nieudonek 09.05.10, 13:28 Wyzwolili? Chyba zniewolili. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pazdzioszek2010 "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:28 > Eurodeputowany Sojuszu Wojciech Olejniczak uważa, że znicze na > cmentarzach żołnierzy radzieckich powinniśmy zapalać co roku. > Zaznaczył, że trzeba pamiętać o tych, którzy wyzwolili Polskę. Ładne mi wyzwolenie! Ten Olejniczak to albo komuch, albo ignorant, albo mieszanka obu. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:38 pazdzioszek2010 napisał: > > Eurodeputowany Sojuszu Wojciech Olejniczak uważa, że znicze na > > cmentarzach żołnierzy radzieckich powinniśmy zapalać co roku. > > Zaznaczył, że trzeba pamiętać o tych, którzy wyzwolili Polskę. > > Ładne mi wyzwolenie! Ten Olejniczak to albo komuch, albo ignorant, albo mieszan > ka obu. Wiesz, na prawym skrzydle ostatnio zrobiło się modne stawianie znaku równania pomiędzy okupacją hitlerowską a wczesnym, a nawet późniejszym PRLem. Uważam to za dosyć prymitywny zabieg - czysto demagogiczny. Jeżeli nie wierzysz opracowaniom i badaniom na ten temat, uważasz je za "elytarne", a ich twórców za lewacką hołotę - sięgnij do źródeł, ale na początku, bo to najprościej - porozmawiaj ze świadkami naocznymi. Oni ci wytłumaczą, dlaczego to było wyzwolenie i dlaczego nie ma znaku równania pomiędzy tymi dwoma "okupacjami" i nie będzie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnymajdanek Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:44 1. ludzie wtedy uważali to za wyzwolenie bo myśleli ze sami będą mieli wpływ jak ustrój zapanuje po wojnie, lecz się rozczarowali 2. AK od samego początku wiedziała ze sowieci nie przynieśli wyzwolenia tylko kolejna okupacje kraju 3. tak samo teraz USA robi, podbija inny kraj i wmawia im ze przynosi im wyzwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:31 jedwabnymajdanek napisała: > 1. ludzie wtedy uważali to za wyzwolenie bo myśleli ze sami będą mieli wpływ ja > k > ustrój zapanuje po wojnie, lecz się rozczarowali > > 2. AK od samego początku wiedziała ze sowieci nie przynieśli wyzwolenia tylko > kolejna okupacje kraju > > 3. tak samo teraz USA robi, podbija inny kraj i wmawia im ze przynosi im wyzwol > enie. #### Mimo wszystko życie w PRLu było nieporównywalne do życia pod okupacją niemiecką. Równanie tego to DEBILIZM umysłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
koszerny51 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 15:58 ereta napisał: > jedwabnymajdanek napisała: > > > 1. ludzie wtedy uważali to za wyzwolenie bo myśleli ze sami będą > mieli wpływ ja > > k > > ustrój zapanuje po wojnie, lecz się rozczarowali > > > > 2. AK od samego początku wiedziała ze sowieci nie przynieśli > wyzwolenia tylko > > kolejna okupacje kraju > > > > 3. tak samo teraz USA robi, podbija inny kraj i wmawia im ze > przynosi im wyzwol > > enie. > #### Mimo wszystko życie w PRLu było nieporównywalne do życia pod > okupacją niemiecką. Równanie tego to DEBILIZM umysłowy. prosty czlowieczku,nie rzucaj wyzwiskami.Polska nie poszla nigdy na wspolprace z Niemcami i w tym lezy problem "jakosci" okupacji.Mordowanie polskiej inteligencji,zeslania, konfiskata majatkow,grabienie calego kraju,oraz zainstalowanie w Polsce zydowskiego rezymu i zydowskiego aparatu terroru itd.nie brzmi to dobrze.Okupacja niemiecka przebiegala w atmosferze wojny,gdyby Polacy poszli na wspolprace,byloby niegorzej niz w Norwegii itd. Odpowiedz Link Zgłoś
pisdant Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:36 zniewolenie to zniewolenie. Nie wazne jakimi sordkami i w imie jakiej idei. Jesli niemcy na nas ponownie najechali, ruscy tez wraz znimi, to nie ma róznicy. Ruscy to totalitarysci, którym nasze ziemie zawsze sie podobały i chcieli je miec! Bo tu Bóg mieszka i prawdziwa miłośc, a oni tego u siebie nie mają. Chcieli zagarnąć nasze tereny i zniiszczyc wsyztskich polaków-tylko my, z Panem Jezusem nie dalismy sie nigdy, bo wiara nas niosła. Teraz tez księża mówią, ze Bóg musi nam pomóc,nim uległe władze oddzadzą kraj w ręce rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
anty-idiot Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:53 A mówią, że analfabetyzm w Polsce został wytrzebiony, jakieś plotki.. Odpowiedz Link Zgłoś
pazdzioszek2010 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:35 > Wiesz, na prawym skrzydle ostatnio zrobiło się modne Nie należę do żadnych skrzydeł, nie interesuję się polityką i nade wszystko nie ulegam modom. Tyle w kwestii Twoich niedojrzałych i zideologizowanych prób klasyfikowania ludzi. > stawianie znaku równania pomiędzy okupacją hitlerowską a wczesnym, a nawet > późniejszym PRLem. A ja postawiłem? Ja tylko mówię, że ciężko to nazwać wyzwoleniem. Zamiast odsyłać mnie do opracowań i badań, sam sobie może jakieś poczytaj (na przykład na temat UB czy Informacji Wojskowej) i bądź łaskaw przestać mi wpierać, że Polska była wolnym krajem (a takim chyba powinna być, skoro - jak twierdzisz - nastąpiło wyzwolenie), bo nie była. Polska, jako państwo satelickie, była ściśle zależna od Związku Sowieckiego, który zainstalował tu na wpół totalitarny system: z jednopartyjnym systemem sprawowania władzy, policją polityczną (stosującą, jak się domyślasz, niezbyt przyjemne metody), propagandą, cenzurą prewencyjną, więźniami politycznymi i tak dalej. Jeśli temu zaprzeczasz, to jesteś na bakier z faktami, które to fakty z natury rzeczy nie mogą być ani prawicowe, ani lewicowe. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 15:46 papierowe, banalne argumenty: zło jest złem - ot, Amerykę odkryłeś, gratuluję.:))i to złem byli wszyscy "Ruskie". jeżeli nie widzisz różnic pomiędzy okupacją niemiecką 39 a PRLem to proponuję rozpocząć od najprostszych faktów i porównać obydwa systemy w Polsce przyglądając się nastąpującym obszarom: hymn narodowy, flaga narodowa, siły zbrojne kraju, szkolnictwo, szkolnictwo wyższe, kultura, /publiczne wykonania F.Chopina (hihi)/,rząd, media masowe (radio/TV),jakość i ilość rzeczywistych represalii(porównanie), współdziałanie/kolaboracja polskiego społeczeństwa, arena międzynarodowa, granice państwa, język urzędowy etc.etc. Zapraszam.:) PS i nie obrażaj się. pisałem o prawym skrzydle, bo taką wizję lansuje publicystyka prawicowa w tym kraju i jej polityczne idole. nie miałe na myśli Ciebie explicite.:) Odpowiedz Link Zgłoś
lawyer_pl Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 16:40 Nie było żadne wyzwolenie. Jesli "wyzwoliciel" najpierw w sojusz z naszym wrogiem zajmuje pol kraju (17.09.39 r. - pamietasz?), a potem "wyzwala" kraj instalujac w nim swoje wojska, sila narzuca lojalne wobec sie (kalaborujace) wladze i morduje resztki naszej inteligencji to takie postepowanie trzeba nazwac wprost - DRUGA okupacja! Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 10.05.10, 21:31 okupacja za sprawą własnych obywateli? ciekawy pogląd. oczywiście obydwa systemy były totalitarne (bolszewizm do 56go roku) ale z niemiecką okupacją Polski ni jak tego porównać się nie da, a naciąganie i stawianie między tymi okupacjami znaku równości to moim zdanem czysta demagogia i tanie politykierstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 Masz rację! 09.05.10, 13:55 Nie ma za co dziękować Sowietom, choć ich 600.000 spoczywa w Polskiej Ziemi - wszak nie my ich zapraszaliśmy. Lepiej podziękować Francuzom i Anglikom którzy pomimo zaproszeń nas nie najechali. I dobrze bo może musielibyśmy Kaczyńskiego pochować w Paryskim Panteonie a nie na Wawelu? Tylko po co on by miał lecieć do Smoleńska gdyby nie było Katynia? Co byśmy - biedni Polacy - świętowali, gdyby Front Zachodni rozwalił armię hitlerowską a Rosja nie zdążyła 17 września 1939 zająć wschodniej części Rzeczpospolitej? Nie było by Powstania Warszawskiego, Rządu Londyńskiego - nie byłoby Smoleńska bo nie byłoby Katynia. Nie byłoby także Jałty... To dopiero byłaby tragedia narodowa - nic do świętowania, żadnych zniczy, żadnych cmentarzy wojennych i obozów koncentracyjnych... STRASZNE! CHWAŁA WAM FRANCUZI I ANGLICY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Masz rację! 09.05.10, 14:22 jot-es49 napisał: > Nie ma za co dziękować Sowietom (...) Łajdacki post, pokazujący kompletną nieznajomość historii. Czy taka "wiedza" obecnie obowiązuje na podkościelnej prawicy? Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 Re: Masz rację! 09.05.10, 14:34 babaqba napisała: > jot-es49 napisał: > > > Nie ma za co dziękować Sowietom (...) > > Łajdacki post, pokazujący kompletną nieznajomość historii. Czy taka > "wiedza" obecnie obowiązuje na podkościelnej prawicy? Ja niestety z całą powagą i odpowiedzialnością zarzucam Ci brak umiejętności czytania, że już o myśleniu nie wspomnę. Gratuluję znajomości konwersacji nie wspominając o znajomości historii! Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Ten tez ... 09.05.10, 22:17 ...ma tak wiele do powiedzenia, ze az musial post "napisac"! "Lajdacki tekst" powiadasz? Czy ty czlowieku kiedykolwiek slyszales o czyms takim jak ironia? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Masz rację! 09.05.10, 14:32 Za co chwała Anglikom? Za Teheran i Jałtę. Coś Ci się pomyliło. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-es49 Re: Masz rację! 09.05.10, 14:52 Mnie czy Polakom! Prawdziwym Polakom! Tym, którzy bluźnią przeciw Rosjanom a lezą w brudną, ciemną dziurę poniżej pleców Zachodowi. Przeczytaj uważnie raz jeszcze - tym razem ze zrozumienie. To był z mojej strony sarkazm! Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper No naprawde nie kumaja... 09.05.10, 22:14 Ludzie czytajcie mniej Faktow i innego badziewia, to moze kiedys zaczniecie trawic troche zakrecone teksty. Chwala Anglikom i Francujom za to ze nam nie pomogli, inaczej nie bylo by w tym umeczonym kraju czego swietowac. A swituje sie u nas w wiekrzosci katastrofy narodowe. Zrozumieli, czy nadal nic nie swita? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:27 pazdzioszek2010 napisał: > > Eurodeputowany Sojuszu Wojciech Olejniczak uważa, że znicze na > > cmentarzach żołnierzy radzieckich powinniśmy zapalać co roku. > > Zaznaczył, że trzeba pamiętać o tych, którzy wyzwolili Polskę. > > Ładne mi wyzwolenie! Ten Olejniczak to albo komuch, albo ignorant, albo mieszan > ka obu. ### Palant jesteś Ty. Wyzwolili spod Niemców, A Związkowi Radzieckiemu sprzedali nas Alianci Zachodni. Odpowiedz Link Zgłoś
pazdzioszek2010 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:47 > Palant jesteś Ty Przełknę każdą obelgę, więc nie wysilaj się. > Wyzwolili spod Niemców, A Związkowi Radzieckiemu sprzedali nas Alianci Zachodni. To nie jest tak do końca. Istotnie, pewna wina jest po stronie aliantów, ale Związek Sowiecki (pozwolisz, że jednak posłużę się tym właśnie wariantem) był ostatecznie podówczas krajem, z którym wszyscy musieli się liczyć, chyba nie zaprzeczysz. Przedstawianie Stalina jako naiwnej kukiełki w rękach złych aliantów jest tyleż śmieszne, co nieuczciwe. W rzeczywistości ZSRS był mocarstwem o zapędach imperialnych i wpływy w Europie leżały w ich interesie, przecież nie zrobili tego z dobroci serca, na litość! Inna sprawa, że polegli żołnierze Armii Czerwonej sami byli do pewnego stopnia ofiarami reżimu, który ich stworzył. Ani Hitler, ani Stalin (który nawiasem mówiąc sam miał pewien udział w wybuchu tej wojny) specjalnie ich nie oszczędzali, a mimo to walczyli rzeczywiście z ogromnym poświęceniem, więc pewien hołd im się należy. Ale tylko przy wspomnianych wcześniej zastrzeżeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 15:53 Pewna wina po stronie aliantów? Kolosalna wina. 3 września 1939 r. mogli wyeliminować powód wkroczenia ZSRR: >>>Manifestacja radości przed ambasadami Wielkiej Brytanii i Francji w związku z przystąpieniem obu sprzymierzeńców do wojny z Rzeszą "wystrzeliła z serca, z wolnej woli Warszawy" - pisał "Kurjer Poranny". W niedzielne południe 3 września 1939 r. jeden z przechodniów wbiegł nagle na środek skrzyżowania Alej z Nowym Światem, wzniósł rękę w górę i krzyknął: - Stać, stać! Przed chwilą słyszałem przez radio mowę Chamberlaina! Anglia wypowiedziała wojnę Niemcom! W ten sposób Warszawa oraz reporter popularnej gazety "Dobry wieczór! Kurjer Czerwony" dowiedzieli się, że sojusznicy nie zostawią Polski na pastwę "współczesnych Hunów Europy". Przechodnie spontanicznie skierowali się pod ambasadę brytyjską, która mieściła się przy Smolnej. "Od skrzyżowania z alejami Jerozolimskimi po przecięcie z ul. Chmielną kolebał się potężny tłum. Nie policzyć ile tysięcy" - relacjonował "Kurjer Poranny" - "a przecie stało się to w kilka minut po sygnale z mikrofonu". Parkan otaczający budynek oblepiony był ludźmi, nie milkły wiwaty na cześć niezwyciężonej armii Jego Królewskiej Mości. Wkrótce, jak podawał "Kurjer Warszawski", "na balkonie ambasady ukazał się ambasador Wielkiej Brytanii sir H.[oward] W. Kennard w towarzystwie p. ministra spraw zagranicznych [Józefa] Becka". Owacje się wzmogły, a szef polskiej dyplomacji dobitnie stwierdził: "Anglia nie zawiedzie się na Polsce, tak, jak i Polska nie zawiedzie się na Anglii. Jeśli ktoś będzie miał rozczarowanie, to na pewno nie my". Nie milkły oklaski i okrzyki. Bo czas na odsiecz był najwyższy: od trzech dni toczyła się wojna, Niemcy zajęli już Górny Śląsk i Podhale, Pomorze zostało odcięte od reszty kraju, cały czas mężnie broniło się Westerplatte. "»Niech żyją bohaterowie z Westerplatte« - woła z entuzjazmem lud Warszawy i powtarza bezustannie ten okrzyk." A o piątej po południu obiega stolicę wieść, że i Francja "siostrzyca" opowiedziała się po stronie walczącej Polski. I wnet "ludność stolicy żywiołowo manifestowała przed gmachem ambasady francuskiej i konsulatem francuskim w al. Frascatti. Wielotysięczne tłumy manifestantów wznosiły okrzyki na cześć armii polskiej i francuskiej" - pisała "Polska Zbrojna". Ambasadę dosłownie zasypano naręczami kwiatów, a wzruszony ambasador francuski Leon Noel powiedział wysłannikowi "Kurjera Warszawskiego": "Nie jesteście już osamotnieni, lecz macie za sobą Francję oraz Imperium Brytyjskie wraz z ich niewyczerpalnymi zasobami ludzkimi i materialnymi oraz całą ich potęgą". A brytyjski dyplomata dodawał: "Brutalna i niesprowokowana napaść, jakiej Polska stała się przedmiotem, oburzyła mnie do głębi. Jestem pewny, że Polska, Wielka Brytania i Francja zwyciężą wspólnie agresora i że przywrócimy światu spokój i sprawiedliwość." "Jak się Polacy z Anglikamy i Francuzamy za ręce wezmą, marne twoje widoki" - przestrzegał Wiech Adolfa Hitlera w swoim codziennym felietonie na łamach "Dobrego Wieczoru". "Bo uważasz pan, Anglik zimnemy nerwamy się odznacza. Jes, jes - na wszystko mówi, i parasolem się ogania, jak mu kto podgrymasza, ale jak raz parasol do szafy zamknie, pałasz sobie przypnie, za karabin złapie, to już leje nie gorzej od Polaka." Euforia trwała. Po raz pierwszy w ciągu ostatnich trzech dni warszawiacy mogli zasnąć spokojnie. Z nadzieją, że ten koszmar niebawem się skończy…<<< Odpowiedz Link Zgłoś
33qq "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:28 Posłanka PiS Elżbieta Jakubiak podkreśla, że Polacy zawsze darzyli szacunkiem groby radzieckich żołnierzy. Dlatego - w jej opinii - Polacy mogą tego dnia zapalić znicze albo wybrać inny wariant. Zauważyła, że Polacy nigdy nie niszczyli grobów, a nie lubili pomników symbolizujących Armię Czerwoną. Dziękuję pani posłance za pozwolenie, to miłe z jej strony. A co do niszczenie, w moim mieście nie tylko niszczono, ale i zlikwidowano pomnik z nazwiskami żołnierzy wyzwalających okolice i gwiazdą na czubie. To pewnie one tak kłuła w oczy naszych lokalnych patriotów. Rosjanie zaczynają powoli odkłamywać swoją historię, my budujemy legendy Odpowiedz Link Zgłoś
vince11 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:45 33qq napisał: > > Dziękuję pani posłance za pozwolenie, to miłe z jej strony. > A co do niszczenie, w moim mieście nie tylko niszczono, ale i zlikwidowano > pomnik z nazwiskami żołnierzy wyzwalających okolice i gwiazdą na czubie wydaje mi sie ze twoja gwiazda na czubie ciagle swieci Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:36 vince11 napisał: > 33qq napisał: > > > > > Dziękuję pani posłance za pozwolenie, to miłe z jej strony. > > A co do niszczenie, w moim mieście nie tylko niszczono, ale i > zlikwidowano > > pomnik z nazwiskami żołnierzy wyzwalających okolice i gwiazdą na > czubie > > > wydaje mi sie ze twoja gwiazda na czubie ciagle swieci #### Za to w Twojej głowie ciemno od głupoty! Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 15:44 Brawo, toś błysnął! Odpowiedz Link Zgłoś
dingdong Trzeba Im oddac szacunek... 09.05.10, 13:28 Ktory im sie bez watpienia nalezy... Odpowiedz Link Zgłoś
vince11 Re: Trzeba Im oddac szacunek... 09.05.10, 13:41 dingdong napisał: > Ktory im sie bez watpienia nalezy... jak nie masz nic madrego do powiedzenia, nie zabieraj glosu Odpowiedz Link Zgłoś
dingdong Re: Trzeba Im oddac szacunek... 09.05.10, 13:52 wrecz przeciwnie, jestem wielkim przeciwnikiem idiotycznych polskich zwrotow. W tym przypadku "madry glupiemu ustapi". Dlategi ci balwanie nie odpuszcze... W jakim jezyku baranie piszesz? Heh? Moze zamiast vince powinienes byc otto albo hans. Spadaj juz, idz kopac dol i nie wylaz z niego... Odpowiedz Link Zgłoś
beria_lawrientij Re: Trzeba Im oddac szacunek... 09.05.10, 14:05 dingdong napisał: > wrecz przeciwnie, jestem wielkim przeciwnikiem idiotycznych polskich zwrotow. W > tym przypadku "madry glupiemu ustapi". Dlategi ci balwanie nie odpuszcze... > W jakim jezyku baranie piszesz? Heh? Moze zamiast vince powinienes byc otto alb > o hans. > Spadaj juz, idz kopac dol i nie wylaz z niego... smierdzisz Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Trzeba Im oddac szacunek... 09.05.10, 15:45 dingdong, słyszałeś o interpunkcji? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Trzeba Im oddac szacunek... 09.05.10, 14:37 vince11 napisał: > > dingdong napisał: > > > Ktory im sie bez watpienia nalezy... > > jak nie masz nic madrego do powiedzenia, nie zabieraj glosu ### O Sobie piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
maniek2001 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:33 No się musisz synu jeszcze pouczyć historii... Odpowiedz Link Zgłoś
niekandydujacy_niepolityk "Trzeba pamiętać o tych, co gwałcili" 09.05.10, 13:35 Myślę, że Komorow powinien wręczyć odznaczenia szczególnie tym, którzy wkraczając do Polski zgwałcili najwięcej kobiet. Przecież odnieśli nieocenione zasługi w odbudowaniu wyniszczonej wojną populacji... Odpowiedz Link Zgłoś
melog65 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co gwałcili" 09.05.10, 13:56 W wielomilionowej armii zawsze znajdą się kryminaliści. W polskiej również. Lepiej byłoby gdyby zostali Niemcy? Bo na aliantów zachodnich liczyć raczej nie moglibyśmy. To nie oni pokonali Niemców tylko ZSRR. Wystarczy porównać liczbę żołnierzy Niemieckich na Froncie Wschodnim z liczbą ich żołnierzy na innych frontach. 71% w 1943r. Tam też Niemcy ponieśli największe straty. ZSRR odpowiada za śmierć 150.000 Polaków w czasie II wojny światowej. Niemcy za 2.800.000 /nie liczę Żydów obywateli polskich/. Jak byśmy wyglądali gdyby nie dotarła do nas Armia Czerwona a Niemcy po likwidacji Żydów kontynuowali likwidację Polaków ? Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnymajdanek Re: "Trzeba pamiętać o tych, co gwałcili" 09.05.10, 14:01 bo ruscy nie liczyli sie ze zwyklymi zolnierzami, jeden zginie to wyslemy nastepnego, Armia Pattona dotarla do Czech i gdyby nie uklady polityczne to tam byla by demokracja od '45 Odpowiedz Link Zgłoś
beria_lawrientij Re: "Trzeba pamiętać o tych, co gwałcili" 09.05.10, 14:04 zapomniano o mnie Odpowiedz Link Zgłoś
1nnn Re: "Trzeba pamiętać o tych, co gwałcili" 09.05.10, 18:57 melog65 napisał: > W wielomilionowej armii zawsze znajdą się kryminaliści. W polskiej również. No wiesz, w kwestii gwałtów ciężko mówić o winie pojedynczych kryminalistów skoro, jak podają rożne źródła zgwałconych zostało ok. 2 mln kobiet, a wiele z nich było gwałconych wielokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: "Trzeba pamiętać o tych, co gwałcili" 09.05.10, 14:38 niekandydujacy_niepolityk napisał: > Myślę, że Komorow powinien wręczyć odznaczenia szczególnie tym, którzy > wkraczając do Polski zgwałcili najwięcej kobiet. Przecież odnieśli nieocenione > zasługi w odbudowaniu wyniszczonej wojną populacji... #### Ty czsem jełopie nie jesteś pomiotem tych gwałtów. Odpowiedz Link Zgłoś
beria_lawrientij Re: "Trzeba pamiętać o tych, co gwałcili" 09.05.10, 15:01 ereta napisał: > niekandydujacy_niepolityk napisał: > > > Myślę, że Komorow powinien wręczyć odznaczenia szczególnie tym, > którzy > > wkraczając do Polski zgwałcili najwięcej kobiet. Przecież odnieśli > nieocenione > > zasługi masz skosne oczy? twoj dziadek byl z zakaukazia? Odpowiedz Link Zgłoś
ilr Re: "Trzeba pamiętać o tych, co gwałcili" 09.05.10, 15:15 Twoja erystyka jest powalająca... Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnymajdanek Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:36 tak samo trzeba pamietac o sowietac co wyzwolili nas z pod okupacji niemieckiej jak i trzeba pamietac o zolnierzach wehrmachtu co bronili nas przed okupacja sowiecka Odpowiedz Link Zgłoś
1234qwerty Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:41 jedwabnymajdanek napisała: > tak samo trzeba pamietac o sowietac co wyzwolili nas z pod okupacji niemieckiej > jak i trzeba pamietac o zolnierzach wehrmachtu co bronili nas przed okupacja > sowiecka Debilu rozum Ci odebrało, skąd takie oszołomy się biorą??????? Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnymajdanek Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:45 polskie podziemie tak samo walczylo z niemcami jak i z sowietami wiec gdzie tu bylo wyzwolenie? niemcy tez wyzwolili francje i powstala francja z rzadem Vichy Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:40 jedwabnymajdanek napisała: > tak samo trzeba pamietac o sowietac co wyzwolili nas z pod okupacji niemieckiej > jak i trzeba pamietac o zolnierzach wehrmachtu co bronili nas przed okupacja > sowiecka ### ?????? Porąbało Cię. Chciałabyś żyć pod okupacją hitlerowską? Zapytaj dzdków i rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
donald-marzy Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 15:04 jedwabnymajdanek ma rację i jest bezbłędny w swojej poincie Nie chciałbym żyć ani pod okupacją hitlerowską, ani pod okupacją sowiecką Odpowiedz Link Zgłoś
paulstar80 "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:42 Tak nas wyzwolili że zostawili sobie 1/3 naszego terytorium, wymordowali "reakcję" czyli tych dobrych Polaków, oraz nie mogli opuścić naszego kraju przez ponad 45 lat... Powinni lepiej uczyć historii, a politycy powinni ją sobie przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
lares87 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:51 Przesunięcie granic na zachód było dla nas bardzo korzystne! Tylko ślepiec, albo za przeproszeniem głupiec tego nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
viper39 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:54 paulstar80 napisał: > Tak nas wyzwolili że zostawili sobie 1/3 naszego terytorium, wymordowali > "reakcję" czyli tych dobrych Polaków, oraz nie mogli opuścić naszego kraju > przez ponad 45 lat... > Powinni lepiej uczyć historii, a politycy powinni ją sobie przypomnieć. zapomniales dodac, zanim to sie stalo rosjanie grabili nie tylko na terytorium niemiec (to mozna zrozumiec) ale i w kazdym kraju w ktorym to bydlo radzieckie sie pojawilo gw przypomina trybune ludu... olejniczak i napieralski to komuchy wiec od nich nie mozna nic oczekiwac innego, jeden z nich z jaruzelem sie teraz prezentuje jako prawdziwym polakiem normalnie smiech na sali komuchy i jak widac po-paprancy stawiaja na to ze jesli powtorza klamstwo 1000 razy ludzie uwierza, i jak widac klamstwo o wyzwolenczej armi rosyjskiej nadal jest powtarzane przez baranow ktorzy nie znaja historii swojego kraju... i zapomnieli ze rosjanie z Polski wyszli dopiero w latach 90-tych a nie zaraz po wojnie Odpowiedz Link Zgłoś
lares87 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:05 za to Twoja znajomość historii z wykładów z Torunia jest porażająca. 1. Jakby nas wyzwolili Amerykanie co samo w sobie było nie reale (bo starczał im Berlin) to z naszych miast zostałaby jeszcze większa kupa gruzu po nalotach dywanowych (porównaj sobie zniszczenia miast niemieckich - to jak teraz wyglądają pięknie odbudowane to inna historia) 2. Jakby nas wyzwolili Amerykanie to nasze granice nie zostałyby zmienienone kosztem Niemiec, a nie wiadomo jak daleko doszedłby Stalin. 3. Kto to wg Ciebie est "komuch"? i co z nimi może mieć wspólnego Napieralski czy Olejniczak? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:42 paulstar80 napisał: > Tak nas wyzwolili że zostawili sobie 1/3 naszego terytorium, wymordowali > "reakcję" czyli tych dobrych Polaków, oraz nie mogli opuścić naszego kraju > przez ponad 45 lat... > Powinni lepiej uczyć historii, a politycy powinni ją sobie przypomnieć. #### Nauka historii dotyczy też Ciebie. A przypomnij Sobie lucz poucz o roli Aliantów Zachodnich w Teheranie i Jałcie. Odpowiedz Link Zgłoś
lares87 Polska powinna być bezgranicznie wdzięczna! 09.05.10, 13:47 Rosjanom za bezprecedensową zmianę granic która stała się następstem wyzwolenia przez Armię Czerwoną a nie Amerykanów. Gdyby Amerykanie pierwsi przekroczyli Odrę to nigdy byśmy tych terenów nie uzyskali, a i tereny wschodnie zapewne byśmy w większej części stracili. Jakolwiek można negatywnie oceniać obecność Polski w bloku komunistycznym, tak geopolitycznie zmiana granic była dla nas bardzo korzystna! Za 20, 50 ... lat będziemy się cieszyć morzem, górami i pięknymi miastami a nie polami na wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
melog65 Re: Polska powinna być bezgranicznie wdzięczna! 09.05.10, 13:58 Racja, ponadto gdyby zostali w Polsce np. Ukraińcy /a zostaliby jako obywatele Polski przedwrześniowej/ to mielibyśmy teraz na Kresach Irlandię Płn do kwadratu. Odpowiedz Link Zgłoś
pocoto.1 Zgadzam sie,trzeba pamietac i osadzic zyjacych 09.05.10, 13:53 Proponuje zaczac od sprowadzenia do kraju braciszka red naczelnego GW,wyzwoliciela wielu dusz Odpowiedz Link Zgłoś
dobredowcipy "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 13:56 To ci sami co "wyzwalali" Polskę w 1939 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 15:06 Ideologicznie to ci sami ludzie. Ale raczej nie fizycznie (80% 5 mln kadrowej ACz poddało się Niemcom po 22.06.1941). Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Stosunki czy relacje czyli: znak "nierownosci" 09.05.10, 13:56 Drodzy Rodacy, Czytajac wpisy na roznych forach zauwazylem, patologiczna wrecz nienawisc niektorych z naszych rodakow do Rosjan. Przypuszczam, ze jest ona rezultatem slabej/wybiorczej znajomosci historii 20 wieku w szerszej europejskiej perspektywie. Czytajcie Rodacy teksty zrodlowe: “Mein Kampf”, Dzienniki Goebbelsa, Hansa Franka czy Rudolfa Hoessa.....: do 1955 roku po Zydach i Romach, Hitler zamierzal "wyeliminowac" wszystkie narody slowianskie w Europie wschodniej w pierwszym rzedzie Polakow, Rosjan, Czechow celem terytorialnej rozbudowy Trzeciej Rzeszy (Lebensraum). Ekscesy (gwalty i kradzieze) CZESCI podpitych i zdemoralizowanych brutalnoscia niemieckiego okupanta zolnierzy radzieckich nigdy nie byly czescia doktryny Armii Czerwonej. Bylo to po prostu karygodne zaniedbanie dyscypliny i regulaminow wojskowych niedostatecznie karane przez dowodztwo. “Wojna” na Zachodzie to wakacje w porownaniu z wrecz atawiatyczna brutalnosci i bezwzglednoscia Frontu wschodniego. Rosyjskich jencow wojennych traktowano jak bydlo, wcale nie lepiej od Zydow ... i to nie tylko dlatego ze ZSRR nie podpisal Konwencji genewskiej. Nic jednak w historii swiata nie moze byc porownywane do OFICIALNEJ RZADOWEJ NIEMIECKIEJ RASISTOWSKIEJ DOKTRYNY LUDOBOJSTWA I MASOWEJ PRZEMYSLOWEJ EKSTERMINACJI LUDZI skrzetnie wykonywanej przez wszystkie szczeble wladzy III Rzeszy. Tak czeste wsrod Polakow porownywanie okupacji hitlerowskiej 1939-1945 z tzw "okupacja" radziecka PRL-u jest jednym ogromnym zaklamaniem i prymitywna prowokacja. Jak mozna wyglaszac takie porownania/pomowienia wiedzac, ze zyja jeszcze ludzie, ktorzy tamta rzeczywistosc doskonale pamietaja ? Nasz kler, zyl za komuny jak u pana Boga za piecem. Tak jak i teraz nasza hierarchia koscielna mieszkala w palacach, rozbijala sie zachodnimi wozami i miala dostep do wyjazdow zagranicznych. Niektorzy nawet byli zatrudnieni przez SB a pozniej - tak jak tow.Wielgus - lali krokodyle lzy na pogrzebie ks. Popieluszki. Rezim PRL - jakos nigdy nie mial klopotow z rekrutacja wielotysiecznej armii ZOMO-wcow z tych samych prostych polskich chlopakow, ktorzy regularnie uczeszczali na katolickie msze i chodzili nawet do spowiedzi. To przeciez byli nasi szkolni kumple i sasiedzi. Krytyka/publiczne wysmiewanie PRL-u "w okupowanej przez Rosjan" kraju (nawet na ekranach oficjalnej tv) byla tak powszechna, ze nawet owczesne wladze machnely na nia reka. Takiej swobody slowa i bogactwa nieograniczonego zycia kulturalnego mogly nam pozazdroscic nie tylko pozostale kraje demoludu ale rowniez niektore kraje zachodnie. Wiekszosc parlamentarzystow dzisiejszej RP posiada dyplomy zdobyta na "komunistycznych" wyzszych uczelniach do czego bardzo niechetnie sie przyznaja. Wielu z nich (wlaczajac sp prezydenta Kaczynskiego) robilo kariery naukowe.... Nie tworzmy wiec mitow. To co niektorzy uprawiaja na tym forum jest wysoce niemoralne. Nasze mlodsze pokolenie jest gotowe uwierzyc, ze przed 1989 roku czekalismy na smierc w gettach albo obozach koncentracyjnych, w atmosferze masowych ulicznych lapanek - zdejmujac czapki przed patrolami zoldakow sowieckich. Pomyslmy o 600 tys rosyjskich zolnierzy poleglych na naszych ziemiech. Chyba to jednak dzieki nim mozemy DZISIAJ w 21 wieku mowic do naszych dzieci i wnukow po POLSKU w Gdansku, Wroclawiu, Szczecinie, Olsztynie, Opolu, Chorzowie czy nawet w Poznaniu. Oczywiscie niektorym szkoda utraconych Kresow Wschodnich nie zastanawiajac sie nad tym, ze utrzymywanie ogromnych mniejszosci, litewskich, bialoruskich nie mowiac juz o ukrainskich w granicach Polski w jakimkolwiek ustroju politycznym wczesniej czy pozniej skonczyloby sie dla nas wszystkich scenariuszem jugoslowianskim. Kazdy narod ma ciemne plamy w swojej historii. Jako Polak rowniez chcialbym przeprosic narod Hiszpanii za “nasze wyzwalanie Polski” pod....Samosierra. Haitanczykow za podobne pranie napoleonskich brudow ...i to nie w ime Wolnosci Waszej i Naszej. Przepraszam Braci Czechow za wydarcie im Zaolzia - ktore mozna tylko porownac do kopania lezacego podobnie jak wyczyn Molotowa/Stalina 17 wrzesnia 1939 wobec konajacej Polski. P.S. Konczac nuta osobista : Dzisiaj mieszkam na obczyznie znam wielu Rosjan, z ktorymi utrzymuje bardzo przyjacielskie stosunki. Mam rowniez sporo sasiadow pochodzenia niemieckiego ale dla nich jako Slowianin bede zawsze tylko dobrym znajomym bowiem mimo wielkich wysilkow z mojej strony nigdy nie udalo mi sie wyniesc tych “relacji” do poziomu "przyjazni" w polskim znaczeniu tego slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
viper39 Re: Stosunki czy relacje czyli: znak "nierownosci 09.05.10, 14:04 tow_rydzyk napisała: niezly sarkazm... bo mam nadzieje ze to byl sarkazm, inaczej zbyt dobrze to nie swiadczy o twojej znajomosci historii... nawet tej najnowszej ktora mozna w sumie pamietac Odpowiedz Link Zgłoś
beria_lawrientij Re: Stosunki czy relacje czyli: znak "nierownosci 09.05.10, 14:20 tow_rydzyk napisała: Rezim PRL - jakos nigdy nie mial klopotow z rekrutacja > wielotysiecznej armii ZOMO-wcow z tych samych prostych polskich chlopakow, > ktorzy regularnie uczeszczali na katolickie msze i chodzili nawet do > spowiedzi. To przeciez byli nasi szkolni kumple i sasiedzi. masz duzo racji. zapomniales dodac tow. Kuronia, tow. Geremka i cala plejade naszych Odpowiedz Link Zgłoś
lares87 Re: Stosunki czy relacje czyli: znak "nierownosci 09.05.10, 14:27 > czy nawet w Poznaniu. zdecydowanie to miasto było przed wojną Polskie i to w wyniku zwycięskiego powstania. Ale co do reszty to moge się w wiekszości podpisać. 1. Zmiana granic była dla nas niewątpliwie korzystna nie tylko geopolitycznie ale i ze względów walorów naturalnych (morze, góry, za pola i lasy) czy przemysłowych (bogaty dolny śląsk, ogromne miasta Szczecin, Wrocław ale i setki małych zurbanizowanych miastaczek za wsie i biedny Lwów) jak i kwestii narodowościowych. Wielokulturowość w warunkach powojennych byłaby dla nas kataklizmem na miarę co najmniej bałkanów. 2.Tylu kościołów co zbudowano za PRLu to chyba w żadym innym państwie europy zachdniej nie można by naliczyć. Nie mówiąc już o setkach jak nie tysiącach odbudowanych po wojnie kościołów. Odpowiedz Link Zgłoś
beria_lawrientij Re: Stosunki czy relacje czyli: znak "nierownosci 09.05.10, 14:36 lares87 napisał: >> Wielokulturowość w warunkach powojennych byłaby dla nas kataklizmem jest kataklizmem. szkoda ze nosisz tak grube okulary Odpowiedz Link Zgłoś
st1111 Polacy dużo stracili na przemianach ustrojowych 09.05.10, 13:56 I teraz nie maja na znicze. Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat Dziekuje Ci Solidarnosci, dziekuje Tato. 09.05.10, 13:59 A Miedwiediew nie przyniosl wtedy pokoju, tylko wojne. Zimna wojne. Odpowiedz Link Zgłoś
niekandydujacy_niepolityk Re: Dziekuje Ci Solidarnosci, dziekuje Tato. 09.05.10, 16:42 jak też wywózki, więzienia, katorgę, zsyłki... Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat Stalin byl geniuszem... 09.05.10, 14:01 czarno na bialym jest, ze wojna i on rozpoczal te wojne z Hitlerem (Pakt R-M), ale nie wkraczajac do Polski kilka dni do dzisiaj moga sie z tego wykrecac. Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnymajdanek Polska wywolala wojne 09.05.10, 14:09 moze jeszcze uczmy w szkola ze to Polska wywolala II w.ś. a armia radziecka 17.IX przyszla nam z bratnia pomoca Odpowiedz Link Zgłoś
beria_lawrientij Re: Polska wywolala wojne 09.05.10, 14:14 jedwabnymajdanek napisała: > moze jeszcze uczmy w szkola ze to Polska wywolala II w.ś. a armia radziecka > 17.IX przyszla nam z bratnia pomoca a kto jak nie Polska? Feliks mi mowil Odpowiedz Link Zgłoś
trymerek Re,jedwabny...j 09.05.10, 14:56 Takich jak ty żadna szkoła rozumu nie nauczy,trepem sie urodziłeś ty i tobie podobni i żaden uniwersytet wam nie pomorze.Jak się ma kurzy mózg to nie ma odwołania Odpowiedz Link Zgłoś
ilr Re: Re,jedwabny...j 09.05.10, 15:06 trymerek napisał: > i tobie podobni i żaden uniwersytet wam nie pomorze Tobie to nawet to odzyskane pomorze nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
animation_life No musieli najpierw napaść żeby móc wyzwalać hehe 09.05.10, 14:11 Czy to zakłamanie się kiedyś skończy?? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:13 Gdybym nie wiedzial, co dzialo sie na Slasku, Górnym i Dolnym. ALE WIEM ! 1.11. - chetnie. Ale nie 9.5. --> NIGDY! :( Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnymajdanek reformy giertycha 09.05.10, 14:15 1. wszyscy sie smiali i wyszydzali z giertycha ze chcial wprowadzic mundurki w szkolach (fakt ze byly z wygladu i kroju denne) ale nie byloby lansowania sie bogatszych dzieci i smiania sie z ubozszych dzieci 2. chcial wprowadzic nauke o histori polski najnowszej (ale po co sie uczyc o polskich patriotach) lepiej szczycic sie tym ze gnoi sie swoim rodakow zamiast sie wspierac, bo to takie wspaniale ciekawe ile w szkolach nauczono ci sie dzialo z AK-owcami po II w.ś. (proces 16-tu) Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: reformy giertycha 09.05.10, 14:31 jedwabnymajdanek napisała: > 1. wszyscy sie smiali i wyszydzali z giertycha ze chcial wprowadzic mundurki w > szkolach (fakt ze byly z wygladu i kroju denne) ale nie byloby lansowania sie > bogatszych dzieci i smiania sie z ubozszych dzieci Zupełnie pozbawione jakichkolwiek podstaw przypuszczenie. Bez sensu. > > 2. chcial wprowadzic nauke o histori polski najnowszej (ale po co sie uczyc o > polskich patriotach) lepiej szczycic sie tym ze gnoi sie swoim rodakow zamiast > sie wspierac, bo to takie wspaniale "Nauka" historii przez poskościelną prawicę? Poczytaj Wikipedię, którą opanował desant podkościelnych poprawiaczy historii - jedno wielkie kłamstwo przeplatane ideologią i dezinformacją. Wiedzy trzeba szukać w źródłach zagranicznych. Sama definicja "patrioty" wg prawicy, jako sługi kościoła, który ginie w bezsensownej walce, nie zasługuje nawet na splunięcie. A prawdziwych patriotów się szkaluje. Najpierw nasz kraj musi się ucywilizować, wyjść z oparów bezrozumnego katolicyzmu, ograniczyć wpływ kościoła i endecji na kraj. Bez tego droga jest tylko jedna - powtórny upadek. Ciekawe czy jakiś biskup ukradnie forsę ze skarbu państwa, jak to miało miejsce podczas pierwszego upadku? Oni lubią pamiętać i powtarzać te same numery. > > ciekawe ile w szkolach nauczono ci sie dzialo z AK-owcami po II w.ś. > (proces 16-tu) Ciekawe ile w szkołach nauczano o mordach na Polakach (i nie tylko) popełnianych w imię wiary katolickiej? A było tego sporo, przez setki lat. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat A może użyć innych słów. 09.05.10, 14:21 Rosjanie nie mówią o "wyzwoleniu" a mówią o "wyzwoleniu od faszystowsko-niemieckich najeźdźców" (освобождение от немецко- фашистских захватчиков). Może, gdyby u nas mówiono o wyzwoleniu Polski przez sowietów spod hitlerowskiej okupacji, a nie po prostu o wyzwoleniu, byłoby mniej powodów do niepotrzebnych dyskusji. Bo jest faktem, że sowieci kosztem wielkich strat pokonali Niemców i dzięki temu hitlerowska okupacja Polski skończyła się. No chyba, że Prawdziwi Patrioci mają na ten temat jakieś inne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: A może użyć innych słów. 09.05.10, 14:29 vladexpat napisał: > Rosjanie nie mówią o "wyzwoleniu" a mówią o tiak, jak cholerę zastąpiono dżumą Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: A może użyć innych słów. 09.05.10, 14:48 preminger napisał: > vladexpat napisał: > > > Rosjanie nie mówią o "wyzwoleniu" a mówią o > > tiak, jak cholerę zastąpiono dżumą ### preminger, jesteś jednak durak. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: A może użyć innych słów. 09.05.10, 14:46 vladexpat napisał: > Rosjanie nie mówią o "wyzwoleniu" a mówią o "wyzwoleniu od > faszystowsko-niemieckich najeźdźców" (освоб > ;ождение от не > ;мецко- > фашистских з& > #1072;хватчиков). Moż > e, gdyby u nas mówiono o wyzwoleniu > Polski przez sowietów spod hitlerowskiej okupacji, a nie po prostu o > wyzwoleniu, byłoby mniej powodów do niepotrzebnych dyskusji. Bo jest > faktem, że sowieci kosztem wielkich strat pokonali Niemców i dzięki > temu hitlerowska okupacja Polski skończyła się. No chyba, że > Prawdziwi Patrioci mają na ten temat jakieś inne informacje. ####### Gorzej bo Ci Prawdziwi Patrioci równając obie okupacje twierdzą że w PRL nie było lepiej niż pod okupacją niemiecką. Życie w PRL w porównaniu z okupacją niemiecką to był jednak luksus. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:22 nieudonek napisała: > Wyzwolili? Chyba zniewolili. ### nieudonek; Tój nick powinien chyba być nidouczony. Umiesz rozumować. Wyzwolili spod okupacji niemieckiej. Dalsza historia to już inny temat. Na zniewolenie wyrazili zgodę Alianci Zachodni. Potrafisz to zrozumieć i rozróżnić? Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:30 ereta napisał: > nieudonek napisała: > > > Wyzwolili? Chyba zniewolili. > ### nieudonek; Tój nick powinien chyba być nidouczony. Umiesz > rozumować. Wyzwolili spod okupacji niemieckiej. tak samo Hitler wyzwoli Lwów spod okupacji sowieckiej Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk444 Niektórzy tu na głowę upadli - że Ruscy jak Niemcy 09.05.10, 14:42 się zachowywali. I pewnie tyle obozów koncentracyjnych założyli, wymordowali w łapankach itp. No i Niemcy stworzyli armię polską, która z nimi walczyła ramię w ramię... super... Jasne, że gwałcili, ale porównywanie do rzezi, jaką nam zgotowali hitlerowcy jest głupie po prostu, oburzające. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszlepper Powiadasz ze gwalcili? 09.05.10, 15:27 A ja twierdze ze; 1 wywozilina Sybir (tak tak...wlasnie dlatego mieli z kogo zbudowac Polska Armie-szkoda ze tak pozno...Jak by w 1939 jej nie wystrzelali to by nie trzeba bylo jej budowac) 2 Grabili. 3.Gwalcili. 4 Zabijali w szczegolnie powolny sposob, przez glod i prace! Co do Niemcow to ci nie sa moim zdaniem az tacy sadystyczni...Obozy to straszliwie obrzydliwy przemyslowy sposob zabijania, ale gdybym mial wybor to wolal bym oboz niz Syberyjskie -50 stopni, glod i katorznicza praca. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk444 Re: Powiadasz ze gwalcili? 09.05.10, 15:45 To chyba jakbyś był Ukraińcem, albo gdzieś z kresów, nie opowiadaj bajek - a ilu ludzi zostało wywiezionych i zmarło? kilkaset tysięcy może, pozostałe ponad 5 milionów Polaków, którzy zginęli w czasie wojny to sprawka Niemców. Oni bardzo szybko gwałcili, zabijali, wywozili. Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: Powiadasz ze gwalcili? 09.05.10, 16:15 Wywieziono kilkaset tysięcy, z czego przeważająca większość przeżyła w przeciwieństwie do tych, którzy trafili do niemieckich obozów koncentracyjnych. Z kilku spokrewnionych ze mną rodzin, które zostały deportowane śmierć poniosła jedna osoba - bratanek mojej babci, który został wcielony do Armii Czerwonej. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:25 Autor nie rozumie pewnych rzeczy. Nie zginęło 600000 żołnierzy rosyjskich, tylko radzieckich. Na Armię Radziecką składały się różne narodowości. Także Polacy byli w Armii Radzieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:32 ereta napisał: > narodowości. Także Polacy byli w Armii Radzieckiej. Berling, Świerczewski ... tfu Odpowiedz Link Zgłoś
beria_lawrientij Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 14:45 Odajcie hold Stalinowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ephot Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 15:05 Nie wolno tak mowic...ci prosci zolnierze czesto szli na wojne nie z wlasnego wyboru, byli zmuszeni. Ze Stalinem i jego ideologia nie mieli nic wspolnego. Gineli wyzwalajac obce ziemie...wyobrazcie sobie swojego ojca czy brata w takiej sytuacji.... Bezwzglednie nalezy oddac im hold. Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnymajdanek ci sami wyzwalali nas 17.IX 09.05.10, 15:08 i ci sami żołnierze nie pozwolili niemcom iść dalej na wschód dlatego powinniśmy świętować 17.IX nie jako agresja na polske ale jako akt obrony i wspaniałomyślnego sojuszu Odpowiedz Link Zgłoś
preminger Re: "Trzeba pamiętać o tych, co wyzwolili Polskę" 09.05.10, 15:32 ephot napisał: > Bezwzglednie nalezy oddac im hold. na pewno nie hołd Odpowiedz Link Zgłoś