Dodaj do ulubionych

Nici z agory

07.09.11, 11:31
I tak będzie pani Profesor.. głęboko w to wierzę..
Ale za pare pokoleń...
Narazie.. to mamy sztachety... przeciw kłonicom.. albo orczykom...
Przecież hitlerowcy i staliniści nie mordowali z upodobaniem pewnych grup społecznych w Polsce, bez przyczyny..
A jeden, przyznaję, kontrowersyjny ale z uzasadnieniem, Palikot wiosny nie czyni...
A Tusk, taki współczujący, przez rok "żałoby", oddał tak wiele pola Kaczyńskiemu, że teraz nie będzie mógł tej przestrzeni odzyskać.. Pole zarosło kołtunem...
Ja stareńki.. pewnie nie doczekam.. ale Pani i młodzi na pewno tak..
Cierpliwości..

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."
"Relativity applies to physics, not ethics"
Albert Einstein
Obserwuj wątek
    • anty65 Nici z agory 07.09.11, 11:45
      Pani Profesor,
      Przecież w Polsce nie chodzi o demokrację, zresztą proszę mi pokazać kraj w Europie albo i na świecie, taki gdzie grecka idea demokracji jest przestrzegana.
      Polską specjalnością nie jest spieranie się o programy, tylko potyczki personalne. O to czyja moralność spełnia wszystkie kryteria, żeby uzyskać rząd dusz.
      Jestem zmęczony przepychankami i niekończącym się biciem piany. Właściwie nie musi mnie interesować polityka, byleby brudy powstające na szczytach władzy nie wlewały mi się do ogródka. Może jeszcze tym razem zwlokę się do urny 9.10 bo pamiętam jako żywo rządy PiS, ale daleko mi do tego, żeby być zwolennikiem PO.
    • anty65 Polecam 07.09.11, 11:53
      ...też artykuł o tym jak działa szpital w Radomiu. Niedługo pojawią się komentarze, że to na pewno wina PO. To również fragment demokracji po polsku, za wszystko odpowiada rząd i ministrowie. Za to, że dyrektorzy szpitala są marnymi menedzerami, że GDDKiA nie umie podpisać umowy na budowę autostrady, za to, że na kolei brakuje fachowców od tego jak rządzić tą firmą. To taki spadek po PRL, wtedy też Pierwszy Sekretarz za wszystko odpowiadał.
      • tornson Re: Polecam 07.09.11, 13:24
        anty65 napisał:

> ...też artykuł o tym jak działa szpital w Radomiu. Niedługo pojawią się komenta
        > rze, że to na pewno wina PO. To również fragment demokracji po polsku, za wszys
        > tko odpowiada rząd i ministrowie. Za to, że dyrektorzy szpitala są marnymi mene
        > dzerami,
        Dyrektor szpitala nie ma prawa być managerem. Szpitale mają pomagać ludziom, leczyć ich, a nie na nich zarabiać.
        • pablobodek Re: Polecam 07.09.11, 13:33
          A lekarze mają być Samarytaninami. Rozśmieszyłeś mnie, chyba że nie pojąłem aluzji.
          • ahk4iepaiv8u hmmm 07.09.11, 14:24
            tylko dziwnym trafem jak debat nie ma, to nie stanowi to, jak można by się spodziewać, żelaznego dowodu że w demokracji NIE żyjemy? :) Bo nie wypada się do tego publicznie przyznawać? :)
        • anty65 Re: Polecam 08.09.11, 07:53
          tornson napisał:

> anty65 napisał:
          >
          > > ...też artykuł o tym jak działa szpital w Radomiu. Niedługo pojawią się k
          > omenta
          > > rze, że to na pewno wina PO. To również fragment demokracji po polsku, za
          > wszys
          > > tko odpowiada rząd i ministrowie. Za to, że dyrektorzy szpitala są marnym
          > i mene
          > > dzerami,
          > Dyrektor szpitala nie ma prawa być managerem. Szpitale mają pomagać ludziom, le
          > czyć ich, a nie na nich zarabiać.

To ciekawe jak rozumiesz kim jest manager.
          Manager przede wszystkim organizuje sprawne działanie instytucji, którą zarządza. Niezależnie od tego czy jest to organizacja non-profit czy przedsiębiorstwo przynoszące zyski.
          Sprawne zarządzanie szpitalem to właśnie sposób na to, żeby lepiej pomagać ludziom. Ponieważ jednak bez pieniędzy nie da się leczyć ludzi to dyrektor szpitala musi zapewnić odpowiednie środki na leczenie.
    • cezaryk Mądry felietonik ale zniknie 07.09.11, 13:01
      Mądry felietonik, niestety pozbawiony błyskotliwych bon-motów którymi mogliby zabłysnąć cytujący go publicyści. Przy okazji zostałem zmuszony do sięgnięcia po wikipedię (isogoria), (izonomia).
      Pozdrawiam,
      Prostaczek
    • ciuciumorales I znow nici z artykulu "prof" Srody 07.09.11, 13:06
      Do polowy artykulu przecieralem oczy ze zdumienia, ze cos sensownego pani "prof" napisala i wreszcie nie o tym Hitlerze i Stalinie w jednym naszych czasow - JK. Ale potem sie zaczelo m.in.: Gdyby czynić jakieś historyczne analogie, jego aspiracje związane są raczej z rządami tyranów...

Za te slowa pozwalbym ten swiatly lewicowy umysl do sadu. Gdybym byl JK.
      • tornson Re: I znow nici z artykulu "prof" Srody 07.09.11, 13:25
        ciuciumorales napisał:

> Za te slowa pozwalbym ten swiatly lewicowy umysl do sadu. Gdybym byl JK.
        Szkoda że nie jesteś, samoośmieszania się tego pokurcza intelektualnego nigdy za wiele.
      • flat-ower Re: I znow nici z artykulu "prof" Srody 07.09.11, 13:33
        Pani "prof" i tak obeszła się delikatnie z JK. Ja większą część dorosłości spędziłem w normalnym, demokratycznym , zachodnim kraju. Jak przyjechałem w 2005 było jeszcze znosnie oprócz tych zdumiewających egzekwii z okazji śmiertelnego zejścia JPII. Potem jednak nastali Bracia Mniejsi i powiało autentyczną grozą - ten język nienowiści, szczucie jednych na drugich, próby czystek w postaci lojalek lustracyjnych do podpisania , próby pozbawiania mandatów europejskich (Geremek). To wszystko - i na dodatek ten karykaturalny prezydent nie mający wiele do powiedzenia a blokujący Lizbonę, to wszystko powodowało ,że czułem się w jakims neo-totalitaryźmie ... Więc tak wcale ostro pani profesor się nie wypowiedziała.
    • aekielski Nici z agory 07.09.11, 13:07
      Prezes ma agorę w swojej partii.Ścierają się poglądami na co dzień, a że rację ma zawsze prezes to świadczy tylko o jego geniuszu. Będą nici z agory,będzie wełna z angory.
    • anty65 Dzisiejsza wolność 07.09.11, 13:20
      Oznacza wg mnie, że państwo mi się nie ładuje do życia prywatnego.
    • tornson Debata prawicy z prawicą i pomijanie innych partii 07.09.11, 13:23
      to zwykła prawicowa dyktatura, a nie żadna demokracja.
      • cezaryk Re: Debata prawicy z prawicą i pomijanie innych p 07.09.11, 13:28
        A konkretnie gdzie ty znajdujesz tą prawicę?
        Bo ja widzę:
        -SLD - centro-lewicę
        -PO - centro-lewicę
        -PIS - centro-narodową-lewicę, niebezpiecznie blisko faszystów.
        • zwyklak Re: Debata prawicy z prawicą i pomijanie innych p 07.09.11, 13:42
          cezaryk napisał:

> A konkretnie gdzie ty znajdujesz tą prawicę?
          > Bo ja widzę:
          > -SLD - centro-lewicę
          > -PO - centro-lewicę
          > -PIS - centro-narodową-lewicę, niebezpiecznie blisko faszystów.

Ze jak? Ze SLD centrolewica, to EWENTUALNIE mozna przyjac. Choc pod panowaniem jasnie Wielmoznego Szczurowalskiego bardziej pasuje okreslenie koniunkturalica. Do lez natomiast moze rozbawic nazywanie PO centrolewica. "Dobrze robiaca wszystkim wlazikoscielnodupcaica", to tak, ale centrolewica?! Wasc masz bielmo na oczach czy oczadziales?! ...:-) Mam nadzieje, ze masz poczucie humoru...:-)))
          Co do PiSuarow rzekne krotko: oszolomowica. Ot co!.
          • cezaryk Re: Debata prawicy z prawicą i pomijanie innych p 07.09.11, 19:37
            AAA no to nie widziałem, że mówimy o zwyklakooszołomypopapranicyzwyczajnejgorzkiejz wysokimcwtrzeciejdupienaprzeciwko. Bo W takim wypadku to ja jak najbardziej tak. To znaczy nie.
      • zwyklak Re: Debata prawicy z prawicą i pomijanie innych p 07.09.11, 13:32
        Dobrze prawisz Wasc
    • brzmski też mi... agora 07.09.11, 14:45
      agora... gdzieś już słyszałem; aaa, to ta grupa mądrych inaczej; kozik (w celu?) do każdej gazzetki; jakieś kompendia, multimedia - na meblościankę; mają się wcale dobrze - skąd zatem, bo nie ariadnę tu biega, kasandryczne nici, chyba że ... jedwabne; z dyskusją, na łamach - to nie u nich
      • pis_busters Re: Też mi... bździna panie Bździmski... 07.09.11, 20:21
        Też mi... bździna panie Bździmski...
    • ajakzupa już sam cy 07.09.11, 15:41
      Już sam cyrk w budowie jest wystarczająco zabawny, ale clowny mogą się nadprogramowo błaźnić.
      • pis_busters Re: Jechałeś obwodnicą Wrocławia? Nie? To się po p 07.09.11, 20:24
        Jechałeś obwodnicą Wrocławia? Nie? To się po prostu zamknij ! Kłamczyński może by parę dróg dla furmanek na Podlasiu wybudował...
        • ajakzupa Re: Jechałeś obwodnicą Wrocławia? Nie? To się po 07.09.11, 22:49
          Jechałem obok tej obwodnicy, gdy jeszcze była w budowie. Widziałem Tuska, jak tyrał łopatą. Powiedziałem mu, że nie będę harować, wolę pożyczyć kilkaset miliardów na budowę Zielonej Wyspy i żeby tak samo zrobił. Powiedział mi, żem głupi, że nie wolno zadłużać Ojczyzny.
          • pis_busters Re: Boś rzeczywiście głupi... 08.09.11, 09:52
            Boś rzeczywiście głupi... Przesiądź się na furmankę z Jarkiem.
    • ttr32 Nici z agory 07.09.11, 17:17
      Oby tytuł artykułu okazał się proroczy.Chodzi oczywiście o Agorę SA-wydawcę GWyborczej!
    • trajkotek agora = komercja 07.09.11, 18:44

dzisiaj "agora" kojarzy sie z imperium medialnym, z kasą, z manipulacją i władzą - czwartą władzą ... o znaczeniu w sensie greckim - mowy nie ma, no chyba, że ktos udaje Greka
    • stefan_drobner Nici z agory 07.09.11, 19:21
      dwie uwagi co do demokracji:
      1. demokracja europejska to stan, w którym większość jest gwarantem praw mniejszości. U nas, w Azji zachodniej, większość bierze wszystko;
      2. demokracja ateńska działała w zasięgu głosu. Gdy potrzeba mikrofonów i głośników - kończy się demokracja, zaczyna manipulacja. Władzę ma ten, kto włącza i wyłącza mikrofon.
    • helguera czego nie wie Środa 07.09.11, 20:42
      Liderzy parti do Lisa nie poszli ze zrozumialych względów,do najbardziej stronniczego i tendencyjnego [od czasu ryzego Kwiatkowskiego]dziennikarza w TV można iść na głupawki,a nie powazna debate.Tusk przyszedł bo wiedział że Lis będzie z nim w drużynie i wygra starcie.Chociaz Tusk rozumie że to miłość w zastępstwie[normalnie lis bylby za czerwonym] i tylko dlatego ze jego partia moze wygrac z pisioramiOszoloma z Lublina nie zaprosil bo nie chcial się osmieszyc że kogos takiego zaprasza do powaznej debaty.
      • trajkotek nie wie Środa o lisim jezyku? 07.09.11, 22:31
        ... nie poszli, bo myśleli, że już odgryzł sobie język albo, że zrobi to publicznie, podczas programu i zepsuje "obraz" obecnych w studio polityków - wszak obiecał!
    • polskawbudowie Doktro środa?Dziękuję-nie czytam 07.09.11, 22:11
      Szkoda czasu na bełkot dla femifszystek...
      • antobojar polskawbudowie, nawet nie splunę.. szkoda śliny 08.09.11, 04:52
        .. na trolla..

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."
        "Relativity applies to physics, not ethics"
        Albert Einstein
        • polskawbudowie Masz rację, mam do niej podobny stosunek 09.09.11, 23:52
          Szkoda czasu na bełkot pseudointelektualistki z "profesurą" z miesiączkowania.
    • adme Nici z agory 08.09.11, 01:38
      demokratycznEJ polis. "Polis" jest rodzaju żeńskiego.
    • januszem Nici z agory 13.09.11, 21:12
      Mam pytanie do Pani Profesor.
      Kiedyś, dawno temu, kiedy interesowałem się Demokracją, czytałem oczywiście co się dało na temat starożytnej, greckiej demokracji. Gdzieś, przeczytałem, że w miastach państwach w Atenach, istniało ograniczenie: kiedy liczba Obywateli przekraczała 80 tysięcy, nowi obywatele musieli poszukać sobie nowego miasta.
      Oczywiście obywatelem mógł być jedynie męski grek, posiadający zazwyczaj dowolną ilość niewolników. Mniejsza o szczegóły.
      Czy Pani Profesor potwierdzi tą informację? Pytanie zasadne, bo jakoś o tym "szczególe" demokracji jakoś nikt nie pamięta.
      Tak naprawdę, demokracja, aby była demokracją, to musi być ograniczona wielkością, jeżeli ma być demokracją bezpośrednią.
      Unia Wolności co za pompatyczna nazwa, prawie tak samo jak moskiewska "Prawda". Otóż dorobkiem tejże UW jest ustawa o samorządzie, który to samorząd kończy się gminie. Tak, tak, na gminie. Poniżej już nie ma samorządu, a tak naprawdę dopiero tam, w gromadzie, można mówić o demokracji. Na moim osiedlu, uchwała samorządu gminnego, zebranie mieszkańców jest ważne , jeżeli na 500 mieszkańców zjawi się do 30 osób.
      W moim przekonaniu. to co nazywa się demokracją, naprawdę powinno się nazywać Tyranią: wakujące miejsce do Senatu wygrał Stokłosa, przy udziale 8% frekwencji wyborczej.
      Nie chciałbym, awansem, dalej pisać w podobnym stylu. Czekam na autorytet, czy rzeczywiści ograniczenia liczby obywateli było faktem, gwarantującym przestrzeganie zasad demokratycznych.
      Z wyrazami szacunku.
      Janusz Madejski
    • jasiojasio12 Nici z agory 22.09.11, 19:48
      Magdalena Środa, czyli żydowska agentka, której zadaniem jest sianie negatywnej, demoralizującej propagandy na terenie państwa polskiego. Zleconym jej zadaniem jest: W sposób pseudoobiektywny podważać autorytety Polaków oraz ośmieszać wartości i ideały, które w przeszłości doprowadziły Polskę do jej potęgi. Za wszelką ceną walczyć z Katolicyzmem, podważać tradycyjne wartości i zasady moralne. Ogólnie podła żmija na usługach obcych służb specjalnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka