spoleczenstwo idace do samozaglady,
      co tez i zrobili zrecznie i sprawnie.
    • mmmucha Lechu, dzięki! 12.12.09, 23:48
    • ulanzalasem 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 23:50
      Kiedy PO'PiS, czyli dawne AWS/UW/ZChN przestanie żyć historią? Kiedy
      "Solidaruchy" przestaną mącić ludziom w głowach i odpowiedzą za miliardowe
      zadłużenie kraju? Kiedy kreatywni księgowi jak Balcerowicz czy Tusk zostaną
      POciągnięci do odpowiedzialności? Co z kasą z Funduszu Rezerwy Demograficznej?
      Co z 5 mld zł POżyczki dla ZUSu?
      Co z okradaniem OFE ze składem przez rząd Tuska? To są realne i prawdziwe
      problemy, których rozwiązanie jest kluczowe. Tym PO-winny zajmować się media!
    • 3miastoorg stan wojenny? kapitaliści zrobili by to samo 12.12.09, 23:54
      Dlaczego wprowadzono stan wojenny?

Dyskusja o przyczynach stanu wojennego została w dwóch dekadach "wolności"
      sprowadzona do kłótni o to, czy świta generała działała na polecenie swoich
      moskiewskich przełożonych, czy też ze strachu przed ich czołgami. Przemilcza
      się fakt, że prawdziwym zagrożeniem dla partyjnych elit nie byli Sowieci, a
      własne społeczeństwo 10 milionów osób, które w sierpniu 1980 roku powiedziały
      władzy DOŚĆ i wzięły sprawy we własne ręce. Społeczeństwo, które przestało
      prosić o swoje prawa, a postanowiło je ZDOBYĆ poprzez samoorganizację i
      międzyludzką solidarność, co w dłuższej perspektywie dawało szansę na
      realną zmianę struktury władzy, na prawdziwą PRACOWNICZĄ DEMOKRACJĘ. Do tego
      władza nie mogła dopuścić, więc zdecydowała się na użycie siły przeciwko swoim
      obywatelom. Po brutalnym rozbiciu największego w historii regionu ruchu
      społecznego można już było zacząć przygotowania do układu z przywódcami
      opozycji, którzy szybko zapomnieli o tym kto wyniósł ich na szczyt i kogo
      mieli reprezentować.

Ale przecież w końcu reżim upadł i nastała demokracja...

Skąd. Dzisiejsza "demokracja" jest takim samym kłamstwem, jakim kiedyś była
      "władza ludu". Realna struktura władzy pozostała w zasadzie nienaruszona,
      zmieniły się tylko jej atrybuty i symbole rolę dawnej legitymacji partyjnej
      spełnia gruba książeczka czekowa, wieczną przyjaźń polsko-radziecką zastąpił
      serwilizm wobec amerykańskiego imperializmu i ponadnarodowych korporacji, a
      zamiast Dziennika Telewizyjnego wodę z mózgu robią nam reklamy, seriale i
      "reality shows". Owszem, każdy ma prawo wystartować w wyborach, ale
      nikt nie jest w stanie podjąć wyrównanej walki z partiami zasilanymi z budżetu
      państwa SETKAMI MILIONÓW ZŁOTYCH rocznie, co wystarcza im na prowadzenie
      permanentnej kampanii propagandowej i tym samym zapewnienie sobie ponownego
      wyboru na pozycje przy korycie. Efekt jest taki, że od 20 lat ta sama grupa
      ludzi wciąż dla niepoznaki wymienia się przeróżnymi stanowiskami, za każdym
      razem wypłacając sobie sowite odprawy, podczas gdy większość społeczeństwa
      ciężko pracuje aby związać koniec z końcem, często za pracą wyjeżdżając za
      granicę. Czy tak powinna wyglądać demokracja?

Czemu więc ludzie ponownie nie zjednoczą się przeciwko władzy?

Od czasu gdy rządzący stanęli przed groźbą realnej utraty władzy nad ludźmi,
      elity przyjęły taktykę systematycznego tępienia międzyludzkiej solidarności i
      niszczenia w zarobku wszelkich objawów samoorganizacji społeczeństwa. Ich
      taktyka to kreowanie sztucznych podziałów, podsycanie strachu przed drugim
      człowiekiem, szczucie na siebie nawzajem różnych grup społecznych,
      zniechęcanie do jakiejkolwiek inicjatywy obywatelskiej oraz przyklejanie
      wszystkim, którzy nie godzą się z neoliberalną ideologią łatek populistów,
      oszołomów, albo wręcz terrorystów. Gdyby jednak powstała druga Solidarność, to
      "demokratyczne" elity łącznie z tymi, które bezczelnie powołują się na
      sierpień 1980 bez wahania PONOWNIE WYSŁAŁYBY CZOŁGI NA ULICE. Nie oznacza to
      oczywiście, że nie powinniśmy próbować się przeciwstawić. 30 lat temu nikt nie
      wyobrażał sobie, że państwowy komunizm wkrótce runie niczym domek z kart, więc
      dziś musimy wierzyć, że nieludzki neoliberalny kapitalizm prędzej czy później
      również wyląduje na śmietniku historii, ustępując w końcu miejsca PRAWDZIWEJ
      DEMOKRACJI!
      Z myślą o tym DZIAŁAJMY JUŻ DZIŚ!!!

federacja anarchistyczna sekcja trójmiasto, ogólnopolski związek zawodowy
      inicjatywa pracownicza

• kiczkis 12 grudnia, 28 lat temu 12.12.09, 23:59
      No tak.. Potem SŁOWIK jako pierwszy już w Polsce postkomunistycznej
      zażądał - I DOSTAŁ! - ogromnych pieniędzy za to, ze był "wieziony"..

- "Ideowiec" psia jego mac!

Następny który wyciągnął łapę - I DOSTAŁ! (pieniądze od polskich
      podatników - nie od komuchów!
      ) - po pokaźną sumkę "za to ze był
      więziony"
      to akurat przew. regionu Podbeskidzie Patryk
      KOSMOWSKI
      (urządził się gdzieś w Szwecji..)..

Mirek KRUPIŃSKI dożywa swych dni w Australii - będąc do końca
      sobą i walcząc z kłamstwami i przekłamaniami
      ..

On, który był tak blisko tych spraw NIE DAL SIĘ wziąć "na lep"
      "Bolkowi" Wałęsie
      ..

Zresztą.. Można bez trudu znaleźć wszystko o M.Krupińskim, wpisując jego
      nazwisko w Google
      ..
    • semeon 12 grudnia, 28 lat temu 13.12.09, 00:01
      Jako rzekł jeden z Wielkich: " jednych ludzi potrzeba do zdobycia władzy, a
      zupełnie innych do jej sprawowania".
    • dzakarta 12 grudnia, 28 lat temu 13.12.09, 00:13
      PRL musiała odejść, ale zwycięstwo solidaruchów to klęska ojczyzny!
      Jak widać po nędzy w całym kraju. Tylko prominentne solidaruchy mają
      dobrze!
      • gabiene nietrudno zgadnąć jaką "ojczyznę" masz na myśli. 13.12.09, 01:27
    • konbar 12 grudnia, 28 lat temu Bolek juz wiedzial! 13.12.09, 00:45
      A mowia,ze to Balwan Baltyku!
    • andrea1965 12 grudnia, 28 lat temu 13.12.09, 00:58
      Największa KOMEDIA na Świecie. I co takiego WIELKIEGO zrobił LECH dla
      POLSKI.
      • andrea1965 Re: 12 grudnia, 28 lat temu 13.12.09, 01:01
        SPRZEDAŁ..........za złotówkę
        • andrea1965 Re: 12 grudnia, 28 lat temu 13.12.09, 01:04
          I teraz Mamy Polskę WOLNĄ , NIEZALEŻNĄ I BOGATĄ .
    • kemot696 12 grudnia, 28 lat temu 13.12.09, 01:08
      Dziękujemy Generale
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka