Dodaj do ulubionych

Giertych chce 19 mln z budżetu państwa na dzieła p

30.06.06, 09:17
Szlag mnie trafił. Ja na prawdę uważam, że dzieła JP II są bardzo ważne i
bardzo cenne i przeciwko nim nie mam nic, ale nie wierzę aby w szkołach
średnich były potrzebne. Są to teksty wyjątkowo trudne i nadające się
bardziej dla studentów filozofii niż licealistów. Zresztą chyba nie jeden
filozof miałby z nimi kłopoty.
W liceach bardziej przydałby Sienkiewicz, Mickiewicz (itp.) - też dzieła
wybitne, zrozumiałe jednak dla licealisty.
Obserwuj wątek
    • nehtus Re: Giertych chce 19 mln z budżetu państwa na dzi 30.06.06, 09:42
      To już nie ma większych potrzeb w tym kraju?! Ta cała religia i katolicyzm na
      pokaz zrujnuje kiedyś tą Polską! Nich Bóg nas chroni przed MINISTREM.
      Uciekać z tego kraju - tylko to już pozostało...
    • gocha1002 Re: Giertych chce 19 mln z budżetu państwa na dzi 30.06.06, 09:42
      Dzieła papieża owszem, ale nie przymusowo do szkół!!! Przypomina mi to zresztą
      coś takiego, jak "Lenin - dzieła zebrane" na przykład - szkoły też miały
      obowiązek to mieć...
      • karagandak A ja popieram ! Jak najbardziej ! 30.06.06, 10:16
        Jesteśmy w "Cyrku w budowie" i Dyrekcja ma prawo poszaleć!
        Ludzie będą lepiej rozumieli co się stało ,że Oni tak źle skończyli (za
        dwa,trzy lata.Jak dobrze pójdzie!).
      • awersja Re: Giertych chce 19 mln z budżetu państwa na dzi 30.06.06, 12:40
        gocha1002 napisała:

> Dzieła papieża owszem, ale nie przymusowo do szkół!!! Przypomina mi to
        zresztą coś takiego, jak "Lenin - dzieła zebrane" na przykład - szkoły też
        miały obowiązek to mieć...

No i sama popatrz co wyrosło z człowieka, który kiedyś dorwał się do tych dzieł
        Lenina i przeczytał kilka tomów... został nie tylko antykomunistą, ale również
        antydemokratą...

Na marginesie dodam, że apostatą już jestem...
    • asjabc Re: Giertych chce 19 mln z budżetu państwa na dzi 30.06.06, 10:09
      To chore.....
      Wszystko na pokaz. Za publiczne pieniądze.
      Młodzież powinna czytywać papieża, bo to wartościowe treści, ale nie na
      zawołanie i nie w całości...
      Kojarzy mi się to tylko z obowiązkowymi dziełami Marksa, Engelsa i Lenina w
      czasach, które warto byłoby zapomnieć.
      Giertych ma widać taką samą mentalności co jego wrogowie - dawni, PPRowscy
      komuniści.
    • jas Re: Giertych chce 19 mln z budżetu państwa na dzi 30.06.06, 10:47
      Kiedys byly to dziela zebrane Lenina dzis nowa wladza funduje z moich podatkow
      kolejny prezent.DLACZEGO PYTAM!? JAKIM PRAWEM, PRAWEM KADUKA!?SKANDAL.Dzieciakom
      zabierze sie godzine wuefu i beda mialy historie.Dlaczego nie zabrac kosztem
      religii? Indoktrynacja jak za PRL-u.Giertych - Ty skonczony palancie.Ciekawe ile
      kasy za ta umowe wpadnie do kieszeni LPR.Swoja droga gratuluje modelu
      biznesowego temu wydawnictwu. Skandal -19 mln! A ile dzieciakow rocznie nie
      dojada w szkole ze zwyklej biedy!
      • asjabc Re: Giertych chce 19 mln z budżetu państwa na dzi 30.06.06, 10:52
        Tak sobie myślę: .... że to pewnie wszystko w ramach wyrównywania szans.
        Nowoczesna edukacja i jej problemy. Biblioteka z paieżem wszystko załatwi. MOże
        nawet cud.

Po prostu to tak dla mnie niedorzeczne, że aż smieszne. Ale, że ktoś poważny na
        poważnym stanowisku tak myśli to nie tylko nie[orozumienie, ale skandal. I
        tragedia, że ktoś taki ma takie pomysły i w ogóle na tym stanowisku jest.

19 mln wywalone w błotu , z punktu widzenia ogółu, zaś komuś ta kasa ułatwi
        dozywotnią i wygodną egzystencję.
    • antoniw2 tak! Dekomunizować! 30.06.06, 11:14
      A gdzie lustracja euro-posłów, np. b. ministra Rosatiego, o czym mowił wczoraj
      na TVN24 b. minister Macierewicz?
      • jorge.martinez Re: tak! Dekomunizować! 30.06.06, 11:34
        A co ma wspólnego Rostati z dziełami Wojtyły?
    • ravendom Re: Giertych chce 19 mln z budżetu państwa na dzi 30.06.06, 11:36
      chyba kazdy kto takie dziela Z WŁASNEJ woli chciałby obejrzez, poczytac nie
      miałby z tym wikeszego prblemu. Sa przeciez biblioteki publiczne. Ale wyrzucac
      w bloto 19 mln publicznych pieniedzy to glupota, ktorej mozna sie sporziewac
      tylko po posłach LPR. Przychodzi głodne dziecko do skzoły, a tu mu pAn minster
      z usmiechem na twarzy mówi: "Jasiu. Dzisiaj zamiast obiadu poczytasz sobie
      papieza." - tak niedlugo bedzie.

----------------------------------------------
      Anti-Christian Association
    • awersja Jestem ZA...! 30.06.06, 11:59

...ale pod jednym warunkiem: najpierw pan Giertych przeczyta wszystkie tomy, a
      później opowie własnymi słowami o treściach, które przyswoił podczas czytania...

...sądzę, że tym sposobem pierwsze tomy trafią do szkół za dwadzieścia lat...
      • brightfuture Re: Jestem ZA...! 30.06.06, 12:31
        Ja też popieram! I niech jeszcze najpierw odpyta swoje własne potomstwo z
        przyswojonych wiadomości i przemyśleń (focus group,) a potem łapie się za
        resztę dzieciaków.
        • awersja Re: Jestem ZA...! 30.06.06, 12:36

Czyżbyś był także za podwórkowymi dyskusjami panelowymi...? Trzepakowymi
          towarzystwami krzewienia myśli papieskiej...? Piwnicowymi klubami rozważań
          encyklicznych...?
    • emes-nju Czepiacie sie! 30.06.06, 12:08
      Plan z cala pewnoscia jest znacznie sprytniejszy. Ministerek potrzebuje pozyczki z budzetu na zakup dziel. Jak dziela trafia juz do szkol, nastapi systematyczne oddawania zbednych (czyli prawie wszystkich) ksiazek na makulature. Uzyskane w ten sposob srodki z nawiazka wystarcza na splate dlugu :-P

Czy wy sobie wyobrazacie ile w biblitekach ksiazek niepolskich, propagujacych dekadencje, zycie bez religii itd.? Sa tez, o zgrozo (!), ksiazki medyczne (i paramedyczne), w ktorych biedne dziateczki moga zobaczyc gorszace wizerunki ORGANOW...
      • 2berber Pokolenie JP2 - jesteście przewrotni i nieuczciwi. 30.06.06, 12:58
        Oburzenie wyrażać przez pisanie na forum potrafią wszyscy,
        ale zamanifestować swój sprzeciw przez aktywny udział w
        demonstracji przeciw Giertychowi i jemu podobnym już
        nie potraficie.
        Jeżeli Giertych jest faktycznie nie do przyjecia dla społeczeństwa
        to w demonstracjach przeciw tej osobie brały by udział nie setki a
        tysiące osób.
        • awersja Re: Pokolenie JP2 - jesteście przewrotni i nieucz 30.06.06, 13:12
          O, przepraszam...! Ja manifestuję w sposób czynny...! Na razie poprzez
          apostazję... ale wkrótce zapiszę się do LPR po to, aby móc oficjalnie z niego
          wystąpić...
          • awersja Re: Pokolenie JP2 - jesteście przewrotni i nieucz 30.06.06, 13:13
            ...dodam jeszcze, że nie czuję się pokoleniem JP2. Ja pozostaje wierny
            pokoleniu J-23...
    • brite Słabo się robi 30.06.06, 14:20
      Coraz zabawniejszy jest ten kraj.
      • asjabc Re: Słabo się robi 30.06.06, 15:34
        Ale i smutniejszy....
        Ja też protestowałam bardziej czynnie, ale dziś pada i głowa mnie boli:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka