Dodaj do ulubionych

Umowy mniej śmieciowe

• a_weasley Największy szwindel 19.10.11, 11:20
      Jak policzyć, jaka jest składka emerytalna, jakie odsetki powinny narosnąć, a jaka z tego ma wyjść emerytura, to się okazuje, że największym oszustwem są zusowskie ubezpieczenia.
    • fjan Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 11:21
      Wszyscy muszą płacić prócz kleru katolickiego. Obrzydliwe. Dajcie jeszcze biskupom po jednym pałacu wraz z dużym parkiem.
    • jim19 Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 11:24
      Co prawda artykuł odnosi się do tzw umów śmieciowych ale istotą problemu jest ich wpływ na pełny system emerytalny tj zarówno ten zus-owski jak i "resortowy".
      Mówiąc o świadczeniach emerytalnych warto tez przeprowadzić porównanie np
      przyjmując jako założenie iż mówimy o mężczyznach dożywających wieku 70 lat
      1. pan prokurator przechodzący w stan spoczynku w wieku 40 pobierający świadczenie w wysokości 8.500 zł/mies będzie kosztował budżet w okresie pobierania świadczenia 3.060.000zł
      2. pracownik (nieuprzywilejowany) przechodzący w normatywnym wieku tj 65 lat na emeryturę będzie kosztował w okresie pobierania świadczenia 150.000zł

można oczywiście w pkt 1 powyżej przyjąć miast prokuratora sędziego, policjanta, strażaka czy też innego przedstawiciela służb tzw mundurowych jednak istoty takiego porównania to nie zmieni.
      Sądzę że te liczby nie wymagają dodatkowego komentarza
    • bamber0 Brakuje na esbeków? 19.10.11, 11:34
      Czyżby ZUSowi zaczęło brakować kasy na emeryturki dla milicjantów, trepów i esbeków?
      • gnago Re: Brakuje na esbeków? 19.10.11, 14:14
        to idzie bezpośrednio z kasy państwa z pominięciem kuriozum ZUS
    • prokuraturarejonowa Podatniklu!!! Wydoimy Cie!!! PSL!!! 19.10.11, 11:42
      A to sobie wprowadzajcie skladki ZUS od Umowy o Dzielo - skonczy sie na tym, ze powiekszy sie szara strefa, a duza czesc zawodow, ktora do tej pory pracuje na umowe o dzielo zarejesttruje dzialanosc za granica - np programisci zaloza dzialanosc w Anglii i beda pracowac w Polsce wystawiajac angielskie faktury. Beda oczywiscie placic skladki na ubezpieczenie spoleczne - tylko ze w Anglii, a nie w Polsce.

Banda baranow. Ale tak to jest jak sie banda wiesniakow dorwie do wladzy. Kocmoluchy z PSL-u potrafia tylko doic krowy, wiec na stolkach robia to samo - doja podatnikow...

Podobny efekt finansowy (jak ZUS od Umowy o Dzielo) przyniosloby obnizenie skladek emerytalnych (obnizenie kosztow pracy) - wtedy automatycznie wielu osobom oplacaloby sie przejsc z Umowy o Dzielo na FV lub na etat.

Ale wiesniaki z PSL-u nie zdaja sobie z tego sprawy (albo nie chca sobie zdawac) - bo krow nie da sie doic na umowe o dzielo, gnoju tez sie nie da rozrzucac na umowe o dzielo...

Banda wiesniakow...
      • gnago Re: Podatniklu!!! Wydoimy Cie!!! PSL!!! 19.10.11, 14:26
        Podobny efekt finansowy (jak ZUS od Umowy o Dzielo) przyniosloby obnizenie skladek emerytalnych (obnizenie kosztow pracy) - wtedy automatycznie wielu osobom oplacaloby sie przejsc z Umowy o Dzielo na FV lub na etat.

Mądre i wspaniałe posunięcie, z jednym felerem tak jak komunizm, piękny jako teoria w praktyce wielkie goowno.
        Już widzę naszego przeciętnego wyzyskiwacza jak zmienia dobrowolnie ludziom umowy rezygnując z kilku zł zysku .

Dla starszych niż nastolatki przypomnę że przed" genialnym" prawem ustanowionym przez bandę idyotów ograniczającym nadgodziny do 150 rocznie. Wszyscy pracodawcy zwyczajnie płacili za nadgodziny podwójnie. ....... zaczeli unikać głupiego prawa. Skutek na dziś mało kto płaci coś więcej niz umówiona stawka

Można się stawiać i protestować ale mamy wolność.... nie musisz pracować.

Drogi Michałku tu też drzemie potężna kasa dla ZUS i haracz od każdej złotówki
    • jamnnik punk widzenia zależy o punku siedzenia? 19.10.11, 11:51
      "Witold Orłowski z Rady Gospodarczej przy premierze: - Jest duża szansa na zmianę prawa. Dzisiejsza sytuacja to zwykłe oszukiwanie państwa, bo i tak takie osoby przyjdą do niego na starość po pieniądze."

Panie Witoldzie, kiedyś więcej logiki było w Pana tekstach

Państwo buduje się przez pracę a nie przez płacenie składek a tym bardziej nie przez siedzenie na bezrobociu do czego wielu potencjalnych 'budowniczych' doprowadzą nowe przepisy.
      Naprawdę za niskie mamy koszty pracy?

• prokuraturarejonowa Podatniklu!!! Wydoimy Cie!!! PSL!!! 19.10.11, 11:57
      Jak tak dalej pojdzie to w Polsce zostana tylko pracownicy budzetowki, politycy, rolnicy i klienci opieki spolecznej. Bo przy tak opresyjnym systemie podatkowym ludzie przedsiebiorczy wyjada z Polski - inzynierowie, architekcki, programisci - wszystkie zawody gdzie potrzebne sa wkalifikacje i umiejetnosci bardziej zaawansowane niz obsluga widel do rozrzucania gnoju.

Tylko ciekawe kto bedzie wtedy doplacal do rolnikow i kto bedzie wyplacal emerytury prokuratorom (14tys zl/mc)?
    • prokuraturarejonowa Podatniklu!!! Wydoimy Cie!!! PSL!!! 19.10.11, 11:59
      Wolnosc gospodarcza jest prawem kazdego obywatela zapisanym w Konstytucji, a nie przywilejem za ktory trzeba slono placic.

Ale tego wiesniaki od dojenia krow (i Podatnikow) nie zrozumieja nigdy, bo to wykracza poza filozofie rozrzucania gnoju...
    • janspruce Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 12:00
      Juz nawet banki przyjmuja kasjerki czy doradcow na umowe zlecenie.
      Ostatnio Getin Bank dal ogloszenie ze przyjmuje na takich warunkach.
      Mowie wam politycy i reszta z kasty panujacych zyje w innym swiecie i nie zna realiow.
      Otoczeni dworem pochlebcow i otumanieni doradcami z BCC i Lewiatana jedynie co cztery lata maja kontakt z normalnymi ludzmi.
      Kiedy zblizaja sie wybory ale i tak mowia nie wlasnymi slowami tylko specjalistow od PR ktorzy pisza im sciagi co maja mowic.
    • farmer_mendoza Tymczasem w Irlandii... 19.10.11, 12:01
      W Irlandii ZUS (PRSI) od działalności gospodarczej wynosi 5% od dochodu. Nie zarabiam, to nie płacę (tzn płacę PRSI minimalny, 250 Euro rocznie). Dla porównania, w Polsce to ponad 200 Euro miesięcznie.

W Hiszpanii, która może się poszczycić największym bezrobociem, jest jak w Polsce po reformie Boniego: jedyną formą samozatrudnienia jest "Autonomo", tamtejszy ZUS kosztuje jak w Polsce 250 Euro miesięcznie, niezależnie od zarobków.

Niedługo w Polsce będzie jak w Hiszpanii, gdzie kto tylko może, pracuje na czarno.
    • jamnnik a tymczasem 19.10.11, 12:10
      dziesiątki agencji rządowych, likwidację których zapowiadało PO jeszcze przed wyborami cztery lata temu, mają się świetnie dojąc budżet w najlepsze
    • gregsmile Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 12:11
      to dopiero początek pomysłów zasilania pustej państwowej kasy. zaraz będzie podwyżka VAT i akcyzy, a jak Polska przekroczy w przyszłym roku 55% to przyjdzie czas na cięcia płac w budżetówce i podwyżkę PIT i CIT. Myślę, że składki do ZUS też zostaną podniesione z tłumaczeniem, że zastępowalność pokoleń tego wymaga. lepiej to już było.
    • krafts 4 składki zdrowotne 19.10.11, 12:12
      A ja mam taka sytuację:
      mam umowę o pracę i 3 umowy zlecenia, czyli w sumie odprowadzam 4 składki zdrowotne. Zdecydowanie chciałbym, aby od zleceń nie było obowiązkowa składaka zdrowotna, ale emerytalna.
    • mikado111 Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 12:37
      Głosowaliście na PO, to macie.

Ten sam sprostytuowany osobnik o nazwisku Boni z zapałem broni tzw. rolników przed koniecznością płacenia składki zdrowotnej. Wprawdzie Trybunał Konstytucyjny stwierdził, że finansowanie składek półtoramilionowej swołoczy nierobów przez uczciwie pracujących podatników jest niezgodne z Konstytucją, ale co tam. Ważniejszy jest interes złodziejskich rodzin Pawlaka i Sawickiego. W rezultacie bandyci zwani rolnikami nadal nie będą płacić nic. Ktoś musi więc pokryć koszty ich ubezpieczenia. Na przykład ludzie pracujący na umowę o dzieło.

Panie Boni, wprawdzie tym razem nie głosowałam na Pana partię, ale życzę Panu wszystkiego najgorszego, co może spotkać człowieka.
    • mikado111 Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 12:39
      "Komisja zajmowało się już kilka miesięcy temu składkami od umów o dzieło na wniosek wicepremiera Waldemara Pawlaka".

No właśnie. KRUSu nie ruszymy, półtoramilionowa banda oszustów musi dalej żyć na koszt podatnika, ale umowy o dzieło obciążymy.

Czyż nie byłoby pięknie, gdyby Pawlak zdechł?
    • antyfundamentalista Juz wiadomo kto nakreca cala ta awanture o umowy 19.10.11, 12:52
      tzw. "smieciowe". Smieciowe to one sa dla POkrak pseudoliberalow i chlopstwa pospolitego pazernego zwanego PSL. Za to doplaty do nierobstwa sa jak najbardziej ok? Oj gnojki niedorobione, powinno wam sie lapy poucinac za tak bezczelne okradanie realnie pracujacych Polakow! Jednak to prawda, ze dobry urzednik to martwy urzednik - z utesknieniem bede czekal az wykorkujesz buraku Boni.
    • gandalph Prawdziwy dramat zacznie się wtedy, gdy 19.10.11, 12:55
      dzisiejsi pracujący, oops goleni-strzyżeni na składkach ZUS, podatkach itd., zaczną przechodzić na ŚMIECIOWE emerytury po 700-800 zł, czyli za 10-15 lat. A jeszcze może się okazać, że w ogóle ZUS nie będzie miał z czego tych śmieciowych emerytur wypłacać.
      Dzisiejsi emeryci wcale nie są najbardziej poszkodowani, bo mają emeryturki niewspółmiernie wysokie w porównaniu ze składkami, jakie płacili np. w latach 80-ych XX w., rzędu 2-5 dolarów, czyli powiedzmy 15 zł. Za to dzisiaj dostają emerytury 40-50 razy wyższe niż płace, jakie wtedy dostawali. Często mają też emerytury znacznie wyższe niż przeciętna płaca w regionie o wysokim bezrobociu.
      Przyszli emeryci dostaną, w najlepszym przypadku, 20-30% tego, co teraz zarabiają.
      A więc, ministrze Boni, zamiataj pan dalej śmieci pod dywan!
      • artur.1967 Re: Prawdziwy dramat zacznie się wtedy, gdy 19.10.11, 13:01
        nikt za komuny nie płacił 5 dolarów skladki z prostej przyczyny;nie było takiej waluty w oficjalnym obiegu i nawet handel był nią zakazany.idąc tym tokiem rozumowania to mleko ,które pamiętam jak dziś kosztowało 2,90 pln w przeliczeniu po czarnorynkowym kursie dolara kosztowało ułamek centa
        • gandalph Nie pitol! 19.10.11, 16:34
          artur.1967 napisał:

> nikt za komuny nie płacił 5 dolarów skladki z prostej przyczyny;nie było takiej
          > waluty w oficjalnym obiegu i nawet handel był nią zakazany.idąc tym tokiem roz
          > umowania to mleko ,które pamiętam jak dziś kosztowało 2,90 pln w przeliczeniu p
          > o czarnorynkowym kursie dolara kosztowało ułamek centa

Przeciętna płaca w Polsce była równowartością ówczesnych 20-30 dolarów, stąd CAŁA składka na ZUS, wynosząca 15%, wynosiła od 3 do 5 ówczesnych dolarów. Dzisiaj minimalna emerytura to jakieś dwieście dolarów z okładem (dzisiejszych!).
          Po drugie, ówczesne ceny są nieistotne, bo składki płacono wtedy, zaś emeryturę bierze się dzisiaj.
          • artur.1967 Re: Nie pitol! 19.10.11, 16:39
            skoro tamte ceny są nieistotne to z jakiej racji mieszkania wybudowane wtedy kosztują na rynku setki tysięcy zlotych.ciekawa zagadka
            • gandalph Re: Nie pitol! 19.10.11, 16:52
              artur.1967 napisał:

> skoro tamte ceny są nieistotne to z jakiej racji mieszkania wybudowane wtedy ko
              > sztują na rynku setki tysięcy zlotych.ciekawa zagadka

A pamiętasz może, za ile ówcześnie wybudowane mieszkania zostały wykupione w latach 1989-91? Za promil dzisiejszej wartości.
              Po drugie, nie zapominaj o tym, że za wszystko, co kupowałeś wtedy w sklepie (po odstaniu w kolejce) płaciłeś 5% wartości, bo resztę pokrywały dotacje państwowe. Ale to nieistotne.
              Chodzi o to, że nie ma innego przelicznika ówczesnych złotych na dzisiejsze niż porównanie z dolarem. Otóż ówczesne składki na ZUS są zupełnie niewspółmierne do wysokości dzisiejszych emerytur. Ja dzisiaj płacę składkę emerytalną i rentową ponad 500 zł. Prognozowana przez ZUS emerytura to jakieś 3 razy tyle. Zastanów się nad tym, jaka jest proporcja składek ZUS z lat wczesnych 80-ych do dzisiejszej, choćby tylko minimalnej emerytury. Jasne?
              Pamiętaj przy tym o tym, że składka na ZUS była wtedy znacznie niższa (w ujęciu procentowym) a tylko jej część szła na emerytury i renty; 15% to była całość składki, bez rozbicia, jak dzisiaj.
              • artur.1967 Re: Nie pitol! 19.10.11, 17:32
                wszystko państwo dotowało w 95 procentach,a ja się pytam z czego i jeszcze raz się pytam dlaczego te mieszkania teraz tyle kosztują,skoro ludzie zarabiali po 20 dolarów i budowę ich sponsorowało państwo.masz może pewność że,te 500 złotych które płacisz będzie warte tyle co teraz,a możenastąpi zmiana waluty naprzykład czy coś innego.druga sprawa skoro przeliczamy na dolary to może przeliczmy po państwowym kursie a nie czarnorynkowym.nie wiem jaki był wtedy oficjalny kurs bo wtedy tylko debil sprzedawał dolary w banku o ile wogóle je posiadał
                • gandalph Re: Nie pitol! 19.10.11, 19:07
                  artur.1967 napisał:

> wszystko państwo dotowało w 95 procentach,a ja się pytam z czego i jeszcze raz
                  > się pytam dlaczego te mieszkania teraz tyle kosztują,skoro ludzie zarabiali po
                  > 20 dolarów i budowę ich sponsorowało państwo.masz może pewność że,te 500 złotyc
                  > h które płacisz będzie warte tyle co teraz,a możenastąpi zmiana waluty naprzykł
                  > ad czy coś innego.druga sprawa skoro przeliczamy na dolary to może przeliczmy p
                  > o państwowym kursie
                  Kurs państwowy był fikcją wziętą z sufitu, bo po tym kursie żadnego dolara być nie kupił. Jedynym realnym kursem był czarnorynkowy.
                  Z pewnością dolar nie jest dobrym przelicznikiem, ale innego po prostu NIE MA, czyli lepszy taki niż żaden! A problem w tym, że ówczesne składki a dzisiejsze emerytury to zupełnie inna bajka. To tak, jakbyś przez lata płacił parę złotych składki emerytalnej, a domagał się emerytury w wysokości tysięcy złotych. I o to mi chodziło. W związku z tym emeryci (dzisiejsi) nie są najbardziej poszkodowaną grupą społeczną. Najbardziej poszkodowaną grupą będą przyszli emeryci, czyli ci, którzy w 1989-92 roku byli już "za starzy" na sukces rynkowy, dostali kopa, potem wegetowali, niektórzy jakoś tam się ustawili (albo i nie), cienko przędą, płacą po 500 z czymś złotych składek na ZUS (jeśli w ogóle mają jakąś pracę), a dostaną groszową emeryturę, jeśli w ogóle. Z kolei młodzi, ci, którzy dzisiaj narzekają na "śmieciowe umowy", mają jeszcze przed sobą perspektywę 30 i więcej lat pracy, może coś się zmieni na lepsze. Dla tych tuż przed emeryturą już nic się nie zmieni. A pamiętaj też, że tuż-tuż i na emerytury zaczną przechodzić powojenne roczniki wyżowe. I wtedy będzie katastrofa. Tymczasem 12 lat minęło od reformy emerytalnej Buzka, i co? I kupa! Nie została dokończona, a to, co było sensowne, zostało rozmontowane.

a nie czarnorynkowym.nie wiem jaki był wtedy oficjalny kurs
                  > bo wtedy tylko debil sprzedawał dolary w banku o ile wogóle je posiadał

Ludzie mieli znacznie więcej dolarów w skarpetach niż mógłbyś podejrzewać.
    • buszel Umowy śmieciowe mogą być... nie śmieciowe 19.10.11, 13:00
      Czy naprawdę tak trudno przyjąć iż wszystkie dochody powinny zostać obłożone po prostu podatkiem w wysokości "X" według którego odprowadzane są składki wszystkie w pewnym procencie. I spokój.

Problem szanownych rządzących jest taki że nie rozumieją iż składki emerytalne, to jest piramida finansowa, która się wali. Że nie chce nikt tego głośno przyznać.
      Że brakuje elementarnej moralności i solidarności, po pierwsze rządzącym.
      Że tak naprawdę to jest dużo gadania, a nikomu nie zależy żeby zrobić tak żeby było dobrze.

Generalnie cały ten cholerny system chyli się ku upadkowi i znając bieg historii w pewnym momencie środki te zostaną zdefraudowane i nic nie dostaniemy w zamian za nasze składki.
      Pierwszy etap defraudacji już się odbył, rękoma rządzących, w tym pana Rostowskiego.

Powoli tracę nadzieję, to co się dzieje to jest kpina.
    • buszel Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 13:08
      Czy w ogóle politycy czytają te wpisy?
      Czy nie zdają sobie sprawy że ludzie są rozjuszeni, bo czują że są okradani?

Dlaczego ja mam płacić na jakiegoś pseudo strażaka, który siedzi tylko za biurkiem, albo policjanta który w wieku 40 lat nie musi pracować?
      Gdzie jakaś elementarna przyzwoitość i solidarność?

Dlaczego ja mam też płacić składki na tych wszystkich co pracują na umowę o dzieło a ubezpieczanie płacą gdy trzeba iść do szpitala? Dlaczego to jest tak że mogą Oni zapłacić kilka razy po 300 PLN i pójść na terapię za 500 000? Ja rozumiem że nie można odmówić.
      Ale nie rozumiem że nie można wypracować systemu solidarnego płacenia składek. Tak samo wiem że Ci co dziś pracują na firmę lub umowę o dzieło będą kiedyś starzy i będą wymagali opieki szpitalnej, domów opieki itd? Skąd na to wziąć kasę?
      Dlaczego na te pytania się nie dyskutuje?

Kolejne rządy żenują mnie. Różnica polega tylko na sposobie żenacji.
      • mikado111 Re: Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 13:53
        Czy politycy czytają te wpisy? Miesiąc temu na pewno czytali, ale teraz jest już "po ptokach", czyli po wyborach.

Gdyby na "marsz oburzonych" w Warszawie przyszło sto tysięcy ludzi, to może bandyci z rządu i Sejmu mieliby jakiś powód, żeby liczyć się z naszym zdaniem (a nuż jakiś młodzieniec rzuci granatem w Boniego i pourywa mu gnaty). Przyszła jednak żałosna garstka, więc bandyci czują się całkowicie bezpiecznie.
    • pedror Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 13:10
      To ja mam pytanie do twórców tego genialnego pomysłu. Zgodnie z przepisami do emerytury uprawnia osiągnięcie odpowiedniego wieku plus określony staż pracy. Jak zamierzają liczyć staż pracy przy umowach o dzieło? W miesiącu w którym ktoś mi coś wypłacił liczy się, że pracowałem, a w miesiącu, w którym nikt mi niczego nie wypłacił, liczy się, że nie? A jeśli czasem przyjmuję zlecenie na dzieło, nad którym pracuję dwa miesiące i jest jedna wypłata po oddaniu dzieła, to co? Liczy się, że z tych dwóch miesięcy pracowałem tylko jeden? A jeśli zrobię sobie wakacje? - w sumie każdy ma prawo, nie? Nie biorę umów, czyli niby nie pracuję i mi się nie liczy? (Podczas gdy wczasujący się etatowiec "pracuje" cały czas). To wyjdzie, że na prawa emerytalne będę musiał pracować nie 30, a 45 lat.
    • papaleon Niech się Boni KRUSEM zajmie i mundurowymi 19.10.11, 13:10
      a nie umowami o dzieło
    • mikado111 Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 13:11
      Palikocie, gdzie jesteś? Dlaczego nie protestujesz? Polityczne prostytutki z PO wczoraj postanowiły, że wbrew wyrokowi TK nie nałożą składek zdrowotnych na półtoramilionową bandę złodziei zwanych rolnikami. Dziś chcą obciążyć uczciwie pracujących Polaków kolejnym haraczem.

Krzyż krzyżem, ale świnie z rządu PO OKRADAJĄ LUDZI!!!! Czekam na reakcję, głosowałam na Ciebie!
      • thorgallpl Re: Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 15:02
        jak sie jest frajerem to pozniej placze sie na forum, ze oszukali. kto ma rozum ten od razu wiedzial,z e palikot chce wylacznie wladzy, a program pisal mu kiciarz tymochowicz. zabral kilku gejow, troche bojownikow antykatolickich i wszedl do sejmu...
        • mikado111 Re: Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 17:33
          Gdyby Palikot zyskał jeszcze kilka punktów procentowych kosztem Platformy, to Tusk musiałby zawrzeć koalicję z nim, nie ze złodziejaszkami z PSL, i gadka o finansach publicznych wyglądałaby dziś nieco inaczej.
    • wookiee.chewbacca Niech się rząd weźmie za darmozjadów w sukienkach! 19.10.11, 13:36
      Zamiast łatać budżet zdzierając kolejne podatki od ludzi już i tak niewiele zarabiających nie się rząd lepiej weźmie za piep'rzonych kościelnych pasożytów i im się dobierze do koryta. Proponuję rozpier'dolić całe to spasione towarzystwo darmozjadów.
    • mordaprostaczka w redakcjach też pracują na śmieciówkach 19.10.11, 13:54
      nazywa się to to ryczałtem. zryczałtowana wierszówka. jakoś publicznie cicho o tym zjawisku, choć jest znane w wielu zacnych redakcjach.
    • akrupa2 Umowy śmieciowe mogą być... mniej śmieciowe 19.10.11, 14:35
      najwięcej umów śmieciowych,jest w mediach...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka