Dodaj do ulubionych

Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia

12.08.05, 15:32
Jak to się ma do wczorajszego telefonicznego "sondażu" OBOP dla Wiadomości?
Widać kto jest szefem TVP - powiązany z PO J.Dworak.
Obserwuj wątek
    • rootboy Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 15:48
      Te same Wiadomosc zrobily w lipcu sondaz, gdzie 31% mial WC, a Tusk 7% wiec
      daruj sobie takie wycieczki....
      • galba Cóż, wtedy stawiali na WC, teraz tonie (lub tonął) 12.08.05, 16:23
        .. więc trzeba było dać % komukolwiek byle nie LK>
        • reduta_ordona Jestem wśród tych 22% 12.08.05, 19:25
          Zapraszam wszystkich, którzy jeszcze wierzą w Polskę.
          • speev Re: Jestem wśród tych 22% 12.08.05, 19:36
            ludzie, mając do wyboru samych ekstremistów, zawsze wybiorą tego
            najrozsądniejszego. Stawiam na Pana Panie Donaldzie.
            • davidmors Re: Tusk z zasadami: 1) ukraść 1szy milion 12.08.05, 22:03
              2) mając pierwszy milion, ukraść drugi;
              3) itd. ukraść następny;
              Zasady PO są proste i niektórym mogą się podobać, ale to, że PO jest przechowalnią
              pogrobowców UW i AWS - to nikomu nie może się podobać.
              (Z wyjątkiem UWoli i Gazety Wyborczej, oczywiście.)
              • dziesz_wm Jan Krzysztof Bielecki ma być premierem 13.08.05, 10:30
                Ale będzie numer , ludzie głosują na Rokite , a tu wyskoczy pogrobowiec liberalizmu i autor polskiej niewidzialnej ręki rynku , Jan Bielecki Krzysztof .
                • lisle ALE TAKI MALY I "R" NIE MOWI I MA BYC PREZIEM ?? 13.08.05, 17:16
                  cos nie tak !
                • mr.bboy Re: Jan Krzysztof Bielecki ma być premierem 13.08.05, 19:36
                  gdyby tym kraje rzadzili tacy ludzie jak Bielecki to nasze problemy gospodarcze
                  szybko by sie skonczyly. jestem sklonny zaryzykowac opinie, ze po
                  nim "premierowali" juz tylko zwykli ciecie, populisci i polityczni dyletanci,
                  oczywiscie z wyjatkiem Belki.
      • michr Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 16:33
        Szanowni forumowicze nastroje się zmieniają! Co innego było w lipcu a co innego
        w sierpniu
        • mr.bboy Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 13.08.05, 14:34
          polacy to narod pozbawiony wizji i jakichkolwiek przekonan, zyjacy z dnia na
          dzien. preferencje wyborcze polaka kszaltuje dylemat - "czy dzisiaj jest co do
          gara wlozyc". jak jest to glosujemy na tych co aktualnie sa przy wladzy, jak
          nie ma to na opozycje...

a co do samych kandydatow to wielu ludzi z pewnoscia zgodzi sie tutaj ze mna,
          ze w tych wyborach nie ma na kogo glosowac.
          • krzysiek175 Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 13.08.05, 21:08
            mr.bboy napisał:
            ...
            > a co do samych kandydatow to wielu ludzi z pewnoscia zgodzi sie tutaj ze mna,
            > ze w tych wyborach nie ma na kogo glosowac.

No ja się na przykład zgadzam. Uważam, że powinniśmy zmienić konstytucję tak
            żeby aktualny prezydent mógł się starać o trzecią kadencję. Tylko że wtedy nie
            trzeba by było urządzać wyborów. Bo po co, skoro wiadomo, że Prezydent
            Kwaśniewski jest tak szanowanym i uwielbianym politykiem przez wszystkich
            Polaków, że inni po prostu nie mają szans.
            Kwaśniewski na wieki wieków!!!
    • centrala Sondaz telefoniczny jest tylko wtedy 12.08.05, 16:24
      reprezentatywny gdy w kraju ponad 85% obywateli posiada telefony. W Polsce
      oczywiscie tak nie jest.

www.pgb.org.pl/index.php?id=52
      • panie_p0sle Re: Sondaz telefoniczny jest tylko wtedy 13.08.05, 10:09
        Obawiam sie, ze sie mylisz...
        • slovas Re: Sondaz telefoniczny jest tylko wtedy 13.08.05, 11:28
          A poza tym PGB nie jest na świecie badań opinii publicznej żadnym autorytetem.
    • milton.friedman Pozytywna informacja o Tusku - C U D ! 12.08.05, 16:27
      Ciekawe ile powisi?
      Tę nagatywną trzymaliście tu ponad 24 godziny ;)
      • michalw4 Ja nie wiem czy taka pozytywna 12.08.05, 16:42
        Pierwsze wrażenie jest takie: w Wiadomościach Tusk miał 29 % a dziś już TYLKO 22
        %. Czyli mu spadło AŻ o 7 %. Wszystko zależy od sposobu podania informacji.
        • centrala Sondaz telefoniczny... 12.08.05, 16:56
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=27655680&a=27657914
        • milton.friedman Re: Ja nie wiem czy taka pozytywna 12.08.05, 16:56
          michalw4 napisał:

> Pierwsze wrażenie jest takie: w Wiadomościach Tusk miał 29 % a dziś już TYLKO 2
          > 2
          > %. Czyli mu spadło AŻ o 7 %. Wszystko zależy od sposobu podania informacji.

Haha, masz rację. To może dlatego umieścili? ;)

• milton.friedman Re: Ja nie wiem czy taka pozytywna 12.08.05, 17:17
          Masz rację, wszedłem na Onet.pl
          Tam tytuł jest:

"Sondaż CBOS: Tusk na czele"

w porównaniu z Gazetą:

"Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia"

Po wczorajszej informacji podanej w Wiadomościach o 29% poparcia, wzmianka o 22%
          ma inny wydźwięk ;)
        • reduta_ordona To sonadaż CBOS, w ostanim było połowę mniej 12.08.05, 19:27
          Ponad połowę bo było 9%. Tusk jest jednak wielkim politykiem, a tak się składa,
          że Polska takiego potrzebuje prezydenta. Dlatego dobrze, jeżeli on wygra wybory.
          • wiksadyba1 Re: To sonadaż CBOS, w ostanim było połowę mniej 13.08.05, 11:34
            Wielkim politykiem to w żadnym wypadku Tusk dla mnie nie jest. Ale zgadzam się,
            że dobrze byłoby, gdyby wygrał te wybory - zwłaszcza na tle alternatywy -
            człowiek postkomunistycznej nomenklatury Cimoszenko/demagogiczny i
            zakompleksiony nacjonal-socjalista (w sensie dosłownym - nacjonalista i
            lewicowiec w jednym, vide program polityczny i gospodarczy) Kaczyński
      • centrala Chyba jednak podzialalo ;) 12.08.05, 16:55
      • m_lex _ _ MILION nowych miejsc pracy ! ! !_ _;P 12.08.05, 20:00
        Chociaz w KLD było o wiele mniej kolegów niż milion, więc jakoś się te miejsca
        stworzy! A i Wieczerzak w celi liczy pewnie na wolność i robotę! ;P Tylko
        Zaradny Piskor tymczasowo odpada, bo juz dostał posadę w europarlamencie.
    • piotr228 Prawdziwy sondaz bedzie 9.10.2005 12.08.05, 16:30
      Prawdziwy sondaz bedzie 9.10.2005. Wtedy sie okaze. Mam nadzieje ze kampania GW
      na rzecz zwyciestwa Cimoszewicza nie da rezultatu. Bardzo duzo bylo artykulow w
      GW, gdzie kandydat Cimoszewicz byl przedstawiany jak zbawca ludzkosci.
      Wątpliwości są zawsze interpretowane na korzyść WC. Dla innych kandydatów GW
      tak łaskawa nie jest. Np. tytuł: „Tuska nie ma na zdjęciu ze spotu” wydaje już
      opinię chociaż sprawa jest drobna. Można było dać tytuł: "Szkalują Tuska".
      Albo: „Najpierw zdefraudował, a teraz się czepia”. Sprawa zdjęcia jest
      zupełnie nieporównywalna do zarabiania setek tysięcy złotych na informacji
      niejawnej przez WC. Cimoszewicz wiedział czy nie wiedział, ale zarobił.
      • milton.friedman Re: Prawdziwy sondaz bedzie 9.10.2005 12.08.05, 16:55
        piotr228 napisał:

(...)
        > Wątpliwości są zawsze interpretowane na korzyść WC. Dla innych kandydatów GW
        > tak łaskawa nie jest. Np. tytuł: „Tuska nie ma na zdjęciu ze spotu”
        > wydaje już
        > opinię chociaż sprawa jest drobna. Można było dać tytuł: "Szkalują Tuska".
        > Albo: „Najpierw zdefraudował, a teraz się czepia”. Sprawa zdjęcia
        > jest
        > zupełnie nieporównywalna do zarabiania setek tysięcy złotych na informacji
        > niejawnej przez WC. Cimoszewicz wiedział czy nie wiedział, ale zarobił.

Cieszę się, że o tym napisałeś. Stronniczość GW widać właśnie w tym jakie tytuły
        nadają informacjo oraz gdzie i jak długo je eksponują.
        Z wczoraj: "Niesnaski w PO: Tusk wadzi się z Rokitą" lub "Tusk wykorzystał w
        spocie cudze zdjęcie?" później zmienione na: "Awantura o spot Tuska" i "Tuska
        nie ma na zdjęciu w jego spocie wyborczym?"

Te znaki zapytania stawiane na końcu zdania oznajmującego to znana zagrywka,
        podbnie jak częste zmienianie tytułu informacji, która z definicji ma straszyć
        na pierwszej stronie, aby sprawić wrażenie, że to coś nowego.

Natomiast podobny przypadek Cimoszewicza (mam na myśli nie potwierdzone
        stwierdzenie kogoś na temat kandydata) jest już inaczej tyłowane:

"Dziś oskarża Cimoszewicza, wcześniej oskarżała dziennikarzy "Metra" - tu już
        jest pewność, że informator jest kłamcą i postacią negatywną.
        W informacji o Tusku było odwrotnie, to informator był godny zaufania.

Oczywiście ciężar gatunkowy obu oskarżeń jest nieporównywalny, dlatego tym
        bardziej dziwi to, że informacja o Tusku wisiała przez ponad 24 godziny na
        pierwszej stronie portalu a oskarżenia asystentki, które wczoraj o 19:30
        otwierały Wiadomości TVP zniknęły za stron Gazety Wyborczej o już o 1:00
        zastąpione artykułem wymierzonym w asystentkę.

Dziś oskarża Cimoszewicza, wcześniej oskarżała dziennikarzy "Metra"

• laureno GW stronnicza?!? 12.08.05, 23:17
          Tak, ale na korzyść prawicy. Ludzie! Wy wątpicie, że gazeta jest prawicowa? W co
          drugim artykule wstawki o pokoleniu JP2 i tym podobny bełkot. Może nawet tutaj
          redaktorzy nie lubią katolickiego faszyzmy w wykonaniu Kaczorów, czy Giertych
          Jugend, ale WC napewno nie promują.
          • wiksadyba1 Re: GW a wybory 13.08.05, 11:28
            Wyborcza juz kompletnie zgłupiała, sami nie wiedzą kogo poprzeć, nie wiem, co
            się dzieje z Michnikiem, na ile na prawdę jest poważnie chory i czy ma jeszcze
            w ogóle jakiś wpływ, ale w każdym razie, niezależnie od tego, kto tym teraz
            faktycznie kieruje, GW straciła jakąkolwiek linię progamową. Upadek UW i
            przesądzone już chyba niepowodzenie "demokratów.pl" kompletnie wytrąciły ich z
            równowagi. Bo niby tak: Bochniarz to marginalna kandydatka, Borowski też nie ma
            szans, Religa ma zbyt nieokreślony profil (waha sie w różnych wypowiedziach
            między centrowym liberalizmem a populizmem) Kaczyńskiego z zasady nie poprą,
            ale też nie atakują go jakoś bezpośrednio, a przed wyborami samorządowymi w
            Warszawie, stołeczna GW wręcz otwarcie go popierała, wahali się nad
            Cimoszewiczem, ale zbyt jednak przestraszyli się otwartego popierania post-
            komucha, poza tym wyszedł Orlen, Tusk, jak sądzę, tak na prawdę stosunkowo
            najbardziej odpowiadałby poglądom wiekszości redakcji GW- ale po pierwsze tak
            łatwo nie darują mu "zdrady Unii Wolności", po drugie - nie zapomną Rokicie
            wypowiedzi z komisji śledczej.

Tak więc to całe towarzystwo z Czerskiej najwyraźniej się nam zapętliło w
            poglądach... Nieboraczki:)

Być może oczywiście specjalnie wybrali strategię "kluczenia"- nie ma
            opytamlnego dla nich kandydata więc wolą nie deklarować się wprost, żeby nikomu
            się potem nie razić.
      • centrala Nic dodac nic ujac 12.08.05, 16:58
      • interaktywny Re: Prawdziwy sondaz bedzie 9.10.2005 12.08.05, 23:23
        A widzieliscie okladke dzisiejszej trybuny tfu .
        Az mi sie zal zrobilo tych czerwonych fredzli .
    • milton.friedman Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 16:30
      galba napisał:

> Jak to się ma do wczorajszego telefonicznego "sondażu" OBOP dla Wiadomości?
      > Widać kto jest szefem TVP - powiązany z PO J.Dworak.

Bardzo dobrze się ma.
      To już trzeci sondaż, który potwierdza, że Tusk zajmuje pierwsze miejsce.
      Zatem informacja podana kilka dni temu przez Rzeczpospolitą była rzetelna.
    • s4321r Zrobiłem swój prywatny sondaż ! 12.08.05, 16:31
      Zrobiłem swój prywatny sondaż
      Pośród kolegów z pracy , znajomych , sąsiadów
      oraz rodziny razem 161 osób i mi wyszło :
      1) 33 głosy 20% Lepper
      2) 28 głosy 17% Borowski
      3) 25 głosy 16% Tyminski
      4) 21 głosy 13% Giertych
      5) 19 głosy 12% Kaczyński
      6) 35 głosy 22% Pozostali
      • green30 gratuluje znajomych 12.08.05, 16:41
        i przyjaciol i rodziny - w nieciekawym srodowisku sie obracasz :))))
      • genek8 Gratuluje znajomych 12.08.05, 16:41
        A co na to lekarze?
      • pluci Re: Zrobiłem swój prywatny sondaż ! 12.08.05, 16:42
        A słyszaleś kiedykolowiek cokolwiek o reprezentatywności, próbie losowej badź
        kwotowej?
        Twój sondaż nie jest Zadnym sondażem, a co jedynie sondą. Ale ten błąd mogę ci
        wybaczyc, bo popełniają go często "poważni" dziennikarze gazet czy telewizji.
      • polakmoronslayer Re: Zrobiłem swój prywatny sondaż ! 13.08.05, 09:08
        to twoje towarzystwo musi byc wyjatkowym cimniactwem
        • s4321r Re: Zrobiłem swój prywatny sondaż ! 13.08.05, 10:24
          Wsiądź przyjacielu na rower wyjedz trochę poza miasto i porozmawiaj z ludźmi ,
          jak przyjedziesz
          to porozmawiamy !
    • bananekk DO GALBA!!!!!!!!!!!! 12.08.05, 16:40
      nie wiem, czy zauważyłeś/łaś, że ten sondaż został przeprowadzony na poczatku
      sierpnia. Ten dla Wiadomości został chyba przeprowadzony wczoraj!!! Dwa
      tygodnie w kampanii wyborczej to dużo czasuuuu...
    • jakarta Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 17:02
      Niedługo będzie Tusk miał 30%. Jeszcze trochę Giertychy, Wassermanny i
      Miodowicze, TVP, TVN i Polsat poobrzucają gównem Cimoszewicza i chłoptaś
      wyjdzie na lidera.
      To jest "prawdziwy obiektywizm" polskich massmediów!
    • centrala Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 17:06
      Wystarczy ze wejdzie do drugiej tury, gdzie, jesli czegos nie schrzani po
      drodze, zwyciestwo ma raczej zapewnione.
      Jakies dwa miesiace temu, kiedy Tusk mial kolo 10% poparcia, czytalem posta
      kolesia (szkoda ze nie pamietam kto to byl) ktory rozpisal wyniki wyborow i
      oglosil zwyciestwo Tuska.
      Moze to byla jakas wrozka? ;>
    • t-800 Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 17:06
      Co sondaż to inny wynik. Paranoja.
    • milton.friedman Informacja dotycząca Cimoszewicza - ukaże się? 12.08.05, 17:30
      Gdyby redaktorzy Gazety.pl "przegapili" ;)

"PAP, Onet.pl (jkl) /16:36
      Oświadczenie Cimoszewicza - prokuratura wszczęła postępowanie

Prokuratura Okręgowa w Warszawie wszczęła w piątek po południu postępowanie w
      sprawie zatajenia informacji w oświadczeniu majątkowym Włodzimierza Cimoszewicza
      o posiadaniu akcji PKN Orlen.
      Poinformował o tym rzecznik Prokuratury Okręgowej w Warszawie Maciej Kujawski.

wiadomosci.onet.pl/1147429,11,item.html "
    • me-e ZAMIAST DONALDA...GLOSUJE NA KACZORA 12.08.05, 17:48
      ...rozliczenie kolesi...podatek 18 i 32 proc...pomoc dla
      potrzebujacych...skasowanie wysokich emerytur pobolszewikom...zmiejszenie
      biurokracji...rowne prawa dla wszystkich obywateli...zwolnienie z podatku
      poczatkujace male i srednie firmy w zamian za gwarancje ztrudnienia...teraz
      polska- glosuje za polska normalna bo chce tu jeszcze zamieszkac... )))
      • centrala ? 12.08.05, 17:55
        me-e napisał:

> (...)...podatek 18 i 32 proc...(...)...rowne prawa dla wszystkich
        obywateli...(...)

i gdzie tu widac rownosc Twoim zdaniem????
        • me-e Re: ? 12.08.05, 18:00
          ...jak ktos ma hute ,bank lub hipo0supermarkiet itp to trudno zeby palcil taki
          sam podatek jak ten co zarabia tysiac zl...tak widze tu rownosc ...malo tego
          widze tu dobro wszystkich obywateli ...i korzysc dla polski...)))

...
          • centrala Bez urazy. 12.08.05, 18:03
            Ale idee, ktore glosisz to po prostu socjalizm. Nie maja nic wspolnego ze
            sprawiedliwoscia i rownoscia obywateli. Taka jest wlasnie 'prawica' w wydaniu
            polskim.
            • me-e Re: Bez urazy. 12.08.05, 18:09
              ...to i w us jest socjalizm...pozatym nie bron tak tych obcokrajowcow
              zwolnionych calkowicie z podatku litylko dlatego ,ze maja tu huty, markiety,
              banki, przemysl tytoniowy i spirytusowy, wodociagi ,gazociagi,elektryke i co
              tam jeszcze...socjalizm jest wtedy gdy sa kartele tak jak jest w polsce...a to
              o czym ja stukam to jest nowoczesny kapitalizm...)))
              • milton.friedman Re: Bez urazy. 12.08.05, 18:20
                me-e napisał:

(...)
                > o czym ja stukam to jest nowoczesny kapitalizm...)))

tak nowoczesny, że Amerykanie chcą od niego odejść:

Na podstawie The Economist, "The case for flat taxes":

"Amerykanie rozmawiają o upraszczaniu podatków. Jednocześnie w Europie
                Wschodniej rządy po prostu to robią. W 1994 roku Estonia została pierwszym
                krajem w Europie, który wprowadził podatek liniowy. Obowiązuje tam jednolity
                podatek dochodowy PIT o stawce 26%, nie ma CIT-u. Dzięki uproszczeniu systemu
                podatkowego Estonia zaczęła intensywnie rozwijać się gospodarczo. Wkrótce za
                przykładem Estonii podążyły Litwa (1994 - stawka podatku liniowego 33%) i Łotwa
                (1995 - stawka podatku liniowego 25%). W 2004 roku Słowacja wprowadziła
                jednolity podatek dla przychodów osób fizycznych i podmiotów prawnych w
                wysokości 19%, rozszerzając tę stawkę na podatek VAT. Podatek liniowy
                wprowadzono również w Rosji (2001 rok - stawka 13%), w Serbii (2003 rok - stawka
                14%), na Ukrainie (2004 rok - 13%), w Gruzji (2005 rok - 12%) i w Rumunii (2005
                rok - 16%).

Czy USA może zrobić to samo? - zastanawiają się publicyści The Economist. Na
                temat amerykańskiego systemu podatkowego od lat toczą się dyskusje.
                (...)
                Mniejsza liczba progów podatkowych oznacza łatwiejsze nimi administrowanie.
                Jednak płaski system podatkowy wcale nie oznacza niskich podatków, choć
                większość krajów obniżyła stawki przy okazji wprowadzania podatku liniowego.
                (...)
                Najbardziej zauważalny zwrot w strukturze państwowych przychodów można
                obserwować w Rosji. W 1997 zaległości podatkowe sięgnęły 34% należności. W 1998
                roku wpływy do kasy skarbu państwa z tytułu podatków spadły do 12,4% PKB, rząd
                nie był w stanie płacić swoich zobowiązań.
                (...)
                W 2001 roku Rosja ujednoliciła podatek dochodowy od osób fizycznych - z trzech
                progów 12%, 20% i 30% uczyniono jeden próg 13-proc. Po roku podatki dochodowe
                przyniosły skarbowi państwa o 26% więcej niż przed reformą.

Z badań wynika, że Rosjanie nie zaczęli pracować ciężej po obniżeniu podatków.
                Po prostu przed wprowadzeniem reformy w dwóch wyższych progach podatkowych
                deklarowali zaledwie 52% swoich przychodów, a po wprowadzeniu jednolitego
                opodatkowania już 68%.

Wielu zwolenników podatku liniowego, zwłaszcza w USA podkreśla, że zwiększa on
                motywację do pracy. Podatek progresywny zniechęca do dodatkowego wysiłku
                najlepiej opłacaną (i najbardziej produktywną) warstwę społeczną."
              • centrala 3 grosze 12.08.05, 18:22
                Obywatele krajow gdzie wprowadzono podatek liniowy skorzystali na tym
                (Slowacja). U nas jakos 'sprawiedliwosc spoleczna' nie wychodzi biednym na
                dobre. Jedyna szansa na pomoc biednym to obnizenie bezrobocia. Obnizenie
                bezrobocia dzieki ozywieniu gospodarki. A wprowadzenie podatku liniowego jest
                korzystne dla rozwoju gospodarki.
                • me-e Re: 3 grosze 12.08.05, 18:28
                  ...kaczynski dlatego chce zwolnic z podatku powstajace male i srednie biznesy
                  za gwarancje zatrudnienia...wiec gdzie tu widzisz wzrost bezrobocia...ty
                  natomiast z podziwu godnym maniaka chcesz mee przekonac ,ze te wszystkie
                  zagraniczne biznesy w polsce zwieksza zatrudnienie...wszelki zysk idzie do ich
                  maciezystych krajow i ciagle beda obnizac koszta bo nie jest w ich ineresie
                  rozwoj polski i spadek bezrobocia...to jest wlasnie kapistalizm w ich wydani
                  XIX-to wieczny...

...centrala napisał(a):

> Obywatele krajow gdzie wprowadzono podatek liniowy skorzystali na tym
                  > (Slowacja). U nas jakos 'sprawiedliwosc spoleczna' nie wychodzi biednym na
                  > dobre. Jedyna szansa na pomoc biednym to obnizenie bezrobocia. Obnizenie
                  > bezrobocia dzieki ozywieniu gospodarki. A wprowadzenie podatku liniowego jest
                  > korzystne dla rozwoju gospodarki
                  • centrala Re: 3 grosze 12.08.05, 18:37
                    > ty natomiast z podziwu godnym maniaka chcesz mee przekonac ,ze te wszystkie
                    > zagraniczne biznesy w polsce zwieksza zatrudnienie...wszelki zysk idzie do ich
                    > maciezystych krajow i ciagle beda obnizac koszta bo nie jest w ich ineresie
                    > rozwoj polski i spadek bezrobocia...to jest wlasnie kapistalizm w ich wydani
                    > XIX-to wieczny...

Jak na razie widze tutaj tylko jednego rozgoraczkowanego maniaka bo,
                    przepraszam, ale wskaz mi miejsce gdzie z uporem godnym maniaka chce cie
                    przekonac,ze te wszystkie zagraniczne biznesy w polsce zwieksza zatrudnienie :)
                    • me-e Re: 3 grosze 12.08.05, 18:40
                      ...cytuje centrale...Jedyna szansa na pomoc biednym to obnizenie bezrobocia.
                      Obnizenie
                      bezrobocia dzieki ozywieniu gospodarki. A wprowadzenie podatku liniowego jest
                      korzystne dla rozwoju gospodarki...

tu widze tego maniaka...kaczynski chce zwolnic polskie poczatkujace biznesy z
                      podatku a ty z uporem manika swoje )))

• laureno Re: 3 grosze 12.08.05, 23:25
                        Me-e... Manię prześladowczą się leczy - wypróbowane i skuteczne!
                  • milton.friedman Re: 3 grosze 12.08.05, 18:40
                    me-e napisał:

> ...kaczynski dlatego chce zwolnic z podatku powstajace male i srednie biznesy
                    > za gwarancje zatrudnienia...wiec gdzie tu widzisz wzrost bezrobocia... (...)

Wydawało mi się, że chodzi o zerwanie z oszustwami, nadużyciami,
                    wykorzystywaniem luk prawnych. To, o czym mówisz pięknie brzmi na ulotce wyborczej.
                    Dlaczego nowopowstające biznesy mają nie płacić podatków, a te które działają
                    muszą? Wiesz do czego doprowadzi taki przepis? 99% właścicieli zamknie
                    działające firmy i otworzy nowe (ten 1% to ci, którzy nie będą chcieli
                    likwidować marki ;)
                    A jak odróżnisz małe, średnie od dużych?

To, co proponujesz to biurokracja i etatyzm, tyle, że w prawicowym wydaniu.
          • milton.friedman Re: ? 12.08.05, 18:06
            me-e napisał:

> ...jak ktos ma hute ,bank lub hipo0supermarkiet itp to trudno zeby palcil taki
            >
            > sam podatek jak ten co zarabia tysiac zl...tak widze tu rownosc ...malo tego
            > widze tu dobro wszystkich obywateli ...i korzysc dla polski...)))

> ...

Nie, nie będzie płacił taki sam, bo 15% od 1000 000 zł to 150 000 zł podatku, a
            15% od 1000 zł to 150 zł podatku wpłacanego do budżetu.
            Zatem ten pierwszy wpłaci do budżetu 1000-razy więcej niż ten drugi (bo 1000
            razy więcej zarabia).

I ja tak rozumiem sprawiedliwość.
            • me-e Re: ? 12.08.05, 18:16
              milton.friedman napisał:

> me-e napisał:
              >
              > > ...jak ktos ma hute ,bank lub hipo0supermarkiet itp to trudno zeby palci
              > l taki
              > >
              > > sam podatek jak ten co zarabia tysiac zl...tak widze tu rownosc ...malo t
              > ego
              > > widze tu dobro wszystkich obywateli ...i korzysc dla polski...)))
              >
              > > ...
              >
              > Nie, nie będzie płacił taki sam, bo 15% od 1000 000 zł to 150 000 zł podatku,
              a
              > 15% od 1000 zł to 150 zł podatku wpłacanego do budżetu.
              > Zatem ten pierwszy wpłaci do budżetu 1000-razy więcej niż ten drugi (bo 1000
              > razy więcej zarabia).
              >
              > I ja tak rozumiem sprawiedliwość.

...obawiam sie ,ze zostalo ci to po ...rownych zoladkach...tylko odbilo ci w
              druga strone...wiec informuje cie ,ze ludzie sie roznia od siebie jak
              zauwazyles rowniez w zarobkach...wiec nigdy nie bedzie tak ,ze wszyscy beda
              placic tyle samo...natomiast ten co zarabia 100 tys miesiecznie...nie mozna
              rownac z tym co zarabia 1000 miesiecznie...podobnie zreszta jest w naturze...
              • centrala Re: ? 12.08.05, 18:25
                > <b>...obawiam sie ,ze zostalo ci to po ...rownych zoladkach...</b>tylko odbilo
                ci w
                > druga strone...wiec informuje cie ,ze ludzie sie roznia od siebie jak
                > zauwazyles rowniez w zarobkach...wiec nigdy nie bedzie tak ,ze wszyscy beda
                > placic tyle samo...natomiast ten co zarabia 100 tys miesiecznie...nie mozna
                > rownac z tym co zarabia 1000 miesiecznie...podobnie zreszta jest w naturze...

jak na razie Ciebie jako piewce systemu 'rownych zoladkow'.
                • me-e Re: ? 12.08.05, 18:30
                  centrala napisał(a):

> > <b>...obawiam sie ,ze zostalo ci to po ...rownych zoladkach...
                  > 0;/b>tylko odbilo
                  > ci w
                  > > druga strone...wiec informuje cie ,ze ludzie sie roznia od siebie jak
                  > > zauwazyles rowniez w zarobkach...wiec nigdy nie bedzie tak ,ze wszyscy be
                  > da
                  > > placic tyle samo...natomiast ten co zarabia 100 tys miesiecznie...nie moz
                  > na
                  > > rownac z tym co zarabia 1000 miesiecznie...podobnie zreszta jest w naturz
                  > e...
                  >
                  > jak na razie Ciebie jako piewce systemu 'rownych zoladkow'.

...to udowodnij - glosie na cimoszeke lub tusk
                  • centrala twoj super-sprawiedliwy prog, 12.08.05, 18:38
                    byl wymyslony przez socjalistow. koniec kropka.
              • milton.friedman Re: ? 12.08.05, 18:30
                me-e napisał:

> (...)...natomiast ten co zarabia 100 tys miesiecznie...nie mozna
                > rownac z tym co zarabia 1000 miesiecznie...podobnie zreszta jest w naturze...

Jeśli myślisz, że podatkiem 99,2% dla pierwszego i 20% dla drugiego wprowadzisz
                sprawiedliwość - bo obu zostanie w kieszeni 800 zł - to się mylisz, a ja
                dziękuję za taką "sprawiedliwość".

A ludzie są sobie równi.
                • me-e Re: ? 12.08.05, 18:33
                  milton.friedman napisał:

> me-e napisał:
                  >
                  > > (...)...natomiast ten co zarabia 100 tys miesiecznie...nie mozna
                  > > rownac z tym co zarabia 1000 miesiecznie...podobnie zreszta jest w naturz
                  > e...
                  >
                  > Jeśli myślisz, że podatkiem 99,2% dla pierwszego i 20% dla drugiego
                  wprowadzisz
                  > sprawiedliwość - bo obu zostanie w kieszeni 800 zł - to się mylisz, a ja
                  > dziękuję za taką "sprawiedliwość".
                  >
                  > A ludzie są sobie równi.

...ludzie nie sa rowni nawet wzrostem...wobec stworcy i owszem ale nie wymagaj
                  tego od ludzi w tej dzungli...)))
                  • me-e Re: ? koncze ...pzd 12.08.05, 18:37
                    ...jade nad ocean i czekam na wybory i madrosc rodakow w kraju i zagranica...

...dzisiaj upal powyzej 30 st c a przed mee jeszcze pare wolnych dni...czego i
                    wam zycze...)))
                    • milton.friedman Re: ? koncze ...pzd 12.08.05, 18:57
                      me-e napisał:

> ...jade nad ocean i czekam na wybory i madrosc rodakow w kraju i zagranica...
                      >
                      > ...dzisiaj upal powyzej 30 st c a przed mee jeszcze pare wolnych dni...czego i
                      > wam zycze...)))

To przyjemnego pobytu! I życzmy sobie, żeby rodacy nie musieli wyjeżdzać do
                      Irlandii, bo tam niskie podatki i praca tylko, żeby mogli to wszystko znaleźć tutaj.
          • laureno Re: ? 12.08.05, 23:21
            Mylisz równość ze sprawiedliwością, a to nie to samo.
    • tadeuszosinski48 Tusk-22proc a Cimoszewicz-21proc.poparcia,to... 12.08.05, 18:07
      oznacza tylko jednoprocentową przewagę Tuska-bład statystyczny wynosi 3proc.
      A miltony niech sobie założą prywatny portal internetowy/wydają prywatną gazetę
      i będa sobie rządzili w/g swojego widzimisię.
      Uczciwość nakazuje przypomnieć tym kwaśnym miltonom,którym penis nie staje,albo
      mają krótkiego i cienkiego zamiast długiego i grubego,że:
      każdy z forumowiczów portalu:gazeta.pl może sobie otworzyć każdy temat jaki jest
      na forum-kliknąć:kraj lub świat lub gospodarka etc.
      Każda prywatna gazeta/tygodnik/periodyk,prywatny portal ma i dobrze swoja
      strategię w tym także upodobani.
      Nie ma drugiego dziennika,który tak jak Gazeta Wyborcza,podaje na tacy w
      wydanich światecznych/głównie acz nie tylko tak wytworne z różnych kuchni
      pochodzące dania uczty intelektualnej.Nawet moje ulubione periodyki nie mają tak
      bogatej i różnorodnej oferty.
      Smacznego miltony:dużo czosnku,selera,pory,a nade wszystko ostryg tak ze 24szt.
      • milton.friedman Re: Tusk-22proc a Cimoszewicz-21proc.poparcia,to. 12.08.05, 18:15
        O tym, że mam rację świadczy fakt, że zamiast brzeczowych argumntów używasz
        jakiejś podszytej kompleksami seksualnej retoryki :P

Jak wygra Cimoszewicz, to może faktycznie mnie zasznurujecie, ale teraz wciąż
        będę nadawał ;) To, co tu się dzieje to cyrk.

Jedna rzecz, której nie mogę Gazecie odmówić to niecenzurowanie wypowiedzi
        forumowiczów. Mam nadzieję, że tak nadal zostanie.
        Onet już nie jest tak wspaniałomyślny i dyskusje na ich forach to wypadkowa
        osobistych upodobań moderatorów :( niestety.

Natomiast redaktorzy starają się być bardziej obiektywni.
        • niezapowiedziany Re: Tusk-22proc a Cimoszewicz-21proc.poparcia,to. 13.08.05, 18:50
          moj post w ktorym napisalem ze Cimoszewicz to komunista (tylko tyle) zostal usuniety (i to bez sladu) :)
      • centrala Selekcja informacji nie przystoi powaznemu dzienni 12.08.05, 18:33
        kowi.
        A stronniczosc tak ewidentna jaka mielismy dzis okazje ogladac jest po prostu
        osmieszajaca.

• pterodaktyl59 Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 18:17
      Je też uważam, że z 2 kaczorów najlepszy jest Donald. Gdyby do II rundy
      zakfalifikowali się Kaczyński i ponadpartyjny "nie chcem ale muszem BIS" to nie
      idę głosować!!!
    • antonioni1 Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 18:42
      Najbardziej mnie śmieszą wysokie notowania Leppera. Ten były pegieerowiec,
      pezetperowiec i dno intelektualne z uśmiechem diabła jedzie na populizmie
      zrozumiałym dla codziennych koneserów pryty. Prezydentem nie będzie, ale co
      narozrabia to narozrabia.
    • platformiak Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 18:47
      sondaz powinien cieszyc:) jednak do wyborow zostalo ok 2 miesiecy i różne
      dziwne rzeczy moga wychodzic - ABW itp. sa w rękach SLD. Jaja będą dopiero na
      obchodach 25 lecia Solidarnosci gdy każda partia, każdy kandydat będzie chciał
      zaznaczac ze on najbardziej szanuje Solidarność.
    • adalbert Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 18:59
      wszystkie sondaże przedwyborcze są bardzo naciągane. Różnice są między nimi tak
      znaczące, że nie pojmuję dlaczego korzystając z takich samych narzędzi
      badawczych i teorii naukowych otrzymuje się skrajne różne wyniki. Chyba, że ten
      kto płaci za sondaż płaci także za odpowiedni wynik.
      • chateau Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 19:38
        Są inaczej przeprowadzane - część "normalnie", a część telefonicznie. Muszą się
        różnić.
        Tylko mnie nie pytaj, który prawdziwszy - mogę uzasadnić, że jeden i drugi ;)
      • slovas Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 13.08.05, 11:47
        Różne ośrodki wcale nie korzystają z tych samych narzędzi.
        1. Każdy z nich posiada własną metodę doboru próby, które różnią się nieco
        reprezentetywnością.
        2. Nie posiadają tych samych narzędzi, ponieważ każdy ośrodek stawia mimo
        wszystko inne pytania respondentom, co może wspływać na wynik badania. Jedną ze
        zmiennych jest to, czy obok zaproponowanych parti widnieje nazwisko lidera
        tejże, czy też nikogo takiego nie ma. Pewne jest, że na niektórych respondentów
        informacja taka działa stymulująco.
        3. Zapewne w różnych badaniach różnie uwzględnia się tych respondentów, którzy
        deklarują że do wyborów nie pójdą, albo nie wiedzą jeszcze na kogo oddadzą swój
        głos. Trzeba mieć do mediów żal, że nie publikują całości wyników, zadowalając
        się jedynie kilkoma numerkami i procentami przy najpoważniejszych kandydatach.
        4. Poza tym ankieter też istota ludzka i może nierzatelnie przeprowadzić wywiad.
        5. A respondenci to osoby ludzkie modelowe - w ich naturze leży kłamanie, co
        niejednokrotnie odbija się na wynikach sondaży.
    • winterm DOCHNALD TCHÓSK na wysokościach 12.08.05, 19:44
      hyhy ;]
    • haasioo Re: donald, masz mój głos 12.08.05, 20:57
      sondaże przedwyborcze to śliski grunt, ale nie podoba mi się gadanie, że kto
      płaci za sondaż sponsoruje też wynik; to nie tak, tylko, że każda z pracowni ma
      inną metodologię, inną próbę i termin realizacji; bardzo wiele rzeczy może
      wpłynąć na uzyskaną odpowiedź; a poza tym sami siebie zapytajcie, czy wasze
      sympatie są stabilne? - od przyszłej pani socjolog z pozdrowieniami
    • sluczyn Wierzę , że Donald Tusk człowiek w trudzie zdobywa 12.08.05, 21:13
      Wierzę , że Donald Tusk człowiek w trudzie zdobywający swoją pozycję,
      romantyczny dla opisów Kaszub i racjonalny w działaniu uzyska u moich rodaków
      poparcie na prezydenta. Sadzę , że on i jego formacja jest w stanie wyprowadzić
      nas z kręgu korupcji, upadku sądów oraz przywróci godność Polakom.

WC dla klonów petrobaronów, samoobronna gnojowica to lewica,
      biopaliwa i pycha biokalifa, a Giertych fika w imię Rydzyka.

Tańczymy labada, labada, wesołego walczyka, piłki już były, aborcja już była,
      konkordat już był, złodzieje już byli, matoły byli, uuuuuu!, to teraz czas
      zwiewać przed Prawem i Sprawiedliwością w wykonaniu ZChN Kaczyńskich oraz WC
      rozmięka!
      • abba15 Re: Wierzę , że Donald Tusk człowiek w trudzie zd 12.08.05, 21:46
        sluczyn napisał:
        > Wierzę , że Donald Tusk człowiek w trudzie zdobywający swoją pozycję,
        > romantyczny dla opisów Kaszub i racjonalny w działaniu uzyska u moich rodaków
        > poparcie na prezydenta. Sadzę , że on i jego formacja jest w stanie
        wyprowadzićnas z kręgu korupcji, upadku sądów oraz przywróci godność Polakom.
        > WC dla klonów petrobaronów, samoobronna gnojowica to lewica, biopaliwa i pycha
        biokalifa, a Giertych fika w imię Rydzyka.
        > Tańczymy labada, labada, wesołego walczyka, piłki już były, aborcja już była,
        > konkordat już był, złodzieje już byli, matoły byli, uuuuuu!, to teraz czas
        > zwiewać przed Prawem i Sprawiedliwością w wykonaniu ZChN Kaczyńskich oraz WC
        > rozmięka!

Donald to KLD: jeden milion miejsc pracy i pierwszy milion trzeba ukraść
    • tadeuszosinski48 Donald nie masz mojego głosu 12.08.05, 21:16
      proszę przedstawić jak kasę zorganizował dla Pana poseł Schetyna?
      Ile kasy zabiera do swojej kieszeni poseł Schetyna za pomocą firmy reklamowej
      swojej żony? Przez firmę żony posła Schetyny przepływają wszelkie wpłaty na
      wrocławski klub sportowy posła Schetyny/głównie na koszykówkę.
      W taki oto legalny sposób można wpływać na politykę PO/poprzez posła Schetynę
      przez wpłacających- w tym przez ludzi biznesu.Niby nikogo to nie powinno
      obchodzić-ale tak nie jest,gdyż poseł Schetyna stał sie głównym rozgrywającym
      PO - organizuje kasę także na kampanię Donalda Tuska.
      Poseł Schetyna nazywany jest we Wrocławiu bogiem wszystko mogącym-teraz stał
      się bogiem wszystko mogącym w skali kraju.
      • milton.friedman Re: Donald nie masz mojego głosu 12.08.05, 21:47
        A ten Schetyna to jakiś nowozarejestrowany kandydat?
        Ponoć Ordynacka pod wodzą Włodzimierza Czarzastego zbierała podpisy pod listami
        jednego z niezależnych kandydatów?
        Wszyscy wiedzą, że Włodki to fajne chłopaki są (po wielkim imienniku) i bardzo
        obrotne. Ale ten Schetyna to chyba nie Włodek?
      • niezapowiedziany Re: Donald nie masz mojego głosu 13.08.05, 18:59
        klub jest prywatny, firma tez jest prywatna. klub zdobywal 17 razy z rzedu mistrzostwo Polski. wierz mi, ze inwestujacy w klub zarobili na tym wiec doszukiwanie sie (jak ktos probowal robic to w przypadku TVP) jakiegos spisku i niejasnych intencji inwestowania jest troche bezsensowne.

artykul w Newsweeku zawiera bardzo duzo nieprawdziwych informacji. problem w tym, ze angazujac sie i wytaczajac proces gazecie tylko sprawe partia pogorsza, bo nawet oczywiste pomowienia ciagna sie i sa powielane. czasem po prostu lepiej przemilczec jakies "rewelacje".
    • abba15 Re: Sondaż CBOS: Tusk - 22 proc. poparcia 12.08.05, 21:43
      galba napisał:
      > Jak to się ma do wczorajszego telefonicznego "sondażu" OBOP dla Wiadomości?
      > Widać kto jest szefem TVP - powiązany z PO J.Dworak.

Coś ten Cimoszenko
      przędzie za cienko
      • davidmors Re: Sondaż CBOS: Tusk - 2,2 proc. poparcia 12.08.05, 22:05
        Cimoszewicz cienko przędzie
        Co to będzie, co to będzie?
        • abba15 Re: Sondaż CBOS: Tusk - 2,2 proc. poparcia 12.08.05, 22:16
          davidmors napisał:
          > Cimoszewicz cienko przędzie
          > Co to będzie, co to będzie?

A miał burak złoty róg,
          ostał mu się jeno sznur.
          • vegas5 no co to wyszlo z naszego sondazu tusk 2,2 procent 12.08.05, 22:51
            to mi sie podoba ...cimoszewicz cienko przędzie ale uprzędzie ZWYCIESTWO
            • laureno Re: no co to wyszlo z naszego sondazu tusk 2,2 pr 12.08.05, 23:29
              ... i basta!
            • abba15 Re: no co to wyszlo z naszego sondazu tusk 2,2 pr 13.08.05, 10:19
              vegas5 napisała:
              > to mi sie podoba ...cimoszewicz cienko przędzie ale uprzędzie ZWYCIESTWO

Żydokomuna by tak chciała zakonserwować ten złodziejski, antypolski układ, ale
              niedoczekanie wasze, zwycięstwo będzie NASZE
    • niestaly_czytelnik Pamiętacie hasło Kongresu Lib-Dem ? 13.08.05, 00:14
      Czy ktoś pamięta jeszcze hasło, jakie promował KLD (nie mylić z KRLD), czyli
      Kongres Liberalno - Demokratyczny? Dla młodszych wyjaśniam, że z połączenia
      Unii Demokratycznej i KLD powstała najbardziej złowroga partia III RP - Unia
      Wolności. Potem znów się rozpadła na poprzednie frakcje, z tym, że część KLD-
      owska nazywa się dzisiaj Platformą Obywatelską. Ale wracając do hasła -
      brzmiało ono "PIERWSZY MILION TRZEBA UKRAŚĆ" i było skierowane do tzw. "nowych
      polskich" (odpowiednik rosyjskich "nowych ruskich"). Hasło trafiło b. wielu do
      przekonania, co widać do dzisiaj mnogością afer. Trzeba jeszcze przypomnieć, że
      Pan Tusk chyba na inauguracji swojej kampanii wykrzyczał, że będzie walczył "z
      czerwonymi i z czarnymi". Każdy mniej więcej wie, o kogo chodziło, gdy
      mówił "czarni" - mieliśmy już takich, co walczyli z "czarnymi", a ich zbrojnym
      ramieniem był Piotrowski - im już podziękowaliśmy i nie zamierzamy wyjmować z
      szafy.
      • milton.friedman Re: Pamiętacie hasło Kongresu Lib-Dem ? 13.08.05, 01:09
        (...)
        > Dla młodszych wyjaśniam, że z połączenia
        > Unii Demokratycznej i KLD powstała najbardziej złowroga partia III RP - Unia
        > Wolności. Potem znów się rozpadła na poprzednie frakcje, z tym, że część KLD-
        > owska nazywa się dzisiaj Platformą Obywatelską. Ale wracając do hasła -
        > brzmiało ono "PIERWSZY MILION TRZEBA UKRAŚĆ"

Człowieku, co Ty bredzisz po północy?
        Piłeś? Nie siadaj przed klawiaturą!
        • niestaly_czytelnik Noblisto! 13.08.05, 11:04
          milton.friedman napisał:
          > Człowieku, co Ty bredzisz po północy?
          > Piłeś? Nie siadaj przed klawiaturą!

Noblisto drogi. Na jakiej podstawie twierdzisz, że piłem? I nie obnażaj się z
          ignorancją młody zapewne człowieku - każdy, kto pamięta początek tzw. przemian
          w Polsce wie o tym co napisałem doskonale, bo widział to na własne oczy.
    • polonic Sondaże to obecnie największy oręż manipulatorów. 13.08.05, 00:28
      warto o tym pamiętać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka