Dodaj do ulubionych

Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego

30.01.10, 11:26
Faceci z mozgiem Mezydly nie powinni poslami.Posel to czlonek
druzyny,Jesli nie potrafi grac w zespole i nie utozsamia sie z nim -
to do widzenia.Sa inne partie...
Obserwuj wątek
    • pierot9 jedna partia, jeden wódz? o to ci chodzi,biedaku? 30.01.10, 11:34

dziwni jesteście, wy - wyborcy-PO
      • piglowacki Wywiad jest dużo „ciekawszy” … 30.01.10, 11:40

… niż ta infantylna relacja „prota” z GW.

Szczególnie zatwardziałym Lemingom i Pelikanom od Hutu i Tutsi polecam. ;-)))

"Wstydzę się za Platformę"
        www.polskatimes.pl/stronaglowna/215747,wstydze-sie-za-platforme,id,t.html#material_1

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

„Opowieść zwolenników IV Rzeczypospolitej to polityczny thriller, w części już
        przetestowany za rządów Jana Olszewskiego. Może być kontynuowany, jeżeli jego
        konstruktorzy zdołają opanować język debaty publicznej, zburzyć dotychczasową
        hierarchię społecznych wartości, czyli znieść panowanie w sferze symbolicznej
        zwolenników III RP. Trzeba na to trochę czasu. Elity wyruszyły więc na wojnę.” -
        Prof. J.Raciborski (11.02.2005)

• pisiorek2009 Ktoś się spodziewał uczciwości po PO? 30.01.10, 11:52
        Co ten artykuł ma na celu? PO nadużywa władzy, a wy piszecie o rządzie, który
        obaliliście parę lat temu. PO podobno miała wprowadzić lepsze standardy. Jak
        widać potrafią tylko manipulować swoimi wyborcami... tak jak GW swoimi
        czytelnikami... hahaha

"Wstydzę się, to nie jest miłe - tak Antoni Mężydło opisuje swoje odczucia
        wywołane stylem działania posłów PO..."
        "...politycy PO (...) uważają, że skoro rządzą to można im więcej..."
        "Tusk z kolei jest bardzo bezwzględny i zimny."
        • maaac Jesteś głupcem. 30.01.10, 12:05
          Mężydło ostrzega Tuska przed pójściem w tym samym kierunku co PiS &
          Kaczyński. Wiele osób to widzi. Niestety nie wszyscy politycy PO.

Jednak "pójść w tym samym kierunku co" oznacza, że jeśli z PO jest
          źle to z PiSem bardzo źle, jeżeli Tusk podejmuje złe decyzje to
          Kaczyński bardzo złe decyzje.
          • pisiorek2009 Tylko bez takich wycieczek osobistych... 30.01.10, 12:18
            Czemu mnie obrażasz?
            Jeszcze nie widziałem artykułu negatywnego o PO, w którym GW nie napisałaby, że
            PiS jest jeszcze gorszy. A PiS przestało rządzić parę late temu... Więc kto
            teraz rządzi PiS czy PO?
            Poszukaj argumentów za PO bez pisania o PiS! Bo to, że ktoś jest gorszy od kogoś
            to dla mnie żaden argument!
            "A w Afryce biją 'murzynów'"...
            • r1111111 Re: Tylko bez takich wycieczek osobistych... 30.01.10, 12:35
              pisiorek2009 napisał:
              > Czemu mnie obrażasz?

Przecież zwolennicy PO inaczej nie potrafią.
              Wystarczy poczytać ich posty. Wielu pod różnymi nickami nawet jako zwolennicy
              PiS piszą wulgaryzmy, aby stronę PiS przedstawić w fałszywym świetle.
              Po prostu tak widzą polityczne potyczki.
              • maaac Projekcja :) 30.01.10, 12:45
                > Przecież zwolennicy PO inaczej nie potrafią.
                > Wystarczy poczytać ich posty. Wielu pod różnymi nickami nawet jako
                > zwolennicy PiS piszą wulgaryzmy, aby stronę PiS przedstawić w
                > fałszywym świetle.
                > Po prostu tak widzą polityczne potyczki.
                Projeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeekcja. Jednak najczęściej
                taki "zwolennik PO" prędzej czy później się sypie i wychodzi z niego,
                że zawsze za PiSem głosował.

A głupoty zawsze będę nazywał głupotami, a głupców głupcami. Prawda
                przecież naz wyzwoli? Czy mam używać politpoprawnego "mądry inaczej"?

• r1111111 Re: Projekcja :) 30.01.10, 12:58
                  maaac napisał:
                  .....

Mogę tylko parsknąć śmiechem.
                  Miłego wypoczynku sobotnio-niedzielnego (bo jak napisałbym "łykendu", to by
                  zostało zapewne opacznie zrozumiane).
                  • maaac Re: Projekcja :) 30.01.10, 13:15
                    >
                    > Mogę tylko parsknąć śmiechem.
                    > Miłego wypoczynku sobotnio-niedzielnego (bo jak
                    > napisałbym "łykendu", to by
                    > zostało zapewne opacznie zrozumiane).

A nawzajem - miłego.
                    Naprawdę nie warto przenosić swoich marzeń czy działań na innych.
                    To, że Ty tak czynisz nie oznacza, że inni muszą tak robić.
                    • aplus Re: Projekcja :) 30.01.10, 13:59
                      maaac napisał:

> >
                      > > Mogę tylko parsknąć śmiechem.
                      > > Miłego wypoczynku sobotnio-niedzielnego (bo jak
                      > > napisałbym "łykendu", to by
                      > > zostało zapewne opacznie zrozumiane).
                      >
                      > A nawzajem - miłego.
                      > Naprawdę nie warto przenosić swoich marzeń czy działań na innych.
                      > To, że Ty tak czynisz nie oznacza, że inni muszą tak robić.

o to prawde raz napisales. Chociaz z drugiej strony jesli ma
                      marzenia zeby ludzie byli prawi, sprawiedliwi to nie rozumiem
                      dlaczego zabraniasz mu takie marzenia urzeczywistniac ? Z ciekwosci
                      pozwole wybacz tez zapytac czy w Tworkach w ogole mozna cos robic ?
                      Tzn. poza kupo ... oczywiscie
                      • maaac Re: Projekcja :) 30.01.10, 15:51
                        > o to prawde raz napisales.
                        Dziękuje chociaż raz coś zrozumiałeś, ale chyba nie do końca.

> Chociaz z drugiej strony jesli ma marzenia zeby ludzie byli prawi,
                        > sprawiedliwi to nie rozumiem dlaczego zabraniasz mu takie marzenia
                        > urzeczywistniac ?
                        I tu wychodzi dlaczego nie zrozumiałeś.
                        1. Nie artykułował takich marzeń.
                        2. Nie zabraniałem mu realizacji jego marzeń tylko prosiłem by to o
                        czym sam marzy lub co sam robi nie imputował innym.
                        3. Marzenie o prawości i sprawiedliwości jest wprost przeciwnym
                        marzeniem do marzenia o panowaniu Prawa i Sprawiedliwości. Póki PiS
                        nie zmieni postępowania i ideologi to albo będziemy mieli prawo i
                        sprawiedliwość albo Prawo i Sprawiedliwość. Niestety PO idzie
                        ostatnio w kierunku od prawa i sprawiedliwości do Prawa i
                        Sprawiedliwości.

> Z ciekwosci pozwole wybacz tez zapytac czy w Tworkach w ogole
                        > mozna cos robic ?
                        > Tzn. poza kupo ... oczywiscie
                        A ja pozwolisz że się zapytam skąd pomysł by się o to pytać kogoś
                        kto nie ma na ten temat zielonego pojęcia skoro masz wokoło siebie
                        tyle kompetentnych osób?
                        • aplus Re: Projekcja :) 30.01.10, 16:09
                          maaac napisał:

> I tu wychodzi dlaczego nie zrozumiałeś.
                          > 1. Nie artykułował takich marzeń.

Alez napisales mu uprzednio:

> Naprawdę nie warto przenosić swoich marzeń czy działań na innych.

Czyli nawet jesli nie artykulowal a stwierdzasz j.w. oznacza to ze
                          asumptutujesz coskolwiek na podstawie jakiejs? ws. marzen jego.
                          Tym samym zanegowalem wystarczajaco pytanie ostatnie jako
                          bezpodstawne.

> Niestety PO idzie
                          > ostatnio w kierunku od prawa i sprawiedliwości do Prawa i
                          > Sprawiedliwości.

o a to cos nowego. Zobaczymy jak sie rozwinie. ... tzn. nowe wprost
                          zaskakujace myslenie u Ciebie.
                          • maaac Re: Projekcja :) 30.01.10, 16:15
                            > Czyli nawet jesli nie artykulowal a stwierdzasz j.w. oznacza to ze
                            > asumptutujesz coskolwiek na podstawie jakiejs? ws. marzen jego.
                            > Tym samym zanegowalem wystarczajaco pytanie ostatnie jako
                            > bezpodstawne.
                            ??????????????????????????????????????
                            Wybacz ale to coś napisał to bełkot.

> o a to cos nowego. Zobaczymy jak sie rozwinie. ... tzn. nowe
                            > wprost zaskakujace myslenie u Ciebie.
                            ????
                            Chyba nigdy nie czytałeś tego co piszę ze zrozumieniem. Taką opinię
                            o PO i Tusku mam conajmniej od ostatnich wyborów samorządowych.
                            • aplus Re: Projekcja :) 30.01.10, 16:26
                              maaac napisał:

> > Czyli nawet jesli nie artykulowal a stwierdzasz j.w. oznacza to
                              ze
                              > > asumptutujesz coskolwiek na podstawie jakiejs? ws. marzen jego.
                              > > Tym samym zanegowalem wystarczajaco pytanie ostatnie jako
                              > > bezpodstawne.
                              > ??????????????????????????????????????
                              > Wybacz ale to coś napisał to bełkot.

No coz przynajmniej staralem sie "dorownac" poziomem ale widze i ten
                              sposob komunikacji z Toba na nic

>
                              > > o a to cos nowego. Zobaczymy jak sie rozwinie. ... tzn. nowe
                              > > wprost zaskakujace myslenie u Ciebie.
                              > ????
                              > Chyba nigdy nie czytałeś tego co piszę ze zrozumieniem. Taką
                              opinię
                              > o PO i Tusku mam conajmniej od ostatnich wyborów samorządowych.

ok czyli po prostu dostrzegles intuicyjnie bezsens PO stad zmiana
                              opinii
                              • maaac Re: Projekcja :) 30.01.10, 16:33
                                > No coz przynajmniej staralem sie "dorownac" poziomem ale widze i
                                > ten sposob komunikacji z Toba na nic
                                ?????????????????????????
                                Bełkotem chcesz komuś dorównać?

> ok czyli po prostu dostrzegles intuicyjnie bezsens PO stad zmiana
                                > opinii
                                ???????????????????????????????????
                                Ani intuicyjnie, ani bezsens. Empirycznie i kopiowanie nagannych
                                zwyczajów PiSu. To zupełnie coś innego.

Czytać też nie potrafisz?
                                • aplus Re: Projekcja :) 30.01.10, 16:40
                                  maaac napisał:

> > No coz przynajmniej staralem sie "dorownac" poziomem ale widze i
                                  > > ten sposob komunikacji z Toba na nic
                                  > ?????????????????????????
                                  > Bełkotem chcesz komuś dorównać?
                                  poziomem - przeciez pisze

>
                                  > > ok czyli po prostu dostrzegles intuicyjnie bezsens PO stad
                                  zmiana
                                  > > opinii
                                  > ???????????????????????????????????
                                  > Ani intuicyjnie, ani bezsens. Empirycznie i kopiowanie nagannych
                                  > zwyczajów PiSu. To zupełnie coś innego.
                                  ok nieistotne, w kazdym razie zycze PO-wodzenia

>
                                  > Czytać też nie potrafisz?
                                  I vice-versa jak mawial kapral PRL
                                  • maaac Re: Projekcja :) 31.01.10, 08:46
                                    > poziomem - przeciez pisze
                                    Bełkotem, tym jest ten "poziom".

> ok nieistotne, w kazdym razie zycze PO-wodzenia
                                    ?? Co nie istotne? To, że nie rozumiesz co się do Ciebie pisze?

> I vice-versa jak mawial kapral PRL
                                    Piszesz jakieś bełkoty. Nie potrafisz zrozumieć kogoś innego?
                                    Tym chcesz sie chwalić?
            • maaac A niby dlacze go bez? 30.01.10, 12:43
              Jak piszesz głupoty dlaczego nie określać cię głupcem?

> Jeszcze nie widziałem artykułu negatywnego o PO, w którym GW nie
              > napisałaby, że PiS jest jeszcze gorszy.
              Były. Ale co z tego? BO PiS JEST gorszy.

> A PiS przestało rządzić parę late temu... Więc kto
              > teraz rządzi PiS czy PO?
              Ale co z tego? Nagle błędy i całe zło rządów PiS zrobiło się nie
              ważne? Dalczego nie wolno krytykować PO za POWIELANIE błędów PiSu?
              Przecież nie dla tego PO wygrało poprzednie wybory bo było takie
              idealne tylko dlatego, że PiS był taki zły.

> Poszukaj argumentów za PO bez pisania o PiS! Bo to, że ktoś jest
              > gorszy od kogoś to dla mnie żaden argument!
              Przecież ja nie piszę argumentów ZA PO. Ja ich krytykuję, dokładnie
              tak samo jak Mężydło. Krytykuje za POWIELANIE błędów PiSu.

> "A w Afryce biją 'murzynów'"...
              W PO "biją Murzynów" bo nie wolno powiedzieć że PO postępuje śladami
              PiS?

Dokładniej to jest pewien zestaw zachowań który jest zły. Ten zestaw
              zachowań nalezy krytykować BEZ względu na to u kogo się go widzi.
              Czy widzi się go w PO czy w SLD czy w PiSie. Jednym z nich jest
              arogancja władzy. Wszyscy pamiętamy jak Dorn próbował "wysyłać w
              kamasze" lekarzy. Pamiętamy też jak SLD próbowało chronić swoich
              kolesi "na prowincji". W PO TEŻ pojawiają się tego typu objawy.

Inną cechą negatywną jest brak wewnętrznej demokracji w partii.
              Kiedyś w PO były prawybory, "kandydatów na kandydatów" zgłaszano od
              dołu i przechodzili sito wewnętrznytch wyborów. To się skończyło. W
              PiS nigdy nie mogło się to skończyć bo demokracji wewnątrz partyjnej
              tam nie było nigdy.

Tak mozna długo o kolejnych naegatywnych cechach które były od dawna
              w PiS a pojawiają się w PO.
              Jak chcesz mieć o coś pretensję to pytaj się dlaczego GW równie
              mocno nie cenzuruje SLD czy PSL.
              No? Zastanawiałeś się kiedyś
              nad tym?
          • bydlo_prof_wb Inwektywy w miejsce argumentów rzeczowych... 30.01.10, 13:05
            To typowe dla przeciwników PiS-u. PiS kłamców i aferzystów w swoich szeregach
            chciał wypalić żywym ogniem przy odsłoniętej kurtynie, PO czyni wszystko albo i
            jeszcze więcej nawet aby sprawę zatuszować i zredukować pomimo kompromitujących
            ich i oczywistych dowodów. Skłonności do totalitaryzmu i despotyzmu u Tuska i w
            PO widoczne są gołym okiem, a w sprawach gospodarczych dywersanci i sabotażyści
            z tego rządu dają nam już nie pojedyncze klęski, ale ich nieustające pasmo.
            Krokodyle łzy Mężydły są o wiele spóźnione. Boczny tor bez znaczenia i ostracyzm
            pewny.
            • 1410_tenrok no to znowu udowadniamy elastyczny stosunek 30.01.10, 14:04
              do prawdy:

konkretnie! kogo wypalono żywym ogniem z PiS? Jakies nazwiska.

Ja znam jedynie sprawę Lepper, który to nie był członkiem PiS a koalicjantem.
              Wypalano go zupełnie z innego powodu.............
              Może wypalono Lipca lub innych aferałów (np. w ministerstwie zdrowia)????? A
              może wypalono tych, co chcieli przekupic Begerową????

Wy zawsze jedno: "a u was biją murzynów"!

Problemem jest dziwne rozumienie posiadania władzy przez polityków pod każdą
              szerekością geograficzną. To nie dotyczy jedynie Polski. Politycy zbudowali
              sobie system biurokratyczny, w którym małe są szanse na wprowadzenie
              przejrzystści w rządzeniu. Proces ten wydaje się na świecie przybierać na sile.
              W krajach postkomunistycznych, w których każdy (!!!!) ma mentalność komucha,
              elastyczny stosunek do służby obywatelowi/wyborcy jest jeszcze mocniejszy. Każda
              z ekip od 1989 roku pokazuje to z całą siłą. Kwestią jest jedynie czas wypalenia
              się dobrych zasad...........

PS.
              Prawda jest też taka, że PiSK(b) nigdy nie miał jakichkolwiek zasad. O tym
              właśnie mówi Mężydło. I to tym mówię ja. A byłem jakiś czas, wcale nie krótki,
              członkiem PC i znam stosunek twórców tej partii do powyższych kwestii........
              Gdyby było inaczej. Jarosław K i jego brat nadal rządziliby w Polsce, a wszyscy
              byliby (albo większość) zadowoleni z ich rządzenia. Tak jednak nie jest!!!!!! I
              winy nie ponoszą za to polskojęzyczne media z GW na czele........... AGORA &Co
              nigdy nie miała tylu współpracowników, aby stać za każdym wyyborcą. W tej
              kwestii RM było dużo bardziej sprawne, choć może nie do końca...............
              • bydlo_prof_wb Przykro mi ale z chamami nie dyskutuję. 30.01.10, 14:23
                Wystarcza mi wrażeń i doświadczenia w przeszłości.

A "do prawdy" razem, zaś PS = postscriptum bez kropki analfabeto.

Zegnam... czule

• 1410_tenrok a kto mówi, że ja dyskutuje z tobą SS-manie? 30.01.10, 15:23
                  jak tam, budujesz już obozy smierci dla przeciwników politycznych, mój ty
                  bęcwale????

jestes najwiekszym szmaciarzem polskiego netu! Ciekawe, kim jestes - może
                  dziennikarzem, czyms w rodzaju kanalii terlikowskiego????
                  • sympatyklewicy Re: a kto mówi, że ja dyskutuje z tobą SS-manie? 30.01.10, 15:32
                    1410_tenrok napisał:

> jak tam, budujesz już obozy smierci dla przeciwników politycznych,
                    > mój ty bęcwale????
                    >
                    > jestes najwiekszym szmaciarzem polskiego netu! Ciekawe, kim
                    > jestes - może dziennikarzem, czyms w rodzaju kanalii
                    > terlikowskiego????
                    Taki kulturalny głos może być tylko z PełO ...
                    • 1410_tenrok błąd, 01.02.10, 15:07
                      nie jestem ani z lewa, ani z prawa. Jestem za rozwojem Polski i przeciw ludziom,
                      którzy zadają pytanie, "dlaczego Wałdsław Bartoszewki śmiał przeżyć Auschwitz".
                      Jest dwóch takich ludzi. Jednym z nich jest to bydle używające obrażliwego nicku
                      w stosunku do pana profesora. To bydle dywaguje na takie tematy, jak np.
                      "przecież Auschwitz" to było sanatorium dla Zydów.
                      Bydle o nicku "bydło...." jest szmalcowniczą kanalią!!!!
              • maaac Re: no to znowu udowadniamy elastyczny stosunek 30.01.10, 15:59
                A byłem jakiś czas, wcale nie krótki,członkiem PC.

No toś mnie zaskoczył.... chyba, że na tej zasadzie co się w czasie
                IIWŚ ludzie zapisywali do "partyzantki" nie łamiąc sobie głowy
                jaką "u góry" miała "barwę polityczną".

Zachowanie Kaczyńskich po opuszczeniu Wałęsy, który nigdy jednak
                moim "ideałem polityka" nie był, tak mnie do nich zniechęciło, że
                nigdy bym nie poparł czegoś co oni popierają.

PS. Bydło narzekający na kulturę wypowiedzi??!!! :))))))))))))))))),
                Niektóre osoby albo mają "cholerne poczucie humoru" albo brak im
                krzty samokrytycyzmu.
                • 1410_tenrok Właśnie, przyznaję sie do tego bez bicia 01.02.10, 15:12
                  po powrocie na łono ojczyzny uznałem, że ta partia najbardziej odpowiada moim
                  przekonaniom politycznym. Kilka seminariów z udziałem blizniaka nr 3 oraz paru
                  innych panów przekonały mnie bardzo szybko, że jest to rodzaj bolszewików, a nie
                  partia demokratyczna w stylu zachodnim.

"bydło" jest typowym produktem tzw. polskiej radykalnej prawicy. Sam mam
                  przekonania prawicowo-liberalne, ale tacy ludzi jak bydło napawają mnie
                  obrzydzeniem, ponieważ przypominają mi dawnych członków NSDAP, których postawy
                  swego czasu studiowałem.
          • loppe oducz się niegrzeczności w nagłówkach 30.01.10, 15:52
            dewastujesz polską debatę publiczną takimi zachowaniami
            • loppe Cieszy że Michnik i Gazeta znów stają na straży 30.01.10, 15:53
              demokracji - stąd ten straszliwy przecież artykuł o PO na pierwszej
              stronie
            • maaac Prawda kole w oczy? 30.01.10, 16:01
              Głupca nie wolno nazwać głupim?
              Czy jak zamiast napisać coś "niegrzecznego" w tytule napiszę to w
              środku wiadomości to będzie lepiej?
              • loppe Niegrzeczność kole w oczy 30.01.10, 16:09
                Owszem, może się zdarzyć że trafnie ocenimy kogoś jako głupca, to
                niewielka sztuka, lecz.... mądry człowiek nigdy nie uczyni tego w
                nagłówku...
                • maaac Na dulszczyznę mnie nie namówisz. 30.01.10, 16:19
                  Nie mam najmniejszego zamiaru "ukrywać" moich poglądów chowając je
                  poza nagłówki. Jak kogoś uważam za durnia durniem go nazwę. Jedyne o
                  co możesz mnie prosić to o motywowanie swojej oceny. Dlaczego go
                  uważam za durnia napisałem wyżej.

PS. Mam nadzieje że pryncypialność w zakresie nagłówków stosujesz
                  wobec WSZELKICH osób? Mam sprawdzić czy to dotyczy każdego tematu?
                  Czy pominiemy to milczeniem?
                  • loppe Czy uważasz się za nieomylnego? 30.01.10, 16:24
                    To niezwykle ważne pytanie i dotyczy osądów które zawierasz w swoich
                    niegrzecznych nagłówkach.
                    • maaac Czy TY się uważasz za nieomylnego? 30.01.10, 16:35
                      Bo skąd takie podejrzenie wobec mnie?

I co to ma wspólnego z tezą, że ukrywanie swoich negatywnych opinii
                      w treści wypowiedzi zamiast pokazywania jej w nagłówku jest
                      nieomylnościa?

No i czymż dla ciebie jest nieomylnośc? Czy z tego powodu że wiem,
                      że jestem omylny nie wolno mi wypowiadać jakichkolwiek opinii?
                      • loppe no własnie 30.01.10, 16:41
                        to w kulturze stalinowskiej czyli w chamstwie obraża się 1 mądrego
                        byle 99 głupkom nie uszło na sucho, w naszej kulturze
                        śródziemnomorskiej człowiek kulturalny nie będzie wymyślał w
                        nagłówkach
                        • loppe Re: no własnie 30.01.10, 16:43
                          jedenaste - nie będziesz ubliżał w nagłówkach bo nie jesteś nieomylny
                          • maaac Re: no własnie 31.01.10, 08:49
                            loppe napisał:

> jedenaste - nie będziesz ubliżał w nagłówkach bo nie jesteś
                            > nieomylny
                            ????????????????????????????????????????????????????
                            Wybacz to jest chore. Nie w nagłówkach i tylko ja. Inni mogą.
                            Zresztą rozpisywałeś się dużo o "nieomylności", a spróbowałeś
                            chociaż zanegować powody dla którego nazwałęm jego głupkiem?
                            I jaka kultura "śródziemnomorska"? Znów jakiś atak halucynacji?
                    • maaac PS jak z tą pryncypialnością oceniania? 30.01.10, 16:38
                      Innych nagłówków?

Oceniasz każdego równie surowo czy wyłącznie dość
                      specyficznie "wybranych"?
              • loppe Re: Prawda kole w oczy? 30.01.10, 16:10
                maaac napisał:

> Głupca nie wolno nazwać głupim?

Doprawdy takie wielkie "PRAWDY" oznajmiać w nagłowku potrafi każdy
                dureń
                • loppe oczywiście w internecie 30.01.10, 16:12
                  bo już oko w oko z nim ...

żałośc, żałość
                  • maaac Re: oczywiście w internecie 30.01.10, 16:21
                    :)))

Hehehehehehehehe

Spoko. W oko w oko tak samo. To raczej mnie błyskawicznie
                    przepraszano przy takich okazjach.
                • loppe brakuje mi tu odpowiedzi....... 30.01.10, 16:25
                  maaac napisał:

> Głupca nie wolno nazwać głupim?

Doprawdy takie wielkie "PRAWDY" oznajmiać w nagłowku potrafi każdy
                  dureń
                  • loppe Re: brakuje mi tu odpowiedzi....... 30.01.10, 16:44
                    odpowiedzi nie będzie...
                    • maaac To twoja deklaracja? 31.01.10, 08:51
                      Bo jakoś pytania nie zadałeś.
            • bydlo_prof_wb Czasem i leniwca "nerwa sieknie"... 30.01.10, 16:33
              Nie wiem jaki tytuł po takich doświadczeniach jakie były moim udziałem w jednej
              tylko dyskusji z tym panem o ksywie "1410_tenrok" ty dałbyś, ale jak musiałem
              powiedzieć zdecydowanie stop temu potokowi chamstwa, agresji, braku kompetencji
              i wiedzy, a przede wszystkim uciekaniu od tematu głównego będącego przedmiotem
              dywagacji. Oto jakimi epitetami mnie obrzucono przy braku niemalże jakichkolwiek
              moich protestów i wzajemności w epitetach. Oceń sam:

indywiduum, kanalia o nicku "bydło.....", ta kanalia i ów bender, szkopski
              popleczniku, idioto, kmiotku, kanalio, euroosioł(?) bender, wasza gnojska
              kampania, jesteś podłą szmalcowniczą kanalią!, gnojku, jesteście bydlakami,
              indywiduum o nicku "bydło....", bender to idiota lub kretyn (niepotrzebne
              skreślić)!, piepprzenie w taki sposób jak ta kanalia, benderowi należy sie za
              to w ryj! Tobie zresztą też!

Poparte w dodatku brakiem jakiejkolwiek racji merytorycznej co wyczerpująco
              myślę uzasadnia mój gniew w sytuacji gdy ten bezczelniak bez żadnych krępacji ma
              ochotę na ciąg dalszy w dyskutowaniu ze mną. W praworządnym kraju w którym
              obowiązuje odpowiedzialność za wypowiedziane gdziekolwiek słowo nie zostałyby po
              nim nawet włosy.

Pozdrawiam
              • tw_wielgus Re: Aby dopełnić obrazu 30.01.10, 17:40
                należy w tym miejscu nadmienić jakim argumentami posługuje się
                internauta o nicku prof_bydło_wb:
                Słoma Ci z butów wychodzi, ręcznie Ci to wytłumaczę (szczególnie
                ulubiony zwrot profesora w stosunku do dam, barani łebie itd.. itd...
                W sposób szczególny brzmią te słowa ubolewania w ustach tego
                zakłamanego, obłudnego, toruńskiego hipokryty.

Pozdrawiam...;P
    • arctgx Chciałbyś wzorem PiS samych tzw. BMW 30.01.10, 11:39
      (biernych, miernych, ale wiernych). Zespół to nie tylko dominująca kasta (nie
      zawsze będąca liczbową większością) - to również wewnętrzna opozycja.
    • sympatyklewicy Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 11:39
      - Wstydzę się, to nie jest miłe - tak Antoni Mężydło opisuje swoje
      odczucia wywołane stylem działania posłów PO w komisji hazardowej. -
      Nadużywamy władzy - twierdzi.
      Nie myślałem że w PełO mogą znaleść się uczciwi ludzie !!!
    • sympatyklewicy Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 11:43
      samozwaniec1 napisał:

> Faceci z mozgiem Mezydly nie powinni poslami.Posel to czlonek
      > druzyny,Jesli nie potrafi grac w zespole i nie utozsamia sie
      > z nim - to do widzenia.Sa inne partie...
      Przerażające, jak trudno twardogłowym z PełO przyznać się do
      winy, "samozwaniec1" jest tego najlepszym przykładem ...
    • kruk51 Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 11:44
      Otóż jestem innego zdania ! Być posłem to nie znaczy grać w drużynie !
      Poseł to człowiek o wyrobionych poglądach politycznych i społecznych a
      przede wszystkim człowiek prawy ! Gdyby taki obraz malował się przy wy
      borze posła nie byłoby tyle skandali w sejmie. A my żylibyśmy normal
      niej. Właśnie ! Pan poseł Mężydło ma rację. Nadużywanie władzy w każ
      dym układzie życia politycznego społecznego, publicznego i duchownego jest
      dramatem nas Polaków. To jest zło numer jeden ! To dla tego my Po
      lacy źle się czujemy we własnym kraju. To że Premier Tusk jest bez wz
      ględny, bez uczuciowy ma swoje dobre strony. Na tym urzędzie nie mo
      żna mieć krewnych i pociotków. Obraz kraju winien mu być widoczny w
      ostrych, wyraźnych zarysach. Bez obłudy, włazidupstwa i kłamstwa. Co
      będzie dalej zobaczymy ?
    • piehemoth Toruński patafian 30.01.10, 11:48
      Ty jesteś tego jaskrawym przykładem, durniu toruński! Wstydź się tego, co
      toruńscy politycy robią województwu Kujawsko-Pomorskiemu, które de facto
      Bydgoszcz wywalczyła. Zaorać cię.
      • semeon Re: Toruński patafian 30.01.10, 13:05
        W jakimś sensie ten wywiad /w całości, a nie w skrócie GW/ koreluje
        z opiniami Zyty Gilowskiej przedstawionymi parę dni demu w jej
        wywiadzie w Rzeczpospolitej. A swoja droga to pan Mężydło tez nie
        jest święty. Niech przypomni sobie chociażby o preferowaniu /w
        sejmowej komisji infrastruktury/ mostu drogowego w Toruniu kosztem
        S5 i tym samym połączenia ósmego co do wielkości miasta w Polsce do
        sieci autostrad.
      • sympatyklewicy Re: Toruński patafian 30.01.10, 13:59
        piehemoth napisał:

> Ty jesteś tego jaskrawym przykładem, durniu toruński! Wstydź się
        > tego, co toruńscy politycy robią województwu Kujawsko-Pomorskiemu,
        > które de facto Bydgoszcz wywalczyła. Zaorać cię.
        Większość członków PełO to nawet do swoich posłów, którzy widzą zło
        panoszące się w tej partiii i chcą ostrzegać, nie potrafi się
        odnieść z odrobiną kultury ...
    • arctgx Po co Sejm, skoro posłowie pionkami? 30.01.10, 11:52
      Czy wybieramy 460 posłów tylko po to, aby służyli do wyrażania głosów małej
      kasty i zmuszeni byli ukrywać własne zdanie? Wystarczy jawnie tych kilkoro
      oligarchów.

Nawiasem, jeśli ktoś powie mi że nie w koalicji rządzącej nie zasiada 460
      posłów to niech tę liczbę zamieni na liczbę koalicjantów. Moje zdanie nie
      zmieni mimo to sensu.

Posłowie to ludzie, nie pionki. Nie każdy to rozumie, także poseł.
    • 12.12a1 Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 11:52
      Ten to ma pecha.Wyszedl z partii naduzywajacej wladzy i trafil do takiej samej.
    • tetradrachma Dmitrij, Twoje rozumowanie "o grze w druzynie" 30.01.10, 11:58
      ergo "bandzie" z demokracją i, społeczeństwem obywatelskim, ma niewiele
      wspólnego. Nadrzędną "misją i obowiązkiem" posła (reprezentanta ludu
      sensu largo) jest służyć społeczeństwu, a nie korporacji.
      • przemyslaw47 Demokracja?? 30.01.10, 15:47
        Obecna "elyty" zapatrzone są w demokrację przed II wojną światową.
        Tymczasem Patrick Buchanan powiedział cyt.-" do wybuchu wojny Polską
        rządziła junta polskich pułkowników".
        To ja skromnie pytam,..jaka to była demokracja?
        Czy junta wojskowa ma coś wspólnego z demokracją?
    • birkut44 Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 11:59
      Nie koniecznie trzeba być posłem na Sejm aby nie dostrzegać gołym
      okiem kombinacji członków PO i postępowania tych osobników jak
      ognaria. Kolesiostwo i koryto!!!
      • docie-kacz Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 12:10
        Tyle kłamstw ile w mediach w ciągu jednego dnia wypowiadają posłowie PiSu,to PO
        nie wymyśli przez cały rok.
        • velobit Nawet jak PiSowcy nie występowali w ogóle... 30.01.10, 13:06
          PO buduje swoją tożsamość jedynie na tym, że PiS jest gorszy. Czyli
          tak naprawdę na nienawiści do PiS. Dla NSDAP wszystkiemu byli winni
          Żydzi. Dla komunistów imperialiści, kułacy. To ten sam rodzaj
          socjotechniki. PiS nie jest super, ale miał też pecha, że rząd mógł
          utworzyć jedynie z Samoobroną i LPR. Większość oskarżeń z tamtego
          okresu nie potwierdziła się. Nie było więcej podsłuchów. Komisja
          naciskowa nic nie wykryła. Nie było nadużywania władzy. Z Ziobry nie
          udało się zrobić kozła ofiarnego. Zarzuty wycofano. Taka naprawdę
          marzy mi się partia nowego typu, która postawi sobie za cel
          maksymalne ograniczenie biurokracji i ilości przepisów. Na obecną
          chwilę za mniejsze zło uważam PiS, gdyż walczy z korupcją i
          przestępczością.
          • sympatyklewicy Re: Nawet jak PiSowcy nie występowali w ogóle... 30.01.10, 14:11
            velobit napisał:

> Na obecną chwilę za mniejsze zło uważam PiS, gdyż walczy
            > z korupcją i przestępczością.
            A właśnie tego boi się PełO ...
        • sympatyklewicy Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 14:06
          docie-kacz napisał:

> Tyle kłamstw ile w mediach w ciągu jednego dnia wypowiadają
          > posłowie PiSu,to PO nie wymyśli przez cały rok.
          Ty nie rozumiesz co to jest nadużywanie władzy, to jest coś o wiele
          bardziej obrzydliwego niż kłamstwo, chociaż PełO kłamie jak
          najęte ...
    • docie-kacz Mężydło i Gowin do kółka różańcowego?????????????? 30.01.10, 12:06
      Obaj srają we własne gniazdo,każdy z nich to du.a bez kręgosłupa.
      • sympatyklewicy Re: Mężydło i Gowin do kółka różańcowego????????? 30.01.10, 14:12
        docie-kacz napisał:

> Obaj srają we własne gniazdo,każdy z nich to du.a bez kręgosłupa.
        Oni was tylko ostrzegają, że jak się nie zmienicie to skończycie na
        śmietniku ...
    • tenar1 Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 12:06
      A dla mnie Mężydło jest wzorem polityka. Człowiek, który potrafi
      myśleć, który interes państwa stawia ponad interes partyjny.
      Gdyby takich ludzi nie było w partii republikańskiej w USA, świat
      nigdy nie usłyszałby o aferze Watergate.
      Niestety, takich ludzi w naszej polityce jest niewielu. Może jeszcze
      Andrzejewski, Borusewicz, Gowin, Olbrycht, Romaszewski, ...
      Najwięcej było w Polsce XXI, ale uczciwym trudno jest się przebić.
      Niesty, łatwiej takich ludzi znaleźć na poziomie lokalnym niż w
      parlamencie. Wiadomo, że szuje szybciej wypływają na wierzch.
      • docie-kacz Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 12:13
        Romaszewski najchętniej wydusiłby opozycję własnymi rękami,to ma być wzór.
        • sympatyklewicy Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 14:17
          docie-kacz napisał:

> Romaszewski najchętniej wydusiłby opozycję własnymi rękami,to ma
          > być wzór.
          Walczył o demokrację kidy ciebie może nie było jeszcze na świecie
          (chyba że nic o p. Romaszewskim nie wiesz), troszkę kultury i
          szacunku ...
      • thlalock Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 12:36
        Ha ha ha ha
        Romaszewski człowiekiem honoru! Skompromitowany autorytet prący tylko do władzy.
        Autorytet to on miał za komuny. Teraz logicznie nawet dwóch zdań nie potrafi
        powiedzieć. W polityce liczy się skuteczność we wprowadzaniu zmian na rzecz
        ogółu Polaków, czasem wbrew interesom grupowym. Pan Romaszewski zajmując się
        lustracją w wersji IV RP, a nie gospodarką, jest dla mnie dinozaurem post
        PRL-owskim, a nie politykiem na miarę XXI wieku.
        • tenar1 Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 19:43
          Jestem z pokolenia, które w dorosłość wchodziło wraz z nadejściem
          wolności. Może dlatego cały czas interesuję się polityką i pamiętam,
          który polityk co wyczyniał na politycznej scenie.
          Dlatego pamiętam, jak politycznie prostytuowali się Wałęsa,
          Małachowski, Cimoszewicz, Olszewski, Kaczyński, Dorn, cała galeria
          dawnych pecetowców, Komorowski, spora grupa dawnych "UDeków"; jak
          ordynarnie rozkradali państwo Schetyna i reszta gdańsko-wrocławskich
          liberałów, Olechowski, Wachowski, Miller, Lipiec i Lepper ze swoją
          bandą.
          Ale pamiętam też ludzi, którzy potrafili w kluczowych chwilach
          wznieść się ponad partyjne nakazy i interesy. I Romaszewski był
          jednym z nich.
    • ambl Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 12:08
      Politycy PIS tak na szczęście nie POstęPOwali,więc nie kłam pan panie Żenidło
      czy jak tam...Optymistyczne jest jednak to że co uczciwsze pełowiaki zaczynają
      się prostować,tak trzymać chłopcy!
      • sympatyklewicy Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 14:20
        ambl napisała:

> Optymistyczne jest jednak to że co uczciwsze pełowiaki zaczynają
        > się prostować,tak trzymać chłopcy!
        Jakby ich było więcej to może jeszcze by z tej partii coś było ...
    • donald_2005 To nie bezwzględność, tylko zasady 30.01.10, 12:08
      Dziwny dosyć jest pan Mężydło.
      To co ona nazywa "bezwzględnością" u Tuska jest świadectwem klasy
      tego człowieka. To naprawdę wielkie zalety polityka, że Tusk uważa
      że "że nie ma żadnych przyjaźni i namiętności w polityce". Tak
      powinno być.

• malgoska_k ---PO skonczy jak UW i KLD------------ 30.01.10, 12:09
      na smietniku historii ...
      • docie-kacz Re: ---PO skonczy jak UW i KLD------------ 30.01.10, 12:16
        Skończy nieprędko,ale na świeczniku historii.
      • maaac Re: ---PO skonczy jak UW i KLD------------ 30.01.10, 12:19
        Marzenie - bo PO to właśnie KLD.
        W dodatku bez sensu bo przestrogi Mężydły mówią o podążaniu Platformy
        nie na ten śmietnik w którym leży UD/UW tylko na ten, w który się
        obsuwa PiS.
      • sympatyklewicy Re: ---PO skonczy jak UW i KLD------------ 30.01.10, 14:22
        malgoska_k napisała:

> PO skonczy jak UW i KLD na smietniku historii ...
        To ci sami ludzie, oni się nie zmieniają, tylko partia zmienia
        nazwę ... ...
    • j-50 Mężydło to były pisior 30.01.10, 12:11
      Jak widać - nadal utyka na pisiora.
    • milu100 Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 12:12
      samozwaniec1 napisał:

> druzyny,Jesli nie potrafi grac w zespole i nie utozsamia sie z nim -
      > to do widzenia.Sa inne partie...

i to jest myslenie typowego POwca, kto nie znami to nasz wróg

to już było, komuna i jedna partia się skończyła, a Polacy nie dopuszczą do
      powtórki, Tusk miał racje rezygnując z prezydentury i tak nie miał szans, w
      nieskończoność Polaków nie da się ogłupiać

sukces PO wynika z innego stylu języka jakim ogłupiają społeczeństwo, jest
      bardziej strawny i przez to bardziej ogłupiający

• sympatyklewicy Re: Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 14:28
        milu100 napisał:

> sukces PO wynika z innego stylu języka jakim ogłupiają
        > społeczeństwo, jest bardziej strawny i przez to bardziej
        > ogłupiający
        Ale co bardziej inteligentni już się na PełO poznali ...
    • boykotka Wszechobecny wyścig szczurów 30.01.10, 12:13
      Społeczeństwo polskie nie składa się z samych szczurów; więcej
      powiem, ze ci, którzy nie chcą się utytłac tym politycznym łajnem po
      prostu nawet nie myślą o polityce. Nie oznacza to, że są głupi jak
      sugerujesz o pośle Mężydle, są po prostu uczciwi. Słowa piosenki
      Kaczmarskiego dość dobrze obrazują całą sytuację: "Dosyć sztywną mam
      szyję i dlatego wciąż żyję że polityka dla mnie to w krysztale
      pomyje"

samozwaniec1 napisał:

> druzyny,Jesli nie potrafi grac w zespole i nie utozsamia sie z
      > nim - to do widzenia.Sa inne partie...
      • albinnos Re: Wszechobecny wyścig szczurów 30.01.10, 12:19
        Pierwzdradzil kaczki,nie dostal ,czego sobie po tym judaszowskim
        czynie spodziewal no to przygotowuje wolte powrotna.Zapomnial o
        starej prawdzie: lubi sie zdrade ale nie zdrajcow.
      • maaac Wybacz ale jest na odwrót. 30.01.10, 12:22
        Polityka nie jest brudna sama z siebie. Politycy nie są kłamcami
        sami z siebie. To MY (jako społeczeństwo, wyborcy) taką politykę
        kształtujemy. Mając do wyboru uczciwego i kłamcę, złodzieja i
        krętacza wybierzemy tego ostatniego. Bo potrafi opowiadać piękne
        bajki.
        • maaac PS. do poprzedniego 30.01.10, 12:30
          :) zamiast otworzyć inne okienko powyższe wysłałem.

Jest jeszcze jeden mechanizm - choćby polityk był najuczciwszy
          zawsze się znajdzie mnóstwo takich co go błotem kłamstw obrzucą i
          jeszcze więcej takich co w te kłamstwa uwierzą. Osobiście
          wysłuchiwałem historie jak to dzięki koneksjom brat Buzka wykupuje
          olbrzymie tereny wokół mojego miasta. No i ludzie sobie tak ot to
          powtarzają. To, że Buzek nie ma, nigdy nie miał, nawet przyrodniego
          brata tak jak Miller nikogo nie interesuje.

Efekt? Połowa uczciwych ludzi jest eliminowana z polityki "naszymi
          głosami", druga połowa nigdy się do polityki nie zaangażuje albo
          szybko z niej ucieka by nie musieć znosić fałszywych oskarżeń.

Więc jak ktoś chce uczciwej polityki to najpierw niech się zastanowi
          dobrze na kogo głosuje, jacy to są NAPRAWDĘ ludzie (a nie tylko co
          głoszą kłamiliwie remiku.bz), czy to co obiecują jest dobre,
          naprawdę beą to realizować i czy MOŻNA to zrobić.

Druga rada - jak słyszysz opowieści o jakimś polityku że "coś
          ukradł" to temu co opowiada zadaj pytanie czy jego źródło wiedzy
          NAPRAWDĘ jest wiarygodne i czy on by chciał by i o nim ktoś
          opowiadał takie historie.
          • boykotka Re: PS. do poprzedniego 30.01.10, 13:07
            Mogłabym się zasadniczo zgodzić, z tym co napisałeś ale pominąłeś
            jeden zasadniczy aspekt jakim jest wpływ mediów na politykę oraz
            całkowite wyzucie dziennikarzy z jakichkolwiek odruchów etycznych.
            Zresztą etyki brakuje w każdym zawodzie.
            • maaac Re: PS. do poprzedniego 30.01.10, 16:11
              boykotka napisała:

> Mogłabym się zasadniczo zgodzić, z tym co napisałeś ale pominąłeś
              > jeden zasadniczy aspekt jakim jest wpływ mediów na politykę oraz
              > całkowite wyzucie dziennikarzy z jakichkolwiek odruchów etycznych.
              > Zresztą etyki brakuje w każdym zawodzie.

Fakt pominąłem, ale i w tym przypadku to juz nie "my" jako wyborcy
              ale "my" jako słuchacze kreujemy taką postać mediów.
              Nikt nas nie zmusza by oglądać, czytać, słuchać tych dziennikarzy,
              którzy zachowują się "nie etycznie". Takie medium powinno "padać" ze
              względu na brak zainteresowania.

No i jeszcze jedna sprawa. Nie przeceniałbym wpływu mediów na nasze
              decyzje polityczne. To nie media "zakazały" chodzić ludziom na
              spotkania przedwyborcze z kandydatami, na których mogli sami
              bezpośrednio przekonać się z kim mają doczynienia. Niestety to
              ludzie sami na nie nie chodzili dla tego zaprzestano ich
              organizowania. W zamian pojawiły się "wiece" i "jaramarki" czy
              inne "uroczystości" w czasie których już nie można było kandydata
              słuchać czy pytać, można było tylko zobaczyć jak "macha" do
              wyborców. Ale i to się skończyło potem były już tylko zamknięte
              imprezy dla "zwolenników" z machaniem i krzykami na rozkaz. Teraz
              już nawet i tego nie ma - jest era spotomani nie mającej nic
              wspólnego z tym czego będą dotyczyły wybory.

A wystarczyło chodzić na spotkania.... nie głosować na
              pierwszych "spotowych" naciągaczy. Wystarczyło... lepiej jednak
              głosować na kłamców, a potem rwać szaty z "czystym sumieniem", że
              politycy to kłamcy i znów nas oszukali.
              Jest to łatwiejsze bo myśleć nie trzeba i fajnie jest na kogoś
              innego zwalić całą winę.

PS. :) Nie to żebym twierdził, że Ty akurat tak czynisz. Jednak robi
              to taka przytłaczająca większość naszych "współsióstr i współbraci",
              że mamy to co mamy.
        • kist22 Re: Wybacz ale jest na odwrót. 30.01.10, 12:38
          I dlatego zawierzyłeś bezgranicznie rudemu
          • maaac Re: Wybacz ale jest na odwrót. 30.01.10, 12:46
            MEGA ROTFL.......

A skąd taki pomysł?????? :PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
        • sympatyklewicy Re: Wybacz ale jest na odwrót. 30.01.10, 14:31
          maaac napisał:

> Polityka nie jest brudna sama z siebie. Politycy nie są kłamcami
          > sami z siebie. To MY (jako społeczeństwo, wyborcy) taką politykę
          > kształtujemy. Mając do wyboru uczciwego i kłamcę, złodzieja i
          > krętacza wybierzemy tego ostatniego. Bo potrafi opowiadać piękne
          > bajki.
          Nigdy więcej PełO ...
    • sto100 Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 12:17
      to pora wracać do PiS.
    • ewa12321 Widze czarno przyszlosc koniecznych reform! 30.01.10, 12:26
      To, ze finansowa gospodarka kraju wymaga natychmiastowych reform, to
      chyba kazdy widzi. Kraj kroczy w kierunku niewyplacalnosci. Rzad
      chyba jednak dostrzegl taka koniecznosc, tego przykladem jest
      stopniowy demontaz wagi prezydenta i wczorajsza konferencja, na
      ktorej wskazano kierunek przyszlych reform (ZUS, NFZ itd).

Niestety wszystko wskazuje na to, ze nasza "demokracja" zniszczy
      wszelkie konieczne, choc bolesne dla ludzi reformy. Opozycja robi
      wszystko, aby do zmian nie doszlo, a i wewnatrz wlasnej partii
      takimi krytykami doprowadzi sie do oslabienia wladzy. Krytyka jest w
      porzadku, jak dlugo jest przeprowadzana we wlasnym gronie, a nie
      wyciagana na lamy prasy w celu uzyskania krotkiego momentu
      zainteresowania sie wlasna osoba mediow. Wewnatrz mozna drzec psy,
      na zewnatrz trzeba jednak prezentowac jednosc.

Mozna stac do premiera jak sie chce, ja tez moge to i owo mu
      zarzucic, ale jest to jednak przez narod wybrany premier i nalezy
      akurat teraz zrobic wszystko, aby reformy sie udaly. Nawet jezeli
      oznacza to, ze politycy innych orientacji musza pewne zmiany takze
      wbrew swoim liniom popierac. Jednakze zamiast zainteresowac sie
      mozliwoscia wyciagniecia kraju na prosta, zaczely sie podchody,
      opluwania i torpedowanie kazdej propozycji. Dzis moze jestesmy
      zielona wyspa na mapie Europy, ale juz niedlugo nie bedziemy
      posiadali zadnego pozytywnego parametru gospodarczego i na zmiany
      moze byc za pozno. I to nie dlatego, ze reform nikt nie chcial,
      tylko ze wewnetrzne spory zablokowaly wszelkie ich mozliwosci.

Musze stwierdzic, ze kraj nie dorosl do demokracji, nikt nie chce
      spojrzec poza kraj swojego talerza, dlatego tez uwazam, ze dzis
      zdecydowanie wiecej szans na realizacje zmian przynioslaby dyktatura
      a nawet zamordyzm.

To juz nie pierwszy raz w historii tak pojmowana demokracja
      sprowadzi tylko nieszczescie.

• sympatyklewicy Re: Widze czarno przyszlosc koniecznych reform! 30.01.10, 14:39
        ewa12321 napisała:

> dlatego tez uwazam, ze dzis zdecydowanie wiecej szans na
        > realizacje zmian przynioslaby dyktatura a nawet zamordyzm.
        PełO do tego zmierza, ale to już przerabialiśmy i dobrze nie było,
        może jesteś za młoda i nie pamiętasz ...
      • tenar1 Re: Widze czarno przyszlosc koniecznych reform! 30.01.10, 19:55
        Ewa, czytam i oczom nie wierzę!
        Dziecko, wróć do szkoły na lekcje historii. Sprawdź, jak się kończył
        każdy autorytaryzm. Nawet ten wynikający z najszlachetniejszych
        pobudek.

A największym zagrożeniem dla koniecznych reform są niektórzy obecni
        ministrowie. To nie opozycja próbuje rozmontować reformy emerytalne.
        I to nie opozycja kombinuje jak koń pod górę, jak przy pomocy
        kreatywnej księgowości zmniejszyć dług publiczny.
        • ewa12321 Re: Widze czarno przyszlosc koniecznych reform! 31.01.10, 01:22
          Historie przerabiam w ta i spowrotem, bynajmniej nie ta szkolna.
          Nie widze, niestety, mozliwosci przeprowadzenia reform. Aby
          cokolwiek moc przeprowadzic, partia rzadzaca powinna miec wiekszosc,
          a to sie nie uda. W przeciwnym przypadku trzeba wchodzic w koalicje
          z jakims partneren, zazwyczaj jest to partner niewielki, bo wtedy
          partia wygrywajaca wybory nie musi oddawac zbyt duzo stolkow. Juz po
          krotkim czasie zaczynaja sie w koalicji niesnaski, w koncu kazdy
          chce utrzymac swoj elektorat i nie stracic twarzy.
          Prawem opozycji jest niezmienna krytyka, wiec sila rzeczy nie nalezy
          oczekiwac jakiejkolwiek pomocy w reformach.

Dlatego uwazam, ze madry dyktator, potrafiacy zebrac wladze w swoje
          rece, ma wieksze szanse na dokonanie jakichkolwiek zmian, niz
          demokratycznie wybrany zlepek kilku ugrupowan, gdzie kazdy ciagnie w
          swoja strone. Do demokracji trzeba dorosnac, Polska jest jeszcze
          dosc daleka od tego. Od czasu obalenia strego ustroju nie slysze nic
          innego, jak tylko klotnie, malo rusza sie do przodu, ze strachu, ze
          nastepne wybory moga byc przegrane, odsuwa sie niepopularne zmiany
          na bok.
          Jest chyba jasne, ze reformy, o ktorych pisze, musza byc bardzo
          dotkliwe, jezeli maja byc skuteczne. Drobne zmiany typu alibi nie
          wyciagna kraju z obecnej sytuacji. Historia pokazala jednak, ze
          naprawde powazne zmiany odbierane sa w Polsce zle i wywoluja niemale
          zamieszki, w efekcie ktorych ze zmian sie rezygnuje.

Mozna oczywiscie probowac stosowac metode konsultacji spolecznych:
          komu zabrac, komu dodac. Ale nie widze praktycznej mozliwosci
          przeprowadzenia takowej, bo kto ma z kim rozmawiac? Wiec znow bedzie
          tak, ze ci, ktorym trzeba bedzie odebrac, beda szli na barykady.
          Beda to oczywiscie ci duzi i mocni. Nie beda sie bronic slabi i
          niezorganizowani. Na koncu na pozycji straconej pozostana starzy,
          chorzy i biedni. To oni beda dzwigali gros zmian, ale nawet wtedy
          nie wystarczy to do jakiego takiego zalatania deficytu.

Utrzymanie deficytu ponizej 55% PKB bedzie wymagal duzych ofiar.
          Brak mi wiary, ze to w takiej sytuacji, jaka jest obecnie, sie uda.
          Nie wierze, ze w obecnym stanie finansowym gospodarki, przy ogolnej
          stagnacji, takze partia opozycyjna mialaby lepsze wyniki. Bo rowniez
          ona nie podaje, oprocz krytyki, zadnych sensownych propozycji.

Jest naturalnie trudno powiedziec, ze nie mozna sprostac wszystkim
          oczekiwaniom obywateli, bo kraj na to jest zbyt biedny. Nikt z
          rzadzacych nie powie, ze do osiagniecia poziomu niektorych krajow
          zachodnich jest jeszcze daleko. Kazdy chce miec wszystko dzis, to
          normalne. Jak to sie nie udaje, wychodzimy na barykady, tym sie w
          koncu zawsze chelpilismy. Ale wlasnie ta przywara jest tu wada, a
          nie zaleta.
          Dlatego nadal uwazam, ze konieczne reformy nie udadza sie w sytuacji
          pelnych swobod obywatelskich.

W szkole uczono nas z duma, jakim to bylismy prekursorem we
          wprowadzaniu demokracji w Europie. Tak przynajmniej bylo za moich
          czasow szkolnych, a te leza juz dlugo za mna (to odpowiedz na post
          powyzej). Natomiast ja uwazam, ze wlasnie ta szeroko pojmowana
          demokracja przyczynila sie do wszystkich pozniejszych kataklizmow,
          jakim ulegla Polska. W tym samym czasie duzo slabsze od Polski kraje
          mialy silna wladze centralna, bynajmniej nie demokratyczna i z
          perspektywy czasu trzeba stwierdzic, ze wyszlo im to na dobre.

Czy obecni ministrowie sa dobrzy, czy nie, nie chce tu komentowac.
          Jakby nie bylo, wybory byly przeciez wolne, wiec taka jest wola
          ludu. Rowniez w poprzednim rzadzie bylo sporo zle obsadzonych
          stolkow ministerialnych.

Co do kreatywnej ksiegowosci, to moge tylko nadmienic, ze stosowana
          jest ona takze w innych panstwach, o ile sa takie mozliwosci. Jak
          dlugo panuje prosperita, tak dlugo nie trzeba siegac do takich
          trickow. Ale w przypadku recesji jest to, niestety, powszechne. Jest
          to jednak w pewnym sensie zrozumiale, ktory rzad informuje swoich
          obywateli o prawdziwym stanie rzeczy? Takze kraj, w ktorym mieszkam,
          robi podobnie. Musze tez stwierdzic, ze wiekszosc ludzi nie chce
          zreszta znac prawdziwego stanu rzeczy.

Kreatywna ksiegowosc ma jednak swoje granice i zapowiedz rzadu o
          planowanych reformach jest dowodem, ze te granice zostaly osiagniete.
          Zrzucanie na obecny rzad winy za aktualna sytuacje jest tez
          nieporozumieniem. Prosze mi przypomniec, ktory to rzad przechwycil
          swego czasu kapital, odkladany na poczet przyszlych emerytow, przez
          ZUS? Wtedy tez trzeba bylo latac dziury budzetowe. Tylko pozniej
          doszlo do galopujacej inflacji i ZUSowi juz nigdy tych pieniedzy
          nie zwrocono. Problem ciagnie sie do dzis. Polska juz takich
          pieniedzy nie ma, wiec trzeba szukac innych mozliwosci, np. sprzedac
          reszte majatku. A co potem?

Takie podbieranie funduszy emerytalnych jest zreszta dosc chetnie
          stosowane takze w innych krajach. Niedawno ratowala sie w ten sposob
          Argentyna, teraz podobnie odbywa sie na Wegrzech.
    • almagus Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 12:27
      Do konta lewicy prawica się liczy!
      Kościół bez podatku, koszt łapówki zadatku.

Ależ Wysoki Uwiądzie.
      Ja z biedy w wolskim rządzie.
      W imieniu biednych ludzi.
      Twardo rząd się trudzi.

Ja nie mam konta w kraju.
      Gdzieś w podatkowym raju.
      Żadne konta lewicy.
      To zbadali prawnicy.

Nie kupi mnie za stówkę.
      Lecz za solidną łapówkę!
      Byle często mała kwota.
      Wzór Rydz Ryja, Paliknota!

Z czasem z ziarnka do ziarnka.
      Uzbiera się cała miarka.
      Przez nadmiar byłem w kłopocie.
      Więc pieniądz w lewym obrocie.

Setki wygranych w kasynie.
      Sponsorzy żonie Marynie.
      Handel antyki, obrazki.
      Tak rosło z bożej łaski.

Telewizja, szkoła jadu.
      Pieniądze spoza układu.
      Pod kryptonimem stoczniowcy.
      Skubanie wiernej owcy.

Jaki tam znowu podatek?
      Ja cierpię na niedostatek.
      Ja sponsoruję dotacje.
      Rządu na me aberracje.

www.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Q
    • thlalock Mężydło = 5 kolumna 30.01.10, 12:28
      Po co było brać byłego PiS-iaka w swoje szeregi?
      I tak platforma ma już problemy z własnym Gowinem.
      • sympatyklewicy Re: Mężydło = 5 kolumna 30.01.10, 14:42
        thlalock napisał:

> Po co było brać byłego PiS-iaka w swoje szeregi?
        > I tak platforma ma już problemy z własnym Gowinem.
        Dostał najwięcej głosów w swoim okręgu, pociągnął PełO do góry ...
    • ft-35 Poseł PO: Nadużywamy władzy. Wstydzę się tego 30.01.10, 12:29
      Panie Mężydło no wreszcie się Pan przekonał jak to jest w PO.
      Powinien Pan być w PiS
    • aa_6 Jeśli A. Mężydło rzeczywiście mówi to, co 30.01.10, 12:36
      myśli, to wstydzę się za jego poziom umysłowy. Poza tym jak prawnik
      może kwestionować działania M. Sekuły mające charakter wyłącznie
      formalno-prawny, a nie polityczny, na co zwrócił uwagę również D.
      Tusk jako polityczny realista wyraźnie oddzielając te dwie kwestie?
      Uważam, że PO nie powinna przyjmować w swoje szeregi takich osób, bo
      kompromitując siebie, kompromitują ją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka