Dodaj do ulubionych

Czy będą nas ścigać za abonament?

21.07.12, 10:14
Biedni Listonosze teraz to już nie tylko psy będą będą ich źle traktowały.

A swoją drogą dlaczego poczta tak się interesuje abonamentem radiowo-telewizyjnym? Z tego co widzę ma większe wlasne problemy...
Obserwuj wątek
    • mszczuj_von_kain Re: Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 10:31
      "
      Tymczasem prezes TVP Juliusz Braun alarmował niedawno w rozmowie z "Gazetą": - Jeśli nie będzie dobrego systemu finansowania mediów publicznych, ich koniec jest bliski."

I to ma nas martwić? :D

Przypomina mi się stara akcja zespołu the dead kennedys:

encrypted-tbn3.google.com/images?q=tbn:ANd9GcREqDJh7qJBXeJZDM4Hr1i3WAeAAWWOGDx7XKqs9EVRVGivPWZY
      • lechujarek_wolski Re: Czy będą nas ścigać za abonament? 22.07.12, 13:42
        Bardzo słuszna uwaga - TVP to pośmiewisko (poza faktem, że to przechowalnia dla "swoich")
        To co zrobiono z telewizja "publiczną" zakrawa na kpinę. Sporą szkodą byłoby gdyby PR2 zeszło kiedykolwiek z anteny, bo wówczas nawet bym już radia nie słuchał :)

Czasami mam wrażenie, że TVP istnieje jedynie po to, żeby dostarczyć pretekstu do istnienia KRRiTV. Jeden z najbiedniejszych krajów w Europie zbudował bizantyjski aparat państwowy i system instytucji niespotykany w normalnych krajach. To się źle skończy, tak jak dla Grecji.
    • szweyk101 Błąd w artykule Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 10:35
      W artykule jest poważna pomyłka. Tegoroczny abonament za radio i telewizje wynosi 18.50 a nie 17 zł, jak stoi w tekście. 17 było w 2011. Czyżby autor tego nie wiedział? I czy aby opłaca abonament?
    • esa11 Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 10:56
      Nie do wiary, ze TVP ma jeszcze czelnosc zadac zaplaty za to ze utopila wszystko w reklamie.
      Jesli place abonnament, to mam tv bez reklam, wiadomosci, ktore sa wiadomosciami a nie mikrofonem dla kasty politycznej, ktora "tworzy" swoja wlasna rzeczywistosc. Nie mozna dowiedziec sie nawet co sie dzieje w kraju, bo niestety mamy TVP. Od kilku lat utopili w reklamie i autoreklamie nawet kanal Polonia, mimo ze odbiorcy za granica nawet gdyby chcieli, to nie moga "skorzystac z reklamowych porad". Nawet tak nagradzani dziennikarze jak T. Lis nie potrafia przekazac niczego poza wzajemnym adorowaniem ( i na pewno platna fucha) tych samych politykow, kolegow po fachu, (ktorzy natychmiast to opisza w innych mediach).

TVP nie nadaje sie do ogladania nawet gdyby placila odbiorcom! Ale jest rada - wyrzucic wszystko!
    • pedror Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 11:43
      Znaczy, co? Oni by chcieli, żeby ludzie zgadzali się na rewizje mieszkania wykonywane przez pracownika poczty?? Chyba ich pokręciło...
    • franekwolusz Na Lisa nigdy nie zapłacę 21.07.12, 13:04
      Ja osobiście zareagowałem na apel pana Tuska o niepłacenie abonamentu i to zrobiłem. Z drugiej strony jak widzę co prezentuje Lis i ile za to bierze pieniędzy to dopóki będzie w TV grosza nie zapłacę.
    • marek1846 To prywatyzacja jest zła? 21.07.12, 13:53
      I to teraz, po 23 latach, dowiadujemy się, że państwowe jest dobre. Szkoda, że tylko dla abonamentowych liberałów.
    • professional_scoffer Policja pocztowo-telewizyjna? 21.07.12, 14:20
      Nie będę płacił abonamentu dopóki tv polska nie przedstawi mi oferty i umowy i nie da mi zdecydować czy mam ochotę z ich oferty skorzystać.

A jak ktoś listonosza nie będzie chciał wpuścić to on ma się bić i drzwi wyłamywać czy jak?
      • kmieniec Re: Policja pocztowo-telewizyjna? 21.07.12, 18:47
        Proponuje tak samo postepowac z zarzadem drog publicznych: nie stawiac stopy na chodniku dopoki zarzad nie przedstawi umowy na pismie, a polski glupek nie zdecyduje, czy chce z chodnika skorzystac. Przedtem radze podpisac umowe o korzystaniu z powietrza do oddychania, bo jak sie czlowiek udusie, to juz niczego nie bedzie mogl podpisac.
        • cin1977 Re: Policja pocztowo-telewizyjna? 21.07.12, 21:57
          Chodniki są finansowane z podatków i jako podatnik mam oczywiste prawo z nich korzystać. Natomiast abonament jest opłatą za usługę, która (podobno) nie jest przymusowa, i jako taka wymaga umowy na jej świadczenie. No chyba, że minister finansów zacznie nazywać rzeczy po imieniu, i nakaże mi płacić podatek na publiczne media. Jak na razie tak nie jest, więc mogę powiedzieć, że mam ich w d***e, mam 3 telewizory, ale mediów publicznych nie oglądam. Jeśli uważają, że ich okłamuję, to niech zablokują mi sygnał TVP1, TVP2 i co tam jeszcze nadają. Techniczne aspekty takiego rozwiązania są już ich problemem.

Inna sprawa, że za pośrednictwem satelity, bez dekodera, niekodowany sygnał TVPublicznej z HotBirda któregośtam może oglądać pewnie pół świata. Może ich też napastować o abonament? Cóż za zysk dla budżetu, panie Rostowski...
          • cin1977 Re: Policja pocztowo-telewizyjna? 21.07.12, 22:41

>Inna sprawa, że za pośrednictwem satelity, bez dekodera, niekodowany sygnał TVP
            >publicznej z HotBirda któregośtam może oglądać pewnie pół świata. Może ich też >napastować o abonament? Cóż za zysk dla budżetu, panie Rostowski...

Konkretnie: Hot Bird 13'E: TVP Kultura, TVP Polonia
            Astra 19,2'E: TVP Historia, TVP Kultura, TVP Info (Warszawa), TVP Polonia
            Eutelsat 7'E: TVP Polonia

Zasięg (Hot Bird 13'E): od Grenlandii, po Kazachstan, od strefy podbiegunowej po Afrykę Północną po Bliski Wschód.
            Mapka: Tekst linka

Panowie Rostowski i Braun!!! Przecież to prawie miliard potencjalnych abonentów!!! Ścigać, ścigać, Poczta Polska na podbój świata!!!
          • shootthemall Re: Policja pocztowo-telewizyjna? 22.07.12, 02:48
            cin1977 napisał:
            "Chodniki są finansowane z podatków i jako podatnik mam oczywiste prawo z nich korzystać. Natomiast abonament jest opłatą za usługę, która (podob
            no) nie jest przymusowa, i jako taka wymaga umowy na jej świadczenie. "
            Jesteś typowym polskim matołem, który nie ma pojęcia na dany temat, ale chętnie zabiera głos. Zajrzyj do ustawy, przeczytaj ze zrozumieniem, a może dotrze do twojego łba, że abonament nie jest opłatą za usługę.
            Art. 2. ustawy o opłatach abonamentowych
            1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty
            abonamentowe.
            2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny
            w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego
            odbiornika.
            • koloratura1 Opłaty abonamentowe 22.07.12, 09:01
              shootthemall napisał:

> Art. 2. ustawy o opłatach abonamentowych
              > 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty
              > abonamentowe.
              > 2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny
              > w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.

Warto dodać, że niezależnie od liczby odbiorników oraz miejsca ich składowania (np.masz kilka mieszkań, w każdym - telewizor), abonament opłacasz tylko jeden. Jeśli mieszkanie/nia wynajmujesz - obowiązek opłacania abonamentu spoczywa na wynajmującym.
              • professional_scoffer Re: Opłaty abonamentowe 22.07.12, 11:18
                A taki matoł jak ty nie rozumie, że my tu nie dyskutujemy o treści ustawy, a o sensie pobierania abonamentu na tv publiczną.

A jak w ustawie napiszą tobie, że wójt twoja żonkę raz w tygodniu bzyka to też będziesz na forum krzyczał, że takie jest prawo?
                • koloratura1 Cham na ogół pada na pysk, jak ten tutaj: 22.07.12, 18:53
                  professional_scoffer napisał:

> A taki matoł jak ty nie rozumie, że my tu nie dyskutujemy o treści ustawy, a o
                  > sensie pobierania abonamentu na tv publiczną.
                  >
                  > A jak w ustawie napiszą tobie, że wójt twoja żonkę raz w tygodniu bzyka to też
                  > będziesz na forum krzyczał, że takie jest prawo?

O, właśnie - padłeś, chamie, na pysk - wskutek jasnowidztwa:
                  Nie mam żonki, sama nią jestem.
                  • mapokl Złe prawo, ale prawo 23.07.12, 01:46
                    To, żeś odpowiedziała sensownie.

Zmień, wojta bzykającego twoją żone, na wójta bzykającego twojego męża. Jeden grzyb.

Prawo jest dla ludzi i jest tworzone przez ludzi. Prawo to nie jest jakiś Boski nakaz.
                    A to, że w Polsce prawo jest tworzone przez bandę idiotów sytuacji nie polepsza.

Józef Stalin, Władymir Lenin, Adolf Hitler - ci wszyscy ludzie byli prawem i stanowili prawo. To ci co z nimi walczyli to prawo łamali. Czy postępowali źle?
                    Upadek komunizmu, upadek PRL w Polsce, to stało się tylko dla tego, że ludzie łamali obowiązujące prawo. Czy uważasz, że źle robili ci co w czasie wojny chowali ludzi przed hitlerowcami? Przecież prawo im tego zabraniało?

Jeżeli wszyscy by płacili grzecznie to krytyka "propagandy politycznej", jaką stało się TVP, nikogo by nie obchodziła. Ważne, że każdy płaci, a reszta ich nie obchodzi. Bo to czy oglądasz TVP nie ma znaczenia i tak płacisz. Podatek od luksusu jakim w dzisiejszych czasach jest radio i telewizor.

Głosowanie portfelem to jedyna metoda na zmianę TVP. Bo żadna partia, żadna, dobrowolnie nie odda takiej tuby propagandowej. Jeżeli w tym kraju wszyscy by działali w 100% zgodnie z prawem, to wciągu jednego dnia gospodarka by legła w gruzach, a większość ludzi poszła siedzieć.

Bo prawo przed wszystkim ma ludziom służyć, a nie być ich panem....

• koloratura1 Re: Złe prawo, ale prawo 23.07.12, 17:20
                      mapokl napisał:

> To, żeś odpowiedziała sensownie.
                      >
                      > Zmień, wojta bzykającego twoją żone, na wójta bzykającego twojego męża. Jeden grzyb.

Wybacz, ale z chamami - w dodatku, hmm... inteligentnymi inaczej - nie rozmawiam; z tego też powodu nie mam pojęcia o czym piszesz dalej, bo nie czytałam.
    • mapokl Kara 30-krotna 21.07.12, 14:43
      Jestem ciekaw na podstawie jakich przepisów ta kara została wymyślona. Szczególnie, że nikt z niepłacących umowy żadnej nie podpisywał ani z pocztą ani tym bardziej z TVP.

Dlatego pytam się czy istnieje jakaś podstawa prawna do naliczenia tej kary? Dlaczego 30 a nie 20 albo 100 krotność?
    • bardzoharakterny Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 15:55
      W dzisiejszych czasach telewizory posiadają jedynie zwolennicy telewizji TWAM, bo normalni Polacy odbiorniki telewizyjne wyrzucili już dawno na śmietnik.
      • koloratura1 Normalni Polacy? 22.07.12, 09:22
        bardzoharakterny napisał:

> W dzisiejszych czasach telewizory posiadają jedynie zwolennicy telewizji TRWAM
        > bo normalni Polacy odbiorniki telewizyjne wyrzucili już dawno na śmietnik.

Widać ja, jak również wszyscy moi znajomi (a jest nas niemało) należymy do nienormalnych Polaków, bo odbiorniki telewizyjne posiadamy, nikt z nas odbiornika nie wyrzucił na śmietnik i nie zamierza tego zrobić.
        Jednocześnie pragnę Cię poinformować, że ani jedna ze wspomnianych osób nie ogląda TV TRWAM.
    • violka-pl Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 15:56
      Akcja = reakcja. Ta prosta zasada znana z fizyki sprawdza sie takze w życiu społecznym. Straszą nas karami, a my się nie dajemy i nie damy. Wiele osób od lat nie ma w systemie, bo nabywajac mieszkanie nowe lub po kimś nie są wciagani do "ewidencji abonamentowej".
      A można zastosować "abolicję abonentową" i powiedzieć nie bedziemy wnikać czy płaciliście, ale od 2013 w skład zaliczki na podatek PIT wliczany będzie abonament radio-tv. Jeśli nie macie radio-tv, to dostaniecie zwrot. I kto skarbówce podskoczy?
      Pomysł jest niestety też restrekcyjny, ale to tylko pomysł. Sama jestem przeciw abonamentowi.
    • kls888 Re: Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 16:04
      A jak to jest z tym jesli ktoś nie ogląda wcale TVP ale ma w domu telewizor do innych celów kurna mać. Czy trzeba płacić za coś czego się nie używa, nie korzysta. Czy mogą człowiekowi wciskać towar na siłę przymusowo nawet jak ktos tego towaru nie chce...W PRL-u były 2 kanały TVP ale teraz jest 100 do wyboru. Ja nie oglądam głupot w TVP bo wole kanały edukacyjne np Discovery science ,Planete,Nathional Geographic....i inne które umozliwiają poznawanie świata
      Czy mozna mieć ekran w domu i nie płacić za coś co się nie ogląda
    • vaterunser Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 16:19
      Tak, nikt nie ma prawa kontrolować mieszkania, czy mamy telewizor czy radio. Ale użytkownik ma obowiązek płacenia abonamentu.
      • penible4 obowiązek? dlaczego obowiązek?! 21.07.12, 22:10
        Kto i na jakiej podstawie taki obowiązek nalożył na obywateli? I jakie obowiazki ma ten, kto zyczy sobie żeby płacic mu kasę?
        • koloratura1 Re: obowiązek? dlaczego obowiązek?! 22.07.12, 09:28
          penible4 napisała:

> Kto i na jakiej podstawie taki obowiązek nalożył na obywateli?

Ustawodawca - na podstawie ustawy.

> I jakie obowiazki ma ten, kto zyczy sobie żeby płacic mu kasę?

Obowiązek nadawania programu.
          • penible4 Po pierwsze - ustawodawca każe płacic za 22.07.12, 21:18
            posiadanie odbiornika. I nie ma żadnych zobowiazań - bo ani on wyprodukował, ani za prąd pożerany nie płaci.
            • koloratura1 Re: Po pierwsze - ustawodawca każe płacic za 23.07.12, 17:22
              penible4 napisała:

> posiadanie odbiornika. I nie ma żadnych zobowiazań - bo ani on wyprodukował, an
              > i za prąd pożerany nie płaci.

Trudno, tak stanowi ustawa.
              PS. Mnie to się też nie podoba...
    • anna12-3 Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 16:41
      2007r. Zdrojewski w Trójce:
      " Nowy rząd zniesie abonament radiowo-telewizyjny, nie ma jednak planów prywatyzacji mediów publicznych — zapewnia Bogdan Zdrojewski, któremu w gabinecie Donalda Tuska ma przypaść funkcja ministra kultury".
      Donald Tusk :
      "Abonament jest archaicznym sposobem finansowania mediów publicznych, haraczem ściąganym z ludzi. Dlatego rząd będzie zabiegał o poparcie prezydenta i opozycji dla jego zniesienia - zapowiedział premier Donald Tusk i zaapelował do "właścicieli mediów, do dziennikarzy i liderów partii opozycyjnych", żeby pomogli w pracach nad nowym, "przyjaznym dla obywatela" modelem finansowania mediów publicznych."
      marzec 2008r. Donald Tusk:
      "Abonament jest ciężarem archaicznym - ocenił w sobotę Donald Tusk i zapowiedział całkowite jego zniesienie. Premierowi wtóruje minister kultury. Krytycy pytają, skąd media publiczne mają wziąć brakujące pieniądze.

Szaf rządu zapowiedział na konwencji Platformy Obywatelskiej, że w przyszłym tygodniu klub tej partii złoży do marszałka Sejmu projekt ustawy, który przewiduje zniesienie abonamentu rtv dla emerytów.

Drugim krokiem będzie zniesienie abonamentu dla wszystkich. "Abonament jest ciężarem archaicznym" - !

Premier podkreślił, że partia, która zdobyła władzę i nie realizuje obietnic, na pewno władzę straci.
      styczeń 2008r. Chlebowski:
      "Zbigniew Chlebowski uważa, że należy znieść abonament radiowo-telewizyjny."
      Na temat zniesienia abonamentu ,wypowiadali się wszyscy ważni politycy Platformy. Więc,jeszcze raz:
      "Premier podkreślił, że partia, która zdobyła władzę i nie realizuje obietnic, na pewno władzę straci."

W tej sytuacji uważam,że żeby wyjść z "twarzą" Premier powinien zarządzić abolicję dla niepłacących i będzie to miało bardzo poważne podstawy. Swoimi wypowiedziami przecież to On skłonił ludzi do "nieposłuszeństwa obywatelskiego". Haracz,archaiczny podatek itp. ,a ludzie słuchali. Jeśli ten haracz należało płacić cały czas,to dlaczego konsekwencje mają ponieść tylko Ci co posłuchali Premiera. Jeśli był nieodpowiedzialny w swoich wypowiedziach,to jeśli nie on sam,za to nie poniesie żadnej konsekwencji,to przynajmniej jego rząd powinien popracować nad działaniami ratującymi honor szefa.
    • moman4 Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 17:45
      Nie oglądam panstwowej telewizji, bo mnie nie interesuje. Nie słucham panstowego radia, tylko inne prywatne. Dlaczego mam płacić abonament?

Niech puszczą TVP na żywioł - bez abonamentu, za to reklam do woli. I wtedy niech pokaza wyniki oglądalności - będzie wysoka = podkręca ceny za reklamy.

Nie będzie oglądalności = plajta.

• koloratura1 Sprywatyzować badziewie, zwane TVP. 22.07.12, 09:40
        moman4 napisał:

> Nie oglądam panstwowej telewizji, bo mnie nie interesuje. Nie słucham panstowego
        > radia, tylko inne prywatne. Dlaczego mam płacić abonament?

Dlatego, że - zgodnie z ustawą - każdego obowiązuje płacenie abonamentu od posiadania odbiornika.
        Ustawa określa - enumeratywnie - wyjątki.
    • janusz404 Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 19:02
      Tylko niezorientowany w wysokości zarobków niektórych telewizyjnych dziennikarzy będzie uiszczał abonament. Z jakim czołem Zarząd i pracownicy TV żebrzą nieustannie o opłacanie abonamentu - jednocześnie wypłacając sobie czasem nawet dwudziestokrotność średniej krajowej? Ponadto - albo finansowanie z budżetu i abonamentu, albo utrzymywanie sie z reklam. Jeszcze warto przeanalizować widoczne gołym okiem przerosty zatrudnienia.

Ekipie publicznej TV marzy się życie w wieży z kości słoniowej
      • koloratura1 I dlatego będę powtarzać jak mantrę: 22.07.12, 09:45
        ... SPRYWATYZOWAĆ BADZIEWIE!

janusz404 napisał:

> Z jakim czołem Zarząd i pracownicy TV żebrzą nieustannie
        > o opłacanie abonamentu - jednocześnie wypłacając sobie czasem nawet
        > dwudziestokrotność średniej krajowej? Ponadto - albo finansowanie z budżetu i
        > abonamentu, albo utrzymywanie sie z reklam. Jeszcze warto przeanalizować widoczne
        > gołym okiem przerosty zatrudnienia.
        >
        > Ekipie publicznej TV marzy się życie w wieży z kości słoniowej
    • rum11 Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 19:10
      Niech ścigają i obciążają Donalda Tuska i jego całą ekipę rządową,za to,ze publicnie namawiał w początku swych rządów i podczas pierwszej kampanii wyborczej do nie płacenia abonamentu radiowo-telewizyjnego.Jednym słowem" kupił"tą agitką która zadziałała,głupiutkie społeczeństwo kwotą 0k.17 zlotych,bo tyle wunosil i wynosi tenże abonament.Była to wyjątkowo szkodliwa agitacja na ktore nabrało sie społeczeństwo,ale co tu sie dziwić,w końcu widać -jaki rząd taki premier i na odwrót.
      • koloratura1 Powody głosowania na PO? 22.07.12, 09:51
        rum11 napisał:

> Niech ścigają i obciążają Donalda Tuska i jego całą ekipę rządową,za to,ze publicnie
        > namawiał w początku swych rządów i podczas pierwszej kampanii wyborczej do
        > nie płacenia abonamentu radiowo-telewizyjnego.Jednym słowem" kupił"tą agitką
        > która zadziałała, głupiutkie społeczeństwo kwotą 0k.17 zlotych,bo tyle wunosil i
        > wynosi tenże abonament.Była to wyjątkowo szkodliwa agitacja na ktore nabrało sie
        > społeczeństwo,

Naprawdę sądzisz, że wyborcy głosowali na PO z tego właśnie/głównie powodu?
        • sceptyq Re: Powody głosowania na PO? 22.07.12, 13:29
          koloratura1 napisała:
          > Naprawdę sądzisz, że wyborcy głosowali na PO z tego właśnie/głównie powodu?

Nie żartuj. Bardziej chodziło o zniesienie senatu, zmniejszenie posłów o połowę oraz o zdecydowaną walkę z korupcją. To wszystko Tusk Premier Pan zrealizował. Ale w rzeczywistości równoległej gdzie żyje się lepiej. Niestety my żyjemy w tej drugie gdzie żyje się gorzej.
          • koloratura1 Re: Powody głosowania na PO? 23.07.12, 17:28
            sceptyq napisał:

> koloratura1 napisała:
            > > Naprawdę sądzisz, że wyborcy głosowali na PO z tego właśnie/głównie powodu?

> Nie żartuj. Bardziej chodziło o zniesienie senatu, zmniejszenie posłów o połowę

Tylko ktoś kompletnie się nieorientujący w przepisach (Konstytucja), mógłby mieć Tuskowi za złe, że tego nie zrobił: do tego ma o wiele za mało głosów.

• rtoip1 Poważny dochód poczty 21.07.12, 19:20
      Nie wiem, czy podam dokładnie ale była informacja, że z tytułu pobierania i rozliczania abonamentu - bodaj to w Bydgoszczy jest robione - poczta otrzymuje około 90 mln zł rocznie.
    • jozwa51 Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 19:22
      wezel gordyjski. wladze czterdziestomilionowego kraju nie sa w stanie rozwiazac problemu finansowania mediow publicznych.czysta patologia. najbardziej winien tu jest donek ,ktory wezwal do nieplacenia abonamentu .ale wtedy media publiczne nie byly pod kontrola platformy .wiec apel jak najbardziej "sluszny". teraz kiedy platforma rzadzi juz ponad piec lat jest to objaw kompletnej indolencji panstwa ,ktorym rzadzi platforma .niemoznosc rozwiazania wydawalo by sie tak prostego problemu swiadczy o slabosci tego rzadu .poczta sciagajaca abonament jest w stanie scigac tylko tych ktorzy akyualnie maja obowiazujace umowy .pozostali sa poza jej zasiegiem . a umowy takie maja glownie emeryci ,ktorzy sa najbardziej zdyscyplinowana grupa spoleczna. podwyzki abonamentu ,jakie sa serwowane placacym jeszcze abonament sa normalnym swinstwem. wniosek dla placacych jeszcze abonament nasowa sie sam. odpowiedziec na apel donka i wyrejstrowac abonament . wtedy poczta i donek beda mogli im tylko pogwizdac. jedyna rada dla donka :pogon swoich kolesiow do roboty .jezeli oni tego nie potrafia to polecam swoja osobe. za odpowiednia gratyfikacje szybko znajde rozwiazaniwe tego problemu.
      • stangor Re: Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 20:05
        Piszcie do RPO.
        Rzecznik Praw Obywatelskich

W oparciu o art. 80 Konstytucji RP składam wniosek o zaskarżenie ustawy o opłatach abonamentowych.
        Uzasadnienie:
        Ustawa o opłatach abonamentowych z dnia 21kwietnia 2005 r. w art. 2.1. podaje że abonament jest opłatą za używanie odbiornika radiowego lub TV. Wynika z tego że jest to podatek od odbiornika.
        Z art 8.1. tejże ustawy wynika że opłaty te są przeznaczone na rzecz telewizji publicznej.
        Odbiornik telewizyjny nie służy wyłącznie do odbioru telewizji publicznej.
        Wobec powyższego, odbiorca powinien mieć możliwość rezygnacji z odbioru sygnału telewizji publicznej, jeśli nie chce z niej korzystać. Dziś istnieją różne techniczne możliwości blokowania. Ustawodawca nie umożliwił odbioru telewizji komercyjnych, bez opłacania abonamentu na rzecz telewizji publicznej. Jest to tzw. sprzedaż łączona.
      • professional_scoffer Re: Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 20:42
        Wg mojej wiedzy to emeryci czy renciści są zwolnieni z płacenia abonamentu.

Żadna władza nie zlikwiduje abonamentu:

1) tv publiczna to najsilniejsze narzędzie propagandowe 'sukcesów' rządzących

2) tv publ to kilkadziesiąt stołków do obsadzenia przez partyjną 'rodzinę'
        • marek1846 Re: Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 20:52
          Z tym, że nie kilkadziesiąt a kilkaset. Kilkanaście ośrodków regionalnych razy dwa (radio i telewizja) plus trudna do zliczenia liczba anten ogólnopolskich. Tyle rad nadzorczych i programowych, każdy by chciał czymś takim dysponować.
        • bool_a Re: Czy będą nas ścigać za abonament? 21.07.12, 23:33
          professional_scoffer napisał:

> Wg mojej wiedzy to emeryci czy renciści są zwolnieni z płacenia abonamentu.
          owszem, ale po 75 roku życia oraz niedożywieni, ślepi i głusi
          zwolnieni
    • excrement Z czegoś te trzy żyjące w symbiozie molochy 21.07.12, 21:30
      (państwo, poczta, TVP) chcą się utrzymać, dlatego im w głowie polowania na obywateli, również tych, którzy nie oglądają telewizji.
    • penible4 Jeśli podpisze umowę, w której KRRTV 21.07.12, 22:05
      zdeklaruje co dostana placąc abonament - to moze......
    • 1942_adam Czy będą nas ścigać za abonament? 22.07.12, 07:06
      Obciążyć decydentow kosztami reklamy o konieczności opłaty abonentu.To jest kpina! Kpiną jest też że od lat nie można uregulować tej kwestii.Ja płacę regularnie od 48 lat i ustawowo za tą uczciwość powinienem być zwolniony z opłat.
    • marek1846 Dlaczego minister nie martwi się poziomem 22.07.12, 10:19
      publicznej telewizji? To proste, taka amatorska, kierowana przez całkowite beztalencia, jest wymarzonym konkurentem, beznadziejnych telewizji komercyjnych. To dlatego nikomu nie zależy na prywatyzacji choćby części publicznego molocha. Rynek jest podzielony, każdy jest zadowolony, oprócz widzów.
    • hydrograf Sprzedać TVP... 22.07.12, 10:31
      Lepiej sprywatyzować TVP, i tak już dawno jest telewizją komercyjną...
      Telewizja Publiczna jest potrzebna - ale trzeba stworzyć ją na nowo, w o wiele mniejszym wymiarze i znaczne tańszą - bez wątpliwych "gwiazd" i celebrytów. Niech zajmuje się wyłącznie wysoką kulturą i publicystyką na najwyższym poziomie. Powinna być finansowana z budżetu państwa... z naszych podatków.
      • lechujarek_wolski Re: Sprzedać TVP... 23.07.12, 21:48
        Słuszna uwaga - za czasów PRL telewizja była finansowana przez budżet, była siermiężna i prosta, ale w poniedziałki był Teatr tv, w czwartki Pegaz i nie było tam telenowel i reklam proszków do prania :)
    • sceptyq Czy będą nas ścigać za abonament? 22.07.12, 13:00
      Przecież Tusk Premier Pan obiecał że nie będzie abonamentu. A Tusk Premier Pan nigdy nie kłamie, powiedział Graś. A telewizja publiczna jest potrzebna. Minister Sawicki ma bardzo ładne spoty reklamowe które bardzo ładnie telewizja emituje z 80% rabatem. Bo człowiek jest najważniejszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka