Dodaj do ulubionych

Dobrosz: Ochrona życia poczętego to kwestia pon...

16.11.05, 13:10
Czemu Polki nie sa feministkami? forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showforum=14

O zyciu dzieci narodzonych forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=304

forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=348
forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=934833fec4be9f7bda7fc6accc1c87fa&showtopic=443
Obserwuj wątek
    • mangold Wciskanie kitów bezwyznaniowcom to punkt honoru 16.11.05, 13:16
      kazdego nawiedzonego katola....... Jestem bezwyznaniowcem i nie wstydze się
      tego... Czułbym sie dziwnie oddając cześć jakimś bożkom i zmuszajac do tego
      innych....
      • babaqba Re: Wciskanie kitów bezwyznaniowcom to punkt hono 16.11.05, 13:27
        To zwykła walka o władzę. On nie wierzy bardziej niż ty czy ja - czyli wcale, ale cynicznie wykorzystuje
        wszystkie możliwości uszczknięcia następnego kawałka władzy, odebrania nam następnego fragmentu
        wolności. Ta nibykatolicka hałastra jeszcze wiele zdrowia będzie Polaków kosztowała. Ale ja też wierzę:
        wierzę, że naród się wreszcie dzięki takim "posłom" otrząśnie i raz na zawsze pozbędziemy się czarnych
        pijawek z naszej ojczyzny. Tysiąc lat wyzysku i koniec. Gdyby w szkole nauczano prawdziwej historii,
        dzieci dowiadywały by się o powstaniach naszych przodków przeciwko kościołowi. Ale zamiast uczciwej
        nauki mają religię...
        • wobo1704 Re: Wciskanie kitów bezwyznaniowcom to punkt hono 16.11.05, 15:19
          Babaqba.
          Zgadzam sie z pierwszymi trzema wierszami.
          Co do reszty. NIEMA PROZNI RELIGIJNEJ. Obawiam sie, ze miejsce obecnej,
          juz "dotartej" religii zajmie inna, wiesz ktora?
      • pozlotemu bezwyznaniowosc to ideologia przekory wob religii 16.11.05, 13:36
        Od soboty wieczor do poniedzialku rano powtarzaja w kolko:
        Nie ma boga, nie ma boga, ...,
        i licza ze kiedys sami w to uwierza.

Bezwyznaniowosc to ideologia ludzi,
        ktorzy nie majac wiary w Boga, - wiara jest
        wszak darem i nie kazdy go moze posiadac,
        chca udowodnic sobie i innnym ze nie sa gorsi
        i swoja religie tez maja.

Mozna by nazwac to najprymitywniejsza forma
        religii, strasznie plytka - taka na
        zacisniecie mozgu, zeby nie widziec
        nic tylko to co sie chce wodziec.
        • Gość: buddysta a co bezwyznaniowcy robią przez resztę tygodnia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:40
          pozlotemu napisał:
          > Od soboty wieczor do poniedzialku rano powtarzaja w kolko:
          • mangold Re: a co bezwyznaniowcy robią przez resztę tygodn 16.11.05, 13:47
            Gość portalu: buddysta napisał(a):

> pozlotemu napisał:
            > > Od soboty wieczor do poniedzialku rano powtarzaja w kolko:

Ma nadzieje, że w niedziele chociaż na tace idą rzucić....tak z czystej przekory
            :-))
        • mangold Równie dobrze mógłbym powiedziec, że przekomarzasz 16.11.05, 13:47
          się ze mną bo Twoja wiara jest czymś czego nie mozna doswiadczyć empirycznie i
          dlatego jesteś pełen wątpliwości. Ja tych wątpliwości nie mam...
          --
          I po wyborach...
    • malpa-z-paryza Aborcja to nie ZABIJANIE!!!! 16.11.05, 13:23
      i ciagle to samo w naszym sejmie.. rodzic, nie rodzic , dupczyc sie z przodu czy z tylu aby nie miec
      dzieci .. itd.
      Wystawa o aborcji, to wielki brak etyki a znak wulgarnosci. To ze w sejmie naszym nikt nie podniosl
      glosu, bo nasi politycy sa tacy sami jak ta wystawa: wulgarni, nie etyczni , fanatyczni i nietolerancjini
      i slepi. Na zachodzie wywolala protesty. Co jest dowodem naszej gruboskornosci i wulgaryznmu. Ale
      tacy jestesmy.
      A moze tak zrobmy wystawe tych dzieci niechcianych, pobitych, znalezionych na smietnikach. KTO
      W PL odawazy sie zatakowac ten obskurantyzm nasz? KTO odwazy sie poprowadzi kampanie
      uswiadomienia spoleczenstwa czy dobro jest urodzic dziecko i go "wyrzucic"? czy usunac niechciana
      ciaze? KTO powie jakie sa konsekwencje psychologiczne dzieci nie chcianych? itd i itd... NIe tutaj
      nikt nic nie mowi, tylko sie slyszy gadanie ekspertow i swietych o plemnikach a nie o zyciu ludzkim.
      Nie zapomnijmy ze kobiety " z dobrych" domow zalatwija problem aborcji kilka kilometrow za
      granica polski. A ten lud damski cierpi i rodzi nam pol ludki. Amen.
      • Gość: Magda To kiedy "małpa-z Paryza" zakladasz burkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:47
        Bo jak jej sama nie załozysz teraz, to ci załozą twoi przyjaciele z
        podparyskiego przedmieścia. Dopiero wtedy bedziesz mogła czuc się "wolna i
        bezpieczna". Pomysl kobieto, obejrzyj sie dookola, a dopiero potem rugaj
        Polaków!
        • Gość: MK Re: To kiedy "małpa-z Paryza" zakladasz burkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 13:56
          Za parę lat to muzułmańscy fundamentaliści w ogóle nie "nawracać" Polski.
          Premiera Rydzyka po prostu awansują na ajatollaha, w końcu jaka to różnica -
          fundamentalista katolicki czy islamski ?
        • malpa-z-paryza Re: To kiedy "małpa-z Paryza" zakladasz burkę? 16.11.05, 14:11
          Jest wielka roznica miedzy rzadem polskim a francuskim!!! Pomimo ze mechanizmy spoleczne sa takie
          same, nienawisc, brak tolerancji, rasism, ksenofobia, itd. Ale Francja ma politykow na poziomie,
          wyksztalconych, majacych wizje, inteligentni oraz z wielka tradycja demekratyczna. W PL nie ma
          polityka , ktory by dorostal chociazby Chiracowi ( nie jestem jego zwolenikiem, wrecz odwrotnie).
          Poziom naszych polskich politykow to margines zycia politycznego na zachodzie. Dalekom nszym
          panom w krawatach do debat europejskich( ostanie wystapienie Giertycha w parlamencie, kpina i
          hanba)
          A co do wydarzen w przedmiesciach w roznych miastach we Francji, to ja sie ciesze! BO WRESCIE
          politycy zostali przyparci do murow aby zastanowic sie nad problem integracji tej czesc spoleczenstwa
          tak niedostrzeganej. Bo przez 30 lat obojetnie czy to byl rzad prawicowy czy lewicowy odwracano sie
          od problemu; Dziasiaj podano go tacy i trzeba wrescie zainwestowac pieniadze, polityke i debate
          spoleczna. Bo to jest wysjcie a nie zab za zab jak to lubi sie robic wPL .
          Badziej obawiam sie ze w PL dojdzie moze nie donoszenia burki, czy chusty ale rola kobieta zejdzie do
          garow i robie na dzieci i latania do kosciola. No coz, polki beda mialy wziecie na zachodzie, uciekajac z
          ciemnogrodu.
          • mangold Re: To kiedy "małpa-z Paryza" zakladasz burkę? 16.11.05, 14:13
            malpa-z-paryza napisała:

> Badziej obawiam sie ze w PL dojdzie moze nie donoszenia burki, czy chusty ale r
            > ola kobieta zejdzie do
            > garow i robie na dzieci i latania do kosciola. No coz, polki beda mialy wziecie
            > na zachodzie, uciekajac z
            > ciemnogrodu.

sklepy zelazne przezyją swój rozkwit...krótki łańcuch i kuchnia wita, bo tak
            bedzie prowadzona polityka społeczna w IV eRPe
        • hudges Re: To kiedy "ma?pa-z Paryza" zakladasz burke˛? 16.11.05, 16:10
      • Gość: pytanie Re: Aborcja to nie ZABIJANIE!!!! IP: *.chomiczowka.waw.pl 16.11.05, 14:01
        Czy potrafisz to udowodnić?
        • Gość: pytanie Dwa pytania - IP: *.chomiczowka.waw.pl 16.11.05, 14:06
          - do zwolenników legalizacji aborcji:

1/ Czy zarodek to nie istota ludzka - i dlaczego?
          2/ W którym momencie płód staje się człowiekiem - i dlaczego?
          • mangold Re: Dwa pytania - 16.11.05, 14:09
            - do zwolenników delegalizacji aborcji:

1/ Czy zarodek to istota ludzka - i dlaczego?
            2/ W którym momencie płód staje się człowiekiem - i dlaczego
            • kubok Re: Dwa pytania - 16.11.05, 14:21
              1. Do wszystkich. Spytajcie sie kobiety co czuje jak dokona aborcji.
              2. Spytajcie wszystkich ktorzy nie moga miec dzieci co o tym sadza.
              • mangold Re: Dwa pytania - 16.11.05, 14:28
                kubok napisał:

> 1. Do wszystkich. Spytajcie sie kobiety co czuje jak dokona aborcji.

To niewątpliwie duża tragedia dla postawionych przed takim wyborem.....

> 2. Spytajcie wszystkich ktorzy nie moga miec dzieci co o tym sadza.

Spytaj wszystkich którzy nie mogą mieć dzieci czy popierają ( niezgodnie z linią
                KK) zapłodnienia in vitro ??
                • kubok Re: Dwa pytania - 16.11.05, 14:39
                  Ja popieram i co z tego? Ale nie popieram aborcji z powodu widzimisie kogos tam.
                  • mangold Re: Dwa pytania - 16.11.05, 14:41
                    kubok napisał:

> Ja popieram i co z tego? Ale nie popieram aborcji z powodu widzimisie kogos tam
                    > .

Tu nie chodzi tylko o widzimisię chociaż nie neguje , ze niektóre kobiety
                    uważają aborcje za środek antykoncepcyjny... Chodzi mi o zdrowie rodzących i o
                    ciąże wynikłe z gwałtu...Gdybyś był kobieta chciałbyć urodzić dziecko gwałciciela ??
                    • kubok Re: Dwa pytania - 16.11.05, 14:45
                      Ale ja uwazam ze obecna ustawa jest ok. Nie neguje prawa kobiety do dokonania
                      aborcji po gwalcie czy jakby zagrazalo to jeje zyciu. Mam dziecko, ma 8
                      miesiecy. Gdyby przy nastepnym mojej zonie cos by zagrazalo, to tez bym ja
                      pewnie namawial do usuniecia, ale wierz mi czulbym sie okropnie. Mam nadzieje ze
                      nie bede musial dokonac takiego wyboru
                      • mangold Re: Dwa pytania - 16.11.05, 14:50
                        kubok napisał:

> Ale ja uwazam ze obecna ustawa jest ok. Nie neguje prawa kobiety do dokonania
                        > aborcji po gwalcie czy jakby zagrazalo to jeje zyciu.

Ta ustawa to hipokryzja bo cięzko jest znaleść szpital który dokona zabiegu

Mam dziecko, ma 8
                        > miesiecy. Gdyby przy nastepnym mojej zonie cos by zagrazalo, to tez bym ja
                        > pewnie namawial do usuniecia, ale wierz mi czulbym sie okropnie. Mam nadzieje z
                        > e
                        > nie bede musial dokonac takiego wyboru

Mam 8letniego syna , światło mojego życia ;-)), i gdybym był w przyszłości
                        postawiony przed taką sytuacją to decyzję zostawiłbym żonie ale poparłbym jej
                        każdą... !!!!
                    • malpa-z-paryza a wpadki? 16.11.05, 14:46
                      co ma robic mloda dziewczyna ( 16 lat!!) co dopiero zaczela zycie, ma rodzic czy lepiej usunac ciaze?
                      we Francji stosuje sie teraz tabletke, problem zostal rozwiazny.

prosze nie pisac, to niech uwaza gowniara etc.. bo to jest walka z wiatrakami. Jest to realnosc w
                      spoleczentwie i trzeba mu wyjsc na przeciw a nie zakazywac.
                      • mangold Re: a wpadki? 16.11.05, 14:53
                        malpa-z-paryza napisała:

>
                        > prosze nie pisac, to niech uwaza gowniara etc.. bo to jest walka z wiatrakami.
                        > Jest to realnosc w
                        > spoleczentwie i trzeba mu wyjsc na przeciw a nie zakazywac.

Mogła gó..ara uważac na lekcjach religii , które jej wciśnięto zamiast
                        przystosowania do życia w rodzinie !! :-)) a tak na serio-kościół też nie
                        wiedzieć czemu zwalcza wychowanie seksualne a to jest główna przyczyna
                        nieświadomości małolat...Czytałem kiedys list 13latki, w którym pytała czy po
                        pocałunku mozna zajść w ciążę .... To przecież woła o pomste do nieba...boje się
                        też że niektórzy "przypala"się na becikowe,za które będą mogli przetrwac kolejny
                        miesiąc...
                        • malpa-z-paryza religia w szkolach 16.11.05, 15:21
                          cholera zapomnialem o tym, ze cos takiego istnieje.. No tak to jest zamiast wychowania seksualnego.
                          Wlasnie wrocilem z Maroka, mieszkajac u znajomych marokanczykow, pomagalem odrabianie lekcji
                          chyba mial 13 lat.. i co przerabialismy narzady plodne i jak powstaje dziecko.. a zadwal mi pytania
                          bardzo konkretne!! No coz jestesmy dalej niz Maroc.
                          • mangold Tam też są chyba polskie bociany ?? 16.11.05, 15:24
                            Bo chyba nie kapusta ?/ :-DD

malpa-z-paryza napisała:

> cholera zapomnialem o tym, ze cos takiego istnieje.. No tak to jest zamiast wyc
                            > howania seksualnego.
                            > Wlasnie wrocilem z Maroka, mieszkajac u znajomych marokanczykow, pomagalem odra
                            > bianie lekcji
                            > chyba mial 13 lat.. i co przerabialismy narzady plodne i jak powstaje dziecko..
                            > a zadwal mi pytania
                            > bardzo konkretne!! No coz jestesmy dalej niz Maroc.
                            • malpa-z-paryza Bociany 16.11.05, 15:41
                              jak wiem bociany z Pl lataja trasa Turcja, Egipt. Fakt w Maroku jest pelno bocianow, zwlascza warto
                              poogladac w marrakechu palac El Badi w kwietniu. Co metr na dachu '( ruinach) jest gniazdo.

ostanie zdanie co do wychowania seksualnego mialo miec forme;ze my w Polsce jestesmy daleko za
                              Marokiem. Trzeba podkreslic ze religia muzulmanska nie zabrania aborcji. Zycie zaczyna sie w
                              momencie urodzenia.
        • malpa-z-paryza Re: Aborcja to nie ZABIJANIE!!!! 16.11.05, 14:16
          Gość portalu: pytanie napisał(a):

> Czy potrafisz to udowodnić?
          A KTO WAM TAKA CIEMNOTE WBIL DO GLOWY?????
    • block-buster Panie Dobrosz-milion aborcji rocznie robia Polki 16.11.05, 13:57
      Ale 90 procent tuz za granica:w Niemczech,Czechach,Slowacji,na Ukrainie,na
      Bialorusi i nawet w Rosji/Kalingrad/.W tym ostatnim trzy prywatne kliniki
      pracuja non stop.Aborcja kosztuje od 500 do 1000 dolarow.W Niemczech wystarczy
      zapytac tuz po przekroczeniu granicy kazdego Niemiaszka-od razu poda wlasciwy
      adres.Bo oni wiedza,ze w Polsce rzadza oszolomy,a nie kazda kobieta chce miec
      dziecko.Jesli ma na aborcje,to zaklecia LPR jej nie powstrzymaja.Poleci nawet
      tania linia do Anglii lub Szwecji,gdzie zabieg ten nazywany jest kosmetycznym.A
      ciemnogrod niech sie karmi swoimi frustracjami.Katoland jest tylko w waszych
      mozgach.W rzeczywistosci Polacy wybieraja normalnosc...
      • malpa-z-paryza Re: Panie Dobrosz-milion aborcji rocznie robia Po 16.11.05, 14:25
        block-buster napisał:

> Ale 90 procent tuz za granica:w Niemczech,Czechach,Slowacji,na Ukrainie,na
        > Bialorusi i nawet w Rosji/Kalingrad/.W tym ostatnim trzy prywatne kliniki
        > pracuja non stop.Aborcja kosztuje od 500 do 1000 dolarow....

Oczywiscie kwitnie interes tuz za granica. ( a ile panstwo na tym traci!!!!) Ale pomyslmy ile kobiet,
        dziewczyn nie moze korzystac z tych uslug, bo nie ma tych 500 euros, a jak wiem to jest spora suma w
        PL, a po drugie jaki krzyk robi sie wokol, albo z abony lub z mediow ( wielkie mam pretensje ze media
        nie sa oswiatowe tylko tez zabobone) i taka dziewczyna wystraszona rodzi i co robi potem, to wiem
        juz z prasy...
        Np. w portugali jest zakaz aborcji, oficialnie, ale nikt tym ssie nie przejmuje i istnieje pelno klinik ktore
        dzialaja na wysokich obrotach. Nikt nie krzyczy, awanturuje sie, bo moze nie maja Giertycha ani RM.
    • Gość: monbiot Re: Dobrosz: Ochrona życia poczętego to kwestia p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 14:01
      polecam uwadze czytajacych w tym jezyku:

www.guardian.co.uk/Columnists/Column/0,5673,1589406,00.html
    • Gość: Jacus Re: Dobrosz: Ochrona życia poczętego to kwestia p IP: *.dip.t-dialin.net 16.11.05, 14:19
      Dorota Gawryluk: Czy nie wstyd panu za to, co się stało w Parlamencie
      Europejskim? Tam zamiast dialogu i zamiast jasnego sprecyzowania tematu wystawy
      i konkretnych zdjęć, które się na wystawie pojawią odbyła się awantura.

Janusz Dobrosz: Pytanie, kto tę awanturę tworzył? Kto w niej uczestniczył?
      Przecież ta sama wystawa była w polskim Sejmie i widziałem, że nie budziła
      specjalnie wielkich emocji.
      Jeszcze jeden dowod na to, ze kulturowo ten kraj dziela od Europy
      dziela lata swietlne.
    • Gość: pocalujta_wujta Dorosz, puknij Ty sie w ten swoj glupi leb. IP: *.gs.com 16.11.05, 15:24
      Tak sie sklada ze jestem zadnego wyznania i o aborcji moge powiedziec cos z
      wlasnego doswiadczenia - doswiadczenia ktorego ty palancie z pewnoscia nie masz.
    • amhu Re: Dobrosz: Ochrona życia poczętego to kwestia p 16.11.05, 16:09
      Panie Dobrosz, to kwestia swiatopogladowa w tym wyznaniowa. W zadnym wypadku
      ponadwyznaniowa.
      • Gość: piaskowiec3 Re: Dobrosz: Ochrona życia poczętego to kwestia p IP: *.nc.res.rr.com 16.11.05, 16:32
        Kocham te logike "walczacych katolikow" (szanuje ludzi z prawdziwa wiara).
        Twierdza, ze kwestia wyznania to sprawa prywatna, ALE akurat tak sie sklada ze
        pewne kwestie wynikajace z dewiacji tego ich wyznania sa PONADWYZNANIOWA i
        powinny obowiazywac kazdego. Rownie dobrze panowie w turbanach moga stwierdzic,
        ze wiara to sprawa prywatna ale akurat obcinanie lbow winno sie odbywac
        publicznie i to maczeta bo to jest sprawa PONADWYZNANIOWA.
        Logika Kalego, czysta, zywa logika Kalego. Czasem watpie w demokracje kiedy
        widze takich yntelektualnie nawiedzonych poslow, niestety w tym Sejmie to chyba
        wiekszosc...
      • Gość: toyayurek Re: Dobrosz: Ochrona życia poczętego to kwestia p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 16:35
        wiem uznacie mnie za ciemnogród. W kwestii aborcji jestem raczej liberalny, ale
        w kwestii sztucznej prokreacji to nie zamierzam zerwać z uświęconą od milionów
        lat praktyką, jestem również za wprowdzeniem zakazu sprzedaży "Dildo"
        • block-buster We wszystkich religiach zycie dopiero po krzyku 16.11.05, 18:36
          dziecka.Dopiero po narodzinach.Jedynie katolicy uznaja je od pierwszej sekundy
          po zaplodnieniu jajeczka.Cel zawsze byl ten sam-kosciol moj widze potezny.Ale
          co roku w Europie tylko jest kilkanascie milionow aborcji.I cisza.Nikt z tym
          nie walczy.Bo to sa normalne kraje.A nie taliban katolicki.
          • Gość: analeks Jesteście pokręceni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:26
            Jesteście poje..i, to do feministek, pedałów i całego tego barachła które się
            tu wypowiedziało. Feministki najchętniej by sobie same palcówki strzelały,
            pedały walą się gdzie popadnie i robią lachy komu popadnie. Ale jak w razie,
            jakiejś niedorosłej kretynce, która nie wie jak stosować środki
            antykoncepcyjne, uda się zajść w ciążę, to oczywiście trzeba jej pozwolić zabić
            to dziecko, bo w przeciwnym razie to ogranicza jej prawa. Nie tak dawno
            ubolewali wszyscy jak pielęgniarki wkładały sobie wcześniaka do kieszeni, jakie
            to okropne, zwyrodnienie. Ale jak jakaś kretynka chce zabić swoje takie dziecko
            to już nie jest okropne. Wtedy to jej brzuch. Banda niedojrzałych pokręconych
            idiotów. Pieprzyć też trzeba z głową i przede wszystkim z sensem.
            • Gość: analeks Re: Jesteście pokręceni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:03
              A CO BYŚCIE POWIEDZIELI NA TO, ŻEBY ZA PEWNĄ ODMIANE ABORCJI UZNAĆ KATOWANIE
              NIEMOWLAKÓW, KIEDYŚ CHCIAŁEM MIEĆ DZIECI, ALE JUŻ NIE CHCĘ, NIE STAĆ MNIE, BO
              WYŻUCILI MNIE Z PRACY. TO W MORDĘ OSESKA I JUŻ PO KŁOPOCIE.
    • Gość: sknapek Re: Dobrosz: Ochrona życia poczętego to kwestia p IP: *.toya.net.pl 17.11.05, 09:32
      takie oszołomy jak Dobrosz powinni mieć zakaz publicznego wypowiadania się.
      denerwuje mnie że Wyborcza publikuje takie idiotyzmy.

O aborcji powinny decydować kobiety. i tylko w takim wieku, w którym mogą mieć
      dzieci !!!

a nie stare pierniki, które już o rozmnażaniu czytają tylko w naszym dzienniku.
      btw. czy te debile w sejmie nie maja wazniejszych tematow ? czy to tylko kwestia
      wlazenia w tylek mocherowym beretom. żenua.

• Gość: analeks [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 11:14
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: analeks Re: Dobrosz: Ochrona życia poczętego to kwestia p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 22:24
      A co to, to ,to za wykropkowywanie wypowiedzi?? Cenzurki się zachciewa??
    • ruda63bd1 Re: Dobrosz: Ochrona życia poczętego to kwestia p 18.11.05, 09:00
      O kurcze.Niedługo każda kobieta na czas owulacji zamykana będzie w specjalnych
      owulacyjnych domach odosobnienia aby nie uronić ani jednego cennego jajeczka. A
      co z kurami...?
      • Gość: analeks Re: Dobrosz: Ochrona życia poczętego to kwestia p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 13:21
        > O kurcze.Niedługo każda kobieta za zabicie swojego dziecka zamykana będzie w
        specjalnych zakładach odosobnienia, aby nie zabiły już ani jednego dziecka
        więcej. Kury nie, one nie są takie zwyrodniałe żeby zabijać swoje dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka