Dodaj do ulubionych

Kto utrzyma szpitale

11.01.11, 08:16
"bo Polska wydaje mało na zdrowie."

Do jasnej cholery! Jakie mało? Od 2 lat płacę miesięcznie ok. 230 zł składki zdrowotnej, a jak rok pracowałem na umowie to zabrali mi z pensji parę tysięcy.

Ze służby publicznej korzystałem w ciągu ostatnich 3 lat słownie raz i to w nagłym wypadku! I co? Założyli mi gips na pół nogi i lekarz z Suwałk poinstruował mnie dokładnie gdzie w Łodzi jest sklep ortopodeczny i sobie sam tam w gipsie pójdę i kupię kulę, bo on mi nie da, bo to koszty dla niego.
Zastrzyki mi też wypisał, które mam sam sobie robić, bo przecież mam zdrowe ręce. Może niedługo zaczniecie leczyć przez internet?

Sprywatyzować to wszystko i koniec. Za 200 stówy w prywatnym zakładzie mam wszystkie zabiegi w cenie i nie jestem traktowany jak śmieć.
Sprywatyzować, a jak kogoś nie stać na leczenie to niech sprzeda ziemię/mieszkanie czy co tam ma i się leczy.

Do tej pory reformy i tak sprowadzają się do podwyższania pensji lekarzy, a jakość usług dalej jest żałosna.
Obserwuj wątek
    • anna22290 Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 08:18
      nie potraficie w Polsce stworzyc wlasnej dobrze dzialajacej opieki zdrowotnej ; sciagnijcie; schemat dzialania z Niemiec lub innego panstwa gdzie to normalnie funkcjonuje a dla zwyklego Polaka to nie wyobrazalny prawie luksus choc placi wam nie male pieniadze za UMIERALNIE niech bedzie konkurencja wsrod lekarzy niech utrzymuja sie z ilosci pacjentow ktorzy do nich przychodza a swoje gabinety wyposarzaja sami ,dajcie ludziom wybor kas ubezpieczeniowych patrzcie sie na panstwa cywilizowane gdzie ludzie chorzy przebywaja w pokojach paro osobowych gdzie dostaja codziennie karte do wybrania co chca zjesc ,zaslaniacie sie bieda ile lat jeszcze ,czasy wojny sie skonczyly a u was drodzy rodacy w wiekszosci lekarze chamscy ,leki i srodki opatrunkowe trzeba miec najlepiej ze soba ,jedzenie tez u WAS JESZCZE WOJNA BIEDNI TYLKO CI LUDZIE W POLSE ktorzy dla slusby zdrowia sa niczym
      • hilary34 Re: Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 12:26
        brakuje nam kompetentych gospodarzy - i w szpitalach, i w strukturach samorządowych.
        Tzw. reforma Buzka miała i tak doprowadzić do komercjalizacji, tylko stopniowo, żeby nie płoszyć lekarzy, bo to oni blokują wszystkie zmiany w tym kierunku - z prostego powodu: natychmiast powstaje konkurencja wśród lekarzy (czyli rozbija się solidarność korporacyjna a miernoty idą na bruk), ucina się możliwość bezkarnego dojenia z kasy pacjentów, prywatnego wykorzystywania całej infrastruktury publicznej opieki zdrowotnej (gabinetów, diagnostyki, łóżek szpitalnych, opieki pielęgniarskiej itepe) i dostępu do stanowisk dyrektorskich bez kompetencji menadżerskich.
        Znawca tematu, autorytet w sprawach ekonomiki szpitala, mówił wtedy, że to błąd, że to będzie tylko kosztem pacjentów, bo trzeba to rozwiązać radykalnie i odważnie
        i tak straciliśmy kilkanaście lat, w ciągu których przybyło nam lekarzy - nieudaczników, a wszyscy wyspecjalizowali się w licznych kombinacjach na żywym organizmie pacjenta
    • sysmech Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 08:20
      Zacząłbym od b. dobrego podsumowania w postaci końcowego linku:
      Czytaj także: W zdrowiu jak na kolei - Nic dodać, nic ująć. Tusk ze swoimi najgorszymi ministrami zorganizował tam burdel jakiego nawet w PRL się nie spotykało. Np. do przedziału przez okna wsiadało się (np. w okresie kilku głównych świąt) tylko do połowy lat 50. Służbę zdrowia znam lepiej niż własne środowisko zawodowe (rodzice byli lekarzami) i nie pamiętam takiego burdelu, spowodowanego przesz tak złego ministra jak pani Kopacz. Ale to próżny temat, bo Tusk już dał wyraźnie społeczeństwu i nienawidzącemu jej światkowi lekarskiemu, że jej nie zwolni (prowadzi drużynę Kopaczy). Ale trzeba przyznać, że nie zrobił tego tak arogancko i tak demonstracyjnie - dla społeczeństwa wożonego, jak bydło, przez PKP - jak uczynił odmawiając dymisji Grabarczyka. Tym aktem powiedzial Polakom: MAM WAS W DUPIE. To była taka pointa przed wyjazdem na wakacje. Ale wierzę w przyslowie: "KOPNIĘTY DALEKO INIE UJDZIE" - nawet jeśli chodzi o kopaczy
      I wierzę, że Grabarczyk stanie się - nomen omen - grabarzem Tuska (a jeśli nie znajdą w PO na przywódcę kogoś o żywszych do Polaków uczuciach niż demonstruje Tusk - to PO też pókdzie na dno. Mogę się założyć...
    • ojci owsiak 11.01.11, 08:27
      oglądałem telewizor
      słuchałem radia
      wiem, że służbę zdrowia utrzymuje owsiak
      a jak się spręży, to poprawi jeszcze kilka dziedzin działania państwa
    • strikemaster Re: Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 08:32
      > Sprywatyzować to wszystko i koniec. Za 200 stówy w prywatnym zakładzie mam wszy
      > stkie zabiegi w cenie i nie jestem traktowany jak śmieć.

Pod jednym warunkiem - że jesteś zdrowy. Chorzy tyle szczęścia u prywaciarzy nie mają.
    • gemelar Przyjemnie, że jest wreszcie w GW... 11.01.11, 09:09
      ... Autorka, u której rzuca się w oczy przede wszyskim kompetencja. W odróżnieniu od tych żałosnych "pań od wszystkiego", które na każdy temat ochoczo wypisują podobne dyrdymały. Dyrdymały, na podstawie których - cho, cho - wymagają zdejmowania "ministrantek" przeciwnych lesbom w roli nauczycielek. Ba, w tytule wzywając na dywanik ("jak spowiadać, to spowiadać, jak p..., to p...") Tuska, żeby się przed nimi rozliczył (chyba metodą z polskiego na nasze, bo nie ządzę, aby głębiej znały sen pojęć ekonomicznych, którymi szermują)
      Ale bądźmy sprawiedliwi: "GW" dysponuje jeszcze jedną publicystkę o podobnych przymiotach (źródła wiarygodnej informacji, wyrobiony osąd, z który trudno się nie zgodzić, no i kompetencje, kompetencje, zupełnie dziś obce ziennikarzom-googlarzom...). Mam na myśli panią redaktor Katarzynę Wiśniewską, choć boję się ją chwalić, by jej kościół nie spalił na stosie
    • turpin najlepszygeorge - 11.01.11, 09:26
      - na razie rzeczywiście jesteś najlepszy, dla każdego systemu opieki zdrowotnej. Rentgen i gips istotnie nie kosztują wiele.

Ale pewnego niezbyt pięknego dnia możesz zachorować np. na ostrą białaczkę szpikową i przestać być najlepszym (na na AML zapada ok. 3 osób na 100 000 na rok, jest jeszcze parę innych rodzajów białaczek, a wszystkich chorób jest kilkanaście tysięcy).

Wówczas sama diagnostyka (żeby się połapać, co Ci jest), najpewniej zeżre w ciągu ok. tygodnia wszystkie te twoje dotychczasowe składki. A na leczenie pójdą setki tysięcy złotych, przekroczenie miliona jest całkiem prawdopodobne (te twoje liche 230/m-c to ok. 140 tys. zł do systemu w ciągu całego twojego życia zawodowego).

Zanim zaczniesz jasnocholerzyć, wyguglaj sobie proszę poziom nakładów na opiekę zdrowotną per capita w różnych krajach.
      • najlepszygeorge Re: najlepszygeorge - 11.01.11, 09:59
        Nie pisz bzdur, bo prawda jest taka, że przy bardzo poważnej chorobie i drogim leczeniu NFZ odmawia finansowania.
        Jak będziesz teraz wybierał na co 1% podatku przeznaczyć to zauważ ilu chorych ludzi prosi o pieniądze na leczenie właśnie dlatego, że NFZ nie pokryje tego kosztu.

A Twoja tezy o tym, że państwo zafunduje Tobie leczenie za milion złotych to nie chce mi się nawet komentować.

Rzecz jest w tym, że obywatele płacą wysokie składki, a otrzymują żałosne świadczenia. Pieniędzy nie brakuje, tylko są wydawane nieefektywnie.

140 tys. zł to by było jakbyś płacił minmalną stawkę, tj. 230 zł. Jeżeli pracujesz na etacie to składka jest procentem od pensji i zazwyczaj są to większe kwoty niż te 230 zł. I tak może się okazać, że wpłacisz jakieś 250tys. zł - no sorry, ale to już jest kwota, za którą kupisz przeciętne mieszkanie. Nadal uważasz, że to mało? Za minimalną opiekę?

Prywatny ubezpieczyciel za kwotę 200 tys. zdrowego człowieka ubezpieczy na kilka albo i kilkanaście milionów - a raczej mało prawdopodobne, żebyś tyle wydał na leczenie jednej osoby. Zgodzisz się?
        • turpin Nie piszę bzdur 11.01.11, 11:28
          co więcej, znam dobrze szczegóły kuchenne, bo przez kilkanaście lat pracowałem w Polsce w 'charakterze lekarza'.

Akurat polska hematologia, zwłaszcza w ośrodkach akademickich, stoi dość dobrze na tle całości polskiej medycyny i NFZ pokrywa koszta przeszczepów szpiku. Byłem zaangażowany w ratowanie dziesiątków chorych, w odniesieniu do których całkowity koszt przekroczył milion złotych. Jest sporo innych 'drogich' chorób za leczenie których NFZ płaci bez szemrania, a i sporo takich, za które nie płaci.

Prywatnej poważnej hematologii w Polsce jak na razie nie ma i długo nie będzie, bo się żadnemu 'prywatnemu' nie opłaca. Nie ma i nie będzie także prywatnej neurochirurgii, korekcji wad serca i transplantologii. Prywatnie, to mogą zapisać tabletki na osmarkany nochal i zrobić cesarskie cięcie.

Wydajecie na zdrowie ok. 1/5 na głowę tego, co Stara Unia. To cud za wstawiennictwem Najświętszej Panienki, że polskie szpitale w sumie są lepsze od np. pakistańskich.
    • iwonka50 Re: Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 09:27
      najlepszygeorge napisał:

> "bo Polska wydaje mało na zdrowie."
      > Do jasnej cholery! Jakie mało?

POLSKA jako państwo wydaje mało! Ty w relacji do zarobków oddajesz dużo ale przecież oprócz składki płacimy też podatki i to z nich powinno się finansować np. procedury ratujące życie.
      • baalsaack Re: Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 10:29
        No niezupełnie, składka zdrowotna w Polsce też jest dość niska w porównaniu do tej, która obowiązuje w innych krajach zachodnich.
        • najlepszygeorge Re: Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 12:12
          Tylko, że jak już porównujesz z zachodem, to oprócz wydatków porównaj także przychody (czytaj pensje), które prawie zawsze są dużo mniejsze niż zachodnie.
          • strikemaster Re: Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 13:25
            > Tylko, że jak już porównujesz z zachodem, to oprócz wydatków porównaj także prz
            > ychody (czytaj pensje), które prawie zawsze są dużo mniejsze niż zachodnie.

No i? Uważasz, że powinniśmy w związku z tym zrezygnować z prowadzenia procedur wysokospecjalistycznych w ochronie zdrowia? Może leczenie nowotworów zastapić gipsowaniem?
            • najlepszygeorge Re: Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 18:55
              Tak, właśnie tak uważam. Po prostu jesteśmy biedniejsi i nie stać na procedury na takim samym poziomie.
              Tak samo jak drogie leki zastepuje się tańszymi zamiennikami, jeżeli brakuje pieniędzy.
          • baalsaack Re: Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 19:49
            Ja mówię o jej wartości procentowej.
    • polprawdy Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 09:29
      Cały czas dyskutujemy o szpitalach i coraz większych pieniądzach na nie. Zacznijmy wreszcie mówić o warunkach utrzymania zdrowia, aby szpitale nie były potrzebne (zwłaszcza w takich ilościach). Dopóki lekarze nie nauczą się stawiać diagnoz na początku choroby, a dopiero w stanie wymagającym hospitalizacji, lepiej nie będzie. Dopóki nie zadba nasze państwo o edukację zdrowotną i czystą wodę do picia oraz zdrowe jedzenie bez chemii i antybiotyków, lepiej nie będzie. Dopóki nie zadbamy sami o zdrowie jedząc odpowiednio, dbając o ruch i unikając używek (także cukru, który uzależnia bardziej od kokainy), lepiej nie będzie. A naprawę (w każdej dziedzinie) musimy zaczynać od siebie (najpierw belka w oku własnym ...)
    • 31paluszkow Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 09:59
      Może czas, aby wreszcie wszyscy - sprawiedliwie - płacili składki na służbę zdrowia. Jeśli płaci je zaledwie ok. 60%, to nie dość, że jest to bardzo niesprawiedliwe, to pieniędzy zawsze będzie mało; Poza tym to grupy uprzywilejowane, które składek nie płacą, mają często łatwiejszy dostęp do leczenia. Co za paranoja!!! W jakim kraju żyjemy!!! A politycy wciąż boją się tych grup uprzywilejowanych.
    • baalsaack Re: Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 10:26
      Polska wydaje bardzo małą część PKB na służbę zdrowia w stosunku do innych państw europejskich, nasza składka jest poza tym niemal w całości płacona przez pracowników, co też jest ewenementem. Polecam tekst z aktualnego numeru "Przeglądu" pt. "Podwyższyć składkę zdrowotną".
      • iwonka50 Re: Kto utrzyma szpitale 12.01.11, 10:20
        Odpowiadasz na:
        baalsaack napisał:

> Polska wydaje bardzo małą część PKB na służbę zdrowia w stosunku do innych pańs
        > tw europejskich, nasza składka jest poza tym niemal w całości płacona przez pra
        > cowników, co też jest ewenementem.
        I o to właśnie chodzi! Państwo, jako instytucja umywa ręce a przecież to państwu powinno zależeć na życiu obywateli. Płacimy podatki i z tych podatków powinny być finansowane procedury ratujące życie i tyle. A NFZ do leczenia chorób mniej poważnych.
    • tornson Polska na służbę zdrowia wydaje najmniej w Europie 11.01.11, 10:39
      i takie są fakty. A za 200 złotych to lekarz w prywatnej przychodni nawet witaminy C nie przepisze, najprostszy zabieg to kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy, dzienny pobyt w szpitalu to kilka do kilkunastu setek, Trzeba mózgu niemieć by być za prywatną służbą zdrowia.
      • najlepszygeorge Re: Polska na służbę zdrowia wydaje najmniej w Eu 11.01.11, 12:08
        "Trzeba mózgu niemieć by być za prywatną służbą zdrowia."

Rozumiem zatem, że w dynamiczne rozwijających się w Polsce prywatnych klinikach i pracują i leczą się same bezmózgi? I dla tych bezmózgowców pracodawcy wykupują pakiety medyczne w prywatnej przychodni?

Zauważ, że większość Polaków od dawna korzysta z usług prywatnych gabinetów dentystycznych, płaci grube pieniądze, nawet kilkanaście tysięcy złotych i jakoś to działa. To też bezmózgi?

Jak się przejdziesz to prywatnej kliniki to tam też nie brakuje pacjentów, którzy płacą te tysiące złotych za coś co mogliby mieć w publicznym ośrodku zdrowia.

A z mojego doświadczenia to widzę, że przeciw prywatyzacji to są ci najczęściej, którzy do systemy wnoszą najmniej (czytaj płacą grosze albo w ogóle), ale za to z tego najwięcej systemu korzystają.
    • tornson Składka zdrowotna to chory pomysł. 11.01.11, 10:42
      Składka zdrowotna jest liniowa i tu jest problem, w kraju tak niewyobrażalnych nierówności społecznych jak Polska z liniowych podatków niczego się nie utrzyma. Służbę zdrowia trzeba utrzymywać z progresywnie płaconych podatków. Nawet nie progresywnych składek, ale wprost z budżetu tyle ile potrzeba w danym roku, bo typowo polskie planowanie że "w tym roku zachoruje tylu więc tyle przeznaczamy na służbę zdrowia" to debilizm wprost nie do opisania.
      • najlepszygeorge Re: Składka zdrowotna to chory pomysł. 11.01.11, 12:16
        Ale gdzie funkcjonują liniowe składki zdrowotne? W Niemczech parę lat temu płaciło się jakieś 50 euro miesięcznie. Dla jednych to mało, innych sporo. Różnica była taka, że takie składki musieli płacić nawet studenci, a w Polsce utrzymujemy sporą grupę np. studentów, którzy mają wszystko pokrywane przez pracujących.
    • der-chef Re: Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 10:51
      A po co leczyć? Najlepiej niech apteki sprzedają tylko leki przeciwbólowe. To wystarczy. Ma tylko nie boleć.
    • adammichnikoff Banda złoczyńców 11.01.11, 11:18
      Pora by tę bandę złoczyńców postawić przez sądem i następnie pod ścianą - tam ich miejsce.
    • northyorkshire Komercjalizacja służby zdrowia? 11.01.11, 11:19
      Nie, nigdy! To kłamstwo! Nie mamy takich zamiarów! - tak mówili w kampanii wyborczej Tusk i Komorowski! Pamiętacie? Nie jestem zwolennikiem PiS-u ale ŻYGAĆ MI SIĘ CHCE JAK WIDZĘ TEN KAPRAWY RYJ TUSKA I TĘ NIJAKĄ, JAK DUPA GŁADKĄ FACJATĘ "GAJOWEGO" (ciekawe czy ma gó... między zębami?).
      Kłamcy
      Gnoje
      Szubrawcy...
      Kto?
      Wszyscy!!!
    • prawda_1_tylko_prawda Znamy tę pieśń. 11.01.11, 11:22
      Przerabialiśmy te zachwyty już przy tworzeniu NFI, reformie ubezpieczeń społecznych itd. Zawsze kończyło się totalną plajtą i okradaniem społeczeństwa. Winnych jak zwykle brak. A już z tym rządem nieudaczników szansy na cokolwiek sensownego i zakończonego powodzeniem nie ma zupełnie. Medycyna nie zanotowała jak dotąd takiego przypadku.
    • slavik222 Kaczor i Religa,mieliscie racje,kto utrzyma szpita 11.01.11, 11:25
      Zabawa służbą zdrowia to nie żonglerka piłką nozna w meczu amatorów
      Kopacz, spójrz na to trzeźwo...
    • an1005 TYLKO ze sprywatyzowaniem ubezpieczen 11.01.11, 11:25
      Wprowadzic prywatne ubezpieczenia. Oplaty (refundowane) za faktyczne wizyty/konsultacje a nie za bycie na liscie jakiegos dupka-internisty. To wtedy mialoby sens a tak to jest to tylko chamskie przerzucanie dlugu na kieszen obywatela.
    • henio1980 Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 11:26
      pierdu pierdu a w Chojnicach świńska grypa zabiła kobietę. Lepiej za leczenie by się zabrali weekendfm.pl/?n=32428
    • olias Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 11:30
      "reforma" trochę wytłucze populację lemingów wyborczych; będzie dobrze. Za jakiś czas kiepscy lekarze znajdą swoje miejsce. Przy budowie autostrad.
      wracając do groźby gazety że niektóre metody leczenia znikną - spoko, będą dalej. W szpitalu MSWiA.
    • executioner Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 11:30
      ˙

> Zamiana szpitali w spółki na zasadach proponowanych przez rząd pogrąży samorządy.

Co za bzdura. Wystarczy dobrze zarządzać, a szpital może być dochodowy.
      Jest wiele szpitali prywatnych, które dostają pieniądze z NFZ i dobrze prosperują.

˙
    • olias Re: Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 11:33
      a co ja mam mówić? ja bulę na bezpłatna służbę zdrowia już 30 lat. A przez ten okres jak widzę lekarza to na ogół na ulicy. Owszem, zdarza się że ja czy ktos z rodziny potrzebuje coś ponad polopiryny S i rutinoscorbinu, ale wtedy idziemy ... prywatnie. I płatnie. słowem - chory sen pijanego idioty.
    • executioner Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 11:34

sysmech to dopiero ofiara państwowej służby zdrowia...

• losiu4 Kto utrzyma szpitale 11.01.11, 11:50
      czyli jedną słową: skok na kasę nakazany Ryżemu przez jego prowadzacych jednak BĘDZIE w końcu przeprowadzony. I tyle w tem temacie.

Pozdrawiam

Losiui

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka