Dodaj do ulubionych

Ratujmy Dolinę Rospudy!

• agmar_so Ratujmy Dolinę Rospudy! 18.02.07, 20:20
      No cóż, jak nie wiadomo o co chodzi, to jak zwykle chodzi o pieniądze. Przykre
      jest to, że świadomość władz jest płytka i krótkowzroczna. Za kilka lat
      Augustowianie może zapłaczą, ale będzie już za późno. Ławo pokonać to co
      bezbronne, ciche i nie może zapłacić. Wątpliwe bohaterstwo decydentów niebawem
      uderzy w nich samych. Wielkie ukłony w stronę protestujących ekologów. Nie
      odpuszczajcie!!!
    • chronic-rospude Ratujmy Dolinę Rospudy! 19.02.07, 20:09
      dobrze, że jest ktoś taki kto chroni przyrodę!!!!
    • goska67 Ratujmy Dolinę Rospudy! 19.02.07, 21:26
      caly swiat robi wszystko aby ratowac swoja przyrode ,tylko u nas wszystko robi
      sie odwrotnie, zamiast ratowac to co mamy jeszcze najcenniejsze to niszczymy i
      jak ma byc dobrze!!!
    • kwax Ratujmy Dolinę Rospudy! 20.02.07, 15:42
      chciałbym poznać nazwisko debila, który zaproponował projekt obwodnicy przez środek rezerwatu? Polsce gratulujemy debili!!!
    • szerszen039 Re: Ratujmy Dolinę Rospudy! 20.02.07, 16:22
      nie widziałam nigdy mini-stra szyszki
      nareszcie go ujrzałam
      wygląda jak niechodliwy towar z ciągnięty z górnej półki
      odkurzony przez sprzedawczynię i wystawiony do sprzedaży
      może kto kupi,
      a ten drugi nie wiem burmistrz też 5 groszy za niego nie dam,
      obrona Rospudy przybiera na Sile
      trzymajmy się, wiemy że w ogólnym zarysie
      obrońcy mają rację jak młodzież pomoże
      to zwyciężymy, Rospuda dla przyszłych Pokoleń,
      kiedy już skończy się walka o władzę,
      i lepiej nam się zacznie powodzić
      pojedziemy na odpoczynek w to zacisze przyrody.

szerszen.

• roka63 Ratujmy Dolinę Rospudy! 20.02.07, 16:59
      Nie piszę dlaczego jestem przeciwny budowie obwodnicy w obecnym kształcie, bo za długo by się rozwodzić. Dziwi mnie tylko BEZDUSZNOŚĆ i OGRANICZENIA umysłowe osób za to odpowiedzialnych.
      Minolciarze z Klubu Konica Minolta i AlfaKlubu też są za ratowaniem Doliny Rospudy!!!
      klubkm.pl/forum/showthread.php?t=9638
      Pozdrawiam
      Robert
    • rajtuzy11 Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 10:37
      Precz z łapami od natury gdzie jest zwierzęta i drzewa,powycinać pod pałacem
      prezydenta.To chyba wyborcze hasło PiS aby niszczyć Polską przyrodę.
    • dangog Re: Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 12:05
      Jestem całkowicie przekonany, że obwodnica augustowa jest potrzebna, tak samo
      jak Rospuda, jak słyszę dziadka, w TV, który mówi, że przez ulicę przejść nie
      mogą o samochody to mówię, wybudujcie sobie kładkę nad ulicą.

Wspinainie się na drzewa też jest w pewnym stopniu ich niszczeniem oczywiście
      niewspółmiernym z ich wycinką.
      • martingw Minister stoi na swoim bo narobili BŁĘDÓW !!! 21.02.07, 12:24
        Witam,
        Tez chcialem dołożyć swój głosik.
        Myśle że można było przewidzieć trasę alternatywną.
        Myśle też że ta co jest została wybrana bo tańsza, krótsza i pewnie jak projektowali to może ktoś zapomniał wziąć pod uwagę ekologiczne aspekty.
        No i teraz wyłazi to na wierzch. TO NIE PIERWSZY MINISTER, który popełnił BŁĄD,
        zabrnął daleko i teraz trudno mu sie wycofać.
        Bo po prostu przyznanie się do błędu oznacza że Polska zmarnowała wielkie pieniądze na projekty i prace już rozpoczęte.
        Przyznanie się do błędu pociągnie za sobą konsekwencje prawne i sądowe
        dla ministerstwa bo w końcu ktoś się upomni o te zmarnowane pieniądze.
        No i dramat mieszkańców Augustowa też rozumiem bo oni protestują bo obwodnica
        już by była zaraz zbudowana a tą drugą trasą znowu się odwlecze o kilka lat.
        Ale nie róbmy teraz degradacji środowiska ZA WSZELKĄ CENE bo ktos popełnił błąd !!!
        Myślę że przy zaangażowaniu premiera, prezydenta i pieniędzy można tą drugą
        trasą zbudować obwodnicę w 5 lat.
        Pozdrawiam,
        Martin
    • szerszen039 Re: Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 14:41
      drodzy internauci,
      Polska jak wiecie położna jest w środku Europy,jesteśmy korytarzem
      jak zaczniemy przecinać betonem nasz Kraj
      to nic z naszego bogatego kraju nie zostanie
      no chyba że będziemy brać rogatkowe od naszych sąsiadów za przejazdy,
      dlatego już dziś należy bronić takich miejsc jak Rospuda,
      jeżeli chcemy zostawić kraj i naturę naszym dzieciom i wnukom
      w przyszłości właśnie natura w podzięce ściągnie
      do Polski turystów z całej Europy i ze świata.

Pozdrowienia dla Przyjaciół.

szerszen.

• mikey9 Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 19:33
      Ludzie co w was wstapilo?dlaczego chcecie zniszczyc cos co jest
      unikalne,jedyne ,tylko u nas w Polsce.Srodowisko, ktorym mozna sie pochwalic.
      skad ten pospiech z budowa drogi,tyle lat nic sie nie dzialo.zastanowil sie
      moze ktos troche co po was zostanie?wyglada na to ze tylko smieci i
      beton.najlepiej tylko niszczyc.najlatwiej.Mieszkancy Augustowa! Ja sie nie
      zgadzam!rozumiem wasze zmeczenie ale nie mozna zalewac betonem ostatnich
      naturalnych siedlisk,jedynie w imie chwilowego polepszenia sobie zycia.dolina
      ta rowniez nalezy do mnie,jako mieszkanca tego kraju,i wobec tego stanowczo
      mowie nie.kilka m-cy opoznienia sa niczym w porownaniu do lat nic nierobienia.
      podobno jestesmy inteligentni,zaradni,wspaniali,patrioci,chrzescijanie itp. czy
      moze ktos to udowodnic samemu sobie?ciekawe czy ktorys z tych krzykaczy
      pozwolilby poprowadzic publiczny chodnik przez wlasny ogrodek,pachnacy ,jedyny
      w swoim rodzaju.
      p.s.ktos powiedzial ,ze tak,tylko zalezy od ceny.... pozdrawiam
    • kris036 Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 20:07
      Jestem mieszkańcem kotliny kłodzkiej,wokół Kłodzka ma być budowana
      obwodnica.Przebiegać ma przez tereny ,które należą do byłego posła
      sld.Poprzedni projekt przebiegał przez tereny najbardziej odpowiadajace
      korzystnie dla gminy i kierowców,ale pan były poseł nic by na tym nie zarobił.Z
      tego co wiem to nawet dyrekcji dróg krajowych i autostrad ten obecny projekt
      nie odpowiada, poniewaz koszt byłby duzo wyższy od zamierzonego.Druga sprawa
      dotyczy tez tematu bieżącego ,a mianowicie że lasy nie pozwalają na wycinke
      drzew dla tartaków.A dlaczego?Bo mamy tutaj juz łyse góry lasy sa wycięte i
      zniszczone.To co nie zostało wycięte to wiatry przewracają i wyłamuja.Dla
      zwykłego zjadacza chleba drewno na opał jest sprzedawane za duze pieniadze ,a
      dla tartaków i dla producentów palet drzewo w 1 gat. sprzedawane jest jako
      opał.Wycinaja wszystko co sie tylko nadaje na deski ,zostaja tylko krzaki i
      chaszcze.Pozdrawiam obrońców Doliny Rospudy i jestem z Wami.Mam nadzieję że ta
      nasza mafia co sprzedaje nasz kraj za Judaszowe srebrniki zostanie rozliczona .
    • misterma Ratujmy Dolinę Rospudy! 21.02.07, 22:27
      aby uratowac doline nalezy sprawdzic kto kupił tereny (bo wiedział o planach )
      a teraz napewno chce sprzedac pod autostrade .i bardzo mu na tym zalezy .a my
      polacy za to zaplacimy ha ha
    • adam9697 Ratujmy Dolinę Rospudy! 23.02.07, 08:27
      Przyłaczam się do obrony doliny bo żeczywiście tak pięknych przyrodniczych
      terenów to w Polsce nie mamy zawiele. Powinniśmy o nie dbać. Jest to nasze
      jedno z nielicznych dziedzictwo z którego możemy czerpać zyski nie naruszając
      środowiska naturalnego jedynie wykorzystując jego walory. Rozumiem upór
      Augustowian , rzeczywiście jest to duże utrudnienie życia w mieście ,jak non
      stop przemykają ciężarówy bez końca. Uważam że karę za złe wytyczenie trasy
      powinni ponieść urzędnicy . Wytyczając tak dużą inwestycję na wiele lat powinno
      się konsultować ją z każdą jednostką w kraju . Jeśli dojdzie do wybudowania
      owej autostrady to augustowianie będą mogli się porzegnać z piękną okolicą
      przyciągającą turystów na wypoczynek a i tak duża inwestycja pociągnie za sobą
      zmiany geologiczne klimatyczne . Podczas budowy estakady napewno będzie
      osuszony teren a więc znikną starorzecza , meandry ,
    • maria10344 Ratujmy Dolinę Rospudy! 23.02.07, 11:42
      Trzeba uzmysłowić mieszkańcom Augustowa,że dostali od losu unikalną szansę.Nic
      tak nie rozsławiło tego uroczego zakątka jak wrzawa wokół Doliny.Trzeba teraz
      uzmysłowić tym ludziom,że godząc się na zmianę trasy wyjdą w oczach wrażliwej
      na te sprawy Europy na obrońców unikalnej przyrody.ZACZNĄ MASOWO ODWIEDZAĆ
      AUGUSTÓW.Tu jest dla nich szansa.Wyrażając zgodę na zmianę trasy mogą ugrać
      czasową zmianę /światła,nowe objazdy/.Ja sama mieszkam w Gdańsku na przejściu
      obok mego domu zginęły 2 osoby.Zorganizowaliśmy protest.Zablokowaliśmy trasę i
      niemożliwe stało się możliwe.Światła powstały.Nie rozumiem dlaczego z taką
      determinacją nie domagali się tego wcześniej u siebie.Jeśli natomiast powstanie
      trasa,to nie dość,że zachód do nich nie przyjedzie to jeszcze wielu Polaków
      znajdzie sobie inne miejsca.
    • agaaata279 Ratujmy Dolinę Rospudy! 23.02.07, 19:01
      Właśnie!!! Czy ta autostrada musi iść akurat tędy???!!! Przecierz można ją
      zbudować gdzieś indziej! To taki piękny teren, a oni chcą go zniszczyć! Chcą
      pozbawić zwierząt ich domu i wyciąć drzewa, które rosły tu dziesiątki czy nawet
      setki lat!!! Bardzo łatwo jest wyciąć las, ale później go odbudować jest bardzo
      trudno i wymaga to wiele czasu!!!
    • kazik.k Re: Ratujmy Dolinę Rospudy! 23.02.07, 19:27
      w wypowiedziach pana premiera dostrzegam zamiar kretactwa w stylu
      pis-uaru.rospuda jest dobrem nie tylko narodowym ale i europejskim wiec dlaczego
      ma to byc referendum lokalnym?tysiace tirow jada nie tylko przez augustow ale
      przez wiele miast podlasia ktorych mieszkancy tak samo sa narazeni na
      uciazliwosci tego transportu bo ta trasa prowadzi przez centrum kazdego z tych
      miast!w dodatku kto bedzie ponosil koszty nalozonych przez UE kar?nieomylny pan
      premier? czy moze jego braciszek?ta trase trzeba zmienic i niczego nie zmienia
      wydluzenie czasu realizacji tej obwodnicy nawet o 2 lata.mieszkancy augustowa
      moga poczekac tak jak czekaja mieszkancy lomzy szczuczyna grajewa i innych miast!
      • nocturnus7 Ratujmy Dolinę Rospudy! 25.02.07, 23:53
        Nie jestem w stanie zrozumiec jak ludzie wyksztalceni na wysokich stanowiskach
        chca zniszczyc takie miejsce jak dolina rospudy, ciakwe jestem czy ktorykolwiek
        z politykow bylby zadowolony gdyby na jego posesje wjechaly buldozery i zrownaly
        wszystko z ziemia lacznie z nim. Mam nadzieje ze nie dojdzie to tej destrukcji.
    • marcinek2222 Ratujmy Dolinę Rospudy! 24.02.07, 11:47
      Uwazam ze przeprowadzenie obwodnicy Augustowa przez Doline Rospudy jest wielką
      GŁUPOTĄ!!!!!!!!!!!!!! ponieważ zyje tam bardzo wiele cennych w Polsce gatunków
      roślin i zwierząt którym przeprowadzenie drogi w tym miejscu bardzo
      zaszkodzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • pisarawa Ratujmy Dolinę Rospudy! 24.02.07, 13:46
      Dobrze że ratujecie tą doline.Ale ekolodzy też nie są siwięci.Otóż osoba
      wychodząca na drzewo odziera kore nogami niszcząc ją i przecież to też jest
      niszczenie przyrody. Następną sprawą jest to żę na drodze ginie wiele osób a ka
      uważam że mniej ważne są zwierzęta niż ludzie. Lepszym rozwiązaniem było by
      wybudować tunel podziemny. Jestem za budową obwodnicy na terenie doliny!!!
    • klebuszek3 Ratujmy Dolinę Rospudy! 25.02.07, 09:53
      CZY KTOŚ Z TYCH LUDZI CHCIAŁBY ZEBY MU ZBURZONO DOM,MIEJSCE W KTÓRYM URODZIŁ
      SIE I PRZEŻYŁ NAJRADOŚNIEJSZE CHWILE SWEGO ŻYCIA-RODZINNY DOM-A TAK BĘDZIE JAK
      ZNISZYCIE DOLINE ROSPUDY.ZWIERZETA TE WIEKSZE I MNIEJSZE STRACĄ SWÓJ DOM I
      BEZPIECZEŃSTWO-WCZÓJCIE SIĘ W ICH SYTUACJĘ-LUDZIE JESTEŚCIE BEZ SERCA I NIE
      MACIE MIŁOSCI DO SIEBIE A TYMBARDZEJ DO MAŁYCH I PIĘKNYCH STWORZONEK.JESTEM
      PEWIEN ,ZE ONE BY WAM TEGO NIE ZROBILY. JESTESCIE OKRÓTNI I BEZLITOSNI.
      PRZECIESZ JEST INNE WYJŚCIE -MOŻLIWOŚĆ INACZEJ ZBUDOWAĆ DROGĘ -
    • szpakov Re: Ratujmy Dolinę Rospudy! 25.02.07, 15:42
      czy ważniejsze jest życie ludzkie czy miodokwiatków krzyżowych ?
    • pietrafon Ratujmy Dolinę Rospudy! 25.02.07, 15:54
      Bardzo mi żal mieszkańców Augustowa, nie dziwię się, że po 15 latach chcą mieć
      tą obwodnicę jak najszybciej, niezaleznie od tego którędy będzie przebiegać.
      Ale to nie ekolodzy są odpowiedzialni za ten bałagan. Oni też walczą w słusznej
      sprawie. Winni są ludzie, którzy biorąc olbrzymie pieniądze,przez 15 lat(!!!)
      nie potraili znaleźć najlepszego rozwiązania a wybrali to pod każdym względem
      najgorsze. Budowa estakady w najszerszym, wypełnionym torfowiskiem miejscu jest
      najtrudniejsze pod względem technicznym, najkosztowniejsze (bo wymaga
      specjalnych technologii)i najbardziej szkodliwe dla przyroy. W dodatku
      U.E.grozi nam olbrzymimi sankcjami finansowymi. Wariant alternatywny tych wad
      nie ma!Jest pod każdym względem najlepszy. Trzeba tylko wykupić grunty a te
      wykupione sprzedać. To na pewno nie będzie trwało kilkanaście lat. A tych
      skur...synów, którzy dostali w łapę a teraz szantażują cały kraj i wykorzystują
      ludzkie tragedie do swoich interesów powinni wziąć za tyłek. To oni odpowiadają
      za tą całą aferę!!!
    • murtagh2216 Ratujmy Dolinę Rospudy! 27.02.07, 17:54
      Szanowny pan minister ochrony środowiska, zamiast iść na kompromis mógłby zająć
      się ratowaniem jednej z ostatnich takich dolin, a w dodatku zanikających w całej
      Europie.Przy tym polska będzie móśiała ponieść straty pieniężne w milionach
      euro.Radzę opamiętać się nim będzie za pózno i ocalić nieliczne już w tych
      czasach ginące gatunki.Jeśli ma pan serce zrozumie mnie pan.

Miłośnik zwierząt i ich obrońca.
    • murtagh2216 Ratujmy Dolinę Rospudy! 27.02.07, 17:59
      Szanowny pan minister ochrony środowiska, zamiast iść na kompromis mógłby zająć
      się ratowaniem jednej z ostatnich takich dolin, a w dodatku zanikających w całej
      Europie.Przy tym polska będzie móśiała ponieść straty pieniężne w milionach
      euro.Radzę opamiętać się nim będzie za pózno i ocalić nieliczne już w tych
      czasach ginące gatunki.Jeśli ma pan serce zrozumie mnie pan.

Miłośnik zwierząt
    • leser12 Ratujmy Dolinę Rospudy! 02.03.07, 18:16
      MOŻE ZABETONOWAĆ CAŁY ŚWIAT,BO PO CO TO ZIELONE PASKUDZTWO ROŚNIE !!!A tak
      poważnie dbajmy o zielone ostoje,które pozostały zielonych płuc jest coraz
      mniej.Bardzo współczuję mieszkańcą Augustowa,Suwałk z powodu braku
      obwodnicy,boleje nad ułomnością władz państwowych jak i lokalnych,gdyż zasoby
      przyrodnicze są dobrem ogólnonarodowym i raz zniszczone nie zregenerują
      się .Jeżeli ma powstać obwodnica to niech odbędzie się to naniższym kosztem
      zasobów przyrodniczych.
    • msnbetterthan Ratujmy Dolinę Rospudy! 16.03.07, 18:28
      przekonaj się, że nie wszyscy mają takie zdanie, jak „Gazeta Wyborcza”:

Dolina Rospudy a ObwodnicaAugustowa (Via Baltica)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka