Dodaj do ulubionych

Sylwetka Roberta Fico

18.06.06, 18:31
Ja bym nie nazwał Smeru partią socjaldemokratyczną (chyba, że z nazwy). Toż to
ichni PiS!
Obserwuj wątek
    • snow21 Najważniejsze że wcześniej wycofa(prawdopodobnie) 18.06.06, 21:21
      • snow21 swoich syjonistycznych okupantów z Iraku V.. 18.06.06, 21:23
    • 3m05 Robert Fico - prawdziwy Slowak 19.06.06, 02:19
      "Zapowiada wycofanie słowackich wojsk z Iraku"

Takiemu Slowacy moga wierzyc.
    • aby Re: Sylwetka Roberta Fico 19.06.06, 18:33
      W tym materiale razi kalka językowa "równy podatek", słow. "rovná daň". Powinno
      być oczywiscie - podatek liniowy.

Szkoda, że redaktor (tłumacz), który przygotował ten biogram nie wyszedł poza,
      jak sie zdaje, dostarczony mu tekst.
      Tymczasem warto byłoby zwrócić uwagę na dwa elementy z sylwetki politycznej
      Roberta Fico:
      1. Wbrew urabianej mu (m.in. w GW) opinii słowackiego populisty, budzacego grozę
      na europejskich salonach, Fico utrzymuje dobre, osobiste kontakty z politykami
      zachodnioeuropejskiej socjaldemokracji. Przed wyborami pojechał do Londynu,
      gdzie rozmawiał z premierem Tony Blairem i wręczył mu upominek - pas Janosika -
      objaśniając, kim był słynny zbójnik, "ktery bohatým bral a chudobným dával".
      2. Inną postacią historyczną, którą Fico autentycznie ceni jest Milan Rastislav
      Štefánik, obok Masaryka i Benesza jeden z twórców państwowości czechosłowackiej
      pod koniec I wojny światowej. Media czeskie, jak się zdaje, tego wątku nie
      podejmują.
    • krwawy.zenek Re: Sylwetka Roberta Fico 21.06.06, 18:17
      postawy napisał:

> Ja bym nie nazwał Smeru partią socjaldemokratyczną (chyba, że z nazwy). Toż to
      > ichni PiS!

Dokładnie tak.
      Z tym, że porównywanie Fico z liderami PiSu byłoby chybione - to jednak
      zupełnie inna klasa.
      I jeszcze maleńkie sprostowanie: wydaje mi się, że jest raczej procesualistą
      karnym, ale to też prawo karne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka