polar_khan Dostepna na eDonkey 01.02.05, 22:02 Wczoraj mowilem ze lista jest dostepna na eMULE. A tutaj ze nie. Ze to ktos tak se tylko napisal itd. Mialem ja przed oczami wczoraj, i co z tego bo i tak nie znam tych ludzi. www.download.com/eDonkey/3000-2 196_4-10311701.html Sciagnij se eDonkey wpisz: lista IPN i zaczynaj sciagac. Tak jak pisano jest jusz na serwerach poza Polska wiec dostepna dla kazdego. Odpowiedz Link Zgłoś
karollocfc Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 22:05 Całkowicie popieram red.Wildsteina,opublikowanie tej listy przerwało wszystkie spory na temat: ujawniać teczki czy nie? ,oczywiście ze ujawniać!Społeczenstwo ma prawo sie dowiedzieć kto był a kto nie był "kapusiem" UB,zwłaszcza jeśli to dotyczy osób "ze świecznika".Bez przejrzystości i rozliczenia sie z PRL-em i jego "sługusami" nie oczyścimy naszego państwa z "karaluchów". Odpowiedz Link Zgłoś
wojakszwejk It's high time... 01.02.05, 22:13 Dzięki Wildsteinowi wreszcie coś się ruszy. Jakkolwiek oceniać jego postępowanie (ja oceniam pozytywnie), wykonał on kawał solidnej roboty. Czekaliśmy 15 (!!!!) lat, żeby wreszcie rozliczyć komuszków. Gdyby zrobiono to 15 lat temu, dziś nie byłoby afer typu Rywina, Pęczaka, Orlenu... A tak nasza gospodarka jest przesiąknięta ludźmi z dawnych układów i specsłużb (np. Czempiński). Jest już może za późno na oczyszczenie tego bagna, ale coś trzeba zrobić. Przy okazji nastąpiła kompromitacja "różowych", salonu związanego z Gazetą Wyborczą. Panika lustracyjna i komentarze Stasińskiego czy Kulik zasłużyły sobie na tytuł hieny roku. Reakcja GW jest już chyba szczytem bezczelności. NIestety, a może stety, dowiedzieliśmy się dużo o funkcjonowaniu rynku medialnego w Polsce - zwolnienie Wildsteina z Rzepy mówi wszystko. Mam nadzieję, że burza, która wybuchła dzięki B.W. zmiecie cały ten brud, ale obawiam się, że już jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
raduk <a href="http://www.expressoffice.pl/lista2//" target="_blank"> 01.02.05, 22:15 działa Odpowiedz Link Zgłoś
r.glogowski KONTROLOWANY "WYCIEK" Z IPN 01.02.05, 22:23 Za sprawé "wycieku" odpowiedzialne sá przede wszystkim wladze IPN Perslonalnie Leon Kieres szef Insytutu/ Jesli decyzja nie zapadla w jego biurze ( bo ja nadal mam watpoliwosci), to za samo partackie urzédowanie, powinien podac sie do dymisji. Rafal Glogowski Odpowiedz Link Zgłoś
wallit Re: KONTROLOWANY "WYCIEK" Z IPN 01.02.05, 23:20 całkowicie się zgadzam.To prowokacja!!! Wsadzenie kija w mrowisko i mrówki się ruszyły :) Nie dajmy sie uspic by się nie obudzić z ręką w nocniku Wtedy wspomnimy co to totalitaryzm i uśniemy jak kolibry. Chwila wolności się skończy i wybierzemy sobie swojego putinka. Popatrzcie co się dzije na wschodzie. jak odwracać uwagę mrówek by odzyskać totalitarnr pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 22:27 Czuję jak siwieje - jeżeli chodzi o sygnatury to wygląda na to, że nawet w IPNie nie znają ich znaczenia!Co innego na ten temat mówił wczoraj prof. Friszke i co innego mówił dziś zastępca dyrektora archiwów IPN Leszek Postołowicz! Cyrk na kółkach!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 22:33 Czy warto siwiec z takiego blahego powodu. Ja osiwialem w walce z PRL-em (doslownie) i wcale mi sie nie podoba to, co widze na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 22:35 wiesz, mnie to martwi, bo widzę, że cokolwiek by ludziom nie mówić oni widzą na tej liście samych ubeków; cale 240 tys. czy ile tam... Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany A będzie 1,5 miliona! 01.02.05, 22:47 woodpecker_from_mars napisała: > wiesz, mnie to martwi, bo widzę, że cokolwiek by ludziom nie mówić oni widzą na > tej liście samych ubeków; cale 240 tys. czy ile tam... Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: A będzie 1,5 miliona! 01.02.05, 22:53 będą wszyscy, łącznie z dziećmi nienarodzonymi... Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany A jak się przyłączy LPR i Radyjo - to i z 01.02.05, 23:05 niepoczętymi... woodpecker_from_mars napisała: > będą wszyscy, łącznie z dziećmi nienarodzonymi... Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 22:47 Cytuję: 1.Obok imienia i nazwiska jest tylko sygnatura, pod jaką teczka danej osoby jest przechowywana w IPN. Jeśli numer poprzedza jedno "0" - oznacza, że to pracownik UB lub SB; "00" - że to osoba zakwalifikowana przez SB jako tajny współpracownik lub kandydat na tajnego współpracownika - tłumaczył wczoraj prof. Andrzej Friszke, członek kolegium IPN. 2.Takiemu rozumieniu zaprzecza zastępca dyrektora archiwów IPN Leszek Postołowicz, który wyjaśnił PAP kwestie sygnatur przypisanych nazwiskom na spisie IPN. Dwa zera poprzedzają numer inwentarzowy materiału archiwalnego, do którego się odnoszą, jeśli materiał ten miał charakter "ściśle tajny" z chwilą przekazania do IPN (to najwyższa klauzula tajności dokumentu). "W tej kategorii mieszczą się np. materiały dotyczące osób rozpracowywanych przez służby, ich agentów i kandydatów na agentów, ale także i materiały administracyjne, instrukcje operacyjne itp" - dodał. Jedno zero poprzedza numer, do którego odnosi się materiał zakwalifikowany jako "tajny". Tak oznaczone materiały mogą mieć taki sam charakter jak te mające dwa zera. "Zależy to od tego, jaki gryf tajności nadano przy ich tworzeniu" - podkreślił Postołowicz. Litery "pf" oznaczają, że dokument ma najniższą klauzulę tajności - "poufny". Materiał bez zera oznacza zaś, że dokument jest jawny. Albo ja jestem juz całkiem nieprzytomna, albo coś tu nie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Re: <woodpecker_from_mars> 01.02.05, 23:00 Dzięki, że zestawiłaś to razem - też pamiętałem, że ktoś z IPN już wcześniej inaczej określił symbolikę tych zer, tyle, że mi się szukać nie chciało. Wszelako dowodzić to może równie dobrze bałaganu w IPN jak i niechlujności dziennikarskiej w przekazywaniu wiadomości - pamiętasz może, jakie brednie wypisywano o tzw "epidemii sepsy", i to nie tylko w "Życiu" bodajże, które tę hucpę rozpętało? Sam się zresztą z tym zetknąłem kiedyś przy czytaniu jakichś relacji dziennikarskich z mojego zakładu pracy (dosyć eksponowanego i dużego). Ogólnie nie mogę się zdecydować, czy entuzjazm młodych hunwejbinów i nabożeństwo w traktowaniu tej listy bardziej mnie powinny śmieszyć, czy przerażać... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: <woodpecker_from_mars> 01.02.05, 23:06 kurcze, przeraza mnie to... Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Re: <woodpecker_from_mars> 01.02.05, 23:20 woodpecker_from_mars napisała: > kurcze, przeraza mnie to... Może się tak nie przejmuj - coraz bardziej idzie to w stronę parodii. Co prawda już sobie wyobrażam, jak nazwiskami z tej listy zaczną się przebijać politycy w ramach kampanii wyborczej, ale efektem może byc równie dobrze 15% frekwencja... Fakt - spora to szansa dla posiadczy niedużych, ale zwartych elektoratów. Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: <woodpecker_from_mars> 01.02.05, 23:22 strasznie to wszystko dziala na moja wyobraznie...destrukcyjnie powiedzialabym...moze lepiej pojde spac:( tylko czy zasne? Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l nie ma me na tej liście CHAMÓWA!!! 01.02.05, 22:32 niniejszym oświadczam 1. lista jest do dópy bo nie ma mnie a za to jest cała moja rodzina a niektórzy wujkowie kilkakrotnie 2. ja byłem na etacie, z przekonania, społecznie i z przekonania kapusiem już w przedszkolu i kapuje nadal cokolwiek i komukolwiek 3. jestem za luistracją, rżnięciem i oczyszczeniem ale to najzwyklejsze guwno w wentylatorze 4. morał: czerwoni nadal robgią co chcą a nasz , tfu bo już nie mój naród skacze sobie do gardeł. 5. Ciekawe kto i co w tym czasie kradnie 6. wiwat rzyć pospolita 7. hwdp. 8. pieprzę GW bo mi śmierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
msulik11 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 22:40 Dlaczego wykasowały się wszystkie komentarze? I dlaczego żadne forum nie wymaga zalogowania na gazecie a to wymaga?? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta55 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 22:40 Przez 15 lat wiele wysilku wlozono w to, aby nic nie ujawnic... Jak mozna w 2005 roku twierdzic, ze Wildstein zrobil zle? Trzeba byc agentem lub miec naprawde duzo zlej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
kosia13 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 22:46 > Przez 15 lat wiele wysilku wlozono w to, aby nic nie ujawnic... Jak mozna w > 2005 roku twierdzic, ze Wildstein zrobil zle? Trzeba byc agentem lub miec > naprawde duzo zlej woli. Czlowieku! nie chodzi o to ze ujawnil, tylko o to ze zrobil to idiotycznie! To tylko zaciemni sprawe i ochroni te osoby ktore maja najwiecej na sumieniu. Obizy wiarygodnosc w te liste i w te dokumenty w ogole. To bezmyslnosc i brak odpowiedzialnosci, ale czego sie nie robi dla kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 22:41 Trudno o większą mieszankę metodologicznej bzdury, niedojrzałej pochopności i, szykującego się być może, pieniactwa. Pamiętam - podam taki drobny przykład, który może posłuży jako pewne przypomnienie realiów PRL-u - jak w czasie studiów kolega z roku, mieszkaliśmy przez jakiś czas w tym samym akademiku, raptem zmarkotniał, zaniewmówił i zaczął się zachowywać bardzo nieśmiało. Dlaczego się boisz odbierać telefonu na portierni? - spytałem go kiedyś. W końcu powiedział o co chodziło. Pracownicy SB chcieli go zmusić do współpracy. Był to niezmiernie zdolny i wrażliwy chłopak, o wielkim talencie artystycznym. Jego upór i konsekwencja artystyczna miały, jak sądzę, duży wpływ na jego upór gdy odmawiał SB-ekom współpracy. Był w tym sensie człowiekiem mocno zintegrowanym choć, co ciekawe, często prawie wszędzie widział "metaforę". Taka mocno artystowska dusza. Pochodził z biednej rodziny. Do dziś pamiętam jego pozszywane palto zimowe i kolacje składające się z budyniu. Torebka budyniu kosztowała bodajże złotówkę. Ot i kolacja. SB-ecy wywozili go poza miasto i straszyli, grozili wyrzuceniem ze studiów, poborem do wojska itp.. Jak mówię chłopak wpadł w depresję, ledwo coś mamrotał. Jak tylko się dowiedziałem o co idzie zaraz zacząłem kombinować co mu doradzić. Wymyśliłem, że musi się natychmiast "spalić". Dałem mu radę żeby poszedł do prorektora d/s młodzieży, była cholera i taka funkcja, o którym powszechnie się mówiło, że to ubol. Powiedz mu, że poradził to tobie Tomek. I tak się stało. Prorektor wyjaśnił mu, że student nie ma obowiązku współpracy z SB. I... koniec nagonki. Jak to tam ten prorektor ubol załatwił to już jego sprawa. Nacisk na tego ubogiego i bardzo utalentowanego człowieka był ogromny. Załóżmy, że by uległ wtedy SB, czego, podkreślam, nie uczynił dając świadectwo wielkiej uczciwości i hartu ducha. Czy byłby ofiarą czy amoralnym donosicielem? Uważam, że byłby ofiarą. Ofiarą systemu, który dopuszczał się metod dużo brutalniejszych jeszcze przy werbowaniu tajnych współpracowników. Lista Wildsteina to jakaś duża, bardzo duża lipa. Żałosne pomieszanie z poplątaniem, które może wzbudzić duże rozczarowanie względem IPN-u. A przecież Polska potrzebuje rzetelnej lustracji jak soli. Można bez większych zastrzeżen przyjąć, że pan Wildstein działał w dobrej wierze, w ramach tak a nie inaczej przez niego postrzeganej dziennikarskiej powinności. Można się zgodzić jak najbardziej, że lustracja w Polsce jest gnuśna, niemrawa i nieskuteczna. Ale nie można się zgodzić zupełnie, że tę sytuację usprawni działanie pozbawione znamion podstawowych roztropności i odpowiedzialności wobec ludzi niewinnych. Sądzę, że kryterium lustracji wiarogodnym jest takie opracowanie danych, które wskaże ludzi winnych, którzy dorobili się na komuniźmie i do dzisiaj stanowią ogromną przeszkodę dla normalnego funkcjonowania państwa. "Katalizator" pana Wildsteina - prawdopodobnie, dodać należy, łamiący prawo - zupełnie nie wskazuje drogi do takiej bardzo koniecznej lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Re: artykuł sponsorowany 01.02.05, 23:09 Może nie każdy nie umie napisać więcej niz jedno zdanie...? Odpowiedz Link Zgłoś
zed10 Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 23:21 Uwaga, to nędzna prowokacja, nie dajcie się nabrać. Maleszka nie pracuje w Krakowie tylko w domu, adjustuje teksty. Ten dziennikarzyk straci pracę, damy znać komu trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
juice99 Re: WRZUCIŁEM LISTĘ TUTAJ!!! 01.02.05, 22:49 działa tylko że dopiero się wrzuca, jest już przy literze K, za 20 minut powinno skończyć Odpowiedz Link Zgłoś
jaga00 Re: WRZUCIŁEM LISTĘ TUTAJ!!! 02.02.05, 00:08 działa, czytałam, dzięki juice99 Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk007 POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 22:49 Mamy w rodzinie (dalszej) kogos o ktorym wiedzilismy ze jest cos nie tak i sie potwierdzilo: Osoba ma dwa imiona ktore sie faktycznie zgadzaja no i oczywiscie nazwisko. Nazwisko to jest tylko ... 1 na liscie Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 22:51 ale na tej liście są nie tylko ci, którzy świadomie współpracowali!!!!!! Czy tak trudno to zrozumieć???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk007 Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 22:55 Wiem nie musisz mi tego mowic !!!!! Potwierdzam jedno nazwisko wiec sie odp... odemnie Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 23:05 przeczysz sam sobie; i wyrazaj sie - ja cie nie wyzywam Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk007 Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 23:08 sorki za wyzywanie... rozumiem ze sa tu osoby pokrzywdzone ... ale zrozum jedno: Ja ty tyylko potwierdzilem jedno nazwisko tlko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 23:11 okej, ale kontekst twojej wypowiedzi wskazuje na cos zupelnie innego; ja tez moge potwierdzic wiele nazwisk; ale nie w tym rzecz... Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk007 Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 23:16 Stary, moim zdaniem powinni otworzyc teczki dla kazdego SB-UBeka tylko ze 15 lat temu. W Magdalence widocznie wierzyli komuchom i teraz maja za swoje. Kiszczakowi podaje sie reke (Michnik) blablabla Teraz troszke pozno mysle...ta lista to w pewnym sensie tez dziecinada...ta lista ma ale jeden mysle pozytywny efekt: teraz juz musza ujawnic prawdziwa liste z wszystkimi UB i SBekami. Jak myslisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 23:21 mysle, ze napietnuje sie wielu niewinnych ludzi, bo w IPNie sami nie znaja znaczenia sygnatur ktore sa przy nazwiskach (totalnie sprzeczne informacje od prof. Friszke i zastępcy dyrektora archiwów IPN Leszka Postołowicza - luknij sobie moj post na ten temat nieco wyzej - cytuje tam te interpretacje); poza tym nie "stary" tylko "stara" ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk007 Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 23:26 Stara zatem :-) SORKI upssss Dobry byl ten post i faktycznie w IPNie sami nie wiedza co, jak, gdzie. Chyba jest taki wielki szok w Polsce ze wszyscy panikuja i nie wiedza jaki ma znaczenie "00" zaluje ze mnie nie ma w Polsce:-) Moze mailem? Lund@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 23:30 airwalk007 napisał: "... teraz juz musza ujawnic prawdziwa liste z wszystkimi UB i SBekami. Jak myslisz??" Nie bądź naiwny... Przeczytaj sobie wywiad z Kieresem polityka.onet.pl/162,1213095,1,0,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk007 Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 23:36 a moze i masz racje....:-( Odpowiedz Link Zgłoś
oczysz Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 22:58 a Ci, którzy najbardziej na liscie powinni byc triumfuja, bo ich nie ma... ludzie, przeciez te teczki w duzych ilosciach byly niszczone!! Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk007 Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 01.02.05, 23:05 ten pan o ktorym wczesniej mowilem to Pulkownik wiec mysle ze nie taka mala rybka Odpowiedz Link Zgłoś
juice99 Re: Co z ta lista? 01.02.05, 23:24 timeouta miałem ;) już się wrzuca, jest przy T Odpowiedz Link Zgłoś
bbombel NIE WIARYGODNA BRAKUJE PRZYNAJMNIEJ AD 02.02.05, 11:14 Sciagnelem wersje przez emule 2.56MB ta tez jest nie wiarygodna gdyz wszystkie pliki html maja mniejsza wielkosc od wych na stronie: lista.freestarthost.com/ ale z kolei na tej stronie brakuje liter ad ktore sa w wersji sciagnietej prze eMule. W OBU WERSJACH KTOS GRZEBAL ZATEM NIE MA WIARYGODNEJ LISTY! SZKODA Moze Wildstein opublikuje jeszcze raz swoja wersje! Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Re: NIE WIARYGODNA BRAKUJE PRZYNAJMNIEJ AD 02.02.05, 12:25 A czemu ten link który podajesz jest niewlasciwy? Wczoraj sciagnalem prosto z sieci jako zip. Porównalem czcionki, sa identyczne. Oleksy np jest. o co zatem chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bbombel Re: NIE WIARYGODNA BRAKUJE PRZYNAJMNIEJ AD 02.02.05, 16:21 Nie ma nazwisk zyczynajacych sie na AD i X Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Re: POTWIERDZAM LISTE ... TO NIE ZART!!!!!! 02.02.05, 12:18 Niektórzy maja po kilka teczek, pomijajac mikrofilmy. Poza tym istnieja informacje o agentach w teczkach innych osób. Czyli teczki niezniszczone wskazuja na agentów i zródla z teczek zniszczonych. Rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kombinatorek CZY KAPRAL ZOMO KTORY NIE JEST NA TEJ LISCIE 01.02.05, 22:53 i palowal protestantow w zakladzie pracy jest dobrym czlowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
wildstoner parę słów od dzienniarza Gazety 01.02.05, 22:53 Witajcie! Chciałbym Wam opisać, co w tej chwili czujemy my, niektórzy dziennikarze Gazety Wyborczej i portalu gazeta.pl. Nawet sobie nie wyobrażacie, jakie napięcie panuje w tej chwili w redakcji. Kilka osób bezpośrednio zaangażowanych w sprawę jest na granicy załamania nerwowego - mnie to jeszcze nie dotknęło (nie pracuję przy "gorącym temacie"), ale poważnie zaczynam wątpić w sens tej pracy. Otóż wcale niemałe grono pracowników redakcji w pełni popiera działania Bronka Wildsteina. Zresztą wielu z nas go dobrze zna, dłużej lub krócej. Wszyscy mają podobną opinię: to bardzo dobry dziennikarz, świetny kumpel i uczciwy człowiek. Owszem, czasem miewa swoje wyskoki i reaguje zbyt zapalczywie, ale paradoksalnie jego temperament jest wielką zaletą, która pozwala mu walczyć z obłudą naszego życia publicznego. Niestety, ostatnio redakcja Wyborczej coraz mniej przypomina redakcję wolnej gazety, symbolu polskich przemian ustrojowych i jeszcze do niedawna wspaniałego miejsca pracy. Hipokryzja kierownictwa zupełnie nie przystaje do szczytnych ideałów, które były i są głoszone przez Michnika, Pacewicza czy Łuczywo. Niekórzy koledzy zajmujący się sprawą Wildsteina odczuwają mniej lub bardziej dyskretną presję na to, w jaki sposób maja kształtować wydźwięk artykułów. Sa to moi dobrzy przyjaciele, więc sprawa jest dla mnie tym bardzej bolesna. Pojawiają się oznaki wewnętrznej cenzury, a większość jest zmuszana w sposób mało widoczny, acz skuteczny do autocenzury. Co więcej, ciągle oburza nas sprawa redaktora Maleszki, byłego szpiega SB, który penetrował środowisko krakowskiego SKS-u, jako przyjaciel Wildsteina, Pyjasa i innych. Pomimo zdemaskowania go jako szpiega, do dziś pracuje on w krakowskim oddziale Gazety, publikując pod pseudonimem. Doprawy nie rozumiem postawy kierownictwa redakcji, które z taką nabożną czcią pisze o właściwych postawach etycznych, a sama stosuje zasadę podwójnej moralności. Poważnie zastanawiam się nad opuszczeniem redakcji. Pozdrawiam wszystkich w. Odpowiedz Link Zgłoś
krzys1231 A Michnik te "szczytne idealy" glosi pijac wodke 01.02.05, 22:57 z Urbanem? Trzezwy, czy juz pijany? Chlopie, komu takie bajeczki opowiadasz. Sprzedaliscie sie czerwonemu. Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Czy jest JR Nowak???? 02.02.05, 01:01 Na przytoczonej powyzej witrynie JR Nowak "zapomnial" o swej prosowieckiej pisaninie szprzed 1989 r. Jeszcze w 1988 r. wydal ksiazke o rewolucji wegierskiej z 1956 r., gdzie pitnowal wegierskich "kontrrewolucjonistow", ktorzy wystapili przeciw dobremu Zwiazkowi Radzieckiemu. Ksiazka jest powszechnie dodtepna w bibliotekach naukowych, latwo ja sprawdzic Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: parę słów od dzienniarza Gazety 01.02.05, 22:58 nie wierze w ci w ani jedno slowo Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: parę słów od dzienniarza Gazety 01.02.05, 23:00 a na GW to sie chyba calkiem juz obraze... jaka ja gazete bede czytac? Odpowiedz Link Zgłoś
kombinatorek Re: parę słów od dzienniarza Gazety 01.02.05, 23:01 rozumiemy wasza flustracje ale nie wieszajcie ludzi na galezi bo wielu na tej liscie malo co nie zostali powieszeni za PRL. Kazdy obywatel Polski ktory przedluzyl pobyt na zachodzie np. z 4 tygodni na 4 miesiace, dostawal automatyczne wezwanie na rozmowe. Mial zalozona tez teczka po jednej rozmowie. Czy nie jest idiotyzmem umieszczenie tych ludzi razem z oprawcami z UB? Dlatego uwazam ze Pan Wildstein zachowal sie skandalicznie. Co innego gdyby wyniosl 100% liste bandytow z SB i UB. Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk007 MAX RESPECT 2 01.02.05, 23:03 Witam, "Doprawy nie rozumiem postawy kierownictwa redakcji, które z taką nabożną czcią pisze o właściwych postawach etycznych, a sama stosuje zasadę podwójnej moralności. Poważnie zastanawiam się nad opuszczeniem redakcji." Dokladnie tak !!!! Jesli mozesz sobie na to pozwolic finansowo to oposc redakcje. Przez wiele lat mialem respekt wobec GW ale ostatnio Adam Michnik i SP przeginaja z brataniem sie z pewnym elementem. SZKODA ze tak sie dzieje. Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
kosia13 DO REDAKTORA GW 01.02.05, 23:13 A dlaczego szanowny pana wypowiada sie w imieniu calej gazety a czyni to anonimowo???? NIE WIERZE! PODPUCHA. Kazdy moze sie podszyc i wypisywac co mu sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
woodpecker_from_mars Re: DO REDAKTORA GW 01.02.05, 23:16 tez tak sadze; gdyby to byla prawda ten pan musialby jutro rano sam sprzatnac swoje biurko a nie zastanawiac sie nad odejsciem z GW... troche wyobrazni... Odpowiedz Link Zgłoś
zed10 Re: parę słów od dzienniarza Gazety 01.02.05, 23:33 Uwaga, to nędzna prowokacja, nie dajcie się nabrać. Maleszka nie pracuje w Krakowie tylko w domu, adjustuje teksty. Ten dziennikarzyk straci pracę, damy znać komu trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_j Re: parę słów od dzienniarza Gazety 02.02.05, 01:42 Jeden z niewielu sprawiedliwych w tej Sodomie i Gomorze. Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Re: parę słów od dzienniarza Gazety 02.02.05, 12:08 Dziekujemy Ci za post. Dziwie sie ze pozostal prawie nie zauwazony. Takie dziennikarskie spojrzenie od strony Redakcji jest dla nas po prostu wazne. Dobrze ze go napisales. Jeszcze raz uklony. Odpowiedz Link Zgłoś
khmara Do wildstonera 02.02.05, 13:46 wildstoner napisał: > Niestety, ostatnio redakcja Wyborczej coraz mniej przypomina redakcję wolnej > gazety, symbolu polskich przemian ustrojowych i jeszcze do niedawna > wspaniałego > miejsca pracy. Hipokryzja kierownictwa zupełnie nie przystaje do szczytnych > ideałów, które były i są głoszone przez Michnika, Pacewicza czy Łuczywo. > Niekórzy koledzy zajmujący się sprawą Wildsteina odczuwają mniej lub bardziej > dyskretną presję na to, w jaki sposób maja kształtować wydźwięk artykułów. Sa > to moi dobrzy przyjaciele, więc sprawa jest dla mnie tym bardzej bolesna. > Pojawiają > się oznaki wewnętrznej cenzury, a większość jest zmuszana w sposób mało > widoczny, acz skuteczny do autocenzury. To niestety jest prawda. W interesującej mnie tematyce (sprawy dotyczące nauki i środowiska naukowego w Polsce) w ciągu ostatniego roku GW ewoluowała o 180 stopni. Tuż przed odejściem Michnika dziwiło i niepokoiło uporczywe przemilczanie pewnych istotnych tematów. Potem już było tylko gorzej, łącznie z niesmacznym atakiem personalnym dokonanym przez przedstawiciela naukowego establishmentu na osobę znaną i cenioną za niezależne przekonania ("Czy naprawdę szkoły przekrętów?"). Replika pomówionego nie została w GW zamieszczona. Kto kontroluje GW? Czyje interesy reprezentuje Gazeta? GORĄCY TEMAT Jasełka akademickie z Rektorem UW w roli Heroda www.nauka-edukacja.p4u.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
sstan Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 23:04 www.pacanow.pl/html/ Odpowiedz Link Zgłoś
kosia13 NIE MA JÓZEFA OLEKSEGO! 01.02.05, 23:08 I kto mi to wytlumaczy? To jest pic. I ujawnienie "tej" listy taki mialo cel - skompromitowac IPN, lustracje, listy, teczki a ochoronic wspolpracownikow SB. Odpowiedz Link Zgłoś
kalitka_75 Re: NIE MA JÓZEFA OLEKSEGO! 01.02.05, 23:15 Jak to nie ma? Popatrz dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosia13 Re: NIE MA JÓZEFA OLEKSEGO! 01.02.05, 23:27 > Jak to nie ma? Popatrz dokładnie No to chodzi juz po sieci pare wersji list! I o to tez pewnie chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: no i co z tego 02.02.05, 00:30 nikt mu wspolpracy z UB nie zarzucal, zadnym TW nie musial byc, jako dzialacz partyjny mial obowiazek sluzyc Organow w kazdej chwili Olinowi zarzuca sie wspolprace z wywiadem wojskowym.Oczywiscie obcym. Kretynko Odpowiedz Link Zgłoś
chrupka7 a agent Maleszka dalej adiustuje texty. ohyda. 01.02.05, 23:10 wyborcza nie zwolniła ujawnionego agenta Maleszki, bo nie chcieli "dobijac człowieka". a wobec innych, ktorych opisują, juz nie są tacy bezlitosni. swiństwo. ohyda. hańba! hańba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kosia13 Re: GW tro utajone ubole 01.02.05, 23:51 ktos sie chyba denerwuje... czyzby nie o taki efekt ujawnienia listy chodzilo? Odpowiedz Link Zgłoś
kurtho Re: GW tro utajone ubole 02.02.05, 00:00 kosia13 napisała: > ktos sie chyba denerwuje... i to jak bezskutecznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan Jan czy Maria Rokita? 01.02.05, 23:16 Dane z listy: IPN BU 776/91 ROKITA JAN IPN BU 00612/328 ROKITA JAN IPN BU 001198/2731 ROKITA JAN Odpowiedz Link Zgłoś
fandango10 Ot i masz o czym myslec. Wspolczuje.... 02.02.05, 01:04 szczepan napisał: > Dane z listy: > IPN BU 776/91 ROKITA JAN > IPN BU 00612/328 ROKITA JAN > IPN BU 001198/2731 ROKITA JAN Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Gauden 01.02.05, 23:16 Szkoda, że istnieje teraz niebezpieczeństwo, że Rzeczpospolita upodobni się do Wyborczej i nie będzie już żadnej wiarygodnej gazety do czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
kosia13 Re: Gauden 01.02.05, 23:19 > Szkoda, że istnieje teraz niebezpieczeństwo, że Rzeczpospolita upodobni się do > Wyborczej i nie będzie już żadnej wiarygodnej gazety do czytania. Bo co? Bo ktos postanowil zrobic kariere zachowujac sie nieodpowiedzialnie i to zostalo nalezycie ocenione? Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan Rokita??? 01.02.05, 23:19 IPN BU 776/91 ROKITA JAN IPN BU 00612/328 ROKITA JAN IPN BU 001198/2731 ROKITA JAN Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk007 AAAAA....... 01.02.05, 23:22 a diabli wiedza i mam to w nosie cz byl czy nie...olewam wybory dopoki nie zobacze prawdziwej listy...ide teraz spac bo mnie ten temat juz meczy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan <a href="http://www.expressoffice.pl/lista2//" target="_blank"> 01.02.05, 23:31 www.expressoffice.pl/lista2// Odpowiedz Link Zgłoś
red.bull NIE DZIALA JUZ TEN LINK 01.02.05, 23:52 www.expressoffice.pl/lista2// - juz nie dziala, kto ma nowy??? Odpowiedz Link Zgłoś
stacher Lista Wildstein <a href="http://www.expressoffice.pl/lista2" targe 01.02.05, 23:20 www.expressoffice.pl/lista2 Odpowiedz Link Zgłoś
kurtho Re: Lista Wildstein <a href="<a href="http://www.expre" target 01.02.05, 23:27 ta lista to bzdura. znam z calkowita pewnoscia dane dwojga osob ktore podpisaly w latach osiemdziesiatych deklaracje wspolpracy, wiem to od nich samych - nie ma na tej liscie ich nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Lista Wildstein <a href="<a href="htt 02.02.05, 00:14 kurtho napisał: > ta lista to bzdura. znam z calkowita pewnoscia dane dwojga osob ktore podpisaly Przecież to dopiero 240 000 nazwisk spisano. Razem będzie 1 500 000. Na sześciu uwikłanych, pięciu jeszcze czeka na "publikację" Odpowiedz Link Zgłoś
kosia13 GIERTYCHA MACIEJA TEZ NIE MA! 01.02.05, 23:24 A teczke ma bo sam o tym mowil. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawiant Re: GIERTYCHA MACIEJA TEZ NIE MA! 01.02.05, 23:27 co znaczą te przypisy przy nazwiskach np.p244 ? Odpowiedz Link Zgłoś
dupereusz Re: GIERTYCHA MACIEJA TEZ NIE MA! 02.02.05, 00:36 to sygnatura katalogowa zrobiona przez IPN Odpowiedz Link Zgłoś
wallit Re: "Lista Wildsteina" - w internecie 01.02.05, 23:29 To prowokacja!!! Wsadzenie kija w polskie mrowisko. Mrówki się ruszyły :) Nie dajmy sie uspic by się nie obudzić z ręką w nocniku Wtedy wspomnimy co to totalitaryzm i uśniemy jak kolibry. Chwila się skończy i wybierzemy sobie swojego putinka. Popatrzcie co się dzije na wschodzie. jak umiejętnie odwracać uwagę mrówek by odzyskać totalitarne pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś