Dodaj do ulubionych

Amerykański adwokat skarzy Polskę o miliard

20.06.06, 17:12
A kiedy my zaskarżymy firmy i banki amerykanskie które wspierały Hitlera
finansując mu wojnę jak chociażby Ford? Albo np. żydowski bank Openhelerów czy
jakoś tak, który jako jedyny przetrwał w Niemczech a właściciele zostali
honorowymi aryjczykami. Dzięki temu wsparciu Hitler miał nakłady na uzbrojenie
w stosunku do Polski jak 1:40
Obserwuj wątek
    • himhith Re: Amerykański adwokat skarzy Polskę o miliard 20.06.06, 17:18
      Rachunek powinni wystawic Niemcom i Rosjanom. To przeciez oni napadli w '39 na
      Polaske w wyniku czego Panstwo Polskie stracilo niepodleglosc i nie moglo
      wyplacic pieniedzy za obligacje.
      • robertw18 To Hurtem? Przecież Każda Sprawa Inna... 20.06.06, 18:11
        Niech przedstawią te obligacje, każdy po kolei, to może polskie prawo pozwoli
        im na zwrot przedwojennych pożyczek. Ale jeśli polski bank obiecywał
        kilkanaście lat temu mieszkanie na książeczkę mieszkaniową, to chyba powinno
        być zwracane w pierwszej kolejności.
        Pozdr.
      • rzabba skarzyc prawnuka za nieszczescie pradziadka? 21.06.06, 00:35
        tamto panstwo juz nie istnieje, bo zostalo zmazane z mapy za przyczynkiem niemiec,
        zydow amerykanskich, ameryki, rosji i aliantow.
        skarzenie ofiary zbrodni o odszkodowania to jest jakby oskarzyc zydowskie ofiary
        hitleryzmu o wspoludzial w holokauscie.
        • rmstemero A tu sie mylisz i to bardzo 21.06.06, 13:25
          bo ciaglosc prawna nie ma nic wspolnego z naszymi wyobrazeniami o tym co
          istnieje a co nie. W ten sposob nadal np. przedmiotem handlu obligacjami sa
          certyfikaty rosji carskiej a rzad RFN jest prawnym spadkobierca II rzeszy z
          ktora najchetniej nie mialby nic wspolnego. Zauwaz tez ze myslisz wybiorczo.
          Jest dla Ciebie rzecza oczywista ze np. wszystkie aktywa II Rzeczpospolitej
          nadal prawnie powinny sie nalezec Polsce jako jej spadkobiercy (np. tereny na
          ktorych stoja panstwowe budynki, nabyte przez II RP tereny pod budowe ambasad
          itd.). W przypadku pasywow przypominasz sobie nagle ze tamtenm kraj juz nie
          istnieje. To moze budzic zdziwienie. Nawet u mnie ktory podziela Twoje zdanie na
          temat tego fatalnegio posuniecia nowojorskiego pieniacza. Problemem jest jednak
          nie zasadnosc pretensji lecz nasz sposob podejscia do sprawy. Mysle ze w
          przypadku udowodnienia dobrej woli ze strony naszego panstwa w przypadku
          uzasadnionych indywidualnych roszczen nie bedzie z tym problemu. Ot adwokacina
          zapewnia sobie bezplatna reklame.
    • prawdamoimmieczem Apel do wyborców !! 20.06.06, 17:22
      Toczą się rozmowy między przedstawicielami polskich władz państwowych i
      przedstawicielami żydowskich organizacji, zajmujących się m. in. wyłudzaniem od
      różnych państw pieniędzy pod pretekstem „odszkodowań”.

Suma, której się domagają jest porównywalna z rocznym budżetem Polski!
      W związku z tym apeluję do wszystkich, bez względu na ich polityczne
      zapatrywania: napiszcie Państwo do posła, na którego głosowaliście w ostatnich
      wyborach.

Apeluję, by listy o podanej poniżej treści wysyłać na adres biura poselskiego
      posła, na którego nadawca listu głosował w ostatnich wyborach. Jeśli kandydat,
      na którego głosował, nie został posłem – na adres biura poselskiego dowolnego
      posła w okręgu.

Mam tu na myśli zarówno e-maile, jak i tradycyjne listy – dobrze, by akcja szła
      dwutorowo.

Aktualną listę posłów na Sejm można znaleźć pod adresem
      www.sejm.gov.pl/poslowie/posel.html – po kliknięciu w nazwisko posła
      zobaczą Państwo stronę z danymi o nim. Na niej, pod linikiem 'Biura poselskie'
      podane są adresy: zarówno e-mail jak i poczty.

Wzór listu

Miejscowość i data

Wielce Czcigodny(a) Pan(i) Poseł
      (imię i nazwisko)

Ponieważ w dniu 16 marca br. pan premier Kazimierz Marcinkiewicz zapewnił
      przewodniczącego Amerykańskiego Komitetu Żydowskiego, pana Dawida Harrisa, że
      sprawa żydowskich roszczeń majątkowych wobec Polski zostanie załatwiona „jeszcze
      w tym roku”, zwracam się do Pana(i) z uprzejmą prośbą, by głosował przeciwko
      ustawie, która będzie miała na celu stworzenie pozorów legalności ewentualnego
      wypłacenia organizacjom żydowskim jakichkolwiek pieniędzy.

Według moich wiadomości, szacunkowa wartość tych pozbawionych podstaw prawnych
      roszczeń, określana jest na 60 do 65 miliardów dolarów, co stanowi równowartość
      rocznego budżetu państwa.

Pragnę jednocześnie ostrzec Pana (Panią), że w przypadku poddania się szantażowi
      ze strony organizacji żydowskich i głosowania za ustawą, która stworzy pozory
      legalności tego rabunku Rzeczypospolitej Polskiej, już nigdy nie oddam głosu ani
      na Pana (Panią), ani też na partię, do której Pan (Pani) należy i będę zachęcać
      wszystkich moich przyjaciół i znajomych, by postąpili tak samo.

Z wyrazami szacunku
      (imię i nazwisko)
      • olewam Re: Apel do wyborców !! 20.06.06, 17:39
        czosnkojady won na madagaskar!
      • rmstemero Re: Apel do wyborców !! 21.06.06, 13:32
        wpadasz w przesade i patos a problem jest przeciez prosty. W przypadku obligacji
        chodzilo o transakcje pomiedzy panstwem a jego obywatelami. I oni sa w tym
        przypadku stronami w ewentualnym sporze. Jest rzecza ewidentna ze pieniadze
        nalezy - jak kazda pozyczke - oddac w przypadku gdy zglosza sie poszkodowani. I
        to niezaleznie od tego jakiej religii czy etnicznego pochodzenia byli kredytodawcy.
        Robienie z tego problemu wylacznie zydowskiego jest dwuznaczne moralnie i mysle
        ze to nalezy wykazac przed sadem. Konia uz rzedem temu kto w przypadku
        udowodnienia przez nasz kraj dobrej woli i checi uregulowania sprawy z tymi
        ktorzy byli strona bedzie w stanie w USA udowodnic zasadnosc roszczen i prawo
        organizacji zydowskich do odszkodowania.
    • o90 pamietacie co mowil Michalkiewicz 20.06.06, 17:49
      teraz napiszcie ze facet nie miel racji

czy teraz Wybiorcza odszczeka nagonke ?
      • karol63 Re: pamietacie co mowil Michalkiewicz 20.06.06, 18:14
        Niestety Michalkiewicz miał rację.
        • teraz_zieloni2004 Re: pamietacie co mowil Michalkiewicz 20.06.06, 18:27
          Ten artykuł ma charakter antysemicki. Wstyd mi za GW. Nie spodziewałem się po
          nich tak prymitywnego nawoływania do nienawiści. Zniżyliście się tym razem do
          poziomu Giertycha i Rydzyka.
          • xdominicx Re: pamietacie co mowil Michalkiewicz 20.06.06, 18:50
            Tak własnie przez taką postawę Żydów przybywa nam antysemitów. Krew mnie zalewa
            jak czytam o tym iż szukają oni dodatkowego bogacenia się kosztem np tak
            ucierpiałej podczas wojny Polski. Wiec nie dziw się Żydzie iż przybywa
            antysemitów...
            • jorlo Gdzie antysemityzm w tym artykule ?!?! 20.06.06, 18:54
              Człowieku, co ty piszesz ?!?! Wskaż chociaż jedno zdanie, w którym ten artykuł
              miałby być antysemiski!!!

Jestem zdeklarowanym lewicowcem, więc w związku z tym staram sie walczyć z
              antysemityzmem, ale to jest najbardziej poprawny politycznie artykuł o Żydach,
              jaki kiedykolwiek czytałem!

Co do ich pretensji, moim zdaniem nie mają prawa domagać się od Polski
              zadośćuczynienia. Jako Polacy, również Żydzi byli pokrzywdzeni, i jako tacy
              powinni domagać się odszkodowań od Niemców. Pozew przeciwko Polakom jest
              szczytem hipokryzji ze strony Żydów i może być zapalnikiem do wybuchu w Polsce
              fali antysemityzmu. Właśnie dlatego Gazeta Wyborcza robi wspaniałą robotę,
              obiektywnie o tym informując, by nie być posądzoną o stronniczość i nie stać się
              obiektem ataków antysemickich!

Jarosław Orłowski
          • dzimbim Tylko się dziwimy. 20.06.06, 18:51
            Nie zgadzam się z opinią,że artykuł ma charakter antysemicki. W jaki sposób
            dowiedzielibyśmy się o tym,że tak poważne roszczenia wobec Polski mają
            Żydzi? To żadne nawoływanie do nienawiści,ale pytanie - dlaczego takie
            żadania mają miejsce?
            • olias Re: Tylko się dziwimy. 20.06.06, 23:36
              - dlaczego takie żadania mają miejsce?

Odpowiedź: bo Polacy uratowali tych którzy dziś żadają. Gdybyśmy pomagali
              niemcom nie byłoby dziś żadnych odszkodowań. A hałas? - przecież i tak uważa
              się nas za przestępców i zbrodniarzy.
          • jorlo Re: pamietacie co mowil Michalkiewicz 20.06.06, 18:51
            Człowieku, co ty piszesz ?!?! Wskaż chociaż jedno zdanie, w którym ten artykuł
            miałby być antysemiski!!!

Jestem zdeklarowanym lewicowcem, więc w związku z tym staram sie walczyć z
            antysemityzmem, ale to jest najbardziej poprawny politycznie artykuł o Żydach,
            jaki kiedykolwiek czytałem!

Co do ich pretensji, moim zdaniem nie mają prawa domagać się od Polski
            zadośćuczynienia. Jako Polacy, również Żydzi byli pokrzywdzeni, i jako tacy
            powinni domagać się odszkodowań od Niemców. Pozew przeciwko Polakom jest
            szczytem hipokryzji ze strony Żydów i może być zapalnikiem do wybuchu w Polsce
            fali antysemityzmu. Właśnie dlatego Gazeta Wyborcza robi wspaniałą robotę,
            obiektywnie o tym informując, by nie być posądzoną o stronniczość i nie stać się
            obiektem ataków antysemickich!
          • borys90 Re: pamietacie co mowil Michalkiewicz 20.06.06, 18:58
            jak jednemu kapralowi, wszystko się kojaży z... To problem natury prawnej, w
            normalnym świecie wynajmuje się renomowaną kancelarię i broni swoich racji. U
            nas gawłt, pożoga i wypominanie pochodzenia. No nic się w mentalności nie
            zmienia i do puki minister Roman będzie naszym Fryczem- Modrzewskim, morzem
            zarzadzał będzie kolega Romana.... żyć będziemy w domu wariatów.
            • jama314 Wariatkowo... 20.06.06, 21:52
              Mnie wystarczyło tylko poczytać ten post i juz odniosłem wrażenie że tam jestem.
              Po wyjściu na szczęście minęło...
          • olias 4 minuty temu zostałem antysemitą 20.06.06, 23:38
            no i co?
          • rzabba Re: pamietacie co mowil Michalkiewicz 21.06.06, 00:40
            teraz_zieloni2004 napisał:

> Ten artykuł ma charakter antysemicki. Wstyd mi za GW. Nie spodziewałem się po
            > nich tak prymitywnego nawoływania do nienawiści. Zniżyliście się tym razem do
            > poziomu Giertycha i Rydzyka.
            --------
            p o d j u d z a n i e. skad sie wzielo to slowo? specialite de la maison.
      • rmstemero Re: pamietacie co mowil Michalkiewicz 21.06.06, 17:24
        o90 napisał:

> teraz napiszcie ze facet nie miel racji
        >
        > czy teraz Wybiorcza odszczeka nagonke ?

Pamietam swietnie. Czasem mam wrazenie ze Michalkiewicze i ten Adwokat dokladnie
        ten sam poziom umyslowy i sposob rozumienia swiata reprezentuja. Laczy ich
        przede wszystkich to ze usiluja zaistniec i zbic kapital na antysemizmie.
        • jama314 Nobel subito! 21.06.06, 20:37
          Chylę czoła przed tak bystrym i przenikliwym umysłem że aż dziw bierze. Domyślam
          się że idziesz na Nobla? Jestem pewien, wemiesz go w cuglach bez zsiadania!
    • tychik1 Re: Amerykański adwokat skarzy Polskę--Przykre 20.06.06, 20:03
      Wiadomo kto w USA ma najwiecej do gadania,czy to jest wiec forma
      podziekowania za poparcie w Iraku?
      Mam nadzieje,ze co madrzejsi Zydzi sami zaprotestuja.
      I jeszcze cos:dlaczego akurat teraz za rzadow PiS i koalicji?
      • abogoriab Re: Amerykański adwokat skarzy Polskę--Przykre 20.06.06, 20:31
        Jak PiS i LPR po raz pierwszy w historii powojennej Polski usiłuja artykułować
        i chronić polskie interesy tak jak to czynią wobec swoich narodowych interesów
        wszystkie zachodnie narody z żydowskim na czele to Wy barany podpuszczeni przez
        środowisko GW, SLD i zgłupiałą zachwyconą bezmyślnie Zachodem część PO Huzia na
        Józia. Co myślicie kretyni przecież te odszkodowania zostaną wypłacone z
        Waszych podatków które jakaby nie była władza trzeba by było podwyższyć.
        A kto zapłaci Wam odszkodowania za zamordowaną przez Niemców lub Rosjan część
        rodzin.Za utracone majątki za grabież przeprowadzaną przez Niemców i Rosjan.
        Nie zauważyliście że wiadomość tę tryumfalnie podała niemiecka gazeta.
        Dalej kretyni , denuncjujcie Polskę przed światem,Niemcy tylko śmieją sie w
        kułak.Dzisiaj jakis kretyn z GW-SLD-PO środowiska zadenuncjował Giertycha że
        chce wycofać nauczanie o Holocaust.Co oczywiście było bzdurą. Cz wy wszyscy
        kretyni tego co sie dzieje nie widzicie i ślepo dokładacie do tego własną
        głupotę.
        • wet3 Wiem, ze rzad prowadzi rozmowy po cichu. 20.06.06, 20:47
          Nie rozumiem dlaczego okryte jest to taka tajemnica? Obawiam sie, ze nic
          dobrego to nam nie wrozy. Chyba, ze sprawa musi byc przeglosowana w sejmie.
          Jestem totalnie zbulwersowany! Jesli chodzi o sprawy zydowskie to Kaczorom nie
          wierze za grosz od casu gdy jeden z nich wstrzymal ekshumacje w Jedwabnem.
          Finkelstein to bardzo madry gosc. Dobrze wiedzial co pisze i dlaczego.
          • tychik1 Re: Wiem, ze rzad prowadzi rozmowy po cichu. 20.06.06, 22:00
            Jesli tam sie tocza negocjacje ,to albo sie dogadali,albo jest to
            forma naisku jednej ze stron.Jesli to drugie to,
            ktos z Polski mogl ich do tego popychac tak samo jak PE.Zreszta ta uchwala PE
            mogla byc przygotowaniem.Tylko ,ze to wszystko troche dziwne ,bo moze wywolac
            odwrotny od zmierzonego skutek.Pisowi i koalicji rosnie a nie jak chcieli
            zyczliwi"donosiciele europejscy zeby spadalo.Z drugiej strony mago wplatac w to
            cala Ameryke a ta potrzebuje sojusznika nawet slabego chocby dla formy.
            Moze byc jeszcze cos gorszego; Putin to wszystko obserwuje i pewno zacznie
            zalotnie mrugac.Wydaje mnie sie ,ze to jest dziwne bo Ameryka raczej nie
            przyjdzie im z pomoca nawet polityczna.Doktryna wojkowa tego kraju zaklada ,ze
            moze prowadzic dwie wojny na raz:Jedna z Korea Polnocna ,a druga gdzies
            jeszcze ,a tu kto wie czy Iran sie nie szykuje?Czyzby Zydzi o tym nie wiedzieli?
            albo to ja nic nie wiem.
            Jeszcze cos z tm antysemityzmem to trzeba uwarzac,moga chciec go sztucznie
            wywolac zeby miec powod.Zjednoczmy sie ale bez faszyzmu i anty,a wytracimy im z
            rak niezla wymowke.Ciekawe jak to Kaczor strateg tym razem rozgryza?
        • listx Re: Amerykański adwokat skarzy Polskę--Przykre 21.06.06, 00:21
          abogoriab napisał:

> Jak PiS i LPR po raz pierwszy w historii powojennej Polski usiłuja
          artykułować
          > i chronić polskie interesy tak jak to czynią wobec swoich narodowych
          interesów
          > wszystkie zachodnie narody z żydowskim na czele to Wy barany podpuszczeni
          przez
          >
          > środowisko GW, SLD i zgłupiałą zachwyconą bezmyślnie Zachodem część PO Huzia
          na
          >
          > Józia. Co myślicie kretyni przecież te odszkodowania zostaną wypłacone z
          > Waszych podatków które jakaby nie była władza trzeba by było podwyższyć.
          > A kto zapłaci Wam odszkodowania za zamordowaną przez Niemców lub Rosjan część
          > rodzin.Za utracone majątki za grabież przeprowadzaną przez Niemców i Rosjan.
          > Nie zauważyliście że wiadomość tę tryumfalnie podała niemiecka gazeta.
          > Dalej kretyni , denuncjujcie Polskę przed światem,Niemcy tylko śmieją sie w
          > kułak.Dzisiaj jakis kretyn z GW-SLD-PO środowiska zadenuncjował Giertycha że
          > chce wycofać nauczanie o Holocaust.Co oczywiście było bzdurą. Cz wy wszyscy
          > kretyni tego co sie dzieje nie widzicie i ślepo dokładacie do tego własną
          > głupotę.

Smutna to prawda, ale czy ktos kto glosowal na SLD i PO i pokrewne im partie
          jest wstanie to rozumiec? Jest ktos?
    • perculator Zaskarzyc USA 20.06.06, 20:42
      Wystarczy wniesc oskarzenie w amerykanskim sadzie o Jalte. Goerge Bush juz
      publicznie wzial wine za siebie i narod amerykanski. Nawet nie bedzie procesu,
      a przyznane zostanie odszkodowanie.
      Wystarczy formalnie wystapic "with a claim" - z pozwem.

Tylko kto w Polsce sie tego podejmie? Taka nieznajomosc Ameryki, a tym bardziej
      amerykanskiego prawa i sadow...
    • jama314 O niewygodnej prawdzie 20.06.06, 21:07
      Mam nadzieję że w Polsce nastąpi wreszcie przebudzenie i nawet największe jołopy
      zwane też czasami "pożytecznymi idiotami" z forum GW których tam bez liku,
      zrozumieją do czego są wykorzystywani i czemu służą ich ataki na Polskę,
      chłostanie biczem "antysemityzmem", "ksenofobią", "homofobią" i czym tam jeszcze
      się da, byle mocniej, byle boleśniej. "Pogromy" w Polsce, "antysemityzm wyssany
      z mlekiem matki", zmasowana kampania antypolska prowadzona na świecie od lat,
      oskarżanie o pomoc nazistom w zagładzie Żydów, lub ostatnio już wręcz o
      dokonywanie tego przez Polaków z czystej nienawiści do narodu żydowskiego,
      wszystko to ma przygotować grunt na łatwe wyciśnięcie kasy z Polski jak sok z
      cytryny i doprowadzenie nas tą tresurą do stanu bezbronności. W ten antypolski
      spektakl wpisują się również ataki na Radio Maryja które jako jedyne medium
      podejmuje się obrony interesów Polski i głosi odważnie prawdę. Najwyższy czas
      aby te antypolskie działania rodzimych polonofobów podobnie jak fałszywe
      oskarżenia o antysemityzm zakwalifikować do kategorii przestępstw przeciwko
      narodowi polskiemu i prawnie ścigać aż do skutku z całą bezwzględnością i
      surowością. Ostrzegał przed żydowskimi organizacjami już red. S. Michalkiewicz i
      jawnie głosił że "chcą naszego dobra" za co rękoma Polaków obrzucono go błotem i
      zaetykietowano na antysemitę. Charakterystyczne, że nikt nie podjął
      merytorycznej dyskusji, tylko rozważano, czy "Judajczykowie zachodzący od tyłu"
      i "Przedsiębiorstwo Holocaust" to "antysemityzm" i jak wielki. Kasa zeszła na
      zupełnie odległy plan jakby to nie o nią zupełnie tu chodziło. Roszczenia
      żydowskie są pozbawione wszelkich podstaw, ale trzeba pamiętać, że mamy do
      czynienia z wielkimi cwaniakami o ogromnym doświadczeniu. Dla mnie decyzja
      Rządu, Sejmu i Senatu w tej kwestii będzie kluczowa. Jeśli ktokolwiek z będących
      u steru Polski zgodzi się na choćby grosz wypłat dla organizacji żydowskich, na
      mój głos w wyborach nie będzie mógł więcej liczyć. Nadchodzi czas wielkiej
      próby. Obyśmy wyszli z niej zwycięsko. Wrogowie Polski i jej niepodległości nie
      żartują, tu chodzi o 65 mld. USD!
      • barbara444 Re: O niewygodnej prawdzie 22.06.06, 16:55
        dziekuje za zadka wypowiedz na bardzo wysokim poziomie.
        Podpisuje sie 2 ma rekami.

To sa dzialania przestepcze i powinny byc i beda karane prawem takze wstecz.
        Wlacznie z artykulami (autorami) w prasie to propagujacymi.
    • hiki6 jesli pl jeszcze kasy im nie oddala to teraz juz 20.06.06, 21:07
      najwyzszy czas to zrobic.
      jesli sa pieniadze na lpr pis koscioly to spoko ale najpierw nalezy oddac dlugi
      zaciagniety u zwyklych ludzi
      • wet3 do hiki6 20.06.06, 21:32
        hiki6 napisał:

> jesli pl jeszcze kasy im nie oddala to teraz najwyzszy czas to zrobic.
        > jesli sa pieniadze na lpr pis koscioly to spoko ale najpierw nalezy oddac
        dlugi
        > zaciagniety u zwyklych ludzi

Pierwszego ochotnika do placenia juz mamy! - Tyle, ze jest to dobrodziej z
        cudzej kieszeni! Moze wytlumaczysz mi, hojna istoto, jak mamy placic za cos
        czego nie zabralismy? Poza tym prawa nie znasz. Rzad polski dal po wojnie piec
        lat na zglaszanie roszczen. Jakos chetnych nie bylo. Dopiero od ostatnich
        dwudziestu (lub 25) lat zebrala sie kupa cwaniakow weszacych wszedzie szmal i
        wyciskaja go od kogo tylko sie da, a raczej od tych, ktorzy im na to pozwola.
        Nawet Szwajcarzy sie zalamali.
      • jama314 Trzeba się najpierw leczyć, a potem dokształcać... 20.06.06, 21:54
        • wet3 do jamy 20.06.06, 22:15
          Najpierw doksztalc sie sama. Jak ma sie placic za cos czego sie nie zabralo
          komus? Kpisz? O droge pytasz? Czy po prostu rzniesz glupa? moge tylko
          powiedziec, ze sasad moralnosci to nie znasz wcale!
          • hiki6 pl wydala obligacje za ktore ktos zapolacil czas 20.06.06, 23:21
            oddac pieniadze. to normale, ze jeslo pozyczam pieniadze to musze je kiedys oddac.
            ten moment wlasnie nadszedl. czas oddac innym co im sie nalezy-ich wlasnosc
          • jama314 Mądremu dość... a naiwnemu zawsze mało 20.06.06, 23:22
            Zwyczajnie. Są dwie drogi. Jedna to przymus siłą, druga droga - sądowa. Jak
            myślisz która się szykuje? Ja Cię o brak zasad moralnych nie posądzę, ale
            bystrością to nie grzeszysz. Zdrowia zatem życzę.
            • hiki6 a ty jak pozyczasz to tez nie oddajesz? 20.06.06, 23:26
              jesli tak to pewno stukasz albo z kryminalu albo z psychiatryka:)
    • wgj8515 Re: Amerykański adwokat skarzy Polskę o miliard 20.06.06, 22:49
      Jeżeli będzie zakładał sprawę przed sądem w NY to jest raczej bez szans.
      Prawodawstwo USA podobnie jak innych anglosaskich oparte jesat o casuistykę, a
      były już takie próby i werdykty przy tamtych sprawach były takie, że sądy w USA
      nie są właściwe do rozpatrywania takich roszczeń, co niejako z automatu oddala
      wszelkie tego typu roszczenia w przyszłości.
      Ale ja nie jestem prawnikiem, więc mogę się mylić.

A tak na marginesie to jakaś aberacja, jak się ma pretensje to się powinno je
      zgłaszać do tego kto jest odpowiedzialny za to, że zostało zabrane. Czyli do
      soich ziomków, którzy zostali tu zainstalowani na bagnetach Armii Czerwonej w
      1945 roku. A mieli takie "poparcie" naszego społeczeństwa, że bez stałej
      obecności paru dywizji pancernych z czerwoną gwiazdą to by się 5 minut nie
      utrzymali przy władzy.
      • breadcrumbs Re: Amerykański adwokat skarzy Polskę o miliard 20.06.06, 23:26
        Michalkiewicz ma jobla na punkcie Żydów, ale chyba teraz mu sie małe przeprosiny
        należą.
        Mam nadzieję, że ch..e nie dostaną ani grosza. Jak można żądać forsy za
        obligacje państwa, które już nie istnieje od prawie 70 lat?

breadcrumbs.blox.pl/html
        • hiki6 Re: Amerykański adwokat skarzy Polskę o miliard 20.06.06, 23:30
          breadcrumbs napisał:

> Michalkiewicz ma jobla na punkcie Żydów, ale chyba teraz mu sie małe przeprosin
          > y
          > należą.
          > Mam nadzieję, że ch..e nie dostaną ani grosza. Jak można żądać forsy za
          > obligacje państwa, które już nie istnieje od prawie 70 lat?
          >mozna mozna.
          tak jak niemcy 70 lat po wojnie jeszcze ciagle placa. wiec nie probuj tutaj
          odkrywac karty przedawnienia historycznego bo to nie przejdzie
          >
          > breadcrumbs.blox.pl/html
          • insp Re: Amerykański adwokat skarzy Polskę o miliard 21.06.06, 06:08
            > tak jak niemcy 70 lat po wojnie jeszcze ciagle placa. wiec nie probuj tutaj
            > odkrywac karty przedawnienia historycznego bo to nie przejdzie

Zabierz sie do roboty, o pieniadzach zdartych ze swoich sasiadow zapomnij. To
            nie ty je dostaniesz.
    • olias zadziwiająca zbieżność 20.06.06, 23:31
      wychodzi mi że Europarlament oskarzając nas o antysemiryzm wykonywał polecenie
      tej amerykańskiego adwokata.
      Nurtuje mnie jedno pytanie -o ile mniejsze byłoby żądanie odszkodowań, gdyby
      Polacy NIE RATOWALI Żydów?
      • teraz_zieloni2004 Re: zadziwiająca zbieżność 21.06.06, 12:58
        Artykuł jest przejawem prymitywnego antysemityzmu. Sam tytuł jest tendencyjny:
        "Amerykański adwokat skarży..." Takie sformułowanie od razu budzi sprzeciw i
        oburzenie. Neutralnym tytułem był by np. "Polska zapłaci za współudział w
        holocauście"
        • wet3 do teraz_zieloni2004 21.06.06, 15:08

> Artykuł jest przejawem prymitywnego antysemityzmu. Sam tytuł jest tendencyjny:
          > "Amerykański adwokat skarży..." Takie sformułowanie od razu budzi sprzeciw i
          > oburzenie. Neutralnym tytułem był by np. "Polska zapłaci za współudział w
          > holocauście"

Ty zas jestes typowym przykladem "neutralnosci" politycznie poprawnej". Po
          prostu zioniesz "miloscia" do Polski.
        • annamarta8 Re: zadziwiająca zbieżność 22.06.06, 15:38

> Artykuł jest przejawem prymitywnego antysemityzmu. Sam tytuł jest tendencyjny:
          > "Amerykański adwokat skarży..." Takie sformułowanie od razu budzi sprzeciw i
          > oburzenie. Neutralnym tytułem był by np. "Polska zapłaci za współudział w
          > holocauście"
          co za podlosc!!!
    • rmstemero Skoncz prawo, zostan adwokatem 21.06.06, 13:15
      i uzaskarzaj ile ci sie chce. Kto Ci zabrania? Moje poparcie kuz masz drogi
      realisto postulujacy co my (rozumiane zawsze jako ktos inny) mamy zrobic

myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> A kiedy my zaskarżymy firmy i banki amerykanskie które wspierały Hitlera
      > finansując mu wojnę jak chociażby Ford? Albo np. żydowski bank Openhelerów czy
      > jakoś tak, który jako jedyny przetrwał w Niemczech a właściciele zostali
      > honorowymi aryjczykami. Dzięki temu wsparciu Hitler miał nakłady na uzbrojenie
      > w stosunku do Polski jak 1:40
      • wet3 do mstemero 21.06.06, 15:12
        Widze, ze bardzo nie lubisz jak ktos napisze prae slow prawdy. Nusie Cie to
        bardzo irytowac. Rozumiem ten bol.
        • rmstemero Re: do mstemero 22.06.06, 15:24
          wet3 napisał:

> Widze, ze bardzo nie lubisz jak ktos napisze prae slow prawdy. Nusie Cie to
          > bardzo irytowac. Rozumiem ten bol.

A niby z czego to wnioskujesz? Nie polemizuje wcale z pogladem ze sprawa jest
          skandaliczna - odbieram to podobnie jak Ty z oburzeniem. Nie uwzam jednak ze
          sugerowane przez Ciebie rozwiazanie jest w ogole jakimkolwiek rozwiazaniem a
          odwolywanie sie do emocji zbudowanych na "we-feeling" jest dla mnie infantylne
          bo sprzeczne z zasada politycznej i legislacyjnej praktykabilnosci. I gdzie tu
          miejsce na prawde?
      • barbara444 Re: Skoncz prawo, zostan adwokatem 22.06.06, 16:49
        te prawnik,

zaden narod nie zeruje na innych ludzi kieszeniach jak zydki uzywaja w
        nieskonczonosc holokaust. to nie jest legalne.

RP nie ma nic wspolnego a zadnym holokaustem i Polaska nigdy nie miala.
        Niech zazadaja pieniedzy w Izraelu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka