postawy 18.06.06, 18:31 Ja bym nie nazwał Smeru partią socjaldemokratyczną (chyba, że z nazwy). Toż to ichni PiS! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3m05 Robert Fico - prawdziwy Slowak 19.06.06, 02:19 "Zapowiada wycofanie słowackich wojsk z Iraku" Takiemu Slowacy moga wierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Re: Sylwetka Roberta Fico 19.06.06, 18:33 W tym materiale razi kalka językowa "równy podatek", słow. "rovná daň". Powinno być oczywiscie - podatek liniowy. Szkoda, że redaktor (tłumacz), który przygotował ten biogram nie wyszedł poza, jak sie zdaje, dostarczony mu tekst. Tymczasem warto byłoby zwrócić uwagę na dwa elementy z sylwetki politycznej Roberta Fico: 1. Wbrew urabianej mu (m.in. w GW) opinii słowackiego populisty, budzacego grozę na europejskich salonach, Fico utrzymuje dobre, osobiste kontakty z politykami zachodnioeuropejskiej socjaldemokracji. Przed wyborami pojechał do Londynu, gdzie rozmawiał z premierem Tony Blairem i wręczył mu upominek - pas Janosika - objaśniając, kim był słynny zbójnik, "ktery bohatým bral a chudobným dával". 2. Inną postacią historyczną, którą Fico autentycznie ceni jest Milan Rastislav Štefánik, obok Masaryka i Benesza jeden z twórców państwowości czechosłowackiej pod koniec I wojny światowej. Media czeskie, jak się zdaje, tego wątku nie podejmują. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Sylwetka Roberta Fico 21.06.06, 18:17 postawy napisał: > Ja bym nie nazwał Smeru partią socjaldemokratyczną (chyba, że z nazwy). Toż to > ichni PiS! Dokładnie tak. Z tym, że porównywanie Fico z liderami PiSu byłoby chybione - to jednak zupełnie inna klasa. I jeszcze maleńkie sprostowanie: wydaje mi się, że jest raczej procesualistą karnym, ale to też prawo karne. Odpowiedz Link Zgłoś