Dodaj do ulubionych

Konkurs "Uprzejmie donoszę" - sierpień

21.08.10, 09:25
Dajcie już spokój ze złym parkowaniem. Takie zdjęcia powinny być
niedopuszczane do konkursu, albo zróbcie dla nich oddzielną
kategorię. One są zwyczajnie nudne. W tej masie łatwo przeoczyć coś
ciekawego, innego niż złe parkowanie.
Obserwuj wątek
    • masochista Re: Konkurs "Uprzejmie donoszę" - sierpień 21.08.10, 09:31
      PS. Skąd Wy bierzecie tylu popaprańców? Może opublikujcie jakiś
      portret psychologiczny?
    • smykon Konkurs "Uprzejmie donoszę" - sierpień 29.08.10, 07:37
      "Najpierw widzimy zakaz zawracania, potem informację o możliwości skrętu w
      lewo i zawracania!!" Marku wszystko jest OK. jeżeli jesteś kierowcą to
      przypominam kolejność policjant,światła,znaki już jasne!! jeżeli nie to, są
      światła zawracam niema zakaz ot wszystko.Pozdrawiam
      • spokojny.zenek Re: Konkurs "Uprzejmie donoszę" - sierpień 29.08.10, 10:42
        > przypominam kolejność policjant,światła,znaki już jasne!! jeżeli nie to, są
        > światła zawracam niema zakaz ot wszystko.

Nie całkiem tak
        1. osoba kierująca ruchem (niekoniecznie policjant)
        2. światła
        3. znaki pionowe
        4. znaki poziome
        • smykon Re: Konkurs "Uprzejmie donoszę" - sierpień 29.08.10, 16:38
          oczywiście masz racje, ale przecież nie będę pisać kto jest uprawniony do
          kierowania ruchem chyba każdy kto jeździ wie o co chodzi
          • spokojny.zenek Re: Konkurs "Uprzejmie donoszę" - sierpień 29.08.10, 16:39
            Oczywiście. Co do istoty nie ma przecież miedzy nami sporu.

• valmico Fot. nadal mi nie pasuje 29.08.10, 20:30
        smykon napisał:
        "Marku wszystko jest OK. jeżeli jesteś kierowcą to przypominam kolejność policjant,światła,znaki już jasne!! jeżeli nie to, są światła zawracam niema zakaz ot wszystko.Pozdrawiam"

Ekhem... Zgodnie z twoim rozumowaniem jeżeli mamy sprawne światła na skrzyżowaniu to wszelkie zakazy ( np. skrętu w prawo, lewo czy zawracania ) przestają istnieć. Znaki na fot. 4 to po prostu idiotyzm, bo najpierw widzimy zakaz zawracania na znaku pionowym, a później na kolejnym znaku pionowym informującym o przeznaczeniu pasów ruchu widzimy że skrajny lewy jest do skrętu w lewo i zawracania...
        Jasne dla mnie jest tylko jedno: jeżeli byłaby możliwość, czyli bez przeszkadzania innym mógłbym zawrócić to bym to zrobił ^^
        • spokojny.zenek Re: Fot. nadal mi nie pasuje 29.08.10, 20:54
          valmico napisał:

> Ekhem... Zgodnie z twoim rozumowaniem jeżeli mamy sprawne światła na skrzyżowan
          > iu to wszelkie zakazy ( np. skrętu w prawo, lewo czy zawracania ) przestają
          istnieć.

Nie przestaja istnieć, ale przestaja obowiazywać - w takim zakresie, w jakim
          sygnalizacja je uchyla.

Znaki na fot. 4 to po prostu idiotyzm, bo najpierw widzimy zakaz zawracan
          > ia na znaku pionowym, a później na kolejnym znaku pionowym informującym o przez
          > naczeniu pasów ruchu widzimy że skrajny lewy jest do skrętu w lewo i zawracania

Oczywiscie nie ma tu mowy o idiotyzmie. Jest to prawidłowo ustawiony zakaz
          zawracania, który obowiazuje wtedy, gdy sygnalizacja jest wyłączona. Gdy zaś
          sygnalizacja działa - wolno zawracać.

• valmico Re: Fot. nadal mi nie pasuje 29.08.10, 21:33
            Za słaby w uszach jestem żeby się sprzeczać. Skoro tak mówisz to warto to
            zapamiętać. Nadal mam mnie jedno zastanawia: w moim mieście nie spotyka się
            pasów do zawracania, czy to oznacza że kategorycznie nie można tam zawracać?
            Często stoi zakaz zawracania przed skrzyżowaniem, ale przy sygnalizacji
            świetlnej zakaz ten nie obowiązuje. Czy oznacza to że z pasu do skrętu w lewo
            można zawrócić? ( pytam bo instruktor mówił że zawracanie to jak dwa razy
            skręcenie w lewo, i mam teraz mieszane uczucia xD ) chyba odpowiedź brzmi: NIE,
            ale pewien nie jestem ;]

PS. I jeszcze takie kwiatek: jest rondo a na rondzie światła! to oznacza że
            ronda nie ma? tzn. znak "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" nie obowiązuje bo
            obowiązują światła, tak?

PS2. Swoją drogą moje ( i nie tylko ) niedouczenie to wina WORD-ów, oni nie uczą
            nic co się przyda, jakieś głupie pytania typu "jak świeci się ikonka
            akumulatora, to co to oznacza? a) wyciek oleju b) niezamknięte drzwi, czy może
            c) zbyt niskie ciśnienie w oponach..." Bardziej życiowe testy by nauczyły ludzi
            lepiej jeździć, choć to pewnie nie powstrzyma narastającej fali chamstwa na
            drodze i cwaniactwa.

Uff... musiałem to z siebie wyrzucić xD
            • spokojny.zenek Re: Fot. nadal mi nie pasuje 29.08.10, 21:53
              Jeśli pas jest tylko do skrętu w lewo, to nie można z niego zawracać.
              Sygnalizacja "kasuje" rondo. Przekłada się to m.in. na odmienne użycie
              kierunkowskazów.
              Co do chamstwa o cwaniactwa - niestety zgadzam sie z Tobą,
              Pozdrawiam :-)

• kretek_bladzi Re: Fot. nadal mi nie pasuje 06.09.10, 23:58
              valmico napisał:

> Za słaby w uszach jestem żeby się sprzeczać. Skoro tak mówisz to warto to
              > zapamiętać. Nadal mam mnie jedno zastanawia: w moim mieście nie spotyka się
              > pasów do zawracania, czy to oznacza że kategorycznie nie można tam zawracać?

Jeśli nie ma kierunkowego sygnalizatora świetlnego w postaci strzałki w kolorze zielonym (celowo nie piszę "zielonej strzałki") to spokojnie możesz zawracać. Jeżeli pojawi się strzałkowy sygnalizator to nie możesz.

> Często stoi zakaz zawracania przed skrzyżowaniem, ale przy sygnalizacji
              > świetlnej zakaz ten nie obowiązuje. Czy oznacza to że z pasu do skrętu w lewo
              > można zawrócić?

Jeśli nie ma świateł a stoi sam znak zakazu zawracania, to nie możesz zawracać. Jeśli stoi znak, a sygnalizator ci pozwala to jak najbardziej możesz.

> PS. I jeszcze takie kwiatek: jest rondo a na rondzie światła! to oznacza że
              > ronda nie ma? tzn. znak "skrzyżowanie o ruchu okrężnym" nie obowiązuje bo
              > obowiązują światła, tak?

Jak masz rondo ze światłami to wjeżdżasz na zielonym i jeżeli nie ma sygnalizatorów na wylocie, to zawsze bacznie obserwujesz prawą stronę. Dopóki jedziesz prosto/prawo to nic ci nie wyskoczy, ale jak na rondzie zjeżdzasz zjazdem w lewo, to puszczasz tych z twojej prawej.
    • spokojny.zenek Kompromitacja 29.08.10, 11:06
      Ciekaw jestem, czym się chwali autor komentarza do zdjęcia czwartego. Chyba
      własnym nieuctwem i bezmyślnością. W wypadku, gdy sygnalizacja nie jest czynna,
      obowiązuje zakaz zawracania. Gdy zaś jest czynna - zawracać wolno, jeśli na
      odpowiednim sygnalizatorze jest "zielone światło". Każdy, kto trochę jeździ
      samochodem może wskazać mnóstwo podobnych sytuacji. Na przykład znak stop przed
      wjazdem na skrzyżowanie a zaraz za nim - sygnalizator. Jak rozumiem, dowcipny
      autor komentarza do zdjęcia 4 w takim przypadku zatrzymuje się - mimo "zielonej"
      sygnalizacji. A ile uciechy dla tych, którzy jadą za nim!
    • prawdziwy.nieuk foto 9 30.08.10, 02:06
      kierowca zachował się jak u siebie w domu (w mieście):)
      W Szczecinie parkowanie na ścieżkach rowerowych to powszechne zjawisko. Plaga,
      z którą nie daje sobie rady ani Straż Miejska ani Policja.
    • fw20.info Konkurs "Uprzejmie donoszę" - sierpień 02.09.10, 13:32
      zdjecie nr.3 (E klasa) - samochod zaparkowany poprawnie, sam bym tak stanal - przeciez "przykleil" sie rowno do samochodu zaparkowanego obok !
    • minucjusz Wybierz zdjęcie sierpnia w konkursie "Uprzejmie... 03.09.10, 12:20
      zdjęcie: przepisów uczymy od dziecka, mam pytanie: którędy mogła przejść mama z wózkiem jeśli chodnik zajęty w 100%?
    • maro77o Wybierz zdjęcie sierpnia w konkursie "Uprzejmie... 03.09.10, 12:31
      co do zdjecia nr4 to nie wiadomo kto zaparkowal wczesniej fiat czy mercedes??
      Jesli fiat byl pierwszy to nie rozumiem zdziwienia! a jak mialby wysiasc?? no
      comment
      • maro77o Re: Wybierz zdjęcie sierpnia w konkursie "Uprzejm 03.09.10, 12:32
        poprawka to bylozdjecie nr 2 :]
    • krzywelustro Komenda Główna Policji znajduje się w... Sosnowcu! 03.09.10, 12:40
      Tak przynajmniej wynika z podpisu pod zdjęciem numer 9.
    • korkand Foto 2. Co wy wypisujecie??? 03.09.10, 12:59
      No bez kitu, jakby zaparkował na swoim miejscu to by nie wysiadł z samochodu...
      Trzeba się przyjrzeć zdjęciu zanim się go zamieści.
      Tutaj by się zdjęcie tego czerwonego przydało, a może i zdjęcie samochodu
      przed czerwonym?
      • rfx Po co tu foto 2 i 3? 03.09.10, 13:10
        To, że samochody stoją na dwóch miejscach parkingowych, nie świadczy o złej woli
        kierowców.
        Staje się tak, jak pozwalają inne samochody. Być może wcześniej cały parking był
        źle poparkowany.
        Często tak bywa: jakiś baran (lub kilku) staje byle jak, a reszta musi się
        dostosować. Winowajca mógł już dawno pojechać, a bezmyślny fotograf publikuje
        zdjęcie jego "ofiar".
    • zaytzev Wybierz zdjęcie sierpnia w konkursie "Uprzejmie... 03.09.10, 13:17
      Te zdjęcia, z parkowaniem pomiędzy miejscami parkingowymi, są robione chyba
      przez osoby, które w życiu nie prowadziły. 1. Nie wiadomo jaką sytuację zastał
      kierowca, kiedy sam tam parkował. 2. Wiele parkingów jest tak projektowana,
      jakby każdy jeździł Fiatem Cinquecento albo Daewoo Tico. Po prostu czasami
      jest za ciasno, żeby każdy stanął równo między liniami
      • ksaniak Re: Wybierz zdjęcie sierpnia w konkursie "Uprzejm 03.09.10, 14:23
        Zgadzam się - ogólnie jest masakra z parkowaniem w centrum\blisko centrum jakiegoś większego miasta. Na szczęście część ludzi jest dość przedsiębiorczych i powstają platne parkingi, gdzie na godzinkę można spokojnie się zatrzymać. Gorzej, jak się do pracy jeździ samochodem i trzeba gdzieś zaparkować na cały dzień.
    • moher_gryzie Wybierz zdjęcie sierpnia w konkursie "Uprzejmie... 03.09.10, 14:24
      Może ktoś wie, gdzie było zrobione zdjęcie nr 18 ?
      • wyksztalciuch.jeden Re: Wybierz zdjęcie sierpnia w konkursie "Uprzejm 12.09.10, 15:47
        Znaki i staranne ułożenie nawierzchni wskazują na Niemcy.
    • kicunio1 Wybierz zdjęcie sierpnia w konkursie "Uprzejmie... 03.09.10, 14:54
      Kiedyś w Zgierzu widziałem ciekawy zestaw znaków.Był zakaz wjazdu a pod spodem
      zakaz zatrzymywania się i postoju.
    • man_sapiens Zdjęcie #1 06.09.10, 07:48
      Ten samochód najwyraźniej nikomu nie przeszkadza i nie stwarza zagrożenia w
      ruchu. Czepianie się.
    • kretek_bladzi Wybierz zdjęcie sierpnia w konkursie "Uprzejmie... 06.09.10, 23:45
      A co takiego dziwnego w tej fotce ze skrzyżowania?
      Jak są światła, to stosujemy się do świateł i możemy skręcać w lewo i zawracać (bezpieczny sygnalizator kierunkowy, zapewniający nam brak ruchu z naprzeciwka) - a kiedy światła są wyłączone, to skręcie w lewo zapominamy, bo za duże niebezpieczeństwo. Dla Homo Sapiens powinno to być jasne i wcale niesensacyjne.
    • maurycja111 Wybierz zdjęcie sierpnia w konkursie "Uprzejmie... 11.09.10, 08:57
      hmm nie wiem zupełnie dlaczego tutaj niektóre zdjęcia zostały zamieszczone - trochę mnie to dziwi, zupełnie jakby robili je ludzie nigdy nie jeżdżący samochodem. Albo na przykład zdjęcie: przepisów drogowych uczymy się od dziecka... a gdzie niby miały iść jak cały chodnik jest samochodami zastawiony.
      • jasaskia Re: Wybierz zdjęcie sierpnia w konkursie "Uprzejm 15.09.10, 20:25
        Jeździsz samochodem i nie wiesz, że parkując na chodniku należy zostawić minimum 1,5 m dla pieszych? Nie robiąc tego można się narazić na lawetę i słoną opłatę za postój na policyjnym parkingu.
    • wrednyspammer foto #7 11.09.10, 19:08
      Tu akurat sytuacja jest prosta - zakaz zawracania jeżeli nie działa sygnalizacja świetlana.
      Jest wiele sytuacji w których można się czepiać, ale warto najpierw przypomnieć sobie przepisy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka