remekk 30.10.06, 07:59 To straszny antysemityzm i ciemnogród !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frant3 Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:01 Agresywni uczniowie powinni chodzić w kagańcach. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 A mielismy jakies "wychowanie" ? 30.10.06, 08:10 Wychowanie to podstawa, bez tego a z zaostrzonymi karami, to za 10 lat bedziemy mieli 3 razy tylu bandytow, do tego swietnie "wyksztalconych" przez starych kryminalistow. A naprawe trzeba zaczac od reformy szkolnictwa i programu nauczania, a nie piprzenia farmazonow. Giertych zajmuje sie na razie religia i ewolucjia. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Pomysły Giertycha to są półśrodki. 30.10.06, 08:20 Bardzo medialne, ale tylko półśrodki. Główną przyczyną patologii jest system. Gimnazja - "upowszechnianie średniego wykształcenia", hahaha. Dzieci w najtrudniejszym wieku trafiają do nowych klas, gdzie budowa społeczności zaczyna się od zera. Nic dziwnego, że kończy się jak we "Władcy much" Goldinga. To raz. Dwa - "upowszechnianie" oznacza de facto "obniżenie poziomu". Zamiast zawracać sobie głowę trzymaniem nieuków w szkole, czyli rozpraszaniem zasobów szkolnych. Trzeba zlikwidować ten twór. Ale nie ma co wracać do 8 letnich podstawówek - zostawmy te 6 letnie. Po nich, jeśli ktoś chce się uczyć i ma ku temu potencjał, niech idzie do 6 letniej szkoły średniej. Jeśli nie - niech idzie do trzyletniej zawodówki i na tym skończy przygodę z edukacją. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrasekta A co ma szkoła do wychowania? Szkoła ma uczyć! 30.10.06, 08:32 Od wychowania są rodzice. Jak nauczyciel z doskonałą pensją 900 zł miesięcznie i pracą 12h dziennie ( wliczajac przygotowanie do zajęć, sprawdzanie klasówek, wypracowań, rozwój naukowy ) ma jeszcze zajmować wychowywaniem? Raczej nauczyciel taki kombinuje jak przeżyć z miesiąca na miesiąc a nie jak zajmować się problemami rodziców nie potrafiących zająć się własnymi dziećmi. --------------- www.moherfucker.com i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: A co ma szkoła do wychowania? Szkoła ma uczyć 30.10.06, 08:37 dobrasekta napisał: > Od wychowania są rodzice. > Jak nauczyciel z doskonałą pensją 900 zł miesięcznie i pracą 12h dziennie ( > wliczajac przygotowanie do zajęć, sprawdzanie klasówek, wypracowań, rozwój > naukowy ) ma jeszcze zajmować wychowywaniem? > > Raczej nauczyciel taki kombinuje jak przeżyć z miesiąca na miesiąc a nie jak > zajmować się problemami rodziców nie potrafiących zająć się własnymi dziećmi. > > --------------- > www.moherfucker.com i tyle Jak jest się dobrym nauczycielem i pedagogiem to wysokość pensji nie ma tu nic do rzeczy. Gdyby nawet dać nauczycielowi 2000 do ręki co miesiąc to i tak nie gwarantuje to jego zaangażowania w wykonywanie zawodu! Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov [...] 30.10.06, 09:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek jak dwóch małych KAziów wyobraża sobie płace NAUCZ 30.10.06, 12:30 krasnov napisał: >Optowanie za dyscypliną nie ma nic wspólnego z popieraniem "pomysłów" Giertycha >! Bredzicie, jakbyście z LPR byli. Taaa, trzeba nowej, lewicowej myśli karania za przestępcze zachowania, bo LPR- owska jest "be" i jest "niedobra" dla lewicowca. Najbardzie spójną koncepcję właściwych zmian miał UPR już 17 lat temu, przy czym każdy rozsądny UPR-owiec popiera LPR, jeśli nie było możliwości wdrożenia swojego programu. > pinia1a napisała: > > Jak jest się dobrym nauczycielem i pedagogiem to wysokość pensji nie ma > > tu nic do rzeczy. Gdyby nawet dać nauczycielowi 2000 do ręki >Pewnie, to niech głupie wykształciuechy zasuwają za darmo, w wolontariacie. Jak jeden mały Kaziu z drugim wyobrażają sobie pensje w szkolnictwie. Pensja 1200zł brutto to moze i jest ... dla stażysty. Od lat średnie dochody uzyskiwane przez nauczycieli są wyższe niż średnia krajowa. Wiem, bo moja żona jest nauczycielką. Biorąc pod uwagę dużą liczbę kobiet wśród nauczycieli, to prawodopodobnie jest jedna z najlepiej zarabiających grup zawodowych wśród kobiet. Z kolei za komuny, średnie zarobki nauczycieli były nawewt ok. 1.5 raza poniżej średniej krajowej - wiem, bo moi rodzice byli niegdyś nauczycielami. Odpowiedz Link Zgłoś
cuilwen1 Re: jak dwóch małych KAziów wyobraża sobie płace 30.10.06, 13:13 To ja ciekawa jestem gdzxie twoja małżonka pracuje, skoro stażyści dostają tam 1200zł. jestem nauczycielką stażystką i do ręki dostaję 700zł. pokaż mi szkołę gdzie jest inaczej?? Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: jak dwóch małych KAziów wyobraża sobie płace 30.10.06, 13:21 cuilwen1 napisała: > To ja ciekawa jestem gdzxie twoja małżonka pracuje, skoro stażyści dostają tam > 1200zł. jestem nauczycielką stażystką i do ręki dostaję 700zł. pokaż mi szkołę > gdzie jest inaczej?? Jeśli do ręki dostajesz 700zł to znaczy, że zarabiasz 1000zł brutto. Nie wpłacasz na jakąś kasę zpomog.-pożyczk. lub na prywatne ubezpieczenie ? Bo może jednak brutto masz 1200. Oczywiście, jak u wszystkich 50% Twoich dochodów idzie na czerwonych haracz. Faktyczna pensja płacona przez pracodawcę (czyli rynkowa płaca) jest jeszcze 20% wyższa niż płaca brutto. A z kolei faktyczna kasa jaką wydajesz na konsumowane towary i usługi jest ok. 15% niższa niż zarobki netto (podatki VAT i akcyzy). Nie chcesz 50% płacić na czerwony haracz to głosuj na UPR. Odpowiedz Link Zgłoś
bjq Re: A co ma szkoła do wychowania? Szkoła ma uczyć 30.10.06, 08:43 dokładnie..tydzień ma 168 godzin... Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 W oświacie pracują darmozjady ! 30.10.06, 09:58 > Jak nauczyciel z doskonałą pensją 900 zł miesięcznie i pracą 12h dziennie Bajki zostaw dzieciom Zweryfikuj zanim znów napiszesz coś idiotycznego Zlikwidować komuszą kartę nauczyciela - zatrudnić darmozjadów na zasadach ogólnych > od tego można zacząć reformę naszej oświaty specjalnej troski. W chwili obecnej nikomu nić się nie chce w publicznej szkole... A redaktorzynom z GW proponuję zrobić sondaż w szkole - ile procent uczniów miało przyjemność "porozmawiać" z zatrudnionym na etacie pedagogiem szkolnym. Idę o zakład że grubo ponad 90% uczniów nie zamieniło przez 12 lat nauki ani słowa z PS... Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Buahahahahahaha 30.10.06, 10:03 Ciekawe gdzie znajdziesz do roboty na zasadach ogolnych czlowieka z wyzszym wyksztalceniem za 760PLN... i to do pracy z dzieciakami. PS Pytanie - pracowales kiedys z grupa dzieciakow? Taka ponad 15 osob? Pytam, bo chce wiedziec, czy masz wogole pojecie o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Re: Buahahahahahaha 30.10.06, 10:05 r306 napisał: > Ciekawe gdzie znajdziesz do roboty na zasadach ogolnych czlowieka z wyzszym > wyksztalceniem za 760PLN... i to do pracy z dzieciakami. A co mają do pensji zasady ogólne ? 760zł - skąd to wziąłeś ? Czy gwarantowanie nauczycielom min 3 miesiące nicnierobienia w roku uważasz za działanie pro-oświatowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Widzisz jak malo wiesz...... 30.10.06, 10:21 > A co mają do pensji zasady ogólne ? To baranku bozy, ze teraz wlasnie godza sie na takie pensje panienki, ktore sporo czasu chca poswiecic sobie lub rodzinie (dzieci na wychowaniu). Maz zarabia niezle, a one, zeby sobie zarobic na swoje przyjemnosci chodza na pare godzin do szkoly. Pozniej maja dlugie wakacje, ferie itd. Po prostu IM TO LEZY. Gdy wprowadzisz warunki ogolne, tym panienkom sie tez to przestanie oplacac i z czym zostaniesz w szkolach???? Dobrzy ludzie juz tam nie pracuja! Nowy nabor nauczycieli to wlanie takie miernoty, a jesli juz trafia tam ktos wartosciowy, to szybciorem zmiata. Wiec KTO bedzie uczyl? Nie odpowiedziales mi tez na pytanie. Rozumiem, ze tak samo jak i o wynagrodzeniach nauczycieli, tak rowniez o pracy z dzieciakami pojecia nie masz. Tylko po co w takim razie pleciesz te glupoty? Odpowiedz Link Zgłoś
cuilwen1 Re: Widzisz jak malo wiesz...... 30.10.06, 13:29 skoro twiedzisz że różnisz się od tych PANIENEK, i jesteś tak bardzo wartośiowym człowiekiem, proponuję ci abyś rozpoczął pracę w oświacie. życzę ci powodzenia z grupką 27 osobowej młodzieży, aby twoja lekcja była wartościowa i udana. i nie zapomnijmy jeszcze, że na koniec warto przeprowadzic z nimi rozmowę i to najlepiej w trakcie przerwy lub po zajęciach tak aby nie kolidowało to z twoją pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Hmmmm 30.10.06, 16:30 Z jaka moja teza teraz dyskutujesz? Bo pojecia nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Buahahahahahaha 30.10.06, 10:28 To Ty wytłumacz, bo to Ty zacząłeś krzyczeć na ten temat. Tak to już jest krzykaczu, że nauczyciele mają wolne, gdy uczniowie mają ferie, a uczniowie ferie mieć muszą. Nie wiem, czy wiesz, z jakim napięciem wiąże się praca w szkole - pewnie nie wiesz. I pewnie nie wiesz, że z kolei nauczyciel nie może sobie wziąc urlopu w czerwcu lub wrześniu, nawet jeśli np. jego żona ma go własnie wtedy. I że podczas tych trzech miesięcy czesto jest w szkole w racji rónych spraw. Widzisz - tak to już jest krzykaczu, że z każdym stanowiskiem pracy wiążą się specyficzne korzyści i straty. Więc daruj sobie takie populistyczne bzdety. A kasa jest problemem. Który to z prawicowych ministrów likwidował płatne nadgodziny w szkołach? Gdyby takowe istniały, klasa w Gdańsku znajdowałaby się pod opieką nauczyciela. Opieka prawdziwą, a nie na zasadzie, że belfer "dojdzie z drugiej sali". Niestety, prawica cały czas na oświacie oszczędza, by jednocześnie formułować populistyczne projekty i dofinansowywać religię. Nie mówię, że to cała przyczyna... Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 11:06 Giertych chce leczyć skutki a nie przyczyny. Główną jego intencja jest przypodobanie sie elektoratowi przed wyborami. Niech sie wypowiedzą doswiadczeni psychologowie i pedagodzy i oni zaproponuja rozwiazania, a nie partyjny funkcjonariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 11:13 > Giertych chce leczyć skutki a nie przyczyny. Główną jego intencja jest > przypodobanie sie elektoratowi przed wyborami. Niech sie wypowiedzą > doswiadczeni psychologowie i pedagodzy i oni zaproponuja rozwiazania, a nie > partyjny funkcjonariusz. doświadczeni psychologowie i pedagodzy, i inne liberalno-lewackie "ałtoryty" już swoje zrobiły i doprowadziły do takiego syfu jaki jest teraz. Bezstresowe wychowanie, "prawa ucznia" i inne brednie spowodowały to co teraz mamy. Tutaj potrzebna jest zmiana a nie kontynuacja tego co było. Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 11:17 Rozumiem, że przerobienie szkół na jednopłciowe załatwi problem przemocy i chłopcy przestaną np. bić słabszych albo ich kroić ? Za to jakie to efekciarskie - JA sprawię, że w szkole będzie bezpiecznie i dobrze i w ogóle - bujać to my ale nie nas... Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 11:22 dean08 napisał: > Rozumiem, że przerobienie szkół na jednopłciowe załatwi problem przemocy i chło > pcy przestaną np. bić słabszych albo ich kroić ? Za to jakie to efekciarskie - > JA sprawię, że w szkole będzie bezpiecznie i dobrze i w ogóle - bujać to my ale > nie nas... a gdzie ja napisałem cokolwiek o jednopłciowych szkołach ??? Ja pisałem o tym, że postępowe autorytety pedagogiczne realizowały swoje chore idee przez ostatnie kilkanaście lat i doprowadziły do takiego syfu jaki teraz mamy. A sondaż który tu przytoczono wyraźnie mówi, że Polacy tym autorytetom już dziękują a ich działalność oceniają jasno "Liberalne metody wychowawcze skończyły się katastrofą polskiej szkoły". Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 11:28 Przepraszam ale jakie inne pomysły przedstawił dotąd Giertych ? Poszerzone poprawczaki (to leczenie i to nieudolne, skutków a nie przyczyny - hodujemy narybek dla gangów ? Kiedy wychowanie jeśli nie w wieku lat 13 ?) Gdzie problem ideii gimnazjów jako takich, kształcenia i doboru kadry nauczycielskiej wobec rosnącej brutalizacji uczniów (wynoszonej z domu, podwórka, mediów) ? A sondaż wykazuje jedno: niech ta szkoła mi dzieciaka wychowano bo źle jest. Ciekawe ilu z tych zapytanych ucieszyłoby sie gdyby to nagle jego dziecku zaproponowano metodę "wzięcia za mordę" (bo do tego na razie sprowadzają się idee Giertycha) - przecież moje dziecko takie grzeczne, tylko koledzy jacyś nie bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 11:38 dean08 napisał: > Przepraszam ale jakie inne pomysły przedstawił dotąd Giertych ? Poszerzone popr > awczaki (to leczenie i to nieudolne, skutków a nie przyczyny - hodujemy narybek > dla gangów ? Kiedy wychowanie jeśli nie w wieku lat 13 ?) Gdzie problem ideii > gimnazjów jako takich, kształcenia i doboru kadry nauczycielskiej wobec rosną > cej brutalizacji uczniów (wynoszonej z domu, podwórka, mediów) ? A sondaż wykaz > uje jedno: niech ta szkoła mi dzieciaka wychowano bo źle jest. czyli jak rozumie ty stan polskiej szkoły oceniasz dobrze i uważasz, że powinno się kontynuować stosowanie postępowych metod .... otóż te postępowe metody całkowicie się skompromitowały i trzeba je natychmiast zmienić !! i to właśnie robi Gierdych Ciekawe ilu z ty > ch zapytanych ucieszyłoby sie gdyby to nagle jego dziecku zaproponowano metodę > "wzięcia za mordę" (bo do tego na razie sprowadzają się idee Giertycha) - przec > ież moje dziecko takie grzeczne, tylko koledzy jacyś nie bardzo... oczywiście że wtedy podniesie się krzyk, problem tylko, że tych których trzeba "wziąć za mordę" jest zdecydowana mniejszość, większość będzie zadowolona to po pierwsze. A po drugie, już sama groźba kary spowoduje, że gó..arz i jego rodzić dwa razy się zastanowią zanim zaczną robić dym, bo teraz szkoła czy kuratorium nie mogą NIC z takimi zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 11:40 Giertych nie proponuje nic. A Ty zamiast wyzywac od lewaków (ciekawe co to znaczy?) rusz troche mózgiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 11:41 Pytałem o konkretne pomysły Giertycha - bo samo hasło "coś zmienimy" mnie nie przekonuje. Propaganda i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 11:46 dean08 napisał: > Pytałem o konkretne pomysły Giertycha - bo samo hasło "coś zmienimy" mnie nie p > rzekonuje. Propaganda i tyle. 1. wprowadzenie rozszerzonych poprawczaków - dobry pomysł 2. zwiększenie dyscypliny - dobry pomysł 3. likwidacja gimnazjów - bardzo dobry pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 11:52 1. Kasa misiu, kasa (małe klasy, które można kontrolować i kompetentni wychowawcy) będą ? Bez tego to jest hodowla już nie takich małych gangsterów i doraźne przepychanie problemu na sąd karny za 5 lat... 2. Zwiększenie dyscypliny ? Ja napiszę "lepsze wyniki w nauce" - taki sam konkret. Prawo do dodatkowych kar dla nauczycieli ? Coś innego ? 3. O tym nie słyszałem (na razie tylko vice się wypowiadał o jednopłciowej edukacji w gimnazjach) - co w zamian ? Wracamy do 8 klasowej czy coś innego ? Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 12:00 dean08 napisał: > 1. Kasa misiu, kasa (małe klasy, które można kontrolować i kompetentni wychowaw > cy) będą ? Bez tego to jest hodowla już nie takich małych gangsterów i doraźne > przepychanie problemu na sąd karny za 5 lat... nic nie ma za darmo, ale coś trzeba zrobić, a kasa - idzie niż demograficzny więc powinno być więcej kasy na ucznia. > > 2. Zwiększenie dyscypliny ? Ja napiszę "lepsze wyniki w nauce" - taki sam konkr > et. Prawo do dodatkowych kar dla nauczycieli ? Coś innego ? > patrz punkt 1 - zwiększenie dyscypliny - ucznia będzie można wyrzucić do takiego poprawczaka a dzisiaj to nic mu nie można zrobić > 3. O tym nie słyszałem (na razie tylko vice się wypowiadał o jednopłciowej eduk > acji w gimnazjach) - co w zamian ? Wracamy do 8 klasowej czy coś innego ? Wracamy do 8 klasowej podstawówki i 4 letniego liceum. A jednopłciowa edukacja to akurat faktycznie raczej zabawne jest. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 12:05 > patrz punkt 1 - zwiększenie dyscypliny - ucznia będzie można wyrzucić do takiego > poprawczaka a dzisiaj to nic mu nie można zrobić Od razu do poprawczaka? Ło Jezu, to może lepiej od razu wyodrębnić szkoły dla grzecznych dzieci i przenieść tam 15% uczniów? O jakichś środkach POŚREDNICH ani zapobiegawczych nie słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 12:07 adas313 napisał: > > patrz punkt 1 - zwiększenie dyscypliny - ucznia będzie można wyrzucić do > takiego > > poprawczaka a dzisiaj to nic mu nie można zrobić > > Od razu do poprawczaka? > > Ło Jezu, to może lepiej od razu wyodrębnić szkoły dla grzecznych dzieci > i przenieść tam 15% uczniów? > > O jakichś środkach POŚREDNICH ani zapobiegawczych nie słychać. upomnienie, nagana, wezwanie rodziców itp - oto środki pośrednie a jak nie skutkują to ... Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 12:08 romulus_remulus napisał: > dean08 napisał: > > > 1. Kasa misiu, kasa (małe klasy, które można kontrolować i kompetentni wy > chowaw > > cy) będą ? Bez tego to jest hodowla już nie takich małych gangsterów i do > raźne > > przepychanie problemu na sąd karny za 5 lat... > > nic nie ma za darmo, ale coś trzeba zrobić, a kasa - idzie niż demograficzny > więc powinno być więcej kasy na ucznia. Bez tego to tylko zabawy na papierze - to ostatni momement żeby wstrzymac proces przechodzenia ze zdemoralizowanego gó..arza w przestępcę. Tu się kłania ta wyklęta resocjalizacja - trzeba dużo wysiłku, czasu i pieniędzy aby coś osiągnąć. Jeśli tego się zrobi to lepiej zastrzelić - szanse na wyjście z demoralizacji własnym sumptem (gdzie rodzice ?) sa niskie > > 2. Zwiększenie dyscypliny ? Ja napiszę "lepsze wyniki w nauce" - taki sam > konkr > > et. Prawo do dodatkowych kar dla nauczycieli ? Coś innego ? > > > > patrz punkt 1 - zwiększenie dyscypliny - ucznia będzie można wyrzucić do takieg > o > poprawczaka a dzisiaj to nic mu nie można zrobić Oby nie było to metoda - zamiatamy śmieci pod dywan - już wolałbym rezygnację z przymusu szkolnego i powrót do hufców pracy. > > 3. O tym nie słyszałem (na razie tylko vice się wypowiadał o jednopłciowe > j eduk > > acji w gimnazjach) - co w zamian ? Wracamy do 8 klasowej czy coś innego > ? > > Wracamy do 8 klasowej podstawówki i 4 letniego liceum. A jednopłciowa edukacja > to akurat faktycznie raczej zabawne jest. To akurat jest sensowna idea - a teksty o jednopłciowej edukacji zabawne nie są - wygłasza je urzędujący wiceminister ... Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 12:22 dean08 napisał: > Bez tego to tylko zabawy na papierze - to ostatni momement żeby wstrzymac proce > s przechodzenia ze zdemoralizowanego gó..arza w przestępcę. Tu się kłania ta wy > klęta resocjalizacja - trzeba dużo wysiłku, czasu i pieniędzy aby coś osiągnąć. > Jeśli tego się zrobi to lepiej zastrzelić - szanse na wyjście z demoralizacji > własnym sumptem (gdzie rodzice ?) sa niskie i tu się zgadzam, i właśnie po to mają być wprowadzone te poprawczaki,w szczególności wtedy gdy z rodzicami też nie można sobie poradzić > Oby nie było to metoda - zamiatamy śmieci pod dywan - już wolałbym rezygnację z > przymusu szkolnego i powrót do hufców pracy. wiadomo, że ten pomysł trzeba sensownie skonkretyzować, ale pomysł dobry > To akurat jest sensowna idea - a teksty o jednopłciowej edukacji zabawne nie są > - wygłasza je urzędujący wiceminister ... a mnie tam on bawi :) Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Re: Ja pomysłów Giertycha nie popieram 30.10.06, 11:48 Giertych nie ma zadnego pomysłu. Domniemywam, ze nie chciałby spotkac w przyszłości na swojej drodze absolwenta szkoły o zaostrzonym rygorze. Jemu to nie grozi bo chodzi z obstawą. Gorzej ze mna. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Zmiany Giertycha??? 30.10.06, 11:19 Zmiany w rodzaju pozbawiania wolności decyzją administracyjną? Powodzenia najpierw w TK. A w razie czego w Strasburgu. Jak na razie Giertych obniża rangę szkoły na całego: najpierw amnestia maturalna, potem promowanie matury podstawowej a nie rozszerzonej. Dodaj do tego "wojskową dyscyplinę" i "wychowanie patriotyczne" a uzyszkasz idealnego abiturienta IVRP: nieważne co po tej maturze umie, byle znał patriotyczne pieśni i karnie stał przed przełożonym. Krótko mówiąc - bierny, mierny, ale wierny. Ewentualnie mięso armatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
greg1103 Re: W oświacie pracują darmozjady ! 30.10.06, 10:18 moher75 napisał: > Bajki zostaw dzieciom > Zweryfikuj zanim znów napiszesz coś idiotycznego No właśnie, polecam szanownemu interlokutorowi wykonanie jego własnego zalecenia. Ja zweryfikowałem – chcąc przyzwoicie pracować w czasie 18 lekcji matematyki w szkole trzeba co najmniej 36 godzin przepracować w domu. Do tego niektórym rodzicom, do tych się pewnie nie zaliczasz, zależy na zajęciach dodatkowych (tzw. kółkach zinteresowań), do których przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu a często są to zajęcia NA KTÓRE NIE MA PIENIĘDZY. I belfer pracuje w imię powołania. > > Zlikwidować komuszą kartę nauczyciela - zatrudnić darmozjadów na zasadach > ogólnych > od tego można zacząć reformę naszej oświaty specjalnej troski. Z głównym pomysłem się zgadzam – Karta Nauczycliela jest balastem bardzo obciążającym system oświatowy. Ale, powtarzam to do znudzenia, jeśli chcemy zabrać jakiejś grupie zawodowej pewne, nawet pozorne, przywileje, powinniśmy zaproponować coś w zamian – w przypadku nauczycieli możemy zaoferować jedno: znaczące podwyżki płac (nie 20 zł, ale przynajmniej 2000 zł.) i dopiero po tym możemy żądać rezygnacji z mianowania, bo to jest główna choroba zawodu nauczycielskiego. Co do użytego przez przedmówcę słowa <<darmozjady>>, polecam mu zainteresowanie się własnymi słowami: <<zweryfikuj...>> Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 może brak Ci talentu?? 30.10.06, 11:35 dobrasekta napisał: > Jak nauczyciel z doskonałą pensją 900 zł miesięcznie i pracą 12h dziennie 900 zł to zarabia początkujący nauczyciel bez przygotowania pedagogicznego.. normalny nauczyciel (cały etat, wykształcenie, doświadczenie, plus wychowawstwo itp. pierdoły) - przynajmniej dwa razy tyle. to po pierwsze. a po drugie - jeśli nie potrafisz się zmieścić w normalnym czasie z obowiązkami - no to chyba jest tak jak w temacie. pomyśl o jakiejś innej karierze, bo przez twoją frustrację i olewanie obowiązków cierpią uczniowie. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Buahahahaha 30.10.06, 11:50 > 900 zł to zarabia początkujący nauczyciel bez przygotowania pedagogicznego.. Jak chcesz o czyms napisac - najpierw sprawdz. 1. Od wrzesnia tego roku w zawodzie nauczyciela nie znajdziesz NIKOGO bez wyksztalcenia wyzszego pedagogocznego. 2. Taki oto czlowiek - z wyzszym wyksztalceniem, malo tego - ciagle robiacy 'doksztalt' - kolejne fakultety profilowe - zarabia w szkole, w pierwszych latach pracy - mniej niz 900PLN - na pelnym etacie. Wychowawstwa nie dostaje - z racji tego, ze nie ma mianowania. > przynajmniej dwa razy tyle Po cholere klamac???? Najpierw sprawdz, nie wypisuj glupot. > a po drugie - jeśli nie potrafisz się zmieścić w normalnym czasie z > obowiązkami Widze, ze wtorny analfabetyzm - prostego tekstu nie umiesz przeczytac i zrozumiec. Twoj przedmowca pisal, ze pensum godzin nauczyciela nie liczy sie w sposob liniowy - od przepracowanych lekcji. Co tu niektorzy probuja wcisnac. Bo jakbys nie wiedzial - rozpisania planu zajec, napisana konspektu do nich, przygotowania sie merytorycznego do poszczegolnych zajec, sprawdzenia prac pisemnych - tego nie robi sie na lekcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja I tu jest problem 30.10.06, 19:32 Zabiegani rodzice myślą, że szkoła za nich wychowa. A nauczyciele nie mają ani możliwości ani obowiązku wychowawczego. Odpowiedz Link Zgłoś
greg1103 Re: Pomysły Giertycha to są półśrodki. 30.10.06, 09:02 Może moje słowa zabrzmią tu dziwnie ale zgadzam się: winny jest system. I to wcale nie liberalizm, neoliberalizm, komunizm, kaczyzm itp. Bo co można powiedzieć o systemie, w którym robotnik fizyczny bez kwalifikacji (lub po zawodówce) zarabia więcej niż nauczyciel. I proszę mi nie wmawiać, że nauczyciel nic nie robi. Oczekujecie od nauczycieli, że będą dobrze wychowywać WASZE dzieci, to płaćcie im godne pieniądze. Płaćcie i wymagajcie. Dopóki nie będziecie placić, nauczyciele będą udawać, że pracują. Słabi odejdą z tego zawodu lub zawód ich się pozbędzie. Dla dobrej szkoły potrzebne są tylko trzy rzeczy: 1. Pieniądze 2. Pieniądze 3. Pieniądze I żadne inne pomysły nie są potrzebne. Na koniec jedno wyjaśnienie – NIE JESTEM NAUCZYCIELEM. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Pomysły Giertycha to są półśrodki. 30.10.06, 09:07 I dofinansowywać te szkoły! W mojej podstawówce w latach 90. przybory geometryczne na matematykę (cyrkle oraz ekierki do konstrukcji na tablicy) uczniowie robili sami na ZPT. Normą jest, że na pomoce szkolne (czasem na rzeczy wręcz podstawowe) składają się Rady Rodziców. Tak to wygląda "bezpłatne" szkolnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Pomysły Giertycha to są półśrodki. 30.10.06, 09:20 adas313 napisał: > Bardzo medialne, ale tylko półśrodki. > > Główną przyczyną patologii jest system. > > Gimnazja - "upowszechnianie średniego wykształcenia", hahaha. > Dzieci w najtrudniejszym wieku trafiają do nowych klas, gdzie budowa > społeczności zaczyna się od zera. ********************************* Z tym się zgadzam. Od samego początku uważałem gimnazja za pomysł niewydarzony. Drugi Twój pomysł ma pewne złe strony: budowanie społeczności w zawodówkach i liceach zacznie się na tym samym poziomie, co w gimnazjach. Uczeń po 6 klasach jest zbyt młody, żeby jasno określić swoje edukacyjne potrzeby. Zwiększy się więc ilość błędnych decyzji życiowych związanych z wyborem szkoły. Jednak ośmioletnia podstawówka miała swoje zalety - tworzyła skonsolidowaną społeczność, która potrafiła sama sobie radzić z rozbrykaniem niektórych jednostek. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Pomysły Giertycha to są półśrodki. 30.10.06, 09:27 Nie upieram się przy tych skróconych podstawówkach, można przecież zrobić krok w tył do sprawdzonego systemu. Z innej beczki: mitem dla mnie jest "powszechność" edukacji, rozumiana jako społeczeństwo magistrów. Idzie człowiek do liceum, a nie jakiegoś tam technikum. Co może robić po liceum? Studiować. Co? Ano... coś się postudiuje. Bo taka moda, żeby uniknąć wojska, "rozwinąć pasje", poznać ludzi. Efektem jest wysyp magistrów bezrobocia oraz mnożenie się delikatnie mówiąc egzotycznych kierunków (np. WF na jednej z polskich politechnik czy socjologia na innej). Odpowiedz Link Zgłoś
desole Re: Pomysły Giertycha to są półśrodki. 30.10.06, 12:09 adas313 napisał: > Bardzo medialne, ale tylko półśrodki. > > Główną przyczyną patologii jest system. > > Gimnazja - "upowszechnianie średniego wykształcenia", hahaha. > Dzieci w najtrudniejszym wieku trafiają do nowych klas, gdzie budowa > społeczności zaczyna się od zera. Nic dziwnego, że kończy się jak we "Władcy > much" Goldinga. To raz. > > Dwa - "upowszechnianie" oznacza de facto "obniżenie poziomu". Zamiast zawracać > sobie głowę trzymaniem nieuków w szkole, czyli rozpraszaniem zasobów szkolnych. > Trzeba zlikwidować ten twór. Ale nie ma co wracać do 8 letnich podstawówek - > zostawmy te 6 letnie. Po nich, jeśli ktoś chce się uczyć i ma ku temu potencjał >niech idzie do 6 letniej szkoły średniej. Jeśli nie - niech idzie do trzyletnie > j zawodówki i na tym skończy przygodę z edukacją. Chyba masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
desole Re: Pomysły Giertycha to są półśrodki. 30.10.06, 12:33 adas313 napisał: Bardzo medialne, ale tylko półśrodki. > Główną przyczyną patologii jest system. > Gimnazja - "upowszechnianie średniego wykształcenia", hahaha. > Dzieci w najtrudniejszym wieku trafiają do nowych klas, gdzie budowa > społeczności zaczyna się od zera. Nic dziwnego, że kończy się jak we "Władcy > much" Goldinga. To raz. > > Dwa - "upowszechnianie" oznacza de facto "obniżenie poziomu". Zamiast zawracać > sobie głowę trzymaniem nieuków w szkole, czyli rozpraszaniem zasobów szkolnych. > Trzeba zlikwidować ten twór. Ale nie ma co wracać do 8 letnich podstawówek - > zostawmy te 6 letnie. Po nich, jeśli ktoś chce się uczyć i ma ku temu potencjał > ,niech idzie do 6 letniej szkoły średniej. Jeśli nie - niech idzie do trzyletnie > j zawodówki i na tym skończy przygodę z edukacją. Chyba masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
desole Re: Pomysły Giertycha to są półśrodki. 30.10.06, 12:36 adas313 napisał: Bardzo medialne, ale tylko półśrodki. > Główną przyczyną patologii jest system. > Gimnazja - "upowszechnianie średniego wykształcenia", hahaha. > Dzieci w najtrudniejszym wieku trafiają do nowych klas, gdzie budowa > społeczności zaczyna się od zera. Nic dziwnego, że kończy się jak we "Władcy > much" Goldinga. To raz. > > Dwa - "upowszechnianie" oznacza de facto "obniżenie poziomu". Zamiast zawracać > sobie głowę trzymaniem nieuków w szkole, czyli rozpraszaniem zasobów szkolnych. > Trzeba zlikwidować ten twór. Ale nie ma co wracać do 8 letnich podstawówek - > zostawmy te 6 letnie. Po nich, jeśli ktoś chce się uczyć i ma ku temu potencjał > ,niech idzie do 6 letniej szkoły średniej. Jeśli nie - niech idzie do trzyletnie > j zawodówki i na tym skończy przygodę z edukacją. Chyba masz rację. ------------- Odpowiedz Link Zgłoś
desole Re: Pomysły Giertycha to są półśrodki. 30.10.06, 12:57 adas313 napisał: Bardzo medialne, ale tylko półśrodki. Główną przyczyną patologii jest system. Gimnazja - "upowszechnianie średniego wykształcenia", hahaha. Dzieci w najtrudniejszym wieku trafiają do nowych klas, gdzie budowa społeczności zaczyna się od zera. Nic dziwnego, że kończy się jak we "Władcy much" Goldinga. To raz. > Dwa - "upowszechnianie" oznacza de facto "obniżenie poziomu". Zamiast zawracać > sobie głowę trzymaniem nieuków w szkole, czyli rozpraszaniem zasobów szkolnych. > Trzeba zlikwidować ten twór. Ale nie ma co wracać do 8 letnich podstawówek - > zostawmy te 6 letnie. Po nich, jeśli ktoś chce się uczyć i ma ku temu potencjał > ,niech idzie do 6 letniej szkoły średniej. Jeśli nie - niech idzie do trzyletnie > j zawodówki i na tym skończy przygodę z edukacją. Chyba masz rację. --.....................................----------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Re: A mielismy jakies "wychowanie" ? 30.10.06, 08:33 arius5 napisał: > Wychowanie to podstawa, bez tego a z zaostrzonymi karami, to za 10 lat bedziemy > > mieli 3 razy tylu bandytow, do tego swietnie "wyksztalconych" przez starych > kryminalistow. > A naprawe trzeba zaczac od reformy szkolnictwa i programu nauczania, a nie > piprzenia farmazonow. > Giertych zajmuje sie na razie religia i ewolucjia. Od wychowywania są rodzice ale ogólnie młodzież dostała za dużo wolności i praw a za mało egzekwuje się od niej obowiązków! A za program nauczania to niech się lepiej Giertychowie nie zabierają, bo wprowadzą naszym dzieciom i wnukom średniowiecze i ciemnogród do szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
atena48 Re: to co w Gdańsku sie wydarzyło 30.10.06, 08:34 raz dotyczyło młodzieży - kryminalistów, i młodzieży która totalnie wszystko olewa - reszta klasy. I nikt mi nie wmówi, że są to dobre dzieci - bo cała Polska jest tym zbulwersowana jak mogło do tego dojść. Nawet prości niewykształceni ludzie w głowę zachodzą jak to się stało, że ~20 osób było biernymi obserwatorami tego zdarzenia. Mój syn - rok starszy od tej młodzieży wytłumaczył mi, że np. w większości gimnazjów w klasach tzw. ogólnych jest takie schamienie i dzieją się rzeczy takie , że włos normalnemu człowiekowi na głowie by się zjeżył. Klasy sprofilowane na ogół reprezentują duzo wyższy poziom intelektualny i moralny. I tak rozpaczliwie nie chcemy segregacji, a ona już nieformalnie istnieje, bo są już lepsze licea, gdzie idą bardzo zdolni uczniowie, no i ci którzy mają kasę by sobie takie szkoły kupić. I oni tylko stanowią w tych lepszych liceach zjawisko przyrodnicze - ale to funkcjonuje na na zasadzie zasobu rzadkiego na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
justynapolcul Re: A mielismy jakies "wychowanie" ? 30.10.06, 09:40 Nie wiem, troche mnie to przraza wszystko... ale 8 lat temu, kiedy konczylam liceum nie bylo takiego zwyrodnialstwa, moj 5 lat mlodszy brak, ktory do aniolkow w szkole nie nalezal, zauwazyl ze mlodziez po gimnazjum to juz zupelnie inna para kaloszy, Oni nie bali sie niczego - palenie wedlug starych zasad po kiblach bylo przyjete, ale nie trawy, odszczekiwanie nauczycielowi zdarzalo sie ale nikt nigdy nie powiedzial do nauczycielki gdzie ma sobie wsadzic niezaliczona klasowke. Moze mundurki to przesada, ale zakaz komorek: TAK, w Anglii, na ktora tak czesot sie ludzie powoluja jest taki sam burdel w szkolach publicznych, 9latki z nozami, pobicia i wyludzenia na porzadku dziennym, szkoly wyznaniowe zdaja tu egzamin, bo sa restrykcyjne. Niestety. Nie jestem za Giertychem, ale ludzie obudzcie sie, zamin zrobicie z polskiej mlodzeirzy tak sam motloch jak tutaj - pijane 14latki i matki 12latki. i to w kraju gdzie antykoncepcja i aborcja sa za darmo i bez powiadamiania rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: A mielismy jakies "wychowanie" ? 30.10.06, 11:37 arius5 napisał: > Wychowanie to podstawa, bez tego a z zaostrzonymi karami, to za 10 lat bedziemy > > mieli 3 razy tylu bandytow, do tego swietnie "wyksztalconych" przez starych > kryminalistow. Święta prawda. Wychowanie to podstawa. I nie tylko szkoła powinna wychowywać, to jest psi obowiązek rodziców. Nie słyszę głosu władzuni na ten temat. Narodowa dyskusja nad ewolucją - owszem. A nad dziatek wychowaniem - nie? Widzę to jako fragment większej całości, niestety. Skoro rodzice nie są instancją powołującą potomstwo do życia /bo u nas robią to instancje wyższe/, to jak od nich wymagać odpowiedzialności za wychowanie owego potomstwa? Tę odpowiedzialność trudno jest przewalić na właściwą instancję, bo ona za wysoko /oj, wyżej nawet niż sam Giertych Roman!/. To i przewala się ją na potomstwo. I tak owo potomstwo, co się nie wychowało samo... puszkować będziemy. Logiczne i przerażające. Teraz zrobimy jednopłciowe gimnazja, żeby dziewczynki bezpieczniejsze były. Światły pan Orzechowski już zauważył jednak, że to dziewczynek ze szczętem nie zabezpiecza... To krokiem następnym będzą szkoły dla chłopców jeno, bo kształcenie dziewczynek niebezpiecznym jest?! I pasy cnoty jeszcze się przydadzą pewnie - stara, sprawdzona metoda, w sam raz na XXI wiek. A może jednak te dzieci wychować?! Nie represyjnie, a ze zwyczajną konsekwencją. Nie represyjnie, a odpowiedzialnie? Może by szkołę przebudować mądrze? I może nie pod kątem wyborcy-analfabety, tylko pod innym jakimś? Odpowiedz Link Zgłoś
ira750 Re: A mielismy jakies "wychowanie" ? 30.10.06, 12:27 zgadzam się z adas313 osobna szkoła o zaostrzonym rygorze to półśrodek -porozsyłać do różnych szkół i wychowywać -kara dla rodziców za zaniedbanie jeżeli rodzice nie wychowają tylko będą krytykować szkołę, lekceważyć przy dzieciach wszystkie instytucje, to wychowanie w szkole czy uczenie etyki na lekcjach religii nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: A mielismy jakies "wychowanie" ? 30.10.06, 19:24 Mam lepszy pomysł. Po co wydawać pieniądze na jakieś szkoły, czy poprawczaki, czy klasy jednopłciowe. Lepiej przymusowe aborcje! Profilaktyka zawsze tańsza!! A ludzi i tak już za dużo na tym padole Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 19:00 Agresywni uczniowie powinni chodzic w beretkach z antenka z odpowiedniego, narodowego, patriotycznego materialu...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 02.11.06, 23:42 frant3 napisał: > Agresywni uczniowie powinni chodzić w kagańcach. > > -- > Frant - humor, satyra, krytyka ... byc prowadzeni na smyczy i poganiani batogiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 02.11.06, 23:49 frant3 napisał: > Agresywni uczniowie powinni chodzić w kagańcach. > > -- > Frant - humor, satyra, krytyka ... byc prowadzeni na smyczach i poganiani batogiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
rejtann To SLD blokowało ustawę o ochronie dzieci przed 30.10.06, 08:01 To SLD blokowało ustawę o ochronie dzieci przed brutalnymi treściami z TV. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin wyznaję liberalizm wychowawczy. 30.10.06, 08:22 a to ci szok, bo banda w ten sposób wychowanych aniołków symuluje gwałt na swojej kolezance. no przecież nic się nie stało, oni tylko symulowali a ten pieprzony ciemnogród zamiast sie zapoznać z najnowszymi trendami w wychowaniu głosuje na kaczyńskich. nie od dziś wiadomo, że wprowadzenie dyscypliny w szkole spowoduje, że biedne dzieci będą zyły w policyjnym terrorze a'la giertych - cofniemy się do czasów króla ćwieczka, a dzieci będą sie uczyć że ziemia jest płaska. zagrozenie jest bardzo realne, gęsiej skórki dostaje na samą myśl. chwała Bogu, że teraz dzieci i nauczyciele w szkole są poddawane bandyckiemu terrorowi rozwydrzonych bachorów, a uczą się bardziej praktycznych rzeczy - jak handlowac dragami i kręcić domowe pornole na komórce. i taką dobrą rzecz chce te pisuary rozwalić... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: wyznaję liberalizm wychowawczy. 30.10.06, 08:25 tow.stalin napisała: > a to ci szok, bo banda w ten sposób wychowanych aniołków symuluje gwałt na > swojej kolezance. *********************************** Trzy miesiące wcześniej wybucha afera z księdzem-pedofilem w Starogardzie Gd., a dzień później mamusia w ramach edukacji przypala synka papierosem. Pewnie tak jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: wyznaję liberalizm wychowawczy. 30.10.06, 09:52 Trzy miesiące wcześniej wybucha afera z księdzem-pedofilem w Starogardzie Gd., > a > dzień później mamusia w ramach edukacji przypala synka papierosem. Pewnie tak > jest lepiej. jak uważasz - pewnie dlatego nie rażą cię przejawy ogromnej brutalizacji zycia w szkołach. ale nie bredź bez związku z tematem - piszemy o przywróceniu dyscypliny do SZKÓŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: wyznaję liberalizm wychowawczy. 30.10.06, 10:54 tow.stalin napisała: > > Trzy miesiące wcześniej wybucha afera z księdzem-pedofilem w Starogardzie Gd., > > > a > > dzień później mamusia w ramach edukacji przypala synka papierosem. Pewnie > tak > > jest lepiej. > > jak uważasz - pewnie dlatego nie rażą cię przejawy ogromnej brutalizacji zycia > w szkołach. ale nie bredź bez związku z tematem - piszemy o przywróceniu > dyscypliny do SZKÓŁ. ************************************** One mają bezpośredni i nierozerwalny związek z tematem. Nigdy nie zaistnieje wycinek życia społecznego, w którym uda się zaprowadzić dyscyplinę na zasadzie wyjątku. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: wyznaję liberalizm wychowawczy. 30.10.06, 11:59 taaa, a to wszystko ma związek z kosmicznym porządkiem świata, bo przeciez wszyscy jesteśmy jego częścią. twoja odpowiedź na mojego posta nie ma związku z treścią tekstu, który komentujemy i tyle. mozesz do upadłego pisac, że u "was murzynów biją" a to i tak nijak sie będzie miało do np. pomysłu oddzielenia agresywnych uczniów od reszty. no więc "a u was murzynów" biją wsadź między marksistowskie bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ......Ktos ..... 30.10.06, 08:04 musi posprzatac po 17 latach bezprawia i rozbijania polskiej szkoly.Wiadomo ze za rozbicie szkoly ciezko ukarac jednostkowo mozna jednak moralnie.Tej zbrodni z Gdanska winna jest lewica i ponosi,calkowita odpowiedzialnosc za te nieszczescie Odpowiedz Link Zgłoś
hubba_hubba Re: ......Ktos ..... 30.10.06, 10:49 Po 17 latach bezprawia, powiadasz. Czyli przed 89 rokiem, za komuny, było wspaniale, ale potem lewica przez 17 lat to rozwaliła i wszystkiemu jest teraz winna? Że urwałeś się z choinki, to pewne - zdecyduj się tylko, z której. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 bo romek ma racje 30.10.06, 08:06 lewactwo naturalnie woli, zeby trwalo w szkolach to co jest : przemoc, zwyrodnienie, narkotyki takie juz jest lewactwo Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Re: bo romek ma racje 30.10.06, 08:12 hmmm.... o ile pamietam stare czasy, to za lewactwa nie bylo ani przemocy, ani narkotykow w szkolach za to teraz mamy pokolenia JP II Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: bo romek ma racje 30.10.06, 08:17 z tym ze wtedy było lewactwo i dyscyplina a teraz promowane jest lewactwo i bezstresowe wychowanie z możliwością wejścia nauczycielowi na głowę. Oczywiscie nauczyciel nie może nic zrobić bo gdyby trzasnął z półobrotu w pysk ucznia który nakłada mu kosz na głowę to by zostały pogwałcone podstawowe prawa młodego człowieka ... Odpowiedz Link Zgłoś
laureno Re: bo romek ma racje 30.10.06, 09:12 ... bo nauczyciel nie jest od samosądów. Każdą sprawę i problem może zgłosić wychowawcy, dyrektorowi, kuratorowi, policji. Wtedy jest szansa że młodego człowieka dosięgna prawdziwe prawo i sprawiedliwość, a nie kodeks hammurabiego. Odpowiedz Link Zgłoś
greg1103 Re: bo romek ma racje 30.10.06, 09:18 laureno napisał: > Wtedy jest szansa że młodego > człowieka dosięgna prawdziwe prawo i sprawiedliwość, a nie kodeks hammurabiego. Z tego co mnie nauczono na lekcjach historii wynika, że Kodeks Hammurabiego wprowadzono wlaśnie po to, aby niektórych dosięgało prawdziwe prawo i sprawiedliwość. Po prostu zapisano, kto, jak i za co może ukarać innego. Żeby samosądów nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: bo romek ma racje 30.10.06, 11:30 laureno napisał: > ... bo nauczyciel nie jest od samosądów. Każdą sprawę i problem może zgłosić > wychowawcy, dyrektorowi, kuratorowi, policji. Wtedy jest szansa że młodego > człowieka dosięgna prawdziwe prawo i sprawiedliwość, a nie kodeks hammurabiego. LOL człowieku, zgłaszać to on sobie może tylko, że: - wychowawca mu odpowie : "panie a co ja mogę" - dyrektor kuratorium mu odpowie: "dobry pedagog poradził by sobie w takiej sytuacji, więc albo jest pan dobrym pedagogiem albo ... " a pomyśli sobie "panie a co ja mogę" - policja mu odpowie "panie, co pana pop...liło my tu mamy ważniejsze rzeczy do roboty a nie z gó..arzami się użerać, jak popełnił przestępstwo to niech pan to zgłosi do prokuratora a jak nie to się sam nim zajmuj" Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: bo romek ma racje 30.10.06, 11:35 Przepraszam a od czego oni są ? Alternatywą ma być nauczyciel- sędzia Dredd ? Jest wiele sposobów na walke z młodocianą bandyterką - np. dedykowany do szkoły policjant - łatwiej iść do niego niż do anonimowego "psa" (taki niestety jest popularny wizerunek) na komendzie w razie problemu np. wyłudzeń. To wszytko wymaga planu, kasy, konsekwencji i ciężkiej pracy - niestety nie jest to coś co łatwo się sprzeda przed kolejnymi wyborami... Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Re: bo romek ma racje 30.10.06, 11:43 dean08 napisał: > Przepraszam a od czego oni są ? Alternatywą ma być nauczyciel- sędzia Dredd ? J > est wiele sposobów na walke z młodocianą bandyterką - np. dedykowany do szkoły > policjant - łatwiej iść do niego niż do anonimowego "psa" (taki niestety jest p > opularny wizerunek) na komendzie w razie problemu np. wyłudzeń. To wszytko wyma > ga planu, kasy, konsekwencji i ciężkiej pracy - niestety nie jest to coś co ła > two się sprzeda przed kolejnymi wyborami... no oni są od tego, żeby reagować, ale albo nic nie mogą albo mają to w dupie ... oczywiście oni powinni reagować ale nie mówimy tu jak powinno być (no bo przecież powinni to się wszyscy kochać i być dla siebie mili :) tylko jak jest !!! a jest jak jest, dokładnie tak jak to opisałem wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
atena48 Re: w Rosji też mówili , że u nich nie ma tego 30.10.06, 08:15 problemu, że wszystko jest super. Ale to, że sie mówi, a jak jest wiemy jak jest rozbieżne. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo rzad jest lewacki 30.10.06, 10:57 bo lewacy to ci co lubia kontrolowac wszystko - niewazne czy to socjalisci z PiS, bolszewicy jak w Samoobronie czy narodowi socjalisci jak w LPR. Pomysl Romka jest do dupy bo w Polsce zwiekszanie kar nie dziala. Kary zwieksza sie od kilku lat i jakos nie widac zeby ilosc przestepstw spadala. Dla mnie kary moga byc wysokie a panstwo musi byc stac na wiezienia. Ale wysokosc kary to 10% sukcesu. Reszta to skutecznosc wymiaru sprawiedliwosci tak rewelacyjnie kierowanego przez Ziobre i Dorna. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:06 Coraz więcej sedziów w tym kraju, coraz mniej wychowawców. Kto mówi, że to katolicki kraj ? Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:08 Obawiam sie,że Polakom myli sie liberalne(bezstresowe) wychowanie z brakiem wychowania... Odpowiedz Link Zgłoś
olsen.pl Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 14:10 dem-leftist napisał: > Obawiam sie,że Polakom myli sie liberalne(bezstresowe) wychowanie z brakiem > wychowania... Definicje definicjami, a realia realiami. Akurat i tak to na jedno wychodzi, i bynajmniej nie tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek551 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 16:37 Liberalizm jest dobry w gospodarce i to też przy spełnionych odpowiednio warunkach, natomiast liberalizm w wychowaniu naszych milusińskich jest totalnym nieporozumieniem i nie trzeba daleko sięgać wystarczy obejrzeć program "Superniania" i zobaczyć jak rodzice nie radzą sobie z wychowywaniem własnych pociech. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r 64% wierzy w bajki 30.10.06, 08:11 64 proc. jest za tym, by w szkołach była większa dyscyplina - z mundurkami, zakazem swobodnego ubioru, makijażu i surowymi karami za przewinienia. 27 proc. nie uważa, by tak powinno być. ****************************************** Jest jakiś dowód na to, że mundurki, brak makijażu poprawią sytuację? Tym o krótkiej pamięci chciałbym przypomnieć, że w liceach za czasów PRL-u była pełna dowolność stroju i jakoś nic się nie działo. Więc może trzeba przywrócić komunizm? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo ciemny lud we wszystko uwierzy 30.10.06, 11:12 ciemny lud we wszystko uwierzy - najwazniejsze zeby nie bylo to zbyt skomplikowane. Jakby jakis nie daj Boze profesor cos zaczal tlumaczyc o reformie systemu to nikt go nie bedzie sluchal. A tutaj fajny Romek "zrobi porzadek" i bedzie wszystko git! Ciekawe czemu nikt na to do tej pory nie wpadl? Jakies ciemniaki i wyksztalciuchy chyba z tych profesorkow. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman_a Niech zmienią trochę pytanie ankiety na... 30.10.06, 08:13 ... Czy jest Pan/Pani za tym, aby Wasze dziecko, gdy zostanie uznane za "agresywne", zostało przeniesione do szkoły o specjalnym "traktowaniu". Zaraz wyniki ankiety byłyby odwrotne do tego jakie w powyższym artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_1974 ...ale odpowiedz jest już gotowa 30.10.06, 11:38 teraz tylko trzeba odpowiednio sformułować pytanie... i mamy "poparcie". No właśnie "uznany za agresywnego". Poprzedni system z 8 letnią podstawówką sprawdzał się doskonale tak samo jak tabliczki z zieloną strzałką w prawo pod sygnalizacją świetlną ( wielu moich znajomych Niemców zazdrościło nam tego patentu). Niestety ciągle wychodzimy z założenia, że polski pomysł nie może byc dobrym rozwiązaniem i na siłe adaptujemy czyjeś nie zawsze dobre pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
ubik007 Skutki neoliberalizmu 30.10.06, 08:19 Jedyna miara wartości człowieka - pieniądz. Chciwość to nie zło ale ludzka natura. Konsumpcja jest bogiem. Seks to jeszcze jedna forma konsumpcji. Agresywna i bezwzględna konkurencja to norma. Liczy się tylko siła. Te zasady przjęte zostały przez neoliberalny polski kapitalizm w latach 90-tych i w takim środowisku wychowywała się polska młodzież. To one są winne obecnym problemom z wychowywaniem młodzieży, które notabene są przez prawicę demonizowane, aby zdobyć argument dla zamordyzmu, który jest ulubioną formą działania prawicy. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Skutki neoliberalizmu 30.10.06, 08:22 ubik007 napisał: > Jedyna miara wartości człowieka - pieniądz. Chciwość to nie zło ale ludzka > natura. Konsumpcja jest bogiem. Seks to jeszcze jedna forma konsumpcji. ************************************ W III RP nie było jeszcze nawet śladu liberalizmu, więc nie zmyślaj. Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist glupis oj glupis 30.10.06, 08:28 maruda.r napisał: > ubik007 napisał: > > > Jedyna miara wartości człowieka - pieniądz. Chciwość to nie zło ale ludzk > a > > natura. Konsumpcja jest bogiem. Seks to jeszcze jedna forma konsumpcji. > > ************************************ > > W III RP nie było jeszcze nawet śladu liberalizmu, więc nie zmyślaj. mylisz chlopie liberalizm z neoliberalizmem ktory jest ciagle obecny!!! Wbrew temu co twierdza roznego rodzaju prawie ekonomisci,Polska nie jest krajem etatyzmu tylko neoliberalizmu. Spojrz na prawo czy tez kodeks pracy i porownaj je do tego co obowiazuje w UK. Wedlug teorii naszych znawcow ekonomii w UK pewnie jest socjalizm... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: glupis oj glupis 30.10.06, 09:05 dem-leftist napisał: > mylisz chlopie liberalizm z neoliberalizmem ktory jest ciagle obecny!!! *********************************** Podaj choć jeden jasny przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: glupis oj glupis 30.10.06, 09:40 podalem. elastyczny kodeks pracy... obnizanie kosztow pracy(Polska ma o wiele nizsze koszta pracy niz Czechy,czy tez Wegry)co skutkuje przezuceniem obciazen z pracodawcy na pracownika. "• Low labour costs. In recent years Poland has become more competitive in labour costs than it used to be in the 90s. According to the London-based Economist Intelligence Unit the average unit labour costs in Poland are now lower than in Czech Republic and Hungary by 10 and 15% respectively. The pressure on wages is very weak and due to the 3-milillion unemployment. " link paiz.gov.pl/files/?id_plik=1226 Ograniczanie zawierania umow o prace na czas nieokreslony,na rzecz umow na czas okreslony. W ciągu roku wzrósł bowiem, z 25 proc. do 27 proc., odsetek osób znajdujących zatrudnienie na czas określony. W ten sposób rzekomo antyliberalny rząd PiS-u realizuje jeden z kanonów klasycznie liberalnej polityki – postulat uelastycznienia rynku pracy tak, by pracodawca mógł bez większych konsekwencji zwalniać pracowników. W „solidarnej Polsce” rośnie liczba osób zmuszonych do zatrudnienia się w więcej niż jednym miejscu pracy – takich ludzi jest już prawie 1,1 mln. Kolejny milion szuka sobie drugiego etatu – to też wzrost w porównaniu z ub. r. Nie ma mowy o zwiększeniu płacy minimalnej. Mimo że specjaliści ostrzegają przed niebezpieczną dla gospodarki tzw. luką popytową, gdzie wzrostowi wydajności nie towarzyszy odpowiedni wzrost wynagrodzeń, a zatrudnieni zmuszani są do coraz cięższej pracy za takie same pieniądze. PiS-owski rząd nie reaguje na to, że wydajność w Polsce rośnie 3 razy szybciej niż płace. Nieplacenie za nadgodziny,zmuszanie pracownikow do pracy w nadgodzinach dla dobra firmy... Bezmyslna prywatyzacja(PZU,TP.SA) prowadzona tylko dlatego,ze tak nakazuje. neoliberalny dogmat. Komercjalizacja nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: glupis oj glupis 30.10.06, 10:56 dem-leftist napisał: > podalem. > elastyczny kodeks pracy... > obnizanie kosztow pracy(Polska ma o wiele nizsze koszta pracy niz Czechy,czy te > z > Wegry)co skutkuje przezuceniem obciazen z pracodawcy na pracownika. ************************************ Bzdura wyssana z palca. Nie ma żadnego przerzucania kosztów na pracownika. Pracodawca pokrywa koszty w całości, mimo, że nie może ich odliczyć od podatku. Daj sobie spokój z pisaniem tych bzdur, bo nie masz pojęcia, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: glupis oj glupis 30.10.06, 11:07 swietny argument chlopcze wiem co pisze,twoja odpowiedz ukazuje tylko twoja niemoc,to wszystko. ps tam podalem jeszcze kilka innych przykladow, dlaczego nie potrafisz sie do nich odniesc??? hehe najprosciej krzyknac,ze to nie prawda,co? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: glupis oj glupis 30.10.06, 11:08 ten koles wygrywa konkurs na najglupszy post roku. Chyba nigdy nie prowadzil firmy bo nie ma pojecia o co chodzi. Nie wie np. ze w Polsce nie wolno zwolnic szefa zwiazku zawodowego nawet jak jest tepym, niedouczonym i leniwym chamem i na jego miejsce znalazlo by sie dobrego, uczciwego i solidnego pracownika. Ze w jednej firmie moze byc 100 zwiazkow zawodowych i kilkaset osob, ktorych nigdy nie mozna z tego powodu zwolnic! Nie wie ile polski przedsiebiorca musi placic panstwu za to tylko ze ryzykuje i zaklada firme. Skad zreszta ma to wiedziec? Musialby najpierw zapytac sie u zrodla a o ile latwiej przeczytac jakies lewicowe gazetki... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: glupis oj glupis 30.10.06, 11:14 W samej Kompanii Węglowej utrzymanie związków zawodowych kosztowało w 2004 roku 12 mln zł (źródło: ministerstwo pracy). Pomnóżcie te 12 mln przez stocznie, inne kopalnie, służbę zdrowia, skarbówkę, PKP, administrację, huty... Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: glupis oj glupis 30.10.06, 11:20 Tak! Tylko,ze zwiazki zawodowe istnieja tylko w przedsiebiorstwach panstwowych. W prywatnych zalozenie zwiazku jest praktycznie nie mozliwe,wiec przedsiebiorcy prywatni nie moga miec problemow ze zwiazkowcami,z jednej prostej przyczyny. Zwiazkowcow tam po prostu nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: glupis oj glupis 30.10.06, 11:18 kolargolo napisał: > ten koles wygrywa konkurs na najglupszy post roku. Chyba nigdy nie prowadzil > firmy bo nie ma pojecia o co chodzi. Nie wie np. ze w Polsce nie wolno zwolnic > szefa zwiazku zawodowego nawet jak jest tepym, niedouczonym i leniwym chamem i > na jego miejsce znalazlo by sie dobrego, uczciwego i solidnego pracownika. Ze w > > jednej firmie moze byc 100 zwiazkow zawodowych i kilkaset osob, ktorych nigdy > nie mozna z tego powodu zwolnic! Nie wie ile polski przedsiebiorca musi placic > panstwu za to tylko ze ryzykuje i zaklada firme. Skad zreszta ma to wiedziec? > Musialby najpierw zapytac sie u zrodla a o ile latwiej przeczytac jakies > lewicowe gazetki... hej koles,zamiast powtarzac obiegowe plotki,napisz mi w ilu to firamch prywatnych sa te mityczne zwiazki zawodowe??? Jakie jest uzwiazkowienie pracownikow w Polsce??? Otorz,zwiazki w Polskich firmach(z wyjatkiem firm panstwowych)praktycznie nie istnieja!!! Dlatego nie pisz koles,ze jest trudno zwolnic kogos,kogo po prostu nie ma. A jesli chodzi o podatki,to przedsiebiorstwa w Polsce placa CIT,ktory wynosi 19% i jest jednym z najnizszych w Europie... Koszta pracy sa z kazdym rokiem ograniczane Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: glupis oj glupis 30.10.06, 11:24 po za tym,nie wszyscy pracownicy sa szefami zwiazkow zawodowych... wiec co to ma wspolengo z kodeksem pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Skutki neoliberalizmu 30.10.06, 08:28 Zdobycie pieniędzy na konsumpcję w liberaliźmie następuje poprzez pracę, wynikającą z kompetencji. Ludzie nastawieni konsumpcyjnie "muszą" dobrze zarabiać, a w tym celu wcześniej - muszą się uczyć. Obecny stan polskiej szkoły to komuna w czystej postaci: urawniłowka jak się patrzy. Uczeń niezależnie czy głupi i leniwy czy zdolny i pracowity mają chodzić razem jednej klasy do 16 roku życia. Po co? Na obydwu podatnicy wydają tyle samo pieniędzy. Jeden skończy studia i znajdzie dochodową pracę (a więc "zwróci" społeczeństwu koszty), drugi będzie chlał tanie wino i bredził o tym, że go złodziejskie koncerny okradły. Poza tym neoliberalizm postuluje raczej płatne proelitarne szkolnictwo :o))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: Skutki neoliberalizmu 30.10.06, 08:36 adas313 napisał: > Zdobycie pieniędzy na konsumpcję w liberaliźmie następuje poprzez pracę, > wynikającą z kompetencji. Ludzie nastawieni konsumpcyjnie "muszą" dobrze > zarabiać, a w tym celu wcześniej - muszą się uczyć. > > Obecny stan polskiej szkoły to komuna w czystej postaci: urawniłowka jak się pa > trzy. > Uczeń niezależnie czy głupi i leniwy czy zdolny i pracowity mają chodzić razem > jednej klasy do 16 roku życia. Po co? > Na obydwu podatnicy wydają tyle samo pieniędzy. Jeden skończy studia i znajdzie > dochodową pracę (a więc "zwróci" społeczeństwu koszty), drugi będzie chlał tani > e > wino i bredził o tym, że go złodziejskie koncerny okradły. > > Poza tym neoliberalizm postuluje raczej płatne proelitarne szkolnictwo :o))))) kompletenie nie zrozumiales postu na ktory odpowiadasz... co proponujesz???szkolne getta??? W interesie nas wszystkich jest to aby ludzie byli dobrze i uczciwie wyksztalceni jesli bedziemy oszczedzać na edukacji to predzej czy pozniej zaplacimy za to podwojnie. Zasilki,przestepczosc,bezrobocie,slabe i niskoplatne prace etc. Neoliberalizm w mowil ludziom,ze albo beda rozpychac sie lokciami bedac przy tym wyjatkowo chciwym(no przeciez Greed is good...)albo przegraja zycie(be quick or be dead). Skutki mamy takie,ze mlodzi ludzie biora te hasla wyjatkowo doslownie... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Skutki neoliberalizmu 30.10.06, 08:48 > co proponujesz???szkolne getta??? Jakie szkolne getta? Postuluję: - Skrócenie obowiązku szkolnego do 15-16 roku życia. Nie ma sensu zmuszanie wszystkich jak leci do nauki rozpadów promieniotwórczych, podstaw analizy matematycznej (czy choćby funkcji trygonometrycznych) czy niuansów poetyckich. Zwłaszcza że w wielu przypadkach ta wiedza jest błyskawicznie zapominana (fizyki ludzie się uczą na zasadzie wrycia na pamięć wzoru, a nie zrozumienia zjawiska). - Krótsza edukacja podstawowa. Jeśli ktoś ewidentnie nie ma zdolności do nauki "abstrakcyjnej", lub nie jest tym zainteresowany niech się uczy konkretów, a więc zawodu. Gdzie miałby się nauczyć również szacunku do klienta oraz profesjonalizmu. Nie uważam by było to coś gorszego. Zresztą to samo pokazuje rynek: dobry kafelkarz zarabia więcej niż niejeden absolwent wyższej uczelni. - Dla chętnych i ambitnych dłuższa i bogatsza szkoła średnia, najlepiej z opcją wielu zajęć fakultatywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: Skutki neoliberalizmu 30.10.06, 09:47 podzielam poglady zawarte w tych dwoch komentarzach do ktorych linki podaje ponizej www.krytykapolityczna.pl/index.php?option=content&task=view&id=496 www.krytykapolityczna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=490&Itemid=34 jestem zwolennikiem powrotu szkol zawodowych. Z tym skracaniem edukacji to chyba jest jakis ponury zart. Mlodzi ludzie czesto nie wiedza w tak mlodym wieku co chieli by lub kim chieli by byc w przyszlosci. Jezeli ktos ma klopoty z nauka abstrakcyjnych przedmiotow to po pierwsze,bardzo zle.A po drugie,nalezy wlasnie go tego nauczyc,a nie stwierdzac,ze skoro sobie nie radzi,to do widzenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo wole liberalizm niz komune 30.10.06, 10:59 a teraz niestety w wielu dziedzinach zycia w Polsce panuje komuna. Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: Skutki neoliberalizmu 30.10.06, 08:29 ubik007 napisał: > Jedyna miara wartości człowieka - pieniądz. Chciwość to nie zło ale ludzka > natura. Konsumpcja jest bogiem. Seks to jeszcze jedna forma konsumpcji. > Agresywna i bezwzględna konkurencja to norma. Liczy się tylko siła. Te zasady > przjęte zostały przez neoliberalny polski kapitalizm w latach 90-tych i w > takim środowisku wychowywała się polska młodzież. To one są winne obecnym > problemom z wychowywaniem młodzieży, które notabene są przez prawicę > demonizowane, aby zdobyć argument dla zamordyzmu, który jest ulubioną formą > działania prawicy. otórz to! chca teraz od tego odwrocic uwage ,zwalajac wine na bezstresowe wychowanie... no a ciemny lud(czytaj:wyborcy PO-PIS i przystawki) to kupi :( Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta-koszerna Giertych da wam jeszcze popalic, zobaczycie !... 30.10.06, 08:23 Widział kto takie rzeczy? Młodzież świętuje! Już my wam poświętujemy! Psia mać. Do kościoła, do szkoły, dziatki. Przeca wiadomo, że poświętuje taki jeden z drugim i zara mu co do głowy strzeli. Za ryj, na kolana i niech się modlą, psia jucha... Odpowiedz Link Zgłoś
onan_barbazynca Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:25 "Większość Polaków popiera pomysły Giertycha" Już wiem skąd się bierze taka popularność "M jak Miłość" "mody na sukces" itp. W tym kraju demokracja się nie sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:27 Popieram tylko te które wiążą się z większą dyscypliną i porządkiem w szkołach, a nie te co dotyczą programu nauczania! Odpowiedz Link Zgłoś
zylioner Większość Pijaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:31 1. Przestepczosc w Polsce SPADA, i spadala zanim PiS, LPR itp doszedl do wladzy. 2. Pokolenia wychowane w tzw. dyscyplinie wcale nie jest mniej zdemoralizowane niz obecne. Wystarczy spojrzec na statystyki. 3. Bezpieczenstwo i liczba morderstw na 100.000 mieszkancow od czasow historycznych SPADA - zwlaszcza w porownaniu z czasami gdy Kosciol mial wylaczne prawo do moralnosci - prawda jest taka - to laicyzacja a nie katolizacja przyczynia sie do zlagodzenia charakteru ludzkosci. Tak wiec nie dajmy sie wkrecic no i poprosmy o rzetelne wyjasnienie przyczyn dziewczynki ktora powiesila sie w salce katechetycznej - bo w odroznieniu od sprawy Ani spod gdanska - nie za bardzo cokolwiek o tym slychac. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Większość Pijaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:34 Ad. 1 i 3. Część ludzi wyjechała na Zachód i przysyła kasę, spada bezrobocie a więc czynniki proprzestępcze maleją. Nie wiem co do tego ma KK, który konsekwetnie krytykuje przemoc (nie od zawsze, ale na tyle od dawna, że katolicy mogliby to w końcu przyjąć). Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: Większość Pijaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:39 adas313 napisał: > Ad. 1 i 3. > > Część ludzi wyjechała na Zachód i przysyła kasę, spada bezrobocie a więc > czynniki proprzestępcze maleją. Nie wiem co do tego ma KK, który konsekwetnie > krytykuje przemoc (nie od zawsze, ale na tyle od dawna, że katolicy mogliby to > w końcu przyjąć). kompletna bzdura przestepczosc spada od 4 lat!!! Tu wyjazdy za granice nie maja nic wspolnego!!! Jesli chodzi o kosciol,to ta krytyka,szczegolnie na prowincji,jest wyjatkowo wybiorcza... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Większość Pijaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:49 > kompletna bzdura > przestepczosc spada od 4 lat!!! > Tu wyjazdy za granice nie maja nic wspolnego!!! Nic a nic? To tylko jeden z czynników, ale nie można go pominąć. Odpowiedz Link Zgłoś
zylioner Re: Większość Pijaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:44 spada co najmniej od 2000-2001 czyli przed fala wyjazdow i ponoc (tak sadza madrzejsi ode mnie) wynika to raczej ze stabilizacji spoleczenstwa, domkniecia sie podzialu klasowego spoleczenstwa itp. co do katolizcyzmu to chodzi o to zeby nie zapominac o laickosci szkol co jak widac na przykladzie kreacjonizmu nie trudno przychodzi panstwu Giertychom. Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Większość Pijaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 18:20 zylioner napisał: > 1. Przestepczosc w Polsce SPADA, i spadala zanim PiS, LPR itp doszedl do wladzy . > 2. Pokolenia wychowane w tzw. dyscyplinie wcale nie jest mniej zdemoralizowane > niz obecne. Wystarczy spojrzec na statystyki. > 3. Bezpieczenstwo i liczba morderstw na 100.000 mieszkancow od czasow > historycznych SPADA - zwlaszcza w porownaniu z czasami gdy Kosciol mial wylaczne> prawo do moralnosci - prawda jest taka - to laicyzacja a nie katolizacja> przyczynia sie do zlagodzenia charakteru ludzkosci. > > Tak wiec nie dajmy sie wkrecic no i poprosmy o rzetelne wyjasnienie przyczyn > dziewczynki ktora powiesila sie w salce katechetycznej - bo w odroznieniu od > sprawy Ani spod gdanska - nie za bardzo cokolwiek o tym slychac. Dlaczego nie mogła o tym powiedzieć rodzicom? Może w domu była naprawdę molestowana, takie dzieci właśnie często stają się potem ofiarami grupy, bo są zahukane i wystraszone.. Ale recepta Romka - tłuc bachory - na pewno temu zaradzi... Na pewno... Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziesci_i_cztery Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:33 remekk napisał: > To straszny antysemityzm i ciemnogród !!! a gdzie ty tu masz antysemityzm? "Im głupszy Żyd, tym bardziej doszukuje się wszędzie antysemityzmu." /Karol Zbyszewski/ Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca Pierwszy do zamknięcia w zakładzie jest Giertych 30.10.06, 08:34 Psychiatrycznym Odpowiedz Link Zgłoś
antziel Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:35 Czegoś tu nierozumię,jakie psy były wieszane na Giertychu jak przystąpił do porządkowania szkoły polskiej.Te manifestacje organizowane przez niby polskie organizacje głoszące nieposłuszeństwo Giertychowi.Teraz gdy w krótkim czasie doszło do dwu śmiertelnych incydentów będących efektem tych metod głoszonych przez te siły , ci sami chcąc znów stanać na czele naprawy polskiej młodzieży i jak to sie mówi z dnia na dzień przeszli na stronę Giertycha.Wiecie jak się nazywacie OBŁUDNICY no właśnie tak. Ja proponuję dodatkowo bardzo uciążliwe kary dla rodziców tych małych bandytów tak by ci którzy jeszcze nie zaznali takich efektów braku swego zainteresowania swoimi dziećmi by poprostu bali się i może to spowoduje że bliżej zajmą się swymi potencjalnymi bandytami. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Większość Polaków 30.10.06, 08:37 Nie będzie "spontanicznych" manifestacji młodzieży? Dlaczego rewolucjoniści z Wyborczej podkulili ogon? Przecież to był wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:40 Bo to wszystko to nie pomysły Gertycha, to już było. Tylko niektóre działania miały nieco inne nazwy. Co ciekawsze działania te były nawet skuteczne. Na przykład jeszcze w póżnych latach sześćdziesiątych do mojej budy nie można było wejść bez tarczy i bez (chłopaki) marynarki. Poważne przestępstwa młodzieży kończyły się poprawczakiem i po osiągnięciu pełnoletności więzieniem t.z. że część kary młodociany przestępca odbywał w poprawczaku a część w więzieniu. Zawsze można było niektórym belfrom wleżć na głowę, ale kończyło to się tak, że szybko do akcji wkraczał belfer przecinak i towarzystwo było spacyfikowane. Największą karą za rozróby było wywalenie z budy. Odbywało to się w sposób dwojaki albo relegacja natychmiastowa albo uwalanie z kolejnych przedmiotów - skutek taki sam, koniec planów o maturze i studiach. Zostawał robociarski drelich. To działało !!!!! / W mojej klasie średnią szkołę zaczynało coś około czterdziestu uczniów - maturę zdało dwunastu/ Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:53 > Na przykład jeszcze w póżnych latach sześćdziesiątych do mojej budy nie można > było wejść bez tarczy i bez (chłopaki) marynarki. I jaki to miało związek z "jakością" szkoły? Ja tu raczej widzę lekko totalitarną ciągotkę do uniformizacji społeczeństwa. > Największą karą za rozróby było wywalenie z budy. Dzisiaj też. Ale nie ma to sensu, bo najbardziej patologiczne szkoły (gimnazja) są zrejonizowane i w związku z tym żadna szkoła nie ma obowiązku przyjąć wyrzucanego. A że uczeń do gimnazjum chodzić MUSI (obowiązek szkolny do 18) to sprawa jest nierozwiązywalna. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:59 > A że uczeń do gimnazjum chodzić MUSI (obowiązek szkolny do 18) to > sprawa jest nierozwiązywalna. co to znaczy musi? jakieś filtry w mózgu? a nawet gdyby, to można go nie promować, a po paru takich niepromowaniach obowiązek ustanie. Zdajesie niedawno było wielkie halo, że zachowanie ma się liczyć przy promocji (propozycja RG). Autorytety przekonywały, że to takie subiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 09:05 > co to znaczy musi? jakieś filtry w mózgu? Ustawowy obowiązek szkolny do 18 roku życia. Którego niedopełnienie może pociągnąć za sobą np. karę grzywny. > a nawet gdyby, to można go > nie promować, a po paru takich niepromowaniach obowiązek ustanie. I przez parę takich karnych niepromowań 18 latek będzie chodził do klasy z 14-15 latkami. Pełniąc rolę "autorytetu" dla jednych i będąc postrachem dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 09:20 adas313 napisał: > > Na przykład jeszcze w póżnych latach sześćdziesiątych do mojej budy nie m > ożna > > było wejść bez tarczy i bez (chłopaki) marynarki. > > I jaki to miało związek z "jakością" szkoły? Ja tu raczej widzę lekko > totalitarną ciągotkę do uniformizacji społeczeństwa. > > > Największą karą za rozróby było wywalenie z budy. > > Dzisiaj też. Ale nie ma to sensu, bo najbardziej patologiczne szkoły (gimnazja) > są zrejonizowane i w związku z tym żadna szkoła nie ma obowiązku przyjąć > wyrzucanego. A że uczeń do gimnazjum chodzić MUSI (obowiązek szkolny do 18) to > sprawa jest nierozwiązywalna. Bez przesady - wystarczy obniżyć obowiązek szkolny do 17 lat i większość problemu niknie a pracodawcom przyda się tania i niewykwalifikowana siła robocza. A najważniejsze jest to że młodzi ludzie dostrzegą że ich jutro zależy od ich postawy dzisiaj. Z koleji sklejenie problemu marynarki i tarczy szkolnej z ciągotkami totalitarnymi to już gruuuuba przesada. Ten kto pamięta, że tamte czasy to czasy hipisowskie i pamięta jeszcze jakie boje toczyliśmy o noszenie piór do ramion byc może spojrzy na to inaczej. Bo u nas pióra mogły być ale umyte a marynarka odpowiednio zapięta / lub rozpięta /krawat porządnie zawiązany a to przecież tylko zwykła kindersztuba to co w tym złego? Warto wyglądać porządniej od otoczenia. Dziś nawet nasi politycy z najwyższej półki nie potrafią nosić marynarki i dobrze zawiązać krawat a ja potrafię dzięki mojej budzie / bo na studiach już krawaty były w zasadzie niepotrzebne - no może poza niektórymi egzaminami/ Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 09:32 > Bez przesady - wystarczy obniżyć obowiązek szkolny do 17 lat i większość > problemu niknie a pracodawcom przyda się tania i niewykwalifikowana siła > robocza. To może do 16, czy w jakim tam wieku się kończy gimnzajum? Siła robocza powinna być wykwalifikowana i profesjonalna. I tego trzeba uczyć. > o u nas pióra mogły być ale umyte a marynarka odpowiednio zapięta / lub > rozpięta /krawat porządnie zawiązany a to przecież tylko zwykła kindersztuba > to co w tym złego? Wprowadzenie w szkołach czegoś co w korporacjach nazywa się "dress code" (kodeks ubioru) jest jak najbardziej celowe. Ale żeby od razu mundurki i garnitury? Wystarczy żeby wyglądać jak człowiek a nie straszyć dresami, albo wyłażącymi ze spodni stringami. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 09:48 adas313 napisał: > > > Siła robocza powinna być wykwalifikowana i profesjonalna. I tego trzeba uczyć. Nic na siłę, nic z dekretu. Nie chce głąb pracować na swoją przyszłość to ktoś zawsze będzie potrzebny do zamiatania ulic za marne pieniądze. Tacy też są potrzebni a wybór należy do młodych i to nie prawda, że oni nie umieją wybierać. Umieją i to jak !!! > > > o u nas pióra mogły być ale umyte a marynarka odpowiednio zapięta / lub > > rozpięta /krawat porządnie zawiązany a to przecież tylko zwykła kinderszt > uba > > to co w tym złego? > > Wprowadzenie w szkołach czegoś co w korporacjach nazywa się "dress code" (kodek > s > ubioru) jest jak najbardziej celowe. Ale żeby od razu mundurki i garnitury? > Wystarczy żeby wyglądać jak człowiek a nie straszyć dresami, albo wyłażącymi ze > spodni stringami. Dlaczego by nie!? W czym się wygląda jak człowiek to kwestia gustu więc zostawmy to. Ale nazwa mi się podoba / nie znałem /. Ja osobiście gustuję w starej dobrej brytyjskiej elegancji. A trochę takiego korporacyjnego snobizmu może się przyda. Snob nigdy nie będzie chamem chociażby dlatego, żeby nie obrazić swojego snobizmu Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 09:58 Nazwa ładna, ale zawartość oczywiście do dyskusji. Taki kodeks określałby po prostu w czym można przyjść do szkoły, a w czym nie. Nie musi to być snobistyczne. Niech będzie po prostu schludne. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek Kiedy umiarkowani politycy bladza 30.10.06, 08:41 niech sie nie dziwia, ze narod daje robote do wykonania faszystom. W tym jednym punkcie Giertych (postac skadinad dosc odrazajaca) ma po prostu racje! Odpowiedz Link Zgłoś
ubik007 Gdyby mocniejsza była wiara 30.10.06, 08:53 Konserwa powiada, że całe zło jest skutkiem upadku wiary, za którym idzie upadek moralny i degrengolada młodzieży. Na to można zacytować księdza Jędrzeja Kitowicza, który w całkowicie katolickim XVIII w. pisał o dyscyplinie wśród młodzieży: "W którymkolwiek mieście znajdowały się dwoiste szkoły, na przykład pijarskie i jezuickie albo też jezuickie i akademickie, jakie były w Poznaniu nigdy tam między studentami nie było pokoju. Jedni drugich prześladowali, dziwackimi imionami przezywali, a często od słów przychodziło do guzów (...). Dzieci najprzód między sobą zaczynały walkę pięściami, pazurami czesząc sobie nawzajem czupryny albo ciskając na siebie kulkami śniegowymi; za dziećmi małymi pociągali się starsi, a za tymi dyrektorowie, używając do spotkania kijów, a na czas i szabel, do wzajemnego siebie i samych nawet profesorów w tumult zamieszanych okaleczenia..." Dla informacji - dziewczynek tam nie rozbierano i nie popełniały samobójstwa, bo dziewczynki nie miały w ogóle prawa chodzić do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
uzaz Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:52 Rodacy! A skąd wezmiecie nauczycieli do tych obozów koncentracyjnych. Należy już rozpocząć poszukiwania sadystów i przeszkolić ich w elementarzu. Przypadków jak w Gdańsku będzie trochę więcej. Gorzała Wam chyba mózgi wyżarła - przecież to Wy wychowywaliście te dzieci na swój obraz i podobieństwo, a teraz chcecie je za to pociągnąć do odpowiedzialności. Katolicka głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:54 Ja się spodziewam nie powtórek z Gdańska ale efektów zbliżonych do "wychowywania" bullterierów pałką. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 09:32 adas313 napisał: > Ja się spodziewam nie powtórek z Gdańska ale efektów zbliżonych do > "wychowywania" bullterierów pałką. > zawsze będą bulteriery i jamniki. To co proponują utopiści, to pomysł, żeby taką szkołę zrobić coby wszyscy byli szczęśliwi i razem sobie chodzili. Wiadomo nawet jak to zrobić: więcej pieniędzy zwłaszcza na psychologów. To są szarlatani bo jakoś nigdzie to nie wychodzi, a nawet jak częściowo wychodzi, to w krajach o GNP 10 razy większym niż w Polsce, lub o zupełnie innej kulturze. Reasumując: jak się będą we własnym sosie gryźć, nie twój problem... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 09:36 Tylko żeby po takiej szkole nie gryźli mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 09:41 adas313 napisał: > Tylko żeby po takiej szkole nie gryźli mnie... kupisz sobie dom w dobrej dzielnicy i cię nie pogryzą. tak jest na całym świecie może z wyj. Szwecji ale tam podatki 3xtakie jak w Polsce i kultura inna Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 09:53 a nie pomyslales,ze ta zupelnie inna kultura,jak to napisales,w tych krajach nie wziela sie z ksiezyca,a jest to efekt tamtejszej edukacji. Jest to wlasnie wynik metod,ktore ty krytykujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.laden Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 10:13 dem-leftist napisał: > a nie pomyslales,ze ta zupelnie inna kultura,jak to napisales,w tych krajach ni > e > wziela sie z ksiezyca,a jest to efekt tamtejszej edukacji. > Jest to wlasnie wynik metod,ktore ty krytykujesz. > kultura to się "brała" kilkaset lat, jest to efekt edukacji ale też i np. religii mimo, że teraz jest to zeświecczone społeczeństwo to kiedyś nim nie było. A my jesteśmy świeżo po edukacji w PRL (nie mówią o szkole ale o całokształcie); tego się nie nadrobi kopiując bezmyślnie z zupełnie innej rzeczywistości i nie uwzględniając lokalnych ograniczeń i zaszłości. Inni nie mają komplesu tzw. (lepszego) Zachodu: en.wikipedia.org/wiki/James_Bulger_murder_case i stosują takie metody jakie uważają za słuszne... Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 11:11 ob.laden napisał: > dem-leftist napisał: > > > a nie pomyslales,ze ta zupelnie inna kultura,jak to napisales,w tych kraj > ach ni > > e > > wziela sie z ksiezyca,a jest to efekt tamtejszej edukacji. > > Jest to wlasnie wynik metod,ktore ty krytykujesz. > > > kultura to się "brała" kilkaset lat, jest to efekt edukacji > ale też i np. religii mimo, że teraz jest to zeświecczone społeczeństwo > to kiedyś nim nie było. A my jesteśmy świeżo po edukacji w PRL > (nie mówią o szkole ale o całokształcie); > tego się nie nadrobi kopiując bezmyślnie z zupełnie innej rzeczywistości > i nie uwzględniając lokalnych ograniczeń i zaszłości. Inni nie mają > komplesu tzw. (lepszego) Zachodu: > en.wikipedia.org/wiki/James_Bulger_murder_case > i stosują takie metody jakie uważają za słuszne... dzisiejsza "kultura zachodu" jest efektem rewolucji w edukacji ostatnich 100 lat. Tradycja religijna nie ma tu zadnego wplywu... Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 11:12 oczywiscie zgadzam sie,ze pewne lokalne uwarunkowania maja swoj wplyw na kulture,ale koniec koncow ludzie wszedzi sa tacy sami,wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:56 I tak demokratycznie wybierzemy ... faszyzm. Tak to sie wlasnie dzieje. Zapamietajmy to sobie, zeby nie udawac zdziwionych. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkaaa Większość Polaków popiera pomysły Giertycha 30.10.06, 08:57 Mnie nikt o zdanie nie pytał... Uważam,że bzdurnym pomysłem jest tworzenie osobnych klas,szkół dla agresywnych.Kto tam będzie chcia uczyć??? Czy to mają byc nowe getta? Agresja wzmaga agresję. Wstydzę się tego rządu i tego,że musze żyć tak,jak oni powiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
wmp1234 Czy rzeczywiscie jest to poparcie Giertycha? 30.10.06, 08:58 Czy rzeczywiscie chodzi o doslowne poparcie pomyslow ministra Giertycha? Mozliwe, ze tak nalezy interpretowac wyniki sondazu. Ale wydaje sie rownie racjonalne, ze wyniki badan sa przejawem naturalnej reakcji ankietowanych na bzdury wyglaszane w tej sprawie przez dyzurnych politykow koalicji antyrzadowej Po Sld. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Wspierać kompetentnych pedagogów... 30.10.06, 11:44 Być może trudniej to przeprowadzić, ale czy tak trudno odkryć, że przyczyną trudności wychowawczych w szkołach jest feminizacja zawodu nauczyciela, zalew instruktażowych filmów z przemocą w TV, zalew durnycb, deprawujących bardziej niż pornografia czasopism kolorowych dla młodzieży, dogmat o bezstressowym wychowaniu, nadmiar praw ucznia, ograniczanie praw nauczyciela i pauperyzacja tego zawodu, niszczenie autorytetu Kościoła itp. Wymieniać można jeszcze długo. Nie potrzeba do tego żadnych geniuszów, wystarczy zdrowy rozsądek. Na końcu tego łańcucha niekompetencji jest dyskusja w TV nt. orzekania kary śmierci w Polsce. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś