Dodaj do ulubionych

Powołano Muzeum Historii Polski

02.05.06, 15:07
"My, Polacy, możemy być dumni z dokonań naszych przodków" - ocenił premier.
Jego zdaniem, tę dumę trzeba "umieć nieść", a temu posłuży właśnie Muzeum
Historii Polski.
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Ja nie jestem specjalnie dumny z bezprzykladnego w historii upadku I RP,
gdzie sama glowa panstwa, Stanislaw Poniatowski, podpisal akt
abdykacyjny, "rozwiazujacy" uwczesne panstwo polskie..
Obserwuj wątek
    • stix Zaraz przyjdą tu niemieccy i rosyjscy agenci 02.05.06, 15:07
      i będą mówić o nacjonaliźmie.
      • taziuta Jestem! Ale o czyim nacjonaliźmie mam mówić? :) 02.05.06, 16:36
        stix napisał:
        Zaraz przyjdą tu niemieccy i rosyjscy agenci
        > i będą mówić o nacjonaliźmie.
        • taziuta Zaborców, czy może Kaczyńskich? 02.05.06, 16:38
          taziuta napisał:
          Jestem! Ale o czyim nacjonaliźmie mam mówić? :)

> stix napisał:
          > Zaraz przyjdą tu niemieccy i rosyjscy agenci
          > > i będą mówić o nacjonaliźmie.
          • taziuta Bo co do patriotyzmu, to mamy różne opinie... 02.05.06, 16:40
            Dla mnie największym polskim patriotą jest Wojciech Jaruzelski, ale dla pana
            premiera Rządu Polskiego chyba nie...

taziuta napisał:
            Zaborców, czy może Kaczyńskich?

> taziuta napisał:
            > Jestem! Ale o czyim nacjonaliźmie mam mówić? :)
            >
            > > stix napisał:
            > > Zaraz przyjdą tu niemieccy i rosyjscy agenci
            > > > i będą mówić o nacjonaliźmie.
            • eexmd2 Re: Bo co do patriotyzmu, to mamy różne opinie... 02.05.06, 17:02
              smutne ze dla tego rzadu i dla tej wladzy najwazniejsze jest otwieranie
              kolejnych muzeow i umacnianie swojej wizji polskiej historii
              ja bardzo bym chcial zebysmy wreszcie wyszli z blota romantyzmu i pragmatycznie
              sie wzieli do roboty jak np robia to czesi
              ale nie, dla nas najwazniejsze sa symbole i klotnie o przeszlosc w imie
              tepienia dzisiejszych wrogow
              • taziuta IVRP zemstą stoi... 02.05.06, 17:32
                Ale to by znaczyło odpuszczenie naszym wrogom! A przecież chłop żywemu nie
                przepuści...
                IVRP zemstą stoi...

eexmd2 napisał:

> smutne ze dla tego rzadu i dla tej wladzy najwazniejsze jest otwieranie
                > kolejnych muzeow i umacnianie swojej wizji polskiej historii
                > ja bardzo bym chcial zebysmy wreszcie wyszli z blota romantyzmu i
                > pragmatycznie sie wzieli do roboty jak np robia to czesi
                > ale nie, dla nas najwazniejsze sa symbole i klotnie o przeszlosc w imie
                > tepienia dzisiejszych wrogow
                • pozlotemu Re: IV RP za kratki wsadza 02.05.06, 20:41
                  Teziuta, Ty bys chciala zeby oni sobie otwierali tylko konta tak jak przedtem
                  to robila Twoja grupa szturmowcow z SLD?
                  • taziuta Re: IV RP za kratki wsadza 02.05.06, 22:15
                    Tak postrzegasz świat? Nabijanie sobie konta, lub zemsta?
                    Współczuję...

pozlotemu napisał:

> Teziuta, Ty bys chciala zeby oni sobie otwierali tylko konta tak jak przedtem
                    > to robila Twoja grupa szturmowcow z SLD?
                    • janusz.karpowski Michnik Będzie Przewrać Się ........ :))))))))) 03.05.06, 00:57
                      • hiob102 Czy będzie pomnik wodza IV RP? 03.05.06, 06:52
                        Myślę oczywiście o Andrzeju I, a nie o tym niedomytym karle, którego wy macie
                        na myśli. :)
                        • taziuta Będą pomniki, będzie co potem obalać :-))))))))))) 03.05.06, 08:41
                          hiob102 napisała:
                          Czy będzie pomnik wodza IV RP?
                          > Myślę oczywiście o Andrzeju I, a nie o tym niedomytym karle, którego wy macie
                          > na myśli. :)
              • xx23 Re: Bo co do patriotyzmu, to mamy różne opinie... 02.05.06, 18:25
                eexmd2 napisał:

> smutne ze dla tego rzadu i dla tej wladzy najwazniejsze jest otwieranie
                > kolejnych muzeow i umacnianie swojej wizji polskiej historii
                > ja bardzo bym chcial zebysmy wreszcie wyszli z blota romantyzmu i
                pragmatycznie
                >
                > sie wzieli do roboty jak np robia to czesi
                > ale nie, dla nas najwazniejsze sa symbole i klotnie o przeszlosc w imie
                > tepienia dzisiejszych wrogow

AUTOSTRADY BUDOWAC!!!!!
                • konread Re: Bo co do patriotyzmu, to mamy różne opinie... 03.05.06, 07:47
                  xx23 napisał:
                  > AUTOSTRADY BUDOWAC!!!!!

Ale jedynie muzea oraz pomniki, są w stanie obronić naszych wartości oraz
                  tożsamości narodowej. Na autostrady, szpitale i szkoły przyjdzie jeszcze kiedyś
                  czas;)
              • dziadzpodartadupa Re: Bo co do patriotyzmu, to mamy różne opinie... 02.05.06, 22:05
                a ja uwazam, ze w tym pomysle jest wlasnie bardzo duzo pragmatyzmu. bo teraz
                przynajmniej rodziny czy matki samotne beda wiedzialy na co przeznaczac np.
                zasilek z opieki spolecznej i zamiast na wycieczki do supermarketu albo stanie
                z piwem pod budka beda mogly w niedziele po kosciele do muzeum sobie pojsc,
                o!!! (oczywiscie matki to samotne prosto do muzeum, bo do kosciola lepiej, zeby
                nie szly, bo wstyd i zgorszenie tylko) i po takiej dawce odzywki narodowo-
                patriotycznej wszyscy z wdziecznosci za ocalenie chlubnej kultury naszej
                kolektywnie na PiS glosowac beda!
            • ukos Re: Bo co do patriotyzmu, to mamy różne opinie... 02.05.06, 18:38
              taziuta napisał:

> Dla mnie największym polskim patriotą jest Wojciech Jaruzelski(...)

Agent obcego mocarstwa z definicji nie jest patriotą - chyba że tego mocarstwa.
              • taziuta Re: Bo co do patriotyzmu, to mamy różne opinie... 03.05.06, 08:03
                To teraz już nie tylko współpraca z Informacją Wojskową, ale jeszcze agent?
                Boże, jak daleko jeszcze podlece posuną się w opluwaniu generała...

ukos napisał:

> taziuta napisał:
                >
                > > Dla mnie największym polskim patriotą jest Wojciech Jaruzelski(...)
                >
                > Agent obcego mocarstwa z definicji nie jest patriotą - chyba że tego
                mocarstwa.
              • pedrolot Re: Bo co do patriotyzmu, to mamy różne opinie... 03.05.06, 09:25
                no to Kukliński też odpada. Niby taki patriota. Ale zdrajca...
            • 5t3f4n Re: Bo co do patriotyzmu, to mamy różne opinie... 02.05.06, 18:42
              taziuta napisał:

> Dla mnie największym polskim patriotą jest Wojciech Jaruzelski, ale dla pana
              > premiera Rządu Polskiego chyba nie...
              >
              > taziuta napisał:
              > Zaborców, czy może Kaczyńskich?
              >
              > > taziuta napisał:
              > > Jestem! Ale o czyim nacjonaliźmie mam mówić? :)
              > >
              > > > stix napisał:
              > > > Zaraz przyjdą tu niemieccy i rosyjscy agenci
              > > > > i będą mówić o nacjonaliźmie.

patriota zdRadziecki nie może być jednocześnie patriotą polskim.
              • taziuta Re: Bo co do patriotyzmu, to mamy różne opinie... 03.05.06, 08:04
                Patrz moja odpowiedź Twojemu kamratowi powyżej...

5t3f4n napisał:

> taziuta napisał:
                >
                > > Dla mnie największym polskim patriotą jest Wojciech Jaruzelski, ale dla
                > > pana premiera Rządu Polskiego chyba nie...

> patriota zdRadziecki nie może być jednocześnie patriotą polskim.
          • malpa-z-paryza do czego sluzy przeszlosc? 03.05.06, 12:39
            zyje w kraju o bogatej historii, ona jest na kazdym kroku, ale nikt w tym kraju nie patrzy tak w
            przeszlosc i my w PL. bo do czego ona sluzy to tworzenia ksenofobi i pielegnowania kompleksow.
    • lortea Muzeum powinno też prowadzić portal w którym 02.05.06, 15:11
      w prosty i zrozumiały sposób, w kilku najpopularniejszych językach świata, z
      polskiego punktu widzenia, prezentowano by polską historię. Uczniowie i
      studenci na całym świecie szukają takich stron i z nich często czerpię wiedzę
      do lekcji czy referatów.
      • totutotu Re: Muzeum powinno też prowadzić portal w którym 03.05.06, 11:15
        Idżmy dalej! Po co budynek, skoro ma to być muzeum multimedialne. Wystarczy muzeum internetowe, do którego każdy kto zechce będzie mógł wejść nie wychodząc z własnego mieszkania. Takie muzeum wirtualne za naprawdę niezbyt duże pieniądze mogliby stworzyć programiści od gier komputerowych i animacji a treść merytoryczną historycy z uczelni, muzeów i instytutów realizując odpowiedni program grantów badawczych. Kolejne muzeum w Warszawie to bezsens! Czy wierzycie, że obcokrajowiec przyjeżdżając do Polski na parę dni będzie chciał tracić czas na oglądanie pokazów multimedialnych gdy w samej Warszawie ma do zwiedzenia Łazienki, Wilanów, Zamek Królewski i Muzeum Narodowe? Będzie to więc muzeum, do którego od czasu do czasu zabłądzi jakaś szkolna wycieczka, jeśli ją będzie stać na bilety wstępu.
    • podpantoflem Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 15:12
      Draństwem jest powoływanie kolejnego muzeum w Warszawie, podczas gdy w innych
      miastach nie otwiera się praktycznie żadnych nowych tego typu placówek o
      znaczeniu krajowym. Kolejny mały kroczek umacniający centralizację i dominację
      jednego miasta nad resztą kraju.
      • stix To prawda. 02.05.06, 15:15
        Trzeba zdecentralizować kraj.
        • lahdaan Re: To prawda. 02.05.06, 16:43
          stix napisał:

> Trzeba zdecentralizować kraj.

dopiero za cztery lata [w pesymistycznym wariancie]
          • lahdaan Re: To prawda. 02.05.06, 16:46
            co do centralizacji to nie jest ona widoczna tylko w lokowaniu muzeow, ale takze i organizacji imprez i ich promocji.
      • dankowalski Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 15:29
        Warszawa jest stolicą, tutaj powinny powstawać takie obiekty, tak aby turyści
        zwiedzający naszą stolicę i mieli jak najwięcej atrakcji w zasięgu ręki.
        • sekwana2005 warszawska atrakcja 02.05.06, 16:27
          w ostatni weekend była w Warszawie znajoma, rozczarowana skąpym, marnym
          repertuarem teatrów, koncertów
          pytająca, co poza muzeami powstania, pomnikami meczeństwa i innymi cmentarzami
          moze pokazać dzieciom
          no to będzie nowa atrakcja, dla tubylców i cudoziemców, pod melodię
          "Marsz, marsz Kaczyński..."
          a swiata nie interesują nasze trupy i kompleksy
          podobnie z mlodzieżą, którą będzie się "resocjalizować", by zachwycała się
          kurzem na styropianie i nadymaniem balonów Wilekiej Polski, Wielkich Polaków,
          od wieków i na wieki Przemurza Chrześcijaństwa, Mesjasza Dziejów
          Gdzie "cały naród" jak nie modli się, to walczy z jakąś rurą nas omijającą,
          jakimś korytarzem, który miał nas nie ominąć.
          A bezrobotni produkować będą pamiątki z tego skansenu, bantustanu,
          A Matki-Polki pozować będą na scenie polskiego cyrku na państwowych etatach
          A córki-Polki będą je utrzymywać, tańcąc na rurze...
          • lortea Nie czytasz z uwagą. To ma być muzeum w nowym 02.05.06, 16:33
            stylu, multimedialne, bardziej atrakcyjne od muzeów ze stałymi gablotowymi
            ekspozycjami.
            • baba_w_oknie Re: Nie czytasz z uwagą. To ma być muzeum w nowym 02.05.06, 16:34
              Czyli Polska wirtualna?
              :-)
        • tomek854 Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 22:09
          Obiekty takie jak ten powinne powstawac tam, gdzie jest dużo turystów aby jak najwięcej z nich przy okazji zwiedzania np. Krakowa zajrzało tam i czegoś się dowiedziało. Muzeum samo w sobie magnesem na turystów nie będzie.
    • zyks Następne kaczo"patriotyczne" wesołe mieasteczko? 02.05.06, 15:20

• zyks ...endecka idoktrynacja i reklama kaczej partii, t 02.05.06, 15:26
        yle, że za społeczne pieniądze...:)
      • lortea To co nazywasz "wesołym miasteczkiem" istnieje 02.05.06, 15:35
        w wielu krajach, tam gdzie jeszcze nie istnieje- jest budowane. Multimedialne
        instytucje, pokazujące historię w nowoczesny sposób, powstają wszędzie. I nie
        widzę powodów by w POlsce miałoby być inaczej.
        • lahdaan Re: To co nazywasz "wesołym miasteczkiem" istniej 02.05.06, 16:52
          lortea napisał:

> w wielu krajach, tam gdzie jeszcze nie istnieje- jest budowane. Multimedialne
          > instytucje, pokazujące historię w nowoczesny sposób, powstają wszędzie. I nie
          > widzę powodów by w POlsce miałoby być inaczej.

Ciekawe czy fakty tam przedstawiane beda mialy obiektywny charakter tj. czy zostana rowniez przedstawione czarne karty naszej historii. Jesli nie to nie bedzie to muzeum, a czysty marketing.
          • lortea Przez 16 lat trąbiono wyłącznie o rzekomych 02.05.06, 17:03
            "czarnych kartach", czas na po prostu historię POlski. Nie jest mi znany fakt
            pokazywania w Yad Vashem Żydów którzy w moich stronach wydawali swych rodakó w
            ręce ukraińskiej policji za cenę swego życia. Muzea mają pokzaywać historię
            jako taką a nie malutkie wyjątki. Zadbajmy wreszcie o polskie dibre imię a nie
            o jego opluwanie.
            • lahdaan Re: Przez 16 lat trąbiono wyłącznie o rzekomych 02.05.06, 18:49
              Masz racje, ale historia jednostronna to nie historia. Jej rola edukacyja nie moze ograniczac sie jedynie do roli gloryfikacyjnej, bo stad juz blisko do megalomanii. Nalezy przypominac to co haniebne by sluzylo jako drogowskaz mowiacy "nie tedy droga".

> Muzea mają pokzaywać historię jako taką a nie malutkie wyjątki.

Ciemne strony polskiej historii to nie tylko male watki. Czy np.geneza powstania Chmielnickiego lub anksja Wilna sa dla polskiej historii czyms chwalebnym??

• lortea Ja chcę muzeum o historii Polski a nie muzeum 02.05.06, 19:00
                opluwania Polski. Jak chcesz takie mieć to załóż je sobie z Michnikiem.
            • 1410_tenrok Re: Przez 16 lat trąbiono wyłącznie o rzekomych 02.05.06, 21:15
              fajnie, my tu o muzeum, a tu znowu powrot do tematu "Slon a sprawa poslak".
              Czy bedzie tez o:
              a. Przymusie propinacyjnym.
              b. o stracie tytułu szlacheckiego za zajmowanie sie handlem i rzemioslem?

to w koncu kamienie milowe prawodawstwa I Rzeczpospolitej!
      • mark.parker Re: Następne kaczo"patriotyczne" wesołe mieastecz 03.05.06, 04:13
        A czy pokażą niechlubny akt faszyzmu, czyli dekret kurdupla zakazujący Parady
        Równości? Założę się, że nie.
    • ar.co Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 15:20
      Toteż o tym w Muzeum się nie dowiesz. Podobnie jak np. o pogromach, wspólnej z
      Hitlerem napaści na Czechosłowację, wymordowaniu przez hetmana Tarnowskiego
      jeńców moskiewskich w Starodubie, spaleniu na stosie staruszki Weiglowej,
      szmalcownikach...
      • lortea O tym GieWu trąbiła wystarczająco głośno przez 02.05.06, 15:21
        16 lat, chyba tylko głuchy nie słyszał o tych sprawach.
        • ar.co Re: O tym GieWu trąbiła wystarczająco głośno prze 02.05.06, 15:34
          Równie dobrze można darować sobie mówienie czegokolwiek np. o polskiej
          tolerancji XVI wieku (bo potem to raczej nie mamy się czym chwalić, więc chyba
          w muzeum nie będzie), Konstytucji 3 Maja, powstaniach itp - bo przecież tylko
          głuchy nie słyszał o tych sprawach.
          • lortea Przez ostatnie lata prawie o tym nie mówiono, 02.05.06, 15:36
            więc trzeba to przypomieć.
      • wet3 do ar.co 02.05.06, 15:27
        ar.co napisała:

> Toteż o tym w Muzeum się nie dowiesz. Podobnie jak np. o pogromach, wspólnej
        z
        > Hitlerem napaści na Czechosłowację, wymordowaniu przez hetmana Tarnowskiego
        > jeńców moskiewskich w Starodubie, spaleniu na stosie staruszki Weiglowej,
        > szmalcownikach...

Mam nadzieje, ze Muzeum pokaze nam prawde o Koniuchach, Nalibokach, Wielkiej
        Brzostowicy, Czortkowie ... sporzadzaniu list do wywozek do
        ZSRR, "wporowadzaniu" i "umacnianiu" wladzy ludowej od 1944r., Poda dokladne
        listy z imionami i nazwiskami urzedasow bezpieki ... itd., itd., itd.
    • dankowalski Brawo PIS! 02.05.06, 15:26
      I co na to PO? Znowu głupcy będą gadać że PIS nic nie robi.
      • czlowiek_z_blizna Re: "Brawo" PIS! 02.05.06, 15:29
        Tak jest, bo to był najbardziej palący problem! Uff, odetchnąłem z ulgą:)
      • eexmd2 Re: Brawo PIS! 02.05.06, 17:23
        uff wreszcie pis cos zrobil - otworzyl muzeum
        mam nadzieje ze brat prezesa zasadzi dab na dziedzincu (w kasku najlepiej,
        dobrze sie prezentuje)
      • drbob20 Re: Brawo PIS! 03.05.06, 02:15
        najpierw mialo byc 3 miliony mieszkan, potem 4 stadiony a wyszlo na muzeum dla
        bufonow udowadniajacych sobie wielkosc i glorie, a tak naprawde nidgy nie bylo
        czystych toalet
    • zyks Hurra, aż 60% nie chce emigrować, wliczając oseski 02.05.06, 15:27
      i 100letnich starców!
      • 5t3f4n Re: Hurra, aż 60% nie chce emigrować, wliczając o 02.05.06, 18:46
        zyks napisał:

> i 100letnich starców!

Czas przestać brać tabletki. Wyjaśniam ,że wyników Pentora nie bierze się zbyt
        dosłownie, podobne wyniki były rok temu i nic.
        • tomek854 Re: Hurra, aż 60% nie chce emigrować, wliczając o 02.05.06, 22:11
          > Czas przestać brać tabletki. Wyjaśniam ,że wyników Pentora nie bierze się zbyt
          > dosłownie, podobne wyniki były rok temu i nic.

Tylko że teraz nie chce emigrować 60% z tych, co zostali od zeszłego roku ;-)
    • jacek3142 My, Polacy, możemy być dumni z dokonań naszych 02.05.06, 15:40
      Takie muzeum jest potrzebne "bo tę dumę trzeba umieć nieść" i każdy Polak musi
      wiedzieć dlaczego w kalendarzu narodowego cierpiętnictwa figuruje 13 powstań. W
      których wyniku zginęło ok. 700 tysięcy ludzi, a 2–3 miliony musiały opuś-cić
      kraj. Że prawie wszystkie (wyjatek to jedyne zwycięskie powstanie wielkopolskie
      1918–1919) zakończyły się totalną klapą. Najbardziej udane było powstanie
      warszawskie, bo piękną śmierć poniosło aż 200 tysięcy mieszkańców stolicy, a z
      miasta została kupa gruzów.
      Bo jak mawiał Jan Kochanowski:
      "Polak mądry po szkodzie";
      Lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie,
      Nową przypowieść Polak sobie kupi,
      Że i przed szkodą i po szkodzie głupi.

• samentu Idiotyzm 02.05.06, 16:09
      i to niestety za nasze pieniądze
      a przy MHP posadki w Radach za kilka tys/ miesiąc dla kolesiów ala intrygant
      Kurtyka
      tfuj!
      w kraju 20% bezrobocie w ZUSIe dziury wielkości Słonca
      PKB z roku na rok momo unijnej kasy nie może przeskoczyć 5%
      ale jak widać Pisuar szczęśliwy
    • piwi77 Ciekaw jestem, ile bedzie w tym Muzeum 02.05.06, 16:16
      historii Polski, a ile historii Kosciola.
      • eora Re: Ciekaw jestem, ile bedzie w tym Muzeum 02.05.06, 16:51
        > historii Polski, a ile historii Kosciola.

tez sie nad tym zastanawiam.

memorial Tadeusza Kościuszki do ks. Adama Czartoryskiego: „(...) Kościół winien być oddzielony od państwa.(...) Naród powinien być panem własnego losu i jego prawa powinny być nadrzędne nad prawami Kościoła. Każda religia powinna być posłuszna prawom ustanawianym przez naród".
      • annamarta8 • My, Polacy, możemy być dumni z dokonań naszych 02.05.06, 16:52

Dla mnie jest to dobra wiadomosc. I mam nadzieje, ze bedzie tam historia i
        Panstwa, i Narodu i Kosciola(ow). Czytam Wasze posty i nadziwic sie nie moge
        zlosci, zawisci , malosci, misinterpretacji, partyjniactwu, no a przede
        wszystkim niskiemu poziomowi.
        Powyzsze jest dowodem jak bardzo takie muzeum jest potrzebne. Moze nie dla
        wielu z Was, ale Waszym dzieciom, aby wyrastaly w szacunku dla siebie samych, bo
        od ojca, matki niczego widze, sie nie dowiedza oprocz zalosnej frustracji i
        samodestrukcji.
        Powiedzialam!
        Pozdrowienia dla Waszych Dzieci:)
        • eora Re: • My, Polacy, możemy być dumni z dok 02.05.06, 16:58
          annamarta8 napisała:

>
          > Dla mnie jest to dobra wiadomosc. I mam nadzieje, ze bedzie tam historia i
          > Panstwa, i Narodu i Kosciola(ow). Czytam Wasze posty i nadziwic sie nie moge
          > zlosci, zawisci , malosci, misinterpretacji, partyjniactwu, no a przede
          > wszystkim niskiemu poziomowi.

prosze nie uogolniac i zazyc nerwosol.
          • annamarta8 Re: My Polacy mozemy byc dumni 02.05.06, 17:10

eora - ja nie uogolnilam - czytaj dokladnie "dla wielu z Was" nie znaczy
            wszyscy.
            :)
            • eora Re: My Polacy mozemy byc dumni 02.05.06, 17:13
              annamarta8 napisała:

>
              > eora - ja nie uogolnilam - czytaj dokladnie "dla wielu z Was" nie znaczy
              > wszyscy.
              > :)

a mi nie chodzilo i ilosc, ale o jakosc ;)
        • cetriolo Re: • My, Polacy, możemy być dumni z dok 02.05.06, 18:54
          > od ojca, matki niczego widze, sie nie dowiedza oprocz zalosnej frustracji i
          > samodestrukcji.

ojcowie i matki sa zalosnie sflustrowani oraz podatni na samodestrukcje poniewaz
          czesc z nich nie ma pracy, inna czesc ma ale dostaje na reke do 800 zl (<200
          euro) na miesiac, a jeszcze inna czesc jest zla bo zostala oszukana przed
          wyborami. zapewniam Cie ze owa 'zalosna flustracja', ktora traktujesz jako
          argument na powstanie muzeum, nie bierze sie z braku znajomosci historii
          Polski... niech rzad da najpierw ludziom prace i dobre zarobki a potem mysli o
          muzeach.
        • tomek854 Re: • My, Polacy, możemy być dumni z dok 02.05.06, 22:14
          > Powyzsze jest dowodem jak bardzo takie muzeum jest potrzebne. Moze nie dla
          > wielu z Was, ale Waszym dzieciom, aby wyrastaly w szacunku dla siebie samych, b
          > o
          > od ojca, matki niczego widze, sie nie dowiedza oprocz zalosnej frustracji i
          > samodestrukcji.
          > Powiedzialam!

Pewnie. NIech nasze dzieci dorastają w łachmanach, ale z piesnią na ustach :-)
    • nudziarz_zawodowy no i co z tego , że powołano ? 02.05.06, 17:14
      tak się pis dumnie pokazuje wszędzie a przez ponad pól roku nic nie zrobił co
      obiecał ! nawet niestara się robić ! a to muzeum to po jaką cholere się zapytam
      ? czy my już naprawde nie mamy na co kasy państwowej wydawać tylko na nowe
      ciuchy dla żołnierzy itp brednie ? w tym kraju nigdy nie będzie normalnie :(
    • fan.club1 Muzeum już mamy, teraz tylko 02.05.06, 17:19
      przetransportować kaczorów jako pierwsze eksponaty.
      • mamut_7 Re: Muzeum już mamy, teraz tylko 02.05.06, 17:25
        I prawidlow ze bedzie takie muzeum. Inne narody posiadaja takie muzea. Nam
        tez sie nalezy. Prawidlowo aby kultura polakow nie zeszla na psy trzeba o to
        dbac chocby przez wlasnie takie instytucje. Gbur i nieuk nie pojdzie zobaczyc,
        ale kulturalny polak tak.
        • swantevit Re: Muzeum już mamy, teraz tylko 02.05.06, 17:26
          a gdzie sa wiezienia dla rzeszy przestepcow ktorych PiS chce ukarac?
        • golcon mamut_7, a kto napłodził nieuków i gburów ? 03.05.06, 08:45
          Biedę i ubóstwo, ogromne bezrobocie, brak dostępu do szkół, brak opieki
          medycznej, brak jakiejkolwiek wizji poprawy gospodarczej zafundowali Nam ci
          którzy otwierają kolejne Świątynie, Muzea, Pomniki za nasze pieniądze.
          Przykre to, ale głodny pójdzie do śmietnika szukać jedzenia aby uprzedzić
          szczury a nie będzie szukał światynii chwały oszołomów prawicowych. Widzimy jak
          kolejne opcje polityczne majstrują przy historii Polski, aby potomnym zostawić
          jak najwięcej swoich bohaterskich czynów wymyślonych przez usłużnych
          pseudohistoryków.
    • adekw Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 17:32
      Chcą odkłamywać historię. I bardzo dobrze.Ale czy zwrócą tam uwagę na takie
      takie fakty z historii Śląska:
      -od 1339 do 1922r. czyli przez 653lata Śląska ani przez jeden dzień nie był w
      państwie polskim
      -powstania "śląskie" - kadra dowódcza-prawie sami Polacy, odsetek Ślązaków w
      którejkolwiek ze stron-bardzo mały, wielu Ślązaków wcielanych siłą lub
      podstępem(jak np. mój dziadek)
      wg mnie są to fakty celowo pomijane na lekcjach historii .Jak odkłamywac to do
      końca.
      Pyrsk
    • tadeusz_ja Panie Marcinkiewicz, mlodzi Polacy w poplochu 02.05.06, 17:48
      opuszczają Polskę a Pan tu o muzeum!Nikomu to jest niepotrzebne!
      • cetriolo Najwazniejsza teraz jest ekonomia i bezrobocie 02.05.06, 18:18
        a nie muzea, dni flagi, deby przed zamkiem krolewskim itp itd. gdzies tu sie
        chyba zagubila racjonalnosc
    • etienne_jacques Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 18:24
      Ciekawe z czego ten narod sredniej wielkosci, z niewielkimi osiagnieciami
      mialby byc dumny. Przychodza mi do glowy jedynie Fryderyk Chopin i
      Marie Curie ale oboje nie rozwineli by swoich talentow, gdyby nie wyjechali z
      Polski do Paryza.
      • annamarta8 Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 18:31

etienne_jacques napisał:

> Ciekawe z czego ten narod sredniej wielkosci, z niewielkimi osiagnieciami
        > mialby byc dumny. Przychodza mi do glowy jedynie Fryderyk Chopin i
        > Marie Curie ale oboje nie rozwineli by swoich talentow, gdyby nie wyjechali z
        > Polski do Paryza.

Just go to school and learn something.
        • eexmd2 Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 19:20
          ty jak widac nauczylas sie podstaw angielskiego
          brawo
          • annamarta8 Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 19:53

Bardzo dziekuje! Staram sie.
            Pozdrawiam:)
    • cyklista A po co to? 02.05.06, 18:28
      Przecież historii Polski na raz i tak się nie da ugryźć. Zawsze mogę się wybrać
      na spacer - archeologiczne, Narodowe, etnograficzne, Panorama Racławicka, parę
      galerii. Chyba, że potrzebne nam jest takie jedno, pod pełną kontrolą kaczego
      biura politycznego.
    • an9991 niech nie ędzie to tylko laurka!!!! 02.05.06, 18:30
      byłoby dobrze, żeby wystawa przypominała rónież te mniej chlubne momenty z
      naszej historii. bilans dziejów jest generalnie pozytywny ale żeby jakikolwiek
      bilans mogł mieć miejsce musi byc strona zysków i strat.
    • case_molly Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 18:35
      A jak to się ma do idei "taniego państwa"? Mamy Muzeum Narodowe, Muzeum
      Powstania Warszawskiego, Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Lotnictwa, i kilka
      tysięcy mniejszych muzeów dokumentujących historię Polski, miast, miasteczek,
      wsi, regionów itp..

Czy powstanie MHP oznacza, że te muzea zostaną zamknięte a ich zbiory
      przeniesione do MHP? Bo tylko wtedy będzie ono miało sens.
    • piwi77 Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 18:36
      Premier: "My, Polacy, możemy być dumni z dokonań naszych przodków".

Tego samego zdania sa zapewne takze ci, ktorzy masowo opuszczaja wlasnie nasz
      kraj...
    • kruder76 A bezrobocie nadal 18% 02.05.06, 18:39
      Ale przynajmniej będzie kolejne muzeum, od razu się od tego w Polsce poprawi.
    • piwi77 Hej, Marcinkiewicz! Moze najpierw trzeba by cos 02.05.06, 18:50
      ZROBIC, a potem dopiero byc z tego dumnym?
    • ryssio Ciekawy skład rady muzeum 02.05.06, 18:51
      Szef urzędu lustracyjnego, eks-minister SZ z namaszczenia UW, cwany Anglik,
      który znalazl sposób na zarobienie kasy kosztem naiwnych tubylców...a
      prawdziwych historyków nie ma.
    • joemama Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 19:03
      Pewnie jeszcze dowiemy się, że bohaterami jedynie godnymi naśladowania są
      Kukliński, żółnierze WINu i konfederaci barscy - zaś największym dokonaniem
      Narodu jest wymordowanie 250 tys. obywateli Warszawy w imię niczego.
    • marior Re: Powołano Muzeum Historii Polski 02.05.06, 19:13
      A czy bedzie tam
      1/ maly grubasek zabawiajacy sie ze zniewolona ruska ksiazniczka?
      2/ homek na prawie tronie Polski, ktorego zonie zawdzieczamy podobno
      najpiekniejsza kopalnie w Europie?
      3/ no i cala dynastaia Jagiellonow, ktora tylko patrzyla, jak tu wycyckac 5
      wiekszego brata?
      jesli tak, to jestem za;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka