likkaon 21.06.06, 14:53 A potem się będą dziwić że polska reprezentacja gra jak gra :))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czubas racja, wtedy Polacy wygraja Mundial historyczny 21.06.06, 14:57 Beda to mistrzostwa swiata w historii Polski. I druzyna Polska bedzie najlepsza. W sporce zas nadal bedziemy trzecia liga... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz To już kompletna kompromitacja Giertycha. 21.06.06, 15:06 Pewnie facet całą szkołę miał zwolnienie z wf i uważa że to niepotrzebne zajęcia. Czy niedouczenie narodu to efekt zbyt małej liczby godzin lekcyjnych? Takie to proste? To zwiekszmy liczbę godzin lekcyjnych i sami Einsteinowie będa w naszych szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop w zdrowym ciele zdrowy duch 21.06.06, 15:09 Pan Roman Kompromitacja Giertych zapomina o dosyć podstawowych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: w zdrowym ciele zdrowy duch 21.06.06, 15:10 Zdrowe ciało ma nieskromne myśli. Ciało kalekie łatwiej opiera się pokusom. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_mbr Re: A co z naukami ścisłymi?? n/t 21.06.06, 15:20 A po co? Wg Giertycha wystarczy odejmowanie i dodawanie żeby dobrze lata pamiętać :P Co mu tak z ta historia odwala? Jak podzieli historię w liceum, to niech podzieli matematykę, na analize i algebre... a moze by tak więcej informatyki? Żeby szlifować to w czym jesteśmy świetni i uznawani na całym świecie... z historia nam tego nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: A co z naukami ścisłymi?? n/t 21.06.06, 15:24 > a moze by tak więcej informatyki? Najpierw trzeba dobrze wykorzystywać tą która jest. A z naukami ścisłymi mówię poważnie, więcej i bardziej życiowo. Wprowadziłem kiedyś w autentyczne osłupienie pewnego maturzystę (z matmy, fizyki, chemii itp. czwórki i piątki) gdy w środku lata na jakiejś wycieczce wykorzystywałem śpiwór do przechowywania zimnej wody ("Zimna??? W śpiworze???"). Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: A co z naukami ścisłymi?? n/t 21.06.06, 15:32 Adasiu, to nawet ja, stu procentowa humanistka, wiem, jak to możliwe: śpiwór zafunkcjonował jako izolacja, nie dopuścił ciepłego powietrza do pojemnika z wodą. (porównaj - lodwka) No, ale ja szkołę skończyłam dooobrych ileś lat temu! Odpowiedz Link Zgłoś
tlysakowski Nauki ścisłe też się zamieni na historię i religię 21.06.06, 15:48 Po co dzieciom matematyka (nie licząc rozumienia dat kolejnych powstań)? Po co biologia i fizyka? Jeszcze się dowiedzą, że stworzenie świata mogło wyglądać inaczej niż w Biblii, czy że Jozue nie zatrzymał słońca... <a href="http://lysakowski.blox.pl/2006/04/Strach-przed-nauka-a-sprawa-polska.html">Dlaczego ludzie w Polsce boją się nauki</a> Stareproroctwa na temat tego, co zrobi Giertych Odpowiedz Link Zgłoś
katecheta Patrzę na fotkę widzę wreszcie prawdziwego Cymbała 21.06.06, 22:07 Ani mamusia ani tatuś nie umieli mi nigdy wytłumaczyć jak wygląda Cymbał. I proszę - 1 zdjęcie może zastapić tysiące słów! Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Patrzę na fotkę widzę wreszcie prawdziwego Cy 21.06.06, 23:26 Chyba tylko od cymbała jest gorszy nawiedzony cymbał. Może teraz wprowadzi np. geografię polski jako osobny przedmiot np. zamiast lekcji fizyki albo chemii - które to przedmioty nic nie mają wspólnego z patriotyzmem? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Patrzę na fotkę widzę wreszcie prawdziwego Cy 22.06.06, 07:49 Kiedyś nauka geografii zaczynała sie w 4 klasie - własnei od geografii Polski... Rozumiem, że wolałbyś sie uczyć o technikach seksu u homosiów :P Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Patrzę na fotkę widzę wreszcie prawdziwego Cy 22.06.06, 10:50 wredna_jedza napisała: > Kiedyś nauka geografii zaczynała sie w 4 klasie - własnei od geografii Polski.. > . > Rozumiem, że wolałbyś sie uczyć o technikach seksu u homosiów :P I to się nazywa ukryty homoseksualkizm jak u Wierzejskiego, kiedy się już Tobie chemia, fizyka i geografia z seksem kojarzy, albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem:P Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski0 Re: Patrzę na fotkę widzę wreszcie prawdziwego Cy 22.06.06, 11:54 w rzeczy samej. czytanie lewackich manifestow, w ktorych co rusz pojawiaja sie obrazliwe epitety albo insunuacje na temat inteligencji interlokutora, nie wymaga specjlanego "zrozumienia tekstu", w szczegolnosci gdy na forum odzywaja sie przedstawiciele gejowskich badz gejofilskich bojowek; jacy" interlokutorzy" takie i ich "argumenty"; to tylko dla wyjasnienia konread napisał: > wredna_jedza napisała: > > > Kiedyś nauka geografii zaczynała sie w 4 klasie - własnei od geografii Po > lski.. > > . > > Rozumiem, że wolałbyś sie uczyć o technikach seksu u homosiów :P > > I to się nazywa ukryty homoseksualkizm jak u Wierzejskiego, kiedy się już Tobie > chemia, fizyka i geografia z seksem kojarzy, albo nie potrafisz czytać ze > zrozumieniem:P Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Giertych 21.06.06, 15:33 zabralby godzine wf i dal na historie - zle. wzialby historii i dal na WF - zle :) litosci nie chodzi o to co on zrobi. Wazne ze wszyscy chca sie dowalic bo to GIERTYCH nawet jakby osobiscie zbudowal 100 szkol byloby cos zle. np jakis zaciek by sie znalazl. to jest akurat zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Giertych 21.06.06, 15:38 > nawet jakby osobiscie zbudowal 100 szkol byloby cos zle. np jakis zaciek by sie > > znalazl. Ale wszyscy wiedzą, Szanowny także, że nie zbuduje. Bowiem w głowie mu tylko przetrwanie jego partii. Szkoła wszelako, to nie miejsce do partyjnych igraszek. Szkoda, że Kaczyński nie stworzył dla tego post-endeka jakiegoś mniej ważnego ministerstwa. Szkody które zostawi Roman, mogą długo być naprawiane. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejtakitam Ja rozumiem ze wf jest ok ale co w tym zlego ze 21.06.06, 17:03 chce wprowadzic historie polski. W stanach jest historia USA i histria swiata i nie ma problemu. Ja rozumiem jak by chcial wprowadzic lekcje faszyzmu czy nienawisci to mozna prostestowac ale cholera jeszcze ten typek nic nie zrobil a raban taki zrobiliscie z GW jak by kazal dzieciom nosic opaski ze swastyka... niech wprowadzi ta lekcje. Nic nikomu sie nie stanie jak dzieciaki sie troche wiecej histori poucza bo lekcje wfu to z tego co pamietam to bylo wielkie nieporozumienie. syf, brud, brak sprzetu, pierwsza lekcja wfu a pozniej dzieciaki lazily po szkole smierdzace bo prysznice to bylo ... szkoda gadac. przeciez on nie bedzie pisal podrecznikow a wszystko bedzie pod kontrola waszych mediow sledzacych kazdy wystepek przeciwko waszemu swiatopogladowi takze spokojniee... w czym raban. mozna nie lubiec konia ale dajcie mu cos zrobic. Moze zrobi cos dobrego... a moze sie tego boicie??? ( a jak spier... to wiadomo gdzie wyladuje...) Odpowiedz Link Zgłoś
maciejtakitam Ja pamietam ze Histori musialem sie uczyc sam!!! 21.06.06, 17:09 bo w szkole byla uboga a bylo dobre 8 lat temu (mowa o szkole sredniej). Sam czytalem ksiazki i staralem sie dowiedziec jak to bylo i powiem ze historia jak cala oswiata jest uboga, a WF w szkole to byla jedna wielka lipa bo niechcialo mi sie wracac do domu przez pol miasta przepocony i smierdzacy bo niebylo prysznicow a przerwa trwala 5 minut,...takze dodatkowa lekcja histori nikomu krzywdy nie zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
wolverinepl Re: Ja rozumiem ze wf jest ok ale co w tym zlego 21.06.06, 21:00 Bo z zalozenia jest to lekcja patriotyzmu, a patriotyzm to jest poglad, ktorego obowiazkowa nauka w szkole przeczy demokracji. Ja na przyklad nie jestem patriota, nigdy raczej nie bede i nie chce zeby moje dzieci uczyly sie, ze trzeba kochac ten chory kraj w ktorym brat prezydenta hymnu nie zna a polowa rzadu ma wyksztalcenie rowne mojemu - opinia moze i subiektywna, trudno, wyrazam swoje zdanie poki jeszcze moge. Jak pan minister chce cos zmieniac to niech sprawi, zeby maturzysci nie musieli dwoch miesiecy na wyniki czekac, wtedy powiem, ze zrobil cos dobrze. BTW, z w amerykanskich szkolach jest dobrze? Dobre :D Odpowiedz Link Zgłoś
maciejtakitam Re: Ja rozumiem ze wf jest ok ale co w tym zlego 21.06.06, 21:13 "Bo z zalozenia jest to lekcja patriotyzmu, " Mowilem o Lekcji historii. Zmieniasz temat a co do twojego patriotyzmu zostawie to bez komentarza, a historie czy lubisz ten kraj czy nie powinienes znac. "Jak pan minister chce cos zmieniac to niech sprawi, zeby maturzysci nie musieli dwoch miesiecy na wyniki czekac, wtedy powiem, ze zrobil cos dobrze." - zmartwie cie. to ze czekasz 2 miesiace na wniki...no coz. mozesz podziekowac SLD i apni lybackiej czy jak ta gadzina sie tam zwie ale fakt powinien sie za to koniu wziasc... "BTW, z w amerykanskich szkolach jest dobrze? Dobre :D" a w polskich jest dobrze? Dobre ... przynajmniej wf maja na poziomie...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wolverinepl Re: Ja rozumiem ze wf jest ok ale co w tym zlego 22.06.06, 07:19 "Mowilem o Lekcji historii. Zmieniasz temat" Nie zmieniam :) Nawet w poprzednich artykulach gazety lekcja historii polski byla nazywana "lekcja patriotyzmu". "a historie czy lubisz ten kraj czy nie powinienes znac." Jak najbardziej, ale nie w wymiarze 4 godzin tygodniowo, dzisiaj zeby po studiach stanac na nogach bardziej by sie przydala np znajomosc obslugi komputera niz wiedza gdzie Walesa w 1980 chodzil sie zalatwiac. Zmiana ta jest bez sensu a kazda zmiana wymaga pieniedzy (w koncu to jest dodatkowa godzina historii i ktos ja musi prowadzic) - takie moje zdanie. W Giertychu wkurza mnie to, ze na sile probuje cos robic byle tylko zostal zauwazony, obowiazkowa religia, dodatkowa lekcja o patriotyzmie, litosci, dzisiaj uczen pierwszej klasy gimnazjum jest w stanie wyrobic sobie wlasny poglad, czy to do religii czy do kraju. "a w polskich jest dobrze? Dobre ..." Zalezy jak na to patrzec, mamy dobrych scislowcow (w tym najlepszych na swiecie programistow), nie wiem jak z naukami humanistycznymi ale tez mysle, ze nie najgorzej. "przynajmniej wf maja na poziomie...;-)" No to fakt, ale i tak wole taki wf jaki mamy my od jego braku :) Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Ja rozumiem ze wf jest ok ale co w tym zlego 21.06.06, 22:29 jeżeli nasza edukacja ma byc taka jak w USA to pożal sie Boze, oczywiscie mam na mysli poziom w podstawówkach, gimnazjach i liceach- przecietny Amerykanin nie wie gdzie lezy Polska, a nie mówiac juz o tym jakie miasto jest nasza stolicą tego tez nie wie, przecietny Amerykanin nie wie gdzie lezy Irak z którym USA prowadziło wojnę, sorry ale chyba nie trafione to porównanie Odpowiedz Link Zgłoś
terence Re: Giertych 21.06.06, 15:40 nie marcusie crassusie, pomysł żeby zmniejszać ilość włefu jest po prostu fatalny... i tak coraz więcej młodych ma braki w rozwoju z powodu braku ruchu, nie mówiąc o tym, że wpłynie to na mniejszą liczbe sportowców na przykład... bez sensu kombinowanie na siłe... po prostu pomysł jest do bani... ZOstawcie w-F w spokoju, bo bedzie więcej herlaków! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Giertych out! 21.06.06, 16:36 Marcussie problem polega na tym, że Giertych raz na dwa dni wyskakuje z czymś zupełnie nowym. Świadczy to o tym, że NIE MA on żadnego spójnego pomysłu na edukację. Rzuca co raz to nowe i sprzeczne hasła, chyba tylko po to, żeby media miały na czym żerować. Giertych nie zastanawia się, dlaczego poziom kształcenia leci na łeb na szyję. Nie martwi go to, że by dobrze nauczyć się języka obcego trzeba z reguły korzystać z prywatnych kursów. Nie niepokoi się tym, że kształceni wyborcy NIE ROZUMIEJĄ mechanizmów państwa. Giertych dorwał się do MEN bo tak wyszło w ustaleniach koalicyjnych i lansuje swoje idee-fixe, czyli "wychowanie patriotyczne" jako panaceum na wszystkie problemy. W ogóle NIE WIE, że elementy wychowania patriotycznego są realizowane na polskim, historii i podczas szkolnych akademii/uroczystości. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Giertych 22.06.06, 07:23 marcus_crassus napisał: > zabralby godzine wf i dal na historie - zle. wzialby historii i dal na WF - > zle :) Kto daje i zabiera ten sie w piekle poniewiera :) Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 15:53 Z tekstu wynika, ze byla tylko jedna godzina historii. Przeciez to jest zdecydowanie za malo. Wprowadzenie drugiej godziny historii jest zdecydowanie rozsadne. Ale wlasnie, ile godzin tygodniowo trwa nauka? Odpowiedz Link Zgłoś
zaciekawiony4 Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 16:00 Za moich czasów w liceach tj. 12 lat temu było 2 godziny historii i w sumie starczało. Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 16:03 Niech Giertych przeprowadzi akcję budowy sal sportowych i boisk, zatrudnienia instruktorów sportowych aby nie tylko na WF ale i poza lekcjami dzieciaki mogły grać i zajmować się czymś pożytecznym a nie wystawaniem pod blokiem z papierosem i piwem. Od nudziarstwa na dodatkowej lekcji historii się szeroko rozumiana kondycja społeczeństwa nie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 16:17 dean08 napisał: Masz racje co do sportu. Bezprzecznie. Szkola powinna rowniez zapewniac uprawianie sportu po lekcjach. Co do nauki historii: >Od nudziarstwa na dodatkowej lekcji historii się szeroko > rozumiana kondycja społeczeństwa nie poprawi. Tylko glupi nauczyciel moze z lekcji historii zrobic lekcje nudow. Jak widze miales glupiego nauczyciela historii. To jest naprawde fascynujacy przedmiot. Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 16:27 Eee tam - ciekawy ? Gdyby był naprawdę ciekawy to bym nie startował w Olimpiadzie Historycznej w LO - z niejakimi sukcesami ;-). Walka z nudziarstwem - to jest wyzwanie ! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 22.06.06, 07:46 > Masz racje co do sportu. Bezprzecznie. > Szkola powinna rowniez zapewniac uprawianie sportu po lekcjach. Kiedyś były DWIE lekcje wf i wystarczało... > Co do nauki historii: > >Od nudziarstwa na dodatkowej lekcji historii się szeroko > > rozumiana kondycja społeczeństwa nie poprawi. A 10 lekcji wf co da, gdy smarkateria żre snickersy i popija colą? A po szkole nie rusza tyłków sprzed kompa... Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 16:14 Zgadza sie, 2 godziny wystarcza, ale jedna jest za malo. Ile godzin w sumie trwaja zajecia w szkolach? Odpowiedz Link Zgłoś
linfan Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 16:29 fritz.fritz napisał: > Zgadza sie, 2 godziny wystarcza, ale jedna jest za malo. > > Ile godzin w sumie trwaja zajecia w szkolach? a co? bedziesz liczyl srednia, i powiesz nam jaki procent tego czasu powinien byc poswiecony na nauke historii Polski? to chore, jak caly romanek... Odpowiedz Link Zgłoś
lukin Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 17:30 Dodatkowa godzina historii? No dobra. Jedna godzina wf-u mniej? Głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
izuniaw Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 22.06.06, 06:02 Dwie godziny religii też mozna zamienić na wychowanie patriotyczne tylko,że wtedy nie byłoby kuzni moherowych beretów Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 22.06.06, 07:43 2 godziny historii i 2 godziny wf... I jakoś wystarczało... Teraz 4 godziny wf, a coraz więcej bachorów z monstrualną otyłością :/ Więcej snickerśów i coli, a nawet 50 godzin wf nie pomoże :/ Odpowiedz Link Zgłoś
biker7 Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 17:20 niech bedzie 1 godz dodatkowo historii zamiast 1 godz religii Odpowiedz Link Zgłoś
guido_contini Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach 21.06.06, 17:23 biker7 napisał: > niech bedzie 1 godz dodatkowo historii zamiast 1 godz religii raczej przedmiot: nauka o religiach Odpowiedz Link Zgłoś
kempes05806 Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach 22.06.06, 07:52 Przedwczoraj wróciłam z zebrania przed pierwszą klasą gimnazjum. Do ilości WF-u już przywykliśmy - niech się ruszają (o ile szkoła zapewnia odpowiednie warunki), ale nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego dzieciaki maja tylko jedna lekcję informatyki. Za to religii aż dwie. Dla mnie to niepojęte, ale może się czepiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
honorata77 Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach 21.06.06, 23:45 Witam na forum. Bardzo podoba mi się ten pomysł. Dzieciaki w podstawówkach mają na każdym poziomie po dwie godziny religii w tygoniu. Historii po jednej godzinie w klasie 4 i 5 i dwie w klasie 6. To zdecydowanie za mało moim zdaniem (mimo, że nie jestem historykiem). Odpowiedz Link Zgłoś
marklark zamiast religii 22.06.06, 00:34 Doskonały pomysł. Religijna indoktrynacja w państwowych szkołach to poważne nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
by_niebo Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 17:38 jestem w pierwszej klasie liceum. mam trzy lekcje w-fu i dwie lekcje historii tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 21:16 by_niebo napisała: > jestem w pierwszej klasie liceum. mam trzy lekcje w-fu i dwie lekcje historii tygodniowo. Ale ile masz wszytkich godzin w ciagu tygodnia? 35 godzin, 36 godzin, 34 godziny? Odpowiedz Link Zgłoś
gaspara Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 21.06.06, 23:31 Też jestem w pierwszej klasie liceum. Mam 3 godziny w-fu, 4 godziny historii i 1 godzinę Edukacji prawnej i obywatelskiej, ale taka ilość wynika z tego, że jestem na profilu humanistycznym. Łącznie tygodniowo mam 33 godziny zajęć, ale liczba godzin w szkołach może się nieznacznie różnić w zależności od profilu i szkoły( wewnątrz szkoły ustala się np. czy w pierwszym roku nauczania umieścić 2 godziny chemii a w drugim roku 1, czy odwrotnie). Odpowiedz Link Zgłoś
atheix_mail Re: Ile godzin w tygodniu maja dzieci w szkolach? 11.07.06, 15:26 Jakiej drugiej godziny? Przy obecnym poziomie 4 godziny to minimum. W zamian zlikwidowac niemiecki i ograniczyc liczbe godzin matmy do 1. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelbocian93 Re: A co z naukami ścisłymi?? n/t 21.06.06, 18:14 Dodatkowa historia zamiat w-f?? To idiotyzm. Jeżeli nauczyciele nie potrafią nauczyć ludzi na tych lekcjach, które mają to po co im dodatkowe lekcje?? Chyba po to żeby przedstawiać swoje poglądy polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: A co z naukami ścisłymi?? n/t 22.06.06, 07:26 Przeciez to oczywiste ze wraz ze zwiekszeniem liczby godzin bedzie tez zmieniony (rozszerzony) program. Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: w zdrowym ciele zdrowy duch 21.06.06, 15:23 Tak, ćwiczą sie tam w nieskromnych wygibasach, a feee, dziewczynki w krótkich spodenkach chodzą i koszulkach bez rękawów - brawo ministrze Romanie, czeba tępić zepsucie moralne Odpowiedz Link Zgłoś
taishi1 Re: w zdrowym ciele zdrowy duch 21.06.06, 17:28 jorge.martinez napisał: > Zdrowe ciało ma nieskromne myśli. Ciało kalekie łatwiej opiera się pokusom. Hehehehehe RACJA CAŁKOWITA!! Odpowiedz Link Zgłoś
neiden nie sportowcy i nie patryjoci! 21.06.06, 19:11 co jest warzniejsze wysportowany niepatryjota czy mniej wysportowany patryjota.popieram mniej wysportowanego patryjote.jak dotychczas nie mamy dobrych wynikow w obu konkurencjach. czas na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 Czas na zmiany w ortografii. "Warzniejsze"? 21.06.06, 20:05 neiden napisał: > co jest warzniejsze wysportowany niepatryjota czy mniej wysportowany > patryjota.popieram mniej wysportowanego patryjote.jak dotychczas nie mamy > dobrych wynikow w obu konkurencjach. czas na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Pierwszy temat: Jaki wkład ma rodzina Giertychów 22.06.06, 06:58 w odzyskaniu niepodległosci? Namawiał tatuś generała do poddania się? Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: w zdrowym ciele zdrowy duch 22.06.06, 07:48 Człowieku, nie pomoże i 10 godzin wf, gdy dzieciak żre snickersy i popija colą... A po szkole do Mc Donalda leci na ociekającego tłuszczem hamburgera z frytkami... Po południu - zamiast iść na piłke, rower czy sanki zimą - woli gnić przed kompem i produkowac durnoty na forach... Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: To już kompletna kompromitacja Giertycha. 21.06.06, 15:40 Masz rację i dlatego ma jeszcze na dodatek niedotleniony mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
ewunia36 Re: To już kompletna kompromitacja Giertycha. 21.06.06, 15:47 Nie przesadzajmy,akurat ta 4 godzina została wprowadzona np. w szkole mojego syna(gimnazjum) w srodku tego roku szkolnego i dzieciaki nie miały wolnej sali, na korytarzach nie wolno było cwiczyć, w końcu wymyślono, że powinni przychodzić na tą 4 godzinę po lekcjach. Pół biedy jak ktoś miał blisko do domu, ale niektórzy musieli cały dzień siedzieć w szkole, żeby "odbębnić" zajęcia Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarooll To straszne i smutne, pierwszy raz sie zgadzam... 21.06.06, 16:03 ...z Giertychem....4 godziny WF to fikcja, pozatym jak ktos chce, to moze po szkole biegac, grac w pilke itd. A historii po lekcjach sie nikt prawie nie uczy, a to ze ja warto znac, to chyba bezdyskusyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: To straszne i smutne, pierwszy raz sie zgadza 21.06.06, 16:05 kaaarooll napisał: > ...z Giertychem....4 godziny WF to fikcja, pozatym jak ktos chce, to moze po > szkole biegac, grac w pilke itd. A historii po lekcjach sie nikt prawie nie > uczy, a to ze ja warto znac, to chyba bezdyskusyjne. Nauka matematyki to tez fikcja - zlikwidować ? Ponadto WF to powinno być nie tylko granie w piłkę ale także basen, zajęcia gimnastyczne itp. Od małego trzeba wpajać nawyk ruchu aby nie było stada kalek po 30... Odpowiedz Link Zgłoś
maciejtakitam Re: To straszne i smutne, pierwszy raz sie zgadza 21.06.06, 17:26 taaaa tylko gdzie i na czym i w jakich warunkach. polskie sale gimnastyczne... no coz. jak ostatnio przegladalem swiadectwa to wyszlo ze mialem co roku mierna z wfu na swiadectwie a bylem i chyba jeszcze jestem wysportowanym czlowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
maciejtakitam Wolalbym Lekcje histori niz wfu ktory jest 21.06.06, 17:28 smieszny w polskich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
aturek2005 A lekcja patriotyzmu smieszna nie jest? Ojciec 21.06.06, 18:13 zmiera zlom, matka gotuje rosol na garnku co tluszcz na nim osiadl, a dziecko ma byc dumne. maciejtakitam napisał: > smieszny w polskich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
lukin Re: To straszne i smutne, pierwszy raz sie zgadza 21.06.06, 18:02 Problem z tymi, którzy nie chcą się ruszać wcale. Lekcje historii? Niech będą, ale nie kosztem zajęć sportowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarooll Re: To straszne i smutne, pierwszy raz sie zgadza 21.06.06, 19:55 Za moich czasow w szkole byly 2 godziny WF, teraz jest 4, wiec o czym Ty mowisz? Zas historii byly 2 godziny (i to w technikum!), teraz jest jedna, wiec ponownie, o czym Ty mowisz? Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: To straszne i smutne, pierwszy raz sie zgadza 22.06.06, 07:31 kaaarooll napisał: > ...z Giertychem....4 godziny WF to fikcja, pozatym jak ktos chce, to moze po > szkole biegac, grac w pilke itd. A historii po lekcjach sie nikt prawie nie > uczy, a to ze ja warto znac, to chyba bezdyskusyjne. Jak ktos chce to moze tez historii uczyc po lekcjach. :) Pretesje do Giertycha nie wynikaja z tego ze chce zwiekszyc iloś godzin historii tylko ze chce robic to kosztem WF-u. Odpowiedz Link Zgłoś
a_zar55 Re: To straszne i smutne, pierwszy raz sie zgadza 26.06.06, 16:18 Nie jestem fanką p.Giertycha, ale też się zgadzam. Po co zajęcia sportowe, jeśli nie ma ich gdzie przeprowadzać. W-f na korytarzu szkoły lub przy 5 klasach na sali gimnastycznej zagraża bezpieczeństwu dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ilkusz Re: To już kompletna kompromitacja Giertycha. 21.06.06, 22:02 A pan minister edukacji co powie na raporty unii europejskiej na temat tego ze nasza młodzierz tyje coraz bardziej bo ma za mało ruchu czy pan minister załatwi kase na leczenie dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
rooth Re: racja, wtedy Polacy wygraja Mundial historycz 21.06.06, 18:11 To moze tak pozalekcyjne zajecia historii... Zeby nauczyciela pokopac. Trening przed mistrzostwami mizerny, ale za to jaki ubaw! Swietny pomysl- na miare ministra. O ile polska reprezentacja nie trafi do finalu MS czy ME, a dzieciaki spod blokow do poprawczaka i kryminalu, to Pan Minister (pisane wielkimi literami), z pewnoscia trafi od KSIEGI REKORDOW GUINESA, tylko jakim kosztem!! Odpowiedz Link Zgłoś
anmarew10 Może coś w tym jest 21.06.06, 19:07 1. Historii jest w szkołach za mało :( 2. Aż 4 godziny WF to rzecz dobra, lecz niekonieczna Odpowiedz Link Zgłoś
wilq9 Na zachodzie w każdym kraju wf jest codziennie 22.06.06, 07:18 Ludzie co wy pieprzycie !!?? Na zachodzie w każdym kraju wf jest codziennie! Opamiętaj się zacofany i kaleczny narodzie jesli chcesz się rozwijać! Odpowiedz Link Zgłoś
gwynbleid7 Pomysł dobry 21.06.06, 19:43 Przydałyby się dodatkowe historie... Ja tam leję na mundial- znaczy tyle co nic, ale wstyd by ludzie nie znali historii własnej Ojczyzny... aczkolwiek przy tych lewackich zapędach do globalizacji to niedługo zostanie pewnie tylko "Gubernia Warszawska" a większość ignorackiego społeczeństwa to nie bedzie obchodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Pomysł dobry 22.06.06, 07:36 Widzisz dla niektorych "Górski i Wembley" znaczy tylesamo co "Sobieski i Wieden" :) Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Pomysł dobry 22.06.06, 07:47 lewackich zapedach do gobalizacji? ROTFLMAO :) to jest wlasnie problem polskiej szkoly - wypuszcza funkcjonalnych analfabetow. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Chyba nie tu jest problem 22.06.06, 07:41 Rozumiem, że jak nasze "orły Górskiego" wygrywały, to w polskich szkołach było po 10 godzin wf :)))))) 3 czy 4 godziny tygodniowo wf nic nie da, jeśli małolat żre na śniadanie, obiad i kolację hamburgery, frytki, zapija colą, przegryza "snickersem" lub innym słodkim świństwem, a zadka nie odkleja sprzed tv i kompa... Odpowiedz Link Zgłoś
mangold a w miejsce pozostałych trzech godzin wf 21.06.06, 14:57 proponuje religię ...dzięki temu w pisdu pójdą nauczyciele wf a zaoszczędzone na nich pieniądze przekażmy katechetom.... Odpowiedz Link Zgłoś
wysoki Polska martyrologia stadionowa! 21.06.06, 15:03 Nauczmy dzieci jak sie honorowo przegrywa. Martyrologia narodu pomnozona przez nieumiejetnosci sportowe. Polska Chrystusem stadionow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost a co ze zdrowiem społeczeństwa? 21.06.06, 15:07 Jak życie pokazuje, sportowe zajęcia szkole to dla wielu uczniów jedyna aktywność sportowa. nie dlatgo, że nie ma po lekcjach możlwości, tylko dlatego, że sami z siebie nie są zainteresowani aktywnością jakąkolwiek. I albo się ich zmusi, albo nie będą robić nic. Tylko tyć, pogłębiać skrzywienie kręgosłupa. W dłuższej perspektywie oznacza to społeczeństwo chore, otyłe. A to przekłada się na bardzo konkretne milony albo i miliardy złotych wydawanych rocznie na leczenie. Ale przynajmniej każdy pacjent szpitala będzie wiedział kiedy była bitwa pod Cedynią. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Polska martyrologia stadionowa! 21.06.06, 15:17 Kaczynski musi odejsc. Szybko!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
kajolka Re: a w miejsce pozostałych trzech godzin wf 21.06.06, 15:38 nie widzę tu żadnego problemu- przecież to jest NEW roman, a ten facet jest myślowo skostniały jak amomit.Poza tym, szkoda, że pan minister edukacji nie wie, że organizacja szkoły na rok przyszły już powinna być zatwierdzona.Poza tym 4 lekcja w-fu była wprowadzona z powodu zastraszających ilości uczniów z wadami postawy. Ale nic to- proponuję sale gimnazstyczne zamienić na kaplice :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 14:58 Oczywiście, bo WF to "nieważny przedmiot", prawda? Co tam, że dzieciki siedzą w szkole po kilka godzin bez ruchu... Co tam, że podaj ponad połowa dzieci w polskich podstawówkach ma wady postawy i skrzywniea kręgosłupa wynikające głównie z braku aktywności fizycznej. Nieważne - będziemy społeczeństwem łamagów o kaleków, ale jakże patriotycznych. Ratunku, czy ktoś wreszcie wurzuci tego buca z tego stołka ZANIM moje dzieci pójdą do szkoły?! Odpowiedz Link Zgłoś
pose.one Giertychowe Zamiany 21.06.06, 15:01 a moze Giertych sie z koniem na glowe pozamienial!!! Odpowiedz Link Zgłoś
janptak Re: Giertychowe Zamiany 21.06.06, 15:27 > a moze Giertych sie z koniem na glowe pozamienial!!! gdyby tak bylo gIERTYCH mialby zdecydowanie rozsadniejsze pomysly Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Nie obrażaj koni! 21.06.06, 15:51 To szlachetne i mądre zwierzęta. pose.one napisał: > a moze Giertych sie z koniem na glowe pozamienial!!! > Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:02 Akurat zgadzam się z ministrem Giertychem. Lekcje WF w szkole to parodia, już nie raz Uwaga TVN pokazywała na czym polegają te "lekcje". Nauczyciel rzuci piłkę i pójdzie do kantorka. W piłkę to dzieciaki mogą po lekacjach w domu kopać. Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:08 smalltownboy napisał: > Akurat zgadzam się z ministrem Giertychem. Lekcje WF w szkole to parodia, już > nie raz Uwaga TVN pokazywała na czym polegają te "lekcje". Nauczyciel rzuci > piłkę i pójdzie do kantorka. W piłkę to dzieciaki mogą po lekacjach w domu > kopać. Jak chcą. Ale są takie, które nie chcą. i albo poruszają się na obowiązkowym wfie, albo wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:11 Jak ktoś nie chce ćwiczyć, to ćwiczył i tak nie będzie. Zawsze lekarz może z różnych powodów wystawić zwolnienie. Na siłę nikogo nie przymusisz. Ja pamiętam swoje WFy; w podstawówce 90% piłka nożna; w średniej 90% koszykówka. To ma być WF? I tak wygląda w całej Polsce. Nauczycielom się nie chce prowadzić szerszych zajęć, np. z lekkiej atletyki itp. Także 4 godziny obowiązkowej gry w piłkę to stanowczo za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
lukin Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 17:46 Dlaczego za dużo? Komu to szkodzi? Na takich lekcjach dzieciaki uczą się więcej pożytecznych rzeczy, więcej niż na przegadanych zajęciach z historii, gdzie cały patriotyzm polega najczęściej na wykuciu na pamięć dat. Odpowiedz Link Zgłoś
lukin Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 17:52 A poza tym na takiej samej zasadzie można skreślić każdy przedmiot, bo dzieciaki nie chcą się uczyć, bo nauczycielom nie chce się prowadzić ciekawych zajęć, bo nie ma matariałów, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nati Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 17:55 warto sie zastanowic czemu dzieci nie chca chodzic na wf! ja nie chcialam, bo nie nalezalam do pupilek nauczycielki. one chodzily po szkole na kosza i jezdzily na zawody, wiec mialy swietne oceny. reszta dziewczyn - nie. pamietam, ze podczas gry w kosza to one praktycznie graly - nam pilki nie podawaly, a nauczycielka miala to gdzies. poza tym jak isc na 2 godziny wf i potem na 7 kolejnych lekcji? prysznice przy szatni to koniecznosc, a do tego szafki w szkole, zeby moc potem schowac tam recznik i buty etc. tego nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 18:20 nati napisała: > warto sie zastanowic czemu dzieci nie chca chodzic na wf! > ja nie chcialam, bo nie nalezalam do pupilek nauczycielki. one chodzily po > szkole na kosza i jezdzily na zawody, wiec mialy swietne oceny. reszta dziewczy > n > - nie. pamietam, ze podczas gry w kosza to one praktycznie graly - nam pilki ni > e > podawaly, a nauczycielka miala to gdzies. > poza tym jak isc na 2 godziny wf i potem na 7 kolejnych lekcji? prysznice przy > szatni to koniecznosc, a do tego szafki w szkole, zeby moc potem schowac tam > recznik i buty etc. tego nie bylo. Fajnie - ja mam podobne refleksje np. po matmie - usuwamy ją ? Bo nie startowałem w Olimpiadzie Matematycznej. Odróżnij kiepskiego nauczyciela od kwestii czy dany przedmiot jest potrzebny czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamacat Zle podejscie 21.06.06, 18:14 Zabieranie lekcji wf-u to jest zle podejscie. Zamiast zabierac, trzeba zmienic jak sie do tego podchodzi. Kazdy wie, ze ruch jest potrzebny dla zdrowia. Nie sama wiedza czlowiek zyje. Niech ministerstwo rozpisze pozadny harmonogram zajec, niech je urozmaici, niech da pieniazki na nowe sale i sprzet. Stwierdzenie pana ministra, ze "szkoly powinny szukac srodkow na sportowe zajecia pozalekcyjne" niczego nie rozwiaze. Skoro mamy plany zajec na lekcje historii, jezyka polskiego, czy fizyki, dlaczego nie z zajec sportowych? Nie musi to byc latanie za pilka cztery razy w tygodniu. Moze byc tez ciekawe jesli sie chce. A dla niektorych dzieciakow to bedzie bardziej zbawienne niz wkuwanie dat, naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Zle podejscie 22.06.06, 07:50 Kobieto, gdy ja chodziłam do szkoły, były DWIE godziny wf i dwie godz historii :/ I mniej smarkaczy z monstrualną otyłością :/ Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Zle podejscie 22.06.06, 14:01 wredna_jedza napisała: > Kobieto, gdy ja chodziłam do szkoły, były DWIE godziny wf i dwie godz historii > :/ > I mniej smarkaczy z monstrualną otyłością :/ Rozumiem, że lekarstwem na otyłość będzie zmniejszenie ilości godzin WF ? Genialne rozwiązanie... Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:18 Kaczynski i Koalicjanci , razem do worka i na dno. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:11 smalltownboy napisał: > Akurat zgadzam się z ministrem Giertychem. Lekcje WF w szkole to parodia, już > nie raz Uwaga TVN pokazywała na czym polegają te "lekcje". Nauczyciel rzuci > piłkę i pójdzie do kantorka. W piłkę to dzieciaki mogą po lekacjach w domu > kopać. Nie każdy ma wrunki, żeby piłkę w domu kopać (małe mieszkania, żyrandole itp.). A ty czerpiesz wiedzę o życiu z TVN? Ja mam zupełnie odmienne zdanie o lekcjach wf. Nauczyciel rzuca piłkę, ale nie idzie do kontorku tylko prowadzi lekcje. Na tej zasadzie to można powiedzieć, że książkę o dziadku Giertycha (bo przecież tak naprawdę o to w tym calym, zamieszaniu chodzi) też uczeń może sobie w domu przeczytać. Politycy patriotyzmu powinni uczyć nie w szkole, ale w życiu realnym - np. dawaniem przykładu własnym postepowaniem, dbnaniem o gospodarkę, by polska młodzież nie musiała wyjeżdżać za chlebem itp. A jeżeli jest gdzieś źle prowadzony wf, to rodzice nie powinni wzywać TVN lecz razem z dyrektorem wezwać na dywanik nauczyciela i powiedzieć mu, na czym polegają zajęcia w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:12 Ale tak jest w całej Polsce :) Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:14 W zdrowym ciele - zdrowy duch. Lepiej niech dzieci pobiegają godzinę za piłką niż mają siedzieć przygarbione w dusznych salach i przysypiać słuchając nudnych monologów sflustrowanego profesora. A Roman Giertych razem z ministrem sportu powinien opracować jakiś program na zajęcia z WF, żeby młodzież nie była garbata i drętwa. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:16 Zgadzam się, ale niech to będzie WF z prawdziwego zdarzenia, a nie 45 minut bezsensownego kopania w piłkę, co i tak dzieci pod domami, blokami całymi popołudniami robią. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:42 Tylko cześć dzieci gra w piłkę, bo nie ma gdzie grać, bo jest gorąco i nie mają siły, bo im się nie chce - wolą przesiadywać na ławkach i od czasu do czasu zabluźnić, samotnicy siedzą przed komputerami, kujony przed książkami itd. Napewno wszystkim przydałoby się 45-minut gimnastyki korekcyjnej. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
wilq9 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 22.06.06, 07:34 Gdzie ty widzisz te dzieci kopiące piłkę pod blokami? Tak było 20 lat temu. Teraz siedzą przygarbiobe przed komputerami. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:33 No i własnie od tego mamy ministrów, kuratorów i innych baranków żeby dbali o to aby lekcje czegokolwiek uczyły tego czegokolwiek a nie były stratą czasu dla naszych dzieci. Zamiast wymyślać dodatkowe godziny chisterii narodowej należy dbać o to aby dzieci nasze były wykształcone w sposób zapeniający im dobre życie... czyli nauczyć umiejętności w życiu potrzebnych.. historia to tylko jeden z przedmiotów, który powinien uczyć myślenia i wyciągania wniosków a nie sprawiać, że dziecko będzie wiedziało kiedy była bitwa pod Cedynią... ja np. nie wiem kiedy ta bitwa była i prawdę mówiąc guzik mnie to obchodzi natomiast wolałbym wiedzieć co z niej wynikło i dla kogo.. ale tego na lekcjach historii nie uczą.... a czego uczą??.. oto cytaty z powiedzeń mojego historyka: absolutny nr 1 - "... kobiety weszły do produkcji w dziewiętnastym wieku..." nr 2 - ".. chłop pańszczyźniany był przywiązany do ziemi swoim interesem..." nr 3 - ".. gospodarka fińska opierala się o drzewo.." Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak5 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:54 Ten pożal się Boże minister chce aby dzieci i młodzież poruszała sie tak jak Giertych jak starzec,histori każdy człowiek sie nauczy który lubi czytac książki, histori uczy życie.Giertycha życie nauczyło tylko głupiego cwaniactwa,bo wie że głupi Polak to kupi. Młodziesz ma rację że się buntuje, że takie coś może być ministrem. Odpowiedz Link Zgłoś
kajolka Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:45 A czy Uwaga TVN kiedyś pokazała coś dobrego co się dzieje w szkole- przecież to jest ciągle nagonka na to co sie w szkołach dzieje- czy tego nikt nie widzi? Ale uczniowie to widzą i odbierają jako przyzwolenie na wszystko, bo przecież telewizja pokazuje jacy to nauczyciele są wredni. Wszyscy i w każdej szkole- prawda? Biedne dzieci tak są tym zestresowane, że muszą się bronić. Jasne, jak nie będzie lekcji wychowania fizycznego to się nic nikomu nie stanie. Ewentualnie na historii powszechnej będzie można organizować pokazy walk wojów, rycerzy tudzież bojówek MW. Patriotycznie za to!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 22.06.06, 06:53 No ale to chyba zależy tylko i wyłącznie od uczniów i nauczycieli. Przecież wystarczy magnetofon i aerobik gotowy. A przede wszystkim. Każdy młody człowiek w tym kraju powinien pływać. A na to 1 godz. lekcyjna nie wystarczy. Sport to zdrowie a zdrowy człowiek to mniejsze nakłady na leczenie. Jeżeli dziecko interesuje się historią to i tak będzie czytać książki. Natomiast pozalekcyjne zajęcia z gimnastyki, pływania czy innych sportów już słono kosztują i nie każdego stać by dawać tygodniowo dziecku np.10zł na ten cel. Odpowiedz Link Zgłoś
wilq9 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 22.06.06, 07:27 A u mnie w szkole lekcej historii to była parodia. Czy to jet powód żeby je likwidować? Nie. To jest powód żeby zwerfikować nauczyciela znawco. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:49 puuchatek napisał: > > Ratunku, czy ktoś wreszcie wurzuci tego buca z tego stołka ZANIM moje dzieci pó > jdą do szkoły?! To zależy, w jakim wieku są Twoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
fmichus Tytus Romek i Atomoek!! 21.06.06, 14:59 Co tydzień nowy pomysł Romka. Ciekawe co w nastepnego wymyśli :) Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Tytus Romek i Atomoek!! 21.06.06, 15:19 Gosiewski i Kaczynscy to urodzeni klamcy. Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski mniej nudy 21.06.06, 14:59 To straszne żeby zanudzać ludzi aż czterema godzinami WF-u, więc na pewno warto zmniejszyć liczbę godzin, ale nie po to żeby przeprowadzić dziwne pomysły Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
p.strzelecki Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:00 to ja juz wole Janasa:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
liber444 [...] 21.06.06, 15:00 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolit Nie ma czym się chwalić 21.06.06, 15:01 Przygladając się historii Polski, nie wszystkimi faktami można się chwalić. Nie cała nasz historia będzie służyć wychowaniu patriotycznemu. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Nie ma czym się chwalić 21.06.06, 15:04 Historii Polski będą uczyli odpowiednio przeszkoleni nauczyciele, którzy będą członkami LPR lub PIS. Oni wybiorą odpowiednie fakty z historii i w odpowiedni sposób je przedstawią. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
bartolomeo_prignano Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:01 ...no cóż ...krótko to można skomentować ...temu bucowi kury szcz.. prowadzać a nie zajmować się edukacją... Odpowiedz Link Zgłoś
barbelo Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:01 A ja myślę, że to pierwszy dobry pomysł Giertycha. Np Stany Zjednoczone mają osobny przedmiot poświęcony swojej historii, dlaczego my mielibyśmy nie mieć? A 4 godzwf tyg to duża przesada. Jesli ktoś bedzie tęsknił, niech zapisze się na zajęcia dodatkowe i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bartolomeo_prignano Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:03 ...może dlatego, że tam uczą rzeczywiście historii a nie dyrdymałów wziętych z chorej, końskiej głowy pierwszego buca IV Rzeszypospolitej... Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:10 bartolomeo_prignano napisał: > ...może dlatego, że tam uczą rzeczywiście historii a nie dyrdymałów wziętych z > chorej, końskiej głowy pierwszego buca IV Rzeszypospolitej... I może dlatego, że amerykanie na punkcie swej historii są mocno zakompleksieni. Bo niezbyt długa ona jest... A początki niekoniecznie chwalebne... Odpowiedz Link Zgłoś
konishiko Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:50 Poza tm w Ameryce system nauczania w szkole sredniej jest modulowy i cala historia USA zajmuje jeden rok. Za to historia powszechna nie jest obowiazkowa, a historie Europy uwaza sie za przedmiot zaawansowany, w zwiazku z czym chodzi an niego 5% uczniow ;) Dane nieco przestarzale z Karoliny Polnocnej, ale to chyba wciaz podobnie wszedzie dziala. Cieszmy sie tylko, ze nasi katoliccy konserwatysci w przeciwnienstwie do protestanckich konserwatystow amerykanskich nie maja nic do Darwina. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 16:09 konishiko napisała: > > Cieszmy sie tylko, ze nasi katoliccy konserwatysci w przeciwnienstwie do protes > tanckich > konserwatystow amerykanskich nie maja nic do Darwina. Póki co. Nie zdziwię się, kiedy też uznają, że na biologii trzeba raczej uczyć o kreacjonizmie niż o ewolucji. > Odpowiedz Link Zgłoś
liber444 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:13 a ja myśle, że ty za kazdym razem jak koń cos wymyśli to piszesz, że akurat ten pomysł ci sie podoba (jeśli tak nie jest to sorki, ale cos mi sie tak zdaje). Te cztery godziny wf-u to nie sa dla tych którym mało (Ci zawsze znajda dodatkowe zajecia, albo pobiegaja po podwórku). te lekcje sa dla tych, którzy bez wf-u wogóle sie nie ruszają. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 16:06 barbelo napisała: > A ja myślę, że to pierwszy dobry pomysł Giertycha. Np Stany Zjednoczone mają > osobny przedmiot poświęcony swojej historii, dlaczego my mielibyśmy nie mieć? A > 4 godzwf tyg to duża przesada. Jesli ktoś bedzie tęsknił, niech zapisze się na > zajęcia dodatkowe i tyle. A gdzie te zajęcia dosatkowe? Bo - na ogół - szkoły nie mają na nie pieniędzy Zresztą głownym zmartwienie państwa powinny być dzieci i młodzież, którzy z własnej inicjatywy nie zapiszą się na takie dodatkowe zajęcia, bo = po prostu - nie lubią się ruszać. Chodzi o to, żeby lekcje w-fu były właściwie prowadzone, zachęcały do uczestnictwa w nich a nie - odstraszały. I to - między innymi - jest zadanie dla ministra edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bwasek Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 20:55 Zajęć dodatkowych w szkole (przynajmniej mojej) nie ma.... bo nie ma pieniędzy! A czyn społeczny jest mało popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Szanowny Panie Ministrze Nasza Szkapo! 21.06.06, 20:57 Niechże Pan coś zrobi z tą grzywką, jak tu już ktoś zasugerował, bo hadko patrzeć. Wygląda Pan jak jakiś wiejski głupek, a przecież to nie uchodzi takiemu intelektualiście. Iiiiiihaaahaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
trasat Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 22:34 I Amerykanie (także ich Prezydent) niewiele wiedzą o świecie. Ale to jest kraj - kontynent z poczuciem wyższości wobec świata. My jestesmy krajem europejskim, o innej kulturze, znacznie lepszej znajomości świata. Mysle zrosztą, ze powinniśmy dzisiaj uczyc dodatkowo jezyków obcych, przyazywac informacje o krajach europejskich i innych kulturach. Byłem w Chinach i w Kantonie przed polskim konsulatem w szklanej gablocie widziałem wywieszone obrazki z tekstem o powstaniu listopadowym (takie wycięte z szkolnej książki). Polski patrioyzm, to przegrane powstania. Teraz także klęska II wojny swiatowej. Tego nikt nie zrozumie. Chciaż tak polski dyplomata-idiota w Kantonie tak rozumie patriotyzm. I obawiam sie, że podobnie myślą dzisiejsze władze. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: A KOŃ zamiast Giertycha? Będzie mądrzej i ład 21.06.06, 15:16 Kaligula mianował swego pupulia senatorem. W Polsce XXI wieku senat to za mało, wicepremier? - o już lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr10530 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:02 No coz , spojz na pomyslodawce. Odpowiedz Link Zgłoś
roztoka Min. Giertych: Godzina historii Polski zamiast ... 21.06.06, 15:03 Kompletny idiotyzm. Giertych się miota i jakoś nikt nie chce mu wytłumaczyć ani podjąć tematu, czym właściwie jest patriotyzm. Ten pan w swoim kurzym móżdżku wyobraża, że patriotyzm to jest wyłącznie uczenie się historii i jakas nieokreslona duma narodowa opierajaca sie nie wiadomo na jakiej podstawie. Przecież niedeklaratywny patriotyzm to jest przecież przede wszystkim dzień dzisiejszy, to jest na przykład kwestia ochrony przyrody i juz więcej nic nie powiem, bo ci głupcy moga jeszcze przeczytać i ściągnąć, a sa za głupi żeby sami coś wymyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
zmisek Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:13 dobry pomysl Giertych ... My polacy jestes tak usportowionym narodem, osiagamy same sukcesy sportowe szczegolnie w grach zespolowych buahaha, ze w zupelnosci wystarcza naszym ucznia 3 godziny tygodniowo w-fu, nie mozemy wszakaze dopuscic do przemeczenia naszej mlodziezey juz na poziomie szkoly podstawowej. ofiarujmy jej w zamian cenna godzine indoktrynacji coby wiedziela jak narod polski ofiara wszelkich mozliwych rezimow powinien skutecznie walczyc z zastepami zydowsko masonskimi... rotfl...i gejoskimi Odpowiedz Link Zgłoś
momy Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:16 poza tym, ile za tą 1 godz/tydz. można zaoszczędzić na nowe pały dla Wierzejskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
momy Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:14 nie martw się, Giertych na pewno śmieci nie segreguje. ten jego "patriotyzm" to wyłacznie śpiewka dla moherowo-polaczkowego elektoratu, za ktorą nie kryje się absolutnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwado Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 23:25 Podpis do zdjecia: Juz ja was, k..., naucze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 powinno byc odwrotnie!! jak mamy miec lepszych 21.06.06, 15:04 sportowcow?? Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: powinno byc odwrotnie!! jak mamy miec lepszyc 21.06.06, 15:17 Sprowadzić z Afryki, przecie to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: tzn zlapac w siatke?? czy kupic od wodza/szam 21.06.06, 15:35 Zwabić pierogami serwowanymi przez jakąś blondynę. Olisadebe dał się w ten sposób złapać, to czemu nie inni. Odpowiedz Link Zgłoś
janroman Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:05 Jest jednak w tym coś ohydnego, że zamiast wprowadzić np. lekcję na której rzetelnie uczyliby pierwszej pomocy, Giertych ładuje do szkół swoją chorobę przenoszoną drogą płciową. janroman.ownlog.com Odpowiedz Link Zgłoś
d_ost Egzamin z hisorii dla Giertycha!!! 21.06.06, 15:15 Niech mu ktoś zrobi taki egzamin jak kiedyś członkom Młodzieży Wszechpolskiej zrobili dziennikarze z religii (wyniki żenujące). Bo się facet co chwila kogoś pyta kiedy była bitwa pod X. A ja mam dziwne wrażenie, że pyta o dwie bitwy, które akurat pamięta z obszernych zajęć z historii na wydziale prawa. Niech mu ktoś rzuci maturalny zestaw pytań, zobaczymy jak wymiata. Odpowiedz Link Zgłoś
gregovski1 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:05 I pogadanka z kombatantem i główny "patriotyzm" oparty będzie na "wojenko, wojenko..." A mój syn jest patriotą. Do szpiku kości. I przy tym pacyfistą... Zwolnienie z lekcji? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:34 > I pogadanka z kombatantem i główny "patriotyzm" oparty będzie na "wojenko, > wojenko..." Dokładnie. Oczywiście LPRowi spece od historii Polski NIE WIEDZĄ, że okres swej największej świetności Polska zawdzięcza modernizacji, rozwojowi edukacji i mądrej polityce Kazimierza Wielkiego. Do nich chyba nigdy nie dotrze, że czas walk o niepodległość (przynajmniej na razie) minął. Teraz jest czas mozolnej budowy i może o tym się warto pouczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
tomisos Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:06 Lepiej zeby zabrali godzine religii a nie WF, albo calkowicie wycofali religie ze szkol. Bo to nie jest nauka o roznych religiach jakie sa na swiecie tylko jedynej slusznej katolickiej. A podobno nie jestesmy panstwem wyznaniowym (jeszcze) Odpowiedz Link Zgłoś
terence Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:06 "To będzie o wiele lepsze." To debil!!! Racje mają Ci co protestują przeciw niemu! To fanatyk beznadziejny! W tym kraju rozum zasypia?Rozsądek jest zmęczony oddala się i znika? Odpowiedz Link Zgłoś
e-4l Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:07 Idiota ten "końktórymówi" i to na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
w2711 Sięgnął dna! Dąży do wad postawy u 100% uczniów? 21.06.06, 15:08 Brawo Wszechdyletancie! Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Sięgnął dna! Dąży do wad postawy u 100% uczn 21.06.06, 15:20 Kaczynscy, Rydzyk, Giertych, Lepper, - to paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Bez przesady z tymi wadami postawy... 21.06.06, 15:38 ostatecznie na WFie nie ma gimnastyki korekcyjnej. Ale pomysł Giertych jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo wszyscy pisza od razu ze pomysl bez sensu 21.06.06, 15:42 eeee tam od razu bez sensu. Moze nie do konca przemyslany. Tak jak nie do konca przemyslane bylo poczecie Romana Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Bez przesady z tymi wadami postawy... 21.06.06, 16:20 adas313 napisał: > ostatecznie na WFie nie ma gimnastyki korekcyjnej. A może właśnie miałoby sens, żeby jedna godzina wf-u była przeznaczona na gimnastykę korekcyją, najbardziej - nazwijmy to - ogólną? Przy tej zastraszającej ilości wad postawy u dzieci, coś takiego miałoby sens. A i te dzieci, które wad postawy nie mają, przecież takowych od takiej gimnastyki nie nabędą. > > Ale pomysł Giertych jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Esencja patriotyzmu 21.06.06, 15:09 Tysiące polskich uczniów o kondycji weteranów wojennych (i to w czasach pokoju). Po co literatura, skoro rzeczywistość groteską nie ustępuje. Odpowiedz Link Zgłoś
taurus314 Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:10 Jak nie ma profilaktyki to potem ciężkie miliony idą na leczenie a nie będziemy mieć zdrowego społeczeństwa z historii i siedzenia nad ksiązkami tylko z ruchu jaki daje lekcja wychowania fizycznego często jedyna forma ruchu dla młodego człowieka w obecnych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:11 Panie Giertychu... Pan jest tak głupi, że aż nie chce mi się z Panem dyskutować. Gdyby Pan zrozumiałby moje pytania zadałbym Panu dwa: 1. Czy wyprawa pana Napoleona Bonaparte pod Moskwę będzie omawiana w historii powszechnej, czy w historii Polski...? 2. Czy widzi Pan związek nauki z nauczeniem, który polaga nie na tym JAK DŁUGO się naucza, ale W JAKI SPOSÓB...? Oczywiście moje pytania pozostaną retorycznymi - Pan jesteś, Giertychu, głupcem... szkoda tylko, że jeszcze nie "skończonym głupcem" i możemy po Panu spodziewać się kolejnych dowodów na Pańską głupotę... Odpowiedz Link Zgłoś
hellex Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:17 Można na tej lekcji prowadzić inscenizację wszystkich, polskich nieudanych powstań... troche sobie uczniowie barykad pobudują, zdobędą PASTĘ, a potem inni uczniowie, poprzebierani za Niemców (za karę oczywiście) rozwalą te barykady w drobny mak... No można by tak jeszcze styczniowe, listopadowe itd, itp. - łączenie przyjemnego z pożytecznym - a! i koniecznie odśpiewanie hymnu przed lekcją... co za zgroza... Odpowiedz Link Zgłoś
awersja Re: Min. Giertych: Godzina historii Polski zamias 21.06.06, 15:22 Urocze... Proponuje do tego lekcję plenerową o polowaniu z nagonką... zamiast królika - kot... i niech ten kot odszczekuje się... i niech uczniowie w nagonce mają obwiązane żuchwy - na leczenie dentystyczne i tak rodziców nie stać... ...jak mówił Ben Akiba - "wszystko już było"... ...jedynie ostatnich paróweczek nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś