exkrement 13.09.06, 20:07 Mnie też się nie podoba, ale zachowanie Walentynowicz! I nie jestem gó..arzem...Przekroczyłem 50 i pamiętam życiorys tej Pani...Wstyd, to mało powiedziane... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lze_elita.71 [...] 13.09.06, 20:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sneer_rg [...] 13.09.06, 21:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.71 [...] 13.09.06, 22:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_can Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 20:21 a coz takiego pamietasz wstydliwego z zyciorysu tej Pani? Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 20:23 ze pila gorzolke??? Odpowiedz Link Zgłoś
pataszonski Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 20:43 Filmu nie widziałem. Z Anną Walentynowicz rozmawiałem wiele lat temu, a jeszcze wcześniej czytałem cukierkowy portret Suwnicowej, który wyszedł spod pióra Hanny Krall (tytuł był bodaj - "Ludzie właściwie są dobrzy..."). Na szczęście, H. Krall - inaczej niż zwykle - wzbogaciła owoce swojej wyobraźni kilkoma faktami, można więc się było z tekstu dowiedzieć np., że Anna Walentynowicz to prościuteńka kobiecina wyrosła z niemal zwierzęcej, wojenno-kresowej nędzy, a dopiero awans społeczny w PRL-u pozwolił jej stać się kimś na kształt człowieka, a potem Człowiekiem. Doświadczenie życiowe podpowiada, że gdy piszemy lub opowiadamy o ludziach prostych należy to czynić tonem laurki. Portety pokazujące ich z krwi i kości - jako zbyt wyrafinowane - budzą w takich osobach dysonans poznawczy, poczucie zagrożenia i wrogość. Podejrzewam, że takie jest podłoże niechęci p. Anny do filmu Schloendorffa. Odpowiedz Link Zgłoś
powiedz_to_koniowi Dobrze piszesz 13.09.06, 22:54 Mam takie same wrażenie jeżeli chodzi o p. Walentynowicz. To prosta kobieta, ale taka lekko pieniaczka i narzekaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
lruszdu Re: Dobrze piszesz 13.09.06, 23:24 p. Walentynowicz byłaby cłkiem w porządku, tylko powinna do kibla wyrzucić "mochairowy beret" do chwili kiedy tego nie zrobi, jest zwykła ciotą. Odpowiedz Link Zgłoś
alkud *** Święte krowy z Solidarności? *** 13.09.06, 20:40 jak w temacie, --- religiapokoju.blox.pl/2006/09/Osho.html Odpowiedz Link Zgłoś
cazioo Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 20:47 Tej kobiecie to chyba mało co się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
centaur1 Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 22:04 exkrement napisała: ....Przekroczyłem 50 i pamiętam życiorys tej Pani...Wstyd, to mało powiedziane... ================================================ jak pamiętasz to napisz a nie insynuuj bo zachowujesz się jak ostatnia świnia, chyba że jestes esbekiem to twoje zachowanie nie może dziwić Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 13.09.06, 23:13 Teraz to Schloendorff wstydzi się swojego filmu, chociaż może w Niemczech znajdzie publikę wśród zramolałych przyjaciół Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Walentynowicz ostatnio sie popisala w NDzienniku 14.09.06, 01:07 to wystarczy zeby sobie wyrobic opinie.... Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.71 Biore udzial w budowie normalnego panstwa, by 13.09.06, 22:08 tacy polscy bezrobotni robole jak ty mieli gdzie o prace prosic.:) Dotarlo czy klonica powtorzyc? A objawy Alzheimera znam - skonczylo sie tak z moja wlasna matka, zanim skonczyla w 90 roku zycia. RIP Odpowiedz Link Zgłoś
eryfika-sztajnbauch Szwabski Propagandzista Pisze Historię na Nowo ?!! 14.09.06, 00:36 ...- Gdyby zależało to ode mnie, nigdy nie wzięłabym udziału w tym projekcie - mówiła po zakończeniu seansu. - Jest wiele przekłamań, jak to, że strajkujący stoczniowcy pobili sekretarza partii. Walentynowicz wielokrotnie groziła, że wytoczy reżyserowi proces, by nie dopuścić do dystrybucji.................. to jest delikatnie powiedziane ! Na zachodzie za tego typu paszkwiele na miejscu Walentynowicz dawno by wytoczono proces o milionowe odszkodowanie ! Odpowiedz Link Zgłoś
zwiatrem1 Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdyni 14.09.06, 01:41 Dobrze sie nazwales, jestes gó..arzem! Bo kazde gó.. pluje na wszystko co polskie i chwali gó.. niemieckie Odpowiedz Link Zgłoś
canadoll Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 03:25 ludzie dajcie tym prostym ludziom dozyc spokojnie starosci tylko po co GW-no tak sie podnieca tym tematem? Czy mozna by wreszcie poswiecic troche wiecej czasu tym, ktorzy dorwali sie do wladzy i stolkow zaraz po upadku komuny jak np tow Nihnik jak to sie stalo? kto to umozliwil? to bylby naprawde ciekawy artykul czy ktos ma odwage go napisac? czy ciagle rozkazy z gory aby wypelniac szpalty suwnicowa w nadziei, ze nikt nie zauwazy Arafata polskiego krajobrazu? Odpowiedz Link Zgłoś
jww20 "Człowiek z krwi i kości 4" 14.09.06, 03:49 canadoll napisał: > ludzie dajcie tym prostym ludziom dozyc spokojnie starosci > tylko po co GW-no tak sie podnieca tym tematem? > Czy mozna by wreszcie poswiecic troche wiecej czasu tym, ktorzy dorwali sie do > wladzy i stolkow zaraz po upadku komuny jak np > tow Nihnik > jak to sie stalo? > kto to umozliwil? > to bylby naprawde ciekawy artykul > czy ktos ma odwage go napisac? > czy ciagle rozkazy z gory aby wypelniac szpalty suwnicowa w nadziei, ze nikt ni > e > zauwazy Arafata polskiego krajobrazu? czerwony koszyczek? Uwaga: Nie odpisuj na posty łamiące regulamin! Lepiej zgłoś je, klikając czerwony kosz. Odpowiedz Link Zgłoś
aborygen1 pamiętam życiorys tej Pani 14.09.06, 03:37 A co ci sie konkretnie nie podoba??? Pewnie to, ze jako mloda dziewczyna byla przodownica pracy... to, ze potem przestala nia byc a na dodatek stracila prace i zaczela dzialac w Wolnych Zwiazkach Wybrzeza i ze byla przesladowana przez SB to juz pewnie ci sie podoba. A udzial w Wydarzeniach Grudniowych 1970 i przesladowanie to dla Ciebie nic??? Ludzie teraz mowia, ze utrata pracy wtedy to nic.Zapominaja, ze wtedy 99% przedsiebiorstw bylo panstwowych a 1% to prywaciarze ktorzy nie zatrudniali nikogo z "czarnej listy" w obawie przed "wysokim domaiarem od fiskusa". WSTYDEM jest, ze sa jeszcze tacy ludzie jak ty ktorzy opluwaja innych a sami teraz kryja sie pod peudonimem. Odpowiedz Link Zgłoś
jww20 Re: pamiętam PRL 14.09.06, 04:10 aborygen1 napisał: > A co ci sie konkretnie nie podoba??? Pewnie to, ze jako mloda dziewczyna byla > przodownica pracy... to, ze potem przestala nia byc a na dodatek stracila prace > > i zaczela dzialac w Wolnych Zwiazkach Wybrzeza i ze byla przesladowana przez SB > > to juz pewnie ci sie podoba. A udzial w Wydarzeniach Grudniowych 1970 i > przesladowanie to dla Ciebie nic??? Ludzie teraz mowia, ze utrata pracy wtedy > to nic.Zapominaja, ze wtedy 99% przedsiebiorstw bylo panstwowych a 1% to > prywaciarze ktorzy nie zatrudniali nikogo z "czarnej listy" w obawie > przed "wysokim domaiarem od fiskusa". WSTYDEM jest, ze sa jeszcze tacy ludzie > jak ty ktorzy opluwaja innych a sami teraz kryja sie pod peudonimem. może nie na temat, ale ta Pani mi się zupełnie nie podoba i fakt, że jest czołową ikoną socrealizmu i pewnie wartościowym człowiekiem... cóż z tego? tematem jest film, w którym próbowano zrobić z niej ikonę współczesnego socjalizmu.. i okazało się, że coś jak zwykle nie wyszło? Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 03:49 Jak się czytuje to święte oburzenie w komentarzach to można by pomyśleć że w tych strajkach brali udział sami szlachetni mądrzy i światli ludzie a mnie się wydaje że większość to nie do końca zdawała sobie sprawę co się tak na prawdę dzieje i co z tego wyniknie Świat poszedł o dwa kroki dalej niż się spodziewano . Na fali późniejszych przemian nie wszyscy się załapali na intratne posady ,nie wszyscy założyli firmy ,nie wszyscy z ówczesnych bohaterów poszli w wielką politykę i choć ich znaczenie w tamtych czasach było ogromne zostali w tyle z żalem w sercu że nikt ich nie docenia No cóż rewolucja trwa chwile a w życiu trzeba mieć konkretny zawód żeby być kimś po rewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
canadoll Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 04:07 > No cóż rewolucja trwa chwile a w życiu trzeba mieć konkretny zawód żeby być > kimś po rewolucji. hehehe to ci sie udalo powiedz mi, kto z tych, ktorzy sa "kims" po rewolucji maja konkretny zawod? Przychodzi mi do glowy Buzek, Bartoszewski i kilku innych, reszta to karierowicze, warszafka, ludzie z ukladow, ludzie ze zniszczonych teczek, troche sie przemieszali ale tak naprawde niewiele sie zmienilo, urban, rywin, michnik raczka raczke myje, swoi swoim nie dadza zginac gdyby bylo inaczaj to nie byloby w Polsce tak jak jest Odpowiedz Link Zgłoś
jww20 Re: Filmy bez zabezpieczenia 14.09.06, 04:19 canadoll napisał: > > No cóż rewolucja trwa chwile a w życiu trzeba mieć konkretny zawód żeby b > yć > > kimś po rewolucji. > > hehehe > to ci sie udalo > powiedz mi, kto z tych, ktorzy sa "kims" po rewolucji maja konkretny zawod? > Przychodzi mi do glowy Buzek, Bartoszewski i kilku innych, > reszta to karierowicze, warszafka, ludzie z ukladow, ludzie ze zniszczonych > teczek, troche sie przemieszali ale tak naprawde niewiele sie zmienilo, urban, > rywin, michnik raczka raczke myje, swoi swoim nie dadza zginac > > gdyby bylo inaczaj to nie byloby w Polsce tak jak jest a bracia K.? może nie są zbyt lotni, ale wybory w końcu wygrali dzięki takim głupkom jak Ty... jesteś zadowolony? Odpowiedz Link Zgłoś
canadoll Re: Filmy bez zabezpieczenia 14.09.06, 04:31 > a bracia K.? może nie są zbyt lotni, ale wybory w końcu wygrali dzięki takim > głupkom jak Ty... jesteś zadowolony? hmm... oczywiscie nie musze tego robic,ale moim obywatelskim i patriotycznym obowiazkiem jest zlozyc doniesienie o popelnieniu przestepstwa ;) co niniejszym czynie: > a bracia K.? może nie są zbyt lotni, obraziles glowe panstwa > wybory w końcu wygrali dzięki takim > głupkom jak Ty... jesteś zadowolony? zlamales tajemnice glosowania!!! ;0} i nie, nie jestem zadowolny, tylko martwie sie o ciebie ... cierpisz na nadmiar retarded comments i niedomiar poczucia humoru :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jww20 Re: Filmy bez zabezpieczenia 14.09.06, 04:55 canadoll napisał: > i nie, nie jestem zadowolny, tylko martwie sie o ciebie ... > cierpisz na nadmiar retarded comments i niedomiar poczucia humoru > :)) wybacz, nie wiem o którą głowę Państwa chodzi? sam się o siebie martwię, nie wiem czy powinienem oglądać telewizję i czytać cokolwiek.. miałem sen,że się zapisałem (bez aluzji) do PiS i musiałem całować w rękę... mówisz, że wszystko to są żarty? to dobrze.. jest bezpiecznie... siostro [----].. cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
sauternes Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 04:16 totez i pani Anna miala konkretny zawod i wrocila do niego. Pewnie ze jest prosta kobieta,ale z charakterem i ma wiele do powiedzenia,wiecej niz niemieccy polakozeercy wypowiadajacy sie na polskim forum.. Byla w WZZ,i to ona i Alina Pienkowska nie dopuscily do tego zeby strajk zakonczyl sie na postulatach materialnych. Ona rozumiala,ze walka jest o wolnosc dla wszystkich a nie grupy stoczniowcow. Walesa chcial zakonczyc straj w momencie zgody na podwyzki,, Znajcie historie swojego kraju i ludzi,ktorzy ta historie tworzyli. A zydowscy i niemeccy polakozercy won z polskiego forum Odpowiedz Link Zgłoś
canadoll Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 04:21 > A zydowscy i niemeccy polakozercy won z polskiego forum czy ta pani tez o to walczyla? znac "historie" jest latwo, zrozumiec historie troche dluzsza niz historia jednego strajku i wielkiego dlugopisu jest troche trudniej Odpowiedz Link Zgłoś
jww20 Re: Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdy 14.09.06, 04:33 sauternes napisała: > totez i pani Anna miala konkretny zawod i wrocila do niego. > > Pewnie ze jest prosta kobieta,ale z charakterem i ma wiele do > powiedzenia,wiecej niz niemieccy polakozeercy wypowiadajacy sie na polskim > forum.. > > Byla w WZZ,i to ona i Alina Pienkowska nie dopuscily do tego zeby strajk > zakonczyl sie na postulatach materialnych. Ona rozumiala,ze walka jest o > wolnosc dla wszystkich a nie grupy stoczniowcow. Walesa chcial zakonczyc straj > w momencie zgody na podwyzki,, > Znajcie historie swojego kraju i ludzi,ktorzy ta historie tworzyli. > > A zydowscy i niemeccy polakozercy won z polskiego forum panom z ambasady białoruskiej, już dziekujemy... a szczególnie Panu "sauternes"... takie bzdurko-bzdetki już czytaliśmy.. proszę pisać następnym razem zamiast "swojego" - "naszego" i będzie bardziej strawne.. te i inne rusycyzmy w co drugim zdaniu na forum, bardzo zastanawiają.. buziaki dla Jolki z D. :) Odpowiedz Link Zgłoś
karwoj8 Film Schloendorffa wycofany z Festiwalu w Gdyni 14.09.06, 17:23 Okazuje się, że forowicze nie wiedzą o tym, że ta Pani sama doprowadziła do powstania III RP a przeszkadzali jej w tym wszyscy na czele z Wałęsą. Cała kultura dla Wlentynowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
mika68 Kto to powiedział? "Wałęsa to ignorant i człowiek 15.09.06, 10:54 małego kalibru..." O. Fallaci. Wszystko się sprawdza! Odpowiedz Link Zgłoś