agmar_so Ratujmy Dolinę Rospudy! 18.02.07, 20:20 No cóż, jak nie wiadomo o co chodzi, to jak zwykle chodzi o pieniądze. Przykre jest to, że świadomość władz jest płytka i krótkowzroczna. Za kilka lat Augustowianie może zapłaczą, ale będzie już za późno. Ławo pokonać to co bezbronne, ciche i nie może zapłacić. Wątpliwe bohaterstwo decydentów niebawem uderzy w nich samych. Wielkie ukłony w stronę protestujących ekologów. Nie odpuszczajcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chronic-rospude Ratujmy Dolinę Rospudy! 19.02.07, 20:09 dobrze, że jest ktoś taki kto chroni przyrodę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
goska67 Ratujmy Dolinę Rospudy! 19.02.07, 21:26 caly swiat robi wszystko aby ratowac swoja przyrode ,tylko u nas wszystko robi sie odwrotnie, zamiast ratowac to co mamy jeszcze najcenniejsze to niszczymy i jak ma byc dobrze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kwax Ratujmy Dolinę Rospudy! 20.02.07, 15:42 chciałbym poznać nazwisko debila, który zaproponował projekt obwodnicy przez środek rezerwatu? Polsce gratulujemy debili!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen039 Re: Ratujmy Dolinę Rospudy! 20.02.07, 16:22 nie widziałam nigdy mini-stra szyszki nareszcie go ujrzałam wygląda jak niechodliwy towar z ciągnięty z górnej półki odkurzony przez sprzedawczynię i wystawiony do sprzedaży może kto kupi, a ten drugi nie wiem burmistrz też 5 groszy za niego nie dam, obrona Rospudy przybiera na Sile trzymajmy się, wiemy że w ogólnym zarysie obrońcy mają rację jak młodzież pomoże to zwyciężymy, Rospuda dla przyszłych Pokoleń, kiedy już skończy się walka o władzę, i lepiej nam się zacznie powodzić pojedziemy na odpoczynek w to zacisze przyrody. szerszen. Odpowiedz Link Zgłoś
roka63 Ratujmy Dolinę Rospudy! 20.02.07, 16:59 Nie piszę dlaczego jestem przeciwny budowie obwodnicy w obecnym kształcie, bo za długo by się rozwodzić. Dziwi mnie tylko BEZDUSZNOŚĆ i OGRANICZENIA umysłowe osób za to odpowiedzialnych. Minolciarze z Klubu Konica Minolta i AlfaKlubu też są za ratowaniem Doliny Rospudy!!! klubkm.pl/forum/showthread.php?t=9638 Pozdrawiam Robert Odpowiedz Link Zgłoś
rajtuzy11 Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 10:37 Precz z łapami od natury gdzie jest zwierzęta i drzewa,powycinać pod pałacem prezydenta.To chyba wyborcze hasło PiS aby niszczyć Polską przyrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
dangog Re: Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 12:05 Jestem całkowicie przekonany, że obwodnica augustowa jest potrzebna, tak samo jak Rospuda, jak słyszę dziadka, w TV, który mówi, że przez ulicę przejść nie mogą o samochody to mówię, wybudujcie sobie kładkę nad ulicą. Wspinainie się na drzewa też jest w pewnym stopniu ich niszczeniem oczywiście niewspółmiernym z ich wycinką. Odpowiedz Link Zgłoś
martingw Minister stoi na swoim bo narobili BŁĘDÓW !!! 21.02.07, 12:24 Witam, Tez chcialem dołożyć swój głosik. Myśle że można było przewidzieć trasę alternatywną. Myśle też że ta co jest została wybrana bo tańsza, krótsza i pewnie jak projektowali to może ktoś zapomniał wziąć pod uwagę ekologiczne aspekty. No i teraz wyłazi to na wierzch. TO NIE PIERWSZY MINISTER, który popełnił BŁĄD, zabrnął daleko i teraz trudno mu sie wycofać. Bo po prostu przyznanie się do błędu oznacza że Polska zmarnowała wielkie pieniądze na projekty i prace już rozpoczęte. Przyznanie się do błędu pociągnie za sobą konsekwencje prawne i sądowe dla ministerstwa bo w końcu ktoś się upomni o te zmarnowane pieniądze. No i dramat mieszkańców Augustowa też rozumiem bo oni protestują bo obwodnica już by była zaraz zbudowana a tą drugą trasą znowu się odwlecze o kilka lat. Ale nie róbmy teraz degradacji środowiska ZA WSZELKĄ CENE bo ktos popełnił błąd !!! Myślę że przy zaangażowaniu premiera, prezydenta i pieniędzy można tą drugą trasą zbudować obwodnicę w 5 lat. Pozdrawiam, Martin Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen039 Re: Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 14:41 drodzy internauci, Polska jak wiecie położna jest w środku Europy,jesteśmy korytarzem jak zaczniemy przecinać betonem nasz Kraj to nic z naszego bogatego kraju nie zostanie no chyba że będziemy brać rogatkowe od naszych sąsiadów za przejazdy, dlatego już dziś należy bronić takich miejsc jak Rospuda, jeżeli chcemy zostawić kraj i naturę naszym dzieciom i wnukom w przyszłości właśnie natura w podzięce ściągnie do Polski turystów z całej Europy i ze świata. Pozdrowienia dla Przyjaciół. szerszen. Odpowiedz Link Zgłoś
mikey9 Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 19:33 Ludzie co w was wstapilo?dlaczego chcecie zniszczyc cos co jest unikalne,jedyne ,tylko u nas w Polsce.Srodowisko, ktorym mozna sie pochwalic. skad ten pospiech z budowa drogi,tyle lat nic sie nie dzialo.zastanowil sie moze ktos troche co po was zostanie?wyglada na to ze tylko smieci i beton.najlepiej tylko niszczyc.najlatwiej.Mieszkancy Augustowa! Ja sie nie zgadzam!rozumiem wasze zmeczenie ale nie mozna zalewac betonem ostatnich naturalnych siedlisk,jedynie w imie chwilowego polepszenia sobie zycia.dolina ta rowniez nalezy do mnie,jako mieszkanca tego kraju,i wobec tego stanowczo mowie nie.kilka m-cy opoznienia sa niczym w porownaniu do lat nic nierobienia. podobno jestesmy inteligentni,zaradni,wspaniali,patrioci,chrzescijanie itp. czy moze ktos to udowodnic samemu sobie?ciekawe czy ktorys z tych krzykaczy pozwolilby poprowadzic publiczny chodnik przez wlasny ogrodek,pachnacy ,jedyny w swoim rodzaju. p.s.ktos powiedzial ,ze tak,tylko zalezy od ceny.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kris036 Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 20:07 Jestem mieszkańcem kotliny kłodzkiej,wokół Kłodzka ma być budowana obwodnica.Przebiegać ma przez tereny ,które należą do byłego posła sld.Poprzedni projekt przebiegał przez tereny najbardziej odpowiadajace korzystnie dla gminy i kierowców,ale pan były poseł nic by na tym nie zarobił.Z tego co wiem to nawet dyrekcji dróg krajowych i autostrad ten obecny projekt nie odpowiada, poniewaz koszt byłby duzo wyższy od zamierzonego.Druga sprawa dotyczy tez tematu bieżącego ,a mianowicie że lasy nie pozwalają na wycinke drzew dla tartaków.A dlaczego?Bo mamy tutaj juz łyse góry lasy sa wycięte i zniszczone.To co nie zostało wycięte to wiatry przewracają i wyłamuja.Dla zwykłego zjadacza chleba drewno na opał jest sprzedawane za duze pieniadze ,a dla tartaków i dla producentów palet drzewo w 1 gat. sprzedawane jest jako opał.Wycinaja wszystko co sie tylko nadaje na deski ,zostaja tylko krzaki i chaszcze.Pozdrawiam obrońców Doliny Rospudy i jestem z Wami.Mam nadzieję że ta nasza mafia co sprzedaje nasz kraj za Judaszowe srebrniki zostanie rozliczona . Odpowiedz Link Zgłoś
misterma Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 22:27 aby uratowac doline nalezy sprawdzic kto kupił tereny (bo wiedział o planach ) a teraz napewno chce sprzedac pod autostrade .i bardzo mu na tym zalezy .a my polacy za to zaplacimy ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
adam9697 Ratujmy Dolinę Rospudy! 23.02.07, 08:27 Przyłaczam się do obrony doliny bo żeczywiście tak pięknych przyrodniczych terenów to w Polsce nie mamy zawiele. Powinniśmy o nie dbać. Jest to nasze jedno z nielicznych dziedzictwo z którego możemy czerpać zyski nie naruszając środowiska naturalnego jedynie wykorzystując jego walory. Rozumiem upór Augustowian , rzeczywiście jest to duże utrudnienie życia w mieście ,jak non stop przemykają ciężarówy bez końca. Uważam że karę za złe wytyczenie trasy powinni ponieść urzędnicy . Wytyczając tak dużą inwestycję na wiele lat powinno się konsultować ją z każdą jednostką w kraju . Jeśli dojdzie do wybudowania owej autostrady to augustowianie będą mogli się porzegnać z piękną okolicą przyciągającą turystów na wypoczynek a i tak duża inwestycja pociągnie za sobą zmiany geologiczne klimatyczne . Podczas budowy estakady napewno będzie osuszony teren a więc znikną starorzecza , meandry , Odpowiedz Link Zgłoś
maria10344 Ratujmy Dolinę Rospudy! 23.02.07, 11:42 Trzeba uzmysłowić mieszkańcom Augustowa,że dostali od losu unikalną szansę.Nic tak nie rozsławiło tego uroczego zakątka jak wrzawa wokół Doliny.Trzeba teraz uzmysłowić tym ludziom,że godząc się na zmianę trasy wyjdą w oczach wrażliwej na te sprawy Europy na obrońców unikalnej przyrody.ZACZNĄ MASOWO ODWIEDZAĆ AUGUSTÓW.Tu jest dla nich szansa.Wyrażając zgodę na zmianę trasy mogą ugrać czasową zmianę /światła,nowe objazdy/.Ja sama mieszkam w Gdańsku na przejściu obok mego domu zginęły 2 osoby.Zorganizowaliśmy protest.Zablokowaliśmy trasę i niemożliwe stało się możliwe.Światła powstały.Nie rozumiem dlaczego z taką determinacją nie domagali się tego wcześniej u siebie.Jeśli natomiast powstanie trasa,to nie dość,że zachód do nich nie przyjedzie to jeszcze wielu Polaków znajdzie sobie inne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
agaaata279 Ratujmy Dolinę Rospudy! 23.02.07, 19:01 Właśnie!!! Czy ta autostrada musi iść akurat tędy???!!! Przecierz można ją zbudować gdzieś indziej! To taki piękny teren, a oni chcą go zniszczyć! Chcą pozbawić zwierząt ich domu i wyciąć drzewa, które rosły tu dziesiątki czy nawet setki lat!!! Bardzo łatwo jest wyciąć las, ale później go odbudować jest bardzo trudno i wymaga to wiele czasu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Ratujmy Dolinę Rospudy! 23.02.07, 19:27 w wypowiedziach pana premiera dostrzegam zamiar kretactwa w stylu pis-uaru.rospuda jest dobrem nie tylko narodowym ale i europejskim wiec dlaczego ma to byc referendum lokalnym?tysiace tirow jada nie tylko przez augustow ale przez wiele miast podlasia ktorych mieszkancy tak samo sa narazeni na uciazliwosci tego transportu bo ta trasa prowadzi przez centrum kazdego z tych miast!w dodatku kto bedzie ponosil koszty nalozonych przez UE kar?nieomylny pan premier? czy moze jego braciszek?ta trase trzeba zmienic i niczego nie zmienia wydluzenie czasu realizacji tej obwodnicy nawet o 2 lata.mieszkancy augustowa moga poczekac tak jak czekaja mieszkancy lomzy szczuczyna grajewa i innych miast! Odpowiedz Link Zgłoś
nocturnus7 Ratujmy Dolinę Rospudy! 25.02.07, 23:53 Nie jestem w stanie zrozumiec jak ludzie wyksztalceni na wysokich stanowiskach chca zniszczyc takie miejsce jak dolina rospudy, ciakwe jestem czy ktorykolwiek z politykow bylby zadowolony gdyby na jego posesje wjechaly buldozery i zrownaly wszystko z ziemia lacznie z nim. Mam nadzieje ze nie dojdzie to tej destrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinek2222 Ratujmy Dolinę Rospudy! 24.02.07, 11:47 Uwazam ze przeprowadzenie obwodnicy Augustowa przez Doline Rospudy jest wielką GŁUPOTĄ!!!!!!!!!!!!!! ponieważ zyje tam bardzo wiele cennych w Polsce gatunków roślin i zwierząt którym przeprowadzenie drogi w tym miejscu bardzo zaszkodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pisarawa Ratujmy Dolinę Rospudy! 24.02.07, 13:46 Dobrze że ratujecie tą doline.Ale ekolodzy też nie są siwięci.Otóż osoba wychodząca na drzewo odziera kore nogami niszcząc ją i przecież to też jest niszczenie przyrody. Następną sprawą jest to żę na drodze ginie wiele osób a ka uważam że mniej ważne są zwierzęta niż ludzie. Lepszym rozwiązaniem było by wybudować tunel podziemny. Jestem za budową obwodnicy na terenie doliny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
klebuszek3 Ratujmy Dolinę Rospudy! 25.02.07, 09:53 CZY KTOŚ Z TYCH LUDZI CHCIAŁBY ZEBY MU ZBURZONO DOM,MIEJSCE W KTÓRYM URODZIŁ SIE I PRZEŻYŁ NAJRADOŚNIEJSZE CHWILE SWEGO ŻYCIA-RODZINNY DOM-A TAK BĘDZIE JAK ZNISZYCIE DOLINE ROSPUDY.ZWIERZETA TE WIEKSZE I MNIEJSZE STRACĄ SWÓJ DOM I BEZPIECZEŃSTWO-WCZÓJCIE SIĘ W ICH SYTUACJĘ-LUDZIE JESTEŚCIE BEZ SERCA I NIE MACIE MIŁOSCI DO SIEBIE A TYMBARDZEJ DO MAŁYCH I PIĘKNYCH STWORZONEK.JESTEM PEWIEN ,ZE ONE BY WAM TEGO NIE ZROBILY. JESTESCIE OKRÓTNI I BEZLITOSNI. PRZECIESZ JEST INNE WYJŚCIE -MOŻLIWOŚĆ INACZEJ ZBUDOWAĆ DROGĘ - Odpowiedz Link Zgłoś
szpakov Re: Ratujmy Dolinę Rospudy! 25.02.07, 15:42 czy ważniejsze jest życie ludzkie czy miodokwiatków krzyżowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
pietrafon Ratujmy Dolinę Rospudy! 25.02.07, 15:54 Bardzo mi żal mieszkańców Augustowa, nie dziwię się, że po 15 latach chcą mieć tą obwodnicę jak najszybciej, niezaleznie od tego którędy będzie przebiegać. Ale to nie ekolodzy są odpowiedzialni za ten bałagan. Oni też walczą w słusznej sprawie. Winni są ludzie, którzy biorąc olbrzymie pieniądze,przez 15 lat(!!!) nie potraili znaleźć najlepszego rozwiązania a wybrali to pod każdym względem najgorsze. Budowa estakady w najszerszym, wypełnionym torfowiskiem miejscu jest najtrudniejsze pod względem technicznym, najkosztowniejsze (bo wymaga specjalnych technologii)i najbardziej szkodliwe dla przyroy. W dodatku U.E.grozi nam olbrzymimi sankcjami finansowymi. Wariant alternatywny tych wad nie ma!Jest pod każdym względem najlepszy. Trzeba tylko wykupić grunty a te wykupione sprzedać. To na pewno nie będzie trwało kilkanaście lat. A tych skur...synów, którzy dostali w łapę a teraz szantażują cały kraj i wykorzystują ludzkie tragedie do swoich interesów powinni wziąć za tyłek. To oni odpowiadają za tą całą aferę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
murtagh2216 Ratujmy Dolinę Rospudy! 27.02.07, 17:54 Szanowny pan minister ochrony środowiska, zamiast iść na kompromis mógłby zająć się ratowaniem jednej z ostatnich takich dolin, a w dodatku zanikających w całej Europie.Przy tym polska będzie móśiała ponieść straty pieniężne w milionach euro.Radzę opamiętać się nim będzie za pózno i ocalić nieliczne już w tych czasach ginące gatunki.Jeśli ma pan serce zrozumie mnie pan. Miłośnik zwierząt i ich obrońca. Odpowiedz Link Zgłoś
murtagh2216 Ratujmy Dolinę Rospudy! 27.02.07, 17:59 Szanowny pan minister ochrony środowiska, zamiast iść na kompromis mógłby zająć się ratowaniem jednej z ostatnich takich dolin, a w dodatku zanikających w całej Europie.Przy tym polska będzie móśiała ponieść straty pieniężne w milionach euro.Radzę opamiętać się nim będzie za pózno i ocalić nieliczne już w tych czasach ginące gatunki.Jeśli ma pan serce zrozumie mnie pan. Miłośnik zwierząt Odpowiedz Link Zgłoś
leser12 Ratujmy Dolinę Rospudy! 02.03.07, 18:16 MOŻE ZABETONOWAĆ CAŁY ŚWIAT,BO PO CO TO ZIELONE PASKUDZTWO ROŚNIE !!!A tak poważnie dbajmy o zielone ostoje,które pozostały zielonych płuc jest coraz mniej.Bardzo współczuję mieszkańcą Augustowa,Suwałk z powodu braku obwodnicy,boleje nad ułomnością władz państwowych jak i lokalnych,gdyż zasoby przyrodnicze są dobrem ogólnonarodowym i raz zniszczone nie zregenerują się .Jeżeli ma powstać obwodnica to niech odbędzie się to naniższym kosztem zasobów przyrodniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
msnbetterthan Ratujmy Dolinę Rospudy! 16.03.07, 18:28 przekonaj się, że nie wszyscy mają takie zdanie, jak „Gazeta Wyborcza”: Dolina Rospudy a ObwodnicaAugustowa (Via Baltica) Odpowiedz Link Zgłoś