Dodaj do ulubionych

Przyjaciel Moskali

17.09.06, 08:03
Monopol na politykę historyczną ma Michnik i Gazeta Wyborcza.

"Był starszy ode mnie o prawie 20 lat. Zanim poznałem go osobiście, był już
dla mnie postacią niemal mityczną. " .... szkoda, że brak konkretów.

ps. czy Michnik ma monopol na dzielenie Polaków na Polaków i Polaków
pochodzenia żydowskiego ?? Gdyby ktokolwiek inny tak często jak on pisał o
pochodzeniu, dawno zostałby okrzyknięty antysemitą.
Czy Michnik musi prawie w każdym tekście robić takie wtręty?
Obserwuj wątek
    • rekontra język Michnika 17.09.06, 08:37
      Czy Michnik zamiast tej hagiografii pryszczatego Woroszylskiego, nie mógłby
      rozwinąć myśli:

"W epoce polskiego Października był redaktorem naczelnym "Nowej Kultury",
      najważniejszego tygodnika literackiego tamtego czasu, którego redakcję
      rozpędzono wiosną 1958 r. po pogromowym ataku Andrzeja Werblana, jednego z
      ideologów aparatu partyjnego."

Jak Michnik rozumie zwrot ROZPĘDZONO ??

Jak Michnik rozumie zwrot POGROMOWT ATAK ??

Jak te dwa zwroty korespondują z latami czterdziestymi i pięćdzisiątymi, gdy
      rzeczywiście mordowano i przepędzano??
      Gdy nad Polską zapadłą najczarniejsza noc komunistycznego nacjonalizmu (byt
      którego istnienie jest równie pewne jak demokracji socjalistycznej), Michnik
      popijał z Urbanem wódeczkę w Europejskim czy Bristolu - niech więc nie odbiera
      słowom ich znacznia.

Czyż nie byłoby większego pożytku z michnika, gdyby zamiast tłumaczyć co inni
      mieli na myśli, rozwinął swoją pasję ??
      "pasjonującą historię istotnej części inteligencji polskiej; tej części, która
      najpierw z entuzjazmem - ba, z fanatyzmem! - zaakceptowała komunizm, a potem z
      pasją i gniewem odrzuciła go i zwalczała."

Co było pasjonującego w komunizmie? W jaki ulubieńcy Michnika zwalczali
      komunizm ? Chyba, że zwalczaniekomunistów = wybielanie naszych komunistów o
      ludzkiej twarzy.
      • cziriklo Re: język Michnika i umyslowosc recontry 17.09.06, 10:14
        rekontro, kazde twoje slowo tchnie pogarda i nienawiscia. Michnik jest latwym
        celem takich jak ty - nie dosc, ze za wolna i demokratyczna Polske siedzial,
        nie dosc, ze nadstawial karku, nie dosc ze byl bity,nie dosc, ze mobilizowal w
        jej obronie caly swiat, to jest jeszcze Zydem, co juz jest zupelnie
        niewybaczalne. Oczywiscie, jak sugerujesz w swoim niematrym wpisie nr 1, nikt w
        Polsce nie ma prawa byc Zydem, chyba ze tacy jak ty na to pozwola i tak go (ja)
        nazwa. To wy decydujecie, kto jest a kto nie jest Zydem, prawda?
        Nie mussiz mi odpowiadac, bo juz tu nie zajrze.
        • antysalon michnik nie siedzial za wolna Polske 17.09.06, 16:24
          Michnika posadzili swojaki, bo chcial socjakizmu z ludzka twarza a nie wolnej
          POlski.Jakiej chcial polski dowodza jego pozniejsze po 1990 r,
          zachowania.Chcial co najwyzej finlandyzacji prl ale nie wolnej POlski.Potem
          stal sie hamulcowym i przyslowiowa formalina dla bylych prominentow ostatnich
          la t prl
        • rekontra obserwacja 17.09.06, 17:48
          cziriklo napisał:

> rekontro, kazde twoje slowo tchnie pogarda i nienawiscia.

> to jest jeszcze Zydem, co juz jest zupelnie niewybaczalne.

> Nie mussiz mi odpowiadac, bo juz tu nie zajrze.

stwierdzam, że nie udało ci się zebrać myśli
      • babette663 Re: język Michnika 17.09.06, 16:43

• cziriklo Re: Przyjaciel Moskali 17.09.06, 10:07
      Moja po wsze czasy ulubiona ksiazka Woroszylskiego sa "Sny pod sniegiem" (O
      Saltykowie-Szczedrinie) . Kiedys wspomnialem o tym w rozmowie z pisarzem i on
      powiedzial, ze on tez te ksiazke ze swoich lubi najbardziej.
      Ucieszyla mnie wzmianka w eseju AM, ze w wydanej wlasnie antologii znalazl sie
      przeklad Cwietajewej Usilowanie zazdrosci - dziki wiersz, jak konski
      galop,wsciekly i wielki, chodzi o zazdrosc Marytny o przyszla zone
      Mandelsztama, ktora Cwietajewa potraktowala zreszta bardzo niesprawiedliwie
      porownujac siebie do marmurow Carrary, zas Nadiezde do truchla. Nie znam
      zadnego przekladu tego wiersza, wiec bede szukac antologii. Jestem przekonany,
      ze Pan Wiktor przetlumaczyl ten wiersz znkomicie, tak jak tlumaczyl inne
      rosyjskie wiersze.
      • t-800 Re: Przyjaciel Moskali 19.09.06, 09:07
        O czym ty piszesz? Jak w Radiu Maryja Żyda nazwą Żydem, to jest wrzask na cały
        świat, że "antystemityzm".
    • gazeta_klamie Któż tak pięknie uczy przebaczać jak stary rabe 17.09.06, 13:24
      z GW, przebaczyć wszystkim komuszym mordercom, Kiszczakowi, Jaruzelskiemu,
      wszytkim esbeckim szujom i kapusiom. A opozycjonistów odważnych i
      bezkompromisowych jak Gwiazda, Wyszkowski czy Macierewicz flekować i gnoić.
      Takie to "wybiórcze" miłosierdzie naganiaczy. Czekamy na teczkę pana Adama.
      • antysalon adam michnik byl pierwszym w archiwum sb i msw 17.09.06, 16:29
        o ile dobrze pamietam za zgoda owoczesnego min. msw kozlowskiego buszowal/ jak
        dlugo niewiadomo/po archiwum . smiem sadzic ze to co zobaczyl a dotyczylo wielu
        z salonu warszwskiego i inie tylko do tego stopnia go porazilo ze stal sie
        przeciwnikiem lustracji. kolejne rewelacyjne informacje/ niezabitowska np.
        kuron/ potwierdzaja moja teze.Sazde ze michnik jeszcze wiele razy bedzie
        nazywac lajdaakmi tych co prz\edstawia kolejnych <boahaterow> jako
        wspolpracujacych z bezpieka.
      • rorbeck2 Nie musiałaś wspominać Macierewicza 18.09.06, 04:06
        Tego nawiedzonego zapiekłego barana co we wszystkim węszy zdradę i zdrajców nie
        trzeba bez przerwy wyciągać z zapomnienia bo nie zasługuje na to ciul jeden.
        • t-800 Re: Nie musiałaś wspominać Macierewicza 19.09.06, 09:09
          Macierewicz założył KOR.
    • noelkabat Przyjaciel 18.09.06, 05:36
      Ci forumowicze co ujadaja i rzucaja sie na Michnika w zasadzie nie zasluguja na
      odpowiedz bo sa to mali ludzie co kieruja sie nienawiscia wynikajaca z zawisci i
      poznego bohaterstwa (gdy odwaga nic nie kosztuje). Michnik jest godzien
      szacunku i podziwu za dawna i dzisiejsza odwage, uczciwosc i prawdomownosc.
      • annka_kapica Re: Przyjaciel 18.09.06, 11:18
        Zgadzam się z Tobą,to są ludzie chorzy z nienawiści do Michnika,jego otoczenia
        i gazety.Dobrze, że jeszcze pozwalają mu oddychać.No jak sie czyta takie
        brednie np;,,Gdyby ktokolwiek inny tak często jak on pisał o pochodzeniu,dawno
        zostałby okrzyknięty antysemitą".Tylko,że Michnik nie pluje na ludzi innego
        pochodzenia.To wy ludzie wytykacie mu jego pochodzenie i mieszacie go z
        błotem.Wypominanie wódeczki z Urbanem to już normalka,szkoda się na ten temat
        wypowiadać bo śmieszne to się już zrobiło,ale to ,że facet był bity,więziony
        latami o tym sie nie mówi,bo po co,to nie ma większego znaczenia dla tych co na
        niego plują bo oni siedzieli wygodnie w fotelu a nie których nie było nawet na
        świecie.Albo ,,Michnik siedział za socjalizm".Co to wogóle za bzdura jest?Jaki
        normalny człowiek wypisuje takie bzdury?Ja osobiście szanuje tego
        człowieka,podziwiam za to co zrobił i za to kim jest.Jest znanym w świecie
        Polakiem,wpływowym dziennikarzem,ikoną demokracji,symbolem walki z komunizmem.I
        dziękuje mu za to ,że w przeciwieństwie do tych co tak na niego plują pozostaje
        zawsze człowiekiem.
        • t-800 Re: Przyjaciel 19.09.06, 09:14
          annka_kapica napisała:

> pochodzenia.To wy ludzie wytykacie mu jego pochodzenie i mieszacie go z
          > błotem.Wypominanie wódeczki z Urbanem to już normalka,szkoda się na ten temat
          > wypowiadać bo śmieszne to się już zrobiło,ale to ,że facet był bity,więziony
          > latami o tym sie nie mówi,bo po co,to nie ma większego znaczenia dla tych co na
          >
          > niego plują bo oni siedzieli wygodnie w fotelu a nie których nie było nawet na
          > świecie.

A Macierewicz, według propaganady agorowych mediów, jak siedział w więzieniu, to
          "karmił psy szynką", "obżerał się frykasami z darów", był "wulgrany" i "chamski".
          • annka_kapica Re: Przyjaciel 19.09.06, 10:02
            A to mnie obchodzi tyle co nic.
    • bolekxlolek Re: Przyjaciel Moskali 18.09.06, 11:54
      Nie ma we mnie nienawisci do GW i Michnika. Bardzo go szanuję na jego życiorys
      i rolę jaka odegrał we współczesnej Polsce. Ma jednak on kompleks wynikajacy ze
      swego pochodzenia i komunistycznych korzeni. Problem komunizmu, a w
      szczególności związku komunizmu i żydowskości nieustannie przewija sie w jego
      publicystyce, i przez to w publicystyce kierowanej przez niego GW. Nie ma
      tygodnia, aby te problemy mie pojawiły sie na stronach gazety. Wczoraj
      przypadała rocznica 17 września. Nie ma na ten temat w "Światecznej", ani
      jednego słowa. Jest natomiast artykuł o "Przyjacielu Moskali" i drugi o tym czy
      komuniści Żydzi mieli w powojennej Polsce dobrze czy nie. Coś tu nie jest na
      swoim miejscu. Według GW rocznica.
      • obalmykaczyzm Re: Przyjaciel Moskali 18.09.06, 12:35
        Nie wiem od kiedy Michnik ma "zwiazki z komunizmem" czy nawet z "zydowskoscia".
        Znam go od cztredziestu lat i sobie takich zwiazkow nie przypominam - owszem
        byl w czerwonym harcerstwie, ale nie zajmowal sie tam komunizmem, jak i
        wiekszosc owczesnych harcerzy. Co zas do "zwiazkow z zydowskoscia" to tez jest
        jakies pokretne. Michnik jest etnicznym Zydem, nie ma tu zadnych tajemnic,
        jednak jego zwiaki z zydoiwskoscia sa dosc problematyczne - podejrzewam, ze nie
        czytal nawet zadnego klasyka literatury zydowskiej, a juz z pewnoscia nie byl w
        synagodze.
        Ale oczywoiscie dla was, malych, plugawych polskich antysemitow, Michnik bedzie
        w pierwszym rzedziue Zydem, a nawet zydziakiem, zydokunista, obcym wrzodem na
        zdrowym polskim ciele.
        Jestem krytyczny wobec rozlicznych posuniec i decyzji Adama. Ale ty,
        boleklolek, nie dorazatrasz mu do piet, jestes nuikim, zerem, wiec sie odp..
        • bolekxlolek Re: Przyjaciel Moskali 18.09.06, 14:00
          Bardzo przenikliwe, Bardzo mądre, bardzo grzeczne...
          Jestem pełen podziwu...
    • patience Re: Przyjaciel Moskali 19.09.06, 07:56
      Swego czasu czytalam wiersze Woroszylskiego z okresu socrealizmu. Jeden z nich
      byl apelem by zostali przodownikami pracy poetyckiej i pisali w systemie
      4-zmianowym. Bardzo egzotyczne.
    • t-800 Komentatorzy nie dorośli do tekstu! 19.09.06, 08:57
      Komentatorzy nie dorośli do tekstu i Agora odpięła komentarze od tekstu. :-]
    • leda7 Michnik -kończ waść wstydu oszczędż!!!Wstyd!!1 19.09.06, 15:41
      Gdyby michnik mial choćby troche honoru o ktorym tak sie rozpisywał to milczal by chociaz!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka