Dodaj do ulubionych

ACTA podpisana, temperatura nie opada

27.01.12, 07:41
PRZECIW ACTA (za rezolucją - red.) głosowali:

SLD i UP: Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Bogusław Liberadzki, Wojciech Michał Olejniczak, Joanna Senyszyn, Marek Siwiec, Janusz Władysław Zemke, Adam Gierek

ZA ACTA (czyli przeciw rezolucji - red.) głosowali:

PiS: Tadeusz Cymański, Marek Józef Gróbarczyk, Michał Tomasz Kamiński, Ryszard Antoni Legutko, Marek Henryk Migalski, Jacek Olgierd Kurski, Mirosław Piotrowski, Tomasz Piotr Poręba, Konrad Szymański, Zbigniew Ziobro

PO: Małgorzata Handzlik, Jolanta Emilia Hibner, Danuta Maria Hübner, Danuta Jazłowiecka, Sidonia Elżbieta Jędrzejewska, Filip Kaczmarek, Jan Kozłowski, Krzysztof Lisek, Bogdan Kazimierz Marcinkiewicz, Jan Olbrycht, Jacek Saryusz-Wolski, Joanna Katarzyna Skrzydlewska, Bogusław Sonik, Jarosław Leszek Wałęsa, Paweł Zalewski, Artur Zasada, Tadeusz Zwiefka

PSL: Andrzej Grzyb, Jarosław Kalinowski, Czesław Adam Siekierski

WSTRZYMALI SIĘ:

PO: Rafał Trzaskowski, Lena Kolarska-Bobińska, Róża Thun

NIE GŁOSOWALI (nie wzięli udziału w głosowaniu lub byli nieobecni):

PiS: Ryszard Czarnecki, Janusz Wojciechowski, Jacek Wołosowicz

PJN: Adam Bielan, Paweł Robert Kowal

PO: Sławomir Witold Nitras, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska, Piotr Borys, Jacek Protasiewicz, Jerzy Buzek

TYLKO POSŁOWIE Z SLD ŚWIADOMIE GŁOSOWALI PRZECIWKO "ACTA". Nie muszą nikogo przepraszać,ani ze skruchą przyznawać się do popełnionego błędu. Brawo!!!!!Ich mądrość potwierdził Europejski Trybunał Sprawiedliwości.
Obserwuj wątek
    • janek-2007 ACTA podpisana, temperatura nie opada 27.01.12, 08:02
      Jeśli ktos przez całe lata robi coś w tajemnicy przede mna a nie jest to związane bezpośrednio z obronnością kraju nie jest związane z atakiem agresora na mój kraj To ja takiemu tajemniczemu postepowaniu mojego rządu mówię STOP, nie
      Poinformujcie mnie co knujecie ponauczajcie jak jestem niekumaty ale nie uszczęśliwiajcie mnie na siłę tajemniczymi postępowaniami bo to między innymi dzięki takim jak ja i za naszym przyzwolenie w naszym imieniu sprawujecie rządy Czy brak mi logiki w tym co piszę ?
      Czy ktoś kogo wybrałem i zgodziłem sie na jego rządzenie obetnie mi łapy i potem uzasadni że to w moim interesie abym się polsilwerem nie pochlastał ?
    • anna12-3 ACTA podpisana, temperatura nie opada 27.01.12, 08:07
      Dla wyjaśnienia:Europejski Trybunał Sprawiedliwości orzekł, że nie można zmusić dostawców internetu do zainstalowania systemu zapobiegającego nielegalnemu pobieraniu plików. Stanowiłoby to bowiem naruszenie Karty Praw Podstawowych UE - poinformował portal EuropeanVoice.

Orzeczenie TS dotyczy bezpośrednio wprowadzenia regulacji ACTA. Według ekspertów European Telecommunications Network Operators Association (ETNO) zapisy wprowadzone przez ACTA "mogą prowadzić do narzucenia operatorom konieczności wprowadzenia rozwiązań filtrowania treści"/cenzury/. Orzeczenie Trybunału Sprawiedliwości praktycznie uniemożliwia wprowadzenie takiego mechanizmu w krajach, które przyjęły Kartę Praw Podstawowych.

Eksperci EuroISPA zauważyli także iż "Trybunał stwierdził nadrzędności ochrony konsumenta wynikającej z Karty Praw Podstawowych UE".

Obywatele polscy nie podlegają ochronie z tytułu Karty Praw Podstawowych. 4 października 2007 rząd Jarosława Kaczyńskiego zdecydował, iż Polska przyjmie tzw. protokół brytyjski ograniczający stosowanie Karty Praw Podstawowych. Rząd Donalda Tuska podtrzymał tę decyzję. Teraz wiadomo dlaczego SLD tak zażarcie walczy o podpisanie Karty Praw Podstawowych,a Tusk tak zażarcie odmawia. Polacy wg.rządzących muszą pozostać nieświadomym bydłem,bez ochrony,bez praw podstawowych. Jak wyszli na ulice,żeby bronić swoich praw, to rządzący/Niesiołowski/-nazywa ich idiotami,a inni dopatrują się zmowy i manipulacji/Wroński/. Nawet do głowy im nie przychodzi,że młodzi Polacy wiedzą o co walczą wychodząc na ulice,wszak są wg. nich bezrozumną masą,niezdolną do myślenia. Ot,manipulowani idioci.
      • przechrztaimason Re: ACTA podpisana, temperatura nie opada 27.01.12, 09:22
        Bzdura na kółkach. ACTA w żaden sposób nie nie wymusza stosowania podobnych narzędzi. Bezmyślnych powtarzaczy internetowych bzdur mających pretensje do bycia "niezależnie myślącymi" nie brakuje.
    • uhbnjiokm ACTA podpisana, temperatura nie opada 27.01.12, 09:42
      www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?wCWDsbb

Pod tym linkiem petycja przeciwko ACTA skierowana do Europarlamentu. Od wczoraj podpisało ją już 340 tys. osób. Potrzeba 500 tys. podpisów.
    • uhbnjiokm Petycja przeciw ACTA skierowana do Europarlamentu 27.01.12, 09:44
      www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?wCWDsbb

Pod tym linkiem petycja przeciwko ACTA skierowana do Europarlamentu. Od wczoraj podpisało ją już 340 tys. osób. Potrzeba 500 tys. podpisów.
      • hary333 Re: Co nam daje ACTA 27.01.12, 10:09
        Będzie dobrze! wszystko tylko orginalne: części samochodowe, lekarstwa bez zamienników, ciuchy tylko firmowe, programy, wszystko najwyższej jakości i najwyższych cen.
    • marac Czy rząd kłamie w sprawie ACTA? Sprawdź sam! 27.01.12, 15:00
      Jeśli masz jakieś wątpliwości, czy rząd kłamie w sprawie ACTA, sprawdź sam:
      di.com.pl/news/43066,0,Wszystko_o_ACTA_2008-2012.html
      i bardziej prawniczym językiem:
      prawo.vagla.pl/acta
      Szybka odpowiedź dla leniwych - każde słowo Tuska i Zdrojewskiego na temat ACTA to kłamstwo. Każde. Tylko Boniemu czasem się wypsnie parę słów prawdy (ale rzadko).

Niektórzy pytają, dlaczego *tak naprawdę* rząd uważa, że Polska musi podpisać ACTA. Odpowiedź jest prosta.

Otóż USA szantażują rząd, że w razie niepodpisania ponownie umieszczą nas na liście państw niewystarczająco entuzjastycznie zabiegających o interesy amerykańskich koncernów (tak, jest taka lista! -> di.com.pl/news/31568,0,USA_nie_uznaje_Polski_za_pirata_Cieszyc_sie.html ). Polska została z niej usunięta w 2010, gdy grzecznie zaczęła pracować nad ACTA. Zdrojewski chwalił się w zeszłym roku tym olbrzymim sukcesem, podobnie jak w listopadzie przepchnięciem ACTA (www.wykop.pl/ramka/1016143/acta-juz-nie-jest-sukcesem-polskiej-prezydencji/). Jak wiadomo zadowolenie Wielkiego Brata jest priorytetem każdego polskiego rządu po '89 r. (wcześniejszych też, tylko Brat był inny) i w przypadku konfliktu ochrona praw podstawowych własnych obywateli musi tu ustąpić.

Kolejny dowód na to, że USA nadzorują w tej sprawie polskich polityków: youtu.be/g32zLT2nJxo
    • marac Córka premiera "kradnie" zdjęcia? 27.01.12, 15:12
      Córka premiera "kradnie" zdjęcia? Czy jej blog będzie pierwszy do zamknięcia, gdy ACTA wejdzie w życie? Czy będzie ekstradycja do USA (tak jak angielskiego studenta, któremu grozi 10 lat za zamieszczanie linków: tech.wp.pl/kat,1009785,title,Student-pierwsza-ofiara-miedzynarodowych-porozumien-antypirackich,wid,14199686,wiadomosc.html)?

Zobaczcie np. ten post: www.makelifeeasier.pl/moda/must-have-pastele/
      Wszystkie zdjęcia powyżej tych z Kasią są ściągnięte z sieci (jest teoretyczna i nieprawdopodobna możliwość, że dziewczyny mają pozwolenie od autorów wszystkich tych zdjęć, dlatego znaki zapytania powyżej).
      Jak możecie to sprawdzić? Kopiujemy link do zdjęcia, np. tych różowych bucików:
      www.makelifeeasier.pl/img/image/Paris-Pascal-Le-Segretain--590x393.jpg i wklejamy go w googlową wyszukiwarkę zdjęć:
      www.google.com/imghp?hl=en&tab=ii
      Teraz wybieramy "For matching images, try search by image":
      www.google.com/searchbyimage?hl=en&safe=off&biw=1288&bih=1333&gbv=2&site=search&image_url=http://www.makelifeeasier.pl/img/image/Paris-Pascal-Le-Segretain--590x393.jpg&sa=X&ei=7wwiT-C1JMfs-gbq6626CA&ved=0CEIQ9Q8
      I... cóż za niespodzianka! Sprawdźcie sami...
      Ciekawe czy premier wie, że jego córka pójdzie siedzieć, a on będzie musiał spłacać jej milionową grzywnę (jej blog jest komercyjny, więc zarabia na tych zdjęciach kasę)?

Nie wierzcie mi na słowo - sprawdźcie sami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka